Tankar om ledarskapets varande istället för görande

Tankar om ledarskapets varande istället för görande

Sedan ett år tillbaka jobbar jag med min amerikanska coach och nedan ser du ett mejl som han skrev till mig för ett litet tag sedan. Det sammanfattar väl min utmaning och min lek för detta året – ledarskap…

Dear Jan,

Happy New Year! I hope that Caroline and yourself are ushering the New Year brilliantly.

I decided to write to you as you have been coming in my mind for the past few days. Let me preface that what you will read below is what I’ve been picking-up from you , and what images and messages are being presented to me. I hope that you receive this message with sincere and heartfelt wishes.

I’m feeling and sensing that you are overall in good consistent flow throughout your life. The feeling and image that keeps coming up for me is the challenge you have in making a decision and choices – it is as though all of your creative potential becomes blocked in your mind, thus creating a paralysis. I also sense that you are using your left brain (logic) to overcompensate for the right brain (creative).

The creative seems to appear to you with many unknowns and insecurities that cannot be quantified or qualified. Which logically makes sense, but in the flow of life is actually a hindrance. This overcompensation is also a fear of the true reality, the next level of responsibility and maturity for yourself (not that you are not mature, but in the sense of personal evolution), and all that it entails when you actually will step into. There is certainly a level of comfort in where you are and all is perfect, except you are not honoring your true potential. The undercurrent that I keep sensing and feeling is that you are blocking your potential and full abilities in self-leadership.

True self-leadership is achieved with a balance of the left and right brain which amounts to: heart and self-compassion. These are the cornerstone virtues of a true leader – and, true leaders come few and far between. Self-leadership requires consistent nurturing and guidance for it to evolve and in time recognized by others as – a true Leader. This is what I see in you.

I hope you receive this message with an open mind and heart.

I look forward to hearing your thoughts.

Kindest Regards,

Mina insikter den senaste tiden handlar mycket om ledarskap, vad det innebär, vad det är och vad det inte är. Det är ganska intressant hur man har insikter och man tycker att man kan någonting ganska väl – kanske en 8-9 på en skala till 10, bara för att sedan upptäcka att skalan inte alls gick till tio, utan den faktiskt gick till 20.

Jag är t.ex. mentor i ett traineeprogram och där har jag tidigare haft mycket åsikter om att det inte borde vara min uppgift att vara en pain-in-the-ass(?) på mina mentees, genom att varje vecka höra av mig med frågor såsom – hur går det för dig? har du gjort det du har sagt att du ska göra? jobbar du mot dina mål? Men de facto så är det ju något som gör skillnad och som jag redan nu har fått uppskattning för. Vem är jag att fatta beslut åt andra utifrån min egen värld?

Den andra stora insikten är att ledarskap handlar lika mycket om varandet (”being:et”) som det handlar om görandet. Jag har tränat mina muskler i görandet i hela mitt liv och jag gör och presterar oerhört mycket – men jag tänker inte alls lika ofta på mitt being. Eller som min coach skriver ovan – att det riktiga ledarskapet är inte ett görande utan ett varande som kommer inifrån.

Jag pratade med Charlie, Lennart och Pia om detta i fredags och Charlie kom på en ganska frän metafor som vi alla gick igång på. Det kan många gånger jämföras med att vara värden på en fest. Det handlar inte alltid om ett hysteriskt görande att som värd se till och flytta på folk så att de dansar, utan att skapa miljön och stämningen så att dansen kommer igång av sig självt. Och jag vet att det är något som jag faktiskt är ganska duktig på.

Leken för 2010 tror jag alltså handlar om att vara värd och skapa förutsättning för festen, lita på hjärtat och tillåta mig själv vara mer kreativ (högerhjärna) en logisk och produktiv (vänsterhjärna)! :-) Fortsättning följer under året…

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök