Tankar om linjära och olinjära investeringar
Sök:

Tankar om linjära och olinjära investeringar

Den här artikeln publicerades 2008-10-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

De flesta investeringar man gör kan delas in efter om de är linjära eller olinjära. En linjär investering är en investering som du kan följa och som ökar eller minskar i värde kontinuerligt – linjärt. Till exempel brukar de flesta anse att aktier och fonder är linjära investeringar, varje dag eller åtminstone en gång i veckan kan du gå in och titta på värdet av dem. Är du inte nöjd kan du ofta sälja dem och få ut det aktuella priset.

Andra investeringar kan var olinjära – exempel på detta kan vara investeringar i onoterade företag som inte är allmänt kända. T.ex. jag har en investering i ett företag, vars syfte är att bärga skatter från sjunkna skepp. Jag kategoriserar det som en olinjär investering eftersom jag inte har en susning om de kommer att lyckas – lyckas det rusar aktien i höjden, lyckas de inte så är den inte mer värd än pappret den trycks på. Andra exempel på olinjära investeringar är optioner och andra derivatinstrument där du antingen får hög avkastning eller ingen alls – ungefär som en lott.

Linjära investeringar Olinjära investeringar
Risk Mellan Hög
Avkastning Låg-Mellan Hög-Mycket Hög
Kunskapskrav Normal Hög
Löptider Påverkansbar Sällan påverkansbar

En insikt jag gjort under året att jag drivits mer av girighet än av rädsla och försiktighet. Många av mina investeringar är idagsläget olinjära vilket inte är jättebra för balansen i portföljen. Å andra sidan är den en insikt som jag inte hade fått annars. Förmodligen kommer jag under den kommande tiden försöka vikta om mer mot linjära lågrisk investeringar.


Den här artikeln publicerades 2008-10-19 klockan 13:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Ok, jag antar att du menar att man startar bolaget/företaget själv eller ihop med andra då. I så fall tycker jag snarare det handlar om att ”skapa” kapital och det utesluter ju inte att man ägnar sig åt det också, även om man investerar/förvaltar kapital man redan har. Jag tycker ändå det är en stor skillnad i risknivå på ett nystartat företag och ett väletablerat. Sedan håller jag i.o.f.s. med om att ju mer kontroll man har, desto mindre risk innebär investeringen. Men jag tror ändå att den som sitter med flest röster i ett företag vill att det ska gå bra för det. En förutsättning är ju att man tror på styrelsen i bolaget man investerar i (tycker iallafall jag).

  Mvh Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 2. Vit pil

  Anders, i bolag ska du kontrollera mest röster. Kontrollerar du mest röster i ett bolag så kontrollerar du styrelsen. Kontrollerar du styrelsen så kontrollerar du indirekt management. Kontrollerar du management så kontrollerar du allt som händer i bolaget och du kan påverka arbetstyrka och beslut.

  Stora summor? Nej. I start-up fasen är det relativt billigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 3. Vit pil

  Skulle du vilja ge exempel på sådana investeringar?

  Jag förstår att man har kontroll i en fastighet och bolag där man själv är störste eller ensam ägare, men det bör ju också innebär bolag i tidigare/känsligare utvecklingsfas och relativt stora summor. Eller?

  Sedan finns det ju även regler för hur kapitalet ska förvaltas i bolaget.

  Kom gärna med förslag, vore intressant att höra.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 4. Vit pil

  Investeringar måste vara kontrollerbara. Annars är det spekulation.

  Även om jag skulle gå in med pengar i någon annans bolag så vill jag ha skriftliga garantier på returer av kapital, förtursrätt till vinster etc.

  En investering är så riskabel som man gör den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Nu under finanskrisen verkar de flesta investeringar vara olinjära =)

  Jag gjorde också den insikten, att jag ville ha lite mer säkra tillgångar och viktade om i portföljen. Personligen tror jag att finanskrisen på börsen bidrar till att det går att göra säkra investeringar, men med mycket bättre avkastningsmöjlighet än vanligt.

  Lycka till!

  //Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.