Tankar om OMX och aktieklubben idag
Sök:

Tankar om OMX och aktieklubben idag

Tankar om OMX och aktieklubben idag

De senaste dagarna har vi haft extremt mycket aktivitet i aktieklubben, vi har städat undan innehav som har underpresterat – framförallt KappAhl och Meda har åkt ut, samt vi har lagt in stopp-lossar på både Getinge och MQ Holding i syfte att avveckla dessa positioner.

Vi korttidstredjar i XACT Bull 2 och tagit in lite nya positioner i framförallt ABB, Swedbank och Nordea samt förra veckans tekniska trejd i Gunnebo löper på (idag +2%).Sedan i höstas sitter vi på Axis som idag analyserades bra med köprek i Aktiespararna så den har vi höjt riktkursen på till 145.

Nedan följer våra tankar om den svenska börsen idag och de senaste dagarna.

Börsen med OMX30 verkar vara frikopplad från omvärlden. Igår gick de flesta börser hyfsat bra men Stockholm underpresterade med ca 1 %. Idag ligger Tyskland, Frankrike och England runt nollan medan vi är ner ca 1 % igen. På två dagar har vi tappat 2 % mot omvärlden utan någon fundamental förklaring.

Den främsta förklaringen är att någon(några) stor aktör (vet ej vem men de använder Nordea som huvudsakligt ombud) ligger och pumpar ut aktier i framför allt OMX30-bolagen i regelbundna säljvågor. Dessa är maskinstyrda då varje våg sköljer simultant genom hela börslistan vilket ser ovanligt ut när om man har ett realtidsfönster på large cap uppe. De mindre bolagen är relativt oberörda av detta konstiga beteende och flera är upp idag. Det kan vara ren spekulation (pressa ner max och köp sen tillbaks lägre ner) eller en vilja att vikta ner exponeringen mot Sverige (klumpigt utfört i så fall).

Oavsett anledning har jag en stark känsla av att börsen är översåld just nu och det därför kan vara bra och gå in och fyndköpa större bolag på dessa nivåer. Det är i översålda lägen som det är rationellt att utnyttja vår belåning! Jag köpte t ex precis 500 ABB på 150,20. Sencykliskt bolag som de flesta analytiker tror kommer att gå bra i år med riktkurser på 160 och uppåt. Har varit uppe runt 153 kr flera ggr den sista tiden och bör återvända dit igen denna vecka. Kan ses som en Kort affär 3-30 dgr eller längre om vi vill.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Daniel!

  Tack för ditt mejl. Nej, vi har inte kollat på den, skickar tipset vidare till de andra och ser vad de har för åsikter. Annars brukar ju utdelningen vara inräknad i priset, så det är ju sällan man får det ovanpå värdet, så att säga. Jag personligen gillar dock det Christina Stenbeck gör, så det skall bli spännande att följa henne, och Kinnevik ligger i min personliga, 20-års-sikt portfölj.

  Många hälsningar,
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hejsan! Jag är ny inom aktiesparande och gillar er hemsida.

  Jag är nyfiken på om er aktieklubb kikat något på Tele2 eller Kinnevik med anledning av rapporten Tele2 lämnade idag där de annonserade att de kommer att ha 18 % utdelning. Är det något ni övervägt att investera i?

  Med vänliga hälsningar Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.