Tessin – ett tips för dig som är intresserad av fastigheter och fastighetsinvesteringar och vill lära dig mer

Sponsrat inlägg av Tessin - en sajt om crowdfundinginvesteringar i fastigheter

Tessin – ett tips för dig som är intresserad av fastigheter och fastighetsinvesteringar och vill lära dig mer
#Samarbete. Den här artikeln är ett samarbete med Tessin Nordic AB och kan vara sponsrad eller innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Under de senaste månaderna har jag sneglat på en relativt ny sajt som heter Tessin.se. Det är en crowdfunding-sajt för investeringar i fastigheter.

Jag har varit i kontakt med grundarna och utan att känna dem särskilt väl, verkar de både trevliga och kunniga, på gränsen till lite nördiga precis som jag. På sin sida erbjuder de olika projekt där man som investerare kan gå in och tillsammans med andra finansiera ett fastighetsprojekt.

Jag kan själv se både för- och nackdelar med det här. Fördelarna utifrån ett investeringsperspektiv är att man kan sprida riskerna och vara med i flera projekt, eller ens kunna direktinvestera i fastigheter om man inte har flera hundratusentalskronor till de kontantinsatser som ofta krävs. Det som är nackdelen är framförallt att Tessin inte sköter eller tar ansvar för investeringarna efter att finansieringen är färdig, utan de är bara en plattform.

Det innebär att det inte är någon mening att göra sin faktakoll på Tessin utan snarare på den som lägger upp projektet och ska driva det. Å andra sidan är det något som kan vändas till en fördel då man kan välja att engagera sig på olika nivåer tillsammans med sina pengar om man har det intresset. Jag tror att man initialt behöver engagera sig lite mer i projekt via Tessin än t.ex. via Svenska Bostadsfonden. Det är således upp till var och en själv.

Det andra sättet som jag har tänkt på Tessin är faktiskt att man skulle kunna använda dem för att hjälpa till att finansiera egna projekt. Det vill säga att om man har en idé eller en fastighet men inte har kapitalet så kan man ansöka hos Tessin om att få det upplagt. Det är ju spännande, för det öppnar ju upp till alternativa finansieringar än från bara banken.

Jag vill vara tydlig med att jag själv ännu inte har investerat pengar via Tessin, så jag kan inte riktigt uttala mig om något projekt eller hur det har gått. Min upplevelse av när jag har pratat med grundarna och när jag har hört mig för hos andra som har testat Tessin så har alla hittills varit nöjda.

Tessin har däremot ett nyhetsbrev som jag själv prenumererar på och som jag gillar skarpt – de har koll på fastighetsmarknaden och brukar tipsa om både artiklar, poddar och annat matnyttigt som kan relateras till fastigheter och fastighetsinvesteringar. Det rekommenderar jag att du anmäler dig till och det är helt gratis. Jag får dock en liten summa om det är så att du väljer teckna dig för deras nyhetsbrev, via nedanstående länk.

Jag har även skrivit om de andra sätten att investera i fastigheter i nedanstående två artiklar:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag har svårt att lita på företag som har hemsidor som är svåra att navigera.

  Jag har nu surfat runt på deras hemsida i 3 minuter utan att hitta deras nyhetsbrev.

  Jag ger upp.

  Gravatar för användaren
  Christian
 2. Hej Jan!
  Nu har det gått en tid sedan du skrev detta inlägg on Tessin. Skulle man kunna få en uppdatering på din syn inom detta?
  Är lite sugen men samtidigt osäker.

  Gravatar för användaren
  Mare
 3. Tack för att du delar med dig av olika sätt att investera i fastigheter utan att själv behöva själv sköta fastigheterna. Jag undrar vad du tycker om Intacta kapitals fastighetsobligation. De ger 7.5% i årlig kupong och löptiden är 4 år.
  I mina öron låter det som väldigt bra avkastning. Svårigheten är att förstå risken.

  Svenska bostadsfonden startar inom kort sin 14e fond och de siktar på runt 7% i snittavkastning där mer parten kommer sista året då fastigheterna säljs. Hyresintäkterna förväntas ge 2-3% årlig avkastning. Vet att du har skrivit om bostadsfonden för något år sedan, men undrar hur du ser på fonden som startar inom kort. Skulle du investera i denna?

  Gravatar för användaren
  Johan Dahl
 4. Jag skulle ju nog vilja säga att dom största nackdelarna med detta är.
  1. Man lär sig inget om fastighets investerande Genom att ge pengar till nån annan som sedan sköter det.
  2. Projekten är inriktade mot kapitalvinster och inte kassaflöde, antar att där inte är några garantier För att man ens ska få tillbaka sina investerade pengar?
  3. Hävstång saknas.
  som du skriver Jan, man skulle kunna vara på den ”rätta” sidan också men då bör man ha erfarenhet av liknande projekt sen tidigare.

  Vänligen Robin

  Gravatar för användaren
  Robin
  1. 2. Att man inte är garanterad sina pengar är något som gäller många investeringar, att dessa tycks sikta in sig på ”kapitalvinster” är inte orsaken till detta (även om jag kan tycka att man gamblar lite mer här). Däremot kan man i endel fall vara berättigad till viss avkastning ifall man har preferensaktier – som alltid när man gör dylika affärer så bör man läsa på vilka förutsättningar som gäller.

   3. Har de inte belåning i respektive projekt? Normalt i ett fastighetsbolag är att man har viss belåning vilket gör att man får hävstång.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 5. En stor nackdel med tessin är att minimumbeloppet att investera är 50 000 kr (rätta mig om jag har fel) För de flesta småsparare är det fantasisummor. förhoppningsvis blir det ändring på detta i framtiden och då tror jag även att konceptet kommer att bli väldigt populärt.

  Är det förresten någon som vet varför Tessin har satt 50 000 kr som minsta investeringsbelopp?

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  Gravatar för användaren
  Ekonomisk Trygghet
  1. Är det Tessin som ställer kravet eller respektive projekt? En skillnad mot bostadsfonden är att det på Tessin är olika aktörer som har hand om de olika projekten.

   Sen när det gäller summan så är det kanske så att vissa tycker dessa belopp är utom räckhåll, men man kanske isf borde fråga sig ifall dessa borde söka sig till ägande i enskilda aktier och isht onoterat. För det första så för många är det till och med fantasisummor det som de borde ha i buffertsparande också.

   Det gäller bara att ta saker i rätt ordning. Först sätter man bufferten på plats oc sen bygger man sin penningmaskin med fonder och först när man har tillräckligt med kapital börjar man med enskilda aktier. Att sitta och sura för att man inte kan starta sitt eget fastighetsbolag som steg ett är ett tecken på att man brister i tålamod.

   Gravatar för användaren
   Skyking
  2. Tidigare har dem haft projekt där minimum har varit runt 12.000kr, på de senaste projekten som har lagts ut har det dock varit 50.000kr.

   Gravatar för användaren
   Investor

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök