”The Great Reset” – lång- och nördläsning i sju delar

Ljust i tunneln kan vara en kommande tågolycka - av John Mauldin

Ekonomen John Mauldin har på senare tid skrivit en av de mer intressanta artikelserierna kring de faktorer som kommer att orsaka nästa finanskris. Han beskriver det som en serie tågolyckor som kommer att resultera i ”The Great Reset”, den stora återställningen.

Som man ibland gör på TV, så vill jag varna känsliga läsare. Den här artikelserien i sju delar är inte enkel att läsa eller hänga med på. Alla saker han skriver om kommer inte beröra oss i Sverige. Vårt pensionssystem är t.ex. annorlunda även om vi också kommer drabbas när livslängden ökar. Han kommer garanterat inte få helt rätt, men många av de faktorer som han pekar på går inte att ignorera i all framtid.

Nedan följer de sju delarna som man kan läsa i ordning eller var för sig:

 1. Credit-Driven Train Crash (11 maj)
 2. Train Crash Preview (18 maj)
 3. High Yield Train Wreck (25 maj)
 4. The Italian Trigger (1 juni)
 5. Debt Clock Ticking (8 juni)
 6. The Pension Train Has No Seat Belts (15 juni)
 7. Europe has train wrecks, too (22 juni)
 8. Unfunded promises (30 juni)

Nu finner jag inte de här artiklarna som en källa till oro, eller något som gör att man ska byta strategi i sitt sparande. Däremot tycker jag att det alltid är spännande att veta vad som pågår, för inträffar det, så är det alltid bra att ha haft en aning om varför det gjorde det.

Skriv gärna i kommentarerna så kan vi ha en diskussion kring det. Det här är inget samarbete eller sponsrade länkar, utan det här är bara ”good shit” som förtjänar att länkas. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Mycket intressant ämne! The Great reset kan liknas vid The Fourth Turning som författaren William Strauss skriver om i sin bok med samma namn. Jag rekommenderar varmt denna bok för er som vill läsa mer om ämnet utan att känna er alltför foliehattade. Att dagens skuldsättning är ohållbar och att en reset behövs i form av hyperinflation eller något annat behöver man inte vara foliehatt för att börja fundera på :)

  Gravatar för användaren
  Utdelningsälskaren
  1. Tack för tipset, låter som en intressant bok!

   Gravatar för användaren
   Elin Agorelius
  2. Ja, en hög inflation borde ju vara den rimliga utvägen för stater med stora skulder. Lite märkligt att det inte nämns så mycket i artikelserien.

   Gravatar för användaren
   Lukas
 2. Håller med om att det är intressant läsning. Dock värt att notera att artikelförfattaren säljer olika typer av tjänster.

  ” Consequently, it’s never been more important for you to team up with an organization such as Mauldin Economics. Here, you’ll have access to the very best information and analysis on where the economy is most likely to head next… and the specific investment ideas you need to keep you on the right side of your goals in the challenging months just ahead.”

  Gravatar för användaren
  Anders
  1. Tror du ær inne på rætt spår Anders – Mauldins bakgrund gør att jag blir skeptisk till hans slutsatser

   Gravatar för användaren
   Pontus Ekstam
 3. För diskussionen skull skriver jag men utan att ha läst artiklarna som hänvisas till. Förstår dock att artiklarna argumenterar för nästa krasch och hur hemskt det kommer bli.

  Naturligtvis funderar många på hur man egentligen ska investera sina pengar. Räntor, guld, skog, mark, fastigheter, fonder eller enskilda aktier?

  Det jag kommit fram till är att man ska investera lite överallt men mest i sig själv. Då kan du bara vinna. Är inte det fantastiskt? Samtidigt utnyttjar man sin position av att bo i ett rikt land där inkomsterna är så pass höga att det uppstår ett överskott.

  Antingen lägger man en stor del av sin inkomst på börsen och accepterar att det är jobbigt när flera hundratusen eller flera miljoner bara ”försvinner”. Eller så investerar man i sin hälsa genom att exv lönearbeta 50% och resterande tid lägga på kost, hälsa, kunskap mm.

  Det är alldeles för många lösa delar i ekonomin och sannolikheten att investera ”rätt” är låg. Minns att guld gick mirakulöst dåligt i Sek under finanskrisen. Vem skulle kunna tro det? Vem skulle kunna tro att Amazon skulle värderas till 200 ggr vinsten år 2018? Eller att BTC skulle stå i 56000kr/st även efter ”det stora fallet? Vem kunde ana att SEKen skulle falla som en sten mot Euron och idag kosta närmare 11kr? Att guld egentligen inte stigit något alls de senaste åren i Sek eller att Axxonen skulle konka? SD är ett av Sveriges största partier? Och att folk blir skjutna med jämn regelbundet även i Sverige 2018? Blir indexfonderna de största förlorarna vid nästa krasch? Som vi förstår så är det till störst del indexfonderna som månad efter månad köper bl a Amazon och det innebär ju att Amazon ska värderas till ca 300 ggr vinsten nästa år – inte pga att Amazon har en sådan fantastisk framtid, snarare pga att flera miljarder ska investeras och Amazon ingår i många indexfonder.

  Källor till oro finns överallt och man behöver inte söka speciellt mycket. Att pricka rätt gör man bara inte för när det smäller så smäller det och oavsett så vet vi inget om framtiden.

  Vad vi vet är att vi inte har något om vi inte har hälsan.

  Gravatar för användaren
  N
 4. Vad tror du är bäst att ha när krisen kommer, pengar, rikatillsamansportfoljen eller nogon anat?

  Gravatar för användaren
  Vladimir
 5. Hej Jan,

  Jag plöjde igenom artiklarna och måste erkänna att jag blev bekymrad av att läsa dom. Det känns som att det ligger en hel del sanning i den problembild han målar upp? Hur resonerar du kring detta när du inte finner artiklarna vara en källa till oro?

  Gravatar för användaren
  Simon
  1. Simon, glöm inte att vi alltid har utmaningar och väntar på nästa kris. Det kommer vi nog aldrig ifrån.

   Därtill kan ingen förutsäga framtiden, och nästa krasch eller kris startas troligen av något vi inte ser helt på nu.
   Jag menar, kraschen borde varit här för länge sedan om vi lyssnat på alla profeter?

   Är själv lite förvånad över att Jan kör inlägg som det här, lite cornucopia (negatva skrämselnyheter) över det hela.

   Gravatar för användaren
   Andreas
 6. Hi Jan,

  I hope it is fine that I am writing in English.

  Thank you very much for a fantastic blog! I enjoy very much your articles and I am learning a lot about economics.

  This one is very scarry. You are all the time saying that we can get rich if we would know when exactelly will be next financial crisis. So if we lets say it will be in next 1-2 years what would you start doing now? Would you sell all funds and have cash ready or would you convert all funds to rikatilsammansportföljen or you would do something else?

  Gravatar för användaren
  Vladimir

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök