Tillfällighet eller inte?
Sök:

Tillfällighet eller inte?

Lagen om attraktion in action

Den här artikeln publicerades 2009-07-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Igår var jag med om en väldigt märklig sak. För ett par år sedan såg jag för första gången filmen The Secret, från början var jag skeptisk, men nu är jag mer eller mindre helt övertygad om att konceptet faktiskt fungerar. Det förändrar dock inte faktumet att ibland blir jag väldigt förvånad och bara helt perplex…

Det som utspelade sig var att min kompis Roger som äger MBT-Butiken Fotkultur hade kampanjdag och jag hade lovat att hjälpa till. Jag spenderar hela lördagförmiddag på Gustav Adolfs Torg i hans tält och som överraskning och tack för hjälpen får jag 800 SEK. So far so good.

Sedan jag minskade  min arbetstid på mitt gamla företag har min inkomst från månad till månad varit varierad och sommarmånaderna är ingen bra affär. Jag var därför glad för ett litet extra tillskott i kassan. Dagen efter läste jag ett mejl från en god väns lillasyster Joanna, som skrev om sina upplevelser från sin volontärsperiod på ett barnhen i Ghana. Det som jag fastnade för var:

Rent vatten – att fylla på en Polytank kostar ca 260 kronor.
Mat – en 50 kilo säck med ris kostar 310 kronor.
Lärarlöner – Just nu är 16 lärare anställda på skolan och de tjänar ca 150 kronor i månaden. Denna summa är mer en symbolisk summa än en riktig lön då barnhemmet inte har råd med mer.

Mina 800 SEK som jag fick för en dag att stå på räcker alltså lätt till 400 portioner  mat där nere. För fler exempel så är det bara att titta på WFP:s hemsida:

  • 200 SEK ger 100 portioner gröt eller bönor
  • 270 SEK avmaskar en hel klass med 25 elever i ett helt år
  • 400 SEK ger mat till en elev i ett helt år
  • 480 SEK ger mat till en gravid kvinna och hennes barn i ett år
  • 800 SEK ger en spis som möjliggör tillagning av mat
  • 1200 SEK ger undervisning om HIV/Aids till 300 elever under ett år
  • 2000 SEK ger 1000 personer ett mål mat.

Det är lätt att missa i perspektiven och stirra sig blind på ens egna problem – en insikt som kom tillbaka från min egna resa i Kenya/Uganda förra året. Jag bestämde mig således för att skicka över pengarna och gjorde så, vilket kändes bra.

Nöjd med det, nu till det galna och det som fick mig att tänka efter om universum försöker säga mig något. Dagen efter, i måndags, får jag nämligen order som jag trodde jag hade förlorat som dessutom landade på ganska exakt 80.000 SEK(!). Helt osannolikt…

Är det en tillfällighet eller vad?


Den här artikeln publicerades 2009-07-14 klockan 23:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.