Tink stänger ner – Spirecta ersätter?

Spirecta - din digitala verktygslåda för en harmonisk ekonomi

Tink stänger ner – Spirecta ersätter?

Idag fick jag ett meddelande om att Tink stänger ner sin app för att ha koll på sin ekonomi. Det är lite sorgligt och trist eftersom jag vet att många har uppskattat den. Dock är inte allt nattsvart. Under det senaste året har jag utvecklat ett verktyg för dig som, likt mig, vill ha full koll på sin ekonomi, vill kunna följa utvecklingen, styra och simulera den. Det är ute i beta hos cirka 100 användare och kommer släppas inom kort.

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om Spirecta för om några veckor då allt är helt färdigt. Nu släppte dock Tink sin nyhet om nedläggning idag och då får man anpassa sig till verkligheten. Därav kommer här möjligheten för dig att primärt sätta upp dig på listan att få en inbjudan så fort vi går ur betan och börjar smyglansera verktyget.

Bakgrunden till Spirecta är att jag länge har saknat ett verktyg som hjälper mig att ha koll på min ekonomi på det sättet som jag skulle önska. Det många appar gör är att man måste lägga in saker manuellt eller så kategoriserar de på ett sätt jag inte vill. Dessutom har väldigt få koll på det som egentligen är viktigt, tillgångar och skulder. Trots att jag är nörd så kan jag inte säga att jag har full koll. Jag vet vad jag har på mina LYSA-depåer, men jag kan inte svara på enkla frågor såsom:

 • Givet alla dina investeringar och din totala ekonomi, hur är fördelningen mellan aktier, räntor och likvider?
 • Hur har din förmögenhet förändrats över tid?
 • Hur har din sparkvot, ekonomiska frihet, ekonomiska trygghet och soliditet förändrats över tid?
 • Hur mycket har du lagt på utgifter av typen X de senaste 12 månaderna?

Därför började jag för mer än ett år sedan på fritiden utveckla ett verktyg Spirecta som skulle hjälpa till med just dessa frågorna. Nu är jag nästan färdig och har det ute hos mer än 100 användare för testning. Hemsidan håller också på att bli färdig och inte minst communityn och forumet är under uppbyggnad.

Spirecta kräver lite arbete men kommer ge belöning

Jag vill vara supertydlig med att Spirecta inte är en direkt ersättare till Tink. Tink var ju nästan automatisk på många sätt vilket har sina för och nackdelar. Spirecta är halv-automatisk. Du har kontroll på allt, men det kräver också att du gör en del jobb. Det är lite som med träning och hälsa eller sparande för den delen. Det finns inga quick-fix. Det krävs lite jobb för att få de resultaten som man önskar.

Samtidigt – lägger man in arbetet så får man även belöningen. I det här fallet hoppas jag att belöningen för dig kommer vara:

 • Mycket bättre koll på din löpande ekonomi
 • Mycket bättre koll på helheten och framförallt dina investeringar
 • Lugn och trygghet i att du har koll och en överblick
 • Mer pengar i form av att du kommer kunna fatta bättre beslut
 • Bättre risk i din totala ekonomi och dina investeringar
 • Bättre balans mellan olika tillgångstyper och investeringar
 • Lättare att nå dina mål i livet som förutsätter pengar

Jag själv har redan fått ut väldigt mycket insikter kring min egen ekonomi tack vare verktyget. Flera användare vittnar också om att de har både sparat och tjänat pengar tack vare det.

Nedan följer lite skärmklipp från Spirecta

För att du ska få lite känsla för verktyget så följer nedan några skärmklipp. Verktyget körs i webbläsaren och ej i telefonen då det kräver lite jobb.

Om du vill se lite videoklipp och liknande. Tjuvkika gärna på Kom-igång-guiden i Spirecta-forumet.

Jag respekterar din data och därför är Spirecta inte gratis

Jag vet inte om du har sett dokumentären ”The Social Dilemma” som går på Netflix just nu. Om du inte har sett den, gör det. Den handlar om hur vi och vår data samlas in, bearbetas, säljs, delas och distribueras, av bolag som Facebook, Google, Amazon. Jag tycker det är riktigt dåligt. Därför har jag själv inte privata konton i sociala medier trots att jag och Caroline bloggar.

Det handlar lite om den klassiska principen: ”Om det är gratis, då är du inte kunden, du är produkten.”. När jag byggde Spirecta bestämde jag mig väldigt tidigt för att du ska vara kunden. Inte produkten. Därför är verktyget inte gratis. Det kostar 150 kr per månad eller 1 500 kr per år (=125 kr/mån). Men då kan du också vara säker på att jag aldrig kommer att dela, sälja eller använda din data på något sätt. Du har full koll på din data, du kan exportera den, radera den eller göra precis vad du vill med den.

Däremot har jag full förståelse för att det gör det till en showstopper för några. Det är okej. Spirecta är inte till för alla. Det är till för dig som är vill ha koll på din ekonomi, vill ha ett rikare liv, vill ha mer trygghet, frihet och möjlighet och framförallt, är villig att göra jobbet som krävs för att få det. Däremot erbjuder jag hela 30 dagars öppet köp för att du ska ha tid att testa verktyget i lugn och ro.

Priset kan komma att ändras inför fullständig lansering.

Lansering i början av november

Min plan var att börja lansera Spirecta i början av november. Men då det dök upp med Tink idag så kommer informationen redan nu. Min farhåga från att släppa det redan idag är att jag vet inte 1) om jag klarar av en stor anstormning användare och 2) att allt inte är tipp-topp. Därför skulle jag rekommendera att om du inte är i akut behov av något nytt och kan tänka dig vänta 2-4 veckor, gör en intresseanmälan för mer info:

Om du är okej med att saker inte kanske riktigt fungerar riktigt än, att det kan ta lite tid att få hjälp och support (=supportorganisationen är undertecknad i egen hög person), då kan du faktiskt pröva redan nu.

Om du har några frågor eller funderingar, kommentera gärna!

Tack på förhand,
En supernervös bloggare som inte vill släppa ut sin baby i världen

Externa länkar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök