Tink stänger ner – Spirecta ersätter?

Spirecta - din digitala verktygslåda för en harmonisk ekonomi

Tink stänger ner – Spirecta ersätter?

Idag fick jag ett meddelande om att Tink stänger ner sin app för att ha koll på sin ekonomi. Det är lite sorgligt och trist eftersom jag vet att många har uppskattat den. Dock är inte allt nattsvart. Under det senaste året har jag utvecklat ett verktyg för dig som, likt mig, vill ha full koll på sin ekonomi, vill kunna följa utvecklingen, styra och simulera den. Det är ute i beta hos cirka 100 användare och kommer släppas inom kort. Här kan du göra en intresseanmälan.

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om Spirecta för om några veckor då allt är helt färdigt. Nu släppte dock Tink sin nyhet om nedläggning idag och då får man anpassa sig till verkligheten. Därav kommer här möjligheten för dig att primärt sätta upp dig på listan att få en inbjudan så fort vi går ur betan och börjar smyglansera verktyget.

Bakgrunden till Spirecta är att jag länge har saknat ett verktyg som hjälper mig att ha koll på min ekonomi på det sättet som jag skulle önska. Det många appar gör är att man måste lägga in saker manuellt eller så kategoriserar de på ett sätt jag inte vill. Dessutom har väldigt få koll på det som egentligen är viktigt, tillgångar och skulder. Trots att jag är nörd så kan jag inte säga att jag har full koll. Jag vet vad jag har på mina LYSA-depåer, men jag kan inte svara på enkla frågor såsom:

 • Givet alla dina investeringar och din totala ekonomi, hur är fördelningen mellan aktier, räntor och likvider?
 • Hur har din förmögenhet förändrats över tid?
 • Hur har din sparkvot, ekonomiska frihet, ekonomiska trygghet och soliditet förändrats över tid?
 • Hur mycket har du lagt på utgifter av typen X de senaste 12 månaderna?

Därför började jag för mer än ett år sedan på fritiden utveckla ett verktyg Spirecta som skulle hjälpa till med just dessa frågorna. Nu är jag nästan färdig och har det ute hos mer än 100 användare för testning. Hemsidan håller också på att bli färdig och inte minst communityn och forumet är under uppbyggnad.

Spirecta kräver lite arbete men kommer ge belöning

Jag vill vara supertydlig med att Spirecta inte är en direkt ersättare till Tink. Tink var ju nästan automatisk på många sätt vilket har sina för och nackdelar. Spirecta är halv-automatisk. Du har kontroll på allt, men det kräver också att du gör en del jobb. Det är lite som med träning och hälsa eller sparande för den delen. Det finns inga quick-fix. Det krävs lite jobb för att få de resultaten som man önskar.

Samtidigt – lägger man in arbetet så får man även belöningen. I det här fallet hoppas jag att belöningen för dig kommer vara:

 • Mycket bättre koll på din löpande ekonomi
 • Mycket bättre koll på helheten och framförallt dina investeringar
 • Lugn och trygghet i att du har koll och en överblick
 • Mer pengar i form av att du kommer kunna fatta bättre beslut
 • Bättre risk i din totala ekonomi och dina investeringar
 • Bättre balans mellan olika tillgångstyper och investeringar
 • Lättare att nå dina mål i livet som förutsätter pengar

Jag själv har redan fått ut väldigt mycket insikter kring min egen ekonomi tack vare verktyget. Flera användare vittnar också om att de har både sparat och tjänat pengar tack vare det.

Nedan följer lite skärmklipp från Spirecta

För att du ska få lite känsla för verktyget så följer nedan några skärmklipp. Verktyget körs i webbläsaren och ej i telefonen då det kräver lite jobb.

Om du vill se lite videoklipp och liknande. Tjuvkika gärna på Kom-igång-guiden i Spirecta-forumet.

Jag respekterar din data och därför är Spirecta inte gratis

Jag vet inte om du har sett dokumentären ”The Social Dilemma” som går på Netflix just nu. Om du inte har sett den, gör det. Den handlar om hur vi och vår data samlas in, bearbetas, säljs, delas och distribueras, av bolag som Facebook, Google, Amazon. Jag tycker det är riktigt dåligt. Därför har jag själv inte privata konton i sociala medier trots att jag och Caroline bloggar.

Det handlar lite om den klassiska principen: ”Om det är gratis, då är du inte kunden, du är produkten.”. När jag byggde Spirecta bestämde jag mig väldigt tidigt för att du ska vara kunden. Inte produkten. Därför är verktyget inte gratis. Det kostar 150 kr per månad eller 1 500 kr per år (=125 kr/mån). Men då kan du också vara säker på att jag aldrig kommer att dela, sälja eller använda din data på något sätt. Du har full koll på din data, du kan exportera den, radera den eller göra precis vad du vill med den.

Däremot har jag full förståelse för att det gör det till en showstopper för några. Det är okej. Spirecta är inte till för alla. Det är till för dig som är vill ha koll på din ekonomi, vill ha ett rikare liv, vill ha mer trygghet, frihet och möjlighet och framförallt, är villig att göra jobbet som krävs för att få det. Däremot erbjuder jag hela 30 dagars öppet köp för att du ska ha tid att testa verktyget i lugn och ro.

Priset kan komma att ändras inför fullständig lansering.

Lansering i början av november

Min plan var att börja lansera Spirecta i början av november. Men då det dök upp med Tink idag så kommer informationen redan nu. Min farhåga från att släppa det redan idag är att jag vet inte 1) om jag klarar av en stor anstormning användare och 2) att allt inte är tipp-topp. Därför skulle jag rekommendera att om du inte är i akut behov av något nytt och kan tänka dig vänta 2-4 veckor, gör en intresseanmälan för mer info:

Om du är okej med att saker inte kanske riktigt fungerar riktigt än, att det kan ta lite tid att få hjälp och support (=supportorganisationen är undertecknad i egen hög person), då kan du faktiskt pröva redan nu.

Om du har några frågor eller funderingar, kommentera gärna!

Tack på förhand,
En supernervös bloggare som inte vill släppa ut sin baby i världen

Externa länkar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

42 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Kul grej!
  Kommer det finnas möjlighet till halvautomatisk import från Komplett kreditkort?

  Gravatar för användaren
  Roger
 2. Något jag alltid Irriterade mig på i tink var att jag som danskavlönad svensk inte hade någon kategori för B-skatt.
  Det slutade med att jag satte det under ”bidrag”, men mina samlade utgifter blev horribelt stora i sammanställningen.

  Antar att du som egenföretagare har tänkt på detta?

  Gravatar för användaren
  ML
 3. Väntar fortfarande på min invite som du erbjöd mig när jag frågade efter en liknande tjänst för snart ett år sedan ?

  Gravatar för användaren
  Robin
 4. Hej Jan!

  Jag har letat med ljus och lykta efter en ersättare till Tink. Att importera den export som man får ut från Tink vore en dröm så man slipper tappa flera års historik.

  Jag har inget emot att betala heller, för mig känns 100kr/månad rimligt då jag endast använt Tink till mina kreditkort, något tar emot att lägga till bankkontona också. Nu är det ju så att du gett mig så många värdefulla råd så jag kommer att betala de 150kr/mån ändå. Fast rent generellt så har jag en spärr mot allt som är dyrare än 100kr/mån (jmf Spotify & Netflix).

  Kommer Spirecta att supporta lika många kreditkort som Tink? Om jag inte kan importera data från mina kreditkort så faller allt för mig. Det är det enda sättet att ha kontroll på sina totala utgifter och se till att de inte springer i väg.

  Lycka till med Spirecta!

  Gravatar för användaren
  Lina
  1. Hej Lina,

   Hur får du ut din export från Tink? Jag har letat men hittar inte den funktionen? Känner smått panik att tappa den datan.

   Med vänlig hälsning,
   Anna

   Gravatar för användaren
   Anna Westerståhl
   1. Hej Anna! Jag får tyvärr inte uppdateringar på mail om någon svarar tyvärr fast att jag klickat i det. Du måste logga in på tink via datorn: https://account.tink.se/
    Mvh Lina

    1
    Gravatar för användaren
    Lina
   2. Har du fått ut din export från Tink?
    När jag gör en export blir det bara oläsbar text…

    0
    Gravatar för användaren
    Ulrika
 5. Inte aktuellt för mig, men gillar starkt att du tar betalt och inte säljer användardata!

  Gravatar för användaren
  JD
 6. Tycker detta kan vara en intressant tjänst framöver speciellt när tink lägger ner sin konsumentapp. Har även börjat testa Driftio som är en slags balansräkningsapp och visar net worth för sin privatekonomi med den stora fördelen att de använder tinks API för automatisk hämtning av konton. En smart grej är att värdepapper är kopplade till deras respektive index och uppdateras då med automatiskt.

  Tror om du skulle använda dig av tinks API blir tjänsten ännu bättre och mer användarvänlig.

  Gravatar för användaren
  Erik
 7. Priset känns lite för högt för mig med 200-300tkr i totalt innehav även fast det är intressant att kunna ersätta Excel. Men givetvis skulle jag önska det automatiskt. En summering av Bank, PFC, Ava, Nordnet, Lysa mm.

  Men personligen blir det nog lite för mycket att lägga 150kr/mån på det. Jag har redan funderat på om patreon är värt det ekonomiskt eller tex. Goda tider för någon på min nivå. Tillsammans blir det ju nästan 4000kr/år för dessa tre tjänster. Vilket ju blir orimligt mycket när jag kanske kan hoppas på en avkastning på kanske 15.000kr/år totalt sett.
  Då blir det lite löjligt att jaga små små procent på till exempel fondavgifter mm.

  1500kr/år innebär ju då en ”fondavgift” på kanske 0,75% för mig men utan någon (beräkningsbar) förväntad avkastning alls. 4000kr/år är ju 2%…

  Gravatar för användaren
  Eric Sjögren
 8. Supercoolt initiativ! ? Härligt jobbat! Ser grymt funktionsrikt ut – har saknat lite avancerade funktioner i Tink. Och du/ni som bygger den har ju koll – man litar ju på er iom att ni förmodligen också bygger för er egen skull (det är det bästa sättet).

  Bra att ni tar betalt från dag 1. Allt annat hade varit lite shady. Jag fattar om folk tycker 150 kr/mån är högt, men det är väl lite upp till en själv om man håller i och skapar nytta med verktyget ?‍♂️ En annan idé till prissättning är att låta en betala ett år i förväg, till rabatterat pris. Då har du fått in pengarna i förväg, och jag slipper tänka på att jag betalar per månad för ännu en tjänst. Psykologiskt mer nice, faktiskt.

  Personligen uppskattar jag saker som:

  Översikt över månadsinkomster och utgifter.
  Ett snapshot över HELA min ekonomi vid givet tillfälle.
  Simulationer över mina hinkars framtid.
  Kunna sätta X/Y-fördelning för delat konto med partner.

  Men även funktioner som jag inte visste jag ville ha, såklart.

  Tycker inte mobil-app är prio från början heller, som många andra verkar tycka. Ekonomi sköter jag mycket från datorn ändå. Döma av skärmdumparna ovan så är webappen oerhört funktionsrik ändå, så det väger absolut upp avsaknad av app. Jag jobbar själv inom webbutveckling av en produkt, och fattar att man måste prioritera.

  Ska bli jättekul att testa!

  Gravatar för användaren
  Johan
 9. Kommer detta verktyg fungera för folk som bor utomlands?

  Gravatar för användaren
  Jacob
 10. Jag reagerar inte på priset. 150 kr är helt ok för mig. Att få en helhetsinsikt i sin ekonomi ska bli intressant. Är mer brydd över om man måste vara teknisk kunnig för att hantera det. Måste man kunna Exell? Från hon som varit egen företagare i snart två år och fortfarande inte fattar hur och vad man får ut av vare sig balans eller resultatrapporter.?

  Gravatar för användaren
  Maria
 11. Kör själv SPCS Hemekonomi sedan första versionen kom ut + ett kalkylark i Excel och jag har redan total koll på min ekonomi. Är ändå tekniknörd o ekonominörd och skulle nog kunna tänka mig att testa den omtalade appen, men då får den nog kosta väldigt lite.

  Gravatar för användaren
  Håkan bråkan
  1. Har du löst problemet med att SPCS Hemekonomi inte fungerar efter år 2020

   Gravatar för användaren
   Tomas
 12. Med risk för att potentiellt förarga Jan och missa kunder: Det vore intressant att de hur folk gör idag? Kanske en undersökning på Patreon där folk kan dela med sig sina lösningar (t excel filer) och tankar?

  Gravatar för användaren
  Anton
 13. Säkert användbart verktyg men likt andra så tycker även jag att det är lite dyrt. Rubtmmnt 50kr är vad jag skulle tänka mig att betala eller kanske rabatt om man är Patreon.

  Gravatar för användaren
  Karl
 14. Missar målet med både plattform och pris. En app för några hundra (engångsbelopp) skulle sälja som smör.

  Gravatar för användaren
  Ano
 15. En viktig funktion i min ekonomi är kvittohantering. Blev så besviken när när Kivra köpte och la ner appen Spara kvittot. Scanna kvittot för digital lagring, tagga det med kategorier för att se var pengarna går. Din tjänst bör kompletteras. Annars ska det bli spännande att testa tjänsten och se om vår egna långa excelark ska ersättas.

  Gravatar för användaren
  Sigge
   1. Vi var så nöjda med ” Spara kvittot” . Ordning o reda på alla kvitton ( digitalt kvitto håller juridiskt) . Man satte kategorier. Scannade kvittot och appen kände igen datum, företag, summa mm. Du fick själv tagga en av dina kategorier. När vi swischade skrev jag själv ett ”kvitto” som jag scannade. Det var lätt att månadsvis följa de valda kategorierna.

    0
    Gravatar för användaren
    Sigge
  1. Ett tips är annars att köra onenote. Har rätt bra funktioner för att scanna dokument och du kan söka efter text i bilder och liknande. Men man får såklart offra sin privacy till Microsoft.

   Gravatar för användaren
   Karl
 16. Bra timing!
  Jag blev väldigt deppig när jag såg att Tink ska lägga ner, då det innehåller precis allt jag behöver.
  Zlantar är en snarlik app som Tink, men ser så otroligt mycket sämre ut, och saknar funktionalitet som att t ex kunna döpa om sina konton.

  Jag är nyfiken på Spirecta och kommer skicka in en intresseanmälan.
  Det som ev kommer bli en dealbreaker för mig är inte priset, men att den endast finns till webläsare. En fullt fungerande app är nästan ett krav i dessa tider, men jag förstår om det inte kan komma med detsamma.
  Min plan är att helt sluta använda min dator och enbart jobba med iPad framöver.

  Gravatar för användaren
  Primalisten
 17. Ser väldigt intressant ut. Såklart får man stå för indatan själv, vilket är negativt.
  Prismässigt för högt. För egen del skulle jag kunna tänka mig ca 50 kr/månad.
  För att få ner priset skulle man kunna ha olika versioner som inte innehåller alla rapporter etc. Bas, mellan, komplett tex. Där Basen endast kanske är transaktionshistorik med enkel resultatrapport.
  Ett alternativ kan även vara att ta betalt för rapporter eller viss uppföljning genom engångssummor.

  Tips: Ett annat alternativ till Tink är Zlantar (som dock inte har stöd för lika många banker/kreditkort).

  Svara
  10
  Gravatar för användaren
  hebeln
   1. Förstår att er produkt är mer avancerad, har en annan potential och håller datan säker.

    Jag tror dock att ska ni få ekonomi i det behöver priset gå ner. Att sälja en komplex, nischad produkt till ett förhållandevis högt pris tror jag är svårt. Hur stor är den marknaden egentligen?

    Att erbjuda en enklare tjänst till ett lägre instegspris som sedan kan byggas på med fler mer komplexa tjänster när kunderna mognat, förstått nytta och vill ta nästa steg tror jag är rätt väg att gå.

    Annars tror jag tyvärr att den risker samma öde som tink. Vilket jag inte hoppas!

    Vill tillägga att jag inte tror det är fel att den är webbaserade, förhoppningsvis går det att överblicka i mobil och padda och då bör det inte vara ett problem. Känns inte som det är en tjänst du tittar in i dagligen iom att den inte är automatiserad som tink.

    PS. Uppskattar bloggen och podden något enormt!

    1
    Gravatar för användaren
    hebeln
 18. Ser genomtänkt ut men för att det ska vara något för mig som jag dessutom ska betala för krävs en automatisk import av alla de olika konton jag har i olika banker. Räknar man konton är säkert 10-15 stycken. Det blir helt orimligt att köra copy/paste på allt detta varje månad. Sedan borde det finnas en funktion för att dela ett gemensamt konto 50/50.

  Gravatar för användaren
  Joppa
  1. Eller ännu hellre, kunna dela ett gemensamt konto med valfri procentuell fördelning! Jag och min sambo fördelar våra gemensamma kostnader procentuellt efter inkomst.

   Gravatar för användaren
   Kristin
 19. Kul grej och snygga funktioner :-)
  Inget för mig då jag sköter mitt eget, manuellt, i Excel. Jag ville ändå berömma!
  /Arbetsplanen

  Gravatar för användaren
  Arbetsplanen
   1. Hehe! Tror det blir svårt tyvärr då Excel är ”kostnadsfritt” för mig. Kör du en gratis testperiod så kanske jag provar! Lycka till ändå :-)
    /Arbetsplanen

    0
    Gravatar för användaren
    Arbetsplanen
 20. Tink stödjer export av data, i sann GDPR-anda. Självklart är deras export dock ganska undermålig och (troligtvis medvetet) utelämnar en hel del som är intressant, men det vore kanske ändå något att erbjuda en ”import” av deras ”export” så att man kan portera över sitt innehåll till Spirecta?

  Gravatar för användaren
  Erik A
   1. Jan, fick du exempel och går Tink-exporten att importera?

    0
    Gravatar för användaren
    Lina
 21. Spännande! Verkligen något jag skulle ha nytta av.

  Gravatar för användaren
  Andreas Berglund

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök