Tips för en bättre pension
Sök:

Tips för en bättre pension

Skaffa en plan B för din pension. Statens plan A är inget vidare...

Den här artikeln publicerades 2016-04-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För två veckor sedan fick jag hem det orange kuvertet, men eftersom jag har varit i New York fick jag inte för mig att öppna det förrän idag. Det gjorde mig påmind om hur viktigt det är att man har en egen Plan B för sin pension, för statens Plan A är tyvärr inget vidare.

I grunden tycker jag att pensionssparandet är en väldigt bra grej. När den infördes 1913 som allmän folkpension var den mer eller mindre revolutionerande. Alla som inte var arbetsföra, orkeslösa, inte kunde reda sig som det hette då eller var 67 år fyllda fick en ersättning från staten. Sedan 1913 har pensionen gjorts om flera gånger inte minst för dryg 25 år sedan när man införde det nuvarande systemet.

Problemet med pensionssystemet är dock inte systemet utan snarare demografin. I Sverige blir vi färre som jobbar och vi lever längre. Det är ju bara att jämföra med siffror från SCB. För en person född 1913 var den förväntade livslängden 55.8 år för män och 58.4 år för kvinnor. För en person född 2015 är den förväntade livslängden 80.3 år för män och 84.0 för kvinnor. Det är ju nästan 25 års skillnad. Sätt det i relation med att pensionsåldern dessutom då har minskat från 1913 års gräns om 67 år och dagens gränst om 65 år. Det känns ju inte att man behöver vara ingenjör för att räkna ut det ohållbara i det.

Av ovanstående anledning brukar jag roa mig med att i det orange kuvertet titta efter rubriken ”hur länge du behöver jobba om medellivslängden var oförändrad”. Jag har sparat mina anteckningar från föregående år och så här ser utvecklingen ut:

I tabellformat ser det ut som följer:

Orange kuvertet år Beräknad ålder för pension
2012 68 år och 5 månader
2013 68 år och 8 månader
2014 68 år och 8 månader
2015 68 år och 11 månader
2016 68 år och 11 månader

Ingen förändring i år alltså. Följer det mönstret så skulle jag alltså gissa på en korrigering under nästkommande år. Min gissning blir 69 år och 2 månader. Jag tror dock att för de flesta så ”lever” det ändå som att man ska gå i pension när man fyller 65. Det är ju så det alltid har varit. Jag känner mig dockk 100 % säker på att detinte kommer att bli så.

Redan nu pratar man om i politiska pensionsutredningar om att pensionsåldern bör kopplas till medellivslängdens utveckling. I den stora pensionsutredningen (488 sidor!) som presenterades för något år sedan. Så här står det till exempel i deras sammanfattning:

Sverige har fortfarande en de facto normal pensionsålder på 65 år. Antalet arbetade timmar ökar bland äldre, men mycket långsamt. Det är inte uthålligt. När vi lever längre måste vi arbeta längre, annars blir pensionsnivåerna för låga, försörjningsbördan orimlig och välfärdens finansiering hotas. [..]  Om inte arbetslivet förlängs kommer pensionsnivåerna efter hand att bli allt lägre, vilket undergräver förtroendet för pensionssystemet. Försörjningsbördan för dem som arbetar kommer att bli orimlig. Pensionsutredningen SOU 2013:25 sid 23-25

De förslag som bland annat presenterades i utredningen var:

 • Tidigaste uttaget ska ske från 62 års ålder (höjning med 1 år från dagens 61 år)
 • Gränsen för uttag från tjänstepension ska ske från 62 års ålder (höjning med 7 år från dagens 55 år)
 • Garantipension ska börja gälla från 67 år 2019 (höjning från 65 år idag)
 • LAS-åldern höjs från 67 till 69 år

Det här skulle spara staten flera miljarder om året. Tittar vi på befolkningsutvecklingen, statens finanser och hur politiker brukar bete sig så är det ingen högoddsare att det här kommer att ske. Särskilt när samma utredning även har citet såsom:

Den faktiska pensionsåldern och antalet arbetade timmar bland äldre behöver dock höjas redan på kort sikt. Annars kan problemen förvärras relativt snabbt när det gäller förtroendet för pensionssystemet och finansieringen av välfärden. Pensionsutredningen SOU 2013:25 sid 30

Det kommer sannolikt bara att smygas in ungefär som den beräknade åldern i det orange kuvertet enligt ovan, ämnet är nämligen väldigt kontroversiellt. Vill man därför i framtiden kunna bestämma när man vill gå i pension, då tror jag att man behöver ta hand om sin ekonomi på egen hand.

Kort introduktion till pensionssystemet

För att ge bakgrund till dig som kanske inte har funderat så mycket på pensionen tidigare så kan man säga följande om pensionen i Sverige.

pensionsystemet

I korthet fungerar det som följande om man börjar nedifrån i pyramiden:

 • Den allmänna pensionen består av två delar:
  • Inkomstpensionen där det varje år avsätts 16 % av din pensionsgrundande inkomst
  • Premiepensionen där det varje år avsätts 2.5 %.
  • Den som inte har haft någon inkomst får garantipension
 • Tjänstepensionen är en avsättning som din arbetsgivare gör utöver det obligatoriska statliga
 • Det egna sparandet, tidigare kallat för IPS (individuellt pensionssparande) är inget som längre rekommenderas, då avdragsrätten är borta.

Den allmänna pensionen har ett intjänandetakkälla för 2016 på 37 063 kr. Det betyder att på den nivån får du maximal avsättning till din pension i de statliga systemen. I andra artiklar har jag skrivit att taket för maximala förmåner i det svenska välfärdssystemet ligger på ca 39 000 kr. Mer om det nedan och lite senare i den här artikeln.

Den här gränsen gäller dock inte tjänstepensionen, utan den kan vara hur stor eller hur liten som helst.

Det intressanta/tragiska(?) är pensionsprognosen

Det som jag egentligen tycker är mest intressant är själva pensionsprognosen som står i det orange kuvertet. Jag tror också att det är den största anledningen till att människor får ångest av att öppna det. Jag tror nämligen jag skulle få det om jag hade statens pensionslösning som min enda Plan A och inte hade någon Plan B.

Jag har drivit företag de senaste 10 åren och inte alltid kunnat plocka ut en lön som fyller på pensionen maximalt och jag är ganska försiktig general när det gäller placeringar. Det gör att prognosen för min pension enligt det orange kuvertet ser ut som följer. Den består av den allmänna inkomstpensionen och premiepensionen (PPM):

Pensionsålder Belopp per månad (före skatt)
61 år 9 900 kr/mån
65 år 12 500 kr/mån
68 år 11 månader 15 900 kr/mån
70 år 17 200 kr/mån

Helt ärligt så är det en ganska tragisk läsning. Om jag inte är felunderrättad så motsvarar 9 900 kr studiebidraget och studielånet från CSN. Då ska man dessutom betala skatt på ovan. Det borgar ju inte för något fantastiskt liv, inte om man vill bo kvar i Sverige i alla fall. 12 500 kr eller ens 17 200 kr är ju inga fantastiska inkomster heller tyvärr.

Det här är anledningen till att jag personligen tycker att man behöver skapa sig en egen plan för hur man vill att livet på äldre dagar ska se ut.

Tjänstepensionen kan göra saken lite bättre

Som tur är är inte prognosen i det orange kuvertet heltäckande, eftersom de flesta i Sverige som arbetare på en kollektivavtals-ansluten arbetsplats även har en tjänstepension. Tjänstepensionen gör det dock bara marginellt bättre. Enligt de flesta kollektivavtal är avsättningen ca 4.5 % på lönen.

För att göra en pensionsprognos som inkluderar tjänstepensionen och det egna individuella sparandet rekommenderar jag MinPension.se:

Jag tycker det är ganska roligt att laborera med siffrorna med hjälp av deras verktyg. Om jag ställer in att jag går i pension vid 65, behåller min nuvarande lön på 36 000 kr i månaden och inte har någon avkastning kommer min pension att se ut som följer:

pension01

Tjänstepensionsdelen förbättrar pensionen något, men det är fortfarande inget fantastiskt. Vill man således ha ett rikt liv som pensionär också behöver man således göra andra saker för att förbättra sin pension.

Förbättra ditt pensionssparande

Det finns ett par olika sätt att förbättra sitt pensionssparande och nedan tänkte jag försöka sammanfatta de bästa tipsen som jag känner till. Har jag missat något, så får du gärna kommentera.

1. Höj din lön så mycket som möjligt upp till 39 000 kr/mån

Det som ofta har störst inverkan på hur pensionen blir är ju avsättningarna från lönen. I skrivande stund, 2016, sker den maximala avsättningen vid  37 063 kr. Jag vet att det är mindre än 10 % av Sveriges befolkning som har den månadslönen, men varje tusenlapp extra i månaden ger bokstavligt talat extra hundralappar i sparande till pensionen.

2. Kontrollera om du har rätt till tjänstepension

Om du arbetar på en kollektivavtalsansluten arbetsplats så har du en avsättning till tjänstepensionen på ungefär 4.5 %. Om du inte arbetar på en sådan, prata med din arbetsgivare om att kunna få en sådan – dock inte som löneväxling. Se artikel ovan om det.

Om du har ett eget företag – då är det inte lika självklart med tjänstepension. Tjänstepensionen är visserligen avdragsgill upp till 30 % av lönekostnaden men i många fall så lönar det sig inte. Anledningen är att du spekulerar i skattesatsen, de flesta egenföretagare kommer sannolikt ha en högre skatt i framtiden på sin tjänstepension än om de hade plockat ut pengarna privat idag och sparat dem i en pengamaskin.

3. Sluta spara i ett eget privat pensionssparande (IPS)

Fram till 2015 fick man ett avdrag på skatten på upp till 12 000 kr per år om man sparade till sin pension. Det här avdraget sänktes till 1 800 kr 1 januari 2015 för att tas bort helt och hållet den 1 januari 2016. Det innebär att det idag inte finns någon anledning att spara privat till pensionen i IPS-lösningar. Det är istället betydligt bättre att skapa sig en egen pengamaskin i likhet med Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljen som läggs i ett vanligt ISK-konto.

4. Fokusera på procenten

Ett pensionssparande är per definition ett långsiktigt sparande. Det gör att en skillnad på bara några få procent får en väldigt stor skillnad. Den genomsnittliga avkastningen på inkomstpensionen har, enligt Pensionsmyndigheten, från start varit 2.5 % (går ej att påverka) och 5.7 % på PPM (går att påverka). Jag blev personligen lite förvånad att den var så pass hög, ända till jag insåg att över 1 500 000 människor inte har gjort något val och låg i statens alternativ som är låg avgift och följer index. Bra där sjunde AP-fonden!

Så här ser den genomsnittliga värdeutvecklingen ut i procent per den 29 februari 2016.

160403-ppm

Tillbaka till ämnet, den genomsnittliga avkastningen på den aktiefonder ligger på ca 8 % så, där finns fortfarande 2.2 % att hämta, särskilt på långa tidsperioder. För att ta ett exempel, den genomsnittlige svensken var i december 2015, 43.3 år gammal enligt Kommun- och landstingsdatabasen. Det genomsnittliga värdet (kontobehållningen) på PPM-kontona var under förra året 132 500 kr.

Räknar vi på att den 43 årige genomsnittssvensken, fortsätter få genomsnittsinsättningen på 6 700 kr och har ett startvärde på 132 500 kr kan vi räkna ut det förväntade värdet vid 65 års dagen vid olika årsavkastningar med hjälp av ränta-på-ränta kalkylatorn.

 Slutsumma 4 % 5.7 % 6 % 6.5% 7.0 % 7.5 % 8.0 % 10 %
Vid 65 år 553 000 745 000 785 000 858 000 938 000 1 026 000 1 121 000 1 605 000
Vid 69 år 676 000 961 000 1 023 000 1 136 000 1 262 000 1 402 000 1 558 000 2 383 000

För att kunna räkna ut det vad det här blir per månad, behöver man ta fram Pensionsmyndighetens delningstal, som för en 65 åring idag är 15.85. Formeln blir således:

 • Pensionskapital / Delningstal för specifik ålder / 12

Det ger följande månadsbelopp:

Månadsbelopp 4 % 5.7 % 6 % 6.5% 7.0 % 7.5 % 8.0 % 10 %
Vid 65 år 2 900 3 900 4 100 4 500 4 900 5 400 5 900 8 400
Vid 69 år 3 600 5 000 5 400 6 000 6 600 7 400 8 200 12 500

De här pengarna är dessutom livsvariga. Enligt mig är det en ganska stor skillnad i belopp i förhållande till förändringen i procent. Om man går i pension senare får ju pengarna jobba längre och det gör ju att avkastningen också hinner bli högre. De sista åren spelar väldigt stor roll och det är därför som staten försöker få oss att arbeta längre.

Normalt sätt brukar jag också i artiklar som denna fokusera på avgifterna. Precis som en liten procentenhet kan höja avkastningen, så kan en avgift på några procent helt förstöra en avkastning. Här behöver man dock ge mycket eloge till Pensionsmyndigheten som har förhandlat ner avgifterna ganska drastiskt. På deras hemsida kan man läsa att avgiften utan rabatt skulle i genomsnitt vara 0.73 % per år, men istället ligger på 0.22 % per år. Det är en besparing på 0.5 % år och som du kan se ovan, så gör det också en stor skillnad.

5. Övriga pensionstips

De här tipsen kan du inte påverka särskilt mycket, men de kan vara bra att veta om.

 • Om du får barn, så får den föräldern som tjänar minst en insättning på en halv pensionsrätt under barnets första levnadsår som en kompensation. Läs mer.
 • Om du blir arbetslös eller sjuk kan det vara bra att känna till att A-kassa, sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning är pensionsgrundande.
 • Det går att teckna ett efterlevandeskydd för PPM när man börjar ta ut den. Läs mer.
 • Med risk att vara övertydlig – ju längre du jobbar, desto högre blir din pension.
 • Ju tidigare du börjar spara (ju tidigare du får en hög lön) desto mer pengar blir det i slutet.

6. Börja bygg din egen pengamaskin

En ny pensionsprognos

Gör man då om prognosen hos minpension.se, räknar jag med en 6 % avkastning i genomsnitt på min PPM och min tjänstepension ser det istället ut så här.

Prognos på 2.10 % – pensionsmyndighetens rekommendation

Prognos med 2.1 % avkastning

Prognos på 6 % – genomsnittet för pensionsspararna och under börsgenomsnittet

Prognos med 6 % avkastning istället

En ganska väsentlig skillnad mot scenariot innan. Det här ligger till och med över min levnadssituation idag. Jag skulle säga att incitamentet är väldigt stort att lägga tid på att uppnå den här avkastningen om 6 % eller mer.

Nybörjarportföljen för att nå 6 %

Jag tror personligen att det går att uppnå 6 %, det är verkligen inte en orimlig avkastning. Särskilt med tanke på att den genomsnittlige spararen har 5.7 %. Jag själv ligger lite över snittet, vilekt jag är nöjd med särskilt eftersom jag är en ganska stor fegis och inte har tagit särskilt mycket risk 11.7 på en skala 1 – 36. Min nuvarande PPM-portfölj har 35 % räntefonder enligt principen i nybörjarportföljen.

Avkastning på min PPM

Nybörjarportföljen

Det sättet som jag har försökt spara i PPM-portföljen är enligt principerna för nybörjarportföljen. Det vill säga att jag har haft en fördelning på ungefär lika mycket ränte- och obligationsfonder som jag är år gammal och resten i aktiefonder. Fördelningen som jag körde på under 2015 var:

160404-fördelning

Om jag skulle säga något om fonderna är det följande:

 • Danske Invest Global Index – en bred globalfond då min favoritfond DNB Global Indeks inte finns i PPM. Bra val.
 • Didner & Gerge Aktiefond – en av de bättre aktiefonderna med exponering mot Sverige. Alternativet var Avanza Zero men då D&G-fonden har rabatt på avgiften valde jag den här.
 • BlackRock World Gold Fund – en spekulation som jag gjorde förra året som slog väl ut, men bara med en fördelning på 10 % av portföljvärdet.
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index – en spekulation på också 10 % av portföljvärdet.
 • Spiltan Räntefond Sverige – en lågrisk-fond som är ganska lik kontanter.

Majoriteten av pengarna (ca 80 %) var således i fonder som väl matchar de fonder som jag brukar anse som de bästa fonderna:

Guldet och tillväxtmarknaderna var spekulationer som jag kommer byta bort nu. Nej, jag lever inte alltid 100 % som jag lär, men jag försöker. Egentligen spelar dock inte så stor roll då de två spekulationerna tog ut varandra och värdet bestämdes ändå av global-fonden i kombination med Spiltan-fonden. Återigen ett tecken på att det i princip är lönlöst att försöka slå index över tid.

Om du vill läsa mer om nybörjarportföljen och bakgrunden till den läs nedan, tips på fonder finner du i länken ovan.

Tips för att slå 6 % – Kollektiva Fondval

Jag har sedan länge varit oerhört kritisk till företag som har sålt PPM-tjänster där de lovar att man med just deras fantastiska hjälp ska slå 6 %. Som tur är gjorde Pensionsmyndigheten processen ganska kort med dessa för något år sedan när de förbjöd automatiska externa byten av fonder.

För någon månad sedan blev jag tipsad av er läsare om en ny tjänst som heter Kollektiva Fondval (annonslänk). Grundidén hos den tjänsten var att genom att ansluta sig till deras tjänst så delade man med sig av sitt upplägget på sitt sparande. De jämför sedan ditt upplägg med de bästa i din generation och du får sedan möjligheten att byta till samma fonder som de bästa i din generation har. Tjänsten skulle dessutom vara avgiftsfri.

Jag blev nyfiken och testade den själv, gillade vad jag såg och bestämde mig för att undersöka det närmare. Eftersom företaget sitter i Malmö där jag bor, var det ganska enkelt att sätta upp ett möte med Pontus Kristiansson som är en av grundarna. Jag intervjuade honom på framförallt mina stora invändningar:

 • Hur tjänar företaget pengar?
 • Hur fungerar urvalet och vilken är tidsperioden?
 • Vad gällde anmälan till Konsumentverket?

Vid de tillfällen som jag har träffat Pontus, så tycker jag att jag har fått tillfredsställande svar. Företagets ambition är att tjäna pengarna på det värde man sitter på i form av användarnas sammanslagna data – t.ex. att sälja vidare informationen om de bästa fonderna för varje generation till exempelvis fondbolag. När det gäller tidsperioden så var det en jätteviktig fråga för mig, eftersom jag själv är allergisk mot tävlingar såsom t.ex. Börs-SM där den som har mest tur i en begränsad period vinner. När man jämför sig mot de bästa i sin generation gäller det att tidsperioden är lång och att avkastningen är riskviktad, inte den som hade bäst fonder förra månaden. Så var det inte i alla fall, utan det är över längre tidsperioder.

I höstas blev företaget anmält till Konsumentverket av Pensionsmyndigheten för falsk marknadsföring och det var något som jag tog upp. Enligt de uppgifter jag har fått sedan dess är ärendet är avklarat och att Kollektiva har ändrat i sin marknadsföring. Det gällde nämligen att man skulle förtydliga att datan som tjänsten baserade sig på inte var alla PPM-sparare, utan bara de som var anslutna till tjänsten. Det tycker jag är väsentligt att veta och det är något som idag tydligare framgår när man är inloggad i tjänsten. Se videon nedan:

Jag rekommenderar dig att testa tjänsten, det är gratis och du behöver inte göra något annat och du får om inte annat bara se hur du ligger till i förhållande till de andra PPM-spararna i din generation. Dessutom, ju fler vi är som anmäler oss till tjänsten, desto bättre blir den eftersom urvalet ökar. Så jag ser egentligen inga nackdelar med att pröva, förutom att man blir påmind om sin pension ungefär en gång i månaden när de skickar ut sina nyhetsbrev.

Som jag säger i videoklippet så får jag en liten ersättning av Kollektiva om du testar deras tjänst, men eftersom det är kostnadsfritt, du riskerar ingenting så kan jag verkligen stå för det och jag skulle rekommenderat den även utan ersättningen. Den gör det dock möjligt för mig att skriva en sådanhär artikel på över 3 000 ord som tar mer eller mindre en hel arbetsdag att skriva.

Slutord

Sammanfattningsvis så vill jag säga att jag tycker att vi har tur som har förmånen att bo i ett välfärdssamhälle med pension som man faktiskt överlever på även om det inte innebär någon lyx. Det är långt i från alla länder i världen som har det så. Några av mina indiska kollegor berättade om hur de har sina far- och morföräldrar inneboende hos sig eftersom där inte finns någon pension att tala i i Indien.

Med det sagt så tänker jag också att det för de flesta som inte börjar tänka på sin ålderdom idag, kommer att med stor sannolikhet få en lägre levnadsstandard på äldre dar än vad de har idag. Det är i princip bara 40-, 50- och kanske 60-talisterna som kommer att ha en sådan pension som man ser de äldre ha idag. Jag tror i mångt och mycket att dagens äldre verkligen hade tur i och med att många ekonomiska faktorer samspelade. Jag tror att vi som är födda på 80-talet och senare inte kommer att kunna räkna med att om vi bara gör samma, så kommer det ordna sig för oss också.

Det är en av anledningarna till att jag tjatar på de flesta att skaffa sig en Plan B. För den Plan A som de flesta tittar på idag, den kommer inte vara likadan i framtiden. I det här fallet, som jag skriver i artikeln ovan, bör man göra det bästa man kan av den planen. Försöka höja sin inkomst så mycket som möjligt så att man får så stora avsättningar som möjligt, man kan försöka förvalta sin pension så bra som möjligt, att minst ligga på 6-8 % per år år i avkastning, be om avsättning till tjänstepension och så vidare.

Men samtidigt så bör man bygga sig en egen pengamaskin vid sidan om. Kan man dessutom kombinera det här med att tänka lite utanför boxen, än bättre. Ett sådant sätt är ju att man kanske kan planera för en ålderdom som nödvändigtvis inte behöver vara i Sverige. Jag pratade med en taxi-chafför som jobbade 3 månader om året i Sverige och resten av tiden bodde han i Filippinerna. Hans extra-inkomst plus pension räckte inte till här hemma, men där borta räckte det till bra boende och hemhjälp varje dag.

Oavsett vilket, så är det idag som man behöver så får för att i framtiden kunna skörda. Lycka till!

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-04-06 klockan 16:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Pension och pensionssparande, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

47 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag har en fråga till dig eftersom du verkar vara djupt insatt i ämnet.
  Hur långt bak i tiden kollar pensions myndigheten på kontot för att bevilja bostadstillägg?
  De uppgifter jag hittar på deras hemsida säger följande att det man hade fram till 31 december förra året, men om jag har på något sätt blivit av med dom pengarna och har inte dom nu (juli 2020) vad innebär det då hur långt bak kommer dom att titta på då?

  P.S.

  Tack för det himla fina jobb du gör med din blogg!
  // Anna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Backman
 2. Vit pil

  Hej
  Intressant läsning, lite novis på detta men hänger inte riktigt med på hoppet mellan bild 1 från minpension och bild 2. Den första visar ca: 21.000Kr fram till 75 års ålder men den andra visar drygt 31.000Kr fram till 75 års ålder (med 2,1%). Var själv inne på minpension och det är en dyster läsning, men det beror väl på att jag studerat i 6år. Har idag en lön på 45.000Kr och är 44 år men får bara min prognos till 22.000Kr totalt. Trist men sant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 3. Vit pil

  Hej Jan! Tack för att du och Caroline och alla kunniga frågeställare finns.
  AP7, javisst. Men fördelningen aktier/räntor? Jag har själv 50/50 AP7, eftersom jag tror på en kommande börskrasch. Teorin om sandkornshögen sitter fastetsad i hjärnan på mig:). Och tjänstepensionen, tips om den? Har hitintills inte hittat något här inne.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  Hej Jan! Har med glädje följ dig ett antal år nu och månadssparar i Global portföljen sedan 2 år. Däremot har jag svårt att själv bedöma vilka PPM-fonder jag ska välja och skulle därför uppskatta om du kunde kommentera eller snarare uppdatera ditt resonemang och dina kommentarer kring din egen PPM-fördelning från 2015 ovan. Skulle du rekommendera dessa 5 fonder även för 2019?. Jag har en cirka 10-årig sparhorisont till beräknad pension. Tacksam för PPM-tips, utöver AP7. Vänligen Rolf

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf
  1. Vit pil

   Tack Rolf! Det bästa tipset är just AP7 Såfa, det är det som jag kör själv och rekommenderar alla att köra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!
  Jag undrar om vad man ska välja för tjänstepension? Jag jobbar nu i kommunen och min tjänstepension placeras i KPA Pension. Är det bra eller inte? Kan man förbättra? Hur ska man tänka kring det?
  Jag är 27 år och beredd att ta lite högre risk

  Tack!

  John

  0
  Gravatar ikon för användaren
  john
  1. Vit pil

   Jag vet inte om den hjälper, men jag har också KPA Pension. Kollade lite papper, 2012 var min tjänstepension räknat till 3520 kronor. Nu, efter flera års sparande, är tjänstepension räknat till 3400 kronor. Pensionsparande hos dom ser ut att vara värdelöst, och jag letar efter alternativ.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jukka Heikkinen
 6. Vit pil

  Som ägare till ett AB, rekommenderar du att jag kompletterar med Tjänstepension eller Direktpension? Om Direktpension, ska den vara med eller utan Kapitalförsäkring? Eller ska jag hoppa över Tjänstepension och Direktpension och bara köra på nedanstående upplägg istället? Jag tar tacksamt emot kommentarer!

  Varför inte ha följande upplägg istället?
  1) Företaget har ett Aktie- och Fondkonto hos Avanza där jag sparar företagets likviditet i fonder/aktier. Jag betalar ingen avkastningsskatt och får ränta-på-ränta-effekten. Företaget betalar vinstskatt enbart när företaget säljer fonder/aktier med vinst och kan göra avdrag för förluster vid försäljning med förlust.
  2) När jag går i pension tar jag ut lön på 100’/år och får en låg skattesats tack vare jobbskatteavdrag och höjd allmän pension på beloppet.
  3) Lönekostnaden är avdragsgill för mitt bolag och den kvittar bort hela ”reavinsten”. Därmed betalar jag ingen skatt på värdetillväxten över huvud taget och minimerar därmed företagsskatten.
  4) Jag sparar det utdelningsbara utrymmet varje år (som växer år för år) och betalar 20% skatt när jag tar ut utdelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
 7. Vit pil

  Hej,

  Tack för era inspirerande avsnitt! Önskar att ni gör ett avsnitt om hur man kan placera sina pengar i sin tjänstepension och vart man bör ha den någonstans. Vissa delar går inte att flytta men dem som går. Många banker använder sig av så kallade generationsfonder bör man ha dem eller är det bättre med 90/10 exempelvis!?

  Med vänlig hälsning Eduardo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 8. Vit pil

  Hej! Du har fått mig att ta tag i min ekonomi men jag är fortfarande väldigt vilsen.55 å juni 2018. Inkomst ca 760kkr/år
  Idag har min pensionsförvaltare Söderberg&Partner rådet i min tjänstepension att ha 40% i Lannebo likviditetsfond och resterande 60% i Söderberg & Partner proaktiv 75PM.Eftersom avgifterna är 0,12% respektive 0,49% så blir snittavgiften 0,38% vilket är högt, i synnerhet då värde förändringen senaste året endast gett 8% jmf med snitt pensionssparare är 13%. Är det inte bättre att sätta hela tjänstepensionen i AP7 aktiefond o låta den stå om värdet inte är högt om 10 år( jag kan då avvakta i säg 5 år).
  Hur går dina tankar och råd i min sits?
  Duär otroligt pedagogisk och guld att lyssna till.
  Mvh Tw

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
 9. Vit pil

  Hej,
  Angående att ha tjänstepension placerat i olika bolag, lite här lite där:
  Tänk inte bara på avkastningen, tänk även på hur uttaget kan komma att gå till.
  Har du tjänstepension från flera håll kan du anpassa uttaget till den skattesituation som
  kan komma att råda när den dagen kommer. I klartext: Hur mår du då? Ska du ta ut mycket pengar
  under kortare tid eller lägga dej precis under gränsen för statlig skatt under längre tid genom att låta
  tjänstepensionspengar hos ett eller flera bolag ligga kvar och växa tills det är lämpligt att börja ta ut.
  Själv har jag haft sådana pengar hos 4 olika bolag (med fördelen att du kan placera i just deras fonder)
  och har nu kunnat moderera uttagstiden.
  Jag är 70 år började som 28-åring intressera mej för ITPK mm.
  Därför växte kunskapen om pensionssystem, avkastning osv. Men kunskapen om hur beskattning
  skulle komma att se ut funderade jag inte över då. Det vet jag lite mer om nu. Det var bara en slump
  att jag via Collectum placerade tjänstepension hos 4 olika bolag.
  Som sagt.. hur ska det bli med beskattningen av pensionärer som under sitt liv strävat och fått
  ihop till hyfsad pension? Ska dom pengarna beskattas mer än löneskatten är? Själv betalar jag 17000 kr mer i skatt om året än en som jobbar.
  En sak vet staten. Det finns mycket pengar att ta från pensionssystemet. Fundera över hur det kan drabba
  din avkastning och hur effekten kan lindras.
  Mvh Jenn Johansson Civ Ing

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jenn Johansson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag vill först och främst tacka dig för att du delar med dig av din kunskap och för att du gör det här med ekonomi greppbart och förståeligt.

  Jag har läst en hel del av dina artiklar här på bloggen och satt mig in i mina egna ekonomi och styrt upp den enligt den struktur som du förordar. Jag har även sett över min pension och har en del frågor rörande det (delar upp det som berör PPM och tjänstepension här nedan så det blir mer lättöverskådligt).

  Som jag förstod det utifrån din artikel är PPM något som man kan förvalta själv och att du rekommenderar att den ska efterliknar globala barnportföljen (gärna med 8 indexfonder) om man har mer än 15 år kvar till pensionen (vilket jag har). Samtidigt nämner du att du själv har/haft AP7Såfå (fondavgift 0,11 % och en värdeförändring på i snitt 11 % per år) som är ett väldigt bra alternativ med tanke på att den höga andelen aktier och hävstångseffekten (det är nämligen den premiepensionen jag har i dagsläget). Vidare nämner du fördelen med att nyttja tjänsten kollektiva fondval (som ger möjlighet till en bättre avkastning på sikt). Vilket får mig att undra vilket alternativ som är bäst. Hur tänker du kring detta?

  Tjänstepensionen däremot är inte lika självklart och därför sänder jag detta mail i förhoppning om att du ska kunna hjälpa mig. I artikeln/filmklippet nämner du att man ska ha sin tjänstepension hos Avanza/Nordnet med tanke på deras låga avgifter och stora utbud. Det verkar dock inte som att det är något jag kan bestämma över enligt kundtjänst på pensionsvalet. Jag har begärt en flytt av mitt kapital då jag i dagsläget har min tjänstepension hos SPP (erbjuder inte fondförsäkring) och KPA Pension, båda är traditionella försäkringar, och nu vill ha en fondförsäkring då jag har många år kvar till pensionen. Jag får i och med detta fått välja mellan följande försäkringsbolag: AMF, Danica, Folksam, Handelsbanken, KPA Pension, SEB, Swedbank, Svenska Lärarfonder, där samtliga förutom Danica tar ut en årsavgift på 75 kr/år (den rörliga avgiften ligger på 0,30 %). Samtliga försäkringsbolag har ett begränsat utbud och därav blir det svårt att efterlikna den globala barnportföljen (du nämnder dock att nybörjar- och rikatillsammansportföljen också kan vara ett alternativ). Hur ska man gå tillväga? Ska man ha flera försäkringsbolag för att försöka efterlikna den globala barnportföljen så gott det går (vilket ger fler årsavgift kostnader) eller ska man bara välja en?

  – Menar du att det egna pensionssparandet är pengamaskinen (i mitt fall nybörjarportföljen) eller ska man ha fler portföljer? Ska man även ombalansera PPM och tjänstepensionen som man gör med sin portfölj varje år?

  Vänliga Hälsningar
  Rebecca

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
  1. Vit pil

   Hej Rebecca,

   Tack för din kommentar och för att du läser min blogg. Jag tänker så här – globala barnportföljen och AP7 är i princip samma. Kollektiva är mest en jämförelsetjänst för att se hur man ligger till i sin generation, men inget man behöver fatta beslut på.

   Ja, tyvärr är ju tjänstepensionen en djungel av precis den anledningen som du beskriver. Mitt tips brukar vara att ge Avanza eller Nordnet en informationsfullmakt och be dem undersöka vad som är flyttbart eller inte. Om man är ”fast” hos en leverantör så brukar jag gå enligt principen – billigaste möjliga indexfond med exponering mot hela världen. Sedan har jag för mig att det ska komma ny lagstiftning som gör att det ska bli enklare i framtiden, så förhoppningsvis blir det bättre!

   Ett annat tips är att använda ”Frågor och svar”-delen här på bloggen, då där finns många duktiga läsare som har samma situation som du och kanske har listat ut en bra lösning hos en gemensam leverantör.

   Lycka till med ditt sparande och jag önskar att jag kunde ge ett bättre svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej
  Vad anser du om att spara inför pensionen i Nordeas Stratega 70 eller Stratega 90?
  Är det likvärdigt med att göra en egen pengamaskin? Är ny på detta område och tycker det i nuläget känns komplicerat med egen pengamaskin men jag kanske ändrar mig när jag läst in mig mer på det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Jag kan inte dessa två fonderna i detalj, men rent generellt brukar jag aldrig rekommendera dessa fonderna. Det är inte så komplicerat att göra det själv, återkom och ställ frågor här så lovar jag att över tid kommer du få all hjälp du behöver för att komma igång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Sker avsättningen till pensionen månadsvis eller årsvis? Jag tänker om man inte kommer upp i lönen för maximal avsättning varje månad, men har det i snitt över ett år. Hur räknas det då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 13. Vit pil

  Som relativt ny egenföretagare så går mina tankar hur mycket ska man ta ut i lön 2017 och var ska man spara för att maxa sin pension? Då menar jag, är det bättre att ta en lön på 38.000kr/mån eller 41.359kr/mån. Ska man betala in tjänstepension via mitt Aktiebolag till mig eller ska jag spara pension privat och dra i deklarationen…Vad är smartast? Har inte riktigt fått grepp om det än. Kan du hjälpa mig?

  (sen vill jag inte gå in på var man placerar osv för det är en annan diskussion i sig ;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annica
   1. Vit pil

    Helt okej! Ser fram emot intressanta svar :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Annica
 14. Vit pil

  Hej,
  Jag upptäckte din sida rätt nyligen och den har verkligen inspirerat mig att ta tag i mitt pensionssparande (i första hand).
  Ett stort tack för det!
  Jag vet att det är många som skriver inlägg och detta blir nog ganska långt.
  Då jag har många ägg i korgen som så många andra tycker jag det är lite svår att veta hur man skall lägga upp det hela om man ser till helheten. Hur man kan tänka kring varje individuellt portfölj har jag fått ganska bra kläm på genom din sida, men är fortfarande lite rådvill och skulle behöva lite råd hur man skall tänka kring helheten och riskspridningen när man har pengar på så många håll.

  Förutsättningar och funderingar.
  46 år, med en inkomst på ca 50.000/mån.
  1. IPS på Swedbank på ca 100.000 kr som är avslutat (fler insättningar menar jag då….). Då det överstiger ett basbelopp har jag förstått att de pengarna sitter fast i just Swedbank och inte kan flyttas så jag får försöka göra det bästa jag kan med det.
  Tips kring det?

  2. ISK på Avanza med månadsspar på 1200 kr och ett kapital just nu på ca 10.000.
  Här har jag gjort en variant av nybörjarportföljen.

  3. ITPK/. Som jag tolkar det så har jag 253.000 som jag förfogar över själv vad gäller placeringar.
  Av någon anledning har jag pengarna fördelade på tre ställen via val jag gjort längre bak i tiden. Alecta har jag just nu, men även pengar sedan tidigare i Swedbank och SPP.
  I Alecta har jag en traditionell försäkring, i de andra två fondförsäkring.
  Just nu vet jag faktiskt inte vad för typ av försäkringar dessa är då jag inte hunnit kolla in i detalj på det, men det är morgondagens uppgift.
  Tankar kring detta? Bör jag flytta allt en och samma för att samla det och vad är vettigt att välja här?

  4. Premiepensionens värde ligger på ca 310.000 kr och här har jag säkert genom åren kunnat göra det betydligt bättre om jag tagit tag i det ordentligt från start.
  Idag har jag Swedbank Robur småbolag Sverige och Europa med 2/3 på Sverige.

  5. Spar även en del i aktier via ett 1+1 eller 1+2 (lite beroende på), men det har jag en plan för redan som inte innefattar pensionen.

  Så egentligen är väl frågan hur man skall tänka i stort kring alla dessa ovan med tanke på min ålder, riskspridning och de val som finns tillgängliga för det olika ”äggen” i korgen.

  Rådvill…….

  Tack för en grym sida!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joa
  1. Vit pil

   Det är svårt att ge personlig rådgivning. Men generellt skulle jag säga – försök flytta all IPS till Avanza / Nordnet så att du har det på samma ställe och har mest frihet kring att placera det. Samma gäller ITPK. Reglerna där är en snårskog så jag skulle kontakta Avanza / Nordnet, ge dem en fullmakt och höra om man kan flytta och slå ihop dem. Det kostar sällan något att be dem att kolla upp det.

   När det gäller PPM så skulle jag i ditt fall kolla upp AP7-fonden. Den kan vara ett alternativ. I övrigt skulle jag säga att bara låta pengarna jobba i fred och försöka spara minst 10 % av din inkomst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej,

  Intressant, jag är 35 och har under en längre tid intresserat mig för placeringar av fonder och aktier och har väl lyckats ganska bra med att hålla mig borta från krascher (eller satsat på guldfonder) och har därigenom fått behålla mitt kapital som sen kan investeras när marknaden pekar åt rätt håll.

  Men det är en sak som irriterar mig som tusan och det är pensionsmyndighetens missvisande prognos.
  Vid ”6. Börja bygg din egen pengamaskin” så har du klippt in en bild från pensionsmyndigheten som visar utvecklingen.
  När du väljer 2,1% / 6% utveckling så förändras också den allmänna pensionen. Till viss del så stämmer det ju, men i den allmänna delen så ingår ppm som man kan styra över och den allmänna pensionen som man inte kan styra över. I mitt fall så är den allmänna 800k och ppm på 230k så när man gör en procentuell förändring på 800k så är det klart att det blir missvisande.

  Tack för en bra artikel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Tack för påpekandet, det har jag faktiskt inte tänkt på. Trodde att de 6 % bara var för delarna utöver den allmänna inkomstpensionen. Får kolla upp det vid tillfälle. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Håller med ovanstående att det inte borde gälla inkomstpensionen. Det är oerhört förvirrande med de förtryckta 2.1% när prognos ska göras. När jag ringde Pensionsmyndighetens så bad dom mig att låta avkastningen vara på 2.1% vid beräkning, för en vanlig dödlig är det inte lätt att försöka hänga med:)
   Sen tillkommer inflation på det…i normala fal ca 2%…

   Om någon kan reda ut detta så är det nog du Jan!

   Tack

   //Tomas

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas
 16. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för din blogg med mycket intressant läsning.
  Du skriver nedan i svar 2/11:
  ”Jag själv tycker också att AP7 är en jättebra fond och har majoriteten av mina pengar där. Jag skulle säga att det är oundvikligt med att ha amerikanska aktier då USA står för 60 % av värdet på alla världens aktier. Jag personligen är inte så orolig. När det gäller RikaTillsammans-portföljen så är den svår i PPM och många gånger är tidsperioden så lång att det är bättre med aktier i den.”

  Vad menar du egentligen med att du har majoriteten av dina pengar i AP7?
  Du visar skärmdump i artikeln ovan från din PPM-sida och där finns ingen AP7!??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Karlsson
  1. Vit pil

   Det är olika tidsperioder. Det var under 2015 som jag hade fördelningen enligt skärmdumpen. Sedan dess har jag bytt till AP7.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  En riktigt dum fråga. När ska man sälja/byta sina fonder/aktier i premiepensionsvalet? Är fullständigt novis, men gjorde en justering för ca ett år sedan och ser att vissa gått bra och andra dåligt. T ex SPP Aktiefond USA har gått 18% upp medan Öhman Sweden Microcap bara gått upp 1%. Ska jag byta eller behålla när de går bra/dåligt? Hur ofta ska man bevaka och ev. byta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Novis
  1. Vit pil

   Jag brukar försöka byta ca 1-2 gånger om året. Till nyår och midsommar så blir det lätt att komma ihåg. En av de bästa fonderna är faktiskt AP7 Såfa i PPM.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack, har 55% i AP7. Men undrar fortfarande: ska man sälja när de gått bra eller dåligt? Funderar på hur jag ska göra med de jag har som gått 18% respektive bara 1% upp?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Novis
 18. Vit pil

  Hej!

  Har en fråga om AP7 Aktiefond, där typ alla mina premiepensionspengar ligger i. Den har haft bra utveckling för mig sen jag började (är 35), i snitt 11% per år. Såg dock att 57% av aktierna är i amerikanska bolag, är det så stabilt över tid? Verkar vara i många av amerikanska jättarna, Apple, Amazon, etc. Kanske bättre att byta till rika tillsammans-portföljen och fördela risken lite bredare geografiskt? Vad är dina tankar om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John Wennerberg
  1. Vit pil

   Jag själv tycker också att AP7 är en jättebra fond och har majoriteten av mina pengar där. Jag skulle säga att det är oundvikligt med att ha amerikanska aktier då USA står för 60 % av värdet på alla världens aktier. Jag personligen är inte så orolig. När det gäller RikaTillsammans-portföljen så är den svår i PPM och många gånger är tidsperioden så lång att det är bättre med aktier i den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Gällande Kollektiva Fondval:

  Jag tycker din artikel bortser från en stark nackdel med Kollektiva som gör att jag avråder alla och envar från tjänsten och jag själv inte skulle ta i tjänsten med tång. De lurar folk att investera i en dyr och dålig fond utan att personerna som väljer den förstår att de betalar dyra pengar för det. Kollektiva har gått väldigt långt i att undvika att visa att de tar väldigt mycket betalt för sin tjänst. Antingen verkar även du ha missat det, eller så får du betalt för att hemliggöra. Du behöver klicka dig in på separat sajt och sedan hitta rätt fondfaktablad för att få information om deras avgifter, där de tar 0,89% i skalavgift och sedan även får kickback på underliggande fonder.

  Standardvalet kostar alltså användaren en bra bit över 1 % i förvaltningsavgift, när de istället kan ligga i AP7 Såfan och få en betydligt bättre resa.

  Jag uppfattar detta som ren marknadsföring från din sida för att du får betalt och att du väljer att bortse från att många sparare blir lurade av detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Ingemarsson
 20. Vit pil

  Då var politikerna tydligen överens enligt en artikel i Veckans affärer:

  Citat från artikeln:
  ”Genomgången utgår från pensionsutredningen från 2013, som föreslår att gränsen för när man ska kunna börja ta ut sin allmänna pension höjs från 61 till 63 år, och gränsen för hur länge man har rätt att arbeta höjs från 67 till 69. ”Allt syftar ju till att fler människor inte bara ska vilja, utan också ska få och kunna arbeta längre”, säger Hägglund. Om beslut i frågan kan fattas av riksdagen under denna mandatperiod tror Hägglund att de nya åldrarna kan börja gälla 2020.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har en fråga ang Kollektiva Fondval; jag har nu varit inne och kikat hur jag ligger till och sedan valde jan att byta till samma som de bästa hade. Hur ofta bör man göra detta? Är det bra att byta så ofta som möjligt för att följa de bästa eller bör man ha mer is i magen och låta dem jobba på samma sätt som en pengamaskin?
  Tack för en toppenblogg och alla bra tips. Jag lär mig massor hela tiden.
  Mvh
  Evelina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Evelina
  1. Vit pil

   Jag brukar försöka göra det en gång per månad. Det är rimligt och när jag har kollat med Pontus så säger de att det är lagom.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Man säger att man skall arbeta till en viss ålder. Men man pratar aldrig om hur MÅNGA år man skall arbeta.
  Jag började arbeta heltid 1975 och förväntas arbeta till 68 år!
  En som då börjar arbeta vid 30 års ålder, skall han/hon också arbeta till 68?
  Skall dessa personer arbeta lika många år som jag bör dom arbeta till 81 års ålder.
  Vad tycker du om denna matematiska akrobatik?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roland Persson
  1. Vit pil

   Svårt att säga något konkret, men ja, vi kommer att behöva jobba betydligt, betydligt längre. Eftersom ränta-på-ränta spelar stor roll och där är tidpunkten då man börjar spara till med pensionen är viktigt, så tror jag att ditt resonemang är korrekt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hej Jan!
  Har hittat till din blogg och är i startgroparna nu att börja följa dina råd och skapa mig en pengamaskin! Därför har jag nu börjat med att se över vad jag har för sparande, pensionsinsättningar, tjänstepension etc.
  Jag jobbade i Norge under ett antal år och pensionssparade då i norska Nordnet via IPS. Pengarna har under sex år växt från 50.000,- till 75.000. I Norge får man börja ta ut från sin IPS från 67 års ålder, i Sverige ser jag att gränsen är 55 år hos Nordnet. Jag skulle ju nu vilja ”ta hem” mina pengar så vad tror du om att jag öppnar ett IPS hos svenska Nordnet just i det syftet? Jag fyller 55 om tre år och då kan jag ju börja ta ut pengarna och istället sätta över dem på ett ISK. (Hos Nordnet förstås.) Det blir ju visserligen dubbel beskattning eftersom IPS inte är någon bra affär i Sverige längre, men jag får ut pengarna tolv år tidigare och kan låta dem jobba i min pengamaskin istället. Det måste väl löna sig?

  Hälsningar Fredrica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrica
 24. Vit pil

  Hej Jan! Tack för intressant läsning. Vill bara höra din åsikt om mitt pensionssparande. Har precis börjat spara i en fondportfölj med 10 fonder från olika marknader. Tanken är att sätta in lite varje månad. Mitt startkapital är 20000 kr. Frågan är bara vad du tycket om följande fonder och fördelningen? Är det för många fonder?
  Avanza zero: 4000
  Splitan aktiefond invest: 2000
  Swedbank robour access europa: 1000
  AMF aktiefond europa: 1000
  Swedbank robour access USA: 1000
  SPP aktiefond USA: 1000
  Avanza + east capital: 2000
  Länsförsäkringar tillväxtmarknad index: 2000
  DNB global indeks: 3000
  Danske invest global index: 3000//
  Ska man kanske lägga till någon räntefond och i så fall vilken?
  Tack på förhand!
  Mvh Johan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 25. Vit pil

  Hej Jan! Är egen företagare sen 10 år tillbaka (enskild firma) och funderar på hur jag skall hantera det här med Tjänstepensionen. Jag tog tag i det här för ungefär 2år sedan och skaffade Handelsbankens pension för egenföretagare. De rekommenderade att ha SHB Multi Asset L, M eller H i den. De sålde in den just för att den är avdragsgill upp till 30% av lönekostnaden. Nu har jag precis gjort om företaget till AB. Läste din artikel om pension och funderar på hur och om jag skall tänka om? Jag förstår inte riktigt hur du menar med det du skriver och vad jag borde göra!
  -” Tjänstepensionen är visserligen avdragsgill upp till 30 % av lönekostnaden men i många fall så lönar det sig inte. Anledningen är att du spekulerar i skattesatsen, de flesta egenföretagare kommer sannolikt ha en högre skatt i framtiden på sin tjänstepension än om de hade plockat ut pengarna privat idag och sparat dem i en pengamaskin”.

  Menar du att det är smartare för mig nu som egen företagare (AB) att istället skapar en pengamaskin med ISK el Kapitalförsäkring, enligt din modell, med de redan skattade pengarna man tar ut i lön?

  Tack snälla på förhand!

  Med vänliga hälsningar
  Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta Karlsson
 26. Vit pil

  Hej Jan,

  Superintressant inlägg och dina videos är riktigt bra! Du har en förmåga att få någon som är både okunnig och kunnig att förstå ditt budskap, det är ganska få förunnat.

  Vänligen
  Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Riktliv
  1. Vit pil

   Tack så mycket för den fina feedbacken! :-)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Ja demografin påverkar verkligen utfallet. En annan sak är när i tiden inträdet sker i arbetslivet. Det går ganska lätt att tänka sig att i början av 1900-talet så började de flesta arbeta vid 12-13 års åldern medan nu börjar många när de är 20-30 år. Själva effektiva tiden då personen i fråga bidrar till systemet blir extremt kort i förhållande till nyttjande graden, 65 – 85.

  Mitt tips när det gäller pensionsportföljen är att se alla delar som en portfölj. Välj de dyraste fonderna, läs tillväxtmarknader, i PPM där rabatten är fantastiskt bra. Exempelvis så betalar du kanske upp mot 2 % utanför PPM medan i PPM kan samma fond kosta 0,39 %.

  Lägg sedan till småbolag och andra specialfonder du vill ha via avtalspension där rabatten också är hyfsat god, Exempelvis så ligger många småbolagsfonder på normalt 1,50 % fast i avtalspensionssystemet får du dem för 0,50 %.

  Slutligen lägger du indexfonder och eventuellt räntefonder i ISK eller i kapitalförsäkring förutsatt att de också är avgiftsfria, exempelvis i Avanza, Nordnet och Nordea.

  Själv har jag 25 år kvar till pension och väljer därför bort räntefonder plus att insättningar sker regelbundet vilket också gör att jag inte behöver ”likvider” för att rebalansera min portfölj. Vidare går inte pengarna ta ut i en klump från PPM och avtalspensionen utan portioneras ut under kanske 20 år vilket ytterligare minskar risken.

  Lycka till med planen inför livets långa semester!

  Mr T

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mr T
 28. Vit pil

  Hej Jan
  En mycket bra sammanfattning av pensionsläget och extra intressant för mig eftersom vi tillhör samma årskull.
  Jag vill passa på att tacka dig för att du är villig att dela med dig uppgifter från din egen ekonomi så publikt som du gör.
  Mina siffror skiljer sig lite från dina, kanske främst för att jag varit arbetstagare hela mitt yrkesverksamma liv och därmed har en större klumpsumma i min PPM. 7 % i snitt och totalt 73 228 kr sedan start.

  Jag skulle gärna vilja höra din åsikt om mitt sätt att hantera PPM i relation till pengamaskinen.
  Kortfattat gör jag ingen skillnad mellan PPM och mitt sparande på ISK-konto. Jag slår helt sonika ihop innehaven när det är dags att omfördela hela portföljen.
  Min grundtanke är att utnyttja rabatten man får i PPM till att lägga de dyrare fonderna där, t.ex. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index som har under halva avgiften i PPM mot ISK.
  Den största bristen jag kommit fram till är att jag med denna lösning saknar styrning på investerat kapital eftersom detta sker via pensionsinbetalningen. Jag hanterar det genom att låta innehavet ligga lite över den förväntade procentsatsen samt att ha en räntefond både på ISK-kontot och på PPM som jämkar.
  Vilka är dina tankar på detta upplägg?
  Än en gång stort tack för ditt inspirerande arbete med bloggen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 29. Vit pil

  Hej Jan!
  Du nämner att du spekulerade i BlackRock – World Gold Fund förra året men att du nu kommer att sälja av denna post. Om man skall ge utrymme till lite spekulation i sin egen fördelning, vilka alternativ är hetast för stunden? Tror du inte att ovan nämnda spekulationen kan slå väl ut på låt säga 30-35 år?

  Hur ofta bör man fördela om i sin portfölj hos pensions myndigheten?
  /Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.