Tips för dig som är ny på bloggen RikaTillsammans | Börja här!

Till dig som läste reportaget om oss i Sydsvenskan idag...

Den här artikeln är en bra start för dig som är ny på bloggen till följd av att du har sett, hört eller läst om om oss i media under dagen (specifikt idag 181013 i Sydsvenskan i intervjun om sparande till och med barn). Här får du en kort sammanfattning, tips på de bästa artiklarna och förslag på nästa steg. För dig som är återkommande besökare, så fort länk finns så lägger jag ut intervjun. 

Framförallt, varmt välkommen! Min ambition med RikaTillsammans har ända sedan jag startade den 2007 varit att samla bra information om privatekonomi på ett och samma ställe. Jag var personligen trött på att bli lurad av finansbranschen som var mer ute efter att hjälpa sig själva än att hjälpa mig. Det finns nämligen inga vetenskapliga bevis för att deras hjälp och råd ens fungerar

Jag var också trött på tips som ”drick en kopp mindre kaffe om dagen”, utan jag önskade ett ställe där man kunde prata vuxet, ansvarigt och prestigelöst om privatekonomi. Lär gärna känna mig och Caroline närmare genom den här kortdokumentären om oss i P1 i Sveriges Radio eller genom att läsa mer om oss.

Ingen har blivit framgångsrik på egen hand, men vi kan bli rika tillsammans

Eftersom min grundsyn är att ingen kan allt själv eller ens vara framgångsrik på egen hand, så tror jag mycket på att göra saker tillsammans. Jag tror att om man hjälps åt, så kan man verkligen bli rika tillsammans. Under åren har det resulterat i mer än 1 000 artiklar, 15 000 kommentarer, 2 000 frågor besvarade av läsare och snart även över 100 videor och poddavsnitt.

Jag tror att framgångsfaktorn verkligen har varit att vi gör det tillsammans och vi försöker hjälpa varandra till en bättre privatekonomi och mer pengar. Det märks t.ex. i kommentarerna i den här senaste artikeln om bästa kreditkorten 2018.

Jag vill också understryka att jag inte tror att pengar är svaret på allt. Det är de verkligen inte. Men de underlättar lösningen av många problem. Inte minst skapar de förutsättningar för att vi ska kunna göra sådant som är viktigt för oss i livet, t.ex. ha mer tid med familj och vänner, kunna få välja själva, minska stress, ge möjlighet att resa etc. Jag och min coach Moa diskuterar det i det i avsnittet ”Pengar är inte lösningen, de är bara en förstärkare”.

Så, verkligen varmt välkommen om det här är ditt första besök på bloggen. Vi hoppas att du finner bloggen värdefull och att den hjälper dig att ta din privatekonomi till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt!

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline

Sammanfattning av våra poänger i intervjun idag

Det är svårt att återge hela boken ”Gör ditt barn rikt” i ett par punkter, men nedan följer några av de viktigaste punkterna. Boken är förresten just nu på kampanj hos Adlibris för bara 99 kr (annonslänk) (ord. pris 189 kr).

Det handlar inte om när är barnen redo att prata om ekonomi / pengar – utan när är vi vuxna redo?
Barn kan mycket mer än vad vi vuxna ofta tror. De flesta barn hanterar ganska komplexa ekonomier i olika spel de spelar. När Freja och hennes kompisar var fem år, var Pokemon stort. Fyra- och femåringar hanterade bollar, stjärndamm, godisar, potions utan problem. Att hantera en veckopeng på 20 kr är en smal sak i ett sådant sammanhang. Det handlar således snarare om när vi vuxna är redo att prata med våra barn.
Månadens aktie
Är ett koncept som jag har kopierat från Stefan Thelenius. Varje månad får Freja (7 år) välja en aktie som vi köper till hennes ISK. Syftet är inte att tjäna pengar utan i nuläget bara introducera konceptet aktier på ett pedagogiskt sätt. Hittills har hon själv valt aktier som finns i hennes värld – H&M, ICA, Netflix, Alphabet (=youtube), Leksaksbutiken (=Investor) och så vidare.
Veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll
Vi är vana vid att bli bra på fotboll kräver mycket träning. Precis samma sak gäller hushållning med resurser (=ekonomi). Det bästa sättet att träna på ekonomi och pengar är veckopeng.
Det handlar om att lägga ut brödsmulor och fånga lärotillfällena
Jag tror att det enda man kan göra som förälder är att fånga ett eller par extra lärotillfällen när de uppstår. Varje gång ett barn vill ha något så är det en möjlighet att prata om prioriteringar, val, resursanskaffning, pengar, behov och så vidare. Sedan får man inte överdriva, utan halva barnets ålder i minuter är en bra tumregel.
Ljug inte för barnen om ekonomin
Få av oss föräldrar vill att barnen ska ljuga för oss. Ändå kan vi ljuga (om än oskyldigt) genom att säga att vi ”inte har pengar” när det egentligen handlar om att vi inte vill prioritera det barnet vill prioritera. På samma sätt kommer barnen att lista ut hur ekonomin ser ut på ett eller annat sätt. Ett tonåring tog till och med en kreditupplysning på sina föräldrar :-) Inkludera dem, särskilt om ekonomin är tuff, men var tydlig med att det är ditt ansvar som vuxen så att ansvaret inte hamnar på dem.
Spara gärna åt dina barn på längre sikt, men spara inte för mycket
Vi vill gärna väl, men om man som förälder översparar (mer än 400 kr i månaden för småbarn) så kan påverka barnets egna drivkrafter att som vuxen själv tjäna mer pengar. Att se till att barnet har 200 000 kronor när han eller hon blir 18 är lagom till kontantinsats på en bostad, jobb, studer och körkort. Det innebär att man behöver spara cirka 400 kronor i månaden om man börjar direkt när barnet har fötts. Har man inte sparat något så är det okej (vi fick inga pengar med oss hemifrån) hjälp dem då medk kompetensen istället.

Jag skulle även rekommendera följande artiklar på ämnet barn och sparande på bloggen: 

De bästa tipsen för din privatekonomi – prenumerera på vårt nyhetsbrev (gratis)

Om jag skulle ge ett enda tips, så skulle det faktiskt vara att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det är gratis och det kommer bara ca 1-2 gånger när vi har något bra att dela med oss av. Framförallt kommer de två första mejlen innehålla ett antal konkreta och praktiska tips för din privatekonomi. Det är självklart tips kring sparande och hur du kan lägga upp det, en livförsäkring som ger dig återbäring om du inte dör och ett antal andra tips. 

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fler än 40 000 personer prenumererar just nu och vi hoppas att du gärna vill bli en av dem. Du kan självklart avprenumerera när du vill.

Ett sparande som faktiskt fungerar över tid

Det som jag förespråkar är ett långsiktigt, hållbart och framförallt passivt sparande över minst fem till tio år i fonder med låga avgifter. Sparande i fonder med låga avgifter över långa tidsperioder har nämligen visat sig i princip i alla studier vara det som är bäst för de allra flesta sparare.

De flesta fonder och investerare underpresterar nämligen mot börsens utveckling i genomsnitt – det som kallas för index. Jag tror inte på att man kan förutsäga vilka aktier eller företag som kommer att gå bra i framtiden. Därför tror jag på att köpa index – alla bolagen – för att då vet jag att några kommer att gå bra, några kommer att gå dåligt men som helhet kommer de att gå som genomsnittet. Och det är i sammanhanget väldigt bra som sagt, då de flesta underpresterar mot index.

I de flesta sporter och sammanhang tar det nämligen många år att bli ”genomsnittlig”. Om jag skulle börja spela tennis idag, så skulle det ta många år för mig innan jag blev en genomsnittlig tennis-spelare. Men jag kan bli en genomsnittlig investerare med mindre än 4 timmars jobb per år. Just genom att köpa dessa genomsnittliga fonder och låta dem vara i fred – i princip oavsett vad som händer på börsen. Det viktigaste jag behöver fokusera på är den så kallade riskspridningen – att inte lägga alla äggen i samma korg.

Jag ser min roll mycket att ”gå före” och visa att det fungerar. Det gör jag genom att jag inte bara skriver om saker, jag gör dem dessutom Jag har placerat i princip alla mina pengar på precis det sätt som jag beskriver här ovan och på bloggen.

Jag rekommenderar även följande avsnitt av podden där vi går genom att komma igång med sitt sparande från grunden med bloggrannen Claudia Galli Concha. Fokuset är på sparande till barn, men det fungerar lika bra till dig själv och t.ex. din pension.

Att lägga en stabil grund är det viktigaste

Precis som vid ett husbygge påstår jag att det viktigaste i sin ekonomi är att lägga en bra grund. Många gånger är det kanske inte ens lämpligt att börja investera i fonder och andra investeringar. Jag har skrivit flera artiklar på ämnet varav jag rekommenderar följande två mest:

För dig som är kan lite mer och vill grotta ner dig i ämnen

Du som har kommit lite längre i din ekonomiska resa, då rekommenderar jag följande fördjupande artiklar:

Podden och Youtube-kanalen RikaTillsammans

Även om bloggen är vårt huvudforum så släpper vi även en gång i veckan ett podd- och ett youtube-avsnitt. Det gör att du som föredrar att lyssna eller titta självklart kan göra det:

Frågor om privatekonomi?

När man sätter igång så kan det vara många frågor som man funderar över, det bästa är att ställa dem i frågor och svar delen på bloggen:

Där kommer du få hjälp av andra läsare eller mig. Jag är speciellt stolt över att i princip alla får svar och att vi på ett år har hjälpts åt att svara på mer än 1 200 frågor om privatekonomi, sparande och investerande.

Ytterligare några utvalda artiklar som du kan gilla

Jag rekommenderar även att läsa följande artiklar då jag tycker att de är några av de bästa på bloggen:

Tack än en gång för ditt besök och jag hoppas att vi kan hjälpa dig att ta din privatekonomi till nästa nivå. Kommentera gärna eller ta kontakt med mig via jan@rikatillsammans.se.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök