Tips för dig som är ny på bloggen RikaTillsammans | Börja här
Sök:

Tips för dig som är ny på bloggen RikaTillsammans | Börja här!

Varmt välkommen till dig som hörde oss i P4 Morgon idag kl. 09:00...

Den här artikeln är en bra start för dig som är ny på bloggen till följd av att du har sett, hört eller läst om om oss i media under dagen (specifikt idag 180919, är det en intervju via TT som Caroline gjorde). Här får du en kort sammanfattning, tips på de bästa artiklarna och förslag på nästa steg.

Framförallt, varmt välkommen! Min ambition med RikaTillsammans har ända sedan jag startade den 2007 varit att samla bra information om privatekonomi på ett och samma ställe. Jag var personligen trött på att bli lurad av finansbranschen som var mer ute efter att hjälpa sig själva än att hjälpa mig. Det finns nämligen inga vetenskapliga bevis för att deras hjälp och råd ens fungerar

Jag var också trött på tips som ”drick en kopp mindre kaffe om dagen”, utan jag önskade ett ställe där man kunde prata vuxet, ansvarigt och prestigelöst om privatekonomi. Lär gärna känna mig och Caroline närmare genom den här kortdokumentären om oss i P1 i Sveriges Radio eller genom att läsa mer om oss.

Ingen har blivit framgångsrik på egen hand, men vi kan bli rika tillsammans

Eftersom min grundsyn är att ingen kan allt själv eller ens vara framgångsrik på egen hand, så tror jag mycket på att göra saker tillsammans. Jag tror att om man hjälps åt, så kan man verkligen bli rika tillsammans. Under åren har det resulterat i mer än 1 000 artiklar, 15 000 kommentarer, 1 500 frågor besvarade av läsare och snart även över 100 videor och poddavsnitt.

Jag tror att framgångsfaktorn verkligen har varit att vi gör det tillsammans och vi försöker hjälpa varandra till en bättre privatekonomi och mer pengar. Det märks t.ex. i kommentarerna i den här senaste artikeln om bästa kreditkorten 2018.

Jag vill också understryka att jag inte tror att pengar är svaret på allt. Det är de verkligen inte. Men de underlättar lösningen av många problem. Inte minst skapar de förutsättningar för att vi ska kunna göra sådant som är viktigt för oss i livet, t.ex. ha mer tid med familj och vänner, kunna få välja själva, minska stress, ge möjlighet att resa etc. Jag och min coach Moa diskuterar det i det i avsnittet ”Pengar är inte lösningen, de är bara en förstärkare”.

Så, verkligen varmt välkommen om det här är ditt första besök på bloggen. Vi hoppas att du finner bloggen värdefull och att den hjälper dig att ta din privatekonomi till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt!

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline

Sammanfattning av våra poänger i intervjun idag

Nedan följer en sammanfattning av de poänger som vi försökte förmedla:

Inse att du behöver BÖRJA spara till din pension om du vill ha en rimlig pension i rimlig tid
Jag tror att den viktigaste insikten är att inse ATT man behöver spara till sin egen framtid och pension. Så som det ser ut idag så kommer det inte vara möjligt för mig och min generation 70-, 80- och 90-talister att gå i pension när vi är 65. Det har bl.a. den statliga pensionsutredningen visat. PerPenning på Twitter uttryckte det bäst i citatet: ”De flesta av oss lever i 40-40-40-blåsningen. Vi jobbar 40 timmar i veckan, i 40 år för att sedan leva på 40 procent av lönen”.
Börja spara IDAG
Kineserna har ett ordspråk som säger ”Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan, det näst bästa är idag”. Det finns ingen anledning att gräma sig, det viktigaste är att börja spara och inte skjuta på det.
Ju tidigare du börjar, desto fler dubbleringar hinner du med
I ett långsiktigt sparande i t.ex. Globala Barnportföljen som fungerar utmärkt till pension – dubbleras dina pengar ungefär vart 10 år. Oavsett det sparade beloppet. Därför vill du ”fånga” så många dubbleringar” som möjligt. Testa gärna min ränta-på-ränta kalkylator för att se effekterna av tiden och dubbleringarna.
Ge upp tron på att finansbranschen kommer att hjälpa dig
Tyvärr lever vi i myten och tron att någon annan kommer att hjälpa oss. Det finns för många som tjänar pengar på att vi lägger mer tid på tandborstning än på vår ekonomi. Det finns få oberoende rådgivare eftersom råden som fungerar är svåra att ta betalt för (en av anledningarna till att bloggen är gratis). Se alltid till att förstå hur den du tar råd från tjänar sina pengar. Läs även följande artikel.
Spara långsiktigt, köp hela marknader och rör inte pengarna
Slutligen, fortsätt läs på den här sidan nedan för vikten av att låta pengarna arbeta i fred. Ett tips helt i den linjen är att välja t.ex. AP7 SÅFA i din PPM.

Twisten på intervjun idag skulle även vara att gå i pension tidigt. Ovanstående råd gäller alla – oavsett om man ska gå i pension tidigt eller ej. Men om man ska snabba upp processen då behöver man lägga till ett par saker. 

Spara en större andel av din lön – minst 10 procent, gärna 20, 30 eller mer.
Om du ska gå i pension tidigt, typ vid 50 som i intervjun, det är extraordinärt. Det kräver också extraordinära insatser som t.ex. ett högt sparande. Läs mer i den här artikeln: ”Rikaste mannen i Babylon”.
Arbeta aktivt med att välja levnadsomkostnader
På många sätt handlar det om uppskjuten belöning och att välja bort idag för att få mer imorgon. Läs mer i den här artikeln: ”Dessa dragen kännetecknar en miljonär”.
Arbeta aktivt med att höja inkomsterna och därmed sparandet
Precis som man kan arbeta med att sänka utgifterna kan man arbeta på att höja inkomsterna. Det finns många sätt att tjäna extra pengar. Allt från att frilansa på sidan, starta företag, byta jobb etc. men i grunden handlar det om att: ”vill du tjäna mer pengar måste du skapa mer värde för andra människor. Många tror nämligen felaktigt att frågan att ställa sig är: ”Hur tjänar jag mer pengar?”. Det är det inte. Frågan som fungerar är ”Hur kan jag skapa mer värde för andra?” För om du skapar mer värde för andra, då kommer de också att betala dig mer.
Läs, lyssna, utbilda dig och prata med andra som gjort det
De bästa råden kommer du få av människor som har gjort resan. De kan dela med sig av erfarenheter och tips på riktigt. Ingen har blivit framgångsrik på egen hand. Den här boken är fantastisk: ”Rich Dad, Poor Dad”.
Arbeta med din egen personliga utveckling
Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig är det första tecken på galenskap, sägs det att Einstein sa. Jag håller med. Min och Carolines resa har inneburit att vi har behövt växa till andra människor än de vi var för 15 år sedan. Ens ekonomiska situation är nämligen en direkt följd av ens beteende. En ändring i ekonomin, kräver tyvärr en ändring i beteende och därmed även livsstil.

De bästa tipsen för din privatekonomi – prenumerera på vårt nyhetsbrev (gratis)

Om jag skulle ge ett enda tips, så skulle det faktiskt vara att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det är gratis och det kommer bara ca 1-2 gånger när vi har något bra att dela med oss av. Framförallt kommer de två första mejlen innehålla ett antal konkreta och praktiska tips för din privatekonomi. Det är självklart tips kring sparande och hur du kan lägga upp det, en livförsäkring som ger dig återbäring om du inte dör och ett antal andra tips. 

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fler än 40 000 personer prenumererar just nu och vi hoppas att du gärna vill bli en av dem. Du kan självklart avprenumerera när du vill.

Ett sparande som faktiskt fungerar över tid

Det som jag förespråkar är ett långsiktigt, hållbart och framförallt passivt sparande över minst fem till tio år i fonder med låga avgifter. Sparande i fonder med låga avgifter över långa tidsperioder har nämligen visat sig i princip i alla studier vara det som är bäst för de allra flesta sparare.

De flesta fonder och investerare underpresterar nämligen mot börsens utveckling i genomsnitt – det som kallas för index. Jag tror inte på att man kan förutsäga vilka aktier eller företag som kommer att gå bra i framtiden. Därför tror jag på att köpa index – alla bolagen – för att då vet jag att några kommer att gå bra, några kommer att gå dåligt men som helhet kommer de att gå som genomsnittet. Och det är i sammanhanget väldigt bra som sagt, då de flesta underpresterar mot index.

I de flesta sporter och sammanhang tar det nämligen många år att bli ”genomsnittlig”. Om jag skulle börja spela tennis idag, så skulle det ta många år för mig innan jag blev en genomsnittlig tennis-spelare. Men jag kan bli en genomsnittlig investerare med mindre än 4 timmars jobb per år. Just genom att köpa dessa genomsnittliga fonder och låta dem vara i fred – i princip oavsett vad som händer på börsen. Det viktigaste jag behöver fokusera på är den så kallade riskspridningen – att inte lägga alla äggen i samma korg.

Jag ser min roll mycket att ”gå före” och visa att det fungerar. Det gör jag genom att jag inte bara skriver om saker, jag gör dem dessutom Jag har placerat i princip alla mina pengar på precis det sätt som jag beskriver här ovan och på bloggen.

Jag rekommenderar även följande avsnitt av podden där vi går genom att komma igång med sitt sparande från grunden med bloggrannen Claudia Galli Concha. Fokuset är på sparande till barn, men det fungerar lika bra till dig själv och t.ex. din pension.

Att lägga en stabil grund är det viktigaste

Precis som vid ett husbygge påstår jag att det viktigaste i sin ekonomi är att lägga en bra grund. Många gånger är det kanske inte ens lämpligt att börja investera i fonder och andra investeringar. Jag har skrivit flera artiklar på ämnet varav jag rekommenderar följande två mest:

För dig som är kan lite mer och vill grotta ner dig i ämnen

Du som har kommit lite längre i din ekonomiska resa, då rekommenderar jag följande fördjupande artiklar:

Podden och Youtube-kanalen RikaTillsammans

Även om bloggen är vårt huvudforum så släpper vi även en gång i veckan ett podd- och ett youtube-avsnitt. Det gör att du som föredrar att lyssna eller titta självklart kan göra det:

Frågor om privatekonomi?

När man sätter igång så kan det vara många frågor som man funderar över, det bästa är att ställa dem i frågor och svar delen på bloggen:

Där kommer du få hjälp av andra läsare eller mig. Jag är speciellt stolt över att i princip alla får svar och att vi på ett år har hjälpts åt att svara på mer än 1 200 frågor om privatekonomi, sparande och investerande.

Ytterligare några utvalda artiklar som du kan gilla

Jag rekommenderar även att läsa följande artiklar då jag tycker att de är några av de bästa på bloggen:

Tack än en gång för ditt besök och jag hoppas att vi kan hjälpa dig att ta din privatekonomi till nästa nivå. Kommentera gärna eller ta kontakt med mig via jan@rikatillsammans.se.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Ett önskemål/tips är ett inlägg om hur ni hanterar er privatekonomi i praktiken. Vad gör ni t.ex. när lönen kommer? Vad sker manuellt och automatiskt? Använder ni hushållsbudget och hur har ni tagit fram den? Använder ni kassabok, i så fall hur? Hur hanterar ni oregelbundna/fluktuerande utgifter?

  Det jag efterfrågar är något att inspireras av när man själv ska bestämma vilka verktyg man ska använda och hur man ska strukturera upp sin ekonomi. Som exempel kanske du har erfarenhet av de olika appar som finns (tänker på t.ex. Tink, Mina utgifter, osv) och det vore intressant att höra om du använder dig av sådana verktyg.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Wow, ibland ser man inte skogen för alla träden. Det återkommer vi definitivt om i ett avsnitt. Lite pinsamt att vi inte har tänkt på det. Återkommer!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej Jan,

  När du anger vilken avkastning man kan förvänta sig för dom olika portföljerna så antar jag att den inte är inflationsjusterad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
  1. Vit pil

   Nej, det stämmer, det är nominellt. Rimligt är att dra av ca 1,5 procent för att få den reala avkastningen skulle jag säga.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej, tack för bra och värdefull podcast. Kan du förklara hur hinkar relaterar till portföljer och sparkonton i praktiken ? Hur hanterar jag tex en mellan risk hink om jag har lite olika portföljer samt även privatlån (inkommande ränta) och sparkonton (flera banker) i den ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Enklaste i det fallet är tyvärr en excel-fil och kategorisera det. Så har jag försökt göra för att få en översikt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för svar. Jag gissar att du då justerar andelen aktier vs. allt annat, dvs privat utlåning och sparkonton likställs med räntefonder i hinkstrategin? Tex 60 % aktier, 40% annat ”lågrisk”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 4. Vit pil

  Väldigt intressant och jag har plöjt igenom många artiklar. Du förespråkar fonder med låga avgifter och det kör jag hårt på. Fattar inte de med 3, 4 procent till och med mer.

  Men vad jag verkligen inte förstår konceptet med är Köp och säljavgifter med fonden. När det står köpavgift 5%, tas det då av beloppet? Plus eventuellt Cortage från aktiedepån?? Det verkar finnans många fonder med köpavgift, är det verkligen normalt och folk accepterar det?

  Har du själv fonder med köpavgift?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Ja, håller med att det är helt crazy. Nej, jag har inga fonder med köp- eller säljavgift.

   Ibland när det gäller andra typer av investeringar, t.ex. guld, skog och annat så kommer där högre avgifter, t.ex. 1 procent i förvaltningsavgift och sådant, men det får man ta tills den branschen också konkurrensutsätts.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag tolkar det som att köpavgiften räknas från det belopp du köper för, dvs du skriver in det totala belopp du vill lägga (sen får du andelar för mindre än det beloppet när avgiften är dragen). När du säljer anger du hur många andelar och avgiften dras. Jag har dock inte köpt/sålt några fonder med sådana avgifter så jag vet inte säkert.

   Deras vara eller inte var är egentligen inte det som man skall ondgöra sig över utan deras storlek. Hade de varit rimliga så hade det varit helt i sin ordning – transaktionerna för ju med sig kostnader för fondbolaget och de måste någon betala. Men som du kanske ser så är avgifterna ofta HÖGA.

   Det verkar finnas en acceptans för höga avgifter, men man skall ha klart för sig att årsavgiften på sikt är större än vad man tror. Grovt räknat skall man ta den i förhållande till avkastningen och det är så mycket av din framtida förmögenhet som går bort (en avgift på 1% äter alltså upp i storleksordningen 10% av din framtida förmögenhet).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 5. Vit pil

  Det bästa jag hört på länge, har alltid haft det svårt ekonomiskt men nu vänder vindarna och jag fått extra tillskott som löneökning och annat. Så ditt tips om att ta undan detta är precis vad jag ska göra och investera långsiktig samt nu vet jag hur jag ska tänka för barnens sparande! Tack för ditt arbete att sprida och öka kunskapen om sparandet och ekonomisk tänkande, du gör det fantastiskt bra och på ett lätt språk.
  Tack och ha en härlig Sommar!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Ella

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.