Tips för dig som är ny på bloggen RikaTillsammans | Börja här!
Till dig som läste reportaget om oss i Sydsvenskan idag...
Den här artikeln är en bra start för dig som är ny på bloggen till följd av att du har sett, hört eller läst om om oss i media under dagen (specifikt idag 181013 i Sydsvenskan i intervjun om sparande till och med barn). Här får du en kort sammanfattning, tips på de bästa artiklarna och förslag på nästa steg. För dig som är återkommande besökare, så fort länk finns så lägger jag ut intervjun.
Framförallt, varmt välkommen! Min ambition med RikaTillsammans har ända sedan jag startade den 2007 varit att samla bra information om privatekonomi på ett och samma ställe. Jag var personligen trött på att bli lurad av finansbranschen som var mer ute efter att hjälpa sig själva än att hjälpa mig. Det finns nämligen inga vetenskapliga bevis för att deras hjälp och råd ens fungerar.
Jag var också trött på tips som ”drick en kopp mindre kaffe om dagen”, utan jag önskade ett ställe där man kunde prata vuxet, ansvarigt och prestigelöst om privatekonomi. Lär gärna känna mig och Caroline närmare genom den här kortdokumentären om oss i P1 i Sveriges Radio eller genom att läsa mer om oss.
Ingen har blivit framgångsrik på egen hand, men vi kan bli rika tillsammans
Eftersom min grundsyn är att ingen kan allt själv eller ens vara framgångsrik på egen hand, så tror jag mycket på att göra saker tillsammans. Jag tror att om man hjälps åt, så kan man verkligen bli rika tillsammans. Under åren har det resulterat i mer än 1 000 artiklar, 15 000 kommentarer, 2 000 frågor besvarade av läsare och snart även över 100 videor och poddavsnitt.
Jag tror att framgångsfaktorn verkligen har varit att vi gör det tillsammans och vi försöker hjälpa varandra till en bättre privatekonomi och mer pengar. Det märks t.ex. i kommentarerna i den här senaste artikeln om bästa kreditkorten 2018.
Jag vill också understryka att jag inte tror att pengar är svaret på allt. Det är de verkligen inte. Men de underlättar lösningen av många problem. Inte minst skapar de förutsättningar för att vi ska kunna göra sådant som är viktigt för oss i livet, t.ex. ha mer tid med familj och vänner, kunna få välja själva, minska stress, ge möjlighet att resa etc. Jag och min coach Moa diskuterar det i det i avsnittet ”Pengar är inte lösningen, de är bara en förstärkare”.
Så, verkligen varmt välkommen om det här är ditt första besök på bloggen. Vi hoppas att du finner bloggen värdefull och att den hjälper dig att ta din privatekonomi till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt!
Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline
Sammanfattning av våra poänger i intervjun idag
Det är svårt att återge hela boken ”Gör ditt barn rikt” i ett par punkter, men nedan följer några av de viktigaste punkterna. Boken är förresten just nu på kampanj hos Adlibris för bara 99 kr (annonslänk) (ord. pris 189 kr).
- Det handlar inte om när är barnen redo att prata om ekonomi / pengar – utan när är vi vuxna redo?
- Barn kan mycket mer än vad vi vuxna ofta tror. De flesta barn hanterar ganska komplexa ekonomier i olika spel de spelar. När Freja och hennes kompisar var fem år, var Pokemon stort. Fyra- och femåringar hanterade bollar, stjärndamm, godisar, potions utan problem. Att hantera en veckopeng på 20 kr är en smal sak i ett sådant sammanhang. Det handlar således snarare om när vi vuxna är redo att prata med våra barn.
- Månadens aktie
- Är ett koncept som jag har kopierat från Stefan Thelenius. Varje månad får Freja (7 år) välja en aktie som vi köper till hennes ISK. Syftet är inte att tjäna pengar utan i nuläget bara introducera konceptet aktier på ett pedagogiskt sätt. Hittills har hon själv valt aktier som finns i hennes värld – H&M, ICA, Netflix, Alphabet (=youtube), Leksaksbutiken (=Investor) och så vidare.
- Veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll
- Vi är vana vid att bli bra på fotboll kräver mycket träning. Precis samma sak gäller hushållning med resurser (=ekonomi). Det bästa sättet att träna på ekonomi och pengar är veckopeng.
- Det handlar om att lägga ut brödsmulor och fånga lärotillfällena
- Jag tror att det enda man kan göra som förälder är att fånga ett eller par extra lärotillfällen när de uppstår. Varje gång ett barn vill ha något så är det en möjlighet att prata om prioriteringar, val, resursanskaffning, pengar, behov och så vidare. Sedan får man inte överdriva, utan halva barnets ålder i minuter är en bra tumregel.
- Ljug inte för barnen om ekonomin
- Få av oss föräldrar vill att barnen ska ljuga för oss. Ändå kan vi ljuga (om än oskyldigt) genom att säga att vi ”inte har pengar” när det egentligen handlar om att vi inte vill prioritera det barnet vill prioritera. På samma sätt kommer barnen att lista ut hur ekonomin ser ut på ett eller annat sätt. Ett tonåring tog till och med en kreditupplysning på sina föräldrar :-) Inkludera dem, särskilt om ekonomin är tuff, men var tydlig med att det är ditt ansvar som vuxen så att ansvaret inte hamnar på dem.
- Spara gärna åt dina barn på längre sikt, men spara inte för mycket
- Vi vill gärna väl, men om man som förälder översparar (mer än 400 kr i månaden för småbarn) så kan påverka barnets egna drivkrafter att som vuxen själv tjäna mer pengar. Att se till att barnet har 200 000 kronor när han eller hon blir 18 är lagom till kontantinsats på en bostad, jobb, studer och körkort. Det innebär att man behöver spara cirka 400 kronor i månaden om man börjar direkt när barnet har fötts. Har man inte sparat något så är det okej (vi fick inga pengar med oss hemifrån) hjälp dem då medk kompetensen istället.
Jag skulle även rekommendera följande artiklar på ämnet barn och sparande på bloggen:
- Gör ditt barn rikt - Från veckopeng till förmögenhet
- Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha - Del 1 av 2 om barnsparande för dig som känner dig som en nybörjare...
- Intervjuad i TV4 om att spara till barnen på bästa sätt - Att spara till barnen handlar lika mycket om att lära dem fiska som att ge dem fisken...
- Veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll - De mjuka guldkornen ur boken "Gör ditt barn rikt"
- Kom igång med att spara till barnen, del 2 av 2 - Om barnsparande för dig som känner dig som en nybörjare...
- Spara till barnen i fem enkla steg - Undvik Aftonbladets råd och tjäna nästan dubbelt så mycket. Om barnsparande i praktiken...
- Bästa sättet att spara och investera pengar till barnen - Tips på hur du kommer igång med en pengamaskin till dina barn eller barnbarn
- Intervjuad i TV4 om att spara till barnen på bästa sätt - Att spara till barnen handlar lika mycket om att lära dem fiska som att ge dem fisken...
- Alla artiklar om sparande till och med barn
De bästa tipsen för din privatekonomi – prenumerera på vårt nyhetsbrev (gratis)
Om jag skulle ge ett enda tips, så skulle det faktiskt vara att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det är gratis och det kommer bara ca 1-2 gånger när vi har något bra att dela med oss av. Framförallt kommer de två första mejlen innehålla ett antal konkreta och praktiska tips för din privatekonomi. Det är självklart tips kring sparande och hur du kan lägga upp det, en livförsäkring som ger dig återbäring om du inte dör och ett antal andra tips.
Fler än 40 000 personer prenumererar just nu och vi hoppas att du gärna vill bli en av dem. Du kan självklart avprenumerera när du vill.
Ett sparande som faktiskt fungerar över tid
Det som jag förespråkar är ett långsiktigt, hållbart och framförallt passivt sparande över minst fem till tio år i fonder med låga avgifter. Sparande i fonder med låga avgifter över långa tidsperioder har nämligen visat sig i princip i alla studier vara det som är bäst för de allra flesta sparare.
De flesta fonder och investerare underpresterar nämligen mot börsens utveckling i genomsnitt – det som kallas för index. Jag tror inte på att man kan förutsäga vilka aktier eller företag som kommer att gå bra i framtiden. Därför tror jag på att köpa index – alla bolagen – för att då vet jag att några kommer att gå bra, några kommer att gå dåligt men som helhet kommer de att gå som genomsnittet. Och det är i sammanhanget väldigt bra som sagt, då de flesta underpresterar mot index.
I de flesta sporter och sammanhang tar det nämligen många år att bli ”genomsnittlig”. Om jag skulle börja spela tennis idag, så skulle det ta många år för mig innan jag blev en genomsnittlig tennis-spelare. Men jag kan bli en genomsnittlig investerare med mindre än 4 timmars jobb per år. Just genom att köpa dessa genomsnittliga fonder och låta dem vara i fred – i princip oavsett vad som händer på börsen. Det viktigaste jag behöver fokusera på är den så kallade riskspridningen – att inte lägga alla äggen i samma korg.
Jag ser min roll mycket att ”gå före” och visa att det fungerar. Det gör jag genom att jag inte bara skriver om saker, jag gör dem dessutom Jag har placerat i princip alla mina pengar på precis det sätt som jag beskriver här ovan och på bloggen.
- Min strategi och mina fondportföljer – spara långsiktigt i indexfonder →
- Globala barnportföljen – en portfölj som passar bra till pensions- eller barnsparandet på 10 års sikt →
- Nybörjarportföljen – en klassisk balanserad portfölj som passar de flesta på ca 4 – 8 års sikt→
- Investera nu eller efter börskraschen? Om finansiell spådomskonst - Genomgång om huruvida det faktiskt fungerar att förutsäga framtiden
Jag rekommenderar även följande avsnitt av podden där vi går genom att komma igång med sitt sparande från grunden med bloggrannen Claudia Galli Concha. Fokuset är på sparande till barn, men det fungerar lika bra till dig själv och t.ex. din pension.
- Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha - Del 1 av 2 om barnsparande för dig som känner dig som en nybörjare...
Att lägga en stabil grund är det viktigaste
Precis som vid ett husbygge påstår jag att det viktigaste i sin ekonomi är att lägga en bra grund. Många gånger är det kanske inte ens lämpligt att börja investera i fonder och andra investeringar. Jag har skrivit flera artiklar på ämnet varav jag rekommenderar följande två mest:
- Fyra hinkar-principen - Bästa sättet att strukturera sitt sparande är med dessa 4 hinkar
- Strukturera din privatekonomi som ett proffs - Några tips på hur du kan automatisera och fördela dina pengar i din privatekonomi
- Buffert och pengar för oförutsedda utgifter - En fördjupning i ämnet buffert som bjuder på en oväntad överraskning
För dig som är kan lite mer och vill grotta ner dig i ämnen
Du som har kommit lite längre i din ekonomiska resa, då rekommenderar jag följande fördjupande artiklar:
- Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare - En oberoende finansiell rådgivares bästa tips och tankar...
- RikaTillsammans-portföljen - ett sparande som alltid ska gå plus - En portfölj för alla väder som nästan aldrig går back
- Investera i guld? Om guldets vara eller icke vara i sparandet... - En intervju om guld med Eric Strand från guldfonden Pacific Precious
- Intervju om aktiv förvaltning med två 5-stjärniga fondförvaltare - Om aktiv vs passiv förvaltning med Andreas Brock & Henrik Milton
- Rich Dad, Poor Dad | Vad rika lär sina barn som andra inte gör... - Återrecension av boken av Robert Kiyosaki, 10 år senare...
Podden och Youtube-kanalen RikaTillsammans
Även om bloggen är vårt huvudforum så släpper vi även en gång i veckan ett podd- och ett youtube-avsnitt. Det gör att du som föredrar att lyssna eller titta självklart kan göra det:
- RikaTillsammans på Youtube →
- RikaTillsammans-podden för din poddspelare:
Frågor om privatekonomi?
När man sätter igång så kan det vara många frågor som man funderar över, det bästa är att ställa dem i frågor och svar delen på bloggen:
Där kommer du få hjälp av andra läsare eller mig. Jag är speciellt stolt över att i princip alla får svar och att vi på ett år har hjälpts åt att svara på mer än 1 200 frågor om privatekonomi, sparande och investerande.
Ytterligare några utvalda artiklar som du kan gilla
Jag rekommenderar även att läsa följande artiklar då jag tycker att de är några av de bästa på bloggen:
- Räkna ränta-på-ränta – den jag använder för examplen i media
- Lär känna mig och Caroline närmare – kortdokumentär i Sveriges Radio P1 om mig och Caroline och vår resa
- Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare... - Intervju med Moa Diseborn
- Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha - Del 1 av 2 om barnsparande för dig som känner dig som en nybörjare...
- Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare - En oberoende finansiell rådgivares bästa tips och tankar...
- Fyra hinkar-principen - Bästa sättet att strukturera sitt sparande är med dessa 4 hinkar
- Rikaste mannen i Babylon | Guldkornen ur boken - Våra tankar och reflektion från George Clasons klassiker
- 12 misstag som vi gör och har gjort i vårt sparande - Svar på en läsarfråga om vanliga ekonomiska misstag man gör
Tack än en gång för ditt besök och jag hoppas att vi kan hjälpa dig att ta din privatekonomi till nästa nivå. Kommentera gärna eller ta kontakt med mig via jan@rikatillsammans.se.
Hej! Ett önskemål/tips är ett inlägg om hur ni hanterar er privatekonomi i praktiken. Vad gör ni t.ex. när lönen kommer? Vad sker manuellt och automatiskt? Använder ni hushållsbudget och hur har ni tagit fram den? Använder ni kassabok, i så fall hur? Hur hanterar ni oregelbundna/fluktuerande utgifter?
Det jag efterfrågar är något att inspireras av när man själv ska bestämma vilka verktyg man ska använda och hur man ska strukturera upp sin ekonomi. Som exempel kanske du har erfarenhet av de olika appar som finns (tänker på t.ex. Tink, Mina utgifter, osv) och det vore intressant att höra om du använder dig av sådana verktyg.
Wow, ibland ser man inte skogen för alla träden. Det återkommer vi definitivt om i ett avsnitt. Lite pinsamt att vi inte har tänkt på det. Återkommer!
Hej Jan,
När du anger vilken avkastning man kan förvänta sig för dom olika portföljerna så antar jag att den inte är inflationsjusterad?
Nej, det stämmer, det är nominellt. Rimligt är att dra av ca 1,5 procent för att få den reala avkastningen skulle jag säga.
Hej, tack för bra och värdefull podcast. Kan du förklara hur hinkar relaterar till portföljer och sparkonton i praktiken ? Hur hanterar jag tex en mellan risk hink om jag har lite olika portföljer samt även privatlån (inkommande ränta) och sparkonton (flera banker) i den ?
Enklaste i det fallet är tyvärr en excel-fil och kategorisera det. Så har jag försökt göra för att få en översikt.
Tack för svar. Jag gissar att du då justerar andelen aktier vs. allt annat, dvs privat utlåning och sparkonton likställs med räntefonder i hinkstrategin? Tex 60 % aktier, 40% annat ”lågrisk”.
Väldigt intressant och jag har plöjt igenom många artiklar. Du förespråkar fonder med låga avgifter och det kör jag hårt på. Fattar inte de med 3, 4 procent till och med mer.
Men vad jag verkligen inte förstår konceptet med är Köp och säljavgifter med fonden. När det står köpavgift 5%, tas det då av beloppet? Plus eventuellt Cortage från aktiedepån?? Det verkar finnans många fonder med köpavgift, är det verkligen normalt och folk accepterar det?
Har du själv fonder med köpavgift?
Ja, håller med att det är helt crazy. Nej, jag har inga fonder med köp- eller säljavgift.
Ibland när det gäller andra typer av investeringar, t.ex. guld, skog och annat så kommer där högre avgifter, t.ex. 1 procent i förvaltningsavgift och sådant, men det får man ta tills den branschen också konkurrensutsätts.
Jag tolkar det som att köpavgiften räknas från det belopp du köper för, dvs du skriver in det totala belopp du vill lägga (sen får du andelar för mindre än det beloppet när avgiften är dragen). När du säljer anger du hur många andelar och avgiften dras. Jag har dock inte köpt/sålt några fonder med sådana avgifter så jag vet inte säkert.
Deras vara eller inte var är egentligen inte det som man skall ondgöra sig över utan deras storlek. Hade de varit rimliga så hade det varit helt i sin ordning – transaktionerna för ju med sig kostnader för fondbolaget och de måste någon betala. Men som du kanske ser så är avgifterna ofta HÖGA.
Det verkar finnas en acceptans för höga avgifter, men man skall ha klart för sig att årsavgiften på sikt är större än vad man tror. Grovt räknat skall man ta den i förhållande till avkastningen och det är så mycket av din framtida förmögenhet som går bort (en avgift på 1% äter alltså upp i storleksordningen 10% av din framtida förmögenhet).
Det bästa jag hört på länge, har alltid haft det svårt ekonomiskt men nu vänder vindarna och jag fått extra tillskott som löneökning och annat. Så ditt tips om att ta undan detta är precis vad jag ska göra och investera långsiktig samt nu vet jag hur jag ska tänka för barnens sparande! Tack för ditt arbete att sprida och öka kunskapen om sparandet och ekonomisk tänkande, du gör det fantastiskt bra och på ett lätt språk.
Tack och ha en härlig Sommar!
Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök
Läs och lyssna vidare på andra relaterade avsnitt och artiklar
Fyra-hinkar-strategin hjälper dig att få rätt balans i sparandet, den gör att du undviker de vanligaste misstagen som småsparare gör och sannolikt kommer den även att ge dig en högre avkastning med mer pengar över tid. Den passar dessutom lika bra för spararen som vill ha en ekonomisk trygghet med en bättre nattsömn som investeraren […] Läs mer.
Målet med RikaTillsammans-portföljen är att på årsbasis alltid gå plus och skydda dina pengar mot förlust. Något som den har lyckats väldigt bra med. Sedan 1978 har den bara gått back fem gånger. De senaste 20 åren, har den som mest gått back med 2,98 procent, trots en IT-bubbla och en finanskris med förluster på […] Läs mer.
Hur stor buffert ska man ha? och Hur ska man placera sin buffert? är två av de vanligaste frågorna om buffert och privatekonomi. I det här avsnittet får du våra bästa tips, råd och tankar samtidigt som forskningen slänger in en oväntad slutsats. Särskilt för dig med en god ekonomi och förutsättningar. Jag påstår att […] Läs mer.