Tips för dig som är ny på bloggen
Sök:

Tips för dig som är ny på bloggen

Tips för dig som hört eller sett mig i media nyligen....

Den här artikeln är en bra start för dig som är ny på bloggen till följd av att du har sett, hört eller läst om mig i media under dagen. Idag 8 juli 2017 är jag med i Sveriges Radio Morgonpasset i P3.

Framförallt välkommen till RikaTillsammans. Min ambition med den här bloggen har sedan jag startade den 2007 varit att samla bra information om privatekonomi på ett och samma ställe. Jag tror dessutom inte att någon kan vara framgångsrik på egen hand och därför är mitt mål att göra det tillsammans med dig som är läsare. Många av de bästa tipsen, artiklarna och frågorna har tillkommit i någon av de över 10 000 kommentarerna eller frågorna på bloggen. Det som du hittar här är kloka, långsiktiga och fungerande tips. Det är däremot inga tips som kommer göra dig rik fort, för jag har ännu inte sett något sådant som fungerar.

Det som jag förespråkar är ett långsiktigt, hållbart och framförallt passivt sparande över minst fem till tio år i fonder med låga avgifter. Sparande i fonder med låga avgifter över långa tidsperioder har nämligen visat sig i princip i alla studier vara det som är bäst för de allra flesta sparare. De flesta fonder och investerare underpresterar nämligen mot börsens utveckling i genomsnitt – det som kallas för index. Jag tror inte på att man kan förutsäga vilka aktier eller företag som kommer att gå bra i framtiden. Därför tror jag på att köpa index – alla bolagen – för att då vet jag att några kommer att gå bra, några kommer att gå dåligt men som helhet kommer de att gå som genomsnittet. Och det är i sammanhanget väldigt bra som sagt, då de flesta underpresterar mot index.

I de flesta sporter och sammanhang tar det nämligen många år att bli ”genomsnittlig”. Om jag skulle börja spela tennis idag, så skulle det ta många år för mig innan jag blev en genomsnittlig tennis-spelare. Men jag kan bli en genomsnittlig investerare med mindre än 4 timmars jobb per år. Just genom att köpa dessa genomsnittliga fonder och låta dem vara i fred – i princip oavsett vad som händer på börsen. Det viktigaste jag behöver fokusera på är den så kallade riskspridningen – att inte lägga alla äggen i samma korg.

Jag ser min roll mycket att ”gå före” och visa att det fungerar. Det gör jag genom att jag inte bara skriver om saker, jag gör dem dessutom Jag har placerat i princip alla mina pengar på precis det sätt som jag beskriver här ovan och på bloggen.

Jag har även skrivit om hur du enklast kommer igång med att strukturera din ekonomi och komma igång med ditt sparande:

När man sätter igång så kan det vara många frågor som man funderar över, det bästa är att ställa dem i frågor och svar delen på bloggen:

Slutligen rekommenderar jag att prenumerera på mitt nyhetsbrev, det är gratis, kommer ut ca 5 – 10 gånger per år och innehåller det bästa från bloggen. Det är tips, artiklar och riktigt bra erbjudanden som jag själv har utnyttjat för att spara eller tjäna pengar.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Om du har några fler frågor om mig eller bloggen så kan du läsa mer här eller kommentera i artikeln nedan. Tack för att du har besökt min blogg.

Relaterade artiklar

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Väldigt intressant och jag har plöjt igenom många artiklar. Du förespråkar fonder med låga avgifter och det kör jag hårt på. Fattar inte de med 3, 4 procent till och med mer.

  Men vad jag verkligen inte förstår konceptet med är Köp och säljavgifter med fonden. När det står köpavgift 5%, tas det då av beloppet? Plus eventuellt Cortage från aktiedepån?? Det verkar finnans många fonder med köpavgift, är det verkligen normalt och folk accepterar det?

  Har du själv fonder med köpavgift?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Ja, håller med att det är helt crazy. Nej, jag har inga fonder med köp- eller säljavgift.

   Ibland när det gäller andra typer av investeringar, t.ex. guld, skog och annat så kommer där högre avgifter, t.ex. 1 procent i förvaltningsavgift och sådant, men det får man ta tills den branschen också konkurrensutsätts.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Det bästa jag hört på länge, har alltid haft det svårt ekonomiskt men nu vänder vindarna och jag fått extra tillskott som löneökning och annat. Så ditt tips om att ta undan detta är precis vad jag ska göra och investera långsiktig samt nu vet jag hur jag ska tänka för barnens sparande! Tack för ditt arbete att sprida och öka kunskapen om sparandet och ekonomisk tänkande, du gör det fantastiskt bra och på ett lätt språk.
  Tack och ha en härlig Sommar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ella

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.