Tips: köp aktien EQT innan 20 sep
Sök:

Tips: köp aktien EQT innan 20 sep

Mini-avsnitt #06 - En kort spekulation i börstinroduktionen

Här kommer en extra-insatt artikel med tips om att delta i börsintroduktionen av aktien EQT. Som du säkert noterat är jag inte ett stort fan av direktinvesteringar i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Ett par gånger per år inträffar dock situationer på marknaden där oddsen helt plötsligt skiftar till ens egen fördel. Jag, och många med mig, tror att börsintroduktionen av EQT-aktien som sker nu är en sådan situation. Därav det här, för mig, ovanliga tipset.

För dig som inte känner till EQT så är det investmentbolaget Investors riskkapitalbolag som investerat på den privata investeringsmarknaden. Man förvaltar idag nästan 450 miljarder kronor i flera olika fonder vars syfte är att bli storägare i de företag man köper.

Fonderna investerar främst i det som kallas alternativa investeringar. Det inkluderar private equity (växande eller mogna onoterade bolag), infrastruktur (företag som exempelvis driver allmännyttig verksamhet eller fiberföretag), fastigheter, private debt (onoterade kredittillgångar) och venture capital (mindre tillväxtbolag i ett tidigt utvecklingsskede).

En börsintroduktion innebär att vi småsparare har en möjlighet att också bli delägare i EQT. Det som ofta händer vid en börsintroduktion är att både Investor, Avanza och EQT vill få en lyckad introduktion. Något slarvigt kan man säga att man ibland ger en rabatt för att skapa ett stort intresse och en uppgång på introduktionsdagen.

Kort spekulation – teckning idag och sälj på tisdag oavsett hur det går

Det som jag satsar mina pengar på är framförallt två saker; 1) man ger en liten rabatt till de nya ägarna (de gamla gör redan en vinst) och 2) intresset kommer att vara så stort att efterfrågan på aktierna blir större än tillgången vilket kommer att driva upp priset. Min tro är att priset (med flit) är felsatt och lite lägre än det verkliga marknadsvärdet. Det vill säga att vi får möjligheten att köpa en 100-lapp för mindre än 100 kr. Om man tittar historiskt har de senaste årens nykomlingar haft en motsvarande rabatt på ca 9 procent enligt Dagens Industri. Därför tror jag att vi kommer att se en uppgång på ca 5 – 15 procent. 

Precis som i tidigare sådana här tips betyder det att jag kommer att anmäla mitt intresse för att delta i introduktion (=”teckna aktien”) och givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen – oavsett om aktien går upp eller ned. Det finns olika skolor för när man ska sälja – vissa gör det på morgonen och andra gör det på eftermiddagen. Jag brukar sälja direkt på morgonen. Har man fått många aktier så kan man dela upp det och sälja hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen. Ofta handlar proffsen under senare delen av dagen.

Det finns inga garantier, det innebär en risk och du kan förlora pengar

Jag vill vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida (och ett hittills 100% trackrecord för dessa tips) så innebär det inte en garanti att det kommer fungera. Du kan gå back och du kan förlora pengar. Således bör man inte spekulera med pengar man inte har råd att förlora.

Eftersom jag misstänker att intresset kommer bli stort är det inte ovanligt att man inte heller kommer att få tilldelning. När det är stort intresse för en introduktion är det inte ovanligt att man får små tilldelningar eller att man lottar vem som ska få aktier vilket kan innebär att man blir helt och hållet utan. Det hände mig sist. Jag tycker däremot att det ofta är värt att göra då anmälan bara tar några minuter att göra och räknar man det som timlön så är den ofta ganska bra, vilket motiverar ansträngningen.

Tips för att maximera chansen för tilldelning

Det finns några tips man kan utnyttja för att öka sannolikheten att få aktier. Det första är att teckna på flera konton om man har den möjligheten samt t.ex. utnyttja möjligheter i hushållet om man är flera. Om man dessutom råkar vara kund på både Avanza och SEB och Nordea så kan man teckna via fler banker.

Det andra tipset är att ofta ger en större anmälan en större tilldelning. Om du har likvider tillgängliga kan det vara värt att ta den ökade risken för att få en större tilldelning. Jag har skrivit en artikel med mer info:

Praktisk information och info om hur man gör

Man kan teckna aktien via Avanza, SEB och Nordea (tyvärr inte via Nordnet). Det innebär att om du inte är kund på Avanza, så får du gärna använda vår sponsrade länk (annonslänk) för att bli det (kostnadsfritt för dig).

 • Direktlänkar: AvanzaSEB och Nordea
 • Minsta investering: 150 aktier (ca 10 000 kr)
 • Deadline: 20 september kl. 23:59 på Avanza
 • Information om tilldelning: 24 september vid 08.30-tiden
 • Första handelsdag: 24 september
 • Mer info: bolagets hemsidaprospektet

Om du redan är kund på Avanza, då gör du så här för att delta:

 1. Logga in på ditt Avanza-konto
 2. Klicka på ”Spara & Investera”-menyn
 3. Välj ”Börinstroduktioner och Emissioner”
 4. Leta upp ”EQT” och klicka på ”Läs mer och svara på erbjudandet”
 5. Klicka på ”Anmäl intresse”
 6. Välj antal aktier
 7. Godkänn anmälan

Vad tycker andra, övrig info och disclaimer

Du bör naturligtvis inte heller bara lita på mig utan läsa på i prospektet, läsa andras analyser och bilda dig din egen uppfattning. Här är några länkar på vägen:

Jag avser själv att delta i emissionen och har i dagsläget anmält intresse för ca 3 000 aktier i dagsläget, det kan bli fler. Det här mejlet är inte sponsrat men innehåller en sponsrad länk till Avanza. Återigen vill jag betona att bara för att oddsen är bra så är det ingen garanti och vi kan förlora pengar. Därför är det här bara något man bör göra i sin aktiva hink enligt fyra-hinkar-principen.

Många hälsningar och lycka till med ditt beslut,
Jan och Caroline

PS. Hoppas att vi även ses på söndag som vanligt, då kommer artikeln med ”Bästa betal- och kreditkorten 2019/2020” DS. 

Missa inte tips som det här i framtiden

Om du uppskattade det här tipset, då skulle jag rekommendera att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Där gick det här tipset ut redan igår. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi, bloggens bästa artiklar, länk till mini-avsnitten och ibland något erbjudande som vi själva använt och tror att även du skulle gilla.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Den här artikeln publicerades 2019-09-19 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

158 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Har kvar mina. 145.9

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Eriksson
 2. Vit pil

  Tack för tipset Jan! Sålde för 84,37

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina Hägglund
 3. Vit pil

  Vad tycker du om stamaktie D Akelius? Ska man göra samma som med EQT:na?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  NoobCici
 4. Vit pil

  Köpte för 67,00 sålde för 87,30. TACK igen för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  NoobCici
 5. Vit pil

  Tack för tipset om dessa aktier! Jag gjorde ca 4000 kr på denna affär. Är nybörjare och vart jättetaggad nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  NoobCici
 6. Vit pil

  Hej
  Tackar för tipset, förmodligen bästa affären jag gjort. Köp 67, såld 83,20.
  Om jag räknar rätt (83,2-67)/67 ungefär 24% vinst.
  Mvh
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Andersson
 7. Vit pil

  Vem var det som köpte 2.431.794 aktier för 90 kr/st trettio sekunder innan stängning? Hur kunde det finnas så väldigt många till salu då? Vem vågade vänta med att sälja ett sådant jätteinnehav så in i det sista? Och varför blev priset så högt just då? Lite nyfiken blir man när man läser de sista avsluten på EQT för gårdagen – en gårdag som ingen av oss kommer att glömma! Tack igen.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
  1. Vit pil

   Alldeles nybörjare, den uppmärksamme tittaren såg att det fanns en grön ikon med ett R bredvid denna jätteaffär i ”Senaste avslut” på Avanza. Det var alltså två parter som gjort upp om priset i lugn och ro utanför börsen och sedan rapporterade in detta innan handelsdagens slut.

   Så här förklarar Avanza det i pop-up-hjälpen:

   ”Ett avslut med symbolen R innebär att avslutet är ett rapporterat avslut som skett utanför börsen genom att två motparter kommit överens om pris och volym sinsemellan. Sådana affärer kallas för lappningar och det handlar ofta om större poster som inte annars går att omsätta i marknaden utan att väsentligt påverka kursen. ”

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
   1. Vit pil

    Bra förklarat, Thomas A! Vad intressant att få veta att det kan förhålla sig så. Det är antagligen bra för resten av börsen att de riktigt stora affärerna kan ske i lugn och ro utanför.
    Nu hade jag kvar websidan så som den såg ut efter börsdagens slut, så jag kunde titta igen, och då såg jag en R-symbol på ett avslut där köparen hette ENS, säljaren hette ENS, antalet var 750.000, kursen var 90,00 och tiden var 17:47:44. Däremot var raden med de 2.431.794 aktierna, handlade för 90,00 kl 17:29:30, utan R. I kolumnerna för köpare och säljare stod det bara ett streck. Så en del av mysteriet kvarstår. Det kan få fortsätta att vara ett mysterium, jag är hursomhelst jätteglad över att jag hade sån nybörjartur att råka få igenom min försäljning just när det kom någon och ville köpa för 90 kronor. Jag kan muntert gå vidare utan att veta vem den hemliga jätteköparen var. Men det är alltid kul att få lära sig nya saker om hur stora system fungerar. Du gav mig en sådan kunskapspusselbit. Tack så mycket för att du tog dig tid att skriva svar på min fråga!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alldeles nybörjare
 8. Vit pil

  Tack Bolmeson för ett suveränt bra tips! :-D
  Har följt dig sedan 2015 och lyssnar med stort intresse på eran podd.
  Mvh/ Bengt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt
 9. Vit pil

  Tack för tipset! Jag köpte bara 150 st men det var första gången jag vågade mig på något sånt här. Sålde vid lunch efter 25% uppgång. Roligt! Tack också för en mycket bra podd. Lyssnar varje vecka och har det senaste året kommit igång på allvar med mina investeringar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Caloda
 10. Vit pil

  Jag fick 600 aktier fördelat på fyra olika konton på totalt tre olika personnummer. Bra förtjänst blev det. Stort tack för tipset. Ibland är det tillåtet att ha roligt när man investerar ;)
  Dagens affär finansierar för övrigt med råge fortsatt engagemang i Patreon.
  Ha det bäst!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen
 11. Vit pil

  Glömde helt bort att jag anmält intresse på dessa HQT, och tydligen hade jag fått 150st som alla andra och ser nu att den stängde på 34% upp. Hmm hur gör jag nu? haha. Kan jag lägga en säljorder på säg 80 kr och förhoppningsvis så försvinner dom på morgonen? Vad kan man förvänta sig att den öppnar på? Var ju en liten tabbe det här.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  FK
  1. Vit pil

   Spännande läge! Kursen slutade på 90,00 när börsen stängde för dagen, och det var dagsrekord. Vad det säger om morgondagen har jag ingen aning om, men du får titta imorgon, och gärna berätta för oss andra hur det gick!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Alldeles nybörjare
   1. Vit pil

    jag sålde på 88 och gjorde således 32%. Kanon!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    FK
 12. Vit pil

  Jag sålde mina återstående 75 st för 90,00 kl 17:29. Tack snälla, snälla Jan. Så rätt du hade i din prognos! Vi är många som är glada över dig.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
 13. Vit pil

  Tack även från mig. Första gången jag provar nåt sånt här. Vågade inte försöka trixa till mig så många som möjligt. Men är väldigt nöjd med 150st sålda kl 0901.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik H
 14. Vit pil

  Tack Jan för ditt engagemang för oss småsparare och för detta tips. Fick likt andra 20% på 150 andelar.

  Skulle vara mycket uppskattat med liknande tips även i framtiden!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Félix
 15. Vit pil

  I familjen tecknade oss på 5 olika konton, varsin ISK, varsin AF samt KF barn. Fick tilldelning 150st per konto, vi stressade kanske iväg försäljningen men en 10000 vinst ”för en kvarts jobb” får man inte klaga på. Efter din artikeln om kredit på Avanza-kontot gjorde vi det också deövos på avanza-kredit med 0% ränta = bra hävstång och då behövde vi inte se till att ha full teckning på ISK-kontot då vi inte visste om pengarna skulle behövas eller ej.
  Tack Jan för tipset!! Ska kolla upp hur det funkar med Patreon! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan K
 16. Vit pil

  Tack för tipset. Första gången jag testade något som detta. Var ivrig och sålde kl. 09:01 runt 80 kr. Jag fick tyvärr bara 150 st tilldelat men ska inte vara bitter. Roligt att tjäna drygt 2000 kr och lära mig något samtidigt, ska verkligen inte gnälla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 17. Vit pil

  Ett toppen tips! Fick 150st och sålde nu för 84,32. Första gången för mig, kul att det gick hem :)
  Tipsa gärna igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Vilanta
 18. Vit pil

  Tackar för detta fina tips :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 19. Vit pil

  Kan bara instämma med de övriga kommentarer. Stort tack Jan! Mycket bra tips och roligt att det fungerade så fint. Jag lärt mig något nytt och fick 1950 SEK ”bonus” i månadssparande nu i september. ;)

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 20. Vit pil

  Hade fått syn på EQT några dagar innan du skickade ut ditt mejl. Ditt mejl fick mig att känna mig säkrare att göra en större investering. Ansökte om 1400 aktier men fick bara tilldelat 150st. Bra vinst på 20% enheter direkt vid handelspremiären.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  PA
 21. Vit pil

  Snyggt Janne!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Schmeicel
 22. Vit pil

  Inför nästa börsintroduktionen så gör inte samma misstag som jag.
  Förde över pengar från Avanza sparkonto+ kl 19:30, lade därefter order på 1500st.
  Pengar nu synliga på kontot och allt lugnt trodde jag.
  Fick nu info om att det saknats pengar på kontot. Konfronterade Avanza med att pengarna fanns ( sparat skärmdump ) men fick då till svars att transaktioner som görs efter 17:30 registreras först dagen efter så i systemet så
  saknades täckning men inte i kontoöversikten. Väldigt irriterande men mitt eget fel, grattis till alla som fyllt på i kassan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Intressant, Alex. Gäller samma sak för direktinsättning, eller behandlar Avanza konkurrenternas konton förmånligare än sina egna?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 23. Vit pil

  Tack för tipset! Nu blir jag en patreon till er…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Hej Jan! Tack för tipset! Fick 150st, Sålde idag för 87kr. Ser fram emot mer tips.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Colin
 24. Vit pil

  Alltså jag undrar om jag har gjort något fel 🙄 för jag sålde för 250:-
  Kan detta stämma ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  bettanbus
  1. Vit pil

   Låter konstigt. Mitt förslag är att ringa till kundtjänst.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  grymt tips! Tack för det. Fick tilldelning på de 150 jag tecknade mig för och sålde för 84,04kr.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Det låter som dagshögsta hittills. Snyggt jobbat! 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    nope polarn lyckades sälja för 85 :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dennis
   2. Vit pil

    sålde själv för 84,67

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dennis
   3. Vit pil

    Snyggt! Grattis! 🎉👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Tack för tipset! Det blev 2×150 och gjorde en vinst på 20,15%. Vilken bra början på dagen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tina
 27. Vit pil

  Tack för tipset Jan! Blev en liten vinst även om jag tabbade mig med ISK avgift. Nu när man gjort det en gång kan man kanske fler gånger. Tipsa gärna igen om det kommer liknande erbjudande!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Hej!

   Första gången för mig med… Hur menar du med ISK-avgift? Hur skulle du gjort istället och vad blir det för skillnad?

   Mvh,

   Frida.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Frida
   1. Vit pil

    Förde över drygt 100000 till ett ISK och tecknade mig för 1500 aktier. Glömde räkna in att man får 1% i avgift på insättningar på ISK. Alltså cirka 1000kr.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Camilla
  2. Vit pil

   Vad skullen du gjort annorlunda? Kört på aktiekonto?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel S
  3. Vit pil

   Camilla, om du sätter in 100.000 kr på ISK och sedan tar ut dem innan nästa kvartalsskifte bör skatten bli:

   Insättning: 100.000 kr
   Statslåneräntan 30 nov 2018: 0,51 %
   ISK-skatt: 0,51 % + 1,00 % = 1,51 %

   Kapitalunderlag: 100.000 kr / 4 = 25.000 kr

   Schablonintäkt: 25.000 kr * 1,51 % = 377,50 kr

   Du betalar sedan 30 % skatt på schablonintäkten i inkomstdeklarationen:
   377,50 kr * 30% = 113,25 kr

   Så om du tar ut pengarna från ditt ISK innan 1 oktober kostar ditt ”misstag” dig alltså 113,25 kr, inte 1.000 kr. Om du har ränte- eller förlustavdrag i deklarationen kan kostnaden bli ännu lägre.

   Förutsatt att du blivit tilldelad 150 aktier, som de flesta av oss andra, bör du ha tjänat ca 2.000 kr i dag, så en dryg hundring för att du satte in pengar och trots allt hade chansen att få ytterligare massa tilldelning kanske inte är så mycket att vara bitter över.

   2.000 kr i avkastning på 10.000 kr är ungefär vad man i ett långt perspektiv kan förvänta sig efter tre genomsnittliga börsår, och att få detta på bara några enstaka dygn är riktigt bra. Det skulle bli en sjukt hög effektiv ränta om man räknade på det.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
   1. Vit pil

    Snyggt Thomas! Du hann före mig, tänkte skriva det senare idag som en liten tröst. Tack för att du hjälper till! 👍🙏

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  +26,37%, tack för tipset Jan

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis
 29. Vit pil

  Hej,

  Som alla andra, stort tack för tipset! Första gången för mig som många andra i tråden.

  En fråga kring själva säljordern (SEB), jag fick välja mellan att sälja till marknadsförutsättningar vid tidpunkten eller ange en säljkurs själv. Valde nu marknadsalternativet, men gissar att försäljningen sker i realtid så att man alltid får bästa pris vid just den tidpunkten?

  MVH
  Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 30. Vit pil

  Tack för tipset! Fick inte många aktier tilldelade. Men väl ca 24% i vinst när jag såld nyss. Som du sa, bra timlön :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 31. Vit pil

  Jag sålde 75 av mina 150 två minuter över nio för 80,06 kr/st. Tack snälla Jan för tipset! Här skulle man kunna sitta hela dagen och titta på siffor som rör sig, men jag tror att jag väntar med andra hälften till kl 17 och går och gör något annat under tiden. Håller också med om att det är fint av EQT och Investor att prioritera småsparare. Samma sorts tack går till Jan. Du gör verkligen en fin insats för oss!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
 32. Vit pil

  Tack för ett bra tips! Jag har varit med på ett par andra börsintroduktioner själv tidigare och alltid gått med vinst. Det blev en rejäl vinst denna gång procentuellt sett och det var synd att jag precis innan hade bokat en resa och köpt några andra saker och endast kunde undvara pengar för 150 aktier. Fin vinst ändå och bara några minuters ”jobb” samt låg risk. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Lundström
 33. Vit pil

  Du är grym Jan. Tack!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 34. Vit pil

  Fantastiskt tips!!! 2300 tack!!!! Wohooooo!!!!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Andersson
 35. Vit pil

  Vid mitt första försök att sälja fick jag felmeddelande om att det inte är tillåtet att blanka på denna nivå. Vad menas med det? (försökte sälja 150 EQT till ett pris strax under kurs!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marianne
 36. Vit pil

  Hej Jan med familj,
  Stort tack för fantastisk innehåll. Jag tog ditt tips med EQT, fick 150 st aktier och väljer att sälja av halva nu och vänta med andra halvan innan allt stängs. Jätte kul att prognosen stämde första halvan gav 23% avkastning!

  Jag beundrar ert fina arbetet med Rikatillsammans, fantastisk material i både blog, vlog och böcker. Men att se er live i Malmö för cirka 4-5 år sedan inspirerade mig ordentligt! Jag är tacksam och glad för all hjälp och tips som ni har kommit genom alla dessa år.

  Det var i samband med att jag förstod metoden att lägga undan 10% av lönen direkt har min ekonomi helt förändrats och mina möjligheter till ett rikare liv.

  Lycka till för alla som fick EQT,
  Må gott
  Karina

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  karina hallberg
 37. Vit pil

  Tack Jan, jag tjänade nästan 2000! Sålde för 80,29 en minut eller två efter öppning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 38. Vit pil

  Tusen tack Jan! Kommer aldrig glömma

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 39. Vit pil

  Tack Jan. Sålde nu precis. Första gången för mig och det var jätteroligt. Tack igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
 40. Vit pil

  Jag sålde med vinst på 1950:-. Inte så illa för så lite jobb. Tack Jan för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marianne
 41. Vit pil

  Sålde vid 81:- Så nu blir det en cykel till yngsta dottern, tack Jan!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 42. Vit pil

  Tusen Tack för tipset 😃 vilken Lycka idag ! Nu är Sydafriksresan i hamn.
  Ni är bara bääääst 👏
  Elisabeth

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth Lundgren
 43. Vit pil

  Jag sålde också allt, vinst på 2540 kr, 19,43%.

  MEN, en sak förstår jag inte. Jag var på väg att sälja bara 50 st och la en order. Fick då meddelandet att det var fel pga otillåten orderstorlek eller nåt sånt. Varför det?
  Hade ju tänkt testa att avvakta under dagen.

  Fast jag är mer än nöjd :) Tack Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svea
  1. Vit pil

   Konstigt för jag sålde precis 50 st och det gick bra för mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rosa
  2. Vit pil

   Svea, jag gissar hej vilt, men kan det möjligen vara så att du hade en felaktig ”tick-size”?

   Man kan inte lägga en order med alla tänkbara konstiga decimaler, utan det måste vara rätt steg mellan olika bud. Vad som är giltiga steg varierar med hur hög aktiekursen är och hur hög den genomsnittliga dagliga omsättningen är. Det finns förklarat i det hör dokumentet:

   https://www.avanza.se/kundservice.html/1139/tick-size/

   När man tittar i tabellerna verkar det jättekrångligt, men oftast brukar man göra rätt av bara farten i alla fall. Jag tror att det blir rätt om man justerar priset men upp- och nerpilarna vid orderläggningen, men om man matar i en kurs själv i rutan kan det i vissa fall hända att den inte är rätt avrundad till en giltig kurs.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 44. Vit pil

  fega liksom några andra ur men måste tacka Jan för detta tips, 2000kr ”gratis” är aldrig fel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
 45. Vit pil

  Tack jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AJ
 46. Vit pil

  Tack för tipset! Jag sålde i öppningen 80.50 :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martina
 47. Vit pil

  Ser att den fortsätter stiga, men jag ”fegade” ur och sålde allt. Vinst på cirka 4000 kr (fick 300 aktier) är inte helt fel. :) Man ska inte vara girig. Stort tack för rekommendationen, Jan!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Samma situation här. Sjukt nöjd, tack för de 2000kr jag fick ”gratis” :D

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
 48. Vit pil

  Just nu (08:56) ligger 4.200.000 köpare på 80 kr. Det är en starkare öppning än jag trodde.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Intresse på 7.3 miljoner aktier på 80 kr. Lägger säljorder nu.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan, till vilket nummer swishar jag om jag vill bjuda dig på en kaffe?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
   2. Vit pil

    Tack för att du önskar det. Min rekommendation är att hellre stödja oss via Patreon, du får mer för ”pengarna” där. Om du inte vill det, använd hellre pengarna för att göra någon glad idag. 👍

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Jag har också fått 150 st. Det är första gången för mig!
  Hur gör ni konkret – sitter ni framför skärmen och följer grafen eller har ni satt en tid typ kl 9.15 sälj oavsett, eller ja hur gör ni?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svea
  1. Vit pil

   Haha, ja, just nu sitter jag framför skärmen och fördriver tiden med att svara på kommentarer. Jag är väldigt nyfiken att se vad öppningskursen blir. Affären jag tipsade om i ovan är ju att det är felprissatt nu på morgonen. Redan där kan man förmodligen ta hem en liten vinst.

   Men eftersom överteckningen är så stor så kan man spekulera i att priset kanske rör sig uppåt under dagen. Men då ökar man risken och man får själv bestämma enligt principen ”Bättre en fågel i handen än 10 i skogen”.

   Om det är första gången så är det kanske roligare att ta hem vinsten och fira att man var på spelplanen. 👍

   Lycka till med ditt beslut!

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 50. Vit pil

  Planerar du att sälja allt strax efter kl 9, eller har du is i magen Jan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Kör nog hälften hälften. Hälften nu och andra hälften vid 17.00-tiden. Att sälja allt nu är dock inte fel, det var ju antagandet som caset bygger på.

   Eftersom överteckningen var större än väntat (jag tänkte mig 5 gångers överteckning) så kan det vara värt att spekulera i att proffsen kommer köpa under hela dagen.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Utifrån kommentarer och genomgång på mina egna konton så verkar alla som har fått tilldelning ha fått 150. Jag har fått 7 x 150 st och tecknade totalt 10 000 st på 10 st olika konton.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Pratade med en kompis som tecknat för 1 000 000 kr precis, fick också 150 st. 😂

   Cudos till EQT och Investor som verkar ha prioriterat småsparare. 👍

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag fick också 150 st för 67 kr/st. Roligt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Alldeles nybörjare
  3. Vit pil

   Kan man ha flera ISK-konton på samma avanza-konto och anmäla intresse för teckning på dessa, och på detta sätt kunna använda tipset om att teckna på flera olika konton enligt artikeln: https://rikatillsammans.se/tips-till-foljd-av-john-mattson-spekulationen-overkurs/

   Eller behöver det vara olika institut och/eller olika ”hela” avanza-konton? Alltså kommer ”dom” tycka att upplägget ovan är ”samma person”, och det kommer troligtvis inte erhållas aktier på fler än ett konto oavsett(?)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
  4. Vit pil

   Det är lite olika vilka regler som de bestämmer. Jag vet iaf att jag har fått på samma personnummer på ett ISK och ett KF på Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Då har vi fått facit på första antagandet – intresset. Efterfrågan var 10 gånger större än tillgången. Enligt Dagens Industri övertecknades aktien 10 gånger.

  De skriver vidare:

  Priset på 67 kronor per aktie innebär att EQT värderas till 63,8 miljarder kronor. Erbjudandet övertecknades enligt bolaget mer än 10 gånger.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 53. Vit pil

  Jag ansökte om 450st och fick 150st tilldelat. Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebbe
  1. Vit pil

   Grattis! Då avvaktar vi och ser vad öppningskursen blir. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Hej, tecknade för 1500 och fick inte en enda.. Kraftigt övertecknad så lycka till ni som fått!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Oj, beklagar. Tack för lyckönskningen. Inför framtiden, har du möjlighet att öppna fler konton enligt överkurstipsen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan! Har tre ISK i mitt namn och försökte fördela enl 500 per konto men fick fel meddelande att det inte var möjligt? Skall det vara olika innehavare på konton för att det skall vara möjligt? Tror du att chansen till tilldelning hade varit större om jag lagt order på färre, typ 300 st? Tänker på din kommentar ”Cudos till EQT och Investor som verkar ha prioriterat småsparare👍”

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alex
  2. Vit pil

   Har du tecknat på Avanza eller på Nordea/SEB? Om du har tecknat på de senare – testa ringa dem för några kompisar har rapporterat att deras hemsida visat fel.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  fick 150 hade tecknat 1500…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Grattis Carl! Då hoppas vi att vi har rätt om öppningskursen också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Fick 150 ansökte om 900

  0
  Gravatar ikon för användaren
  iXYD
 57. Vit pil

  Jag fick 150 + 150 på vå olika konton hos Avanza båda för 67. Hade tecknat för totalt 4700st.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Storleken på teckningen verkar inte ha spelat någon roll den här gången. Det lär har varit ett aktivt beslut. Jag tecknade mig också på ett konto för 7 500 aktier och fick inte mer än 150 st.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 58. Vit pil

  Jag fick 150 st och ansökte om 1200 st. Bättre något än inget tänker jag:)
  Då får vi hoppas att kursen höjer sig över de 67:- per aktie jag betalade. Lycka till alla!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
  1. Vit pil

   Grattis och lycka till själv! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Fick 150 på SEB hade tecknat för 2000.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Ja, verkar som att alla som har fått har fått 150 även på SEB och Nordea.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   såld nu på 85, vinst 2700 kr. Tackar för tips.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
 60. Vit pil

  Jag ser tilldelningen på Avanza nu. Jag fick 150 st aktier till priset 67 kr, vilket är hälften av vad jag ansökte om. Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Tack själv. Lycka till nu med försäljningen! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  Hur gör man, rent konkret, när man säljer?

  Det var riktigt bra information, steg för steg, hur man gör för att köpa. Men det saknades motsvarande info om hur man gör när man säljer. Det är ju ett nog så viktigt steg, som måste bli rätt!

  Jag är alldeles nybörjare på detta, och skulle behöva guidning. Jag skaffade ett konto på Avanza via länken, och det gick fint att följa stegen under rubriken ”Praktisk information och info om hur man gör”. Kan Jan Bolmeson, eller någon annan som är lika pedagogisk, vara snäll och skriva en säljinstruktion?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
  1. Vit pil

   Du gör så här:

   1. Logga in på ditt konto hos Avanza
   2. Gå till kontoöversikten
   3. Klicka på kontot som du tecknade från
   4. Klicka på sälj-knappen för aktien
   5. Välj antalet aktier du vill sälja
   6. Titta vilken kurs som senaste affär gjordes på (syns ovanför grafen)
   7. Lägg en kurs som är lite lägre
   8. Klicka på sälj-knappen

   Om du behöver mer konkret hjälp, utnyttja gärna Avanzas kundtjänst, de är jättebra och det gör inget om man säljer 09.00 eller 09.15 eller till och med 17.15. Många argumenterar till och med för att sälja först på eftermiddagen.

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Prima! Tydligt och fint. Stort tack ska du ha, det var exakt ett sådant svar jag hoppades få! Nu ska det bli spännande att se hur det går imorgon.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alldeles nybörjare
 62. Vit pil

  Någon som vet hur/när man kan se om man lyckades få någon tilldelning i Avanza. Eller om man kan undersök så man har anmält sig. Blir osäker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Jag tror inte vi kommer att få reda på det förrän imorgon vid 08:30-tiden. Avanza har inte gett något besked än, i alla fall kan jag inte se det på något av mina konton.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar. Såg nedan att Nordea var på hugget så man blev ju lite intresserad.

    För övrigt. Tack för allt intressant du lägger ut.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mikael
   2. Vit pil

    Tack själv Mikael. Vi får se imorgon. Just nu är det väldigt skiftande bud. Allt från att det är övertecknat flera gånger till att några har fått hela sin tilldelning. Spännande är det i alla fall. :-)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 63. Vit pil

  För alla intresserade: jag har Nordea och kan nu se att pengarna är dragna från mitt likvidkonto och att jag tilldelats de 500 EQT som jag signade upp på.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Oj, det var oväntat och inte jättebra nyheter om det stämmer att alla får full tilldelning. Det kan betyda att antagandet ovan är felaktigt (eller att det blir super att man får många aktier och en uppgång). Som sagt, imorgon får vi facit. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Kan tillägga att jag fick dem för 68 kr. Vi får se vad som händer imorgon :)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Anders
  2. Vit pil

   Stämde det med 500 och 68 kr? Eller var det bara en reservation?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Nej stämde inte…du har rätt, det var bara en reservation som såg precis ut som en affär i min transaktionslista :( Fick 150 st som alla andra. Lyckas nu heller inte se det exakta priset de köptes för till sist och slut. Hela summan är fortfarande reserverad/dragen från mitt likvidkonto, dvs. 500×68=34 000 SEK. Ska kolla igen imorgon hur det ser ut i depån.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anders
 64. Vit pil

  Är lite nybörjare på detta. Hur ska man resonera kring det faktum att man betalar avgift för insättningen på ISK gentemot risken att inte få någon tilldelning? Kom på att det kanske inte var så smart drag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Det är en risk som du skriver men jag tror att i konkreta kronor borde det inte vara så mycket. Ett alternativ framgent är att koppla kredit till ditt ISK och utnyttja den istället. Då slipper du det här problemet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 65. Vit pil

  Hej, om man inte får tilldelning eller missat erbjudandet och kursen går upp mycket vid introduktionen borde väl t.ex. Investor följa med upp då de redan är storägare i EQT? Jag chansar på både och, köpte in mig så tungt jag kunde på Investor idag samt ligger och hoppas på tilldelning i EQT. Tankar kring detta?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
  1. Vit pil

   Spännande tanke. Det slog mig faktiskt inte. Lycka till! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Investor A gick upp +0,04 % och Investor B gick upp +0,11 % i dag, samtidigt som vi med EQT håvade in i runda slängar 20 %, så tyvärr verkar strategin att köpa Investor i stället för att teckna EQT inte ha fungerat.

   Även om Investor är storägare i EQT så utgör EQT bara 5 % av Investors tillgångar. Investors aktiekurs har gått upp drygt 6 % senaste månaden, så förmodligen är EQT-innehavet redan diskonterat i Investors aktiekurs.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 66. Vit pil

  När får man veta priset per aktie?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Imorgon i samband med tilldelningen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Någon som fått tilldelning? Inga pengar dragna än på mitt konto, får man besked om man inte fått tilldelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis
  1. Vit pil

   Förmodligen inte förrän imorgon vid 0845.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag tror att tomten kommer med ett paket…om än litet:)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tomas
 68. Vit pil

  Hur går jag till väga rent praktiskt när jag säljer om jag får tilldelning? Jag har tecknat 250 st och har pengarna på ett isk. Tänker sälja vid öppning. Tänkte detta som ett träningstillfälle som absolut nybörjare.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
 69. Vit pil

  Hej! Kul läsning, det här blir spännande!

  Jag har två frågor.
  Jag sitter tyvärr inte på 10.000 att avlägga på introduktionen och undrar om man istället kan vänta till kl 09:01 på tisdag då handeln öppnar och köpa aktier för cirka 5000? Hade det blivit samma grej ungefär?

  Du nämnde i kommentarsfältet att när du säljer så brukar du lägga en order något under för att få bästa pris/kurs. Kan du förklara hur du menar med att lägga sig ”under” och hur du gör rent praktiskt här? Och tanken bakom det?
  Jag har inte riktigt förstått det här om hur man säljer av aktier på bästa vis.

  Har jag förstått rätt?
  Om jag vill sälja av ett gäng aktier och avanza föreslår till exempel en kurs på 30kr per aktie.. ska jag då ändra denna till typ 28kr? Då säljer man väl aktierna för billigare än dom borde säljas för och tjänar mindre? Känns ologiskt i mitt huvud.

  Förklara gärna :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emilio
  1. Vit pil

   Hej Emilio!

   Det blir troligtvis inte samma grej, tanken med den spekulationen som Jan pratar om så vill man få tag i aktier till det förutbestämda priset.
   Sedan vill man då att IPO:en ska övertecknas så att fler vill äga den än dom som fick aktier i just IPO:en, vid en sådan händelse så kommer dom som inte fick aktier i IPO:en köpa vid öppning och detta kommer göra ett köptryck som kommer trycka upp kursen och det är då du kan sälja med vinst.
   Så det blir inte samma sak om du köper vid öppningen.

   När du gör en försäljning så kommer du alltid få bästa pris, alltså om det finns köpare på 30kr och du lägger en säljorder på 28kr så kommer du ändå att sälja på 30kr. Varför man vill lägga en order lite längre ned kan vara för att vid stora rörelser så flyttar sig köp och säljkurser väldigt fort, skulle du då lägga en säljorder på 30kr och när du klickar på sälj så hann någon annan före och nu ligger första köpordern på 29.9kr, då säljer du inte dina aktier och måste ändra din order igen.
   Skulle du ha lagt den på 28kr så hade du sålt för 29.9kr eftersom det var de bästa priset när du klickade ”sälj”.

   Hoppas detta förklarade lite hur det fungerar!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Hej!

    Stämmer det att man alltid säljer till bästa pris, eller är det så att man alltid köper till bästa pris?
    Enligt Avanza själva så verkar det vara det sistnämnda:
    https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/hur-handlar-man-med-aktier.html

    ”…om man vill köpa en aktie för en viss kurs och det redan finns en säljare i orderdjupet som är villig att sälja till ett lägre pris, det vill säga mer fördelaktigt för köparen, kommer avslutet automatiskt att ske på den lägre kursen och inte den högre kurs som köparen angav när han/hon lade ordern.”

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Joel Öhman
 70. Vit pil

  För någon som är så oerhört defensiv i sina portföljer så verkar du ta en extrem risk här utan att blinka. Lånar 200 000kr för spekulation. Verkar lite skumt.

  (Iofs 200 000 för dig kanske bara är en droppe i havet) kudos för transparensen dock

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil kardan
  1. Vit pil

   Hej Emil,

   Tack för kommentaren. Riktigt så bra är det inte att det är en droppe i havet, men jag tänker att risken är hanterbar. Min tro är nämligen att när oddsen är på ens sida då bör man betta. Haft mycket samtal om det här med kompisar som försörjer sig på en annan sannolikhetssport – poker.

   Visst jag kan ha fel och ha missbedömt oddsen eller ha otur i form av att tärningen slår på ett negativt utfall vilket leder till en förlust. Men jag tänker kring sådana här möjligheter som en serie möjligheter och inte som en enskild händelse. Om jag satsar på 10 sådana här händelser då vet jag att jag att jag kommer att komma ut på plus med en stor sannolikhet. Dessutom – det är inte ett ”all-in”-bet där man förlorar allt om det inte går hem utan.

   Det är lite som min mentor sa vid ett tillfälle: ”Antingen tror du på en investering och då satsar ordentligt på den, eller så tror du inte på den och då förtjänar den inte ens en krona”.

   Det spännande med den här investeringen är att på tisdag kl. 09:01 har vi facit. 👍😎

   Tack!
   Jan

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 71. Vit pil

  Vadå händer om en majoritet kör samma strategi? Vill sälja direkt? Vem ska köpa? De långsiktiga kan ju avvakta ett par dagar att köpa tills kursen har stabiliserat sig innan de köper. Om alla vill ut samtidigt och det blir trångt i dörren brukar man ju få höra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ergel
  1. Vit pil

   Min tes är ju att introduktionen kommer vara övertecknad, något som bekräftas av t.ex. Privata Affärer och det innebär att efterfrågan är större än tillgången. Men ja, det kommer alltid vara rörigt i dörren, framförallt mellan kl. 09.00 och 09.30 samt 17.00-17:30. Man kan vänta ett par dagar, men då är det ett lite annat case. Jag tror ju till och med att det kan finnas ett case att äga det långsiktigt, men det är inte det som spekulationen går ut på.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 72. Vit pil

  Varför vill du sälja direkt när den lanseras – oavsett om det går upp och ner? Jag förstår om man vill sälja av om man tecknat för mycket pengar och inte vill ha så mycket på en enskild aktie – men varför inte spara en del av det man satt in för att se om eqt går upp efteråt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charlotte
  1. Vit pil

   För att det då blir en annan typ affär som bygger på andra antaganden. Jag bygger caset ovan på att vi ser en felprissättning på marknaden – det vill säga att 68 kr som den noteras på är för lågt – ungefär som att en 100-lapp säljs för 90 kr. Den prissättningen kommer att rättas till av marknaden i princip direkt. Att äga EQT därefter bygger mer på marknadens uppfattning om bolaget, framtidsutsikter, andra bolag i samma bransch och tusen andra faktorer. Det är inte den affären som jag vill satsa pengar. I en sådan situation tror jag att t.ex. att en indexfond övertid kommer vara bättre än EQT.

   I det här tipset ”slår jag vad” mot marknaden om att 68 kr är ett för billigt pris för EQT-aktien. Jag tror att rätt pris är något högre och det är det som vi kommer få se första handelsdagen. Har jag rätt så tjänar jag pengar, har jag fel så förlorar och då gäller det acceptera att man hade fel och ta förlusten och gå vidare till nästa affär.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 73. Vit pil

  finns det en risk att samma sak som skedde med telia kan ske med EQT

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Om du menar att kursen kan falla, så ja. Absolut kan den det. Alla aktier kan såväl stiga som falla i värde.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Arabesk
  2. Vit pil

   Däremot så är Telia ett specialfall där staten gick ut och pushade privatpersoner att teckna aktier då dom själva skulle sälja ur sig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  3. Vit pil

   Håller med tidigare skribenter. Jag vill dock påpeka att spekulationen som jag förespråkar är att sälja på tisdag oavsett om det har gått upp eller ned. Det vill säga att affären är ”köp innan börsnotering” och ”sälj på första handelsdagen”. Det är inget att äga långsiktigt som många gjorde med telia-aktien.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej! Så då menar du att man säljer direkt på morgonen då försäljning börjar? Eller avvaktar man för att se hur aktien ev stiger?

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Marianne Holmström
 74. Vit pil

  Vilken sälj lösning för aktier som Avanza tillhandahåller är bäst vid dessa tillfällen ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christofer
  1. Vit pil

   Jag vet inte riktigt vad du menar. Jag tänker mig att göra som i tidigare fall, logga in, se tilldelningen och sedan lägga ett pris något under marknadspriset och låta Avanza ge mig bästa försäljningspris.

   Det finns olika strategier också. Jag vet att vissa (som jag) gillar att sälja direkt på öppning medan andra väntar till slutet av första handelsdagen för att se vart det barkar. De största rörelserna sker nästan alltid den första och sista halvtimmen på börsen medan resten är en transportsträcka.

   Min upplevelse är att det är lite hugget som stucket, jag själv gillar morgonen bättre även om det kan kosta någon krona mot eftermiddagen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej funderar på vilken orderläggning man skall göra i Avanza för att få bäst pris om man säljer på morgonen den 24:e

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christofer
 75. Vit pil

  Jan och Caroline:
  ”[…]givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen – oavsett om aktien går upp eller ned.”

  EQTs prospekt:
  ”Det förhållandet att aktier inte finns tillgängliga på förvärvarens VP-konto eller värdepappersdepå förrän tidigast 26 september 2019 kan innebära att förvärvaren inte har möjlighet att sälja dessa aktier över börsen från och med den dag då handeln i aktien påbörjats utan först när aktierna finns tillgängliga på VP-kontot eller värdepappersdepån.”

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
  1. Vit pil

   Har samma fundering som Thomas A…. Är det möjligt att sälja redan 24/10?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Helena
  2. Vit pil

   Jag ska vara helt ärlig och säga att jag vet inte om ovan. Det jag har utgått från är den information som Avanza ger på sin hemsida kring handelsdagar och det har tidigare alltid stämt. Du får väldigt gärna skicka en fråga till Avanzas kundtjänst och återkomma med deras svar. För uppenbarligen skriver de andra datum på sin hemsida.

   Om jag skulle gissa så är det olika regler för oss småsparare och institutionella investerare.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Attans! Tänkte ringa efter jobbet, men uppenbarligen drar Avanzas personal hem tidigare på fredagar.

    Med lite flyt funkar allt som man är van vid i samband med aktiehandel på Avanza.

    Om man köper en aktie på vanligt sätt kan man ju sälja den innan den formellt är i ens ägo efter ett par likviddagar. Har vi tur funkar det på samma sätt här.

    Och om det är så att man faktiskt inte kan sälja förrän tidigast den 26:e kommer det i alla fall inte som någon total överraskning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Thomas A
   2. Vit pil

    Jag ska säga så här, jag blir väldigt överraskad om vi inte kan handla på tisdag som är satt som första handelsdag på Avanza. :) Men som sagt på tisdag har vi facit. 😎 🙏

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 76. Vit pil

  Om man tecknar sig.. när måste det finnas likvida medel på kontot? Mån 08:30?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Lindholm
  1. Vit pil

   Detta är precis som att köpa en cykel för 10.000 kr. Har du inte pengarna så får du inte köpa cykeln. När du tecknar anger Avanza när pengarna skall finnas på kontot.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
  2. Vit pil

   Hos Avanza behöver man inte ha likvider på sitt konto om man har ett kreditkonto kopplad till det. I så fall tas pengarna därifrån. Det är bara att akta dig att inte överstiga limiten för den räntan som du vill ha på belåning. Jag löste det genom att överföra 10.000 SEK till mitt kreditkonto nu istället för att ordna extra likvid på mitt ISK. Jag tecknade för 150 stycken.

   Vad det än kommer hända så blir det bra. Jag kan iaf månadsspara som vanligt nästa veckan. Skillnaden är att jag redan nu har överfört pengar till mitt ISK istället för nästa vecka och det finns en chans att jag får då månadsspara en bit extra tack vare ETQ. ;)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adde
   1. Vit pil

    Avanzas allra sämsta utlåningsränta är 5,8 % per år.

    Det innebär en dygnsränta på (1+5,8%)^(1/365)-1 =0,015%

    Prisintervallet för emissionen ligger på är 62-68 kr.
    Antag att det högsta värdet blir det gällande priset.
    Då kostar 150 aktier 150 * 68 kr = 10200 kr.

    Om man behöver låna pengar i 5 dagar för att först hinna få sin aktier, sälja dessa och sedan få in likviderna blir räntan 10200*(1+0,015%)^5-10200=7,88 kr

    Dessa 7,88 kr kommer sedan att dyka upp i deklarationen, och man kan eventuellt dra av 30% så att kostnaden blir 7,88 * (1 – 30%)=5,52 kr

    Att låna 10200 kr i 5 dygn hos Avanza med allra sämsta räntan kostar således drygt 5 kr. De som har bättre räntor betalar naturligtvis mindre.

    Men som vanligt gäller att ränta-på-ränta är både din vän och din fiende. Om du lånar under längre perioder till hög ränta skenar skulden, men att låna under några dygn när man vill genomföra en transaktion på ett smidigt sätt behöver inte kosta många kronor.

    Den som är anti-belåning behöver i stället sätta in pengar på sitt ISK i förskott, kanske inte får någon tilldelning av aktier, men behöver ändå betala insättningsskatt.

    Reservation 1: Det är inte säkert att Avanza räknar ränta exakt som jag gjort, men det bör vara något liknande.

    Reservation 2: Tänk på att om spekulationen går snett, och du får in mindre än 10200 kr när du säljer aktierna, börjar skulderna ticka och det är inte bara räntan du ska betala av utan även förlusten.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Thomas A
  3. Vit pil

   Ja, pengarna måste finnas på kontot idag kl. 23:59

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Idag fredag 20/9 senast kl 23.59.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Philip S
 77. Vit pil

  Tamt!

  ”Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”. Är du nybörjare så spekulera inte mer än nödvändigt. Sälj bara, så får vinsten bli vad den blir.

  Jag har deltagit i ett antal nyemissioner under årens lopp. Ibland har jag tjänat några 1000-lappar, någon enstaka gång har jag förlorat en 1000-lapp och ofta har inte fått någon tilldelning.

  Ta det för vad det är, och krångla inte till det.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Som vanligt, satsa inte mer än vad du har råd att förlora. Pratade precis med Avanza och EQT’s intro är kraftigt övertecknad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
 78. Vit pil

  Jag förstår inte riktigt. När säljer du första dagen? När du uppnått x antal procent eller? Hur bestämmer du i så fall procenten? Jag har iofs aldrig gjort något sådant här tidigare men har pengar som jag kan ”förlora” så jag tänkte ta en chans. Iofs inte med en så stor summa men ändå.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  tamt
  1. Vit pil

   Nej, jag säljer oavsett vilket pris det är. Det är nämligen som så att kursen bestäms av företaget i samband med andra aktörer. De kommer bestämma t.ex. 68 kr, överteckningen och annat kommer då göra att t.ex introduktionskursen blir 80 kr. Då säljer jag på 80 kr (genom att lägga en order något under, eftersom Avanza alltid ger bästa kurs). Om kursen vid öppning är 60 kr och jag har gjort en förlust, då säljer jag också genom att lägga en kurs något under 60 kr för att få bästa pris.

   Antagandet som jag gör är att erbjudandet blir övertecknad och att efterfrågan är större än tillgången och att man ger en rabatt på värdet (=säljer en 100-lapp för mindre än 100 kr). Det handlar således mindre om bolaget än om psykologin hos oss investerare.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 79. Vit pil

  Om man inte har Avanza, hinner man då öppna ett konto där och sätta in pengar där? Jag antar att det måste finnas likvida medel på kontot innan 20/9 23.59.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ronnie
  1. Vit pil

   Hej Ronnie!

   Du borde hinna det, att föra in pengar till Avanza kan du göra direkt via ”direktöverföring”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 80. Vit pil

  Håller med. Jag och min fru har tillsammans fem fondkonton i Avanza och jag tecknar på samtliga.

  Synd att artikeln inte kom en dag tidigare, så att jag kunde använda din länk.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Inga problem! Tack för omtanken och kul att du också gillar caset. Jag har en stor respekt för din kunskap och ser det också som en kvalitetsstämpel.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.