Tips: köp aktien EQT innan 20 sep

En kort spekulation i börstinroduktionen

Här kommer en extra-insatt artikel med tips om att delta i börsintroduktionen av aktien EQT. Som du säkert noterat är jag inte ett stort fan av direktinvesteringar i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Ett par gånger per år inträffar dock situationer på marknaden där oddsen helt plötsligt skiftar till ens egen fördel. Jag, och många med mig, tror att börsintroduktionen av EQT-aktien som sker nu är en sådan situation. Därav det här, för mig, ovanliga tipset.

För dig som inte känner till EQT så är det investmentbolaget Investors riskkapitalbolag som investerat på den privata investeringsmarknaden. Man förvaltar idag nästan 450 miljarder kronor i flera olika fonder vars syfte är att bli storägare i de företag man köper.

Fonderna investerar främst i det som kallas alternativa investeringar. Det inkluderar private equity (växande eller mogna onoterade bolag), infrastruktur (företag som exempelvis driver allmännyttig verksamhet eller fiberföretag), fastigheter, private debt (onoterade kredittillgångar) och venture capital (mindre tillväxtbolag i ett tidigt utvecklingsskede).

En börsintroduktion innebär att vi småsparare har en möjlighet att också bli delägare i EQT. Det som ofta händer vid en börsintroduktion är att både Investor, Avanza och EQT vill få en lyckad introduktion. Något slarvigt kan man säga att man ibland ger en rabatt för att skapa ett stort intresse och en uppgång på introduktionsdagen.

Kort spekulation – teckning idag och sälj på tisdag oavsett hur det går

Det som jag satsar mina pengar på är framförallt två saker; 1) man ger en liten rabatt till de nya ägarna (de gamla gör redan en vinst) och 2) intresset kommer att vara så stort att efterfrågan på aktierna blir större än tillgången vilket kommer att driva upp priset. Min tro är att priset (med flit) är felsatt och lite lägre än det verkliga marknadsvärdet. Det vill säga att vi får möjligheten att köpa en 100-lapp för mindre än 100 kr. Om man tittar historiskt har de senaste årens nykomlingar haft en motsvarande rabatt på ca 9 procent enligt Dagens Industri. Därför tror jag att vi kommer att se en uppgång på ca 5 – 15 procent. 

Precis som i tidigare sådana här tips betyder det att jag kommer att anmäla mitt intresse för att delta i introduktion (=”teckna aktien”) och givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen – oavsett om aktien går upp eller ned. Det finns olika skolor för när man ska sälja – vissa gör det på morgonen och andra gör det på eftermiddagen. Jag brukar sälja direkt på morgonen. Har man fått många aktier så kan man dela upp det och sälja hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen. Ofta handlar proffsen under senare delen av dagen.

Det finns inga garantier, det innebär en risk och du kan förlora pengar

Jag vill vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida (och ett hittills 100% trackrecord för dessa tips) så innebär det inte en garanti att det kommer fungera. Du kan gå back och du kan förlora pengar. Således bör man inte spekulera med pengar man inte har råd att förlora.

Eftersom jag misstänker att intresset kommer bli stort är det inte ovanligt att man inte heller kommer att få tilldelning. När det är stort intresse för en introduktion är det inte ovanligt att man får små tilldelningar eller att man lottar vem som ska få aktier vilket kan innebär att man blir helt och hållet utan. Det hände mig sist. Jag tycker däremot att det ofta är värt att göra då anmälan bara tar några minuter att göra och räknar man det som timlön så är den ofta ganska bra, vilket motiverar ansträngningen.

Tips för att maximera chansen för tilldelning

Det finns några tips man kan utnyttja för att öka sannolikheten att få aktier. Det första är att teckna på flera konton om man har den möjligheten samt t.ex. utnyttja möjligheter i hushållet om man är flera. Om man dessutom råkar vara kund på både Avanza och SEB och Nordea så kan man teckna via fler banker.

Det andra tipset är att ofta ger en större anmälan en större tilldelning. Om du har likvider tillgängliga kan det vara värt att ta den ökade risken för att få en större tilldelning. Jag har skrivit en artikel med mer info:

Praktisk information och info om hur man gör

Man kan teckna aktien via Avanza, SEB och Nordea (tyvärr inte via Nordnet). Det innebär att om du inte är kund på Avanza, så får du gärna använda vår sponsrade länk (annonslänk) för att bli det (kostnadsfritt för dig).

 • Direktlänkar: AvanzaSEB och Nordea
 • Minsta investering: 150 aktier (ca 10 000 kr)
 • Deadline: 20 september kl. 23:59 på Avanza
 • Information om tilldelning: 24 september vid 08.30-tiden
 • Första handelsdag: 24 september
 • Mer info: bolagets hemsidaprospektet

Om du redan är kund på Avanza, då gör du så här för att delta:

 1. Logga in på ditt Avanza-konto
 2. Klicka på ”Spara & Investera”-menyn
 3. Välj ”Börinstroduktioner och Emissioner”
 4. Leta upp ”EQT” och klicka på ”Läs mer och svara på erbjudandet”
 5. Klicka på ”Anmäl intresse”
 6. Välj antal aktier
 7. Godkänn anmälan

Vad tycker andra, övrig info och disclaimer

Du bör naturligtvis inte heller bara lita på mig utan läsa på i prospektet, läsa andras analyser och bilda dig din egen uppfattning. Här är några länkar på vägen:

Jag avser själv att delta i emissionen och har i dagsläget anmält intresse för ca 3 000 aktier i dagsläget, det kan bli fler. Det här mejlet är inte sponsrat men innehåller en sponsrad länk till Avanza. Återigen vill jag betona att bara för att oddsen är bra så är det ingen garanti och vi kan förlora pengar. Därför är det här bara något man bör göra i sin aktiva hink enligt fyra-hinkar-principen.

Många hälsningar och lycka till med ditt beslut,
Jan och Caroline

PS. Hoppas att vi även ses på söndag som vanligt, då kommer artikeln med ”Bästa betal- och kreditkorten 2019/2020” DS. 

Missa inte tips som det här i framtiden

Om du uppskattade det här tipset, då skulle jag rekommendera att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Där gick det här tipset ut redan igår. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi, bloggens bästa artiklar, länk till mini-avsnitten och ibland något erbjudande som vi själva använt och tror att även du skulle gilla.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök