Tips på en kort spekulation: Teckna K-Fastigheter idag
Sök:

Tips på en kort spekulation: Teckna K-Fastigheter idag

Extrainsatt artikel på grund av en potentiell straffsparksmöjlighet på börsen

Här kommer en extrainsatt artikel med tips om att delta i börsintroduktionen av aktien K-Fastigheter. Som du säkert noterat är jag inte ett stort fan av direktinvesteringar i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Ett par gånger per år inträffar dock situationer på marknaden där oddsen helt plötsligt skiftar till ens egen fördel. Deadline är tyvärr dock idag.

Jag, Marcus Hernhag på Privata AffärerAffärsvärldenDagens Industri och Börsplus m.fl. tror att börsintroduktionen av K-Fastigheter som sker nu är en sådan situation. Richard Bråse på Dagens Industri skriver till och med: 

Fastighetsaktier är generellt sett en sektor i behov av några riktigt djupa andetag efter senaste årets rally, men K-Fastigheter är en notering Di inte vill stå utanför. Med det sagt är vi inte främmande från att plocka hem vinsten när den närmar sig 30 procent.

Richard Bråse, Dagens Industri

Därav det här, för mig, ovanliga tipset i att spekulera i en kortsiktig aktieuppgång. Jag vill dock vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida, och att jag, m.fl rekommenderar att teckna så finns det inga garantier och man kan förlora pengar.

Kort om K-Fastigheter och börsintroduktionen

K-Fastigheter är ett snabbt växande fastighetsbolag med fokus på effektiv nybyggnation samt långsiktig förvaltning av huvudsakligen egenutvecklade bostäder. De gör en nyemission i samband med noteringen på nästan 800 Mkr. 425 miljoner kr av aktierna är redan bokade på ankarinvesterarna. Dessa är hela nio till antalet och består bland annat av storbankers fondbolag och AP-fonder.

Emissionen har starkt stöd från mäktiga ankarinvesterare som Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank Robur,  Handelsbanken Fonder samt några till. När så många starka ankarinvesterare går in tungt i samma bolag är det extremt sällsynt att bolaget får en dålig kursutveckling under de första veckorna.

I princip alla stora svenska affärstidningar ger också rådet att teckna aktien. Enligt rykten i branschen kommer den antagligen bli övertecknad med minst fyra till sex gånger. Med andra ord finns det mycket goda förutsättningar att det här blir en lyckad börsintroduktion där kursen antagligen sticker upp minst 10 % första handelsdagen. Väl i linje med den de studier som jag skrivit om tidigare på bloggen.

En börsintroduktion innebär att vi småsparare har en möjlighet att också bli delägare i K-Fastigheter. Det som ofta händer vid en börsintroduktion är att både Avanza, Carnegie och K-Fastigheter vill få en lyckad introduktion. Något slarvigt kan man säga att man ibland ger en rabatt för att skapa ett stort intresse och en uppgång på introduktionsdagen.

Kort spekulation – teckning idag och sälj på fredag oavsett hur det går

Det som jag satsar mina pengar på är framförallt två saker; 1) man ger en liten rabatt till de nya ägarna och 2) intresset kommer att vara så stort att efterfrågan på aktierna blir större än tillgången vilket kommer att driva upp priset. Min tro är att vi kommer att se en uppgång på i likhet snittet som Dagens Industri har skrivit om kring 9 % på första handelsdagen. . 

Precis som i tidigare sådana här tips betyder det att jag kommer att anmäla mitt intresse för att delta i introduktion (=”teckna aktien”) och givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen – oavsett om aktien går upp eller ned. Ibland kan det löna sig hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen.

Det finns inga garantier, det innebär en risk och du kan förlora pengar

Jag vill vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida så innebär det inte en garanti att det kommer fungera. Du kan gå back och du kan förlora pengar. Således bör man inte spekulera med pengar man inte har råd att förlora. Därför brukar jag bara rekommendera att göra den här typen av spekulationer i lekhinken.

Eftersom jag misstänker att intresset kommer bli stort är det inte ovanligt att man inte heller kommer att få tilldelning. När det är stort intresse för en introduktion är det inte ovanligt att man får små tilldelningar eller att man lottar vem som ska få aktier vilket kan innebär att man blir helt och hållet utan. Jag tycker däremot att det ofta är värt att göra då anmälan bara tar några minuter att göra och räknar man det som timlön så är den ofta ganska bra, vilket motiverar ansträngningen.

I artikeln på bloggen om börsintroduktioner liknade jag den här typen av spekulation med att dra kulor ur en påse. Statistiskt kommer ca 8 av 10 kulor ge en vinst på 5 – 15 %. Det betyder att även om man drar en kula som ger förlust, att om man drar tillräckligt många kulor så kommer man gå med vinst över tid. Nu senast med EQT gjorde ju de flesta av oss en vinst på nästan 2 000 kr per person. En vinstkula helt enkelt. Nu spekulerar vi i att vi både får dra en kul och att det är en vinstkula. Förlorar vi, då får vi bara dra en ny kula lite längre fram. 👍

Tips för att maximera chansen för tilldelning

Det finns några tips man kan utnyttja för att öka sannolikheten att få aktier. Det första är att teckna på flera konton om man har den möjligheten samt t.ex. utnyttja möjligheter i hushållet om man är flera. Om man dessutom råkar vara kund på både Avanza och Carnegie så kan man teckna via fler banker.

Det andra tipset är att ofta ger en större anmälan en större tilldelning. Om du har likvider tillgängliga kan det vara värt att ta den ökade risken för att få en större tilldelning. Jag har skrivit en artikel med mer info:

Praktisk information och info om hur man gör

Man kan teckna aktien via Avanza och Carnegie (tyvärr inte via Nordnet). Det innebär att om du inte är kund på Avanza, så får du gärna använda vår sponsrade länk (annonslänk) för att bli det (kostnadsfritt för dig).

 • Direktlänkar: Avanza
 • Minsta investering: 100 aktier á 105 kr (10 500 kr)
 • Deadline: 27 november kl. 23:59 på Avanza
 • Information om tilldelning: 29 november vid 08.30-tiden
 • Första handelsdag: 29 november
 • Mer info: bolagets hemsidaprospektet samt Avanzas utmärkta sida.

Om du redan är kund på Avanza, då gör du så här för att delta:

 1. Logga in på ditt Avanza-konto (eller bli kund här (annonslänk))
 2. Klicka på ”Spara & Investera”-menyn
 3. Välj ”Börinstroduktioner och Emissioner”
 4. Leta upp ”K-Fastigheter” och klicka på ”Läs mer och svara på erbjudandet”
 5. Klicka på ”Anmäl intresse”
 6. Välj antal aktier
 7. Godkänn anmälan

Vad tycker andra, övrig info och disclaimer

Du bör naturligtvis inte heller bara lita på mig utan läsa på i prospektet, läsa andras analyser och bilda dig din egen uppfattning. Här är några länkar på vägen:

Jag avser själv att delta i emissionen och har i dagsläget anmält intresse för mer än 3 000 aktier i dagsläget, det kan bli fler. Den här artikeln är inte sponsrad men innehåller en sponsrad länk till Avanza. Återigen vill jag betona att bara för att oddsen är bra så är det ingen garanti och vi kan förlora pengar. Därför är det här bara något man bör göra i sin aktiva hink enligt fyra-hinkar-principen.

Missa inte tips som det här i framtiden

Om du uppskattade det här tipset, då skulle jag rekommendera att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Där gick det här tipset ut redan igår. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi, bloggens bästa artiklar, länk till mini-avsnitten och ibland något erbjudande som vi själva använt och tror att även du skulle gilla.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fler tips och extra-material på Patreon

Jag och Caroline har valt att satsa vår energi i sociala medier på Patreon. Där kan du bli en del av vår lilla RikaTillsammans-community med andra som också vill stödja oss, få tillgång till fler tips och extra-material. Vi håller även regelbundna digitala FikaTillsammans-tillfälle med gäster från avsnitten, har frågestunder och lägger upp smått och gott.

Nu håller vi tummarna att vi har rätt i antagandena ovan och förhoppningsvis firar på fredag. Ses i kommentarsfältet då. 👍


Den här artikeln publicerades 2019-11-27 klockan 00:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Börsintroduktion.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

165 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej. Fråga till er Jan & Caroline: Hur gick det med K-fastigheter, fick ni tilldelning? Hur mycket i sådant fall, och till vilket pris sålde ni? För övrigt känns K-fastigheter just nu som en av börsens hetaste blankningskandidater…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jim Nyberg
 2. Vit pil

  Hej detta tips hade varit guld och jag fattade inte varför jag missade det. Men sen såg jag att ditt tipsmejl hade hamnat i skräpposten vilket jag tyckte var konstigt då de tidigare mejlen inte gjort det. Vet inte vad det beror på men Google kanske har varningsklockor på ”Rikatilsammans” pga alla fejkmejl där man ärver hundra miljarder i nåt avlägset land.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nathan
 3. Vit pil

  Tack för riktigt bra och lärorik blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danne
 4. Vit pil

  Tack för tipset!
  Blev tilldelad 50 st. Grym avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse
  1. Vit pil

   Grattis till tilldelningen och vinsten! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Detta är andra gången jag följer ditt tips och blev 2000:- rikare :) det tackar jag för!
  Nästa gång går jag in med fler konton och hoppas på dubbel vinst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
 6. Vit pil

  Hej Jan.

  Tack för ett bra tips. Blev tilldelad 50 st men jag var lite klantig i morse när jag skulle till jobbet och glömde mobilen. Nu ligger den på 163 och jag vill ju sälja så fort jag kan. Ska jag ha en säljorder på 163 eller hänga på grinden imon när börsen öppnar? Lite orolig här..

  Grym blogg, vi älskar dig o frugan.

  Tack.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   På måndag*

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
  2. Vit pil

   Grattis till tilldelningen. Det beror lite på. Du kan ju lägga en säljorder på 160 kr t.ex. Avanza kommer ju hjälpa dig till bästa kurs om du vill vara säker på att få dem sålda. Annars kan du ju hänga på grinden. 👍

   Tack även för de fina orden! 🙏

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Även min ”pappa-hjärna” missade att sälja i fredag.
   Nu hade vi tur och kunde sälja för hela 170kr nu på morgonen

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   David
 7. Vit pil

  Tack för det fina tipset. Fick tyvärr inga men hoppas på bättre tur nästa gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Runa Marie Sundberg
  1. Vit pil

   Ja, det är bara att fortsätta ”dra kulor” ur påsen. Det är ju ett långsiktigt statistiskt spel som vi spelar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej, tack för ett fantastiskt tips. Fick 50 som jag bums sålde.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Wallin
  1. Vit pil

   Grattis till tilldelningen. :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Ansökte på Avanza om 400st, fick 0 st. Synd!
  Grattis ni som fick tilldelat! 40% direkt är inte dåligt.
  Personligen hoppas jag på större lycka nästa gång!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle
  1. Vit pil

   Ja, tricket är att se det som att man ”drar kulor ur en påse”. Det här är bara en affär av många.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Ett stort tack för tipset och för allt fantastiskt arbete ni gör! Blev tilldelad 50 aktier :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin
 11. Vit pil

  Någon som vet om det finns statistik på hur många introduktioner som gått plus första dagen respektive minus? Vad oddsen är så att säga. Och kanske tom. på branschnivå. Apropå det du, Jan, om jag minns rätt, skrev om att introduktioner generellt brukar vara positiva första dagen. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Forskning visar att oddsen är ungefär 8 av 10 går plus ungefär ca 9 %. Har skrivit mer om det i den här artikeln

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Stort tack för svar. Intressant att lära sig mer om introduktioner och hur dessa går till i praktiken, när man vill vara med och spekulera på dem. Och tack för en väldigt bra blogg som jag följt ett tag nu.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   2. Vit pil

    Om man ska köra sannolikhetsspelet som Jan ofta talar om så borde väl en rimlig strategi vara att köpa i ALLA börsnoteringar? om man går pluss 80% av gångerna borde det betyda vinst över tid. Eller missar jag något viktigt i mitt resonemang?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan Ankarman
   3. Vit pil

    Jag vet människor som gör så. Men då gäller det också vara duktig på ”money management” så att man inte förlorar mer än man tjänar på de man förlorar. Sedan kan jag lite ogilla vissa noteringar där företaget inte går med vinst, inte har en bra historik etc. Så på lite hygienfaktorer bör man kolla tänker jag.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Tack för tipset. fick 50 av 100 i tilldelning. sålde på 148 :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Måns
  1. Vit pil

   Skatt beräknas på insättningar och saldo vid kvartalsskiften. Du åker alltså på skatt för detta kvartalet hur du än gör. Men vill du ta ut pengar från ditt ISK så gör det i december så slipper du skatt för första kvartalet 2020.

   Betr. tilldelning så gäller Djungelns lag. Varje institut gör som de själva vill. Olika institut får dessutom olika tilldelningar. Man får gilla läget. Har jag flera konto på en bank, så brukar jag personligen teckna på alla konton som går. Detta kan knappast vara fel i alla fall.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
   1. Vit pil

    Svaret skulle ha varit till Martin.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor
   2. Vit pil

    Stort tack för svaret om att flytta ut pengar från ISK.

    Och det var precis detta jag undrade kring det här med tilldelning. Instituten får alltså en mängd aktier att fördela som de vill. Trodde att ev lottning skedde i ett tidigare led. Betyder det du säger att det tex kan bli två lottningar, en på tex Avanza och en på Nornet? Och kan i så fall olika institut välja olika tilldelningsmetoder? Tex Avanza välja lottning, medan Nordnet kanske väljer att alla får lika många. Vid överteckning alltså.

    Jag kommer definitiva att teckna från flera institut i så fall.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 13. Vit pil

  Tack för tips!
  Fick 50 av 200 och sålde på 150 och 149 :) Toppen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin
  1. Vit pil

   Fick inget

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Samsung
 14. Vit pil

  Hej! Tack för tipsen Jan. Tyvärr fick jag ingen tilldelning. Hälsningar /Colin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Colin
 15. Vit pil

  Jag fick tyvärr inte heller någon tilldelning, men vill ändå tacka för tipset och ditt arbete! Tack vare din blogg och podd så sparar jag till lägenhetsinsats och pensionen i Opti, plus har investerat i Trine. Känner mig som en av få 22-åringar som pensionssparar haha, men med tanke på att jag är kvinna så lär jag ju antagligen tjäna mindre än män (…), så då känns det extra viktigt att vara ekonomiskt oberoende och ha tillgångar!

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Ida
 16. Vit pil

  Hur går egentligen lottningen till när de bestämmer det exakta antalet man får sig tilldelat? Varför fick jag bara t.ex. 50 när jag tecknat för ett högre antal. Lottar de styckevis 50 st och inte allt/inget, kanske, då många verkar få just 50 fastän de tecknat sig för fler?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Klaga inte utan var glad för dina 50 aktier! Bra emissioner är oftast överrecknad. Får du kanske var tredje gång, får du vara nöjd.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
   1. Vit pil

    Vet inte riktigt hur du kan läsa in det. Klagar absolut inte. Jag är glad att jag ändå fick 50 st och att kursen gick upp så mycket som den gjorde.

    Men jag är ändå nyfiken hur dessa lottningar går till. Lottar man alltså i buntar mer än enstaka aktier. Och det verkar ju inte spela någon roll hur många totalt man bokar eller om man gör det från flera konton eller institut. Och kan lottningsmetoderna se olika ut vid olika introduktioner. Och kan man i så fall informera sig om hur lottningsmetoden går till vid en viss introduktion. Om det lönar sig att slå ut antalet man önskar köpa på flera konton eller institut.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   2. Vit pil

    Och kan man ta reda på mer information om tillvägagångssättet, kan man ju förhoppningsvis öka sina chanser till större tilldelning till nästa gång.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   3. Vit pil

    Väldigt märklig kommentar Martin. De flesta följare av denna blogg är nog här för att lära sig göra bättre privatekonomiska beslut. Det allra bästa vore att försöka koppla bort känslor kring kortsiktiga fluktuationer i ens privatekonomi, och därför bör man inte glädjas alltför mycket åt att man råkade få tilldelning, utan snarare åt att man tog rätt (?) beslut att teckna aktier inför börsintroduktionen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ola
   4. Vit pil

    Tack Ola för en av de bästa kommentarerna här! Håller helt med. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Lottning är just vad det heter, lottning. Finns inga regler för det och är upp till marketmakern vid varje introduktion hur den görs. Om jag har 99 lotter och du 1 kan det ändå vara din lott som blir dragen. Inte svårare än så, utan blir nöjd om din lott är den som blir dragen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Arabesk
   1. Vit pil

    Nej, inte så självklart

    Man kan visst ha olika villkor/förutsättningar för hur en lottning går till, dvs ta hänsyn till olika parametrar före och efter som ökar eller minska sina chanser. T.ex. en lottning per institut, om instituten fått lika eller proportionerligt med aktier att fördela. Då gäller det att ha önskat tilldelning från flera institut, för att vara med i flera dragningar på flera ställen. En parameter kan också utgå från att bland de som vinner görs en procentuell fördelning utifrån hur många aktier alla har önskat. En tredje parameter kan vara att före eller efter ta hänsyn till när folk tecknade aktierna. Lotteriet är endast dragningen. Sedan kan det finnas Villkor/förutsättningar både före och efter själva dragningen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  3. Vit pil

   Som jag sa. Lottning är lottning och hur den går till får du som deltagare i dragningen inte reda på. Det är liksom det som är meningen och så det ska vara. Som jag och Nestor påpekat tidigare, var glad om du fick tilldelning. Annars går det nya tåg iframtiden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Arabesk
   1. Vit pil

    Det var ju just det som var frågan, hur lottningen går till och på vilket sätt den som sköter den tänker genomföra den. Då jag inte har stor kunskap kring detta.

    Och för övrigt, så du och Nestor vet, ja, jag är fortfarande glad och har varit ända sedan jag fick tilldelning, kursen steg och jag sålde med vinst. Förstår inte vad det har med min fråga att göra.

    Min fråga handlade om att vilja sätta mig in i saker kring tilldelning och öka min kunskap för att förhoppningsvis öka mina chanser. Trodde det här var ett forum där även nybörjarfrågor var välkomna utan tråkiga kommentarer och ton. Allt gott :-)

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  4. Vit pil

   Anekdotiskt – utifrån min egen erfarenhet – så väljer styrelsen och den utgivande banken själv. Jag har sett följande varianter:

   • helt och hållet slumpmässig lottning med minimiantal på personnummer (t.ex. K-fastigheter)
   • helt och hållet slumpmässig lottning med minimiantal på konton
   • alla får minimitilldelning (t.ex. EQT)
   • olika tilldelning beroende på antal sökta (det vill säga att man hade vissa break-away-nivåer)

   Det som ”stör” mig är ju att ankarinvesterarna fick så mycket de ville (ca 500 Mkr). Dvs. vi småsparare alltid står sist i kön.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack Jan, för det bästa och mest nyanserade svaret på min fråga från början.

    Följdfrågan blir ju om styrelsen och utgivande bank alltid håller hemligt vilken metod de kommer använda. Eller om det faktiskt står att läsa eller går att ta reda på någonstans. Utifrån svaren tolkar jag det som att det inte går att få reda på det utan att ha kunskap inifrån. Kanske en en regel/lag/tradition att hålla det hemligt för oss ”småsparare”…

    En annan fråga är om det faktiskt någon gång kan vara en nackdel att sprida ut och teckna mindre antal aktier från flera konton/institut.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 17. Vit pil

  Fick tyvärr inga, men oj vilken uppgång!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martina
 18. Vit pil

  Ingen tilldelning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ante
 19. Vit pil

  Tack så mycket för tipset Jan! Fick 50 st som jag sålde för 150 🎉

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristofer
 20. Vit pil

  Ingen tilldelning 😔

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kotl
 21. Vit pil

  Och vad anser ni om kommande 24Storage introduktion?

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Har inte satt mig in i den och inte hört något. Så jag vågar inte uttala mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Tack för tipset. Fick bara 50 tyvärr. Sålde på runt 148.

  Men, en annan fråga. Jag förde över pengar till ISK bara för detta. Nu vill jag ta ut dessa, inte investera dem i några fonder/aktier. Har för mig att jag läst någonstans att det är bättre vänta ett kvartal med att ta ut insatta pengar för att minimera schablonskatten eller om det var av något annat ekonomiskt skäl.

  Någon som vet?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Tvärtom! Tag ut pengarna nu. Skatten beräknas på saldot per kvartalsskiften.
   Skall du sätta in pengar däremot är det skattemässigt bättre att vänta tills 2 januari jämfört med 28 december.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
   1. Vit pil

    Stort tack för svar. Då ska jag alltså ta ut dem senast före sista december, som ju är sista månaden i sista kvartalet?

    Det man sätter in inom ett kvartal, ska ma alltså ta ut senast sista dagen det kvartalet för att undvika schablonskatten?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 23. Vit pil

  Tusentack för ditt & Carolines resonemang runt introduktioner & hur man gör för att få bra betalt för dem!
  Jag tilldelades 50 st som jag sålde för 150 kr :-D

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica
 24. Vit pil

  Stort tack för tipset! Fick tilldelning på 50 av 400. Vinst 2 100 kr. Passar bra så här på Black Friday. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 25. Vit pil

  Hej! Stort tack för tipset Jan. Lyckades få 50 aktier, och var lite feg och backade ut på 144 (det var uppe i 150 i några sekunder) på hela innehavet. Men inte helt fel timpenning på detta!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 26. Vit pil

  Tecknade 100, fick 50. Sålde för 150. Vinst 2250:- Tack för tips!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Vera
 27. Vit pil

  Tack för tipset ca 2200 kr i vinst på 10 min

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Dahlgren
 28. Vit pil

  1700 tack ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Harald
 29. Vit pil

  Tecknade ca 3000 aktier på 4 olika konton, fick tyvärr inget. Grattis till er som fick.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
  1. Vit pil

   Jag tecknade själv för 1900 men fick inget. Verkar som att de flesta som fått fick 50st. Ur ett väntevärdesperspektiv så blir det ju, om samma metod tillämpas i andra fall, väldigt ofördelaktigt att försöka teckna dig för många aktier. Antingen blir det övertecknat, kursen går antagligen upp, och du tjänar några tusenlappar, eller så blir det inte övertecknat, du får alla dina ”önskade” aktier, kursen går ner och du förlorar många tusenlappar. Med facit i hand så måste man vara väldigt väldigt säker för att det ska vara värt med en investering för att teckna för stora belopp. Det räcker alltså inte på långa vägar med att börsintroduktioner av en given typ går upp x%, eftersom beloppen som investerats vid nedgång är så mycket större än de vid uppgång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ola
   1. Vit pil

    Ja, jag tror att en bättre strategi många gånger är att teckna för mindre belopp på fler konton. Jag tecknade olika antal på 8 st olika konton och fick tilldelning på 2. Hade en kompis som tecknade 15 000 aktier på ett konto och fick inget.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hade dåligt med is i magen och la säljorder på 140kr innan öppning. 150kr kändes sjukt övervärderat, trodde aldrig att den skulle stiga direkt mot det. Jaja, vinst på 1750 tar vi sådär på fredagmorgonen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 31. Vit pil

  Tak, snälla Jan för det fina tipset! Bra timpeng på detta!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
 32. Vit pil

  Ingen tilldelning :(((

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roger
 33. Vit pil

  Jag sålde hälften direkt :D får se om det var en bra ide

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Olsson
 34. Vit pil

  Där är vi igång. Hyfsad stabil öppning på 149 kr per aktie. Motsvarar ca +40 % för er som fick tilldelning!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jag sålde vid 150:- Det stod och tickade fram och tillbaka…spännande men nu är jag i mål. Tack Jan!!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
   1. Vit pil

    Yes!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alldeles nybörjare
 35. Vit pil

  1 minut kvar. Spännande… 👍😎

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 36. Vit pil

  Ingen tilldelning tyvärr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christopher
 37. Vit pil

  Jag kommer att frångå att min princip att hålla till eftermiddagen eftersom det här är en överreaktion med +42 % upp. Bolaget är inte värt 150 kr per aktier idag, kanske om 1-2 år. Vi får se de kommande minuterna om den håller.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Fick 50 st tilldelade! Kikade in på avanza och såg att det låg på 149 vilket lät sjukt högt, så kikade in här på bloggen för att se vad ni hade att säga. sen började det ticka nedåt så jag sålde på 146,42. 2070 plus! Vad sålde ni för?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 38. Vit pil

  Eftersom det är så kraftigt övertecknat är det bättre att vänta till senare idag att sälja? Är chansen stor att kursen ökar under dagen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Matilda
  1. Vit pil

   Tror inte det. Å ena sidan är ju något värt vad marknaden är villig att betala. Men +42 % är enligt mig en överreaktion. Vi får se de kommande minuterna om det håller, men jag säljer direkt tänker jag.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Ansökte om 1 900 st och fick 50 st, verkar ha varit maximal tilldelning …

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  OA
 40. Vit pil

  Inga aktier via Avanza, ansökte om 600 st

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 41. Vit pil

  Oj oj oj, den kommer att öppna på 150 SEK per aktie. Snacka om rusning!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Tecknade 200 men fick 0.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  T
 43. Vit pil

  Jag tecknade 100 st och fick 50 st. Tror jag hade tur.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Alldeles nybörjare
  1. Vit pil

   Grattis. Håller öppningskursen på 150 kr så är det en vinst på över 2 000 kr! 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Det låter trevligt, det hoppas vi på!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Alldeles nybörjare
 44. Vit pil

  Ingen tilldelning, sökte 500. Jag förde över till ett ISK, när är smartast att plocka ut pengarna igen vad gäller skatt? Funderar på att lägga en del av pengarna i en fond. Vilken rekommenderar ni? Kanske Avanza Global eller Avanza Zero? Tack på förhand för svar :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjaren
  1. Vit pil

   Beror på vilket målet är, samt tidshorisont och risk. Hellre dock Avanza Global än Avanza Zero. Gärna i kombination med någon räntefond och Avanza tillväxtmarknader.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Har samma situation. Hur kan jag placera pengarna för att ha dem åtkomliga vid nästa tillfälle? Jag inser att jag kan placera ett större belopp ur hink 2-3 i ”säkra” fonder, och sedan belåna dem när tillfället dyker upp igen. Men nu har jag de hinkarna på andra banker…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adam
 45. Vit pil

  Jag fick i likhet med många andra 50 trots att jag tecknat mig på 200. Spännande att se hur det går.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David Olsson
  1. Vit pil

   Med tanke på att de har fått använda lottning så skulle jag bli VÄLDIGT förvånad om vi inte öppnar en bra bit över teckningskursen på 105 SEK.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Shit pommes frites! Öppning på nästan 150 SEK!!!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Inga lycka här heller tyvärr. Tack för tipset och hoppas det går bra för er som fick tilldelning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Jelenius
  1. Vit pil

   Tack själv. Man får se det som jag skriver ovan som att man tar kulor ur en påse. Denna gången blev det inget, men det är bara att fortsätta dra. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 47. Vit pil

  Nu fick även jag besked att jag inte fått tilldelning, jättetrist. Tror inte det har något att göra med att man ansökte för sent för min sambo sökte i sista sekund onsdag kväll (och jag på morgonen) och han fick 50 aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
  1. Vit pil

   Tror inte det heller, det brukar aldrig vara ”först till kvarn”. Det är snarare lottning som sker.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 48. Vit pil

  Fick 50 av de 200 jag tecknade mig för. De måste ha lottad ut tilldelningen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Det låter som det. Grattis till de 50! 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för tipset! Fick 50 av 100. Glädjande tillskott i studentbudgeten!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Liz
 49. Vit pil

  Kan man ta ut pengarna man satte in om man inte fick tilldelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 50. Vit pil

  Jag sökte om 100 och fick 50.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Grattis! Bra utdelning! 🥳

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Ingen tilldelning, sökte om 900 st på flera konton (mitt, fruns, barnens) inget av kontona fick tyvärr tilldelning, LYCKA till ni som får!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Trist, håller med! Grattis till er som fick!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Ingen tilldelning här heller. Ansökte om 200 aktier på två olika konton på Avanza. Trist!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor Norell
 53. Vit pil

  Fick inte heller någon tilldelning… Sökte på flera olika konton.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
 54. Vit pil

  Tecknade för 400 000 kr på 8 konton, fick 50 aktier på ett konto. Ser ut som lottning eftersom kontot som fick hade samma ansökan som ett annat.

  Trist.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jultomten var lite för selektiv med paketen…eller lottade glöggfryntligt:)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
  2. Vit pil

   Tråkigt, men stort tack ändå för tipset Jan, jag hade inte vågat teckna om inte du hade tipsat. Då var det nog lottning. Bättre lycka nästa gång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Karlsson
  3. Vit pil

   Hej. Jag fick också bara 50 st. Ska man sälja dem direkt på morgonen eller vänta till senare på dagen tror du?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ingela
 55. Vit pil

  Jag fick 50 st. Jag ansökte om 300 st.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 56. Vit pil

  Ingen tilldelning här heller. Riktigt surt… försökte teckna 300 aktier via Avanza i onsdags.


  Hej,

  Du har på det här kontot anmält intresse för att teckna aktier i K-Fastigheter men har dessvärre inte erhållit tilldelning.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Vi kanske tecknade för sent enligt dem då, tror även att Carnegie fick först kanske eftersom de stor på framsidan på prospektet? Även danske bank gissar jag på. Men det är bara en gissning. De kan även gått på först till kvar såklart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik Karlsson
 57. Vit pil

  Jag fick ingen tilldelning. Tecknade 100 via avanza i onsdags. Ska ändå följa detta för att lära mig och för att jag tycker att det verkar vara en väldigt attraktiv aktie.

  Lycka till ni som får tilldelning!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
  1. Vit pil

   Har du fått meddelande att du inte fått något? Jag ser ingenting på Avanza så vet inte om det är positivt eller negativt…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
   1. Vit pil

    Jag fick tyvärr ett sådant meddelande: ”Du har på det här kontot anmält intresse för att teckna aktier i K-Fastigheter men har dessvärre inte erhållit tilldelning.” Kom kl 8.10.

    Jag loggade in på Avanza webbsida, kollade ”Profil/meddelanden” och där låg det.

    Hade också satsat ”bara” 100 aktier på ett konto. Mer tur nästa gången. Hoppas det kommer löna sig för alla som fick tilldelning! ;)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adde
   2. Vit pil

    Ja, man får svar i inkorgen på avanza om man fått eller ej. Fick svar 8:10.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik Karlsson
  2. Vit pil

   Samma här, skrev upp mig för 250 st.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    napp inte denna gång

    0
    Gravatar ikon för användaren
    daw
 58. Vit pil

  Är det någon som har fått tilldelning ännu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Hej Hanna!

   Borde få reda på det nu på fredagsmorgonen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
  2. Vit pil

   Nope, inte än iaf.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
  3. Vit pil

   Fick meddelande nyss, blev ej tilldelad något.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobias
   1. Vit pil

    Trist. Då får vi testa nästa gång igen! 👍

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Jag har anmält intresse och gjort direktöverföring till avanza via trustly för flera timmar sen, dock dyker pengarna av någon anledning inte upp i avanza trots att de dragits från Nordea. Antar att det är kört att få tilldelning ifall de inte dyker upp på kontot innan midnatt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 60. Vit pil

  Ser absolut intressant ut, har själv tecknat och får hoppas på bra utfall.
  Ser även att Avanza har erbjudande ute om att teckna sig för 24Storage. Har du Jan, eller någon annan, en åsikt om utsikterna där?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 61. Vit pil

  Hej Jan,

  Först och främst vill jag tacka för en suverän blogg och podcast. Kung är du!

  En snabb fråga. Det framgår aldrig riktigt när och hur jag får reda på om jag fått ta del av några aktier? Har aldrig tidigare ”förköpt” därav min okunnighet.

  Mvh

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Darre
  1. Vit pil

   Jag deltog första gången när vi kunde teckna EQT. Jag fick ett Avanza-meddelande i appen kl 8.20 samma morgon. Där stod att jag hade haft tilldelning. När jag sedan loggade strax över 9 sa jag mina aktier på kontot och kunde jag sälja med detsamma och ”kamma hem vinsten”.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Adde
  2. Vit pil

   Hej Darre,
   Efter att jag tecknade genom Avanza så stod det att det kommer stå på deras startsida efter att du loggat in mer info 29 Nov.
   Så om du har redan köpt genom Avanza kollar deras startsida(Hem) så kommer det förmodligen stå mer info där.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   0till93
 62. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag hoppas på att de tilldelar mig de 300 poster jag ansökt på ett och samma konto:)
  De börsintroduktioner du tipsat om har än så länge varit både spännande och dessutom gett lite extra klirr i kassan de gånger jag hängt på…så, tack för det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 63. Vit pil

  Jag tecknade häromdagen. Är väldigt sparsmakad vid IPO. Hittills i år har jag varit med enbart på tre stycken. K2A, EQT och Akelius. De två första gick väldigt bra. På Akelius gjorde jag en liten förlust.

  Risker finns alltid. I detta fall finner jag den vara låg och dessutom väldigt begränsad.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 64. Vit pil

  Hittade svar på avanza angående likviddag:

  ”Svenska börser tillämpar två likviddagar. Det innebär att vid aktiehandel övergår äganderätten först efter två handelsdagar. Det betyder att om du köper en aktie blir du inskriven i aktieboken, och därmed registrerad som aktieägare, först efter två dagar. Om du säljer en aktie blir det omvänt scenario, där du blir utskriven ur aktieboken samt får pengarna från försäljningen efter två handelsdagar. Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden.

  Vi har däremot en service där du får tillgång till preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier.”

  Uppfattar det som att man måste ha pengarna som man fått tilldelningen för kvar på sitt isk till 3/12 eller 4/12?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
 65. Vit pil

  Fråga 1:
  Varför är preliminär likviddag 3/12, dras inte pengarna vid tilldelningen 29/11? Jag har bara deltagit i Akelius D, minns inte hur det var där, men då hade jag inte för avsikt att sälja, såg dock att det ser likadant ut på en annan nyemission. Men får man tilldelning så SKA den komma 29/11 ändå?

  Fråga 2:
  När jag ser på grafen till EQT så sjönk den bara i början, men alla som deltog från rikatillsammans tjänade runt 2000 på att sälja. Med rabatt menar ni då att priset kommer att ligga högre än 105 kr när introduktionen sker än vad de som fått tilldelning har betalt?

  Fråga 3:
  Om det blir tvärt om eller om man inte hinner säja, är det inte lika bra att behålla dem då och hoppas att de kommer öka? Jan skrev ju sälj oavsett. Tänker ni andra också så?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Karlsson
  1. Vit pil

   Fråga 1. tyvärr ingen aning. De brukar nog dra pengarna direkt, men kanske endast är mäklaren som låser dem…?

   Fråga 2. EQT sjönk aldrig från teckningspriset som var 67 kr. Utan den sänkan du ser är nog när EQT gick ner från 90 kr avslut till 85 kr. Avslutskurs ska inte blandas ihop med teckningskursen (67 kr i EQTs fall), varje avslut under dagen kan ske till den nivån som köpare och säljare är överens om.

   Fråga 3. Att behålla dem är en spekulation som har längre tidshorisont än vad Jan syftar till i dessa råd. Han brukar skriva att han säljer den oavsett om den går upp eller ner. Skulle ju också kunna fortsätta gå ner under dagen lika gärna som att den går upp.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Emil
   1. Vit pil

    Tack för svaren!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik Karlsson
 66. Vit pil

  Hej. Tack för era tips. Kan ni förklara lite närmare hur det kan bli plus på en kort spekulation om man köper på onsdag och säljer på fredag. Om kursen går ner går det väl inte att göra vinst.? Det kanske är som Stenmark sa ”Det går inte förklara för nån som inte förstår”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt
  1. Vit pil

   Nej, så är det ju att om kursen går ner så blir det ingen vinst. 

   Spekulationen som jag gör, vilket står i mejlet är att 1) man har gett rabatt på värderingen, 2) att intresset är så stort att emissionen blir övertecknad vilket innebär att efterfrågan är större än tillgångne vilket driver upp priset. 

   Läs gärna den länkade artikeln om börsintroduktioner som går genom det i detalj.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Jag är ledsen….detta är ju ren gambling och spekulation. Inte vad jag förväntade av dina råd och rön…

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Morten
  1. Vit pil

   Hej Morten,

   Ja, det är en spekulation där oddsen med stor sannolikhet är på ens sida. Det finns faktiskt ganska många studier som bekräftar att man har oddsen på sin sida vid vissa nyemissioner. Jag har skrivit en artikel på det här.

   Det är ju därför jag också skriver om att den bara är till för lekhinken som jag vet att många läsare har. Det är ju inte en förändring i den grundläggande strategin utan ett sätt med stor sannolikhet tjäna lite pengar. Alla mina sådana här råd har ju gått plus, nu senast EQT som gav alla som tecknade 2 000 kr.

   Och – man behöver ju inte följa tipset. 👍

   Hälsningar,
   Jan

   21+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det är ju inte så att han inte är tydlig med att det är spekulation, står ju i titeln…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
 68. Vit pil

  Kan man ändra sitt svar på Avanza tills det stänger ikväll?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Det kan man. Bara gå genom samma anmälningslänk igen på deras webbsida och så kan du anpassa och spara om. Status/läget kl 23.59 ikväll kommer gälla som ditt slutval.

   Bara akta dig att du väljer rätt konto när man fyller i antal aktier. Det är lite lurigt men man måste aktiv välja bort konton som du inte vill använda för denna spekulation. Det går t.ex. lätt fel att teckna på aktiekontot medan man egentligen vill använda sitt ISK hos Avanza.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Adde
 69. Vit pil

  Hej, det har letat sig in ett litet fel i nyhetsbrevet: 29 september på två ställen borde vara 29 november.
  Tack för tipset i övrigt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 70. Vit pil

  Hej jan vad anser ni om att tekna men att sälja efter nyår? Eller är risken stor att de sjunkit tills dess? Vad jag förstod om inte vill behöva gå över inkomstgräns csn vilket är på marginalerna, Eller hur var det med det? Räknas försäljningen på isk med csn max inkomsten? Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dano
  1. Vit pil

   Oj, ingen aning om det räknas in i CSN. Långsiktigt kan det vara en bra aktie, men jag har inte utvärderat den utifrån det perspektivet. Det här är en kort teckna-sälj-spekulation.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Dano, jag mailade Skatteverket häromdagen med liknande frågor. Jag frågade om bostadsförsäljning och ISK. Det kanske kan vara till hjälp för dig. Jag fick som svar:

   ”CSN tittar på överskott av tjänst, överskott av kapital och överskott av näringsverksamhet.
   Det blir alltså schablonintäkt från ISK + kapitalvinst på bostadsförsäljning – eventuella avdrag i kapital
   som genererar ett överskott/underskott av kapital.”

   CSN kollar alltså på schablonintäkten och, som jag förstår det, inte på vinst/förlust via ett ISK. För ISK beskattas med 30% av schablonintäkten. CSN:s fribelopp går på skattningsbara inkomster som de får info från Skatteverket kring.

   På CSN:s hemsida: ”De inkomster som du ska ta upp när du ansöker om studiemedel eller studiestartsstöd är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital.”
   https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha/inkomst-och-fribelopp.html#expand:svid10_6f0b7956163e94fc5bf27ec

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Accio
   1. Vit pil

    Hej tack för svar blev inte riktigt klokare dock, vore bra att beta exakt vad som gäller ;) om någon kan förklara gärna genom ett exempel isk konto , låt säga 20000 och vinst 20% vad får csn som inkomst uppgift? Bara shablonskatten?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Dano
  3. Vit pil

   Hej igen Dano, som jag förstått det spelar vinst/förlust på ISK ingen roll för CSN:s fribelopp. Detta eftersom du med ISK inte skattar för vinst utan skattar istället utefter en schablon. Så om du har 20% vinst kan du alltså bortse från och istället räkna ut din schablonintäkt. Jag frågade Skatteverket via mail om jag räknat rätt vad gäller min schablonintäkt och skatt i mitt exempel och fick bekräftat att jag räknat rätt.

   Det vill säga att jag i mitt exempel skaffar ett ISK nu och för över 200.000 dit så skulle uträkningen för att ta reda på min schablonintäkt och skatten bli såhär:
   Kapitalunderlaget är 50.000 (200.000/4 kvartal) och multiplicerar sedan det med 1,51 (2018 års statslåneränta) och får 755 kr schablonintäkt. Och skatten blir: 755×0,30=226,5 kr skatt.

   CSN skulle alltså få uppgifter på en inkomst på 755 kronor som räknas som överskott av kapital (går in under deras fribelopp). Dock måste du ha i åtanke att kapitalunderlaget är lite krångligare att räkna ut om du haft pengarna i ett ISK över flera kvartal. Kolla gärna Avanzas beskrivning:
   https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

   Avanza bekräftar delvis det jag skrivit: ”ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto.”

   Slutligen, det är såhär jag förstått det men vore bra om du får det bekräftat från Skatteverket/CSN också ifall jag missupfattat något.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Accio
 71. Vit pil

  Hej Jan, tack för mejlet! Jag har lite frågor:

  Vad är bäst, teckna fler aktier i en bank eller mindre antal i flera banker?
  Du skrev att man får tilldelningen på fredag klockan 08:30. När öppnar börsen så man kan sälja av?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   Jag tror att mindre belopp på flera konto/banker ger nog en större sannolikhet. MEN det är en gissning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Nils,

   Börsen öppnar klockan 09.00 varje vardag, normalt sett.

   Personligen skulle jag vara tveksam till att teckna aktier alls om man inte vet det – inte för att veta tiden i sig är viktigt men jag anar att man kanske inte riktigt har kunskapen eller erfarenheten generellt för att jag skulle rekommendera någon att delta.

   Sen kan det alltid vara irrelevant i enskilda fall (personer) – det kan du bara själv avgöra. Så se detta som ett varnande finger i all välmening. Jag rekommenderar inte mina föräldrar att delta t ex även om jag själv gör det.

   MVH Olof

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Olof
 72. Vit pil

  Hej Jan, fick ditt mejl och har nu anmält mig! Jag har dock två frågor:

  Är det bättre att köpa fler aktier hos en bank eller dela antalet på två och fördela det på två banker?
  Du skrev att man ser sin eventuella tilldelning den 29 November 08:30. När öppnar sedan börsen så man kan sälja?

  Vänliga hälsningar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ksrlu
  1. Vit pil

   Börsen öppnar kl. 09:00.

   Vad som är bäst beror på hur Carnegie beslutar om tilldelningen. De kan gå på konto, personnummer, lottning, antal eller något annat. Det vet vi tyvärr inte förrän på fredag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Planerar du att sälja direkt vid öppning, Jan? Eller kommer du ha lite ”is i magen” och vänta några timmar eller t.o.m. till eftermiddagen?

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin Persson
 73. Vit pil

  Hej Jan.

  Har prenumererat på ditt nyhetsbrev i flera år nu men de här nyheten har inte kommit fram :) satt och väntade på din analys.

  Tack
  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Du är lite för snabb. 👍😎

   Mejlet gick ut 07:30. Har du fått det nu?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 74. Vit pil

  Länken till Avanza fungerar inte, man kommer felaktigt till en ”Kampanjen är över” sida. Här är rätt länk: https://www.avanza.se/kampanjer/kfastigheter.html

  Väldigt kort förvarning också, i och med att pengarna måste finnas på kontot idag (27:e) och en banköverföring tar 1-2 dagar så måste man verkligen ha sitt ”torra krut” nära kanonerna (dvs på Avanza) för att hinna teckna sig… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
  1. Vit pil

   Tack för länken. Ja, det är tyvärr kort deadline. Det är mest att jag har behövt avvakta och se mina källor och vänta in andra analytikers utsagor (fegar lite där).

   Det går att göra ”direktöverföring” på Avanza via t.ex. Trustly eller Swish som gör att man får in pengarna direkt. Ett tips är ju annars att ha en kredit hos Avanza för sådana här tillfällen.

   Men ska försöka ha bättre framförhållning framgent. Tack igen!

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för tipset! Uppskattar verkligen dina tips om nyemissioner, även fast det blir med lite kort varsel. Men hellre det, än att det kommer rekommendationer som inte är väl underbyggda!

    Angående direktöversättningar så går det väl inte att swisha Avanza? Mig veterligen funkar det bara hos Nordnet. Trustly finns ju, men bara med ett fåtal banker.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik
   2. Vit pil

    Jag har kredit/belåning kopplad till mitt Avanza-konto som jag valde att försöka få tilldelning på. Behöver jag ända flytta över kontanter eller kan de dra som belåning direkt?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mats-Robert
   3. Vit pil

    Om krediten är kopplad till kontot så borde det inte behövas.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   4. Vit pil

    Hej,

    Du får gärna skicka en länk till hur man gör swishöverföring till Avanza. Jag kan bara föra över på två sätt 1. Direktöverföring via diverse banker där jag inte är kund. 2. Vi min bank där jag är kund men då är inte pengarna på Avanza fören efter 12.00 imorgon. Har letat bland kundservice och alla ställen jag kan komma på men inte hittat någon swishöverföring.

    Mvh

    David

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   5. Vit pil

    Swish verkar bara vara utrullat till vissa på Avanza, Guld och Platinakunder? Sedan är det väldigt synd att Avanza inte stödjer Trustly via t.ex. LF bank då de stödjer direktbetalningar via andra siter.

    Tack för en bra blogg Jan!
    /Simon

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Simon Boman
  2. Vit pil

   Nu har jag skapat nytt Avanzakonto eftersom jag bara hade Nordnet. Hoppas jag hinner få över pengar… på Nordnet när jag gör såna här spekulationer har jag gjort det på ett KF-konto efter tips härifrån – gäller samma idag på Avanza?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Amanda
   1. Vit pil

    Bra fråga! Jag undrar också om det skall göras i ett KF eller ISK-konto? Jag har aldrig använt Avanza eller investerat i en aktie förut så måste hinna starta ett konto och få över pengarna.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nybörjaren
   2. Vit pil

    Helst ISK så skulle jag säga.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.