Tips på en kort spekulation: Teckna K-Fastigheter idag

Extrainsatt artikel på grund av en potentiell straffsparksmöjlighet på börsen

Här kommer en extrainsatt artikel med tips om att delta i börsintroduktionen av aktien K-Fastigheter. Som du säkert noterat är jag inte ett stort fan av direktinvesteringar i aktier eftersom man har oddsen emot sig. Ett par gånger per år inträffar dock situationer på marknaden där oddsen helt plötsligt skiftar till ens egen fördel. Deadline är tyvärr dock idag.

Jag, Marcus Hernhag på Privata AffärerAffärsvärldenDagens Industri och Börsplus m.fl. tror att börsintroduktionen av K-Fastigheter som sker nu är en sådan situation. Richard Bråse på Dagens Industri skriver till och med: 

Fastighetsaktier är generellt sett en sektor i behov av några riktigt djupa andetag efter senaste årets rally, men K-Fastigheter är en notering Di inte vill stå utanför. Med det sagt är vi inte främmande från att plocka hem vinsten när den närmar sig 30 procent.

Richard Bråse, Dagens Industri

Därav det här, för mig, ovanliga tipset i att spekulera i en kortsiktig aktieuppgång. Jag vill dock vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida, och att jag, m.fl rekommenderar att teckna så finns det inga garantier och man kan förlora pengar.

Kort om K-Fastigheter och börsintroduktionen

K-Fastigheter är ett snabbt växande fastighetsbolag med fokus på effektiv nybyggnation samt långsiktig förvaltning av huvudsakligen egenutvecklade bostäder. De gör en nyemission i samband med noteringen på nästan 800 Mkr. 425 miljoner kr av aktierna är redan bokade på ankarinvesterarna. Dessa är hela nio till antalet och består bland annat av storbankers fondbolag och AP-fonder.

Emissionen har starkt stöd från mäktiga ankarinvesterare som Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank Robur,  Handelsbanken Fonder samt några till. När så många starka ankarinvesterare går in tungt i samma bolag är det extremt sällsynt att bolaget får en dålig kursutveckling under de första veckorna.

I princip alla stora svenska affärstidningar ger också rådet att teckna aktien. Enligt rykten i branschen kommer den antagligen bli övertecknad med minst fyra till sex gånger. Med andra ord finns det mycket goda förutsättningar att det här blir en lyckad börsintroduktion där kursen antagligen sticker upp minst 10 % första handelsdagen. Väl i linje med den de studier som jag skrivit om tidigare på bloggen.

En börsintroduktion innebär att vi småsparare har en möjlighet att också bli delägare i K-Fastigheter. Det som ofta händer vid en börsintroduktion är att både Avanza, Carnegie och K-Fastigheter vill få en lyckad introduktion. Något slarvigt kan man säga att man ibland ger en rabatt för att skapa ett stort intresse och en uppgång på introduktionsdagen.

Kort spekulation – teckning idag och sälj på fredag oavsett hur det går

Det som jag satsar mina pengar på är framförallt två saker; 1) man ger en liten rabatt till de nya ägarna och 2) intresset kommer att vara så stort att efterfrågan på aktierna blir större än tillgången vilket kommer att driva upp priset. Min tro är att vi kommer att se en uppgång på i likhet snittet som Dagens Industri har skrivit om kring 9 % på första handelsdagen. . 

Precis som i tidigare sådana här tips betyder det att jag kommer att anmäla mitt intresse för att delta i introduktion (=”teckna aktien”) och givet att jag får en tilldelning så kommer jag sälja på den första handelsdagen – oavsett om aktien går upp eller ned. Ibland kan det löna sig hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen.

Det finns inga garantier, det innebär en risk och du kan förlora pengar

Jag vill vara supertydlig med att bara för att oddsen är på vår sida så innebär det inte en garanti att det kommer fungera. Du kan gå back och du kan förlora pengar. Således bör man inte spekulera med pengar man inte har råd att förlora. Därför brukar jag bara rekommendera att göra den här typen av spekulationer i lekhinken.

Eftersom jag misstänker att intresset kommer bli stort är det inte ovanligt att man inte heller kommer att få tilldelning. När det är stort intresse för en introduktion är det inte ovanligt att man får små tilldelningar eller att man lottar vem som ska få aktier vilket kan innebär att man blir helt och hållet utan. Jag tycker däremot att det ofta är värt att göra då anmälan bara tar några minuter att göra och räknar man det som timlön så är den ofta ganska bra, vilket motiverar ansträngningen.

I artikeln på bloggen om börsintroduktioner liknade jag den här typen av spekulation med att dra kulor ur en påse. Statistiskt kommer ca 8 av 10 kulor ge en vinst på 5 – 15 %. Det betyder att även om man drar en kula som ger förlust, att om man drar tillräckligt många kulor så kommer man gå med vinst över tid. Nu senast med EQT gjorde ju de flesta av oss en vinst på nästan 2 000 kr per person. En vinstkula helt enkelt. Nu spekulerar vi i att vi både får dra en kul och att det är en vinstkula. Förlorar vi, då får vi bara dra en ny kula lite längre fram. ?

Tips för att maximera chansen för tilldelning

Det finns några tips man kan utnyttja för att öka sannolikheten att få aktier. Det första är att teckna på flera konton om man har den möjligheten samt t.ex. utnyttja möjligheter i hushållet om man är flera. Om man dessutom råkar vara kund på både Avanza och Carnegie så kan man teckna via fler banker.

Det andra tipset är att ofta ger en större anmälan en större tilldelning. Om du har likvider tillgängliga kan det vara värt att ta den ökade risken för att få en större tilldelning. Jag har skrivit en artikel med mer info:

Praktisk information och info om hur man gör

Man kan teckna aktien via Avanza och Carnegie (tyvärr inte via Nordnet). Det innebär att om du inte är kund på Avanza, så får du gärna använda vår sponsrade länk (annonslänk) för att bli det (kostnadsfritt för dig).

 • Direktlänkar: Avanza
 • Minsta investering: 100 aktier á 105 kr (10 500 kr)
 • Deadline: 27 november kl. 23:59 på Avanza
 • Information om tilldelning: 29 november vid 08.30-tiden
 • Första handelsdag: 29 november
 • Mer info: bolagets hemsidaprospektet samt Avanzas utmärkta sida.

Om du redan är kund på Avanza, då gör du så här för att delta:

 1. Logga in på ditt Avanza-konto (eller bli kund här (annonslänk))
 2. Klicka på ”Spara & Investera”-menyn
 3. Välj ”Börinstroduktioner och Emissioner”
 4. Leta upp ”K-Fastigheter” och klicka på ”Läs mer och svara på erbjudandet”
 5. Klicka på ”Anmäl intresse”
 6. Välj antal aktier
 7. Godkänn anmälan

Vad tycker andra, övrig info och disclaimer

Du bör naturligtvis inte heller bara lita på mig utan läsa på i prospektet, läsa andras analyser och bilda dig din egen uppfattning. Här är några länkar på vägen:

Jag avser själv att delta i emissionen och har i dagsläget anmält intresse för mer än 3 000 aktier i dagsläget, det kan bli fler. Den här artikeln är inte sponsrad men innehåller en sponsrad länk till Avanza. Återigen vill jag betona att bara för att oddsen är bra så är det ingen garanti och vi kan förlora pengar. Därför är det här bara något man bör göra i sin aktiva hink enligt fyra-hinkar-principen.

Missa inte tips som det här i framtiden

Om du uppskattade det här tipset, då skulle jag rekommendera att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Där gick det här tipset ut redan igår. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och innehåller tips, råd och inspiration för din privatekonomi, bloggens bästa artiklar, länk till mini-avsnitten och ibland något erbjudande som vi själva använt och tror att även du skulle gilla.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fler tips och extra-material på Patreon

Jag och Caroline har valt att satsa vår energi i sociala medier på Patreon. Där kan du bli en del av vår lilla RikaTillsammans-community med andra som också vill stödja oss, få tillgång till fler tips och extra-material. Vi håller även regelbundna digitala FikaTillsammans-tillfälle med gäster från avsnitten, har frågestunder och lägger upp smått och gott.

Nu håller vi tummarna att vi har rätt i antagandena ovan och förhoppningsvis firar på fredag. Ses i kommentarsfältet då. ?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök