Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv

Läsarfråga: vilka fonder kan man välja när man är tvingad till SEB Tryggliv

Dagens läsarfråga handlar om vilka fonder man kan välja till sin tjänstepension som ligger hos SEB Trygg liv. Då jag råkar ha en tjänstepension hos SEB så har jag funderat en del på den frågan själv.

Jag fick nedanstående fråga häromdagen:

Har läst dina rekommendationer på pensionsfonder, men kan inte se några av SEBs PPM fonder bland dem. Har du någon av SEBs som du tycker är vettig i jämförelse med de du har med. (medelrisk typ). De jag kan välja på är de som finns här i fondlistan. Kan ej byta till annat än dessa genom mitt jobb)/mvh Mikael

Som jag skrivit många gånger tidigare så ogillar jag bankernas tjänstepensionslösningar eftersom de är intvingande i deras fondlösningar. Det är som att man väljer att för alltid handla på ICA och i deras utbud trots att någon affär egentligen har varor som man själv gillar betydligt bättre. Det första tipset för dig som läser det här är således – om möjligt, flytta din tjänstepension till Avanza (annonslänk) eller till Nordnet (annonslänk).

Mina fonder hos SEB Trygg liv

Tyvärr känner jag väl igen mig i frågan som Mikael ställer ovan. Jag själv har gått genom SEBs fondutbud, både framlänges och baklänges. Det som jag till slut hamnade – mot min rådgivares uppmaning – var följande fonder:

Fondnamn Andel %
Lannebo Småbolag 20 %
SEB Usa Indexfond – Lux 20 %
SEB Sverige Indexfond 20 %
SEB Etisk Global Index – Lux 40 %

Anledningen till att jag valde ovanstående fonder är för att de är – trumvirvel – indexfonder! Det är fonderna med lägst avgift som är bredast i deras utbud. Avgifterna ligger på 0,40 procent vilket är bra i förhållande till deras övriga fonder. Däremot är det uselt jämfört med fonder som du kan få hos Nordnet / Avanza där globalfonderna ligger ner mot 0,2 procent, Sverige-indexfonden kan du få för 0 procent och USA indexfonden kan du få för under 0,1 procent. Notera dock att Lannebo-fonden varken är en billig fond eller indexfond. Det är en av få svenska småbolagsfonder som faktiskt förtjänar sin högre avgift.

Anledningen till att jag tjatar om avgiften och procenten är att det är en av de faktorer som kommer att ha allra störst påverkan på din avkastning. Särskilt över långa tjänstepensionsperioder – i mitt fall ska pengarna stå där minst 20 år (tills jag är 55 år) eller kanske till och med 30 år. Det är därför jag också har valt tillgångsfördelningen 100 procent aktier. Man skulle kunna argumentera för att det är bättre med en 90 procent aktier och 10 procent ränte-fonder men jag ville hålla det enkelt. Dessutom har jag mycket räntefonder på andra ställen.

Så för att sammanfatta, precis som vanligt gäller att:

  • Tidshoristonten bestämmer risknivån.
  • Som tumregel använder jag 10 % aktieinvesteringar per år man ska låta pengarna arbete. I det här fallet 10+ år och då blir det 100 procent aktier
  • Välja breda och passiva indexfonder (utan aktiva förvaltare) med låga avgifter (helst under 0,40 procent)
  • Månadsspara regelbundet oavsett vad marknaden gör och rådgivarna säger
  • Flytta till Avanza / Nordnet så fort det blir möjligt

Ett sista tips – du kan ofta kontakta Avanza / Nordnets kundtjänster för att få hjälp med att flytta pensioner till dem. Ofta vill de bara ha en informationsfullmakt och sedan kollar de upp allting utan kostnad.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök