Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv
Sök:

Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv

Läsarfråga: vilka fonder kan man välja när man är tvingad till SEB Tryggliv

Den här artikeln publicerades 2017-03-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Dagens läsarfråga handlar om vilka fonder man kan välja till sin tjänstepension som ligger hos SEB Trygg liv. Då jag råkar ha en tjänstepension hos SEB så har jag funderat en del på den frågan själv.

Jag fick nedanstående fråga häromdagen:

Har läst dina rekommendationer på pensionsfonder, men kan inte se några av SEBs PPM fonder bland dem. Har du någon av SEBs som du tycker är vettig i jämförelse med de du har med. (medelrisk typ). De jag kan välja på är de som finns här i fondlistan. Kan ej byta till annat än dessa genom mitt jobb)/mvh Mikael

Som jag skrivit många gånger tidigare så ogillar jag bankernas tjänstepensionslösningar eftersom de är intvingande i deras fondlösningar. Det är som att man väljer att för alltid handla på ICA och i deras utbud trots att någon affär egentligen har varor som man själv gillar betydligt bättre. Det första tipset för dig som läser det här är således – om möjligt, flytta din tjänstepension till Avanza (annonslänk) eller till Nordnet (annonslänk).

Mina fonder hos SEB Trygg liv

Tyvärr känner jag väl igen mig i frågan som Mikael ställer ovan. Jag själv har gått genom SEBs fondutbud, både framlänges och baklänges. Det som jag till slut hamnade – mot min rådgivares uppmaning – var följande fonder:

Fondnamn Andel %
Lannebo Småbolag 20 %
SEB Usa Indexfond – Lux 20 %
SEB Sverige Indexfond 20 %
SEB Etisk Global Index – Lux 40 %

Anledningen till att jag valde ovanstående fonder är för att de är – trumvirvel – indexfonder! Det är fonderna med lägst avgift som är bredast i deras utbud. Avgifterna ligger på 0,40 procent vilket är bra i förhållande till deras övriga fonder. Däremot är det uselt jämfört med fonder som du kan få hos Nordnet / Avanza där globalfonderna ligger ner mot 0,2 procent, Sverige-indexfonden kan du få för 0 procent och USA indexfonden kan du få för under 0,1 procent. Notera dock att Lannebo-fonden varken är en billig fond eller indexfond. Det är en av få svenska småbolagsfonder som faktiskt förtjänar sin högre avgift.

Anledningen till att jag tjatar om avgiften och procenten är att det är en av de faktorer som kommer att ha allra störst påverkan på din avkastning. Särskilt över långa tjänstepensionsperioder – i mitt fall ska pengarna stå där minst 20 år (tills jag är 55 år) eller kanske till och med 30 år. Det är därför jag också har valt tillgångsfördelningen 100 procent aktier. Man skulle kunna argumentera för att det är bättre med en 90 procent aktier och 10 procent ränte-fonder men jag ville hålla det enkelt. Dessutom har jag mycket räntefonder på andra ställen.

Så för att sammanfatta, precis som vanligt gäller att:

 • Tidshoristonten bestämmer risknivån.
 • Som tumregel använder jag 10 % aktieinvesteringar per år man ska låta pengarna arbete. I det här fallet 10+ år och då blir det 100 procent aktier
 • Välja breda och passiva indexfonder (utan aktiva förvaltare) med låga avgifter (helst under 0,40 procent)
 • Månadsspara regelbundet oavsett vad marknaden gör och rådgivarna säger
 • Flytta till Avanza / Nordnet så fort det blir möjligt

Ett sista tips – du kan ofta kontakta Avanza / Nordnets kundtjänster för att få hjälp med att flytta pensioner till dem. Ofta vill de bara ha en informationsfullmakt och sedan kollar de upp allting utan kostnad.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-03-16 klockan 20:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

25 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Om man skulle vilja ha en liten del räntefond också, har du något tips på en sådan hos SEB?
  Jag hittar ingen räntefond när jag bläddrar igenom SEBs fondlista, och man kan heller inte filtrera på fondtyp. Hur vet man att det är en räntefond rent allmänt, om det inte står i namnet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Hej Markus!

   Här hittar du alla räntefonder hos SEB! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej, jag hittade denna tråd. Jag har exakt samma problem och har dragit i alla trådar men hamnat i ett Moment 22. Min gamla arbetsgivare har exakt ditt upplägg med MaxM och SEB som de endast tillåter flytt av till vissa utpekade banker, dock inte Avanza eller Nordnet. De erbjuder sig dock att omvandla den till en sk ”PRovatägd tjänstepension” vilken jag då skulle kunna flytta fritt. MEN, då visare det sig att Avanza inte får ta emot sådana tjäsntepensioner vid en flytt, de föeslår att min nuvarande arbetsgivare skulle ta över tjänstepensionen vilket de inte vill.
  Svår nöt att knäcka och man känner sig ju verkligen inlåst i gamla dåliga upplägg med höga avgifter och det med det största sparkapital man gnetat ihop.
  Jag skulle verkligen hoppas att lagförslag om flytträtter täcker in sådan problematik men jag tror inte det efter vad jag kan läsa mig till.
  Har någon ideer på vad man kan göra för att flytta sina pengar dit man vill?
  // Staffan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Larsson
 3. Vit pil

  Hej! Varför väljer du Lannebo Småbolag istället för SEB småbolag som både är billigare och har högre avkastning på kort och lång sikt bakåt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 4. Vit pil

  Hej,
  Jag har ansökt om att flytta min tjänstepension till Avanza men vert inte exakt vad man gör sedan, är det så att man kombinerar den pensionen med sitt sparande? eller blir det ett separat konto där man köper fonderna varje månad?

  Det skulle vara toppen om vi kunde få något tips om hur man flyttar steg för steg!

  Tusen tack för all information :)

  Mvh
  John

  0
  Gravatar ikon för användaren
  john
 5. Vit pil

  Hej, jag har SEB via jobbet sen 8 år tillbaka, har ca 20 år kvar av pensionen. Upptäckte att fonden jag haft (SEB Världen fond) har en skyhög avgift :(, vad händer om man byter nu då till en fond med runt 0,40% etc som du rekommenderar för resterande år som är kvar. Drar de av den höga avgiften när jag går i pension för 8 år då? Och sen ett lägre avdrag för resterande år jag jobbat, är inte kunnig alls inom pension :)
  Vill allra helst spara tjänstepensionen i Avanza men tror inte min arbetsgivare går med på att byta för hela bolaget. Så sparar privat i avanza istället till pensionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
  1. Vit pil

   Avgiften dras varje år, så det är inget som kommer i efterskott.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Och om man har sin tjp hos Skandia?
  Mvh Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Risberg
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej,

  Har SEB från min nuvarande arbetsgivare. Jag antar att man inte kan flytta en pågående tjänstepension från sin nuvarande arbetsgivare, utan endast de ”potter” man har från gamla arbetsgivare?

  Antar att även det är skälet till att du Jan använder SEB här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
 8. Vit pil

  En fråga…

  Även jag har tjänstepension hos SEB, som pågår från min nuvarande arbetsgivare. Det du skriver Jan är att du rekommenderar att så fort som möjligt flytta tjänstepension till Avanza. Men jag antar att man bara kan flytta tjänstepensions ”pottar” från gamla avslutade arbetsgivare. Så om ens nuvarande arbetsgivare använder SEB så är det där man måste vara tills dess att denna anställning upphör och först då kan man flytta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
  1. Vit pil

   Ja, så är min tolkning också om man inte värvar arbetsgivaren till att flytta helt och hållet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej hej. Efter att ha läst den här artikeln loggade jag in på min tjp på SEB, men hittar vare sig Lannebo eller SEB Etisk Global i listan. Konstigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Feijen
  1. Vit pil

   Ja, det är det. Kan du ringa till banken och kolla?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Om man har tjp hos Skandia (ej flyttbara), vilka fonder tycker du man ska satsa på då?
  Eva:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva risberg
 11. Vit pil

  Hej! Jag håller på att se över min tjänstepension.

  Jag har nu pengar i traditionella förskärningar hos AMF och alecta. AMF har en årsavgift på 75kr/år + 0,15% av kaptialet, alecta har 0,10% avgift. Frågan jag ställer mig är om det fortfarande är värt att flytta pengarna till avanza och köra rika tillsammans portföljen istället? Avgifterna är ju redan väldigt låga eller finns det fler avgifter som man inte ser? Jag har min pengamaskin hos avanza (följer dina råd här på bloggen) som jag sparar i varje månad. Jag är 33 år och har 30 000 i månaden.

  Tack för en bra blogg!
  //Mikael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Gustavsson
  1. Vit pil

   Ofta är begränsningen just avgift på kapitalet och urvalet av fonder. Men det känns att av de aktörerna så är AMF och Alecta några av de bättre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej,
  Hur ser du på omplaceringar gällande din tjänstepension? Är det nått du kommer jobba aktivit med (årligen?).

  Jag är 28 år och är intresserad av att se över min tjänstepension men vill inte känna att jag ”sätter allt på spel”, så jag kan ”bli av” med min tjänstepension, hur stor risk är det med det du rekommenderar ovan?
  Tack för bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
 13. Vit pil

  Är jag helt fel ute? Lannebo Småbolag tycker jag har 1,60% förvaltningsavgift hos SEB, inte 0,40%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Rätt! Det var otydligt skrivet av mig. Fixat nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Förvaltningsavgift på min tjänstepension på LF… 1,5%! Dags att se över det, såg att det fanns en del val hos LF att göra där jag hamnar på 0,20% istället. Hade nog inte kollat om jag inte läst inlägget, hel ny inom detta.

  Tack för en bra blogg!
  //Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  alandonilex Landoni
 15. Vit pil

  Hej,

  Läste att du skrev om en USA indexfond som ligger på under 0,1%. Är det Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF som du då tänker på?

  Vänligen,

  Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 16. Vit pil

  Hej! Intressant läsning då jag just nu håller på att se över mitt pensionssparande.

  Jag har eget AB och överväger att spara både i tjänstepension och direktpension, men är osäker eftersom direktpension verkar beskattas mer. Det vore intressant att få läsa om vad du tycker om direktpension!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sofia
  1. Vit pil

   Hej Sofia.

   I Eget AB bör du i princip alltid välja tjänstepensionslösningen. I egenskap av revisor, är det extremt sällan (typ 1 av 200 bolag) som jag stött på direktpensionslösningen.

   Otroligt mycket enklare bokföringsmässigt, skattemässigt osv för företaget att hantera en tjänstepension.

   Mvh,
   Patrik

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik