Tips på fonder till tjänstepensionen hos SEB Trygg liv

Läsarfråga: vilka fonder kan man välja när man är tvingad till SEB Tryggliv

Dagens läsarfråga handlar om vilka fonder man kan välja till sin tjänstepension som ligger hos SEB Trygg liv. Då jag råkar ha en tjänstepension hos SEB så har jag funderat en del på den frågan själv.

Jag fick nedanstående fråga häromdagen:

Har läst dina rekommendationer på pensionsfonder, men kan inte se några av SEBs PPM fonder bland dem. Har du någon av SEBs som du tycker är vettig i jämförelse med de du har med. (medelrisk typ). De jag kan välja på är de som finns här i fondlistan. Kan ej byta till annat än dessa genom mitt jobb)/mvh Mikael

Som jag skrivit många gånger tidigare så ogillar jag bankernas tjänstepensionslösningar eftersom de är intvingande i deras fondlösningar. Det är som att man väljer att för alltid handla på ICA och i deras utbud trots att någon affär egentligen har varor som man själv gillar betydligt bättre. Det första tipset för dig som läser det här är således – om möjligt, flytta din tjänstepension till Avanza (annonslänk) eller till Nordnet (annonslänk).

Mina fonder hos SEB Trygg liv

Tyvärr känner jag väl igen mig i frågan som Mikael ställer ovan. Jag själv har gått genom SEBs fondutbud, både framlänges och baklänges. Det som jag till slut hamnade – mot min rådgivares uppmaning – var följande fonder:

Fondnamn Andel %
Lannebo Småbolag 20 %
SEB Usa Indexfond – Lux 20 %
SEB Sverige Indexfond 20 %
SEB Etisk Global Index – Lux 40 %

Anledningen till att jag valde ovanstående fonder är för att de är – trumvirvel – indexfonder! Det är fonderna med lägst avgift som är bredast i deras utbud. Avgifterna ligger på 0,40 procent vilket är bra i förhållande till deras övriga fonder. Däremot är det uselt jämfört med fonder som du kan få hos Nordnet / Avanza där globalfonderna ligger ner mot 0,2 procent, Sverige-indexfonden kan du få för 0 procent och USA indexfonden kan du få för under 0,1 procent. Notera dock att Lannebo-fonden varken är en billig fond eller indexfond. Det är en av få svenska småbolagsfonder som faktiskt förtjänar sin högre avgift.

Anledningen till att jag tjatar om avgiften och procenten är att det är en av de faktorer som kommer att ha allra störst påverkan på din avkastning. Särskilt över långa tjänstepensionsperioder – i mitt fall ska pengarna stå där minst 20 år (tills jag är 55 år) eller kanske till och med 30 år. Det är därför jag också har valt tillgångsfördelningen 100 procent aktier. Man skulle kunna argumentera för att det är bättre med en 90 procent aktier och 10 procent ränte-fonder men jag ville hålla det enkelt. Dessutom har jag mycket räntefonder på andra ställen.

Så för att sammanfatta, precis som vanligt gäller att:

 • Tidshoristonten bestämmer risknivån.
 • Som tumregel använder jag 10 % aktieinvesteringar per år man ska låta pengarna arbete. I det här fallet 10+ år och då blir det 100 procent aktier
 • Välja breda och passiva indexfonder (utan aktiva förvaltare) med låga avgifter (helst under 0,40 procent)
 • Månadsspara regelbundet oavsett vad marknaden gör och rådgivarna säger
 • Flytta till Avanza / Nordnet så fort det blir möjligt

Ett sista tips – du kan ofta kontakta Avanza / Nordnets kundtjänster för att få hjälp med att flytta pensioner till dem. Ofta vill de bara ha en informationsfullmakt och sedan kollar de upp allting utan kostnad.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

27 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej!
  Jag har en tjänstepension (500K) kvar i SEB som jag inte får flytta.
  Jag är 68 år och har beräknat att ta ut den under 5 år med start -2025.
  Förslag på fördelningoch lämpliga fonder ur utbudet?

  Mvh Ingvar

  Gravatar för användaren
  Ingvar
 2. Om man skulle vilja ha en liten del räntefond också, har du något tips på en sådan hos SEB?
  Jag hittar ingen räntefond när jag bläddrar igenom SEBs fondlista, och man kan heller inte filtrera på fondtyp. Hur vet man att det är en räntefond rent allmänt, om det inte står i namnet?

  Gravatar för användaren
  Marcus
  1. Hej Markus!

   Här hittar du alla räntefonder hos SEB! :)

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 3. Hej, jag hittade denna tråd. Jag har exakt samma problem och har dragit i alla trådar men hamnat i ett Moment 22. Min gamla arbetsgivare har exakt ditt upplägg med MaxM och SEB som de endast tillåter flytt av till vissa utpekade banker, dock inte Avanza eller Nordnet. De erbjuder sig dock att omvandla den till en sk ”PRovatägd tjänstepension” vilken jag då skulle kunna flytta fritt. MEN, då visare det sig att Avanza inte får ta emot sådana tjäsntepensioner vid en flytt, de föeslår att min nuvarande arbetsgivare skulle ta över tjänstepensionen vilket de inte vill.
  Svår nöt att knäcka och man känner sig ju verkligen inlåst i gamla dåliga upplägg med höga avgifter och det med det största sparkapital man gnetat ihop.
  Jag skulle verkligen hoppas att lagförslag om flytträtter täcker in sådan problematik men jag tror inte det efter vad jag kan läsa mig till.
  Har någon ideer på vad man kan göra för att flytta sina pengar dit man vill?
  // Staffan

  Gravatar för användaren
  Staffan Larsson
 4. Hej! Varför väljer du Lannebo Småbolag istället för SEB småbolag som både är billigare och har högre avkastning på kort och lång sikt bakåt?

  Gravatar för användaren
  Erik
 5. Hej,
  Jag har ansökt om att flytta min tjänstepension till Avanza men vert inte exakt vad man gör sedan, är det så att man kombinerar den pensionen med sitt sparande? eller blir det ett separat konto där man köper fonderna varje månad?

  Det skulle vara toppen om vi kunde få något tips om hur man flyttar steg för steg!

  Tusen tack för all information :)

  Mvh
  John

  Gravatar för användaren
  john
 6. Hej, jag har SEB via jobbet sen 8 år tillbaka, har ca 20 år kvar av pensionen. Upptäckte att fonden jag haft (SEB Världen fond) har en skyhög avgift :(, vad händer om man byter nu då till en fond med runt 0,40% etc som du rekommenderar för resterande år som är kvar. Drar de av den höga avgiften när jag går i pension för 8 år då? Och sen ett lägre avdrag för resterande år jag jobbat, är inte kunnig alls inom pension :)
  Vill allra helst spara tjänstepensionen i Avanza men tror inte min arbetsgivare går med på att byta för hela bolaget. Så sparar privat i avanza istället till pensionen.

  Gravatar för användaren
  Linda
 7. Och om man har sin tjp hos Skandia?
  Mvh Eva

  Gravatar för användaren
  Eva Risberg
 8. Hej,

  Har SEB från min nuvarande arbetsgivare. Jag antar att man inte kan flytta en pågående tjänstepension från sin nuvarande arbetsgivare, utan endast de ”potter” man har från gamla arbetsgivare?

  Antar att även det är skälet till att du Jan använder SEB här?

  Gravatar för användaren
  Johan Andersson
 9. En fråga…

  Även jag har tjänstepension hos SEB, som pågår från min nuvarande arbetsgivare. Det du skriver Jan är att du rekommenderar att så fort som möjligt flytta tjänstepension till Avanza. Men jag antar att man bara kan flytta tjänstepensions ”pottar” från gamla avslutade arbetsgivare. Så om ens nuvarande arbetsgivare använder SEB så är det där man måste vara tills dess att denna anställning upphör och först då kan man flytta?

  Gravatar för användaren
  Johan Andersson
 10. Hej hej. Efter att ha läst den här artikeln loggade jag in på min tjp på SEB, men hittar vare sig Lannebo eller SEB Etisk Global i listan. Konstigt?

  Gravatar för användaren
  Anders Feijen
 11. Om man har tjp hos Skandia (ej flyttbara), vilka fonder tycker du man ska satsa på då?
  Eva:)

  Gravatar för användaren
  Eva risberg
 12. Hej! Jag håller på att se över min tjänstepension.

  Jag har nu pengar i traditionella förskärningar hos AMF och alecta. AMF har en årsavgift på 75kr/år + 0,15% av kaptialet, alecta har 0,10% avgift. Frågan jag ställer mig är om det fortfarande är värt att flytta pengarna till avanza och köra rika tillsammans portföljen istället? Avgifterna är ju redan väldigt låga eller finns det fler avgifter som man inte ser? Jag har min pengamaskin hos avanza (följer dina råd här på bloggen) som jag sparar i varje månad. Jag är 33 år och har 30 000 i månaden.

  Tack för en bra blogg!
  //Mikael

  Gravatar för användaren
  Mikael Gustavsson
 13. Hej,
  Hur ser du på omplaceringar gällande din tjänstepension? Är det nått du kommer jobba aktivit med (årligen?).

  Jag är 28 år och är intresserad av att se över min tjänstepension men vill inte känna att jag ”sätter allt på spel”, så jag kan ”bli av” med min tjänstepension, hur stor risk är det med det du rekommenderar ovan?
  Tack för bra blogg!

  Gravatar för användaren
  Sofia
 14. Är jag helt fel ute? Lannebo Småbolag tycker jag har 1,60% förvaltningsavgift hos SEB, inte 0,40%.

  Gravatar för användaren
  Jonas
 15. Förvaltningsavgift på min tjänstepension på LF… 1,5%! Dags att se över det, såg att det fanns en del val hos LF att göra där jag hamnar på 0,20% istället. Hade nog inte kollat om jag inte läst inlägget, hel ny inom detta.

  Tack för en bra blogg!
  //Alex

  Gravatar för användaren
  alandonilex Landoni
 16. Hej,

  Läste att du skrev om en USA indexfond som ligger på under 0,1%. Är det Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF som du då tänker på?

  Vänligen,

  Mattias

  Gravatar för användaren
  Mattias
 17. Hej! Intressant läsning då jag just nu håller på att se över mitt pensionssparande.

  Jag har eget AB och överväger att spara både i tjänstepension och direktpension, men är osäker eftersom direktpension verkar beskattas mer. Det vore intressant att få läsa om vad du tycker om direktpension!

  Gravatar för användaren
  sofia
  1. Hej Sofia.

   I Eget AB bör du i princip alltid välja tjänstepensionslösningen. I egenskap av revisor, är det extremt sällan (typ 1 av 200 bolag) som jag stött på direktpensionslösningen.

   Otroligt mycket enklare bokföringsmässigt, skattemässigt osv för företaget att hantera en tjänstepension.

   Mvh,
   Patrik

   Gravatar för användaren
   Patrik

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök