Tips till följd av John Mattson-spekulationen (överkurs)
Sök:

Tips till följd av John Mattson-spekulationen (överkurs)

Är du ombytt till matchen för att utnyttja möjligheter när de kommer?

Att investera handlar om sannolikheter. För det mesta är sannolikheterna för direktinvesteringar i aktier väldigt låga eftersom man har ett informations- och kunskapsunderläge gentemot i princip alla andra aktörer. Det är lätt att glömma bort att om en aktieaffär ska äga rum så måste två parter ha diametralt olika åsikt där en vill sälja och en vill köpa. Ibland inträffar dock felprissättningar, som t.ex. i måndags med John Mattson eller i krascher. Det var därför vi kunde tjäna mellan 10 – 15 procent på John Mattson utan någon större risk eller ansträngning. I den här artikeln får du ett trick för att bättre kunna utnyttja dessa lägen i framtiden.

Även om jag till stor del tror på att marknaden är effektiv finns det enstaka tillfällen då den helt klart inte är det. När jag i måndags gick ut med rekommendationen att delta i börsintroduktionen av fastighetsbolaget John Mattson var det ett sådant tillfälle. Sannolikheten var gott och väl över 95 procent på att vi skulle tjäna pengar. Det berodde på många faktorer, inte minst på att substansvärdet per 31 mars var på 105 kr och börsintroduktionen skedde på 90 kr. En annan anledning var att ankarinvesterarna som köpte aktier för över 900 miljoner kronor hade förhandlat till sig en bra rabatt. En rabatt som spillde över på oss småsparare.

Det här är inte på något sätt unika händelser, de senaste åren har jag skrivit om ett antal likadana händelser (Ambea, FM Mattson, Engelska skolan, m.fl.) och hittills har jag ett 100 procentigt track record. 😎 Det stora problemet är dock att dessa felprissättningar inte är osynliga. Det är ju naturligtvis fler som upptäcker dem och därför blir intresset så stort. Det i sin tur översätts till att ofta blir tilldelningen i minsta laget. I John Mattsons fall verkar det vara som att de som tecknat under 1000 aktier fick 50 aktier i tilldelning (1000 verkar ha gett 100 och 2 000 verkar ha gett 100). I andra fall kan det till och med bli som så att man lottar. I fallet med John Mattson i måndags översattes det till en vinst på ca 500 kr per person. Inte fy skam för några minuters jobb (=bra timpeng), men inte heller något som gjorde någon större skillnad i ens liv.

Dock skulle den här vinsten kunnat bli större med ett litet trick. Ansökningar för deltagande i börsintroduktioner är ofta per personnummer och bank. Det är svårt att skaffa sig fler personnummer, men man kan ofta skaffa sig fler banker (använd gärna mina sponsrade länkar nedan, det kostar inte dig något, men gör det möjligt för oss att lägga mer tid på bloggen). Det är en av anledningarna till att jag rekommenderar att vara kund hos både:

det kostar ingenting att vara kund och det ger en möjligheten. Hos dessa båda aktörerna bör man dessutom ha minst en vanlig aktie- och fonddepå, ett ISK-konto och en kapitalförsäkring. Olika emissioner har nämligen olika villkor och t.ex. gick John Mattson inte att teckna i ISK men väl i en aktie- och fonddepå och kapitalförsäkring. Om det är så att du har en partner så kan du be hen att göra samma sak. På det sättet kan man i ett hushåll ha möjligheten till fyra tilldelningar istället för bara en. Det kostar inget att ha dessa möjligheterna och därför tänker jag att om man är lite om sig och kring sig, så kan det vara värt att göra engångsjobbet.

Ytterligare ett över-överkurs-tips är att dessutom ha en kredit kopplad till sitt vanliga konto. Det är sällan en god idé att sälja befintliga innehav för att delta i en nyintroduktion, i fallet med fonder tar det dessutom flera dagar, men genom att ha en kredit så kan man köpa aktierna för krediten och täcka upp den senare (och därmed slippa sitta med kontanter på kontot). Notera att det här är överkurs och man bör veta vad man håller på med. Jag avråder de flesta att använda lånade pengar för att investera – undantaget berörs i förra veckans avsnitt: ”Amortera eller investera”.

Sedan kan jag också tipsa om att undvika att klanta sig. Jag gjorde en variant på ovan, ansökte via fler depåer (330 st respektive 550 st) men gjorde dumheten att för 550 ansökningen så satte jag in pengarna på fel konto… 🤦‍♂️ Dock en nyhet som jag insåg att man idag kan swisha in pengar på Nordnet och på Avanza kan man göra en direktöverföring för att få in pengarna direkt, till skillnad mot hur det var förr där man var tvungen att ha koll på dagar/klockslag för att få in pengarna i tid.

Slutligen, grattis till dig som tjänade ett par hundralappar och tack för att du använder våra sponsrade länkar!
Jan Bolmeson

PS. Jag vill även tacka Goda Tider som var de som tipsade mig om John Mattsonoch gav mig tillstånd att återpublicera deras analys så att den kom alla läsare till gagn. Vill du ha fler sådana tips (om än med lägre sannolikheter), ca 5 – 10 per år, så rekommenderar jag deras nyhetsbrev. Det kostar 1 500 kr per år och är det enda finansiella nyhetsbrev som jag betalar för en prenumeration på själv. Du kan göra en intresseanmälan för att få mer information här (sponsrad länk). DS.


Den här artikeln publicerades 2019-06-06 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Finns det något enkelt sätt att löpande få info om vilka börsintroduktioner som är på gång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  B
 2. Vit pil

  Är det inte läge med ett uppföljningsinlägg kring hur det gått JM och de andra du tipsat om? Skulle vara spännande tycker jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elias Glaveby
  1. Vit pil

   Alla har gått plus. Jag har ju inte rekat dem långsiktigt, bara att vara med på emissionen. Alla som har varit med i introduktionen och sålt på första handelsdagen har gått plus. :-) Så än så länge 100 % track record. 👍😎

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Grymt! 100% är alltid 100% :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Elias Glaveby
 3. Vit pil

  Jag har nappat på två av dessa tips tidigare och då inte fått någon tilldelning alls. Den besvikelse jag kände i samband med det var så stor att jag inte tycker det är värt besväret.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Allan
  1. Vit pil

   Tja. Säg att chansen att få tilldelning är 25 procent, ibland mer ibland mindre. Att ge tappt efter två försök känns lite onödigt. Själv fick jag mina 50 st, och är nöjd med detta. Hade jag inte fått tilldelning så hade jag accepterat det med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor
 4. Vit pil

  Tackar och bockar för tipset. För vinsten gick jag och dottern på bio och lite restaurang…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
 5. Vit pil

  Hej!
  Har reagerat på denna skrivelse i prospektet till John Mattsson:
  ”Endast en anmälan per person kommer att beaktas”
  Det innebär alltså att det hade varit omöjligt att få aktier tilldelade både via Nordnet/Avanza/Handelsbanken i just denna notering?
  Alternativt om det är någon som fått tilldelat på flera ställen så får ni gärna bekräfta att det alltså varit möjligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Melin
  1. Vit pil

   Ja, jag vet personer som fått flera tilldelningar – allt från 50 till 200 st aktier (=tecknade sig för 2 000 st). Sedan vet jag inte om det har använt olika fysiska/juridiska personer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Bra tips!

  Själv valde jag dock att avstå från att teckna av just den anledningen att jag misstänkte att tilldelningen skulle bli blygsam, dvs 50 aktier för de flesta. Även om 500 kronor hyfsat säkert är en helt ok timpeng, vill jag hellre vara med i introduktioner där man kan få en större tilldelning och där jag känner att jag tror mer på caset.

  Hälsningar

  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stojko Invest
  1. Vit pil

   Nja. Hur stor tilldelning man får är omöjligt att förutse. Får man en hög tilldelning beror det kanske på att nyemissionen inte är speciellt attraktiv. Då är ju risknivån desto högre.

   Personligen tar jag hellre emot 500 säkra kronor än att teckna ett udda bolag med större risk.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Nestor

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.