Tips till följd av John Mattson-spekulationen (överkurs)

Är du ombytt till matchen för att utnyttja möjligheter när de kommer?

Att investera handlar om sannolikheter. För det mesta är sannolikheterna för direktinvesteringar i aktier väldigt låga eftersom man har ett informations- och kunskapsunderläge gentemot i princip alla andra aktörer. Det är lätt att glömma bort att om en aktieaffär ska äga rum så måste två parter ha diametralt olika åsikt där en vill sälja och en vill köpa. Ibland inträffar dock felprissättningar, som t.ex. i måndags med John Mattson eller i krascher. Det var därför vi kunde tjäna mellan 10 – 15 procent på John Mattson utan någon större risk eller ansträngning. I den här artikeln får du ett trick för att bättre kunna utnyttja dessa lägen i framtiden.

Även om jag till stor del tror på att marknaden är effektiv finns det enstaka tillfällen då den helt klart inte är det. När jag i måndags gick ut med rekommendationen att delta i börsintroduktionen av fastighetsbolaget John Mattson var det ett sådant tillfälle. Sannolikheten var gott och väl över 95 procent på att vi skulle tjäna pengar. Det berodde på många faktorer, inte minst på att substansvärdet per 31 mars var på 105 kr och börsintroduktionen skedde på 90 kr. En annan anledning var att ankarinvesterarna som köpte aktier för över 900 miljoner kronor hade förhandlat till sig en bra rabatt. En rabatt som spillde över på oss småsparare.

Det här är inte på något sätt unika händelser, de senaste åren har jag skrivit om ett antal likadana händelser (Ambea, FM Mattson, Engelska skolan, m.fl.) och hittills har jag ett 100 procentigt track record. ? Det stora problemet är dock att dessa felprissättningar inte är osynliga. Det är ju naturligtvis fler som upptäcker dem och därför blir intresset så stort. Det i sin tur översätts till att ofta blir tilldelningen i minsta laget. I John Mattsons fall verkar det vara som att de som tecknat under 1000 aktier fick 50 aktier i tilldelning (1000 verkar ha gett 100 och 2 000 verkar ha gett 100). I andra fall kan det till och med bli som så att man lottar. I fallet med John Mattson i måndags översattes det till en vinst på ca 500 kr per person. Inte fy skam för några minuters jobb (=bra timpeng), men inte heller något som gjorde någon större skillnad i ens liv.

Dock skulle den här vinsten kunnat bli större med ett litet trick. Ansökningar för deltagande i börsintroduktioner är ofta per personnummer och bank. Det är svårt att skaffa sig fler personnummer, men man kan ofta skaffa sig fler banker (använd gärna mina sponsrade länkar nedan, det kostar inte dig något, men gör det möjligt för oss att lägga mer tid på bloggen). Det är en av anledningarna till att jag rekommenderar att vara kund hos både:

det kostar ingenting att vara kund och det ger en möjligheten. Hos dessa båda aktörerna bör man dessutom ha minst en vanlig aktie- och fonddepå, ett ISK-konto och en kapitalförsäkring. Olika emissioner har nämligen olika villkor och t.ex. gick John Mattson inte att teckna i ISK men väl i en aktie- och fonddepå och kapitalförsäkring. Om det är så att du har en partner så kan du be hen att göra samma sak. På det sättet kan man i ett hushåll ha möjligheten till fyra tilldelningar istället för bara en. Det kostar inget att ha dessa möjligheterna och därför tänker jag att om man är lite om sig och kring sig, så kan det vara värt att göra engångsjobbet.

Ytterligare ett över-överkurs-tips är att dessutom ha en kredit kopplad till sitt vanliga konto. Det är sällan en god idé att sälja befintliga innehav för att delta i en nyintroduktion, i fallet med fonder tar det dessutom flera dagar, men genom att ha en kredit så kan man köpa aktierna för krediten och täcka upp den senare (och därmed slippa sitta med kontanter på kontot). Notera att det här är överkurs och man bör veta vad man håller på med. Jag avråder de flesta att använda lånade pengar för att investera – undantaget berörs i förra veckans avsnitt: ”Amortera eller investera”.

Sedan kan jag också tipsa om att undvika att klanta sig. Jag gjorde en variant på ovan, ansökte via fler depåer (330 st respektive 550 st) men gjorde dumheten att för 550 ansökningen så satte jag in pengarna på fel konto… ?‍♂️ Dock en nyhet som jag insåg att man idag kan swisha in pengar på Nordnet och på Avanza kan man göra en direktöverföring för att få in pengarna direkt, till skillnad mot hur det var förr där man var tvungen att ha koll på dagar/klockslag för att få in pengarna i tid.

Slutligen, grattis till dig som tjänade ett par hundralappar och tack för att du använder våra sponsrade länkar!
Jan Bolmeson

PS. Jag vill även tacka Goda Tider som var de som tipsade mig om John Mattsonoch gav mig tillstånd att återpublicera deras analys så att den kom alla läsare till gagn. Vill du ha fler sådana tips (om än med lägre sannolikheter), ca 5 – 10 per år, så rekommenderar jag deras nyhetsbrev. Det kostar 1 500 kr per år och är det enda finansiella nyhetsbrev som jag betalar för en prenumeration på själv. Du kan göra en intresseanmälan för att få mer information här (sponsrad länk). DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök