Frejas pengamaskin

Frejas pengamaskin

Min strategi för att ge min dotter 2.000.000 kr på hennes 18 års dag.

Sedan 2008 har jag bloggat och föreläst runt om i Sverige om hur alla kan och bör bygga sig en mekanisk pengamaskin. Jag har gjort jämförelsen med metaforen om att vi springer med hinkar och få av oss prioriterar att bygga en vattenledning som ska komma med vatten den dagen vi inte längre orkar springa med hinkarna själva.

Verkligheten ser inte längre ut att vi kan förlita oss på arbetsgivare, staten eller någon annan än oss själva. Eller – varför inte bygga en vattenledning så att du får friheten att göra vad du vill, när du vill med vem du vill?

När min dotter Freja föddes i februari 2011 bestämde jag mig för att det var ett ypperligt tillfälle att börja bygga på en ny pengamaskin i just det här sammanhanget. En pengamaskin som både kommer att ge Freja 2.000.000 kr när hon fyller 18 men också kan vara ett exempel på hur jag walk-the-talk och visar i handling det som jag också pratar och bloggar om. Den andra fördelen är då att den också börjar på 0 och att du som läsare får vara med på hela resan – från 0 när hon föddes, i skrivande stund 3.5 år sedan, över tid till vi når målet.

Min förhoppning är att på det här sättet både inspirera och framförallt visa hela processen så transparent som möjligt så att man kan se att det inte gick från 0 till 2 miljoner över en natt utan att det har varit en resa med små steg i en förutbestämd riktning. Att det faktiskt är ett recept som man kan kopiera. Min ambition är att två gånger om året skriva en uppdatering om hur det går, vilka tillgångar som hon äger och hur hon faktiskt (eller jag och Caroline) egentligen gör.

Jag hoppas att du gillar dem och att du gärna kommenterar eller skriver tillbaka till mig om du gör en likadan vattenledning till dig eller till din familj. Det är sådant som gör mig så glad att få reda på att jag kanske kunnat bidra i ett litet område till någon annan.

Kategoriarkiv för "Frejas pengamaskin"

Jag skriver kontinuerligt artiklar i den här kategorin och nedan finner du de senaste. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig.

→ Visa resterande artiklar

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Väldigt mycket intressant läsning här må jag säga. Skall absolut ”kika in” här fler ggr. Själv är jag lite av en drömmare. Ingen utbildning (värd namnet iaf). På väg mot arbetslöshet (anställd i konkursbo) men trots det har jag massor av idéer, bra eller dåliga vet jag ej än:-) Bl.a. så har jag en ”strategi” med vilken jag tänker vinna en del på spel…trav närmare bestämt. Låter säkert som en idé som de flesta som läser här skulle idiotförklara…men, men. Själv litar jag på MIN egen förmåga:-)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 2. Vit pil

  Hej

  jag sitter och funderar hur man ska investera 750.000 kronor som jag inte behöver eftersom jag har en annan buffert på ca. 100.000 ?

  Tack på förhand

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Joe
 3. Vit pil

  Det här äger ju!
  Vilken härlig människa du är Jan som visar hur andra kan göra som du för att också bygga upp en god och hållbar ekonomi.
  Allt fler blir de människor som inte delar med sig av sin kunskap, vi människor har sedan vår tids början hjälpt varandra men det tog slut för länge sedan.
  Återigen, tack för din kunskap!
  spännande att följa Frejas pengamaskin, håller på med en själv, tack vare dig.

  mvh
  Gustav Fredriksson

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Fredriksson
 4. Vit pil

  Vad kul & intressant och kommer följa utvecklingen.
  Har precis startat min pengamaskin…borde gjorts för längesen men det är ju aldrig för sent bara mer byggmaterial som behövs.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  kalle
  1. Vit pil

   Genom att räkna ränta-på-ränta med 8 % årlig genomsnittlig avkastning, 1 % skatt och kontinuerligt återinvestering. Inget konstigt, bara vanlig matte.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson