Erfarenheter från ”Unleash the power within” med Tony Robbins

Recension av Tony Robbins UPW som är hälften utbildning och hälften 4-dagars party utan alkohol och droger...

Erfarenheter från ”Unleash the power within” med Tony Robbins

Tony Robbins är på många sätt en legend inom personlig utveckling och strävan efter framgång. Hans största och mest kända event är UPW eller Unleash The Power within. Förra helgen spenderade jag torsdag till söndag i London med allt från att gå på glödande kol till att hoppa och dansa och få några potentiellt livsförändrande insikter. Det här min upplevelse, reflektion och recension.

Jag hörde talas om Tony Robbins för många år sedan eftersom jag rör mig i kretsar och jobbar på ett företag som andas personlig utveckling. Mitt behov av att vara signifikant (läs: inte göra som alla andra) gjorde att jag har undvikit Tony och gjort många andra utbildningar. Häromåret slog det mig att killen är snart 60, hans stämband är slut och jag kan inte ha varit verksam i samma period som han och inte besökt ett av hans event. Det är ju ändå Tony Robbins.

Jag värvade min bror att vi skulle åka tillsammans. Han var i och för sig lättvärvad eftersom han hade sett dokumentären ”Tony Robbins: I’m not your guru” (finns fortfarande på Netflix). Tillsammans med ytterligare några vänner så åkte jag. Om jag ska sammanfatta det i en mening så skulle jag säga att det är väldigt, väldigt bra event. Det märks att han är professionell, har gjort det här i 40 år och framförallt det gör skillnad. Det gjorde i alla fall skillnad för mig, på ett riktigt och i alla fall så här en vecka senare fortfarande bestående sätt. Dessutom i ett område som jag inte har haft genombrott i på många år.

Energi, energi och mer energi!

Om jag skulle beskriva evenemanget med ett enda ort så skulle jag säga att det handlar om energi (eller så var det framförallt det som jag tog med mig). Grundtesen som han bygger sitt resonemang på är att om du har energi så blir allt i hela ditt liv mycket enklare. Ungefär som när man är kär. Alla problem ter sig vara betydligt mycket mindre. Han pratar väldigt mycket om att vår största och viktigaste uppgift är att manegera vårt känslotillstånd (”state”).

In order to live an extraordinary life, live your life in a beautiful state and feel joy. Tony Robbins, UPW London 2017

Hela helgen handlar om att hitta och träna på att vara sitt bästa jag – sitt ”peak state”. Det här peak state kan man nå på många olika sätt men på utbildningen Unleash the power within med Tony Robbins handlade mycket om att dansa, skrika, hoppa och göra – för en normalanpassad svensk – helt crazy saker. Det var lite jobbigt under torsdagen tills jag insåg att det är väldigt konstigt att vara den ende bland 10 500 människor som inte hoppar, skriker, skrattar, gråter och spelar spelet. Jag undervisar ju på att gå utanför sin komfortzon, så det vara bara att hoppa all-in. Jag kunde ju inte heller vara sämre än mina vänner som var med. :)

Sagt och gjort. Jag bestämde mig för att spela spelet fullt ut, skita i hur fånigt det ser ut och bara låta ryckas med. Det är svårt att beskriva känslan som uppstår när 10 500 sjunger samtidigt, hoppar, dansar eller skriker i takt. Min närmaste jämförelse är stora spelningar eller idrottsevenemang som fotbollsderbyn. Här är också Tony Robbins och hans organisation proffs. De har riktigt duktiga DJ:s som spelade grymt bra musik och han har en lika duktig känsla för att samspela med publiken som vilken världsartist som helst.

Unleash the power within är ett fyra dagars party

Skillnaden är bara att mellan låtarna, dansandet, sjungandet så pratar man ganska tunga grejer om sig själv, sitt liv, sina beteendet, sina mål och drömmar. Jag ber om ursäkt i förväg för den dåliga klippningen nedan, men jag tänkte in på att jag skulle spela in för att visa det senare. Nedan är tre korta snuttar ihopklippta för att visa exempel på just det som jag beskriver i det här stycket. Energi, dans, hoppande, allvar, utbildning, mer dans, energi och skrikande.

När jag skickade SMS med ovanstående video till min mor, så fick jag svaret:

Det påminner om något väckelsemöte! :-)

Mitt svar på det är: Ja. Högst sannolikt. Samtidigt så blir jag fascinerad av att just varför vi associerar energi, ha kul och vara positiv med väckelsemöte, sekt eller liknande. För hon är verkligen inte den enda. Jag har fått den feedbacken många gånger. På sätt och vis fattar jag den eftersom för mig handlar det om att våga ”släppa taget” om att ha kontroll och bara ge mig hän.

Samtidigt är det min upplevelse (mycket möjligt att jag har fel) att det är samma sak som många ägnar sig åt på helgen med hjälp av både alkohol och droger. Effekten är ju samma, våga släppa taget och ge sig lite mer hän. Nu har jag inte varit ute och festat på många år, men det är ungefär samma känsla för mig. Enda skillnaden att här höll vi på i fyra dagar från tidig morgon (07:00 till 01:30 vissa dagar) till sen kväll med marginella raster (typ 45 minuter på hela dagen), helt utan alkohol, droger, mat och det fungerade.

Inte bara energi, utan substans också…

Jag är ingen duvunge i personlig utvecklingsbranschen. I Balansekonomi har jag tillsammans med mina kollegor träffat och föreläst för mer än 200 000 människor. Jag har gjort många utbildningar. Med det sagt så fick jag väldigt mycket med mig hem från Tony Robbins. Inget direkt helt nytt och mind-blowing utifrån ”wow, det har jag aldrig hört” som många andra kanske fick, men tillräckligt mycket för att jag är sugen på att göra om det nästa år. Jag har hela min anteckningsbok full med insikter, tankar och inte minst inspiration på att göra saker annorlunda. Flera av dessa sakerna kan ändra riktningen på i alla fall mitt liv till det bättre.

Det är ju svårt att återge allt som gås genom, men man kan säga att det fokuserar kring följande att leva sitt liv fullt i alla områden. Att inte hålla tillbaka. Att vara den som är menad att vara, vad det nu är för var och en. Jag är kanske datanörd, men för mig var det som att installera eller uppdatera till en ny programvara. Det var i alla fall min egen upplevelse och vad många andra sa.

En anledning till att jag skriver den här artikeln är för att jag har tänkt på hur mycket ”yta” och hur snyggt saker ska se ut idagsläget. Särskilt på internet och i sociala medier. Jag är framgångsrik på många sätt och vis, men det betyder inte att alla områden i mitt liv är fantastiska. Som du ser nedan så är där saker som jag också misslyckas med, inte fattar eller upplever skulle kunna förbättras. Så tror jag att det är för oss alla. Jag tror inte det viktiga är att vi är i mål i alla områden, utan att som Tony Robbins säger, att vi har en rörelse framåt i de viktigaste områdena.

För mig handlade om energi och hälsa

Man får ta hänsyn till att man alltid hör och tolkar saker själv och därmed är det som är stort för en person kanske trivialt för någon annan. För mig har en stor utmaning varit min hälsa och vikt. Jag har tyckt att jag väger för mycket och har haft ett BMI på över 26 vilket betyder ”fetma” om jag inte minns fel. Jag vet hur man går ner i vikt, jag har testat 5:2 och en hel mängd andra saker. Många av mina kompisar tränar, går på yoga och min fru har sprungit marathon så det är inte som att jag saknar påverkansgruppen, kompetensen eller resurserna.

Men det har inte fungerat för mig, inte för att det är något fel på receptet, men för att jag inte har haft motivationen. Jag har inte haft svaret på frågan ”varför” klart för mig. Det bästa jag kunde komma upp med var typ: ”för att jag inte ska dö i förtid”. Men det känns ju jävligt långt bort. Eftersom fokus ligger på energi under eventet, så handlar en av dagarna om hälsa eftersom energi och kroppen så är tätt sammankopplade.

Det som slog mig då är att det är skillnad på ”health” och ”fitness”. Jag fattar att det här kanske är helt självklart för mig. Men för mig har det fram till förra veckan levt som att om man vill vara hälsosam så måste man träna. Eftersom jag inte gillar att träna och prioriterar mina roliga projekt (som bloggen) framför träning och mig själv så har det inte blivit av. Plötsligt insåg jag att hälsa handlar mer om hur man sköter sin kropp. Det handlar mer om kost, vatten, rätt näring än att vara nästa crossfit-stjärna.

Snart klar med min 10 dagars utmaning

Sista dagen fick vi en utmaning om att under 10 dagar testa en ny hälso-standard. Äta 70 procent grönsaker, inget kött, inga mölkprodukter, inga gifter som kaffe, alkohol eller liknande, vissa kosttillskott och 30 minuters promenad samt förkovring med andning och böcker. Jag tackade ja och så här 7 dagar in har jag gått min längsta period i livet utan kött, ost, glass och en hel mängd andra onyttiga saker som jag ätit. Det bästa av allt är att det inte är någon kamp utan tvärtom jag känner mig piggare och gladare.

Jag inser nämligen att om jag gör det här och får högre energi, så kommer jag bli mer effektiv, jag kommer bli bättre man till Caroline och pappa till Freja och partner till mina kollegor. Jag kommer dessutom behöva sova mindre, vilket enligt min förra artikel om tid dessutom kommer ge mer tid att ägna mig åt det som jag tycker är viktigt här i livet. En sidenote i det här är att när jag kom hem till Caroline, så var hon överlycklig då hennes längtan under många år varit att vi ska äta mer nyttigt. Hennes kommentar var: ”Jag har inte vågat att vi ska äta så mycket raw food eftersom du har alltid gillat kött, potatis och sås”. Så en cool sidoeffekt är att det dessutom var en stor boost för vårt förhållande.

Kombinerat med en 30 minuters promenad där jag lyssnar på ljudbok istället för att titta på nyheterna eller läsa en dagstidning så tror jag att det här kommer göra en stor skillnad för mig över tid.

You get rewarded in public for what you do in private.Tony Robbins

Det sista som jag ska säga om hälsa är att jag älskar föreläsare som är autentiska och själva lever det de lär ut. En sak som jag tog med mig var att föreläsaren Joseph Mclendon som pratade om hälsa såg ut som följer:

Joseph McLendon på Tony Robbins UPW

Gissa hur gammal han är? Gissa! :-) Han är 63 år gammal. Det är helt sjukt. Jag känner folk som är 63 och de ser inte ut som han gör. Det som inspirerar mig är att när jag har sett att andra kan, då kan minsann jag också. Kan man se ut så när man går i pension, då jäklar. Mitt nya mål är således ”Bättre form vid 40 än vid 30.”

Resonemang om standarder i livet

Det andra värdefulla som jag tog med mig och arbetat med under veckan har varit hans resonemang om standarder. Det är något som min gode vän Lennart Göthe också har pratat om i många år. Resonemanget handlar om vilken nivå du är beredd att nöja dig med i olika områden i livet. Eftersom det här ändå fortfarande är ganska nytt för mig så tänker jag på det i form av lägsta nivå. Vilken är den lägsta nivån som jag är villig att nöja mig med. Tony pratar väldigt mycket om ”change your shoulds to musts”.

Life gives you what you are willing to settle for and the quality of your life is determined by the quality of your standards. Tony Robbins

Det har fått mig att fundera mycket. Vad är t.ex. min standard i området:

 • Pengar
 • Hälsa och energi
 • Karriär och mina bolag
 • Relationen med Caroline och Freja
 • Relationen med mina vänner
 • Boende
 • etc.

Jag upplever t.ex. att vi levlade och höjde vår standard för boende eftersom vi flyttade från hyresrätt till ett stort hus. Det har gett oss möjlighet att ha kontor hemma, ha kollegor och vänner på middagar, ha gäster från andra delar i landet som kan sova över, ha stora middagar och så vidare. Saker som är viktiga för oss och som jag inte vill ha på någon lägre nivå. Just nu är jag och Caroline mycket i utforskningen kring frågan:

 • Hur vill vi att standarden i området X ska se ut om 5 år?
 • Hur höjer vi standarden till den nivån?

Handen på hjärtat så ska jag säga att jag tycker att det är ganska klurigt och inte helt enkelt att diskutera. Jag får träna mig mycket på att våga säga saker som jag ännu inte vet hur det ska gå till. Men jag vet också att det är i den stretchen som utveckling och växt händer. Dessutom så vet jag ju att det fungerar i andra områden där jag har gjort det omedvetet – t.ex. i området pengar.

Jag har haft två stora drivkrafter för att vilja tjäna pengar. Den första för att pengar ger frihet, med frihet följer möjligheter. Den andra, förmodligen starkare drivkraften, handlar om att när min pappa dog när jag var liten så skapade det en för mig upplevelse av en tuff ekonomisk situation (även om det kanske inte var det) och då bestämde jag mig för att jag vill alltid ha pengar så att jag klarar mig. Behov av trygghet. I sin extremaste form så ville jag vid ett tillfälle inte förlita mig på en inkomst från bara ett jobb, för tänk om det tog slut. Jag har därför alltid haft inkomster från flera ställen.

Min standard i det området är således sannolikt betydligt högre än de flesta andras. Formulerar jag det som måste enligt Tony Robbins så låter den bästa beskrivningen av min standard enligt följer. Jag måste ha:

 • en stor buffert med i alla fall 6 månaders utgifter
 • inkomster från flera olika källor
 • en lägsta avkastning som marknaden i genomsnitt
 • inkomster som inte är kopplade till min tid
 • möjlighet till exponentiell intjäning
 • en mekanisk plan för mina pengar (”pengamaskin”)
 • pengar för att kunna amortera på huset
 • en talangplan för att tjäna pengar
 • stenkoll på mina inkomster och utgifter varje månad
 • möjlighet betala alla mina företagsskulder (skatt etc) på en gång
 • bra betalt för det som jag gör
 • nöjda människor som tycker om mig och det jag gör
 • etc (har säkert missat någon)

Om jag bryter mot en av ovan så skaver det väldigt mycket i mig. Så passa mycket att jag är beredd att släppa andra saker och fokusera på det tills jag når det resultatet. Ja, så här skruvad är jag. :)

Andlighet och spiritualitet

Det sista området som jag upplevde öppnades för mig var det som de pratade om som spiritualitet och andlighet. Jag ska helt villigt erkänna att jag är ute på hal is här. Där är saker jag är duktig på och dessa är jag väldigt duktig på. Men jag vet också att där finns områden i mitt liv som är helt outforskade eller som Lennart uttryckte det ”lagade med silvertejp eller aldrig påbörjade”. Det här är definitivt ett sådant område. Jag får väl tillfälle återkomma om det under de kommande månaderna.

Andra saker som jag tog med mig

Ovan är de två viktigaste sakerna som jag tog med mig från eventet. Jag är supernöjd med dessa två, för jag vet att dessa kan förändra mitt liv till det bättre på sikt. Jag har en hel anteckningsbok med andra saker som jag tog med mig. Nedan är några av de anteckningar som stod ut mest för mig. Det kan vara klurigt att bara skriva ner dem, då många av dem sammanfattar ett helt eller ganska komplext resonemang. Men för min egen skull skriver jag ner dem, du kanske också gillar någon av dem:

 • Life doesn’t happen TO us. Life happens FOR us.
 • Complexity is the enemy of execution
 • Money is just a magnifier
 • Money goes to the person that creates the most value for others
 • Live your life in a beautiful state. Life is to short to suffer!
 • Focus on what you can give
 • Success leaves clues. Sow the right seeds and you shall reap the right rewards
 • Every emotion has a pattern. You don’t get mad, you do mad.
 • We always find back to our emotional home
 • Heal the boy and the man appears
 • Te source of all emotions are physiology, focues and language (meaning)
 • The six needs that every human has: certainty, variety, significance, connection & love, growth and contribution
 • Focus on what you can give
 • Instead of asking how you can make money, ask how you can contribute and create value
 • The best way to kill a relationship is to be selfish
 • Ultimate success formula
  • Know your outcome. Clarity is power!
  • Know your reasons why.
  • Take massiva action
  • Notice your results
  • Change your approach
 • You are rewarded in public for what you do in private
 • Where your focus goes, your energy flows
 • What you can measure, you can manage
 • Ask intelligently and you will receive
 • You must keep training
 • We live what we believe we are
 • Who you spend time with is who you become
 • What’s your standard?
 • Peoples lives are a direct reflection of the expectations of their peergroup
 • The secret to happiness and wealth is to become a team player.
 • Happiness comes from progress, progress shows up in the form of growth and a sense of contribution
 • An extraordinary quality of life requires mastering:
  • The science of achievement – i.e. ability to produce results
  • The art of fulfilment – i.e. the ability to feel joy and happiness in the process
 • Play in a team that plays higher than you
 • What wrong is always available
 • Proximity is power
 • Compress decades into days by reading books and attending seminars
 • There is always time if you are committed.
 • Everything in your life is a result of your standards
 • Stress is the achievers word for fear
 • Always have progress!

Jag lär återkomma till alla sakerna ovan i kommande artiklar. Det roliga är dock att när jag jämförde anteckningar med mina vänner som var med, så såg de inte likadana ut. :-) Det betyder att där finns minst lika mycket som jag inte noterade eller redan tyckte att jag kunde. En intressant reflektion var att jag och min bror gjorde ett så kallat livshjul och fick helt olika resultat. Medan jag hade högt i områden som pengar, självförverkligande och karriär som han hade lågt i, så hade han högt i relationer, hälsa och connection – där jag hade typ 0. Min insikt: ”vi kanske ska börja prata med varandra…”

Det visar också på styrkan med personlig utveckling när den är genomförd på det skickliga sätt som duktiga talare gör det på. Man tar med sig det man behöver höra just då. För några andra av oss som var med handlade om karriär, förbättra sin finansiella situation, hälsa eller spiritualitet.

Tony Robbins och ekonomi / pengar

Eftersom det här ändå är en ekonomiblogg, vill jag adressera penga-biten. Till skillnad från ovanstående områden så tycker jag att jag börjar få koll på hur pengar fungerar. Jag håller helt med Tony Robbins om att din ekonomiska situation är en följd av ditt beteende och den standard som du är villig att acceptera. Det gås inte genom så mycket om pengar eller finanser mer än att det handlar om att skapa värde för andra människor. Det håller jag helt och hållet med om. Sedan upplever jag att pengar har varit det område som Tony Robbins har fokuserat mins på under sina tidigare år, fram tills ungefär för tre år sedan. Förmodligen eftersom det handlar om en stress för många människor, särskilt i dagens USA.

Fördelen som Tony har är sitt varumärke. Med det har han lyckats skriva två böcker om pengar:

 • Tony Robbins: Money: master the game
 • Tony Robbins: Unshakable

Den första är bra och jag rekommenderar den på min boklista. Jag ska läsa om den och skriva en recension. Men det är i stort sett en intervju med alla världens bästa investerare. Hans rekommendation är en variant på RikaTillsammans-portföljen så självklart kommer jag tycka den är bra. :-) Den andra boken kommer hem till mig idag, så jag återkommer om den inom kort. Rekommenderar jag att göra Tony Robbins om man vill höja sin standard i området pengar? Absolut.

Tankar om och rekommendation till nästa års Tony Robbins-event

Om jag skulle säga något om själva eventet så är det väldigt väl genomfört med tanke på att det var 10 500 människor i en konferensanläggning. Men det gör också att många saker runt om tar en väldigt lång tid. De flesta började köa redan en och en halv timme innan eventet för att få bra platser vilket förlängde dagen ännu mer. Den berömda vandringen på glödande kol blev för mig ett litet anti-klimax. Det är mycket uppladdning, mycket väntande för 3 sekunder där du går på glödande kol. Coolt ja, men ändå en liten besvikelse. För mig i alla fall.

En annan sak som jag reflekterade över var just Tony Robbins själv. Jag fattar att killen har slitit ut sina stämband och inte klarar av att hålla fyra hela dagar. I dagsläget så kör 1,5 dagar av 4. Den andra tiden är det Joseph McLendon som kör och han är riktigt duktig också. Det som jag störde mig lite på är den här personkulten kring Tony Robbins. Allt handlar om honom vilket gör att t.ex. Joseph inte kan ta scenen fullt ut för att han måste hela tiden pay tribute till Tony. Om jag skulle överdriva så är det nästan som att han säger ”Tony vill att ni öppnar böckerna på sidan 100” istället för att ”Öppna nu sidan 100”.

Det sista är ju att det är ett säljevent för Tony Robbins andra utbildningar. Jag tycker självklart att det är helt okej att man säljer på ett event. Jag älskar försäljning själv och har därmed mängder av åsikter om det. Jag tycker att deras försäljning sker både snyggt och proffsigt, men vissa inslag fungerade dåligt för mig. T.ex. var där perioder då vi inte visste när det skulle starta igen på grund av att det på gick efterförsäljning.

De har fyra nivåer på biljetter:

 • Platinum – dyraste och precis framför scen
 • Diamond – näst dyraste och vid sidan av scen
 • VIP – mellan diamond och gold
 • Gold – längst bak och på sidorna

Vi hade VIP-biljetter och vi var faktiskt supernöjda med det. Vi satt bra och led inte av det. Prisskillnaden mot de andra biljetterna motiverar verkligen inte priset. Ska man åka så tror jag att du kommer vara nöjd med VIP.

Andra saker som jag skulle rekommendera är att bo nära eventet, det håller på från tidig morgon till sen kväll. Så pass sen kväll att viss kollektiv trafik inte längre går. Vi bodde precis i närheten av Excel och det var sjukt skönt.

Vi kommer sannolikt åka nästa år, ska du med?

Jag tyckte att det var riktigt bra, jag känner mig fortfarande inspirerad en vecka efteråt och är nöjd. Vi siktar således på att åka även nästa år till Tony Robbins ”Unleash The Power within” tillsammans med ett gäng människor. Jag älskar ju göra saker tillsammans och på plats träffade jag faktiskt flera svenskar och till och med bloggläsare. Jättekul!

Om det finns intresse så kan jag tänka mig arrangera en gruppresa dit nästa år. Datumen är 19-22 april 2018. Är du intresserad av att följa med? Det är svårt att säga något om pris, men när jag sammanfattar resan så betalade jag ungefär:

 • 10 000 kr för biljetten till utbildningen (går kanske få billigare)
 • 1 500 kr för flygresa
 • 8 000 kr för boende

Det är således inte orimligt att säga att resan går på ca 20 000 kr. Boendet kan ju bli billigare om man delar rum eller inte bor i närheten av arenan. Är det mycket pengar? Ja, det är det absolut. Samtidigt så tänker jag att med de sakerna jag tar med mig hem, så kommer det på sikt vara obetalbart. Men de handlar ju också om att jag är beredd att få saker gjort och agera på det jag har fått insikt om. Så det är som med allt annat, man behöver vara villig att göra jobbet själv, men här får man en skjuts och energi att sätta igång det.

Om du är intresserad av att följa med, fyll i nedanstående formulär, så håller jag dig informerad:

Jag vill vara supertydlig med att det bara är en intresseanmälan och det kan mycket väl än hända att jag inte åker. Ovan är i fall jag och mina vänner åker så tänker jag att vi kan kanske förhandla oss till ett bättre pris som grupp än om man gör det en och en. Det blir så klart mer eller mindre till självkostnadspris.

Nyfiken på vad du tänker?

Jag är alltid nyfiken på vad du som läsare tänker. Var det något som stack ut i texten? Har du varit på UPW eller något Tony Robbins event själv? Kommentera gärna!

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök