Investerat i Trines projekt i Machakos (som jag besökte i somras)

Spara en del av dina pengar etiskt och hållbart i solenergi samtidigt som du höjer människors livskvalitet

Reklam för Trine Financial Limited. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

I somras var jag i Machakos i Kenya för att se Trines verksamhet på plats. I dagarna släppte de möjligheten att investera i just det Machakos-projektet (annonslänk). Jag har investerat lite pengar i projektet nu.

Jag har skrivit mycket om Trine i mina andra artiklar, så jag sammanfattar bara det viktigaste här. Trine är ett Göteborgsbaserat företag vars affärsidé är att finansiera (läs: låna ut pengar till) bolag som gör skillnad för människor, miljö och samhälle på plats i t.ex. Kenya som det här fallet. Genom att samla in pengar via crowd-funding så skapar en affärsmässig långsiktighet på plats i områden som behöver hjälp.

Problemet är nämligen att välgörenhetsorganisationer gör ett fantastiskt arbete i katastrofområden, men de har inte möjlighet att långsiktigt bygga upp samhällen eller hjälpa människor ur fattigdom. Det bästa sättet att göra det på är inte genom allmosor utan genom långsiktig affärsmässighet. Problemet är dock att i många länder så är det väldigt svårt för företag att få tillgång till pengar för att ens kunna köpa in de varor som de sedan skulle kunna sälja med vinst. I t.ex. Uganda så vet jag att ett vanligt företagslån till ett mindre företag ligger på en ränta uppemot 25 procent (jmf. ca 3 – 7 procent i Sverige).

Vad Trine gör är att man samlar in pengar från sparare som du och jag, som kan tänka oss att använda en liten del av våra sparpengar i ett etiskt, hållbart och långsiktigt sparande. Sedan tar man de här pengarna och lånar ut dem till sin partner på plats, i det här fallet i Machakos (Raj Ushanga House (RUH)) som sedan köper in solpaneler och sedan säljer dem. Problemet är att de säljer dem i områden där fattiga människor bor som inte har råd att köpa dem upfront, så man betalar av dem till RUH som då behöver ligga ute med pengarna och således behöver lån som de inte får plats, men som de får av Trine.

Disclaimer

Jag har inte fått betalt för att skriva den här artikeln. Däremot får jag en liten ersättning om du väljer att investera i något av Trines projekt via någon av länkarna i den här artikeln. Det är inget som drabbar dig som kund. Jag investerar själv regelbundet i alla Trines projekt och även i det här. Som vanligt så rekommenderar jag aldrig något som jag inte gör själv, tycker är bra eller har gjort så mycket research på som jag har kunnat. Du kan läsa min annonspolicy här.

Lyssna på artikeln i poddformat

Du kan lyssna på den här artikeln i form av ett poddavsnitt också:

Om du gillar poddavsnitten, så kan du även prenumerera direkt på dem via din poddspelare via t.ex. iTunes eller SoundCloud.

Trine skapar en positiv spiral med win-win-win-win

Min gissning är att Trine tar någonstans mellan 5 – 10 procent av RUH och vi sparare får, i det här specifika fallet 5.1 procent. Så Trines affär är i princip att samla in pengarna, vara sjukt noggranna i kontrollerna av bolagen man lånar ut pengar till och sedan skära mellan på lånen. Så då har vi klarat av win för Trine, win för oss, win för företaget RUH på plats och den sista win handlar om slutkunden.

Jag anser att det alltid är slutkunden som är den viktigaste personen i hela kedjan. Det är ju den som står för pengarna som hela kedjan uppåt ska leva på och därför är det jätteviktigt att hen är nöjd. Det var det som jag ville se i mitt besök på plats i somras. När jag pratade med dem så var de supernöjda. Se gärna intervjun i artiklarna nedan, men i korthet så fick slutkunden en solpanel med batteri och fyra lampor, radio, ficklampa och USB-uttag för laddning av t.ex. mobiltelefon. Värdet (win:et) för dem, enligt deras egen utsago, var:

  • De sparade pengar på att byta från fotogen till solpanelen, besparing ofta på 50 – 75 procent
  • Barnen och de blev friskare då de slapp andas in fotogen
  • Man kunde låta barnen vara hemma med ljus på då ingen brandrisk fanns
  • Hemmen blev mindre sotiga
  • Barnen fick bättre betyg då de kunde läsa läxor hemma
  • Familjen fick bättre sammanhållning då man kunde vara hemma allihop på kvällen
  • Man kände sig mer trygg med t.ex. ficklampa och en lampa som var utomhuslampa
  • Man fick fyra lampor istället för 1 – 2 lampor
  • Man kunde ladda sin mobiltelefon varje dag

Det var bara det som jag kommer ihåg rakt upp och ner. Läs gärna mer i mina andra artiklar:

Machakos-projektet hos Trine specifikt och min rekommendation

Det är egentligen inte så mycket att säga om Machakos-projektet än det som står på deras hemsida:

Avkastningen ligger på 5.1 procent per år över en 30 månaders period. Det är där deras projekt brukar ligga och jag brukar tänka på det som en högrisk företagsobligation. Jag klassar det här ändå som en högrisk investering då du kan förlora hela insatsen. Det är inte som en fond som kan förlora ett antal procent i värde, men väldigt osannolikt blir värd 0. Det kan hända i den här typen av alternativa investeringar. Därför bör man aldrig investera några större summor. Jag själv ligger totalt inne i Trine med mindre än 5 procent av mitt totala sparkapital.

Det som motiverar både risken och investeringen för mig är att jag ändå bedömer sannolikheten mycket stor för att det fungerar, avkastningen är inte bra, men den är okej och framförallt så vet jag att mina pengar bidrar till att göra väldigt mycket gott. Men jag blir inte oansvarig för det, utan det är bättre att t.ex. sprida pengar i alla deras projekt än att gå all-in i ett. Eftersom motparterna är olika i de olika projekten sänker man risken genom att investera i fler än ett projekt. Så om du kan investera t.ex. 5 000 kr, lägg då bara 100 € i det här projektet och därefter 100 € i de fyra nästkommande projektet också.

Jag blir gärna utmanad från påverkan-tronen

Trines impact-topp-lista med Facebook-vänner

De har en ganska kul funktion när man är inloggad på deras sida. Eftersom man loggar in med sin Facebook så har de ju tillgång till ens vänner som också har investerat pengar hos dem. Det gör att man kan få en topp-lista med sina vänner. Just nu leder jag, men jag blir gärna utmanad. Så om du investerar, lägg till mig på Facebook så blir det kul för oss båda. Du hittar mig på Facebook här. :-)

Om du har några frågor, kommentera gärna!

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök