Investerat i Trines projekt i Machakos (som jag besökte i somras)
Sök:

Investerat i Trines projekt i Machakos (som jag besökte i somras)

Spara en del av dina pengar etiskt och hållbart i solenergi samtidigt som du höjer människors livskvalitet

I somras var jag i Machakos i Kenya för att se Trines verksamhet på plats. I dagarna släppte de möjligheten att investera i just det Machakos-projektet (annonslänk). Jag har investerat lite pengar i projektet nu.

Jag har skrivit mycket om Trine i mina andra artiklar, så jag sammanfattar bara det viktigaste här. Trine är ett Göteborgsbaserat företag vars affärsidé är att finansiera (läs: låna ut pengar till) bolag som gör skillnad för människor, miljö och samhälle på plats i t.ex. Kenya som det här fallet. Genom att samla in pengar via crowd-funding så skapar en affärsmässig långsiktighet på plats i områden som behöver hjälp.

Problemet är nämligen att välgörenhetsorganisationer gör ett fantastiskt arbete i katastrofområden, men de har inte möjlighet att långsiktigt bygga upp samhällen eller hjälpa människor ur fattigdom. Det bästa sättet att göra det på är inte genom allmosor utan genom långsiktig affärsmässighet. Problemet är dock att i många länder så är det väldigt svårt för företag att få tillgång till pengar för att ens kunna köpa in de varor som de sedan skulle kunna sälja med vinst. I t.ex. Uganda så vet jag att ett vanligt företagslån till ett mindre företag ligger på en ränta uppemot 25 procent (jmf. ca 3 – 7 procent i Sverige).

Vad Trine gör är att man samlar in pengar från sparare som du och jag, som kan tänka oss att använda en liten del av våra sparpengar i ett etiskt, hållbart och långsiktigt sparande. Sedan tar man de här pengarna och lånar ut dem till sin partner på plats, i det här fallet i Machakos (Raj Ushanga House (RUH)) som sedan köper in solpaneler och sedan säljer dem. Problemet är att de säljer dem i områden där fattiga människor bor som inte har råd att köpa dem upfront, så man betalar av dem till RUH som då behöver ligga ute med pengarna och således behöver lån som de inte får plats, men som de får av Trine.

Disclaimer

Jag har inte fått betalt för att skriva den här artikeln. Däremot får jag en liten ersättning om du väljer att investera i något av Trines projekt via någon av länkarna i den här artikeln. Det är inget som drabbar dig som kund. Jag investerar själv regelbundet i alla Trines projekt och även i det här. Som vanligt så rekommenderar jag aldrig något som jag inte gör själv, tycker är bra eller har gjort så mycket research på som jag har kunnat. Du kan läsa min annonspolicy här.

Lyssna på artikeln i poddformat

Du kan lyssna på den här artikeln i form av ett poddavsnitt också:

Om du gillar poddavsnitten, så kan du även prenumerera direkt på dem via din poddspelare via t.ex. iTunes eller SoundCloud.

Trine skapar en positiv spiral med win-win-win-win

Min gissning är att Trine tar någonstans mellan 5 – 10 procent av RUH och vi sparare får, i det här specifika fallet 5.1 procent. Så Trines affär är i princip att samla in pengarna, vara sjukt noggranna i kontrollerna av bolagen man lånar ut pengar till och sedan skära mellan på lånen. Så då har vi klarat av win för Trine, win för oss, win för företaget RUH på plats och den sista win handlar om slutkunden.

Jag anser att det alltid är slutkunden som är den viktigaste personen i hela kedjan. Det är ju den som står för pengarna som hela kedjan uppåt ska leva på och därför är det jätteviktigt att hen är nöjd. Det var det som jag ville se i mitt besök på plats i somras. När jag pratade med dem så var de supernöjda. Se gärna intervjun i artiklarna nedan, men i korthet så fick slutkunden en solpanel med batteri och fyra lampor, radio, ficklampa och USB-uttag för laddning av t.ex. mobiltelefon. Värdet (win:et) för dem, enligt deras egen utsago, var:

 • De sparade pengar på att byta från fotogen till solpanelen, besparing ofta på 50 – 75 procent
 • Barnen och de blev friskare då de slapp andas in fotogen
 • Man kunde låta barnen vara hemma med ljus på då ingen brandrisk fanns
 • Hemmen blev mindre sotiga
 • Barnen fick bättre betyg då de kunde läsa läxor hemma
 • Familjen fick bättre sammanhållning då man kunde vara hemma allihop på kvällen
 • Man kände sig mer trygg med t.ex. ficklampa och en lampa som var utomhuslampa
 • Man fick fyra lampor istället för 1 – 2 lampor
 • Man kunde ladda sin mobiltelefon varje dag

Det var bara det som jag kommer ihåg rakt upp och ner. Läs gärna mer i mina andra artiklar:

Machakos-projektet hos Trine specifikt och min rekommendation

Det är egentligen inte så mycket att säga om Machakos-projektet än det som står på deras hemsida:

Avkastningen ligger på 5.1 procent per år över en 30 månaders period. Det är där deras projekt brukar ligga och jag brukar tänka på det som en högrisk företagsobligation. Jag klassar det här ändå som en högrisk investering då du kan förlora hela insatsen. Det är inte som en fond som kan förlora ett antal procent i värde, men väldigt osannolikt blir värd 0. Det kan hända i den här typen av alternativa investeringar. Därför bör man aldrig investera några större summor. Jag själv ligger totalt inne i Trine med mindre än 5 procent av mitt totala sparkapital.

Det som motiverar både risken och investeringen för mig är att jag ändå bedömer sannolikheten mycket stor för att det fungerar, avkastningen är inte bra, men den är okej och framförallt så vet jag att mina pengar bidrar till att göra väldigt mycket gott. Men jag blir inte oansvarig för det, utan det är bättre att t.ex. sprida pengar i alla deras projekt än att gå all-in i ett. Eftersom motparterna är olika i de olika projekten sänker man risken genom att investera i fler än ett projekt. Så om du kan investera t.ex. 5 000 kr, lägg då bara 100 € i det här projektet och därefter 100 € i de fyra nästkommande projektet också.

Jag blir gärna utmanad från påverkan-tronen

Trines impact-topp-lista med Facebook-vänner

De har en ganska kul funktion när man är inloggad på deras sida. Eftersom man loggar in med sin Facebook så har de ju tillgång till ens vänner som också har investerat pengar hos dem. Det gör att man kan få en topp-lista med sina vänner. Just nu leder jag, men jag blir gärna utmanad. Så om du investerar, lägg till mig på Facebook så blir det kul för oss båda. Du hittar mig på Facebook här. :-)

Om du har några frågor, kommentera gärna!

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-10-15 klockan 08:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Spara och investera etiskt och hållbart.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tycker det här är ett bra och spännande projekt, och kommer gå in med en liten summa för att jag tror på idén och vill testa. Min fråga är vad för konto som är lämpligast att motta återbetalningarna på? Och hur vet jag vilken skatt det blir på eventuell vinst?

  Tack för en fantastisk podd (som jag mest tar del av det du producerar). Den är grym!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Madeleine
 2. Vit pil

  Bra och kul att så många människor vill engagera sig i detta, dock så ser jag största dela av Afrika som en ”förlorad” kontinent som enligt mig aldrig kommer att resa sig ur fattigdom och elände hur mycket västvärlden än försöker att stötta och hjälpa men, kul att andra har en annan syn på denna rika och stora kontinent som har alla förutsättningar…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bob
  1. Vit pil

   Om jag får utmana den synen, så tror jag inte på den. Tvärtom tillhör många av de Afrikanska länderna med snabbast tillväxt och störst förändring. Jag tror att i framtiden är det där som utvecklingen kommer att ske. Problemet är ju t.ex. att de inte har samma tillgång till kapitalmarknaderna, men det gör ju också att där finns möjligheter för ett företag som Trine.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack för ett intressant tips. Vill dock faktiskt säga emot dig om att välgörenhetsorganisationer och det du skriver om dem (”… men de har inte möjlighet att långsiktigt bygga upp samhällen eller hjälpa människor ur fattigdom. ”). Det beror helt på organisation och vad de jobbar med. Ja, många fokuserar på katastrofområden och då sker sällan någon samordning, vilket jag själv sett på plats i Nepal. Min fru jobbade för ett antal år sedan flera år i Kenya med en organisation vars enda syfte var att stötta nomader genom att ge dem grundläggande ekonomisk utbildning, stötta dem med mikro-lån och ge dem möjlighet att utveckla en affärsidé för ge dem en finansiell styrka (dvs. kontanta pengar) den dag torkan slog till och deras boskapshjordar drabbades hårt. Ett långsiktigt program som de nått mycket lyckades resultat med. Så att säga att de inte har möjlighet att bygga upp samhällen eller hjälpa människor är fel. Det beror helt på vilken organisation du tittar på.

  Tack för en intressant blogg!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Carl-Henrik
 4. Vit pil

  Verkar dessvärre gå lite så där för deras projekt om man kollar på de äldre projekten – synd för jag gillar också idén

  Företaget lades ner – projektet avbröts och pengarna betalades tillbaka (utan ränta?)
  https://www.jointrine.com/campaign/nakuru

  Företaget fick betalningsproblem, lånet löstes av en garant utan ränta:
  https://www.jointrine.com/campaign/jinja

  Betalningarna är försenade på grund av politiska läget i Kenya
  https://www.jointrine.com/campaign/kitale

  Med ~5% i årlig avkastning blir avkastningen -5% om var tionde projekt går omkull..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Morgan
  1. Vit pil

   Tack för sammanställningen!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  En dum fråga, var hittar du ”My Impact”? Hade gärna velat se den, men kan inte hitta. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Jättekonstigt, men jag hittar inte heller det just nu. Kanske har de tagit bort det? Kan du inte kolla med deras kundtjänst?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.