Trustbuddy - grupptalan, förlustavdrag och sammanfattning
Sök:

Trustbuddy – grupptalan, förlustavdrag och sammanfattning

Tyvärr inget riktig ljus i sikte i Trustbuddy

Den här artikeln publicerades 2015-12-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den här artikeln är en sammanfattning av den information som finns tillgänglig efter Trustbuddy-konkursen för några veckor sedan. Artikeln försöker ge en sammanfattning såväl som en tolkning och reda ut läget kring förlustavdrag.

För några månader sedan gick Trustbuddy i konkurs på grund av fulspel av den tidigare ledningen. Det innebär att aktieägarna förlorade alla sina pengar och läget är fortfarande ganska oklart när det gäller hur och när vi långivare får våra pengar.

Jag har under den senaste tiden fått in en hel del relevanta kommentarer från läsare som har gjort efterforskningar, samtidigt som jag själv också har försökt sätta mig in i vad som har hänt och dessutom pratat med en bekant om att eventuellt väcka en grupptalan mot de tidigare ansvariga personerna.

Sammanfattning och vanliga frågor

Konkursen sköts av Lindahls som jag tyvärr upplevt väldigt svåra att komma i kontakt med. Det beror sannolikt på antalet personer som drabbats av den här konkursen och frågans komplexitet. Jag har hört från flera källor att i vissa delar finns där ett väldigt oklart juridiskt läge kring just sådanhär peer-to-peer-plattform. Enligt den information som jag har fått är det här första gången den typen av verksamhet försätts i konkurs. Tydligen har konkursförvaltaren varit hos ett antal professorer och experter bara för att försöka klargöra det juridiska läget – och då ska man veta att Lindahls är långt ifrån några amatörer.

De har publicerat följande information på sin hemsida som jag rekommenderar att man läser om man är drabbad:

Sedan finns det även följande information som är mer generell och allmän:

Min egen tolkning

Min egen tolkning av det som har publicerats och tidigare erfarenhet är:

A) Aktieägarnas pengar är förlorade och där blir det sannolikt svårt att få tillbaka några större summor. En förhoppning sätts till den tekniska plattformen som kan inbringa ett par miljoner kronor till konkursboet, men det lär vara en spottstyver i sammanhanget.

B) Av långivarnas pengar så fattas minst 44 miljoner kronor (av totalt ca 300 miljoner som är utlånat och en okänd summa som ligger hos inkasso). Långivarna har det som kallas för separationsrätt – det vill säga att pengarna går inte in konkursboet utan tillhör långivaren. Det här är en mycket bra sak utifrån vårt perspektiv som långivare. Så här har förvaltaren uttalat sig:

Vi har preliminärt bestämt oss för att separationsrätten ska gälla i denna konkurs. Långivarna kommer kollektivt att dela på de pengar som fanns på klientmedelskontot på konkursdagen. Lars-Henrik Anderssonm, Lindahls

Problemet är dock att där är 3 500 st långivare som har lånat ut ca 350 miljoner kronor. Det ger ett genomsnitt på nästan 100 000 per långivare, men det lär sannolikt vara några som har lånat ut betydligt större belopp än så och ett antal som lånat ut små belopp. Problemet är dock att merparten av dessa pengarna – ca 300 miljoner är som fodringar på de som lånat pengarna, vilket tyvärr inte alltid är personer med god kreditvärdighet.

Konkursförvaltaren vill således sälja dessa tillgångar för att på så sätt kunna få in pengar som kan delas ut till långivarna. Problemet med en sådan försäljning är att man kommer behöva ge köparen en ganska väsentlig rabatt. Jag vet inte exakt vad som är kutym i branschen, men det skulle inte förvåna mig om man maximalt fick ca 20 % av beloppet – särskilt med tanke på att majoriteten, minst 250  av de 300 miljonerna anses vara ”dåliga lån”. Jag räknar därmed själv inte med att få tillbaka max 20 % av det utlånade kapitalet. Trist, men åtminstone inget önsketänkande.

När konkursförvaltaren föreslog det här så var där många långivare som inte ville att det skulle säljas, utan tycker att en organisation för att driva/vänta in skulderna kommer ge ett bättre värde. Enligt min uppfattning verkar försäljning av låneportföljen således ligga på is just nu.

Sedan finns där tyvärr även långivare som har lånat in pengar men det finns risk att pengarna har använts till verksamheten istället för lånen och därmed är det oklart om där finns separationsrätt eller ej – eller om man ens kan identifiera desssa pengar. Det kommer dessutom tyvärr dröja rätt länge innan vi kommer få tillbaka några pengar – min gissning är minst 6 – 12 månader

Anmäla anspråk

Man kan anmäla anspråk till konkursförvaltaren via deras e-postadress på trustbuddy@lindahl.se och då ska man ange belopp, namn och adress. Jag själv har skickat in skärmdumpar från kontot samt gjorda banköverföringar. Man kan faktiskt logga in på sitt f.d. Trustbuddy-konto och se siffrorna. Jag misstänker att konkursförvaltaren borde ha tillgång till den här informationen, men jag valde ändå att göra det.

Grupptalan mot de tidigare ansvariga

Jag har diskuterat möjligheterna till en grupptalan mot de personer som var ägare och ansvariga tidigare men situationen är än så länge lite för oklar för att kunna fatta ett konkret beslut. Jag är själv inte 100 % insatt i turerna framförallt i aktien, men om jag inte minns helt fel så gick värderingen på bolaget från ca 100 Mkr till nästan 1 000 Mkr på några månader. Grundaren och f.d. VDn Jens Glasö, gjorde om jag uppfattat det korrekt, en exit och tjänade nästan 120 Mkr. Han är tillsammans med två andra personer från den tidigare ledningen polisanmäld och ekobrottsmyndigheten håller på med en utredning.

Utmaningen med en grupptalan är dock flera – den största är att ställa sig från om där finns någon att ställa kravet mot och om det är rimligt att anse att den här personen kommer att betala. Det finns ju tidigare exempel med t.ex. Trustor-härvan där en av nyckelpersonerna Joachim Posener tog sina miljoner och stack utomlands tills brottet var mer eller mindre preskriberat. 120 miljoner kan man leva ganska gott på…

Man kan alltså få rätt i sak i sin grupptalan, men om den andra parten inte betalar så har man dubbel förlust, för man får inga pengar i skadeståndet och dessutom så står man där med sina egna advokatkostnader. Det som däremot verkar helt galet är att den här Jens dessutom har stämt Trustbuddy för på vilket sätt han fick sparken tidigare i år. För mig är det lite galet eftersom om du nu har blåst en massa personer, hur kan du då ha mage att dessutom stämma bolaget. Det antyder ju att personen i fråga inte tycker att han har gjort något fel vilket tyvärr sällan pekar på rätt håll i en personlighet.

Det som vi har kommit fram till är att avvakta med en eventuell grupptalan fram tills dess att konkursförvaltaren har lämnat sin förvaltningsberättelse. Men det kommer högst sannolikt att dröja 6 – 9 månader.

Förlustavdrag om man ägt aktien

I kommentarsfältet på min förra artikel om Trustbuddy har några läsare skrivit några väldigt bra kommentarer, framförallt om förlustavdrag där man kan kvitta en del av förlusten mot andra intäkter och vinster. Läsaren Patrik har gjort ett bra arbete som förtjänas att lyftas här:

Jag har kollat med skatteverket och om ni vill kunna kvitta förlusten i trustbuddy gäller följande. Har man ägt aktierna så kvittar man som vanligt men om man varit lender i trustbuddy så måste man sälja sin fordran till en annan person (fordran man har gentemot trustbuddys konkursbo), försäljningen skall ske till marknadsmässigt pris.

Här får man ringa upp konkursförvaltaren och kolla av vad som är rimligt. Därefter upprättar man ett dokument med försäljningen av fordran samt gör överföringen från köparen till säljaren. Lindahls (konkursförvaltaren) skall sen meddelas att fordran är såld och till vem.

Man får endast räkna av 70 % av förlusten, 30 % På detta fås åter på deklarationen. Vilket innebär, har du gjort en förlust på 100 000 så får du tillbaka 21 000 på skatten. Förlusten i trustbuddy kan kvittas mot kapitalvinster på Aktier/fonder, även mot inkomst av lön. Oavsett vad man kvittar mot så får man bara räkna av 70 % av förlusten i trustbuddy.

Själv tänker jag sälja fordran till min sambo och sen löser vi detta med pengar hit och dit internt mellan oss. Har ni ytterligare frågor kan ni kontakta Birger Persson på skattekontoret i Helsingborg på tel 010-5774554. Han är insatt i det hela och jag har haft kontakt med honom.

PS. vill ni kunna få tillbaka skatt vid nästa deklaration måste försäljningen av fordran göras innan 31 December. DS.

Så här skriver Patrik vidare:

Har nu kollat även med Lindahls som sköter trustbuddys konkurs, samt med en jurist på KPMG båda parter säker att det är helt okey att sälja fordran till annan person för att på så vis kunna kvitta förlusten. Väntar dock fortfarande på att få ett marknadsvärde från Lindahls.

Bevis som kan krävas av skatteverket är ett köp/sälj dokument där det framgår att man säljer sin fordran, du skall kunna uppvisa ett kontoutdrag på överföring av pengar från köparen till säljaren av fordran. Samt du bör gärna ha något skriftligt från Lindahls där ett marknadsvärde är fastställt. Dessa tre ting skall räcka om skatteverket vill granska dig.

Måste dock påpeka en sak som jag tidigare inte nämnde. Det finns en nackdel med att sälja av nu till annan person för att kunna kvitta. Det är om du i senare skede får tillbaka mer än marknadsvärdet.

Exempel: Mitt totala värde på trustbuddy på konkurs dagen är 100 000. Lindahls fastställer marknadsvärde till 30 % av detta d.v.s. 30 000. Säljer jag nu till min sambo så får hon ingångsvärden 30 000 kr. Nackdelen är nu att om det sen skulle visa sig att hon får tillbaka mer än 30 000 så anses det som en vinst och skall således skattas med 30 %. Det som är lite negativt är då att jag bara får tillbaka 21 % i samband med deklarationen. Dvs du förlorar 9 % på summan över marknadsvärdet.

Det bästa är alltså om man i så fall kan få Lindahls att sätta ett något högre marknadsvärde, då riskerar du inte att du får tillbaka mer än marknadsvärdet och då tappar du inte dessa 9 %. Det gör inget om du får tillbaka mindre än marknadsvärdet 30 000 för då kvittar du bara detta i nästa deklaration.

Jag kommer ändå att sälja min fordran, låt säga att Lindahls anger marknadsvärde till 30 000 kr som ovan, låt säga att han hade fel, du får tillbaka 20 000 till, totalt 50 000. Du förlorar då 9 % på summan över marknadsvärdet 30 000 = 1800 kr. Ganska lite pengar. När jag talat med Lindahls verkar det som att det kommer att ta flera år innan det är klart med konkursen. Jag väljer hellre nu att kvitta bort mina vinster och spara i mitt fall 20 000–35 000 kr, dessa pengar kan jag sedan lägga på annan investering. Som sagt vist kan jag förlora lite om jag får tillbaka mer än marknadsvärdet men tycker ändå det är värt detta.

Ps: juristen sa också att det är okey att köpa tillbaka fordran igen från min sambo, dock tyckte han att det borde gå några månader för att skatteverket inte skall anse att det varit fulspel. Jag kommer troligtvis köpa tillbaka denna 6 månader senare och då till samma marknadsvärde. (obs om inget oväntat hänt i konkursen som drastiskt ändrat marknadsvärdet)

Det här gäller alltså än så länge i de fall att man har ägt aktien om jag tolkar det korrekt. Jag ska försöka att under veckan få det bekräftat om det här gäller oss som ”bara” hade lånat in pengar och inte var aktieägare också. Rent logiskt borde en liknande sak gälla, då själva utlåningen är en kapitalfodran på bolaget. Problemet där är också vad den här fodran kan värderas till.

Återkommer om det.

Relaterade artiklar

Externa artiklar

Se även länkarna från konkursförvaltaren i början av artikeln.


Den här artikeln publicerades 2015-12-15 klockan 08:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

99 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Är det möjligen någon som har en hygglig mall för att sälja fordran som man kan använda i deklarationen? Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nikolaus
 2. Vit pil

  Jag har inte fått någon betalning än (vilket jag borde ha fått) men märkte att jag lagt in mitt bankkontonummer under ”Account number”. Jag antar att det är trustbuddykontonumret man ska ha där? Har mailat styrningsgruppen men inte fått något svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke
  1. Vit pil

   Jag har tyvärr inget bättre att säga än att kolla med dem igen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag tror inte att det är trustbuddykontonumret som avses med Account number. Trustbuddys kontonummer kallas för kund ID och finns angivet på det mejl som skickades ut för ca. 1,5 månader sedan. Det numret finns alltså redan hos Styringsgruppen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 3. Vit pil

  Summan som nu sattes över var bara en liten del av vad jag hade från början. Är det vad de hade nu, och resten sätts in i takt med att ALEKTUM driver in pengarna, eller? Är det någon annan som har förstått?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Ja, det kommer sättas in med jämna eller ojämna mellanrum beroende på hur lätt/svårt det är driva in pengarna. Man får helt enkelt ha tålamod, det kommer ta tid, samtidigt går det framåt.

   All den infon stod i mailet som Styringsgruppen skickade ut.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   William
   1. Vit pil

    För info: Jag har fått ut en av två betalningar nu.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, så har jag förstått det. Jag fick ut drygt 10 % av det som jag hade inne när det konkade.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Väldigt lite info på sistone. Någon som har hört hur det går med indrivningen??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Har inte hört mer än det senaste mejlet om att de snart skulle börja skicka ut lite pengar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Är det någon som har annan kontaktinfo till Ledningsgruppen. De svarar ju inte på mail.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
   1. Vit pil

    Vad är det som du vill komma i kontakt med dem om?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   2. Vit pil

    Fortfarande ingen som hört något??
    Tycker det är misstänksamt lite information från dem. Vad händer?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   3. Vit pil

    Det skickades ut mail igår till dom som skickat in fullmakten. Fick du det?

    Kort sammanfattning – pengar ska börjas betalas ut nu i första hand till dom som lämnat in fullmakten. Anledningen till att tagit tid är saker som ledningsgruppen inte kunnat styra över och dom insåg att dom var något optimistiska i förra mailet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    William
   4. Vit pil

    Tack William!
    Har fått det men det hade hamnat i skräppost-mappen av någon anledning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   5. Vit pil

    Kan bara intyga det här. Jag känner en person i ledningsgruppen personligen och det har varit mycket strul med konkursboet tyvärr.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Så har deklarationen nu kommit. Där står inget om räntor från Trustbuddy, så verkar inte som de har betalat in till skatteverket? Jag tänkte även deklarera förlusten i år (jag har sålt fodringen). Någon som vet rent praktiskt hur man gör detta?

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Förlusten ska deklareras på blankett K4 avsnitt D.
   På tal om ränta från Tustbuddy så är det omöjligt att själv avgöra vad som är räntor på det kapital som vi ändå inte kan komma åt. Trustbuddy har inte rapporterat någon ränta till skatteverket och inte heller betalat in skatten, så det klokaste är nog att inte ta upp räntan i deklarationen. Räntan är man nog blåst på i alla fall och det kan väl inte vara rimligt att betala skatt på något man inte fått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 6. Vit pil

  Hej, Vad tror ni om det senaste mailet dom (styrgruppen norge) skickat ut? Mvh William

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Jag känner Niklas Danaliv litegrann, och är väldigt positiv till att han tydligen är med i gruppen nu. Han är en bra kille, som slutade jobba i finansbranchen och startade egen utbildningsfirma för att han var trött på att tjäna pengar på att lura folk, och istället ville jobba med att hjälpa folk förstå hur man får en bättre ekonomi.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Adrian
 7. Vit pil

  Har varit i kontakt med bl.a. konkursförvaltaren efter de senaste utskicken från båda parter.
  Jag ställde lite frågor som kändes befogade och kom fram till följande:
  Generellt är det riktigt att ett avtal mellan styrningsgruppen och långivarna bör förtydligas så att inga onödiga pengar bränns. Vidare bör vi långivare också rimligen kräva någon kontinuerlig uppdatering eller rapport med jämna mellanrum, så att det finns klar transparens i det som sker. Men om man vill få in några pengar från utestående lån är detta i dagsläget den enda realistiska vägen att gå.
  Det är fortfarande oklart vilken återbetalningsgrad styringsgruppen kan tänkas få eller lyckas förhandla sig till. De sitter i förhandlingar, och även där förstod jag det som att man utvärderar både att sälja fordringarna eller att driva in dem, antagligen beroende på utfall.
  Pengar som redan har betalats tillbaka till klientmedelskontona från lån som lösts kommer inte att vara en del av det som denna grupp tar hand om vad jag förstått det som. Mer information om dessa går att hitta i första utskicket från konkursförvaltaren på lindahls.se/trustbuddy under ”information till långivare”.

  Vad gäller plattformen och kopplingen till trustbuddy.se så ligger den nere just nu, men inbetalningar bokförs som tidigare till respektive långivares konto. Något datum när den kommer upp igen var oklart, men ev. oroliga själar vet i varje fall att ingen data bakom detta har försvunnit åt något håll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Citerar/adderar lite info från den en annan tråd:
   Vi är ju många som undrar ungefär samma saker, så jag tänkte jag skulle dela med mig av lite vad jag fått fram i min kommunikation med den norska gruppen. Det jag skriver nedan är vad jag fått till svar, sen är det ju upp till var och en hur kritiskt man vill ställa sig.

   1. Angående att bli betalningsskyldig till gruppen så ser de inte att lämnad fullmakt innebär en sådan risk. Den teoretiska risk de ser och medger är att man inte får några pengar tillbaka.

   2. Angående att köpa enskilda långivares fordringar så ser de inte att de kan komma med ett sådant förslag i nuläget. En del i detta är att de fortsatt anger att ingen egentligen kommit med ett konkret bud på att köpa lånestocken. De säger att de länge arbetat tätt med konkursförvaltaren och att det som i den informationen angivits som bud på att köpa snarare varit antydningar från de olika aktörerna om att de kanske kunde tänka sig köpa till en viss nivå. De faktiska bud som diskuterats har handlat om indrivning. Dessa diskussioner fortsätter nu, såväl som försök att få in faktiska bud på att köpa istället för att driva in.

   3. Angående tidsfristen (11 jan) så ska de ha fått in 2/3 innan fristen gick ut.

   4. Angående Trustbuddys allmänna villkor 21 (som ju blir en del av fullmakten), att villkoren när som helst kan ändras utan att fråga medlemmarna, så anser de inte att detta är ett villkor de kommer eller skulle kunna nyttja.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
 8. Vit pil

  Har också valt att inte skriva på fullmakten.
  Har mailat styrgruppen med frågor om tex ev erbjudande om att sälja skulderna kommer gå ut även till de som inte skrivit på.
  Det är dock väldigt tyst från styrgruppen just nu. Inte ett svar på två veckor fast de svarade så fort i början. Någon som vet vad som händer just nu?
  Hur kan vi som inte skrivit på se till att Lindahl säljer våra skulder snabbt och smidigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Jag tror inte att det går att skilja ut de skulder som tillhör personer som inte har skickat in fullmakten från de skulder som tillhör personer som har skickat in en fullmakt. Varje lån är ju strimlat i små belopp som troligen tillhör både fullmaktsgivare och icke fullmaktsgivare. Det lär ju knappast gå att driva in skulderna endast till den del som berör fullmaktsgivarna. Antingen tar den norska gruppen över indrivningen av samtliga lån eller också inga alls.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  2. Vit pil

   Hej, jag är journalist på Realtid.se och är på jakt efter långivares synpunkter på grupptalan. Kontakta gärna mig på 08-420 030 62.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David Gustavsson
 9. Vit pil

  Jag har valt att inte skriva under fullmakten.
  Innan jag ger fullmakten till någon grupp vill jag ha namnet på alla i gruppen. I norsk media finns information om att det är 12-15 personer med i den gruppen. Jag vill också innan jag skriver på någon fullmakt veta om någon i gruppen är någon av dem som är polisanmäld i den här händelsen, eller dömd i något annat liknande händelse.

  Att svaren är vaga från gruppen är egentligen inte så konstigt. Dekan ju inte säga så mycket förrän de vet hur läget ser ut och vilka som är med, efter det kan man börja komma med förslag. Istället för fullmakt borde de ha skickat ut en Letter of intent.

  Däremot är det konstigt att de menar att konkursboet inte gör något. Av den information jag sett på hemsidan förstår jag det som att de dels försöker sälja plattformen samt utlånade medel. Att ett sådant köp inte går igenom i en handvändning bör även ledningsgruppen inse.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenie
  1. Vit pil

   Värt att poängtera är att denna grupp är samma grupp norrmän som haft kraftiga invändningar emot och därigenom också stoppat konkursförvaltaren från att sälja lånen. Då tar det ju såklart extra lång tid…

   Enl konkursförvaltaren tackade de visst nej även till erbjudandet om indrivning där, som jag fattade det, ca 75% skulle komma tillbaka men efter betydligt längre tid. Som grädde på moset känns inte norska gruppens advokat vid någonting om dessa förslag, trots att det är norska gruppen som hindrat konkursförvaltaren genom att motsätta sig hans förslag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  2. Vit pil

   Hej! Jag är journalist på Realtid.se och söker synpunkter på grupptalan. Ringa gärna mig på 08-420 030 62.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David Gustavsson
 10. Vit pil

  En intressant fråga som lyfts är hur en splitt av lånestocken ska fungera i praktiken om varje lån är uppdelat på många långivare. Om man ska driva in ett lån borde man väl då behöva samtliga dessa långivares fullmakter för att driva in lånet. Skulle man börja driva in de delar av lånen man har täckning för (lite udda inkassolapp att få i brevlådan) eller bara kunna driva in de lån man har full täckning för?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Det är tom mer komplicerat än så. Alla pengar som står som utlånade för oss är ju defakto INTE utlånade av oss, utan återbetalningen stulen av Trustbuddy och i sin tur ånyo lånade ut dem.

   När jag själv började nysta i detta och (bokstavligen) räkna hur många låneförnyelser jag hade i snitt månad för månad så var det endast ca 150-200 av totalt ca 800 utestående lån. När jag i detalj frågade ut TB hur det kunder vara så var deras förklaring att lånen gått till inkasso. Dvs 75% av mitt kapital hade, efter bara några få månader, gått till inkasso. Detta var uppenbarligen en lögn och när jag då krävde att få ut kompletta listor med vem som lånat av mig och hur dessa lån hanterats så blev det väldigt tyst i andra änden. Och idag vet vi ju att det var TB själv som lagt beslag på merparten av dessa pengar ”för eget bruk”. Råder f.ö. alla att själv logga in och räkna och jämföra hur många lån som förnyats/månad jämfört med antal utestående lån.

   Dessa pengar bör ju rimligen i så fall komma tillbaka via krav mot konkursboet, ett konkursbo som Jens nu försöker stämma på miljonbelopp för felaktig uppsägning. Dvs en av galjonsfigurerna i Norska gruppen ”för att rädda allas våra lån” är alltså redan i full färd med att försöka stjäla våra tillgångar genom att tömma konkursboet på så mycket pengar som möjligt för egen vinning på direkt bekostnad av oss andra små långivare. Och om jag får våga mig på en gissning, inte en enda krona av de pengar TB ”stal” kom från storfräsarna i inre cirkeln i Norska gruppen…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
   1. Vit pil

    Ursäkta mig, Stefan H, men du är verkligen ute och cyklar. Att du hade en massa lån hos kronofogden efter bara en kort tid berodde nog på att TB i början skrev över dåliga lån på nya låntagare för att kunna uppfylla regeln om 90 % uttag. Troligen inte så att TB lagt beslag på pengarna ”för eget bruk”. Visserligen helt åt helvete men pengarna var inte stulna.
    Sedan antyder du att gruppen ”alltså redan i full färd med att försöka stjäla våra tillgångar genom att tömma konkursboet på så mycket pengar som möjligt för egen vinning på direkt bekostnad av oss andra små långivare”. Detta är inte sant. De utlånade pengarna ingår enligt konkursförvaltaren inte i konkursboet och kan alltså inte disponeras av någon utom långivarna. Det är illa nog det som hänt utan att du försöker måla upp en inbillad farobild som vi inte vet något om ännu. Vänta med din kritik tills vi får se vad som händer. Som Jan så riktigt har skrivit kan vi dra tillbaka våra fullmakter om vi anar ugglor i mossen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
  2. Vit pil

   @Erwin
   Jag är rädd att det tyvärr är du som har fel.

   Vad jag förstått av samtal, email och det som finns att läsa så består den summa som STÅR som utlånat kapital i TBs webplattformen av 2 olika delar.
   1) Lån du själv står som utlånare för till en låntagare
   2) Pengar ”stulna” av TB där TB står som legal utlånare till låntagare

   Grupp 1 har separationsrätt, grupp 2 är defakto en fordran på konkursboet. Du har vad jag förstått ingen laglig möjlighet att hoppa över konkursboet och kräva in de lånen direkt från låntagaren då du inte du står som laglig ägare av dessa.

   Vad gäller överskrivning för att andra ska kunna ta ut 90% så har du garanterat helt fel. Jag är en relativt ny utlånare till TB och när jag började så hade TB redan ändrat policy och dragit in den möjligheten för folk. Jag är faktiskt den som från början varnade Jan på denna sidan att det inte längre var möjligt att ta ut 90% på kort tid från TB vilket fick honom att ändra i sina rekommendationer och uppgifter här på RT.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  3. Vit pil

   Alternativt talade TBs support till stor del sanning, att en väldigt stor del faktiskt hamnat hos inkasso. Konkursförvaltaren sa ju exempelvis följande till Di:

   ”Min bild är att cirka 250 [av 300] miljoner kronor är dåliga lån och 50 miljoner kronor är bra lån. De som har dåliga lån kan inte räkna med att få tillbaka mer än 10-20 procent av beloppet”

   I vissa fall tycks användare sett det som att det är smidigare att låta lånen gå till inkasso än att förlänga dem. I andra fall har de fått en avbetalningsplan där inget av avbetalningen syns inåt förrän hela lånet är avbetalt. Är kanske dessa pengar som TB hanterat på annat vis än vad de hade tillåtelse att göra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
 11. Vit pil

  En sak som jag fick tips om var att mejla Lindahls och be dem att kräva att de får vara en representant i den norska styrgruppen för att se till att där inte sker något fuffens.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Om det bildas en grupp, där den norska inre cirkeln har en majoritet av rösterna (>50% av den anslutna lånestocken bakom sig), vad ska då Lindahls eller någon annan då kunna göra över huvud taget när ett avtal väl är skrivet? Det kommer bli lagligt & demokratiskt tagna beslut som tömmer tillgångarna till dem själva. Folk i ledningsgruppen som opponerar sig kommer helt sonika bli nerröstade alt utbytta. Åter igen, detta är precis så saker gick till i Verdisparhärvan.

   Är det verkligen bara jag här som har bemödat mig om att googla och läsa hur Glenn & C/O REDAN gått till väga för att lura av folk 100-tals miljoner av privata småsparare för bara halvdussinet år sedan?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 12. Vit pil

  Vet inte om det är rätt eller fel, men jag har valt att skicka in fullmakten. Man kan alltid dra tillbaka den och jag har fått tipset från två kontakter som också är insatta i ärendet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jag har också skickat in fullmakten. Jag har en stor del av mina utlånade pengar i Danmark och Finland (inte p.g.a. eget val, men pengarna placerades där av TB) och eftersom det har talats om att lånen på marknader utanför Sverige skulle säljas för bara ca. 25% så tycker jag att jag inte har så mycket att förlora.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  2. Vit pil

   @Erwin

   Glöm inte att sämsta tänkbara situation INTE är en 100%-ig förlust. Skyhöga indrivningskostnader och stora honorar som ledningsgruppen ger sig själva (precis som i Verdisparhärvan…) mycket väl kan betyda att du på dina 25% får 0% tillbaka och dessutom blir SKYLLDIG att betala ytterligare pengar till den Norska gruppen. Så dina 25% (i dagsläget -75%) kan mycket väl bli tex en total förlust på mer än ditt totala utlånade kapital (tex -130%).

   Du kan förstås i det läget såklart alltid vägra betala och pröva lyckan via norsk domstol istället. Lycka till med det mot slipade ”affärsmän” som redan svindlat privatpersoner på 100-tals miljoner.

   I vilket fall, utgå inte automatiskt från att saker garanterat inte kan bli värre…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
   1. Vit pil

    Jag tycker att du målar fan på väggen. Det kan hända att en del i gruppen inte har ett helt fläckfritt förflutet men undertecknaren av utskicket är advokat i en känd advokatfirma som jag tror inte är beredd att förstöra sitt rykte med skumraskaffärer.
    Dessutom kan du aldrig bli ersättningsskyldig för något du inte samtyckt till. Vi som har skickat in våra fullmakter har inte skrivit under några som helst förpliktelser om betalning. Att få det till att vi ska kunna bli skyldiga gruppen mer pengar än det som ingår i våra lån är verkligen att överdriva. Jag har skrivit att jag är villig att riskera mina utlånade pengar, som jag ändå inte hyser något större hopp om att få igen och har svårt att tänka mig att min kostnad kan bli större än så.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
  3. Vit pil

   Jag resonerar som så att man kan skriva på den för att se vad som händer och vilken information man kan få ut, fullmakten kan alltid återkallas och man ska väl även ha ett avtal mellan oss och advokaten innan de kan debitera oss. Så jag bedömmer det tämligen ”ofarligt” att signera fullmakten just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Antar att den norska gruppen skulle sätta upp en organisation och att denna skulle hantera utbetalningen till långivarna av de medel inkassobolagen drar in(?). Vad finns det för spårbarhet i detta, garantier för att det sker korrekt? I någon mån är det väl ofta så, att man helt enkelt får lite till att det blir rätt och rättvist. Kändes bara lättare att lita till Lindahl ur den aspekten.

   Antar vidare att nu är det bara att vänta och se hur det gick med fullmaktsinhämtandet, ingen idé att ändra sig nu. Hade det inte inkommit tillräckligt med fullmakter senast i söndags så skulle ju alla fullmakter bli ogiltiga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  5. Vit pil

   @Erwin
   Naturligtvis målar jag fan på väggen. Men det finns definitivt anledning till att göra det också. Jag kan inte nog understryka att de redan har lurat miljoner av andra privatpersoner på näst intill identiskt tillvägagångssätt! Har du bemödat dig att faktiskt googla och läsa vad som hände i Verdisparhärvan INNAN du beslutade dig för att tycka att jag har fel eller överdriver?

   Dessutom. Vi vet att ett antal högt inom Trustbuddys är polisanmälda och under utredning. 2 personer med höga odds på att vara under utredning är alltså samma Glen Sundhagen (nyckelperson i Verdisparhärvan) och Jens (grundaren) som också är huvudpersoner i den Norska gruppen. I så fall, snacka om att hoppa ur askan i elden genom att lämna inte bara förtroende utan även formella fullmakter till dessa 2 och deras bundsförvanter.

   @Jan
   Ja, de behöver gå ett steg till än denna första fullmakt för att kunna genomföra bluffen. Men för varje person som ansluter sig i detta läget så minskar chansen att något vettigt annat alternativ återstår. Vad gör det om du drar tillbaka din fullmakt senare om det då längre inte finns något annat alternativ? De uppenbara lögnerna de har spridit om att de är ENDA alternativet är ju också ett direkt steg för att försöka förhindra andra alternativ redan i sin linda.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
   1. Vit pil

    Jag vet att Glen Sundhagen är med i Styrningsgruppen men han är definitivt inte ensam. Det finns andra personer i gruppen som jag inte har någon negativ information om. Men varifrån du fått att Jens Glasö ingår i gruppen vet jag ej. Jag kan i alla fall inte finna hans namn någonstans i de dokument som jag har tillgång till. Har mycket svårt att tänka mig att någon ens skulle kunna tänka sig att ta med Jens Glasö i gruppen. Då skulle all tilltro till gruppen försvinna.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
  6. Vit pil

   Från Norska DN, tidigare länkat till av Carl.

   ” Jens Glasø (44), grunnleggeren av selskapet og administrerende direktør frem til for et drøyt år siden, sier til DN at han ser veldig positivt på initiativet til å samle långiverne.

   Han forteller at han er med i en gruppe på 13–15 privatpersoner og selskaper som tilsammen har lånt ut mellom 100 og 120 millioner kroner via det konkursrammede selskapet.

   Etter det DN forstår har Jens Glasø godt over ti millioner låst i utlån.”

   Dvs Jens är en av huvudpersonerna i gruppen med norska investerare med en ansenlig mängd av rösterna i gruppen.

   F.ö är Glenn inte bara med i ledningsgruppen, han leder den. Dvs, anställd i TB under Jens ledning då oegentligheterna förekommit, nyckelperson i Verdisparhärvan där hundratals miljoner lurades av småsparare och nu alltså ledare i gruppen som utnämnt sig själva till enda möjliga räddningen för dina pengar (vilket direkt bestrids av offentliga uppgifter från konkursförvaltaren utan tidigare inblandning i affären). Just snyggt radarpar de där två.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 13. Vit pil

  Jag blir mer och mer intresserad av att sälja min fordran ju mer jag läser om det här. Skulle man kunna få ut 40 % vore jag rätt nöjd. Är det någon som vet om det finns möjlighet att sälja sin fodran till något av de företag som jobbar med att köpa förfallna skulder och sånt? Eller funkar det bara om det är hela lånestocken som säljs på en gång, exempelvis av Lindahl?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian S
  1. Vit pil

   Inte vad jag vet. Transaktionen som beskrivs är ju mest för att skapa en skatteeffekt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Har följt diskussionen och tycker, precis som jag tidigare var för naiv för att reagera på, att de svar och kommentarer som den norska gruppen ger är mycket floskler utan konkret innehåll. Svaren upplevs som svävande och dumförklarande, ganska likt de svar man fick om man ställde knepiga, men relevanta frågor till folket på trustbuddy när det var som mest i gasen….
  Ställde några frågor till nämnda e-postadress (bland annat nedanstående) utan att få något svar hittills. Kanske är det för svårt att svara på för dem?
  ”””
  * Vilken kostnad talar vi om för indrivningen av lånen? Jag läste mailet och där stod det enbart att ”det är större chans att få in något genom indrivning än att inte försöka driva in något”.
  * Ger fullmakten er rätt att, precis som Trustbuddy gjorde, använda de pengarna som kommer in från låntagarna för att täcka de kostnader ni har för indrivningen, eller hur kommer detta att ske rent praktiskt? ”””

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik B
  1. Vit pil

   Jag har sett svar på den senare frågan från den norska grupperingen:
   ”Kostnader til inkassoselskaper, advokater, teknisk personale og andre som bistår vil trekkes fra det bruttobeløpet som kreves inn.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  1. Vit pil

   Tack för länken Carl.

   Jag ber folk notera att både den norska advokaten och företrädarna för gruppen i Norge ljuger rakt ut i tidningen. Lindahls har alltid erbjudit sig att hantera lånen även om de ligger utanför konkursboet. Naturligtvis mot en extra kostnad, men tro inte på något sätt att den norska gruppen skulle driva något gratis för er räkning. Tvärt om visar deras tidigare fuffensaffärer att de inte skäms för fem öre för att ta ut hutlösa avgifter, tex 20M av totalt 85M för att bara hantera pengarna avsedda till ett husbygge (övriga 65M förskingrades dessutom till sista kronan).

   Jag har skrivit ett brev till Lindahls om att jag önskar att de tar hand om mina lån efter bästa förmåga och att jag under inga förutsättningar är intresserad av att den norska gruppen med lögnare och bedragare får någon som helst tillgång till mina pengar och fordringar. Föreslår att övriga som inte heller vill lämna över kontrollen av sina medel till ”stjärnor” som grundaren Jens (som stämt TBs konkursbo på miljonbelopp för ”felaktigt avskedande”) och Glenn (centralperson i Verdispar som lurade av privatpersoner 100-tals miljoner för några år sedan) likaså skriver ett brev till Lindahls så de förstår att vi är många som mycket hellre ser att Lindahls hanterar indrivningen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  2. Vit pil

   Apropå ord mot ord mellan Lindahl och den norska gruppen så skriver de senare att de inte tidigare tagit del av anbuden som nu presenterades i informationen från Lindahl. Fråga och svar till/från deras advokat nedan, från idag:

   Fråga: ”Skulle det vara möjligt för er att i korthet redogöra för vad för resultat ni ser möjligt att uppnå, ställt i relation till de anbud konkursförvaltaren presenterar i sitt nya informationsbrev?”

   Svar: ”SLa meg først påpeke at jeg som rådgiver for den såkalte norske gruppen 18. desember 2015 fikk meddelt av bobestyrer at det ikke forelå noen konkrete tilbud og at det tilbudet som angivelig skal ha blitt avvist av denne gruppen i hvert fall er ukjent for den norske grupperingen undertegnde representerte (ca 80 millioner kroner i utestående. På generelt grunnlag har vi uttalt at alt over 50 % er greit, men at tilbud på lavere prosentandeler fra boet måtte vurderes konkret dersom et tilbud skulle komme.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  3. Vit pil

   Detta finns ju bla att läsa i den länkade PDFen från Jans artikel redan 15 dec…

   ”Den 11 november skrev vi till alla långivare och utgick då från att långivarna hade separationsrätt på det sätt vi beskrivit ovan. Vår utgångspunkt var då att vi skulle sälja låneportföljen i syfte att följa den vårdplikt m.m. som följer
   med uppdraget som konkursförvaltare. Vi fick många reaktioner på brevet. En var att flera stora långivare
   ansåg att vi skulle vårda de fordringar som vi har med separationsrätt bättre om vi på långivarnas uppdrag driver in fordringarna med hjälp av några inkassobolag. Parallellt har vi bjudit in intressenter att lägga bud på den utestående låneportföljen för att kunna jämföra de olika alternativen.

   Mot bakgrund av reaktionen på brevet och bedömningen att det är separationsrätt kommer vi att kontakta ett antal långivare och redovisa de bud vi fått och samtidigt erbjuda långivarna att vi sätter upp en organisation för att som alternativ driva in fordringarna för deras räkning. Konkursboet kommer av naturliga skäl att begära ersättning för sitt arbete och inkassobolagens kostnader om detta alternativ blir aktuellt.”

   Nu har denna advokaten alltså inte ens hört talas om att Lindahls fått både bud och erbjudit att hantera lånen? Det är ju så dåligt ljuget så man blir mörkrädd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  4. Vit pil

   Möjligen kan man tolka det som att de inte anser sig sett anbudet i detalj. Jag skrev till advokaten och påtalade att många skulle se ett faktiskt anbud på 40% för den svenska lånestocken som väl så gott som en förhoppning om 50%. Svaret blev då detta:
   ”Jeg har full forståelse for ditt valg, men siden jeg ikke har sett noe tilbud om kjøp av lånene gjennom bobestyrer til tross for flere purringer, er dette ikke et alternativ vi i Norge har.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  5. Vit pil

   Hur man än vänder och vrider på saker så är inte ”vi tycker inte vi fått tillräckligt mycket detaljer” inte samma sak som de hävdade i tidningen ”konkursförvaltaren erbjuder ingen lösning alls, alla som inte vill förlora allt måste snarast skicka oss en fullmakt omedelbart!”. Det senare är klart och tydligt en FUD-kampanj för att skrämma så många som möjligt att i all hast skicka in fullmakter till dem. Vi har redan facit från Verdispar-härvan på vad som händer när man ger fullmakter till dessa personer. Poff, alla pengar försvinner.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 15. Vit pil

  Sofia, om du skulle vilja ta del av brevet och dess bilagor kan du säkert få det direkt från gruppen om du skriver till dem på tbdy.fullmakt@gmail.com.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Frågan är om det är en slump vilka som har fått brevet resp inte. Min bekanta, som hade betydligt lägre insatt belopp, fick inget brev, medan jag fick. Eftersom, vad jag förstått, det är 2/3-delar av lånestocken, inte antalet långgivare, de behöver fullmakt från, så har de kanske struntat i att kontakta alla med mindre belopp?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 16. Vit pil

  Jag känner personligen att det är olustigt att den norska gruppen har en särställning i processen då de kan kontakta oss på bred front med sin information eftersom de har tillgång till våra adresser, allt medan vi var och en sitter på vår kammare med något av ett informationsvakuum att kontrollera deras utsagor mot. Tog förresten och frågade dem rakt ut var de fått min adress från: ”Vi har fått dette gjennom lister i Trustbuddy-systemet. Vi kjenner imidlertid ikke noe mer som lånenes størrelse mv og kan heller ikke uten fullmakt foreløpig hente ut slik informasjon.”

  Helt klart tycks de intresserade av att processen går i en viss riktning och att de själva kan kontrollera vilken riktning det är. Finns det någon alternativa fördelar med indrivning som de skulle se för sin del? Utan vidare information finns det risk för att mitt personliga val kommer grundas i något så känslokopplat som vilket alternativ jag tror på sikt kommer riskera leda till minst ånger och agg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
 17. Vit pil

  Jan Bolmeson – fVad säger du angående fullmakten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
  1. Vit pil

   Jag håller på och undersöker det. Har inte riktigt bestämt mig än. Återkommer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Har talat med Lars-Henrik andersson på Lindals advokatbyrå som sköter konkursen av trustbuddy och han rekommenderar långivarna att gå med i den Norska gruppen. Vi har störst möjlighet att få tillbka mest pengar då säger han. Har även talat med Personer inom denna grupp i Norge och de säger att Finland och Danmark eventuellt kommer stoppa återbetalningen av lån. Detta kan ev sprida sig till Norge och Sverige också och därför vill de dra igång den här gruppen för att kunna få tillbaka våra utlånade pengar. För min del har jag bestämt mig att gå med i gruppen och jag rekomenderar att andra gör det också. Det krävs att 2/3 av långivarna skriver på för att de skall tillåtas starta igång gruppens arbete.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Vad menar du med att Finland och Danmark eventuellt ska stoppa återbetalningen av lån? Betyder det att allt som finns utlånat i dessa länder går förlorat eller betyder det bara att konkursboet slutar driva in skulderna och att skulderna sedan säljs.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  2. Vit pil

   Håller med Erwin där, väldigt luddigt uttalande om vad som faktiskt händer med lånen. Som jag fattade brevtexten så är det endast att nuvarande lån under indrivningsprocess av inkassobolag eventuellt stannar upp. Lånen i sig kvarstår ju, för inte försvinner en skuld bara sådär, och definitivt inte ”inom några dagar”, möjligen efter 5-10år. Det går ju att återuppta indrivningsprocessen senare, med samma, eller ett annat, indrivningsbolag, eller bara sälja av lånen mot kontanter.

   I slutänden handlar det ju också om hur JAG får mest pengar i fickan. Är det genom en snabb försäljning för 40% av utestående värde av konkursförvaltaren? Eller är det genom en flerårig, långdragen process efter avdrag av provisioner till en styrgrupp och borträknat alternativavkastningen man kan uppnå på annat håll?

   För nuvarande har jag ytterst lite förtroende för denna styrgrupp, både pga omständigheterna runt brevet och genom det ytterst graverande andra grävt fram om styrgruppen i Flashbacktråden. Om någon dock är övertygad om att de kommer får tillbaka mer pengar via denna Styrgrupp så säljer jag gärna vidare mina utestående skulder i Sverige för 40% av värdet så kan ni lämna fullmakt för den summan också. Har även en bekant med lån i Sv, Fi & Dk som i så fall kan tänka sig sälja vidare lånen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  3. Vit pil

   Är inte detta väldigt konstigt, att Lars-Henrik skulle rekommendera enskilda långivare på detta vis? Om det nu är så tydligt för honom vilket vägval som skulle ge oss mest pengar tillbaka, varför finns det då ingen officiell kommentar om detta från Lindahl?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  4. Vit pil

   Följer upp mitt eget svar, då jag själv nu kom i kontakt med Lindahl via telefon. De meddelade att de har för avsikt att gå ut med vidare information på hemsidan innan veckan är slut. Det var dock en så länge just en avsikt, snarare än helt säkert. Synd om den låter vänta längre än den norska gruppens tidsfrist (11 jan).

   De bekräftade vidare att de i nuläget var positiva till den norska gruppens initiativ. Är man osäker på om man ska tro detta bör man alltså snart inte behöva lita till källor på nätet, utan kunna läsa det i information direkt från dem.

   De nämnde också att den norska gruppen sitter på en stor del av det utlånade kapitalet och att Lindahl såg att om den norska gruppen kan få till att det blir en indrivning för den delen av kapitalet så kan det bli klart svårare att få bra pris på återstående del av låneportföljen i sin helhet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  5. Vit pil

   Ska tilläggas att Lindahl tycks lämna till den enskilde långivaren att göra en riskbedömning av att ge den norska gruppen fullmakt. Var åtminstone så det lät när jag frågade om deras syn på deras tidigare förehavanden i relation till vad som nu sker. Får väl se vad deras nästa informationsutskick säger.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  6. Vit pil

   Jag är tyvärr ganska övertygad om att om den norska gruppen får som de vill, så får inte jag tillbaka en enda krona. Glenn Sundhagen är upp över öronen inblandad i massor med ekonomiska skumraskaffärer bla med specialisering på att fullständigt tömma bolag på tillgångar genom fula upplägg och missbruk av fullmakter i Verdispar-härvan. Verdispar startade massor med underprojekt där man tex skulle bygga ett höghus med lägenheter för 85M NOK i Dubai. 20M NOK tog ledningen i löner/provisioner i just det fallet, sedan betalades 65M ut till diverse företag i Dubai och poff, så var ALLA pengar borta och inga tillgångar fanns kvar. Massor av dylika affärsupplägg gjordes, och en del av undercheferna (målvakterna?) blev dömda till skadestånd till aktieägarna på 100tals M NOK.

   Jag har full förståelse för att Glenn och C/O tror att de kan få ut betydligt mer av låneportföljen om de tar hand om den, men jag är tämligen säker på att det är direkt på MIN bekostnad deras vinst kommer att ligga i så fall. Som sagt, vill någon köpa mina lån och placera kontrollen över dem i dessa bedragares händer, så gärna för min del.

   http://e24.no/naeringsliv/kredittilsynet-gransker-verdispar/3136629
   http://www.nrk.no/norge/far-tilbake-105-millioner-kroner-1.11714870
   Googla gärna mer om Verdispar-härvan…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  7. Vit pil

   Carl mfl, tack för bra info!

   Jag har lånat ut lite småpengar vi trustbuddy. Inga stora summor i investeringperspektiv men en bunt tusenlappar jag gärna vill ha tillbaka. Så svårt att ta beslut när man knappt får veta vad som händer (att norska gruppens brev bara når några, tex., jag har inte fått ngt). Hoppas Lindahls går ut med ngt konkret snart!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sofia
  8. Vit pil

   Efter att ha läst igenom Lindahls uppdaterade information som nu ligger på lindahl.se/trustbuddy hade jag fortsatt frågor beträffande vad som händer om den norska gruppen får ihop 2/3 av fullmakterna och man inte själv givit dem fullmakt. Talade med en representant för Lindahl som sa att de i nuläget behöver vänta och se vad utfallet av fullmaktsinhämtandet blir. Ett scenario som nämndes, om än inte det enda, är att var och en kan komma att få hantera (driva in eller sälja) sin fordran på egen hand om den återstående portföljen är för liten för att konkursförvaltaren ska se att de ska hantera den. Skriver inte detta för att övertala någon, har inte själv bestämt vilken fot jag ska stå på.

   Bl.a. med anledning av att inte alla har fått brevet frågade jag den norska gruppen denna fråga (med svar nedan):
   ”Kommer gruppen jobba för att ta fram en uppgörelse med konkursförvaltaren om indrivning gällande samtliga långivares fordringar, även de kopplade till långivare som eventuellt inte ger fullmakt i detta skede? Frågan är relaterad till vad man kan anta sker om man inte ger någon fullmakt och tillräcklig andel fullmakter ändå inkommer.”
   Svar: ”Svaret er ja, men vi vet enda ikke helt hvordan vi skal få dette til. Jo flere som blir med jo større sannsynlighet er det for at det kan finnes en løsning også for de som ikke blir med.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  9. Vit pil

   I ljuset av dagens brev från Lindahls kommer jag tveklöst INTE att lämna någon fullmakt till den norska gruppen, som har tidigare starka kopplingar till Verdispar-härvan och grova bedrägerier av privatpersoner på 100-tusentals miljoner. Sköter den svenska, formellt tilldelade, konkursförvaltaren indrivningen så kommer JAG garanterat få betydligt mer tillbaka än om bedragare i Norge, specialiserade på att länsa bolag, får ta hand om saken. I det senare fallet skulle jag bli förvånad om jag fick tillbaka en enda krona. Med samma rövarfasoner de hanterade pengarna i Verdispar så kan det lika väl sluta med att jag totalt sett blir skyldig dem pengar för kostnaderna för indrivningen…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  10. Vit pil

   Känns som det utvecklades från att det bara fanns ett (ok) scenario med allt hanterat av konkursförvaltaren, till att man nu kan se en hop olika scenarion utifrån hur fullmakterna fördelar sig och hur den norska gruppen agerar. Gäller exempelvis konkursförvaltarens anbud fortfarande om norska gruppens kapital inte är med på tåget (oavsett om det kommer upp i 2/3)? Svårt att förutse utgång och ökade möjligheter till framtida, utdragen huvudvärk. Lutar åt ett beslut baserat på vilket alternativ jag riskerar ångra minst om det skulle gå som värst. Om man väljer att se det som valet mellan en välrenommerad konkursförvaltare i svenskt lagrum och en affärsmän med tveksam bakgrund i norskt lagrum så är ju inte just det valet så klurigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
 19. Vit pil

  En fundering jag haft sedan jag först läste nedan
  ” Av långivarnas pengar så fattas minst 44 miljoner kronor (av totalt ca 300 miljoner som är utlånat ”

  Hur mycket av de saknade 44miljonerna hänger ihop med inlåningsbonusen på 10% som många troligtvis tagit del av under åren som gått? Dvs +10% på insatt kapital som helt plötsligt och omedelbart vid insättning trollats fram ur tomma intet? Rent intuitivt känns det som det där är första stället man bör börja titta på om det inte särredovisats på något sätt så det redan är klart och tydligt och ytterligare 44 Mkr saknas utöver dessa luftpengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan H
  1. Vit pil

   Hej, jag är journalist på Realtid.se och skulle vilja höra lite med dig om hur du ser på grupptalan och inlämning av fullmakt.
   Ring gärna mig. Jag nås på 08-420 030 62. Du får givetvis vara anonym.
   Tack på förhand!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David Gustavsson
 20. Vit pil

  Jag har fått nedanstående brev från en grupp låntagare i Norge som inte är nöjda med hur konkursboet sköter indrivningen av utestående lån. Jag publicerar brevet här dock utan de medföljande bilagorna. De som anser att de har anledning att stödja gruppen och som inte fått mejlet uppmanar jag att kontakta gruppen under adress:

  https://www.flashback.org/showthread.php?p=55861365&posted=1#p55861365

  Til alle lånegivere i TrustBuddy.

  Vi er en gruppe bestående av flere av kreditorene gjennom Trustbuddy-plattformen som med bekymring har sett på faren for at fordringene kan bli verdiløse på grunn av manglende oppfølging av utestående. Inkassoselskapene i Finland og Danmark har varslet om at pågående virksomhet vil stoppe på grunn av manglende styring. Det er videre naturlig å forvente at disse problemene innen kort tid også vil kunne spre seg til Sverige og Norge.

  Konkursboet vil ikke foreta seg all den tid de har akseptert at lånene ikke tilhører boet. Samarbeid og en avtale med konkursboet er likevel nødvendig fordi informasjonen som ligger på plattformen er nødvendige for at fordringene skal kunne drives inn.

  En styringsgruppe ledet av Glenn Sundhagen, Arne Lærdel og Tor Erik Nilsen har igangsatt arbeidet med å få inn et tilstrekkelig antall fullmakter slik at prosessen kan igangsettes.I tillegg bistås denne gruppen av advokat Karl-Anders Grønland. Senere nyvalg av alle de nevnte personer vil kunne skje. Det viktigste er nå å få igangsatt en prosess som kan sikre alle mot tap. Vi viser til det vedlagte brevet som redegjør for sakens utvikling.

  Vi er avhengig av at så mange som mulig av långiverne signerer vedlagte fullmakt. Siden fullmakten også viser til de opprinnelige lånevilkårene i Trustbuddy er også disse vilkårene vedlagt.

  Uten tilslutning fra minst 2/3 vil igangsettelsen av en slik prosess ikke kunne skje. Det er derfor viktig at så mange som mulig blir med for at heller ikke de øvrige långiverne skal kunne lide et tap.

  Styringsgruppen vil i den innledende prosessen prioritere følgende oppgaver:
  Styringsgruppens første mål er å samle fullmakter fra 2/3 av låneporteføljen med utsendelse til alle långivere i løpet av 31.12.2015
  Oppnådd 2/3 signerte fullmakter innen 11.01.2016
  Inngå avtale med konkursadvokaten for overføring av informasjon.
  Inngå avtale med med inkasso selskapene for inndrivelse av fordringene i alle skandinaviske markeder.

  Vi har dessverre ikke e-postadressen til alle långivere og vil derfor be om at dersom du kjenner noen som ikke har mottatt denne e-posten så videresender du denne.

  Skulle det være spørsmål, er det bare å sende disse på e-post eller ved å ta kontakt på annen måte.

  Med vennlig hilsen

  Glenn Sundhagen på vegne av Styringsgruppen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   Ska naturligtvis vara ”en grupp långivare i Norge”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
  2. Vit pil

   Har också fått mejlet, och initialt är jag lite skeptisk till det hela. Avsändare ””. Redan det känns oseriöst, en grupp inkluderat en advokat som skickar brev från Googles gratismailtjänst istället från tex en respektabel advokatfirma? Ett brev och ett avtal på Norska när man söker kontakt med samtliga Nordiska långivare? Juridiskt korrekt Norska är nog inte många från övriga 3 länder speciellt bra på, minst en Engelsk översättning hade väl varit lämpligt om det ska kännas seriöst? Utskickat mitt i natten strax före storhelger med en kort deadline på 11-12 dagar för anmälan, varav flertalet helgdagar? Inte skrivs väl några lån av under helgerna, så stressen att få in anmälningarna just nu känns skum. Sammantaget klämtar det väldigt många varningsklockor för mig, så kommer kontakta minst Lindalhs innan jag gör något.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  3. Vit pil

   Avsändare klipptes visst bort. Nytt försök
   tbdy . fullmakt @ gmail . com

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  4. Vit pil

   Jag fick följande feedback från en källa i finansbranschen som jag har stort förtroende för angående mejlet från Trustbuddy.

   ”Spontant kan jag tycka att man ska tillhöra den grupp som har störst muskler (flest antal klienter), för då minimerar man sina kostnader genom att fler delar på dessa. Du måste kolla om din hemförsäkringar rättskydd täcker en tvist som drivs av norska advokater.

   Att skriva på en fullmakt insteg ett kan nog vara en god idé, om inte annat så för att se vad som händer och vilken information man kan få ut, fullmakten kan alltid återkallas och du ska även ha ett avtal mellan dig och advokaten innan advokaten kan debitera dig. Så det bör vara tämligen ”ofarligt” att signera fullmakten”.

   Jag har inte hunnit sätta mig in mer i det just nu, utan tänkte göra det imorgon eller under helgen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  5. Vit pil

   Råder alla som funderar på att skicka in denna fullmakt att titta på vad folk grävt fram i flashbacktråden. Bla jobbade Glenn Sundhagen i TB före den nya ledningen tillsattes och kan därför eventuellt tillhöra stimmet med fula fiskar. Finns även kopplingar till ekonomiskt fulspel tidigare i andra företag, bla genom att införskaffa fullmakter från intet ont anande privatperson för att ledningen skullr kunna köra över närvarande aktieägare på stämman och tömma företag på pengar genom diverse transaktioner och höga löneanspråk.

   Tillhöra den största gruppen är högst sekundärt jämfört med om en styrgrupp har rent mjöl i påsen och jobbar för allas bästa eller bara försöker roffa åt sig pengar för egen räkning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 21. Vit pil

  Stefan H: Så har även jag uppfattat det. dvs det blir en nackdel att 70% avräknas men att du betalar 30 % i skatt på ”vinsten” i trustbuddy. Försökte förklara detta för skatteverket men de verkade inte bry sig om det. Saken är nog den att de egentligen inte vet hur detta ärendet skall hanteras. Känns lite som att de gissar sig fram. Ring gärna Birger Persson på skattekontoret i Helsingborg och ställ frågan personligen till honom så kanske han kan förklara hur de ser på det.
  För min del så orkar jag inte lägga mer energi och tid på det nu, det får bli som det blir. Dessutom är nu min fordran såld så då är det rent krasst min sambo som skulle få slåss för dessa pengar. Jä jä får i alla fall ca 23 000 tillbaka på skatten nästa år för förlusten och sen får min sambo in resten när de väl betalar ut vad som finns kvar i bolaget. Troligtvis har jag/vi då fått tillbaka 50 % av min ursprungliga investering och jag kan känna mig nöjd där. Orkar inte bry mig om de sista skattekronorna så för min del får det bli som det blir med den saken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 22. Vit pil

  Fredrik, jag är osäker på det här med skatten. Har talat in ett meddelande hos skatteverket och väntar på att de skall ringa så att jag kan fråga om detta. Ser att det verkar komma in pengar på trustbuddy kontot löpande och att skatt dras för Sverige kontot i alla fall. I kontohistoriken kan jag inte se att någon skatt är draget för Finland och när jag talade med trustbuddy för länge sedan sa de att det inte dras någon skatt på de utländska placeringarna…. Har du inte skickat in begäran om att få ut din del i Trustbuddykonkursen än och du nu vill sälja din fordran så borde det ju fungerar bra om du först upprättar ett sälj dokument och fixar över med pengar som bevis på affären och att din sambo sen skickar in en begäran om att få ut sin del i konkursen. I mitt fall har jag först skickat in en begäran av min del i konkursen, detta innan jag bestämt mig för att sälja min fordran. Nu efter försäljningen av fordran gjorde vi som så att min sambo skickade in en ny komplett begäran om att få tillbaka sin del av trustbuddy. Hon fick alla dokument av mig och hon bifogade: Mina tidigare uppgifter på insättningar i trustbuddy. Dokumentet att hon köpt min fordran. Skärmdump på saldot hos trustbuddy, samt skärmdump på överföringar av pengar mellan våra konton för att hon nu köpt fordran…. Talade lite snabbt med skatteverket nu men det verkar inte som att man kan begära att få tillbaka någon skatt från dem i alla fall. Dock får du höja ditt anskaffningsvärde. I mitt fall har jag satt in 150 000. Kapitalet hade ”växt” till 165 523 vid konkursdagen. Jag sålde min fordran för 55 000 till min sambo. Tack vare att ”värdeökningen” hos trustbuddy är återinvesterad med skattade pengar så får jag lov att ange 165 523 som anskaffningsvärde vilket gör att min förlust blir större och jag får således tillbaka lite mer på skatten. Jag får nu 15 523 extra som förlust.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Tack Patrik!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
  2. Vit pil

   Fast det är en kraftig nackdel att de vill räkna på det sättet. Man får ju bara dra av 70% av en förlust, men skatteverket har redan dragit 30% vinstskatt på återbetalt belopp fast det egentligen totalt sett är en förlust. Vinster borde egentligen kvittas mot förluster och mellanskillnaden skattas. Nu får man betala full (100%) vinstskatt först och sedan bara få tillbaka 70%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 23. Vit pil

  Därefter skickade jag till Lindahls för att berätta att fordran nu är såld och till vem. Så här skrev jag, se nedan.

  Jag bifogade också dokument som styrker överföring av pengar från köpare till säljare. Saldo på trustbuddykontot, samt dokument/skärmdump på insättningar gjorda till trustbuddy.

  Ärende: Anspråk till Trustbuddys konkursbo – Advokatfirman Lindahl
  Hej, jag heter xxxxxxx och jag har köpt yyyyyy fordran i Trustbuddy. Köpet genomfördes 2015-yyyy till det marknadsvärde du angav yyyyyy via hans mail jyyyyyyy.gmail.com den 17 december 2015. D.v.s. 40 % av nominellt värde för Sverige, samt 30 % av nominellt värde för Finland. Nedan specificeras överföringar till klientmedelskonto hos trustbuddy gjorda av yyyyyy. Nominellt värde för Finland yyyyy SEK gav marknadsvärde yyyyyy SEK, Nominellt värde för Sverige gav marknadsvärde yyyyyy SEK. Totalt marknadsvärde yyyyyy SEK. Denna summa har jag xxxxxxxx överfört till yyyyy konto, i samband med detta undertecknades ett köpeavtal.
  Veckan innan Trustbuddy stängdes ner hade xxxxxx totalt på sitt trustbuddykontot xxxxx SEK, varav xxxx SEK i Sverige samt xxxx EUR i Finland. Detta efter att ränta var dragen samt att förlust på obetalda lån räknats av. Utlånat medel i Sverige var vid denna tidpunkt xxxxx SEK, innestående medel på klientmedelskonto var xxxxx SEK. För Finland var xxxxx EUR utlånat på finska marknaden samt xxxxx EUR innestående på klientmedelskontot i Finland. Härmed övertar jag xxxxxx fordran på xxxxxx SEK i trustbuddys konkurs.

  Följande överföringar är gjorda av xxxxxxx
  Trustbuddy Finland
  Insättning 2015-xxxxxx xxxxxx SEK
  Insättning 2014-xxxxx xxxxxxx SEK
  Trustbuddy Sverige
  Insättning 2014-xxxx xxxxx SEK
  Insättning 2014-xxxx xxxxxx SEK
  Insättning 2014-xxxxxx xxxxxxx SEK

  Totalt kapital överfört till Trustbuddy: xxxxxx SEK

  xxxxx
  xxxxxxn 111 b
  50638 Borås
  Personnummer: xxxxx
  Telefon: xxxxx
  E-post: xxxxxxxxx
  Mitt bank konto för framtida utbetalning: xxxxxxxxxx (Swedbank Sjuhärad)
  Jag bifogar följande handlingar:
  Skärmkopia på xxxxxxx trustbuddykonto veckan innan konkursen.
  Skärmkopia på xxxxxxxx samtliga insättningar till Trustbuddy
  Skärmkopia på överföring av kontanta medel från yyyy till xxxxxx
  Köpebrev – köp av yyyyyy fordran i trustbuddy med underskrift.
  Vänligen bekräfta att du mottagit detta mail och att fordran är överförd till mig.
  Med vänlig hälsning yyyyyyy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Hej, Patrik!

   Vad fick du för svar från Lindahl? Behövdes det mer information?

   Ha det fint!
   Vänliga hälsningar
   Robin Karlsson

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Karlsson
 24. Vit pil

  Tänkte lagt in ett färdigt word dokument men vill inte ha spam på min epost så här kommer texten i alla fall så kan ni ha den att redigera efter.
  Så här skriv jag försäljningsdokumentet då jag sålde min fordran till min sambo.

  Försäljning av Fordran i Trustbuddy AB

  yyyyyy har varit långivare i företaget Trustbuddy. 19 Oktober 2015 gick trustbuddy i konkurs.
  xxxxxk har totalt överfört xxxxxx SEK till Trustbuddy, varav xxxxx i Trustbuddy Sverige. Samt xxxxx SEK i Trustbuddy Finland som sedan räknades om till Euro.

  Advokatfirman Lindahl är ansvarig för konkursen, yyyy har fodringar på trustbuddy på xxxxxxx SEK, detta då kapitalet räntat sig. yyyyy har gjort anspråk på denna summa hos Lindahls. Kontakt har upprättats med ansvarig person på Lindahls advokatfirma i Stockholm – Lars-Henrik Andersson.

  Via Andersson har yyyyyk den 2015-12-17 fått fram ett marknadsvärde på sin fordran i Trustbuddy. Andersson meddelar via mail att aktuellt marknadsvärde är 40 % av nominellt värde för trustbuddy Sverige samt 30 % av nominellt värde för trustbuddy Finland. Med nominellt värde avses placeringens ingångsvärde, d.v.s. överförda medel till Trustbuddy AB.

  Trustbuddy Sverige xxxxxx investerat. Marknadsvärde 40 % = xxxxx SEK
  Trustbuddy Finland xxxxxx investerat. Marknadsvärde 30 % = xxxxxx SEK
  Totalt är Marknadsvärdet uppskattat till xxxxxx SEK.

  xxxxxxx avser härmed att köpa denna fordran i Trustbuddys konkursbo till det marknadsvärde som Lindahls angav 2015-12-17 vilket var xxxxxx SEK.

  Ärendet har tagits upp med Skatteverket i Helsingborg – Birger Persson samt Jurist på KPMG i Borås samt med Lars-Henrik Andersson på Lindahls. Ingen har några invändningar för denna affär.

  Med underskrift av detta dokument intygas att köpare och säljare har kommit överens, att likvida medel är överförda från köpare till säljare samt att Lindahls omgående skall meddelas att fordran övergått till Txxxxxx xxxxxx.

  Fordran kvarstår i sitt fulla värde mot trustbuddy på xxxxxxxxx, Advokatfirman Lindahls är konkursförvaltare och verkar för att så mycket som möjligt av dessa medel återgäldas till den nya ägaren av fordran – xxxxxx. yyyyyyy räcker över alla historiska transaktionshandlingar till eeeeeee rörande insatt kapital och kontosaldo hos Trustbuddy.

  Säljare fordran: Köpare av fordran
  xxxxxx xxxxxxx
  xxxxxxx xxxxxxxx
  50638 Borås 50638 Borås
  Personnummer: xxxxxxxx Personnummer: xxxxxxxxx
  E-post: jxxxxxxx Epost: xxxxxxxxx
  Telefon: xxxxxxxx Telefon: xxxxxx

  Underskrift . Underskrift .
  Datum & ort . Datum & ort .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Någon som hört någon värderings% för tillgångar i Danmark? Så man har en aning ifall man inte lyckas få tag på Lindahls före årsskiftet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  2. Vit pil

   Fick tag på Lars-Henrik Andersson på Lindahls via telefon idag och fick då reda på att hans nuvarande bedömning är att värdet på krediterna är ca 40% för de i Sverige och ca 25% i Finland, Danmark & övriga länder. Om Skatteverket hade några frågor ang dessa värderingar så var man välkommen att hänvisa dem till honom.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 25. Vit pil

  Hej, kul att du publicerade mina kommentarer, kanske var lite otydlig men hela texten om möjligheter till kvittning gäller för oss som varit långivare, nämner egentligen inget alls om kvittning för Aktieägare mer än att detta sker som brukligt är vid konkurser i aktiebolag. Antar att om man varit aktieägare så får man kvitta hela förlusten 100 % mot ex kapitalvinster på andra aktier eller fonder precis som vanligt. Vi som långivare får bara räkna av 70 % av förlusten på detta får vi tillbaka 30 % föresatt att vi har vinster att kvitta mot. Kan nu också meddela att jag fått marknadsvärdet bestämt på min fordran, talade idag med Lars-Henrik på Lindahls Stockholm och han meddelade att för sverigeplaceringen så hade de fått bud på 40% av nominellt värde. På Finland gjorde han mer en uppskattning till 25-30 % av nominellt belopp. Med nominellt belopp så menar han ingångsvärdet, de pengar som är överförda till trustbuddy. Detta är alltså marknadsvärdet och det jag i dagsläget kan räkna med att ungefär få tillbaka av mitt ingångsvärde i trustbuddy (som långivare). skulle denna prognos stämma kommer jag totalt med skattereduktion och återbetalning från konkursbot få tillbaka hela 52% av vad jag ursprungligen lånade ut till trustbuddy. Inte så farligt som jag räknat med i alla fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Jag har enbart varit långivare och tänker mig att sälja min fordran till min sambo så som du gjort för att kvittera förlusten mot annan vinst. Har inte heller gjort någon begäran till Lindahls ännu, men det borde man kanske göra? Inte minst för att få tillbaka skatten som redan är inbetalad. Om du har möjlighet för du gärna skicka de dokument du har! Och gärna kommentera på hur man bör göra för att få tillbaka inbetald skatt! Vet inte om Jan får lägga upp dem eller om det är ok att publicera mailadress i kommentar? TACK!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
 26. Vit pil

  Hej, vet du om hur det fungerar med den skatt man betalat på intjänad ränta? Man har ju faktiskt aldrig fått de pengarna man skattat på (om man nu inte tog ut pengar när det väl gick).
  Kan man förklara situationen för skatteverket eller hur ska man göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Skatteverket påstår att när man gör sin fordran till Lindahls så skall man även där kunna kräva att få tillbaka skatten. Jag har själv inte gjort det då jag först fick reda på detta efteråt. I annat fall när du väl kvittar din förlust mot någon vinst i framtiden så får du lov att ange hela summan som ”anskaffningsvärde” summan du hade på trustbuddy på konkursdagen. I aktier så får du ju bara räkna ditt anskaffningsvärde du köpt aktierna för som ingångsvärde men här tack vare att pengarna är skattade och återinvesterade så får du räkna hela summan och då får du ju tillbaka erlagd skatt på deklarationen. Känner att jag förklarade lite konstigt, hoppas du förstår ändå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 27. Vit pil

  Vet någon hur det fungerar med den skatt man betalat på intjänad ränta? Vinsten fanns ju faktiskt inte om man inte tog ut pengarna vilket iaf inte jag gjort (tyvärr). Är det skatteverket man ska prata med och vilka uppgifter ska man ha?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 28. Vit pil

  Jag förstår inte riktigt inlägget som behandlar förlust i Trustbuddy.
  Du skriver i rubriken ”Förlustavdrag om man ägt aktien” men i artikeln talas om hur man gör om man varit lender i Trustbuddy. Vad menas med lender? Är det samma som långivare? Måste en långivare verkligen sälja sitt innehav för att kunna dra av den förlust som med säkerhet kommer att uppstå? Räcker det inte att för skattemyndigheten visa på differensen mellan utlånat kapital och återbetalat kapital?
  Jag har ytterligare en fundering. Vad händer med den ränta som dragits från våra konton och som antagligen kommer att redovisas för skattemyndigheten? Borde man inte kunna hävda att vi långivare aldrig fått de pengarna? Känns fel att betala skatt för något som man inte fått.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin Salamon
  1. Vit pil

   Hej, det blev lite missförstånd med artikeln. Med lender så avser jag långivare, texten är aktuell för oss som varit långivare. I mitt fall så har jag mycket vinster just i år och vill därför kunna kvitta dessa i nästa deklaration därför måste jag i år säja min fordran så att förlusten uppstår i år. Vill du avvakta så måste du troligtvis inte sälja din fordran. Du bör då kunna vänta ut hela konkursen och sen redovisa för skatteverket hur mycket du fick tillbaka och därefter göra avdrag för din förlust. Hur lång tid detta tar vet jag inte, troligtvis minst ett år. Jag föredrar att få tillbaka dessa pengar nu och placera dem. Skatteverket har sagt till mig att eftersom pengarna på trustbuddy är skattade och återinvesterade så skall hela summan du har på ditt trustbuddykonto i saldo användas som ditt ansakffningsvärde. Tack vare detta så får du högre ingångsvärde och således får du tillbaka en stor del av detta på deklarationen. Det verkar som att trustbuddy kommer fortsätta att dra skatt på det som återbetalas, detta får du då tillbaka till viss del eftersom ditt saldo på trustbuddy ökar, således ökar ditt ingångsvärde och då gör du större förlust som du får tillbaka på deklarationen. Dock så är denna typ av företagsverksamhet nytt i Sverige och vad jag vet så är detta den första konkurs som skett i ett sådant bolag så allt är mycket nytt för skatteverket, de verkar ha mycket svårt att svara på frågor och de har svårt att förstå hela upplägget så det känns lite osäkert med deras råd i just detta fallet tycker jag. Ni som har fler frågor om detta till mig når mig på http://fonderingar.blogspot.se/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 29. Vit pil

  När jag loggar in på mitt konto hos Trustbuddy står där en summa ”Belopp tillgängligt för uttag” som ökar sakta efterhand som lån återbetalas. Har du lyckats få någon klarhet i om denna summa verkligen tillhör mig som kontohavare och kommer betalas tillbaka eller om dessa pengar också kommer delas proportionerligt mellan alla långivare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  G
  1. Vit pil

   Har noterat samma sak, undrar dock om det har med återbetalningen att göra. Tror snarare det är så att trustbuddy har gjort en fuling där man bara satt in en % summa som löpande fyller på kontot utan att det egentligen kommer in några pengar, detta för att det skulle se ut som att kunderna fick sin tillväxt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 30. Vit pil

  Hela det här med att sälja sin fodran till sin sambo verkar komplicerat. Om du får någon klarhet i om detta är ok och smart får du gärna skriva mer om det! Tack för inlägget!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Förstår att det kan låta lite bökigt men det skall inte vara så mycket krångel. Har upprättat ett dokument nu och skall göra överföringen de kommande dagarna. Om någon är intresserad så kan jag gärna dela med mig av dokumentet för sälj av sin fordran så kan ni bara ändra namn, summa osv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.