Undersökning kring uppskjuten belöning. Hellre 200 idag än 500 imorgon....
Sök:

Undersökning kring uppskjuten belöning. Hellre 200 idag än 500 imorgon….

Den här artikeln publicerades 2008-03-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Hörde idag talas om någon undersökning (mejla mig om du vet vad den heter eller var den gjordes) som utfördes i USA som gick ut på att människor fick välja att:

 1. Tjäna 18.000 och bo i ett område där medellönen var 17.000.
 2. Tjäna 24.000 och bo i ett område där medellönen var 25.000

Det intressanta var att en större majoritet valde altnerativ 1 även om deras livskvalitet hade blivit bättre i alternativ 2. På samma sätt valde de hellre att få $200 idag än att få $500 om 2 månader.

Vad väljer du?


Den här artikeln publicerades 2008-03-24 klockan 00:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  När det gäller området, hade mitt val berott av kostnader för t ex boende (som rimligen kan antas vara högre i området där medelinkomsten var högre) och uppskattad lätthet att sälja hus, vinst och motståndskraft mot prisfall.

  I valet om 200 nu eller 500 om två månader, säkra pengar. Ja, om jag inte trott jag kunde föröka dem själv mer så antar jag att jag valt 500 om två månader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Plupp
 2. Vit pil

  Jag hade utan tvekan valt pengarna nu. Sedan är ju det en fråga om vem man får pengarna av senare. Är det en icke trovärdig person så är ju svaret givet att pengarna nu är bättre.

  Många verkar nu haka på det här om ”Uppskjuten belöning är bra”. Visst, så länge du gör affärer med en person ni vet kommer betala er senare. Den biten verkar man totalt ignorera.

  Sedan måste man också räkna in inflation i bilden. I framtiden måste du få mer pengar enbart för att täcka upp för förlust av köpkraft. Så per definition förlorar du pengar på att vänta.

  Så, nej: Pengarna nu tack:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.