Undersökning: när har börsen hämtat sig?
Sök:

Undersökning: när har börsen hämtat sig?

Gemensam spekulation och underlag inför en kommande artikel

Låt oss hjälpas åt och spekulera tillsammans. Kanske jag rentav kan få återkomma med en illustrativ pedagogisk poäng i en artikel lite längre fram. 😁 Tack på förhand för hjälpen!


Den här artikeln publicerades 2020-03-21 klockan 12:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Undersökning.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Menar du när respektive index åter är på samma nivå som i mitten av februari 2020 (+30%) eller när värdet på ens indexfonder åter är på samma nivå som det var i mitten av februari 2020 (+43%+inflation)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Det är samma sak (om du bortser från inflationen). För att index ska återhämta sig efter ett fall på 30% så behöver index gå upp med 43%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
 2. Vit pil

  Ja, det är nog inte så lätt att svara på. Spekulera om däremot…

  Det här är ju ingen vanligt börskrasch utan den är driven av nya Coronaviruset som, om det får härja ohämmat har potential att orsaka lika stora skador på liv och hälsa som andra världskriget (räknat med att 60% behöver smittas innan det stannar av och att 2% av dem dör). Fast skillnaden mot andra världskriget är ju att det denna gång inte handlar om att man skadar varandra med vett och vilja.

  Det som behövs för att skapa det lugn på börsen som en återgång nästan kräver är vaccin, fungerande terapier och mycket större säkerhet kring riskgrupper, en eller flera i kombination. Om inte flockimmunitet inträffar först.

  Vaccin kan vi förmodligen se om c:a 1 år. Fungerande terapier kan vara nått som kommer vilken dag som helst, eller aldrig. Och större säkerhet om riskgrupper är ju en vetenskap som växer fram successivt. Flockimmuniteten kommer nog dröja längre än ett vaccin om inte undersökningar visar att vi alla redan haft COVID-19 utan att veta om det…

  Kanske kommer vi att se en nedgång i spridningen av viruset redan till sommaren, och då alltså en uppgång på börsen. Men finns inte de andra faktorerna på plats kommer nog den uppgången vara ganska ihålig och om spridningen blossar upp till hösten så går det nog nedåt igen ganska snabbt.

  Ju längre tid som drabbade företag och branscher ser 0 kr i inkomst, desto större likheter blir det nog med en vanlig krasch, så om de medicinska riskerna inte kan hanteras inom 3-6 månader tror jag vi kan räkna med att återgången tar lika lång tid som vid en normal börskrasch…

  Krävs det längre tid av restriktioner kommer vi nog snabbt närma oss någon slags negativt rekord i den ekonomiska historien, och då blir det svårt att sia om hur återgången kommer att se ut…

  Men förutsatt att det inte börjar droppa in rapporter om Kinesiska zombier bland överlevarna i Wuhan så kommer ju mänskligheten finnas kvar och konsumenter finnas kvar osv så krävs det mer än 6 månaders restriktioner tar det säkert längre tid än vid en normal krasch, men förmodligen inte så väldigt mycket längre.

  Eller så blir vi alla lappsjuka, börjar fuska och ses till nästa löningshelg på krogen, åt helvete med virusfanstyget! (Ok, J/K!)

  32+
  Gravatar ikon för användaren
  erk
  1. Vit pil

   Hej erk
   Det var den bästa och sakliga jag läst Jag är inte lika kunnig
   som du Men jag håller med dig om allt jag förstått
   Tack för att du delat med dig av detta
   Många Vänliga Hälsningar
   LASSE

   24+
   Gravatar ikon för användaren
   Lars Håkansson
  2. Vit pil

   En sak som slog mig idag också är ju att vi dessutom har en tredje lösning på problemet förutom 1) vaccin och 2) flockimmunitet och det är ju något slags balansläge i sjukvården över tid när man hinner i kapp med produktion av skyddsutrustning, IVA-platser m.m. Så på sätt och vis är det ”bara” en tidsfråga som du också säger. Frågan är ju bara kostnaden i form av lidande, människoliv och ekonomisk skada tills vi kommer dit.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jo, det är möjligt. Fast det är nog ett lite mindre stabilt läge eftersom en sådan balans nog beror på vad var och en i samhället gör eller inte gör för att hålla nere smittspridningen.

    En annan sak som ju påverkar de flesta portföljer med globala fonder är situationen i USA och Kina.

    Kina som redan nått peak, har nog inte uppnått flockimmunitet, så där kan vi räkna med att fler platser kommer sättas i karantän successivt tills det skett. Och i USA verkar det paradoxalt nog som det kan vara någotsånär kontrollerat om man bara låter bli att lyssna på Trump och co… :)

    Sen har jag märkt att samhället i stort och börsen specifikt inte alltid följer samma logik. Jag är, som jag nämnt tidigare, i princip är kliniskt oförmögen att förutsäga börsens rörelser, så därför är allt det här bara vilda spekulationer.

    Man tackar för dina teorier om att investera utan att behöva ge sig på att lista ut vad börsen kommer att göra i framtiden! :D

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    erk
  3. Vit pil

   Jag tror att den dagen man börjar med slumpmässiga test av befolkningen (Antikroppstest) så får vi en betydligt bättre bild av läget. I och med att man Kommer få en tydligt bild av hur stor del av befolkningen som blivit smittad och det kommer förmodligen lugna ner många när (min egen spekulation) det blir klart att dödstalet ligger under 1% (så länge vården fungerar hyfsat). Man kommer då kunna ”Svänga in sig” på de nödvändiga Åtgärderna som har minst påverkan på ekonomin även om det tar ett år att ta fram vaccin.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Anton
 3. Vit pil

  Det är alltid roligt att spekulera, särskilt när det inte kostar några pengar.

  Säg att det tar cirka ett år innan vi fått en godkänd vaccin. Sen kan vi ha ett par år till innan allt återgår till det normala, med hjälp av olika stödåtgärder. Efter det behöver det inte ta mer än ett år till innan börsen når en ny toppnotering. Så 3-4 år är min lekfulla gissning.

  Men om alla myndigheter går samman och vi alla hjälps åt för att göra slut på jätteproppen Orvar kan det gå betydligt fortare än så.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
  1. Vit pil

   Det intressanta är att de flesta jag pratat med i finansbranschen analytiker, förvaltare, bankmänniskor m.fl. tror att börsen är återhämtad inom 12 månader…. just saying, de som verkar ha mest panik är utan tvekan småsparare. Klassiskt mönster tänker jag… 🤦‍♂️

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Är mönstret att ”bransch-människorna” tror att de vet något som småspararna inte vet? ”Det finns bara två typer av investerare; de som inte vet vart marknaden är på väg och de som inte ens vet vad de inte vet”

    Eller att ekonomerna ser det som en (än så länge beskedlig) börskrasch medan resten av världen ser det mer som något som liknar världskrig (inställt OS och karantän)?
    Börsen beter sig som under en vanlig ”krasch” än så länge men livet och företagen över hela världen är i en situation som aldrig funnits på kartan. Analytikerna som ni pratat med verkar ju ha en del koll och insikter, det hade varit spännande att höra om hur de tror livet ser ut runt om i världen om 6-12 månader (som gör att de kan spå att börsen återhämtat sig också) :)

    (med detta sagt: min spekulation är också att det säkert gå fort så fort vi ser hopp men jag vågar inte spekulera i när Dag 0 sker (=när vi börjar kindpussas igen)

    Skillnaden mot ”vanliga” krascher är att de ofta är svårförståeliga för gemene man och händer ”out of the blue”. Nu finns det en så tydlig start och slutpunkt. Lite som ett krigsutbrott och en fredsdag) (Skotten i Sarajevo var ju iofs också lite ”out of the blue”…)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Eric Sjögren
 4. Vit pil

  Hej Jan
  Ingen kan svara på dessa frågor
  Följ Corona viruset utvekling
  Följ Sedelpressarna i USA mycket mer pengar i systemet Kan bli jätte Inflation
  Då blir det problem på Obligations marknaden (hoppas jag har fel)
  Följ marknaden både Politiskt och Ekonomiskt
  Fram för allt sluta singla slant
  VH LASSE

  29+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Håkansson
  1. Vit pil

   Men tro och spekulera kan vi göra, och det är det som står i frågeställningen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
  2. Vit pil

   Därför jag skriver spekulera – min poäng är faktiskt att matematiskt visa förväntad avkastning. Återkommer om det inom ett par dagar. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Jag tycker tvärtom att följden av Corona blir deflation eftersom pengarna trycks i systemet kommer inte att nå folket pengarna finns för att återställa likviditeten i banker.företag mm .folk kommer att ha svårt ekonomiskt kommer att minimera konsumtionen .ingen risk för inflation .prishöjningar kommer att finnas men inte på såna nivåer att inflationen ska ta fart okontrollerat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erwin
 5. Vit pil

  Ska bli riktigt kul att se detta i efterhand med facit i hand. Vi får hoppas att bloggen fortfarande lever då

  0
  Gravatar ikon för användaren
  556
  1. Vit pil

   Tack för omtanken, ser dock ingen större risk med att den inte skulle göra den. Är inte i någon riskgrupp vad jag kan se och dessutom jobba-hemifrån har jag tränat på i 10 år. 😀

   10+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag har lite svårt att förstå skillnaden på de två frågorna. Båda är väl när börsen är tillbaka på samma nivå som tidigare? (Om man förenklar det.)

  Den första är när når vi exakt +/-0 och den andra är när når vi precis över +/-0, vilket troligen blir samma dag. Eller är det något jag missar?

  14+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Dahlen
  1. Vit pil

   Enig! All time high var väl precis före detta raser började så det blir ju samma svar på båda frågorna. Kanske en kuggis för att se om vi tänker klart ;)

   11+
   Gravatar ikon för användaren
   JFB
   1. Vit pil

    Haha, det slog mig efter publicering. Sorry. 🤦‍♂️

    Men, spelar inte så stor roll för min kommande poäng. 👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.