Uppföljning Akelius preferensaktie - +10 % redan nu...
Sök:

Uppföljning Akelius preferensaktie – +10 % redan nu…

Uppföljning på min tips om preferensaktier i Akelius Residential.

Uppföljning Akelius preferensaktie – +10 % redan nu…
Den här artikeln publicerades 2014-06-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Förra veckan rekommenderade jag Akelius preferensaktier som en investering med god avkastning och lägre risk än aktiemarknaden i allmänhet. För ett par dagar sedan skedde tilldelningen och utfallet är att i skrivande stund är aktien +10 % i handeln. Det betyder att du som agerade på mitt tips har tjänat 10 % på ett par dagar. Grattis!

I korthet kan man säga att emissionen blev väldigt kraftigt övertecknad. Det betyder att väldigt många fler ville ha aktier än de som fick. Det är ju också anledningen till att kursen har stigit så pass mycket som den har gjort.

Handeln startade på på 333 kr idag, vilket är ca 10-11 % över emissionskursen. Det betyder att marknaden just nu tycker att det här är ett rimligt pris på aktien.

Om man köper aktien på den här nivån så betyder det fortfarande att man har en årlig avkastning på ca 6 %, vilket jag anser fortfarande är en väldigt god affär. Särskilt med tanke på att det är en direktavkastning som betalas 20 kr per år, fördelat på 5 kr per kvartal. Det vill säga att den 5:e augusti betalas det 5 kr, den 5 november 5 kr, den 5:e februari 2015 5 kr, den 5:e maj 2015, 5 kr och såv idare.

Riskmässigt påstår jag att det här är en investering som är av ”mellan”-risk det vill säga en högre risk än t.ex. obligationer, men en lägre risk än aktiemarknaden generellt. Anledningen till det är att pengarna huvudsakligen har gått till att köpa nya och renovera nya lägenheter. Akelius har ju redan idag över 40.000 hyreslägenheter, varav hälften i Sverige och sist jag kollade hade vi inte ett överskott på tomma hyresrätter i det här landet.

Vad jag själv avser att göra är att köpa på mig fler aktier eftersom tilldelningen blev väldigt liten. Jag har för mig om jag inte minns fel att majoriteten köptes av stora institutioner och resten delades på av oss ca 12.000 småsparare. Jag tror också att det var att alla vi som tecknade oss för belopp under 200.000 kr vi fick ”bara” 40 st aktier, alla som tecknade mellan 200 000 och 1.500.000 fick typ 90 st aktier.

Man kan alltså köpa fler aktier på den nuvarande nivån (i skrivande studn 10:35 på 333 kr). Alternativt kan man lägga en köporder på 330 kr och hoppas att kursen besöker den nivån inom de kommande dagarna igen. Vill man spekulera lite så kan man lägga en order på t.ex. 325 kr med ett par dagars löptid och bottenfiska. Dock är det inte säkert att aktien kommer ner på den nivån igen. Den kan lika gärna gå upp till 340 kr.

Vill du få fler tips på hur du tjänar pengar som du inte får av din bank?

Det här tipset kommer ursprungligen från min gode vän Niklas Nielsen på Goda Tider AB som jag skrev om i förra inlägget. Han har ett nyhetsbrev som kommer ut med jämna mellanrum med liknande tips och reflektioner som jag själv uppskattar och prenumererar på. Niklas själv brukar kalla sig för professionell småsparare och efter många år i finansbranschen har han startat eget för att hjälpa oss småsparare med sådant som gör skillnad för oss på riktigt – det vill säga att visa på sådant som vi aldrig kommer att få reda på hos banken eller vår vanliga rådgivare som driver sin egen agenda.

Nyhetsbrevet kostar 1 500 kr per år som t.ex. i den här affären med Akelius så betyder det att alla vi som köpte och fick 40 st aktier, så har vi tjänat 1 300 kr i dagsläget. Det är ju i princip hela årsabonnemanget. Du som även läste mitt inlägg om Balder var också ett tips från Niklas.

Om du är intresserad av att prenumerera på det nyhetsbrevet och få sådana här tips i din mejlkorg, mejla mig på jan@rikatillsammans.se så förmedlar jag en kontakt. Dessutom, som om det inte vore nog har han 60 dagars pengarna-tillbaka-garanti om man inte är nöjd. Så mitt tips är – pröva!

Ha en skön långhelg,
Jan


Den här artikeln publicerades 2014-06-05 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  hej Jan!

  då utdelning sker 4 ggr per år, finns det någon anledning till att köpa precis innan varje utdelningstillfälle och sälja precis efter? Och under tiden ha pengarna investerade i alternativ med högre avkastnings, såsom indexfonder? På så vis skulle man ju få 6% avkastning från Akelius (från undelningarna) PLUS den avkastningern som indexfonderna ger. Måste finnas en hake någonstans som jag inte ser?

  tack igen för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 2. Vit pil

  Hej! Vad är dina tankar om att Akelius nu kommer att emittera ytterligare aktier till kursen 320 k?
  Mvh Pelle

  PS. Tack för en bra blogg :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pelle Andersson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.