Uppföljning Genova Property och några tips på vägen

Några kommentarer, reflektioner och tips till nästa gång

Uppföljning Genova Property och några tips på vägen

Då fick vi facit till söndagens tips om Genova Property och den här gången hade vi och andra analytiker rätt i analysen. Aktien var felvärderad och ett mer korrekt pris var ca 80 kr. Eftersom emissionskursen var 65 kr, innebär det en ökning i värde på 15 kr per aktie eller ca 23 %. Problemet är dock som vanligt att när det blir straffspark på marknaden så vill alla ta chansen och tilldelningen blev nedskuren och lottades dessutom.

Vår huvudtes när vi investerar är att marknaden i stora drag är effektiv. Det innebär att marknaden sätter rätt pris på alla aktier i princip hela tiden. Det gör det t.ex. meningslöst att försöka direktinvestera i enskilda aktier eftersom varje enskild aktie innebär en risk som man inte får betalt för. Det är helt i linje med konsensus i forskningen som säger att en global, marknadsviktad, billig globalfond är det bästa man kan äga över tid. Därav vår förkärlek för t.ex. fondroboten LYSA.

Att vara fundamentalistisk i sitt synsätt är dock inte någon framgångsfaktor eftersom världen inte är svart och vit. Det finns situationer där marknaden inte är effektiv. Det är t.ex. i börskrascher när människor agerar irrationellt. Något som vi har sett där börsen hade sitt sämsta kvartal någonsin i våras för att kvartalet efter ha sitt bästa kvartal på över 20 år. Det är något man kan och bör utnyttja. Lite enligt principen: ”Var girig när andra är rädda och var rädd när andra är giriga”.

Den andra stora situationen då jag upplever att marknaden i många fall inte är effektiv är i samband med börsnoteringar. Definitivt inte alla börsnoteringar men ändå tillräckligt många för att man ska kunna ha en bättre chans än slumpen. Det är ju inte en tillfällighet att vi hittills har haft nästan 100 % träff på alla börsintroduktionstips på bloggen (Genova, K-Fastigheter, Internationella Engelska Skolan, EQT, John Mattsson, Climeon, FM Mattsson, Ambea, Akelius m.fl.). Det beror på ett antal faktorer som vi beskrev i artikeln: ”Tjäna pengar på börsnoteringar och emissioner”.

Fungerar för att bli vardagsrik men inte som strategi

Problemet är dock att vi inte är ensamma om att se dessa straffsparkar på marknaden. De är uppenbara för alla med erfarenhet och intresse. Det är därför dessa ofta blir övertecknade – vilket dessutom är spekulationen att efterfrågan är större än tillgången – och därmed blir det svårt att få tilldelning. Det är alltid styrelsen i bolaget som bestämmer hur tilldelningen ska ske. Det kan vara som i fallet EQT att alla som sökte fick en mindre tilldelning än de sökte.

Det är väldigt schysst och rättvist. Den andra situationen är att det kan bli som i Genova-fallet igår att man sänker tilldelning och lottar. Det är mindre roligt, särskilt som man inte får tilldelning. Det medför att man inte kan använda felprissättningen på marknaden som en strategi. Den bygger på för mycket tur och är inte skalbar. Du får sällan tilldelning för mer än 20 000 kr vilket gör det svårt att säg investera flera hundra tusen kronor.

Det är därför som vi placerar den här typen av spekulationer i Lekhinken. Inte bara för att det just är en spekulation men även för att det är kul, spännande och en satsning på att man har mer rätt än marknaden. Tittar man däremot på vinsterna i förhållande till arbetsinsats och jämför med sin vanliga timlön är även de här spekulationerna högst lönsamma. Vinsten är ofta mellan 1 000 kr och 2 000 kr per gång.

Här på bloggen publicerar jag i genomsnitt två sådana tips per år. I RikaTillsammans-communityn på Patreon kommer det ca 8 – 10 tips eftersom jag vill att det ska finnas ett mervärde. Hittills i år har vi på Patreon delat med oss av Pexip, Train Alliance och iLED Bond vilka alla också gått plus. Köper man sedan på hela Goda Tiders Tipstjänst (annonslänk) så får man mellan 20-30 tips per år (t.ex. Shape Robotics, Nanonform m.fl). Det är således inget som kommer göra en ekonomiskt fri, men det kommer absolut att göra en lite mer vardagsrik där man kan unna sig en liten guldkant på tillvaron.

Trick som fungerar men man ska vara försiktig med

Eftersom jag har gjort det här själv ett antal år nu så finns det vissa trick man kan göra för att öka sannolikheten för tilldelning. För det första handlar det om att vara medveten om skillnader i lagstiftning. I Danmark (iLED Bond, Shaperobotics) får man t.ex. inte lotta ut aktier utan där utgår man istället från en cutoff-gräns för sökta aktier. I Danmark lönar det sig t.ex. att göra en större ansökan (t.ex. 3-5 gånger minimipost) på ett konto än att söka mindre belopp på fler konton.

I Sverige finns det ibland också tendenser till att få en större tilldelning med större ansökan, men det är ofta först när man söker 10 – 100 gånger minimiposten. Jag själv söker sällan mer än det jag vill ha. Däremot fungerar det i Sverige att söka på fler konton. Jag märkte igår att det var något otydligt eftersom när jag skriver flera konton då menar jag med konton med olika ägare. Att söka på tre ISK-konto som alla står i ens eget namn spelar ingen roll. Tvärtom straffas det ofta genom att man bara tar hänsyn till den först inkomna ansökan.

Men om jag tar min egen situation jag har konto i mitt personnummer, i Carolines, i båda mina döttrars och i mina företags. Det betyder att jag i princip i varje emission kan söka i minst 6 olika juridiska/fysiska personers namn. Det gör att även när det blir lottning med ca 50 % tilldelning som igår så är sannolikheten hög för tilldelning. I Genova sökte jag på 7 konton och fick tilldelning på 3 vilket ligger ganska nära den statistiska sannolikheten.

Nu hade jag lite tur igår och lyckades sälja på 86 och 90 kr vilket innebar i runda slängar lite mer än 5 000 kr i vinst. Bra timlön och helt OK även i ett helhetsperspektiv då det blir några procent eller tiondelars procent på helheten till en högst begränsad risk. Nu är jag medveten om att alla inte har möjligheten att söka på flera konton eller har kapital till det. Men där behöver ha i bakhuvudet att jag köpte mina första aktier typ 1996.

Jag vill också vara SUPERTYDLIG med att det här inte är något som jag rekommenderar som generell strategi. Det kan vara livsfarligt eftersom där finns många börsintroduktioner och emissioner som är riktigt usla. Både jag och Goda Tider uttryckligen varnade för t.ex. Northern Capsec och flera andra. Lite som vi kommer att prata om i veckans avsnitt, så handlar det om att veta när man ska vara aggressiv och när man ska vara defensiv samtidigt som man har en förståelse för slump och odds. Något vi generellt sätt är riktigt dåliga på.

Tricket är att inte lägga känslor och se det som ett kulspel

Det sista tipset är att se det hela som en serie av affärer. Jag tänker väldigt mycket på investerande som ett spel där man drar kulor ur en påse eller som händer i ett pokerspel. Vissa kulor/händer vinner man på och andra inte. Tricket är att vinna över tid, inte varje enskild kula för det går inte. Inte ens världens bästa hedgefond Renaissance Technologies har mer än ca 52 % rätt. Däremot kan man se till att hålla förlusterna i kronor små på förlustkulorna (”cut your losses short”) och försöka maximera vinsten på vinstkulorna genom att vara aggressiv.

I veckans avsnitt (som kommer inom kort, men finns på podd / youtube) pratar vi om just likheterna och insikterna man kan ta från pokern. En av dessa är att se att syftet med att investera är inte att tjäna pengar utan att fatta goda beslut. Fattar man goda beslut så kommer man tjäna pengar som en bieffekt. Men ett fokus på att tjäna pengar kommer inte göra en bättre över tid på samma sätt som ett fokus på att fatta bättre beslut.

Kan man dessutom acceptera och bli bekväm med slumpen – som de flesta av oss inte är (till den nivå att man i dataspel manipulerar slumpen så att den bättre matchar vår felaktiga intuitiva uppfattning) – så har man verkligen förutsättningarna för att bli en riktigt duktig (och rik) investerare. Således är min uppmaning till dig som är besviken över att du inte fick tilldelning igår; misströsta inte, det kommer fler kulor och fler spel.

Vill du dessutom få fler möjligheter att dra kulor ur påsen, då är mitt förslag att överväga gå med i RikaTillsammans-communityn eller direkt ta steget och köpa Goda Tiders prenumerationstjänst (annonslänk). Dessutom har vi en digital FikaTillsammans (=zoom-möte) med Goda Tider på måndag 6 juli i Patreon för att svara på frågor och prata om Genova och andra tips.

Några reflektioner från kommentarer

Under gårdagen följde jag kommentarerna både här på bloggen och på Patreon och jag skulle faktiskt vilja dela med mig av några reflektioner och tips.

Är du förälder? Dela med dig av lärotillfället

Så här skriver Mikael på Patreon:

Tack för fint tips. Barnen fick välja hämtmat för att fira och lära sig varför vi håller på med sparande.

Jag tycker det är en fantastisk idé att inkludera barnen i sparande så att de får egna ekonomiska muskler och självförtroende. Man behöver inte göra det komplicerat utan att göra ett avbrott i vardagen som man hänger upp på t.ex. börsintroduktionen. Vi kör ju t.ex. ”månadens aktie” med vår stora tjej (9 år) där hon är väl medveten om att man kan tjäna pengar på att hjälpa till hemma eller genom aktier. Börsintroduktioner har vi ännu inte pratat om, men snart.

Fira och skapa minnen som ger glädje

Jag tror ju mycket på att försöka ”föra över” en liten del av ens vinster till vardagen. Martina på Patreon beskriver det bäst:

Nu minns jag tex. inte ens varken teckningskurs eller försäljningskurs från Pexip, men njuter varje dag i paviljongen på altanen som vi köpte för en del av den vinsten ??

Vi kommer sällan ihåg den enskilda affären, procenten eller kronorna men vi minns oftast känslan. Kan man då föra över en del av vinsten till ett minne eller en god känsla så får man en bra energimässig avkastning på sin investering och sina pengar.

Ha empati med dig själv att du är nybörjare

Så här skrev en person i RikaTillsammans-communityn:

Jag kör ju bara på Lysa annars så allt med köp och sälj är fortfarande lite nytt för mig, blev några dramatiska sekunder på morgonen när jag loggade in 9.00 och hade bestämt mig för att sälja hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen.

Men när jag loggar in står det -89 och sen plötsligt -90. Nej herregud tänkte jag, jag måste göra som Jan säger, ”cut your looses short” och sålde allt till -90. Inser först att jag gått med vinst och inte förlust när där är mer pengar på kontot än vad som fanns innan ? Lurigt att misstolka bindestrecket men tur var väl det, för så mycket bättre kunde det ju inte gå?

När man gör något nytt – oavsett var det är – så känns det klurigt, man blir stressad, får tunnelseende och blir lite ”dum”. Det är inget konstigt och det gäller att ha empati med sig själv och se det som en träning. Ibland är det viktigare att skaffa sig erfarenhet än att tjäna pengar. Jag brukar ofta tänka på:

Vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner

Unna dig själv en klapp på axeln om du är ny och gjorde det här för första gången (eller om du sökte men inte fick tilldelning).

Det är farligt att vara girig och ha ”hopp” som strategi

Här är en annan kommentar jag såg:

Fick inte aktierna sålda under dagen utan avvaktar framöver. Snikenheten gör att jag inte vill sälja under 85. Får se om det straffar sig. [..] Jag gjorde nästan samma, fick sålt på hälften på morgonen men ville aldrig sälja på em när det vara sjönk och sjönk.

Det här är något som jag faktiskt skulle avråda från eftersom det ligger väldigt nära ”att hoppas”. Hopp är i min värld INTE en strategi. Att förlita sig på hopp sällan en bra idé, snarare är det ofta en väldigt dyr strategi. När jag gör sådana här spekulationer då har jag bestämt mig i förväg att jag kommer sälja samma dag. OAVSETT vad som händer med kursen.

Spekulationen är ju i att aktien var felvärderad. Om jag har rätt, då har jag tjänat pengar och då får jag vara nöjd med det som marknaden ger mig. Om jag har fel, då behöver jag komma ur positionen så fort som möjligt. Allt annat är att hoppas på tur. Då är det bättre att flytta pengarna till en bättre investering. Dessutom så låg ju kursen hela dagen långt över köpkursen på 65 kr. Det är farligt att vara girig.

Var känslokall i exekverandet och utfallet

Ytterligare en kommentar:

Hade varit sjukt intressant hur era tankar gick innan öppning och under tiden fram tills ni tryckte på säljknappen. Hade ni en uttalad strategi? För min egen del så hade jag nog inte riktigt tänkt igenom färdigt. Imorse när jag ”bara” fick 75aktier så blev min första tanke att då ska jag sälja på eftermiddagen eftersom det rör sig om så lite pengar.

Sen startade öppningen och jag observerade att trycket byggde på kursen. När det sedan droppade så började jag vackla. Sålde när kursen var nere på 81kr. Tydlig loss-aversion trädde in. Man gläds inte lika mycket över den fantastiskt trevliga vinsten om 1 200 kr för Max en timmes arbete som man grämer sig över att inte pricka närmre toppen.

eller en annan läsare med en viktig självinsikt:

Kan tillägga att rent känslomässigt är jag sur för att jag ”förlorade” mellanskillnaden när min säljorder inte fungerade och jag tvingades sälja till en lägre kurs, trots att jag gick plus på affären. Mindre smickrande insikt, men ganska kul, om man är lagd åt det hållet. ;-)

Att träffa en topp eller en botten handlar bara om tur. Inget annat. Det är lika bra att ge upp den idén om att ha det som strategi. Det är som jag har sagt så många gånger tidigare:

Börsen är ångerns tempel.

Andreas Brock, fondförvaltare

Det går alltid att ångra sig att man inte köpte mer, köpte mindre, sålde tidigare, sålde senare och så vidare. Det är bara att göra det svårt för sig själv. Återigen tror jag att kulmetaforen är bra, det är bara en av tusentals kulor över ens investeringskarriär. Ju mindre känslor och värdering som jag kan lägga i en enskild kula, desto bättre. Många gånger missar vi dessutom nya möjligheter när vi står och stirrar på dörren som stängdes.

Det här är dessutom än viktigare när, inte om, vi kommer råka ut för en affär som går åt andra hållet och skapar förlust. Då är det bara att döda förlusten direkt och gå vidare.

Uppföljande kommentar från Goda Tider

Nedan följer den efter-notering-analys som Goda Tider (annonslänk) skickade ut till sina prenumeranter. Återpubliceras med tillstånd mot reklamlänk i den här artikeln.

============

Genova blev kraftigt övertecknat vilket säkert bidrog till att aktien fick en flygande start igår. Teckningskursen var 65 kr och den öppnade direkt runt 86 kr motsvarande plus 32 %.

Första två timmarna var det stora kursrörelser upp och ner vilket är vanligt för nya börsbolag. Genova var uppe och vände på 91 kr och var nere och nosade på 80 kr. I perioden kl 11-16 handlades den i huvudsak runt 80-82 kr. Därefter vände den dock ner och stängde på dagslägsta 76 kr. Omsättningen sista timmen var dock inte särskilt hög vilket minskar signalvärdet på denna svaga stängning.

Det volymvägda snittpriset under dagen blev drygt 82 kr, sålde du runt denna nivå bör du ha tjänat runt 1250 kr efter courtage. 

Kommentar om tilldelningen

De flesta nya börsbolag vill ha god ägarspridning. Vid kraftig överteckning är det därför vanligt att man reducerar antalet aktier som delas ut till de som tecknat för då räcker aktierna till betydligt fler. I Genovas fall valde styrelsen att dela ut 75 aktier till de som hade tecknat trots att minsta posten var 200 st. Trots denna reducering räckte inte aktierna till alla. I dylika lägen brukar styrelsen därefter använda lottning för att bestämma vem som ska få tilldelning. 

Baserat på den statistik vi har sett var det ganska exakt 50 % som vann lotteriet. [Jan: i undersökningen igår angav 767 att de hade sökt 369 hade fått tilldelning] I vissa emissioner brukar ledningen ge lite extra aktier till de som har tecknat för större belopp till exempel 200 tkr. I Genovas fall gav det ingen fördel. Vi känner till flera personer som tecknade för mer än 100 tkr – de fick också max 75 aktier om de fick något. Att teckna för större belopp brukar inte öka oddsen vid lottning.

Öka dina chanser att få tilldelning

Vi lottning brukar man öka sina chanser om man söker på mer än ett konto. Här är det en fördel om du ansöker på ditt eget konto och till exempel din partners konto. Har du ingen partner kan du söka på olika kontotyper t ex din AF och din ISK. I många emissioner godtar de dock max en ansökan per personnummer. I dylika lägen är det bättre att söka på din och din partners ISK.

Vid ovanligt säkra börsnoteringar (som Genova var) kan man kosta på sig att vara offensiv och söka på flera olika konton. Det är dock en strategi som man bör använda med försiktighet. Det är inte riskfritt att delta i börsintroduktioner/emissioner och långt ifrån alla är bra. Under de senaste åren är det många företag som vi inte har vågat tipsa om och några bolag som vi direkt avrått från.   

Sälja eller behålla Genova?

Som vi skrev i vår analys ser vi Genova både som en kort och en lång affär. Behöver du frigöra pengar till andra investeringar eller är nöjd med den snabba vinst du gjort kan du sälja närmsta dagarna. Är du mer tålmodig och kan tänka dig att sitta med dina aktier några månader eller år tror vi Genova har en god långsiktig potential.

============

Min egen kommentar till ovan är ju att aktien verkar ju idagsläget vara rätt värderad runt 80 kr utifrån ett fundamentalt perspektiv (=(tillgångar – skulder) / antal aktier). Eftersom min spekulation var i felvärderingen i börsintroduktionen är jag ute ur affären med en liten vinst. ?

Relaterade artiklar och länkar

Nedan följer du andra relevanta länkar och artiklar

Tack än en gång för alla kommentarer och grattis till dig som fick tilldelning. Till dig som inte fick, det kommer fler tillfällen. Det gör det alltid (och nu har du dessutom en större chans att vara ombytt till matchen)? ?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök