Upptäck kärlekens olika språk

Boken som gett mig mest rikedom i förhållande till min fru

Upptäck kärlekens olika språk

För ett par år sedan hade jag och min fru Caroline ett stort gräl. Jag fick höra ”Du älskar inte mig längre…” jag blev helt vansinnig. Det var ju inte sant!! Jag hade ju kört henne till Sturup så sent som dagen innan och inte minst sagt till henne varje dag att jag älskar henne.

Idag ett tag senare skrattar vi gott åt den här incidenten, men den kastade ljus på en sak som vi eller framförallt jag insåg då. Hur vi vill bli älskade och hur vi visar att vi älskar en annan person är väldigt, väldigt olika. Man brukar säga ”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad…”. Jag håller faktiskt inte med. Jag tror snarare på;

Behandla andra så som de vill bli behandlade.

Jag vet inte vem som rekommenderade oss boken ”Upptäck kärlekens olika språk” av Dr. Gary Chapman. Jag tror faktiskt att den då hette ”Kärlekens fem språk”. Den är skriven av en amerikansk parterapeut som jobbat med många par och kommit fram till att det finns framförallt fem stycken huvudspråk för kärlek.

 • Bekräftande ord
 • Tid tillsammans
 • Gåvor
 • Tjänster
 • Fysisk beröring

Metaforen som han använder är att vi alla människor har en ”kärlekstank”. För att vi ska känna oss älskade så behöver den här kärlekstanken var fylld. Det kluriga är att den bara kan fyllas på med vårt specifika kärleksspråk. Det var precis det som Caroline kastade ljus på där för några år sedan.

Hennes kärlekstank var tom och hon gav uttryck för det. Jag hade ju försökt fylla den med mina två primära kärleksspråk som är ”Tjänster” och ”Bekräftande ord”. Problemet är ju att det inte alls är hennes primära kärleksspråk, som snarare är ”Tid tillsammans” och ”Fysisk beröring”. Det vill säga att när jag körde henne till Sturup (tjänst) så uppskattade hon det, men det fyllde inte hennes kärlekstank. Inte heller att jag ringde eller sms:ade henne och sa att jag tyckte om henne (bekräftande ord). Det var som att hon pratade svenska och jag kunde lika gärna pratat swahili.

Bekräftande ord

Det första kärleksspråket handlar om bekräftande ord och verbal bekräftelse. Jag gillar berätta för min fru och andra människor vad de betyder för mig, jag gillar skicka SMS, lämna små lappar eftersom jag uttrycker min kärlek verbalt eller skriftligt. Jag gillar promota saker, personer, aktiviteter eller händelser.

Dialekter i det här kärleksspråket är:

 • Komplimanger
 • Uppmuntrande ord
 • Vänliga ord
 • Ödmjuka ord

Författaren beskriver det här kärleksspråket så här:

Actions don’t always speak louder than words. If this is your love language, unsolicited compliments mean the world to you. Hearing the words, ”I love you,” are important – hearing the reasons behind that love sends your spirits skyward. Insults can leave you shattered and are not easily forgotten. Kind, encouraging, and positive words are truly life-giving.

Tid tillsammans

Det här språket har min fru och det är här jag får anstränga mig mest. Tid tillsammans kommer nämligen inte riktigt naturligt för mig, inte i form av att jag inte vill umgås utan att jag har entreprenörsnerven i mig där jag hela tiden vill göra något. Tittar jag på en film så kan jag utan problem ha datorn i knät och svara på mejl samtidigt eller göra något annat. Det var en stor insikt för mig när jag insåg att jag inte vet hur man bara ”hänger” med en annan person.

Dialekter i det här kärleksspråket är:

 • Fokuserad uppmärksamhet
 • Förtroligt samtal
 • Meningsfulla aktiviteter

Författaren beskriver det här kärleksspråket så här:

In the vernacular of Quality Time, nothing says, ”I love you,” like full, undivided attention. Being there for this type of person is critical, but really being there – with the TV off, fork and knife down, and all chores and tasks on standby – makes your significant other feel truly special and loved. Distractions, postponed dates, or the failure to listen can be especially hurtful. Quality Time also means sharing quality conversation and quality activities.

Gåvor

I vårt förhållande är det ganska roligt eftersom ingen av oss har gåvor som ett primärt kärleksspråk. Däremot har vi personer i vår omgivning som har det som kärleksspråk och det har varit ganska roligt att upptäcka. Särskilt hur man vid något tillfälle lätt kunnat tro – ”den där personen försöker köpa mig med gåvor” – men det handlar om att den personen bara vill visa sina stora kärlek.

Författaren beskriver det här kärleksspråket så här:

Don’t mistake this love language for materialism; the receiver of gifts thrives on the love, thoughtfulness, and effort behind the gift. If you speak this language, the perfect gift or gesture shows that you are known, you are cared for, and you are prized above whatever was sacrificed to bring the gift to you. A missed birthday, anniversary, or a hasty, thoughtless gift would be disastrous – so would the absence of everyday gestures. Gifts are visual representations of love and are treasured greatly.

Tjänster

Det fjärde kärleksspråket som är ett av mina primära handlar om tjänster. Jag verkligen älskar att visa min kärlek genom att hjälpa andra till den milda grad att jag till och med insett att jag ibland curlar andra människor. Det kan handla om allt från att städa diskbänken, skjutsa eller göra något annat. På samma sätt älskar jag när andra människor gör mig tjänster eller hjälper mig på annat sätt.

Författaren beskriver det här kärleksspråket så här:

Can vacuuming the floors really be an expression of love? Absolutely! Anything you do to ease the burden of responsibilities weighing on an ”Acts of Service” person will speak volumes. The words he or she most want to hear: ”Let me do that for you.” Laziness, broken commitments, and making more work for them tell speakers of this language their feelings don’t matter. Finding ways to serve speaks volumes to the recipient of these acts.

Fysisk beröring

Det sista kärleksspråket handlar om fysisk beröring som kan vara allt från vardaglig beröring, kramar, ryggmassage till sex.

Författaren beskriver det här kärleksspråket så här:

This language isn’t all about the bedroom. A person whose primary language is Physical Touch is, not surprisingly, very touchy. Hugs, pats on the back, holding hands, and thoughtful touches on the arm, shoulder, or face – they can all be ways to show excitement, concern, care, and love. Physical presence and accessibility are crucial, while neglect or abuse can be unforgivable and destructive. Physical touch fosters a sense of security and belonging in any relationship.

Sammanfattning

Jag tycker att boken är fantastiskt bra och hamnar utan problem bland de topp-fem böcker som har gjort mest skillnad i mitt liv. Jag har också lånat ut den så ofta till vänner att jag har blivit av med fyra stycken upplagor.

För några veckor sedan fick jag för mig att läsa om den och köpte den nya och reviderade upplagan. Det var verkligen väldigt roligt att läsa om den, påminnas och få de där ”aha, just det, så var det ju”-upplevelserna. Framförallt med de nya dialekterna och frågorna har den också gjort att jag har kunnat öva på Carolines kärleksspråk.

För mig är det nämligen så att när jag blir stressad eller att där är mycket att göra så går jag tillbaka till mina kärleksspråk. Jag visar Caroline kärlek på det sättet som jag vill bli älskad på och blir egocentrisk eftersom jag glömmer bort att det inte fyller hennes kärlekstank.

Boken har också gett mig en annan betydelse, eftersom jag direkt förstår om Caroline säger att vi behöver ”tid tillsammans” så förstår jag att det är viktigt. På samma sätt blir det lätt för henne att ibland göra mig tjänster eftersom jag uppskattar det så mycket.

Identifiera ditt eget kärleksspråk

Jag kan verkligen rekommendera att göra en av många övningar i boken som handlar om att både identifiera sitt eget och sin partners kärleksspråk. Följande frågor kan med fördel användas för att hitta sitt eget primära språk:

 • Vad är det som din partner gör eller inte gör som sårar dig djupast? Motsatsen till det som sårar dig mest är troligen ditt främsta kärleksspråk.
 • Vad har du oftast önskat dig av din aprtner? Det som du oftast har önskat dig är antaligen det som skulle få dig att känna dig mest älskad.
 • På vilket sätt brukar du visa din partner kärlek? Ditt sätt att visa kärlek kan ge en antydan om att det också skulle få dig själv att känna dig älskad.

Man kan även göra testet på nätet:

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Herregud vad jag önskar vi hade haft den boken,för precis så sa min fru(exfru) du älskar inte och jag tänkte du är helt knäpp, jag skjutsar dig överallt, du får gåvor ,du har ju bott hos mig gratis (hon var arbetslös ) osv osv jag fattade inte hur hon kunde säga så… det var förövrigt pga att ni pratade om det här i ett avsnitt som jag blev intresserad och ville börja följa er (ekonomin var ju bara bonus) för jag kände igen mig men skillnaden för oss var ju att vi inte lyckades lösa det

  Gravatar för användaren
  Marcus Johansson
 2. Tack Jan för att du delar med dig så generöst, både om ditt liv, och det viktigaste i boken.

  Gravatar för användaren
  Lotta Sjöberg
 3. Så kul att du rekommenderar den här boken. Jag håller med dej helt och hållet! Läste boken för flera år sen och den har betytt väldigt mycket för mej o min man. Den har också hjälpt mej att veta hur jag ska visa min kärlek till mina barn.

  Gravatar för användaren
  Helene
 4. Om du gillar Chapmans bok kan jag rekommendera Marshall Rosenbergs ”grundbok” om NVC – non-violent communication. Undertiteln tror jag är ”the language of life”.

  Den påverkade mitt sätt att se på relationer och min roll i förhållande till andra. Trur du skulle gilla den också.

  Gravatar för användaren
  JP

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök