Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier
Läsarfråga kring om man måste sälja av fondandelar för att tillgodogöra sig fonders utdelning
Jan Bolmeson
7 april, 2015
För ett par dagar sedan skrev jag en artikel på ämnet ”aktier eller fonder” till följd av en läsarfråga kring utdelningar hos fonder. I kommentarerna kom följande fråga och begäran kring ett konkret exempel.
Den tidigare artikeln finns här:
Aktier eller fonder? - Läsarfråga om varför inte bara välja aktier istället för fonder?
Frågan som jag fick lyder som följer:
Det jag däremot inte riktigt är med på än är just skillnaden mellan utdelning i aktier vs återinvesteringen som görs direkt i fonder. Ett exempel:
A) Jag äger 100 st aktier i H&M, och får under våren 1000 kr i utdelning. Dessa pengar hamnar på mitt konto, och jag har trots utdelningen fortfarande kvar 100 st aktier i H&M.
B) Om jag äger 70 andelar i en fond, och sedan säljer av säg 3% av värdet för att använda det som ”utdelning”, då säljer jag väl av ett antal andelar?
Jag förstår resonemanget med att om jag säljer av från fonder på säg 3% så finns det fortfarande en värdeökning kvar, men det är väl inte möjligt att sälja av enbart vinstutveckling i fond, utan du är väl tvungen där att sälja av faktiska andelar? Till skillnad från en utdelning i en aktie där du aldrig säljer antal aktier för att få ta del av utdelningen.
Grundtesen som jag driver är att:
Där är ingen skillnad utdelningsmässigt mellan att äga en fond eller en aktie, bortsett från ev. fondavgifter
Utdelning från en aktie
Utifrån läsarkommentaren ovan så stämmer scenario A). Äger man en aktie så betalar man bara för det initiala köpet av aktien i form av courtage. Delar sedan bolaget ut pengar, så får man in dem på sitt konto och man har kvar sina aktier. Dock förlorar aktierna värde motsvarande utdelningen – det vill säga är aktien värderad till 100 kr och utdelningen 4 kr, så är aktiens värde 96 kr direkt efter utdelningen.
Ingen utdelning från fonder
De flesta svenska fonder delar inte ut de utdelningar som de erhåller från de aktier som ingår i fonden av skatteskäl. Förr lämnade de flesta fonder utdelning, men när lagen ändrades den 1 januari 2012 slutade de flesta fondbolag med det. Tidigare beskattades Sverigeregistrerade fonder med 30 procent på sitt resultat, som främst kom från ränte- och aktieutdelningar.
För att undvika att både fonden och fondandelsägaren skattade för utdelningen (dubbelbeskattning) gav därför fonden utdelningen till andelsägarna. När sedan vi sparare betalat 30 % skatt kunde vi återinvestera pengarna i fonden. Vid utdelningstillfället sjönk värdet på fonden precis som på aktierna.
2012 togs skatten bort från fonderna och flyttades över på oss sparare istället. Fonden blev skattebefriad medan vi fick den årliga fondskatten på 0.12 % på innehavet. Därmed fanns det ingen skattemässig fördel för fonderna att betala ut utdelning och därför slutade man med det. Nu stannar hela resultatet kvar i fonden istället och fondvärdet sjunker inte heller. Det gör att vi kan dra den första slutsatsen:
Du förlorar inget utdelningsmässigt på en fond. Istället för att få in pengarna på kontot får du ett högre värde på fonden istället.
Det är precis samma princip som för bolag som väljer att inte dela ut sin vinst. Värdet stannar i företaget (aktien) istället.
Du kan alltid sälja av andelar
Om man nu nödvändigtvis vill ha ut pengarna på kontot såsom vid en aktieutdelning så är det fullt möjligt. Jag tänker på t.ex. fas två ”avkastningsfasen” i pengamaskinen enligt artikeln:
Man behöver dock som påpekas i frågan sälja av det antal andelar som motsvarar den utdelning man önskar. Jag ser dock inte några problem med det eftersom:
Till skillnad från en aktie, kan man sälja delar av en andel (t.ex 0.01 st andel)
Det kostar ingenting att sälja en andel
Således blir det ekvivalent förutom att jag behöver göra det manuellt. Den andra punkten kan man diskutera då vissa fonder har säljavgifter men det är tack och lov ovanligt. Ingen av fonderna i Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljerna har sådana.
Enligt bilden överst i artikeln så kan du också se hur jag lade en säljorder på t.ex. fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag på 0.01 % av innehavet som motsvarade 0.024 st andelar till ett värde av ca 0.61 kr hos Avanza.
Hos Nordnet är det tyvärr lite annorlunda där den minsta posten ligger på hela procent. Men det går att lägga mindre ordrar via deras mäklarbord utan kostnad.
Slutsats – det är faktiskt ingen skillnad
Min egen slutsats när jag har kollat på det här och gjort det i mina egna depåer är att där är faktiskt ingen större skillnad. Skillnaden ligger i så fall i att jag själv behöver beräkna hur stor del jag behöver sälja av för att få den utdelning som jag vill ha.
Relaterade artiklar
Aktier eller fonder? - Läsarfråga om varför inte bara välja aktier istället för fonder?
Den här artikeln publicerades tisdagen 7 april 2015 klockan 06:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor, Så blir du rik.
Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och
minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls
lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning
eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. För undvikande av tvivel noteras att Lag (2003:862) om finansiell
rådgivning till konsumenter eller annan liknande lagstiftning alltså inte äger tillämpning på information på RikaTillsammans.
Åsikter och analyser som presenteras är personliga och
informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut
utifrån egen erfarenhet,
vi rekommenderar dessa. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar
sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt
Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt
(till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje
måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.
Ett ögonblick...
Vi håller på och påbörjar din prenumeration! 😎
Då är allt klart och fixat!
Från och med nu kommer du att få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt. Tack för ditt
förtroende och för att du följer vår blogg. 🙏
Tyvärr gick något fel!
Tyvärr gick något fel och vi kunde tyvärr inte påbörja din prenumeration. Förmodligen beror det på
att du redan prenumererar. Om så inte är fallet, kontakta oss gärna genom "Hjälp"-knappen nere
till höger. Beklagar att det inte fungerade. 😢
Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊
För att skriva en kommentar, få en notis kring nya kommentarer eller bara allmänt hänga med oss andra, besöka gärna forumet. :)
OSB! Ovan visar bara de 20 första kommentarerna. För att se alla kommentarer, besök forumet. Där kan
du även ställa en fråga, skriva en kommentar eller bara läsa resten av kommentarerna. Välkommen.
PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens
storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid,
därav hänvisningen till forumet.
Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum.
Besök
Läs och lyssna vidare på andra relaterade avsnitt och artiklar
En återkommande fråga som jag får är varför man ska välja fonder istället för aktier, när aktier ger utdelning och dessutom inte kostar något i förvaltningsavgift. Här är ett ganska typiskt exempel på en sådan frågar: Jag undrar varför man ska spara i index fonder, där man bara får värdeupphång när aktierna i fonden går upp […] Läs mer.
En rätt vanligt förekommande fråga som jag får är; ”När börjar man leva på avkastningen från pengamaskinen och hur går det till rent praktiskt?” Om jag förenklar det så gott som jag kan så skulle jag säga att en pengamaskin genomlever tre stycken faser: Uppbyggnadsfasen Avkastningsfasen Avvecklingsfasen vilket stämmer överens med bilden överst på sidan. […] Läs mer.