Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier

Läsarfråga kring om man måste sälja av fondandelar för att tillgodogöra sig fonders utdelning

Utdelning i fonder i förhållande till utdelning i aktier

För ett par dagar sedan skrev jag en artikel på ämnet ”aktier eller fonder” till följd av en läsarfråga kring utdelningar hos fonder. I kommentarerna kom följande fråga och begäran kring ett konkret exempel.

Den tidigare artikeln finns här:

Frågan som jag fick lyder som följer:

Det jag däremot inte riktigt är med på än är just skillnaden mellan utdelning i aktier vs återinvesteringen som görs direkt i fonder. Ett exempel:

A) Jag äger 100 st aktier i H&M, och får under våren 1000 kr i utdelning. Dessa pengar hamnar på mitt konto, och jag har trots utdelningen fortfarande kvar 100 st aktier i H&M.

B) Om jag äger 70 andelar i en fond, och sedan säljer av säg 3% av värdet för att använda det som ”utdelning”, då säljer jag väl av ett antal andelar?

Jag förstår resonemanget med att om jag säljer av från fonder på säg 3% så finns det fortfarande en värdeökning kvar, men det är väl inte möjligt att sälja av enbart vinstutveckling i fond, utan du är väl tvungen där att sälja av faktiska andelar? Till skillnad från en utdelning i en aktie där du aldrig säljer antal aktier för att få ta del av utdelningen.

Grundtesen som jag driver är att:

  • Där är ingen skillnad utdelningsmässigt mellan att äga en fond eller en aktie, bortsett från ev. fondavgifter

Utdelning från en aktie

Utifrån läsarkommentaren ovan så stämmer scenario A). Äger man en aktie så betalar man bara för det initiala köpet av aktien i form av courtage. Delar sedan bolaget ut pengar, så får man in dem på sitt konto och man har kvar sina aktier. Dock förlorar aktierna värde motsvarande utdelningen – det vill säga är aktien värderad till 100 kr och utdelningen 4 kr, så är aktiens värde 96 kr direkt efter utdelningen.

Ingen utdelning från fonder

De flesta svenska fonder delar inte ut de utdelningar som de erhåller från de aktier som ingår i fonden av skatteskäl. Förr lämnade de flesta fonder utdelning, men när lagen ändrades den 1 januari 2012 slutade de flesta fondbolag med det. Tidigare beskattades Sverigeregistrerade fonder med 30 procent på sitt resultat, som främst kom från ränte- och aktieutdelningar.

För att undvika att både fonden och fondandelsägaren skattade för utdelningen (dubbelbeskattning) gav därför fonden utdelningen till andelsägarna. När sedan vi sparare betalat 30 % skatt kunde vi återinvestera pengarna i fonden. Vid utdelningstillfället sjönk värdet på fonden precis som på aktierna.

2012 togs skatten bort från fonderna och flyttades över på oss sparare istället. Fonden blev skattebefriad medan vi fick den årliga fondskatten på 0.12 % på innehavet. Därmed fanns det ingen skattemässig fördel för fonderna att betala ut utdelning och därför slutade man med det. Nu stannar hela resultatet kvar i fonden istället och fondvärdet sjunker inte heller. Det gör att vi kan dra den första slutsatsen:

  • Du förlorar inget utdelningsmässigt på en fond. Istället för att få in pengarna på kontot får du ett högre värde på fonden istället.

Det är precis samma princip som för bolag som väljer att inte dela ut sin vinst. Värdet stannar i företaget (aktien) istället.

Du kan alltid sälja av andelar

Om man nu nödvändigtvis vill ha ut pengarna på kontot såsom vid en aktieutdelning så är det fullt möjligt. Jag tänker på t.ex. fas två ”avkastningsfasen” i pengamaskinen enligt artikeln:

Man behöver dock som påpekas i frågan sälja av det antal andelar som motsvarar den utdelning man önskar. Jag ser dock inte några problem med det eftersom:

  • Till skillnad från en aktie, kan man sälja delar av en andel (t.ex 0.01 st andel)
  • Det kostar ingenting att sälja en andel

Således blir det ekvivalent förutom att jag behöver göra det manuellt. Den andra punkten kan man diskutera då vissa fonder har säljavgifter men det är tack och lov ovanligt. Ingen av fonderna i Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljerna har sådana.

Enligt bilden överst i artikeln så kan du också se hur jag lade en säljorder på t.ex. fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag på 0.01 % av innehavet som motsvarade 0.024 st andelar till ett värde av ca 0.61 kr hos Avanza.

Hos Nordnet är det tyvärr lite annorlunda där den minsta posten ligger på hela procent. Men det går att lägga mindre ordrar via deras mäklarbord utan kostnad.

Slutsats – det är faktiskt ingen skillnad

Min egen slutsats när jag har kollat på det här och gjort det i mina egna depåer är att där är faktiskt ingen större skillnad. Skillnaden ligger i så fall i att jag själv behöver beräkna hur stor del jag behöver sälja av för att få den utdelning som jag vill ha.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök