Vad är bäst? LYSA, Avanza Global eller en egen portfölj?
Sök:

Vad är bäst? LYSA, Avanza Global eller en egen portfölj?

Mina tankar och resonemang till en av bloggens vanligare frågor och varför jag rekommenderar LYSA

En vanlig fråga här på bloggen är: ”Varför ska jag använda en fondrobot som t.ex. LYSA när jag kan spara pengar på avgiften genom att göra det själv med t.ex. Avanza Global, ett sparkonto och andra fonder?”. Svaret är inte så enkelt som man först kan tro. Tittar man på intern beskattning i fonder så är Avanza Global faktiskt inte billigare än LYSA. Men än viktigare tror jag att väldigt många som ställer den frågan underskattar sin egen kompetens och förmåga.

Först och främst vill jag tacka och uppskatta er läsare för att vi kan ha framåtriktade diskussioner här på bloggen. Nu senast i tråden ”Varför 20 fonder i den avancerade portföljen” och ”Konspirationsteori deluxe kring Lysa” i frågor och svar som inspirerade till den här artikeln. Världens mest framgångsrika hedgefondförvaltare Ray Dalio, pratar om vikten av att omge sig med människor som inte håller med så att man kan ha ett ”thoughtful disagreement”.

Hans test är nämligen att vi kan inte se världen som den är, utan vi ser den alltid utifrån våra egna perspektiv. Därför behöver vi andra människor, med andra perspektiv så att vi får hela bilden. Han delar med sig av det här resonemanget i en fantastisk 4-minuters video ”Principles for Success “Be Radically Open-Minded” | Episode 7”. Jag kan även varmt rekommendera Anders Hansens vinterprat om hjärnan som är riktigt, riktigt bra på ämnet. Vill du gå mer på djupet kring Ray Dalios resonemang så finns det ett längre poddavsnitt med honom från Standford med titeln: ”Seek out thoughtful disagreemeent”.

Det andra som jag skulle vilja säga innan vi kör igång är att; om man kan diskutera nyanserna på en portfölj hos LYSA och en egen-komponerad portfölj byggd på Avanzas billiga fonder, då tillhör man de absolut mest kunniga människorna inom sparande. I princip mindre än 1 procent av den svenska befolkningen. Det är lätt att tro att alla kan det som man själv kan, men så är det verkligen inte. Jag skulle till och med säga att det finns en stor risk att du underskattar din egen förmåga och kompetens.

Bara för att ta lite siffror från SCB, SvD, Euroclear, Dalbar och Avanza (här, här, här och här):

 • Bara mellan 10 – 20 % av svenskarna äger aktier och trenden är minskade
 • Hushållens medianportfölj är 42 000 kr
 • I genomsnitt består en svensk aktieägares innehav av 3,9 bolag
 • Hälften av aktieägarna i Sverige investerar bara i ett bolag
 • Flest aktieägare i Sverige har Telia och Ericsson.
 • Populäraste aktierna bland män är Paradox, följt av Starbreeze, Eniro, Powercell och LeoVegas
 • Bland kvinnor är det SEB följt av BillerudKorsnäs, Ericsson, H&M, Handelsbanken
 • Bland aktieägare under 30 år är populäraste aktierna Eyeonid Group och Paradox
 • Bland aktieägare över 60 år är populäraste aktierna BillerudKorsnäs och Swedbank
 • Varannan till var tredje(*) avanza-sparare sparar i fonder.
 • Varannan(*) avanza-sparare har 1-2 fonder
 • 70 % av avanzas kunder sparar mindre än 1 000 kr i månaden.
 • Dalbar visar varje år att den genomsnittlige investeraren underpresterar mot index

Stjärna (*) betyder att det är generaliserat från artiklar som specifikt handlar om t.ex. barnsparande, stockholmare och skåningar. Dessa siffror kan dessutom kompletteras med våra egna erfarenheter, upplevelser, samtal och oofficiella samtal med kontakter i finansbranschen.

 • Ungefär hälften av alla kunder som öppnar konto på t.ex. Avanza/Nordnet investerar aldrig några pengar
 • 90 procent av de som följer bloggen är inte experter utan vill bara veta ”vad ska jag göra?”
 • Den genomsnittlige Avanza-spararen har varit sämre än index 8 av de senaste 10 åren
 • Många läsare tycker det är klurigt och omständligt med t.ex. ombalansering .
 • Många läsare är väldigt glada för enkelheten med en fondrobot

Det finns väldigt mycket att säga om ovan, kanske i ett eget kommande avsnitt. Men jag anser att det är rimligt att sammanfatta i att det finns en hel del att göra när det gäller den finansiella kompetensen i Sverige. Det verkar dessutom som att tesen min mentor brukade säga håller då ökande ålder innebär bättre placeringar:

När en person med erfarenhet träffar en person med pengar händer alltid samma sak. Personen med pengar får erfarenhet och personen med erfarenhet får pengarna.

Om man drar det till sin spets, så skulle vår blogg i den bästa av världar inte fylla något syfte.

Ibland är man en expert och ibland är man en konsument

För drygt en vecka sedan var jag och lyssnade på en spännande föreläsning med Jesper Åström om digital marknadsföring. En av hypoteserna var att i de flesta områden kan man fördela en publik i ungefär 1 % experter, 9 % kommunikatörer och 90 % konsumenter. Experterna är de som formulerar hypoteser, kommer på nya rön och verkligen kan och är nördiga i sitt ämne. De bryr sig inte så mycket om att sprida kunskapen till den stora massan utan vill mest bli respekterade inom sitt område av sina jämlikar.

Kommunikatörerna, ofta människor som jag själv, gillar att ta experternas ”grej” och applicera den på mig själv för att sedan berätta om det för andra. Den sista gruppen, 90 % av publiken, är gruppen som egentligen inte är intresserad av varken experten eller kommunikatören utan de vill bara ha svaret på frågan:

Hur jag ska göra för att få resultat X med en så liten arbetsinsats och ansträngning som möjligt?

Det är därför det finns så många tipslistor av typen ”Tre tips för att gå ner i vikt”. Det intressanta är att vi växlar mellan dessa grupper beroende på intresseområde. Inom området ”spara och investera ” anser många oss vara experter när vi egentligen är kommunikatörer. Experterna är ju inte vi, det är forskarna som skriver böckerna och studierna som vi hänvisar till.

Sedan finns det mängder av områden där jag är en del av den stora massan. Om vi tar området kläder som exempel, det är ett område som jag är helt ointresserad av. Om det hade funnits en box ”passande och coola kläderna för dig” som jag hade kunnat köpa så skulle jag gjort det. Jag är inte intresserad men jag vill ha bra grejer, jag vill lita på att någon annan har gjort researchen och kan förmedla det till mig så att jag kan vara lugn och trygg i att jag har gjort rätt.

Jag vill ha någon som ”översätter” mode, stil, kvalitet och funktion så att jag bara kan tacka ja med en så liten ansträngning och arbetsinsats som möjligt. Det är därför jag alltid har på mig mina Fjällrävenbyxor, en av mina två Houdini-tröjor och samma ”uniform” när jag föreläser. Jag vill att kläder ska vara ett icke-problem i mitt liv. Andra området där jag beter mig i princip likadant är bil, mat, trädgård, renovering och så vidare.

För de flesta är en fondrobot det bästa alternativet

Med hänsyn tagen till att de absolut flesta som följer bloggen INTE är experter i ekonomi, bara vill ha den bästa och enklaste lösningen och vill lita på att någon annan har gjort jobbet – då vet jag inget bättre svar än att använda en fondrobot. En fondrobot är en tjänst som hjälper en att spara i linje med forskningen och automatiserar allt från fondurval till månadssparande. Det är nästan som att välja Mario i de gamla Super Mario Bros-spelen. Han var inte bäst på någon enskild gren, han sprang inte snabbat, hoppade inte högst men som helhet var han den mest balanserade gubben.

Ett viktigt argument för fondrobot är dessutom problematiken att många öppnar ett konto men sedan inte investerar pengarna. En fondrobot är i min värld det närmaste man som en privatperson kan komma en ”en-klicks-lösning”. Man får en bra portfölj som bygger på det som forskningen säger fungerar, man undviker de vanligaste misstagen, det är svårt att göra riktigt fel och man förstår mer vad det är man köper.

Fondrobotarna hjälper även till med månadssparande, kontinuerlig ombalansering och riskspridning. De lägger fokus på diversifiering och spridning i olika tillgångsslag, geografiska marknader och tillgångstyper. De gör det här även från den första hundralappen. Kom ihåg att median-portföljen bara är 42 000 kr – för alla åldrar.

Av de fondrobotar som finns så tycker jag dessutom att LYSA är det bästa och billigaste helhetsalternativet. På en god andra plats tycker jag att man hittar Opti, som dock har en något högre avgift.

Nej, jag ger inte rekommendationer beroende på vem som betalar mest

En av de få kommentarer som får mig att bli lite ledsen och upprörd är när det påstår att jag skulle ge rekommendationer baserat på vem som betalar mig bäst. Jag blir då många gånger sugen att skriva, ”Vet du vad, starta en egen blogg och se hur länge du har kvar dina följare om du är så kortsiktig.”. RikaTillsammans finns endast av en anledning och det är att vi har fått ditt förtroende som läsare. Det finns inget snabbare sätt att åka utför än att inte hedra det förtroendet.

Dessutom bör ingen bli förvånad över att Nordnet och Avanza betalar bättre provision för nya kunder än vad fondrobotarna gör. De tjänar oändligt mycket mer pengar och har helt andra marknadsföringsbudgetar. Så utifrån ett rent ego-perspektiv borde jag bara marknadsföra nätmäklarna – helst så nischade som möjligt – eftersom de betalar bäst.

Så för tydlighetens skull – jag har sponsrade länkar till alla parter både Avanza, Nordnet, Lysa, Opti, Savr m.fl. Det är väldigt sällan någon av dessa parter sponsrar en enskild artikel och då står det tydligt ”i samarbete med”. Ingen har sponsrat den här artikeln. Sorry för mitt lilla ”rant”, men jag ville ha det tydligt sagt. Tack. 🙏

Argumenterar du fondrobot vs egen portfölj är du sannolikt en expert (även om du inte upplever det själv)

Som jag skrev i början av artikeln; det är lätt att underskatta sin egen kompetens och förmåga. Låt oss bara ta ett enkelt och generaliserat räkneexempel. Avanza/Nordnet har cirka en miljon kunder. Av dessa har hälften satt in pengar men typ inte gjort något eller är inaktiva kunder. Det ger 500 000 svenskar. Av dessa 500 000 svenskar har 250 000 sparare fonder. Av dessa har 58 % mindre än fem fonder. Det är alltså i princip bara 100 000 svenskar som har 5 eller fler fonder. Det är ganska exakt en procent av befolkningen.

Jag utgår därför att när man ifrågasätter mina portföljer, man argumenterar för nyansskillnader i LYSA och en egen-komponerad portfölj hos Avanza/Nordnet, då är man en expert hur man än vrider på det. Även om det sannolikt inte alltid känns så för en själv. Min upplevelse är att de läsare som argumenterar för dessa saker ofta är införstådda med koncept som ombalansering, indexkonstruktion, avgifter, ränta-på-ränta och så vidare.

Ofta finns även kompetensen att genomföra beräkningar, simuleringar och ombalanseringar själv och man upplever ingen osäkerhet i dessa. Dessutom tycker man ofta att det är kul med dessa sakerna och upplever ingen energi- eller tidsförlust i att göra t.ex. fondanalyser eller ombalanseringar själv. Man tycker att det är kul helt enkelt.

Problemet för mig uppstår att när man utgår från sig själv i ovan och tycker att andra ska göra likadant. Man tittar på en faktor som är viktig för en själv – t.ex. 0.2 % billigare avgift och de sparade pengarna de ger – och generaliserar den på andra. Trots att den faktorn kanske inte alls är primär för majoriteten av läsarna. För många är det t.ex. smidighet, enkelhet eller förståelse framför billigare pris. Ungefär som när jag handlar kläder. Får jag det absolut billigaste? Förmodligen inte, men det är inte det som är viktigast för mig när jag köper kläder.

Så min uppmaning till dig som tycker att ovan är kul, har kompetensen och resultaten – ge dig själv en klapp på axeln. Du kan något som över 95 % av den svenska befolkningen inte kan. Det kommer dessutom göra en stor skillnad för din framtida ekonomiska situation. Det är något värt att fira. På riktigt!

Det enda jag ber om är att ha empati för att alla inte har samma kompetens, förmåga eller intresse som du. Att då hellre rekommendera en egen portfölj eller en fond som Avanza Global framför Lysa kan då ofta mer stjälpa än det kan hjälpa.

Tack. 👍🙏

Investera i fondroboten LYSA eller Avanza Global?

Med allt ovan sagt, så tycker jag att det finns ett case även för den avancerade spararen att välja en fondrobot som Lysa. Jag och Caroline har placerat mer än två miljoner kronor på Lysa. Det handlar inte bara om att leva som vi själva lär, utan för att jag genuint tror att det kommer ge oss bäst avkastning över tid. Trots att jag upplever att jag kan sätta ihop en portfölj själv.

Jag kommer att anstränga mig för att göra en så billig portfölj för nästa år, men jag tror att det blir svårt att slå Lysa i alla fall. Först och främst gäller det att jämföra äpplen med päron. Jag tycker inte att det är sunt att t.ex. bara välja att lägga allt i Avanza Global som jag ibland ser folk skriva som svar i forumet. Det är en bra fond, inget snack om saken, men inte på egen hand. Dessutom finns den bara på Avanza och inte på Nordnet.

I korthet handlar det om Avanza Global placerar t.ex. över 65 % av sitt kapital i Nordamerika, den har en väldigt liten exponering mot tillväxtmarknader och Sverige samt väldigt liten exponering mot småbolag. Det är dessutom en portfölj som är 100 % aktier vilket i min värld är som att köra en bil med bara en gaspedal och ingen broms. Jag anser – med risk att göra läsare förbannade – att sätta 100 % av sina pengar i Avanza Global är rent av dumt.

Även om det i sammanhanget bör sägas att det skulle vara långt bättre än det som folk har där i dagsläget enligt siffrorna.

En egen portfölj av Avanza-fonder eller Lysa?

Låt oss därför bygga en portfölj som är så diversifierad, billig portfölj och optimerad för Avanza som möjligt. Tyvärr finns inte dessa fonderna på Nordnet så där skulle det bli lite dyrare. Men låt oss hålla fokus på billigt och bra. Om vi utgår från Avanza-specifika fonder – då det ofta är dessa som framhålls – då blir det en kombination som ser ut som följer:

 • Avanza Global, avgift: 0,11 %
 • Avanza Emerging Markets, avgift 0,29 %
 • Avanza Zero, avgift 0,0 %
 • Avanza Sparkonto+, avgift 0,0 %

Problemet som jag upplever med ovan – även om det är väldigt mycket bättre än att bara ha Avanza Global – är en liten exponering mot småbolag, fortfarande inga räntefonder och en väldigt snäv exponering mot svenska marknaden. Avanza Zero, är ingen kul fond i min bok, då den bara ger en exponering mot 30 svenska bolag jämfört med t.ex. SEB Sverige Index som har över 300 innehav för 0.28 % i avgift. Men det ska vara så billigt som möjligt, så vi skippar den bättre fonden och lägger till minska möjliga:

 • Handelsbanken Gl Småbolag, avgift 0,68 %
 • Spiltan Räntefond Sverige, avgift 0,28 %
 • AMF Räntefond Mix, avgift 0,11 %

Säg då att vi ska ha en 90 procent aktier och 10 procent räntor, då får vi en portfölj enligt följande:

 • 50 % Avanza Global
 • 20 % Avanza Zero
 • 10 % Avanza Emerging Markets
 • 10 % Handelsbanken Gl Småbolag
 • 5 % Spiltan Räntefond Sverige
 • 5 % AMF Räntefond Mix

Räknar vi ihop avgiften för dessa så blir det en total avgift på: 0,17 %. Det betyder en kostnad på 170 kr per 100 000 kr. Det kan jämföras med Lysas avgift på 0,39 % vilket blir 390 kr per 100 000 kr. En differens på 220 kr per 100 000 kr eller 2 200 kr per miljon. Huruvida det är mycket eller lite pengar är högst personligt. Det leder också till följdfrågan – upplever jag att det mervärdet som Lysa skapar är värt dessa pengar eller inte?

Men problemet är att det inte är så enkelt heller…

Avanza Global är inte så billig man lätt kan tro…

Problemet med jämförelser som ovan är dessutom att ”allt annat är lika”, men det är inte är lika i verkligheten. Givet Lysa och portföljen ovan presterade exakt samma över de kommande 10 åren så skulle det vara smartast att välja den billigaste. Men vi vet garanterat att de inte kommer att prestera exakt lika. Portföljerna är i princip identiska, men skiljer t.ex. på P/E-tal för innehaven 14,6 på LYSA och 15,1 för Avanza-portföljen, de skiljer lite i bransch- och regionfördelning och så vidare. Dock är skillnaderna i allra högsta grad marginella.

Men om vi ska jämföra och argumentera för en skillnad på 0.2 % då blir även marginella detaljer viktiga. Ta t.ex. en sådan sak som växlingsavgifter eller beskattning internt i fonder. Avanza Global har ca 66 % av sina innehav i USA. Givet att S&P 500 har utdelningar på ca 2 % per år innebär det 1,32 % (=66 % x 2 %) av avkastningen som ska beskattas med 30 % skatt i USA på grund av beskattningsavtalet som Luxemburg har med USA.

Det innebär att Avanza Global har en intern skatteavbränning på 0,39 % (=1,32 % x 30 %) som inte syns i några nyckeltal. Den kommer bara synas som en underprestation mot index. Därför är det inte orimligt att t.ex. argumentera för att kostnaden för Avanza Global är högre än de 0,11 % som anges, kanske uppemot 0.4 %.

Det kan då jämföras med t.ex. Lysa som har sina börshandlade fonder på Irland som har ett annat beskattningsavtal med USA på bara 15 %, det vill säga hälften. Räknar vi på samma sätt på Lysa Aktier A så blir det en förvaltningsavgift på 0,14 % plus intern skatt på 0,14 % vilket ger 0,3 %.

Det leder till slutsatsen att skillnaden mellan LYSA som tjänst och Avanza Global inte är så stor som man lätt kan tro initialt om man tar hänsyn till intern beskattning, växlings- och andra transaktionersavgifter.

Sedan haltar även jämförelsen då fonderna inte är identiska. Avanza Global följer MSCI World Indexet medan Lysa följer MSCI ACWI som är ett dyrare index att följa på grund av exponering mot tillväxtmarknader. Man kan inte heller bara välja investera i fonden Lysa Aktier utan behöver välja hela tjänsten ”fondrobot” hos LYSA.

Vidare tar Morningstar upp det här i sin artikel ”How tax can impact returns”:

Equity funds are required to pay taxes on the dividends distributed by their holdings. And dividend withholding tax rates vary across jurisdictions depending on the various tax treaties in place. So, for instance, Irish-domiciled ETFs benefit from the US/Ireland double taxation treaty which reduces standard withholding tax rates on US stock dividends from 30 to 15%, whereas Luxembourg-domiciled ETFs are subject to the full 30% tax rate.

Morningstar, ”How tax can impact ETF returns

Min poäng är inte att entydigt bevisa att Lysa är billigare eller bättre än Avanza Global och att andra har fel – min poäng är att jämförelsen inte är så enkel som den kan se ut vid första anblicken. Särskilt inte när man börjar ta hänsyn till fler faktorer än bara förvaltningsavgiften som är i princip den enda konstanten.

Uppdatering 191227: Fick det här bekräftat av en läsare i finansbranschen:

Japp, det stämmer att Lux fonder belastas m 30 procent US definitiv källskatt på utdelning från US bolag. Irländska o även svenska investeringsfonder belastas med 15 procent US källskatt på utdelning från US bolag. Det blir därför förmånligare från detta perspektiv att investera i irländska eller svenska investeringsfonder. Även finska investeringsfonder har normalt 15 procent US källskatt.

Då lärde vi oss något nytt idag. Bättre att investera i amerikanska bolag via fonder med säte i Sverige, Finland eller Irland istället för Luxemburg.

Slutord – båda alternativen är riktigt bra!

Slutligen vill jag verkligen säga att det inte handlar om att det ena är bra och det andra är dåligt. Vi pratar om en jämförelse mellan två riktigt bra alternativ som i princip är identiska. Jag tror att det är skillnader som kommer att slå på marginalen. Dessutom tror jag att det idag är omöjligt att förutsäga vilken av dessa två portföljer som kommer att gå bäst eller ens har bäst förutsättningar.

Utifrån den ovanstående argumentationen tänker jag att den bästa rekommendationen för den generella bloggläsaren fortfarande är att använda en fondrobot som Lysa. I kombination med Fyra-hinkar-strategin tror jag att man snabbt levlar till en ekonomi och ett sparande som är långt bättre än vad de flesta har. Det betyder inte att det är det absolut optimala, men nära nog med tanke på behov av kompetens, engagemang och tid.

Dessutom bör det sägas att ovanstående portfölj fungerar utmärkt i situationer då Lysa inte fungerar – t.ex. för tjänstepension. Sedan tror jag dessutom att globala barnportföljen är en mer balanserad portfölj än ovan. En annan fördel är den fungerar på både på Avanza och Nordnet.

Tanken är att precis som vanligt i januari presentera avsnitt såsom ”Bästa fonderna 2020”, ”Hur gick det 2019?” och ”Ombalansering inför 2020”. Nu på söndag kommer dessutom en uppdaterad artikel om fyra-hinkar-principen.

God fortsättning och gott nytt år!
Jan och Caroline

Relaterade artiklar

Nedan följer några relaterade artiklar som du kan ha glädje av:

Så tänker jag, hur tänker du?

Jag ser mycket fram emot att få höra din åsikt i frågan. Utan din och andras läsares tankar skulle vi aldrig kunnat ha den här diskussionen. Så tack. 🙏


Den här artikeln publicerades 2019-12-25 klockan 14:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Indexfonder, Kommentarer på aktuella händelser, Nybörjarportföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

99 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  En liten fräck felräkning från Jan då han i skatteexemplet jämför Avanza Global och Lysa och menar att Avanza Global faktiskt blir dyrare än Lysa.

  Det han utelämnat ifrån Lysa’s kostnad är ju kostnaden för de underliggande fonderna!

  Han har bara räknat på Lysa’s förvaltningskostnad. Och jämfört med Avanza Global.

  Kostnaden för dom underliggande fonderna i Lysa tillkommer ju på totala årsavgiften.

  Rätta mig gärna om jag har fel!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Intressant, skulle gärna se ett svar från Jan i detta, då jag själv sparar i Lysa (och Avanza Zero).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredde
   1. Vit pil

    Lite sent på natten att börja göra kontrollräkningar på en ett år gammal artikel. 😂

    Men spontant, när jag läser så håller jag med om att det är otydligt om det är fonden Lysa Aktier A eller Lysa helhet som tjänst som avses. Lägger till ett förtydligande, tack för feedbacken. 👍

    PS. Sedan är ju inte poängen att bevisa det ena eller andra, utan snarare att visa att båda alternativen är riktigt bra och att det inte är så enkelt att jämföra som man lätt kan tro.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej,

  ’Avanza Global 90 + 10% AMF Räntefond Lång VS Lysa 90/10

  Som vanligt – Tack för er pedagogik och transparens kring ert eget tänkande.
  Som nybörjare har jag funnit er blogg oersättlig.

  Jag har en egen hjärndebatt kring Avanza vs Lysa.

  Följer till viss del er 4-hinkars strategi med undantag för fjärde ”lek-steget” då jag är en relativt passiv sparere.
  Som konsekvens av detta har jag 1 depå hos Lysa med 60/40 spridning. Detta inkluderar 17% i AMF Räntefond Lång.

  Däremot vill jag nu öppna en ny depå med 90/10 spridning för LÅNGSIKTIG investering (+ 10 år) och några frågor verkar jag inte kunna besvara.

  Om Avanza historiskt sett alltid presterat bättre, Varför då Lysa?
  Blir den något lägre avgiften (om skatternabeslagen stämmer) värt det?

  (Och historia samt dagsläge kring avgifter är de verktyg vi kan nyttja som referenspunkt – till skillnad från många svar som sade att dagens avgifter är det enda vi vet) – men, som tidigare referens påpekat – Ray Dalio – så är Historian det bästa medlet.

  Om jag redan har ett sparande med 60/40 spridning, varför inte då ha 100% av den andra delen av mitt månadssparande i t.ex. Avanza Global. Jag siktar på 10+ år och ser för nuvarande ingen anledning att ta ut pengarna i förtid. – Eller finns det fördelar med att fortsatt ha 10% i räntor även i den depån?
  Jag har läst på några ställen att det möjliggör tidigt uttag vid. ev krascher – men spelar det någon egentlig roll om det är sådant långsiktigt sparande?

  Tacksam för diskussion/svar/kommentarer

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik haggbom
 3. Vit pil

  Stort tack för en fantastisk podd och blogg! Önskar hjälp från tankesmedjan. Kan kalla den teoretisk.
  Investerat 500.000 i Lysa med risk 79/21 (oväsentligt). Tanken är att jag bara vill spara där i framtiden.
  Har dock även nybörjar-portföljen hos Avanza med 500.000 kr.
  Är det bättre att flytta över allt från Avanza till Lysa eller blir skattesmällen för hög då jag måste skatta på Avanza ISK i slutet på kvartalet och även skatta på Lysa ISK med de nya pengarna?
  Ska jag låta Avanza vara kvar men sluta spara i den?
  Blir inte smart på det..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pierre
 4. Vit pil

  Hej och tack för att ni fått upp mitt intresse för sparande! (Det trodde jag aldrig skulle gå)
  Jag undrar om man kan ha hela sitt kapital i en fondrobot tex lysa fast i olika ”hinkar?
  Om svaret är ja, varför har inte ni det?
  Har för mig att du sagt i ett avsnitt ”sätt in hälften i en fondrobot och hälften i en egen portfölj. Om roboten är bättre än de flesta av oss varför inte köra 100 % robot?

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 5. Vit pil

  Hej!

  Tack för det fantastiska inlägget. En snabbt fråga: jag har kollat Lysa Aktier A på Morningstar och jamfört mot index (MSCI ACWI NR):
  https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000YG5V&tab=13

  Jag kan se att Lysa är alltid sämre än index, både när det går upp och när det går ner.

  Istället tittar man på Avanza Global:
  https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F000010YMN&tab=13

  Då ser man att Avana Global faktiskt alltid följer index.

  Då undrar jag: vad är poängen med Lysa, om det alltid går sämre än index? Man vill ju bara följa index, eller hur? Är det något jag missat?

  Tack!!

  17+
  Gravatar ikon för användaren
  Carlos
 6. Vit pil

  Hej,

  Jag är helt ny på att investera men har börjat lyssna och läsa här på rikatillsammans och tycker det är jättekul och intressant. Fokus har mest legat på 4 hinkar modellen och fondrobotar, men har nu börjat lyssna från början medan jag pendlar.

  I mellanriskhinken och den passiva hinken investerar man i både aktiefonder och räntefonder, t.ex. 60/40 eller 90/10 aktie/räntefonder. När jag lyssnade på en podd skulle Jan besvara en läsarfråga om varför han gillade 90/10 lösningen och inte bara körde 100% aktiefonder. Jan sa då att de 10% räntefonder kunde användas som en buffert som man kunde ta ut lite pengar även när börsen går dåligt (om inte jag missförstod honom). Tror även han sa att man kunde använda dem för att investera extra när börsen var låg etc.. Eftersom jag ännu inte praktisk har hållit på med investeringar vet jag inte hur det funkar, men jag antar att han menar att man kunde sälja av räntefonderna utan att röra aktiefonderna och sedan använda dessa pengarna vid nöd- eller extra gynnsamma situation.

  Min fråga: Om man investerar i Avanza Auto så går det ju inte sälja enbart räntefonderna eftersom Avanza Auto är en specialfond (vad nu det innebär?). Jag har ju ingen kontroll över de specifika aktierna och fonderna. Är detta en nackdel man bör beakta eller blir blir riskerna desamma oavsett? Undrar även om situationen är densamma i Lysa?

  Stort tack för ni ger mig möjligheten att lära mig så mycket om investeringar och ekonomi.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Larsson
 7. Vit pil

  Hej.
  Jag har startat ett lysa konto då jag tyckte det lät som en bra grej.
  Min fråga är:
  Bör man ha flera konton på Lysa så som hink principen eller ska man satsa allt på ett konto, borde få större genomslag.
  Vilken skall man börja bygga om man redan har buffert på plats?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petra
  1. Vit pil

   Hänger tyvärr inte riktigt med på vad du menar med ”få större genomslag”. Jag tycker att man ska ha flera konton om man har olika sparhorisont på sina pengar och försöker balansera sin risk.

   Sedan är ju självklart 100 kr i 100 % räntor/0 % aktier och 100 kr i 100 % aktier / 0 % räntor samma sak som att ha 200 kr i 50 % aktier och 50 % räntor.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan. Är Avanza Auto helt ute ur bilden eller kan det vara ett alternativ? Mvh Uffe

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf Hellbom
  1. Vit pil

   Jag har helt ärligt inte tittat på Avanza Auto sedan förra året. Tänkte ta ett omtag för att se vad som har hänt på den marknaden när tillfälle ges om någon vecka. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej och tack till er för en jättebra blogg och podd! Hittade hit för en månad sen och öppnade ganska omgående två konton i Lysa (givetvis via er annonslänk). Har nu lyssnat och läst på ännu mer och vill flytta mer pengar från vanligt tråkigt sparkonto till något bättre, men blir lite nervös. Eftersom du återkommer ständigt till Lysa så undrar jag om det finns någon poäng att ha något annat. Kan det vara mer riskabelt att lägga alla äggen i samma korg? Jag har tänkt att ha flera Lysa-konton med olika fördelning för att sprida riskerna. Eller spelar det någon roll att allt är hos samma förvaltare – om deras system gör felbedömningar så slår det väl på alla mina konton? Borde jag därför öppna något annat också (t.ex. Avanza Global) endast i syfte att sprida risken? Hittar inget svar på just den frågan i det du har skrivit. Tack och trevlig helg! Ser redan fram emot nästa avsnitt.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexandra
  1. Vit pil

   Jag tycker inte att du behöver risksprida genom att använda olika aktörer. Lysa kommer ju sprida dina placeringar över flera olika fonder och tillgångsslag som förvaltas av andra aktörer. Vi är nog många här ute som bara använder en aktör för vårt sparande (Avanza, Nordnet etc).

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   PerW
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Vilken fond skulle du säga är bäst, Avanza zero eller Nordnet superfonden Sverige?. Vore ett bra drag (i diversifieringssyfte) att dela upp en del av sparandet mellan dessa två eller vore det bättre att bara välja en av dem?.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Andersson
  1. Vit pil

   Jag skulle utan större tvekan säga Nordnet-fonden eftersom den är bredare med ca 80 bolag. Jag är inte jätteförtjust i OMX30-indexet med bara 30 bolag som Avanza Zero-följer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Tack för bra bloggar.
  Vill bara poängtera icke-ekonomiska fördelar med både fondrobot och egna portföljer vid bedömning av vad som är ”bäst”.
  Fondrobot: enkelt och smidigt.
  Egen portfölj: du lär dig mer (kul!) och har möjlighet att styra sparande efter eventuella preferenser (hållbarhet och etik).

  Själv hade jag varit mycket mindre påläst om jag vid starten av mitt sparande (utanför sparkonto) för ett par år sedan enbart hade placerat pengar i en fondrobot. Det är så klart svårt att värdera den kunskapen men jag är i alla fall tacksam över att jag tvingade läsa in mig på ett ämne som jag först tyckte var svårt och tråkigt – men som idag är ett intresse och som gett mig en kunskap som förhoppningsvis gör att jag fattar klokare beslut över min privatekonomi resten av mitt liv.

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 12. Vit pil

  Tack för en mycket bra blogg!
  Jag har större delen av mitt sparande i en diversifierad portfölj med olika indexfonder, räntefonder och råvaruprodukter, till stor del inspirerad av dina portföljer.
  Jag fick upp ögonen för Lysa genom din blogg och tycker det verkar vara en lysande sparprodukt. I synnerhet för personer med begränsad kunskap kring aktier och investeringar.
  Jag har nu testat produkten med ett mindre belopp och det slog mig då att inget investeras mot guld och råvaror. Jag ser guld och råvaror som ett nyttigt komplement till aktier i en portfölj och anser att man bör ha ca 10% av portföljen investerad mot dessa tillgångsslag. Inte nödvändigtvis för att dessa tillgångsslag har bättre utsikter (snarare det motsatta gäller) utan för att det är ett helt annat tillgångsslag som inte korrelerar med börsen och ger en högre riskjusterad avkastning över tid.
  Vore intressant att höra dina tankar kring avsaknaden av guld och råvaror i Lysa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
 13. Vit pil

  Tack för jämförelsen Jan! Jag har till stor del följt din globala barn-portfölj på Avanza i två år nu för vårt långsiktiga sparande men jag börjar bli alltmer övertygad om att LYSA vore bättre i längden. Allt nytt sparande går därför in på LYSA sedan någon månad tillbaka men jag har ännu inte bestämt om jag ska flytta över alla pengar dit eller inte. Det känns bra att se pengarna när jag är inne på Avanza och jag tycker även det känns meningsfullt att ”pyssla om” våra besparingar några gånger per år då jag gör ombalansering.
  På Avanza går det ju att koppla in så att man ser sina konton hos vissa andra banker. Är det någon som vet om det är på gång att man kan se sina LYSA-konton här??

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Sahlén
 14. Vit pil

  Exakt så Jan. Har tipsat en yngre ”95%-människa” om att välja Lysa istället för Avanza. Vilket hon gjorde, jag kan ju inte hjälpa henne och rebalansera när jag inte lever längre. Själv tycker jag att det är kul med aktier och fonder, precis som du beskriver.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas Hedin
 15. Vit pil

  Återigen TACK för ert outtröttliga engagemang Jan och Caroline!
  Jag och min man är så otroligt tacksamma för all kunskap vi fått sedan vi började att lyssna på er podd för ca ett år sedan.
  Vi har ingen ekonomisk utbildning och har tidigare varit i händerna på banken, som så många andra. Vi är båda pensionärer och har på så sätt fått mer tid att fundera över vår ekonomi. Jag känner mig väldigt stolt och nöjd att vi redan i början av året sålde alla våra fonder i Nordea och öppnade konton i LYSA. Det var nervöst att ta ett så stort beslut på egen hand, så vi vände oss till en oberoende rådgivare för att stämma av vår strategi. Så nu är vi två som har investerat ca 2 milj kr på LYSA. Det känns jättebra, så enkelt att följa och det ger en bra överblick över ekonomin.
  Lustig nog kommer vår dotter hit idag för att diskutera om även hon ska välja LYSA istället för Swedbank. (Vi har pratat om detta sen i somras men…)

  Jag känner mig extra nöjd nu över vårt val efter att ha läst denna artikeln.

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  ACG
  1. Vit pil

   Oj, tack för den fina kommentaren och grattis till er! Kul också att det bekräftades av en oberoende rådgivare även om det inte var jätteöverraskande givet att det var en rådgivare som rådger i linje med forskningen. 👍😎

   Hoppas att ni har firat också. Det är något speciellt med att själva känna att man sitter i förarsätet både på sitt liv och sin ekonomi. Jag kan även passa på och rekommendera den uppdaterade varianten av artikeln om ”Fyra-hinkar-strategin” som är ett bra komplement.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Är Lysa ett bra alternativ till barn-fonden vid pensionsparande?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ola
 17. Vit pil

  Tack för en mycket intressant artikel. En fråga Jan och Caroline:

  Hur tänker ni kriva vad Professorn från Handelshögskolan sa? (Minns tyvärr inte namnet på rak arm). Har för mig att hans rekommendation var att köpa globalindex rakt av. Alltså inte krydda med Sverige osv. Han menade väl att man troligen får betala för att gå utanför index.

  Tänker att ett sådant förhållningssätt skulle ge vetenskapligt stöd för att köpa världsindex (alltså Avanza Global) enkom.

  Mvh Johan

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   @Tomas – korrekt, det var den artikeln med professor Paolo Sodini.

   @Johan – exakt den frågan kom inte upp och om jag får spekulera själv så är det ett missförstånd. Det forskningen säger att är att man ska äga hela marknaden. Hela marknaden är idagsläget ca 43 000 aktier fördelade runt om i världen. Av framförallt praktiska skäl går det inte att äga dessa.

   Tittar man dessutom på dessa 43 000 aktier så kan man, t.ex. på grund av korrelationen, använda ett mindre antal för att få ungefär samma rörelser som i helheten. Andreas och Henrik på Coeli fångar ungefär 80 – 90 % av de globala indexets rörelse med hjälp av endast 30 bolag. Därav har man gjort en approximation av den globala marknaden i de globala indexfonderna.

   Med ovanstående resonemang går man inte ifrån forskningen genom att välja LYSA eller portföljen ovan som inkluderar tillväxtmarknader och småbolag. Snarare skulle jag argumentera för tvärtom eftersom man fångar en större del av den globala marknaden.

   Det som forskningen eventuellt skulle ha en åsikt om är när jag t.ex. har en preferens för att övervikta tillväxtmarknader på grund av att jag tycker att indexen så som de är definierade är lite felaktiga och för tröga.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Jag har skrivit förut att jag har varit fullkomligt novis på området, men du och Caroline har sorterat ut äpplen och päron på ett mycket konkret sätt, OÄNDLIGT STORT TACK FÖR DET!
  De som kritiserar har inget förstånd för annat, förmodligen inget sparat heller, men det är deras val.
  En riktigt god fortsättning önskar jag er!
  Anders

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Tack Anders för den fina kommentaren. Den gjorde oss glada. 🙏

   Samtidigt vill jag också uppskatta de som ”kritiserar” och gör det på ett omtänksamt sätt. För omtänksam kritik lyfter alla till nästa nivå – antingen genom att identifiera svagheter eller tidigare okända styrkor.

   Tack än en gång.

   7+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej
  Jag är 19 år och har mycket tack vare eran blogg och podd fått upp ögonen för att investera. Eftersom jag bor hemma och varken har tjej eller barn kan jag spara minst 10 000 kr/ månaden. Jag har både konto på Lysa och ett antal olika aktier och fonder på Avanza, bland annat Avanza Global. Jag testar olika sätt att spara på för att hitta ett som passar mig.
  Du nämner att du tycker att det är dumt att investera hela kapitalet i Avanza Global, vilket jag håller med om. Men har man ett sånt sparande, har man ändå ett sparande som minst är bättre än 80% av Sveriges befolkning. Vilket är väldigt sorgligt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
  1. Vit pil

   Ja, så är det och det är som du skriver väldigt tragiskt. Det är inte så konstigt tyvärr att de flesta över tid inte lyckas och bränner sig på sparande.

   Sedan måste jag även passa på att säga GRATTIS till att ha den här insikten när du är 19 år gammal. Det kommer att göra en så sjukt stor skillnad för dig över tid. Hoppas att du har firat!

   Jan
   (som är 38 år och blev kallad gubbe av en 20-åring på träningen)

   7+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Var hittade du informationen kring hur den genomsnittliga Avanza-spararen presterat?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  JB
 21. Vit pil

  Tack Jan för att ni alltid skriver på ett klart och lättförståeligt sätt. Ni gör en riktig folkbildningsinsats. Keep up the good work,

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Calle
  1. Vit pil

   Tack Calle för att du ser det som vi försöker göra. 🙏

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  MSCI räknar i sin indexberäkning med 30% i skatt på utdelning. Så det har ingen påverkan på hur väl Avanza Global trackar MSCI World Index.
  Här kan man läsa mer om index- & källskattsberäkning beroende på vilket land utdelningarna kommer ifrån: https://t.co/LCV2ihziVo
  Här har du svaret från Avanza. Avanza Global är utmärkt global index fond.
  Mvh. Jack

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 23. Vit pil

  Petimätervarning!

  I jämförelsen av skatteeffekten mellan Avanza Global och Lysa Aktier A så har du inte räknat in Lysas portföljavgift. Hos Avanza är det gratis med konton, hos Lysa kostar det 0,20%. Så för att jämföra äpplen av samma sort blir det uppåt 0,4% hos Avanza Global och 0,5% hos Lysa när man räknar med den interna skatten och portföljavgiften.

  Helt klart intressant ändå att skillnaden är i storleksordningen 0,1%, inte 0,3% som man lätt kan tro! När skillnaden är så liten så känns det som att man får mer för pengarna hos Lysa med sin bättre diversifiering.

  Tack för en välskriven blogg, som alltid.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 24. Vit pil

  Osäker på vad Länsförsäkringar Global indexnära betalar för skatt på utdelningen, men om man antar att skatten (om fonden ligger i Sverige) är 15 procent på utdelning från amerikanska bolag så borde LF Global indexnära vara ett bättre val Avanza Global?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Ja, det är en rimlig slutsats som inte ens slagit mig. 👍🙈

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Måste tacka för hjälpen jag har fått från bloggen sen 3-4 år tillbaka. Det är himla svårt att låta bli att skruva på fonderna och sluta försöka time:a marknaden. Min fästmö har gjort precis som jag bett henne, nämligen att inte titta, inte skruva (hon är inte alls intresserad) och har samma setup som jag så har hon högre procentuell avkastning för 2019 än vad jag har. Jag har Lysa sen tidigare och jag har insett att jag inte riktigt fixar att låta bli skruvandet så det blir mer på Lysa och mindre till Avanza/Nordnet.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Shippo (@greysn0w)
  1. Vit pil

   😂😂😂 Tack för att du delar med dig och sorry att jag skrattar lite.

   Det är exakt så för oss också, den som har bäst avkastning i vår familj är barnen som inte vet om att de har ett sparkonto…

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Stort tack för artikeln. Alltid lika intressant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin
 27. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en intressant artikel. Jag har själv inte funderat i dessa banor när jag utvärderat innehaven i min fondportfölj. Jag är nyfiken på hur du fått fram P/E-talet på 14,6 på LYSA-portföljen! Är det en egen uträkning, eller finns nyckeltalet angivet någon annanstans som jag missat? Och vilka av LYSAs fonder baseras det på? Jag har nämligen själv försökt finna t ex standardavvikelse för LYSAs fonder (väl medveten om att fonderna inte driftats i tre år ännu) utan större framgång.
  För övrigt körde jag en Avanzaportfölj enligt motsvarande modell i många år, men insåg att jag pillade väl mycket på fördelningen mellan olika innehav över tid. Följden blev att jag till del missade uppgångar mellan alla transaktioner. Läste sedan en artikel om LYSA, viktade över stegvis för något år sedan och har inte ångrat mig.
  Jag var helt enkelt för intresserad av innehaven fondportföljen för mitt eget bästa – så för mig har det hjälpt att lägga över sparandet i en automatiserad portfölj.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
  1. Vit pil

   Jag stal P/E-talet helt enkelt från Morningstar där Lysa finns som en vanlig fond. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej och tack för en i första delen väldigt uppmuntrande artikel! Andra halvan är än då länge för avanacerad för min del :)

  Har precis satt samman min första portfölj efter att ha lusläst bloggen och lyssnat på massor av avsnitt av er podd. Känns nervöst men ska ge portföljen ett första år och se hur det går.. blir lite nervös av förespråkandet av fondrobotar nu när jag väl satt ihop en portfölj själv dock! MEN jag tyckte det var värt det: jag ville kunna försäkra mig om att fonderna har socialt/etiskt/miljömässig hållbarhet i tanken. Därför kändes det bättre att själv välja fonderna än att använda robot, men jag är långt ifrån kunnig i detta så vet inte om jag uppnår detta på bästa sätt. Kollade upp fonderna på hållbarhetsprofilen. Är det en bra källa? Andra bra vägar att hålla koll på hållbarhetsaspekterna?

  Tack för att du Jan och Caroline delar med er så frikostigt med tankar och kunskap!

  //Malin

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 29. Vit pil

  Med risk för att bli påhoppad av alla som förordar Global indexfond i alla väder, så påstår jag att ett tredje alternativ är att ha enbart USA indexfond + önskad andel mixade räntor.
  När USA kraschar så kommer även Europa och Japan följa med vilket motsvarar ca 95% av Avanza Global.
  Korrelationen är kraftig när det gäller dessa marknader och det är trots allt USA som är motorn i världen.
  Om USA till exempel går ner 50% under loppet av två år så kommer inte Europa gå upp 25% under samma period. Det kommer i alla fall inte att vara så under vår livstid.

  Skall man diversifiera geografiskt i aktiefonddelen av portföljen som verkligen kan göra skillnad så får det i princip bli 50/50 USA/Tillväxtmarknader.
  En annan variant skulle kunna vara 33/33/33 USA/Tillväxt/Guld

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Du har lite rätt i det du skriver globalt är för mycket i USA för lite i Europa och
   Tillväxtmarknaderna tillväxten är bara 1-2% i USA och Europa medan ex Kina
   har 6-7% alltså växer växer dessa länder mer än dubbelt så snabbt Samtidigt investerar
   dom rika länderna i säkra tillgångar ex Fastigheter medan tillväxtmarknaden på
   ny teknik Jan bjud i gamle Finansministern Anders Borg han kan allt om detta
   Ha en bra fortsättning på helgen alla har rätt på sitt sätt
   VH Lasse

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Lasse
   1. Vit pil

    Jag håller med om att MSCI World är underviktad mot tillväxtmarknader, jag har lite grafer på det som jag tänkte visa i de kommande avsnitten. Jag själv kan ju tycka att man skulle kanske gå BNP-viktat snarare än market cap-viktat men det är ju också svårt.

    Det finns ju mer eller mindre bara ca 25 aktiva börser som fungerar. Sedan är jag själv lite orolig för den kinesiska börsen då den politiska osäkerheten är ganska hög, ungefär som med den ryska. Därav har ju market cap en poäng fortfarande.

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Jag har en tanke. Vet inte om det är fel eller inte. Förstör man inte ränta på ränta effekten när man ombalanserar? Liksom, aktierna kommer gå upp mer än räntefonden, och ju mer pengar man har i aktier, ju mer pengar man tjänar. Att ombalansera skulle nästan vara som att lägga sina utdelningar på räntefonder. Därför ska man låta dom fonder som går upp mer vara. För dom kommer nog skapa mer avkastning än dom andra.
  Här är min portfölj. Skriv gärna vad ni tycker om den.

  Avanza Global 50
  Avanza USA 10
  Spiltan invest 10
  Plus små 10
  Handels Global små 10
  LF fastighet 5
  LF fastighet EU 5

  Ville ha lite mer USA än global erbjuder. Får både Sverige och småbolag. Sedan ville jag ha lite mer fastigheter. Asien tror jag inte på. Portföljen är 20+ år. Globalfonden använder jag som ankare/broms. istället för räntefonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Hej David.
   Tycker det ser bra ut. Det vad jag skulle ändra är dem 2 aktiva fonder stoppa 10% i Avanza Usa eller Spiltan aktiefond investement. Då slipper du bry dig om portföljen långsiktigt. Gillar ej dyra aktiva fonder själv då du måste ha koll på dem. Lycka till och bra portfölj du har valt. Avanza Usa är lite dyrare men innehåller lite andra aktier och passar ändå fint i portföljen. Riktigt bra branch spridning och hållbarhets profil i Avanza Usa.
   Mvh. Jack

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jack
  2. Vit pil

   Jag skulle lagt till Avanza Emerging Markets i ovan för spridningens skull. Men det är klurigt att ge råd då man inte vet vad målet är. Det är ungefär som att ge råd om bästa fordonet. Jag kan ju tycka flygplan, men det blir ju väldigt opraktiskt i alla fall där det i princip inte är nödvändigt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Men Jan,vad säger du om David’s tanke kring att ränta på ränta ”störs” om man hela tiden ombalanserar?!
    Det är väl sannolikt inte så. Men även jag blir nyfiken på matematiken i ämnet!

    /Emanuel

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
  3. Vit pil

   Njae, ränta-på-ränta-effekten i sig påverkas inte eftersom pengarna konstant jobbar. Men,

   • I perioder av upp och nedgångar så kan ombalansering bidra till en högre avkastning
   • I perioder av stark uppgång minskar ombalanseringen avkastningen

   Jag har skrivit mer om det i den generella artikeln om ombalansering.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Hej Jan.
  En fråga till dig. Vad tycker du om Sveriges bästa billiga fonden Spiltan aktiefond investement 0.24% i avg plus lite till som investement tar? Den tycker jag om man vill ha lite högre risk i portföljen och tål börs upp/nedgångar är ett utmärkt investering långsiktigt? Den har mycket större möjlighet till avkastning än vanlig index fond om man tuttar historisk. Risken är väldigt liten att den ska underprestera Sveriges index långsiktigt! Själv brukar jag ha den fonden i portföljen och skulle inte vara rädd att satsa 50% i den på 10-15 årssikt. Riktigt billigt i avg med hög potencial långsiktigt med välskötta svenska investement aktie bolag. Hur ser du på den utmärka billiga fonden med ganska god riskspridning? Ni får ha det så bra med familjen.
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Jag gillar investmentbolagen i Sverige. De har onekligen varit duktiga och tittar man på SIXRXFIIF som urskiljer dem som ett index så har det ju prylat Stockholmsbörsen som helhet. Det som också är bra är att man indirekt får med ett antal onoterade bolag och får en tillväxt via dessa. Min teori att de svenska investmentbolagen har gått bra då en stor del av deras innehav egentligen motsvaras av Private Equity-bolag utomlands. Dessa tenderar ju avkasta ca 15 % om året mot börsens 8 % tack vare multipelarbitrage, belåning och konsolidering.

   Slutligen kan jag dela med mig av ett tips jag gav Patreon-följarna för en tid sedan. Det är att kolla på fondbolaget Kvartils Investmentbolag-fond. Jag har lagt lite pengar i deras Balansfond och är väldigt nöjd med resultatet. Har inte kommit mig för att lägga pengar i investmentbolagfonden än på grund av KYC-dokumentationen för mitt företag. Du får gärna slå en kik på deras whitepaper om investmentbolag som också är spännande läsning om man har den läggningen. 😂

   Ha det bra själv Jack!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Spännande läsning! Framförallt om man läser deras whitepaper med skeptiska glasögon. Det innehåller en del handviftande om varför de gör vissa val. ”Enkla principer och sunt förnuft” hänvisar de till, alltså något de har drömt ihop själva. Typexempel på finansiell reklam som vill få oss att betala mer än vad vi behöver.

    Jag är mycket skeptisk till att de har lyckats träna en maskinmodell som kan förutspå förändringar i substansrabatten. Det låter snarare som ett avancerat sätt att introducera slump, det vill säga ”ha en chans att slå index”. Det är den här komponenten som många ”aktiva” förvaltare säljer när de pratar om teknisk analys. Tror man på den investeringsfilosofi som du brukar förespråka här på bloggen, Jan, så är denna maskininlärningen bara snömos. Även om man normalt sett köper teknisk analys/”taktisk tillgångsallokering” så bör man nog vara skeptisk till den här lösningen.

    Modellen är direkt kontraproduktiv om man vill äga onoterade bolag. När modellen anser att substansrabatten är för liten så säljer de av investmentbolaget och köper de noterade underliggande aktierna. Då kastar man också ut de onoterade bolagen. Onoterade bolag säger Kvartil själva är en attraktiv egenskap redan i första stycket, men sedan ångrar de sig tydligen efter lite ”sunt förnuft”.

    Fonden har av uppenbara anledningar i princip samma innehav som Spiltan Aktiefond Investmentbolag (med något annorlunda viktning på Lundberg, Latour och Industrivärden). Men den kostar nästan 3 gånger så mycket. Framtiden får utvisa om Kvartil-fonden klår Spiltan.

    Vad tycker ni andra? Vad anser du är intressant i detta whitepaper, Jan?

    4+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström
 32. Vit pil

  Hej, en aspekt jag saknar som bidrar till avkastningen är möjligheten till billig/ gratis hävstång som finns på avanza. Hur går man tillväga för att belåna sitt innehav på lysa?

  Mvh,
  Jonas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Lårdh
  1. Vit pil

   Se gärna mitt svar längre ned i tråden. I grunden så går det inte att belåna på Lysa och det kommer inte att gå i framtiden heller enligt intervjun jag gjorde med VD Patrik Adamson. Däremot är det ju inget som hindrar mig från att t.ex. låna på boendet och sätta pengarna på Lysa.

   Var man belånar spelar ju egentligen mindre roll om man har möjligheten. Ungefär som man kan belåna huset för att hjälpa barnen med en kontantinsats till sitt boende eller köpa bil genom att utöka huslånet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Lysa viktar mot Sverige, vilket är en risk som man inte får betalt för enligt gäster från förekommande avsnitt.

  Avgiften är högre än om man exempelvis har Avanza Global och Avanza Tillväxtmarknader, (vilket tillsammans blir MSCI ACWI Index om man fördelar dom rätt, mer än 2700 aktier) jag vet inte om det där med skatter stämmer. Dock har avgiftskillnaden lägre effekt för det är 0.2-0.3% skillnad i procentenheter mot en redan låg avgift. 0.3% vs. 1% eller 2% är extremt stora skillnader och där märks det på avkastningen.

  Avanza Global och Tillväxtmarknader samt räntefonder enligt behov tycker jag är en bättre portfölj.

  Hur man kalkylerar ut hur mycket % räntefonder:

  Hur mycket volatilitet? Under en börskrasch över något år eller två, vilket kommer hända, så kommer ens portfölj gå med ca -50% (röd), hade man tur byggdes det på ett tag innan, så man går -50% men från ett högre utgångsläge. T.ex. börjar man på 100K och går upp till 110K innan kraschen, då hamnar man på 55K istället för 50K. Om man inte vill ha -50%, så lägger man in mer % räntefonder och tar ut mer pengar ur marknaden – så man förlorar mindre. Med ombalansering så förlorar man inte så mycket avkastning jämfört med risken. Lagen om avtagande avkastning. Med lite % aktiefonder så får man som störst avkastning för risken (volatiliteten) man tar. Men man får inte störst avkastning över tid (och störst risk, volatilitet).

  Det beror också på om man ska ta ut pengar inom de kommande åren eller inte. Jag tror anledningen varför många som investerar för nobelkommitten, Harvard, m.f., har många räntefonder i deras portfölj är för att de tar ut (säljer).

  Anledningen varför Warren Buffett vill ha 10% räntefonder i sin portfölj (de flesta har mer % räntor om de tar ut pengar) för sin fru är för att pengar tas ut kontinuerligt. Under en börskrasch så ska även pengar tas ut, men då sker det från räntefonder. Då slipper de sälja aktierfonder när de är som lägst. Och dessa 10% täcker två år, inom 4% regeln. 4% regeln innebär att man kan ta ut så mycket varje år, i 30 år, utan att få slut på pengar, om man har dem investerade. För börsen går ju upp med 8% per år över längre perioder.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
  1. Vit pil

   Har fått det bekräftat nu att det stämmer med skatterna. 👍 En läsare som jag känner i finansbranschen skrev:

   Japp, det stämmer att Lux fonder belastas m 30 procent US definitiv källskatt på utdelning från US bolag. Irländska o även svenska investeringsfonder belastas med 15 procent US källskatt på utdelning från US bolag. Det blir därför förmånligare från detta perspektiv att investera i irländska eller svenska investeringsfonder. Även finska investeringsfonder har normalt 15 procent US källskatt.

   Tack även för ditt resonemang om räntor. Intressant.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan.
    Då blir det 30% källskatt på Avanza Global. Vad blir det för källskatt i LF Global index eller Dnb Global indeks? Tackar.
    Mvh. Jack

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jack
   2. Vit pil

    Hej Jan
    Det är lika med utdelning i USA där de drar skatt (jag kallar det kupongskatt
    men vet inte om det heter det sedan får man dra av den från Svensk
    utdelningskatt Men om man lägger dessa i en K-försäkring så sköter
    dom detta (man behöver inte göra nått Avanza och Nordnet fixar detta
    Roligt du skriver lite svar (Du blir bättre och bättre
    VH Lasse

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Lasse
   3. Vit pil

    Hej, Jan, och tack.

    Avanza Global har dock presterat 37,04 % detta år just nu, medans LF 34,65% och Global Indeks 36,77%. Jag vet att LF inte följer index: ’indexnära’. 30% skatt på utdelning låter otroligt högt. Och om det stämmer med 30%, så skattar antagligen Norge likadant? Och LF underpresterar trots bättre skatter pga av andra orsaker.

    Här står det att Lux har 15% med USA. Samma sak för Norge, Sverige, Irland m.m på denna sida när jag skriver in dem. Så olika källor ger olika siffror.
    http://taxsummaries.pwc.com/ID/Luxembourg-Corporate-Withholding-taxes

    Skulle vara bra att veta Morningstars källa. Det är en rätt så stor grej om Avanza Global egentligen har 0.4% i avgift. Skulle bli en stor story om det är sant.

    Mvh

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Aen
  2. Vit pil

   Jag utgår från att LF Global är Sverige-baserad och därmed borde skatten vara 15 %. DNB vågar jag inte uttala mig om då den gissningsvis har säte i Norge.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Vem bryr sig om att Avanza Global har en högre avgift än t.ex. LF Global . men har haft en uppgång på 37,04 i år och alla andra sk billigare fonder har presterat sämre än Avanza Global ,avgiften dras av innan kursen bestäms ,ändå.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
 34. Vit pil

  Tack för en mycket i intressant och insiktsfull artikel. Känner igen det där att det är oerhört svårt att hålla fingrarna i styr när man är inloggad på Avanza och tittar på sin portfölj. Finns en klar poäng att ha kapital investerat där är lite svårare att ändra innehåll i sin portfölj.
  God fortsättning både på julen och ert bloggande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Kollberg
 35. Vit pil

  Mycket bra inlägg Jan. Och jag håller fullständigt med! Sedan jag började läsa och bidra här på bloggen blev jag så mycket klokare om min privatekonomi och mitt sparande. Och det är väldigt intressant med olika synpunkter och åsikter på ämnet som hanteras respektfullt också.

  Det finns helt enkelt ett antal mycket bra alternativ med olika premisser som passar olika personer. Själv har jag valt att sammanställa en egen portfölj för att jag tycker att det är kul att hålla på med sådant och även vill ha en del belåning. Inklusive risken att jag börjar fiffla för mycket. ;P

  Men min kompis som ville komma igång med sparande för lite över ett år sedan kunde jag ”med handen på hjärtat” tipsa om Lysa. Hon skaffade ett konto och är hur nöjd som helst för att det passade henne utmärkt.

  God fortsättning! Fijne feestdagen. ;)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 36. Vit pil

  Jag gillar den här tesen ”vi kan inte se världen som den är, utan vi ser den alltid utifrån våra egna perspektiv”.

  Det är förståeligt att särskilt yngre personer har svårt att se saker ur flera perspektiv samtidigt. Därför är det vanligt att de håller fast och försvarar sina åsikter stenhårt, med näbbar och klor.

  Men det finns också en grupp äldre personer som lider av samma typ av problematik. De brukar man känna igen av något stelt kroppsspråk, entonig röst, stirrande blick och en stark tro på sin egen förträfflighet. Som regel är de mycket förtjusta i kontroversiella idéer och olika konspirationsteorier.

  Därför är jag inte det minsta förvånad när jag på diverse bloggar ser att de här ”vita kränkta män” har en stor skara trogna anhängare som består av ”arga unga män”.

  Det som jag gillar mest på den här bloggen är att man lär sig att se saker ur många olika synvinklar, men också det att man inte ser ner på dem som har ett enögt perspektiv.

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 37. Vit pil

  Hej Jan.
  Då är vi överens att alla 3 alternativ är ganska lika och vilken av dem 3 vi väljer har inte så stor betydelse i slut ändan. Det är upp till var och en att välja det som man gillar bäst. Viktigast är att vara långsiktig med automatisk månadssparande och inte ändra för mycket i portföljen. Jag anser att alla indexfonder fonder från 0-0.40% i avg är utmärkta ha i portföljen. Det som kommer att avgöra avkastningen långsintigt är hur stor % man har i aktier. Ingen kan tajma börsen och kan inte förutse i framtiden. Det vad vi vet idag vad vi betalar i avg. Alla 3 alternativ kan man vara lugn och slippa tänka på börsen. Man ska veta en sak om du väljer Lysa. Avanza Global eller egen portfölj måste man tro på det och viktigast av allt låta det vara i fred minst 10 år i framtiden. Man måste ha klart för sig att börsen kan falla 20-30-40% på 1år. Då ska man sitta still i båten med månadssparande och inte logga in i Isk. Om man inte klarar av det har man inget på börsen att göra. I så fall kvittar det om du har Lysa. Global indexfond eller egna andra fonder kommer du sälja allt med förlust. Då får man ingen tillväxt på sina pengar långsiktigt. Då får man nöja sig med sparkonto och värde minskning på ca. 2,5% om året. Bra jobbat Jan. Lycka till.
  Mvh. Jack

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Kunde inte skrivit det bättre själv. 👍😎

   Som jag skrev innan så uppskattar jag spänst i diskussionerna. Det är ju inget kul om alla håller med – och som du skriver – vi diskuterar saker på marginalen.

   God fortsättning Jack!
   Jan

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Jag tror att det absolut bästa med lysa är att man inte är inne och pillar sen kan säkert säga att man kan få ned kostnaden en aning på Avanza, men det är så små skillnader att det blir fånigt. En fördel med Avanza som du inte tagit upp är dock att man kan belåna Avanza-portföljen, vilket inte går att göra via Lysa. Ett stort plus om du frågar mig. Det gör att man inte skjuta mer på börsen om man är en sådan som gärna vill ha ”torrt krut” för att sedan låna ifall det blir en större sättning.

  Sen det här med folk som rekommenderar nybörjare värsta avancerade lösningar med utdelningsaktier, guld, aktieraketer, bitcoins aktivt förvaltade fonder osv… blir jag otroligt less på. Man måste utgå ifrån vem det är man pratar med om vad denne har för behov.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
 39. Vit pil

  Jan,
  Tack för att du och Caroline fortsätter att tillhandahålla så mycket bra och genomarbetad information på rikatillsammans-bloggen.

  Jag är en av dem som envisas med att i huvudsak investera i aktivt förvaltade fonder. Mitt huvudargument är att det finns yrkesskicklighet folk i alla branscher, så det måste finnas även finansbranschen. Kruxet är förstås att hitta dem.

  Har lagt/lägger mycket tid på att analysera och välja dessa fonder. Det sporrar mig att se det som ett optimeringsproblem. F.n har jag 3 olika ISK:n hos Nordnet, med lite olika inriktning. De har 5, 14 resp. 16 olika fonder. Jag är inte ute efter maximal avkastning utan försöker nå ett urval som är bättre än index, säg kanske 9-10% i snitt årligen, med så högt ESG- värde som möjligt. Mitt 4-års snitt är f.n. 8.1% för alla 3 totalt, med bästa ISK:t på 10.6%. Anm: Detta är geometriska medelvärden, alltså avkastning per år i snitt, inte totalavkastning/4.

  Alltnog, jag har trots detta nyligen öppnat ett Lysa-konto sedan de lanserade sitt hållbara alternativ. ESG-aspekten är viktig för mig. Det var en drivande faktor för att välja aktiv förvaltning, och jag ser att Lysa har fört ett liknande resonemang då de vänt sig till Öhman för de hållbara fonderna.

  Kan helt klart se nyttan med fondrobotar, och det skall bli mycket intressant att se utfallet.

  MVH
  Hans-Åke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans-Åke Gustafsson
 40. Vit pil

  Tack Jan för det här blogginlägget! Som jag även skrev i ovan nämnda tråden så är jag helt med på hur du tänker nu!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Veno
  1. Vit pil

   Tack själv Veno! 👍

   Utan dig och andra hade ju den här artikeln aldrig blivit av. Det var ju dessutom inte så heller att jag listade ut det med skattesatserna själv. Det var ju också en hint från er läsare.

   Så tack än en gång för att du är med och bidrar till att vi alla kan bli rika tillsammans. 🙏

   Många hälsningar,
   Jan

   PS. Hoppas att du har firat att du är en av experterna med mer kompetens än de flesta. 😉 DS.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Hej Jan, tack för din blogg som varit mycket viktig för mig sedan jag upptäckte den för ett par år sedan. Jag tycker framförallt att varje fondportfölj (förutom globala storbolag) bör innehålla småbolag och lite tillväxtmarknader och det talar starkt emot alternativet med endast Avanza Global. När det gäller räntefonder så diskuterar fortfarande juryn detta hos mig….. En sak som jag tänkt på: Hur kommer det sig att du inte intervjuat någon/några indexfondförvaltare i podden? Vore intressant att höra både vad en global/Sverige/småbolag-indexförvaltare har att säga. Aktiva förvaltare är ju ofta ute och argumenterar för sin förvaltningsstrategi men sällan indexförvaltare.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  PerW
  1. Vit pil

   Tack Per för din kommentar. 🙏

   Det enkla svaret är att jag faktiskt inte har kommit genom. Länsförsäkringar har jag varit i kontakt med flera gånger, samma sak med AP7 men min mojo verkar inte fungera när jag försöker bjuda in dem. Så om du eller någon annan har kontakter där, så tar jag gärna emot hjälp.

   Sedan blir jag nyfiken – vad behövs för att värva juryn till räntefonder? I min värld så är det verkligen en no-brainer när man släpper taget om att:

   1. Syftet med att investera är att maximera avkastningen
   2. Syftet med räntefonder inte är att tjäna pengar utan att bevara pengarna man tjänar på aktiefonder

   Så jag tänker, låt oss hjälpas åt att diskutera för jag känner igen det här från så många läsare och jag tror det är ett misstag att inte ha med dem i portföljen. Faktiskt ett värre misstag än att inte ha med tillväxtmarknader och småbolag. 🤔

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan,

    gillar verkligen idén med en diversifierad portfölj med flera olika tillgångsslag (aktier, räntor, råvaror etc…). I praktiken har jag dock svårt att psykologiskt välja tillgångsslag som på längre sikt troligtvis minskar min avkastning även om jag kan få en behagligare resa. Om man leker med LYSA:s slider som ändrar fördelningen mellan räntor och aktier så krävs det en ganska stor andel räntor (70% ??) för att volatiliteten ska se riktigt behaglig ut. Jag håller dock helt med om att i en situation där bevarande och minskad volatilitet är viktigare än långsiktig tillväxt (uppnådd pensionsålder eller några år innan) bör fördelningen innehålla en väsentlig del räntor/råvaror/annat. Valet av fördelning kokar väl ner till vem man är som person, riskbenägenhet, vilka ekonomiska mål man har och i vilken situation i livet man är. Kanske är många av oss dessutom förblindade efter många år av aktieuppgångar? Jag har tyvärr inga ingångar i finansbranschen men en väsentlig del av min tjänstepension i SEB Etisk Global Indexfond som placerar enligt MSCI ACW som är bredare än MSCI World. Vore kul att höra lite om skillnaderna där. Annars så gillar jag PLUS Småbolag Index (nej jag jobbar inte där) som ger relativt billig exponering mot svenska småbolag. Den fonden är väl en udda fågel och kunde vara lite kul att höra mer om.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    PerW
   2. Vit pil

    Varför är räntefonder bättre än sparkonto med insättningsgaranti? Räntefonder i en ISK är skattemässigt dåligt om avkastningen är lägre än 1,5%. Sparkonto med insättningsgaranti innebär att man är skyddad av svenska staten och inte ”bara” säkerhet i företag/fastigheter eller liknande.

    Är man med räntefonder ute efter räntepapperens ”utdelning” eller spekulationer kring marknadsräntornas utveckling? De senaste åren har ju utvecklingen på långa räntepapper drivits av sjunkande långa räntor, men det känns mest som spekulation att försöka jaga? Jag föredrar typ 1% hos en nischbank med insättningsgaranti för räntesparandet. 30% skatt på avkastningen istället för 0,4% på behållningen. Noll i ”dolda” transaktionsavgifter.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Morgan
   3. Vit pil

    @Morgan

    Räntefonder på ett ISK är inte dåligt, men aningen sämre än på en vanlig depå om avkastningen är lägre än 1,5% pga skatten. Men eftersom skillnaden ändå är så liten föredrar jag att ha mina räntor alltid på ISK av praktiska skäl.

    Räntetefonder har man på ISK som krockkudde och för att det är enkelt att ha koll på rätt risknivå i de olika portföljerna – inte för att spekulera. Men det går lika bra att ha dem på ett sparkonto med insättningsgaranti, helst med en liten ränta.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Tale
   4. Vit pil

    Det tog 4 år för dig att nå mig iaf. Men det var Lysa med den automatiska ombalanseringen som fick mig inse att räntepapper måste finnas. .Räntor har man för värdebevarande syftet och tesen köp billigt och sälj dyrt är helt enkelt inte möjligt på en 100% aktieportfölj.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Shippo (@greysn0w)
 42. Vit pil

  Hej och tack för ett bra inlägg i en utmärkt blogg! Jag hör till den skara som har följt dig/er i flera år och är alldeles nöjd med portföljen och resultatet. Jag slipper tänka själv och får en massa bakgrundsinformation som jag aldrig hade orkat ta reda på själv. Jag har den större summan i globalportföljen och min Lysa-portfölj stiger sakta men säkert. Stort tack igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Tack själv Anna! 🙏

   Lycka till med sparandet och god fortsättning!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Jag trodde att dubbelbeskattnings-avtalen mellan USA visavi Irland, Luxemburg (hemvist för den fond Avanza Global matar in pengar i) och Sverige, alla var näst intill identiska och baserade på OECDs modell-avtal, och att beskattningen på utdelningar från USA, till dessa tre länder, beskattas likadant i USA (som högst 15%). Och att skillnaden ligger i hur de beskattas i mottagarens land.

  Iaf är det den information som jag har hittat på nätet, och vi har väl alla erfarenhet av att information hopsamlad från inofficiella källor på nätet kan vara helt galen, t. o. m. när flera källor påstår samma sak.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Enligt de uppgifter jag har fått och kunnat hitta så betalar fonder i Luxemburg 30 % skatt på utdelning på amerikanska bolag men fonder registrerade på Irland bara 15 % skatt.

   Källa t.ex. Morningstar:

   Equity funds are required to pay taxes on the dividends distributed by their holdings. And dividend withholding tax rates vary across jurisdictions depending on the various tax treaties in place. So, for instance, Irish-domiciled ETFs benefit from the US/Ireland double taxation treaty which reduces standard withholding tax rates on US stock dividends from 30 to 15%, whereas Luxembourg-domiciled ETFs are subject to the full 30% tax rate.

   Matheson.com:

   The Irish / US double taxation treaty, in particular, works very well for Irish regulated funds with structural advantages over other jurisdictions.

   Irländska skatteverket, punkt 10:

   15 percent of the gross amount of the dividends in all other cases.

   Så det är tyvärr inte så enkelt som man kan tro.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Hej!
  Jag har investerat enligt dina portföljer i ca 3 års tid och under senaste året börjat vikta om mer och mer av mitt nysparande in till Lysa. Jag har märkt hur jag pillar i mina egna portföljer mer än vad jag borde och det mest på grund av den konstanta feedbacken som man får från hur alla individuella fonder går, det är nästan omöjligt att inte jämföra fonderna mot varandra.
  Lysa ger däremot bara en total avkastning och tillåter en inte att ändra i fördelningen bland fonder vilket gör att jag pillar mindre och förmodligen i långa loppet kommer tjäna mer dvs undvika att köpandyrt och sälja billigt.

  Stort tack för ert underbara jobb!!
  Mvh
  Alex

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Haha… 😂😂 Tack för att du delar med dig. Jag skrattar för jag känner exakt igen mig. LYSA har på många sätt verkligen lyckats göra det trist att spara smart. Precis som man brukar säga om att ”smart sparande ska inte vara spännande”.

   Det är ju inte som på Avanza/Nordnet där man alltid kan kolla något man har tänkt på när man ändå är inloggad….

   Problemet blir ju att när man inte kan hålla fingrarna i styr så blir man reaktiv och störd på att t.ex. räntefonderna går dåligt, särskilt när man ser globalfonden eller nischfonden på dubbla procentsiffror. Problemet är ju att t.ex. under förra året så överpresterade ju räntefonderna och då var man ju ganska nöjd över att ha dem. Man vet ju aldrig i förväg vilka fonder man kommer vara gladast över.

   Tack än en gång Alex och god fortsättning och ett gott nytt år!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Händer samma sak här. Skulle inte bli förvånad om Lysa når 4 miljarder i investerat kapital innan påsken i år. Kommer inte spara mer på Avanza/Nordnet förrän de kommer med en fondrobot som är bättre och billigare än Lysa. Styrkan med Lysa är den automatiska ombalanseringen och speciellt om man lägger till lite räntor. Då köper man aktier billigt och säljer när det är dyrt (man säkrar upp en del av uppgången)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Shippo (@greysn0w)
 45. Vit pil

  Hej Jan.
  Skillnaden mellan Lysa och Avanza Global är att du betalar 0.27% mer i Lysa. Det är det vi vet idag. Då ingen vet hur avkastningen blir om 15 år långsiktigt. Jag vill inte betala mellanskillnaden som gör mycket på några miljonör på konto. Du kan avvika från global index men det gör inte portföljen bredare. En global index fond är tillräckligt bred för ett tryggt sparande på börsen. När jag skriver att jag har 100% Avanza Global på börsen är helt rätt på 15-20 årssikt. Jag har inga skulder och har ändå 150 tusen på sparkonto. Sedan om du har 45% Usa i portföljen eller 65% är det säkraste tryggaste världslädande företag att investera i. Det kommer inte göraså stor skillnad om 15 år i avkastning. Det som kommer göra skillnad är 0.27% i avg extra till Lysa. Lysa gillar jag med annars. Men där får någon annaninvestera i. Ha det så bra.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
  1. Vit pil

   Tack Jack för dina kommentarer. Uppskattar det tankespjärn som du ger. Min poäng är att när du jämför med faktorer som inre beskattning så är inte Avanza Global så mycket billigare som man tror. Vi pratar nämligen inte tex intern skatteeffektivitet särskilt mycket då det är intressant för kanske 1 av 1000 personer. Däremot tänkte jag att du kanske var en av dessa. 👍

   God fortsättning!
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ok Jan.
    Du vill säga att Länsförsäkringar Global index är billigare än Avanza Global. Hur kommer det sig?
    Mvh. Jack

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jack
   2. Vit pil

    Nej, har inte blandat in LF fonden. Jag tittade på skillnad i intern beskattning mellan Lysa och Avanza Global. 👍

    Notera att jag inte argumenterar att det ena är bra och det andra dåligt. Att köra Avanza Global är bättre än det mesta. Vill egentligen bara bidra och ifrågasätta antaganden. Det är ju det som gör en bättre. Så som du hjälper mig att göra. 👍🙏

    3+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  God jul Jan och Caroline!

  Instämmer med Willy att ni gör ett helt fantastiskt jobb! Det är tack vara er och er pedagogiska utlärning och kunskap som jag känner mig säker på hur och varför jag investerar mina pengar!

  Det enda som jag tycker talar emot en fondrobot som tex Lysa är att man i dagsläget inte kan belåna sina värdepapper och därmed inte kan skapa hävstång i sin portfölj.

  Hur tänker ni andra?!

  /Emanuel

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Tack Emanuel för din uppskattning. 👍

   Jag har ju tagit upp den frågan med LYSA flera gånger och de är tydliga med att de inte kommer införa den funktionen. Framförallt eftersom de skulle hamna i en situation där de tjänar olika beroende på vilka val som kunden gör vilket för dem är ”no-go”.

   Men i praktiken upplever jag inte det som ett större problem. Man kan ju belåna sig i andra delar av sin ekonomi – t.ex. sitt boende. Om man backar tillräckligt långt bak spelar det ju ingen roll vilken säkerhet man tar för sitt lån eftersom det blir lån som lån. Det är lite mental bokföring tänker jag. Men jag inser att det inte fungerar om man t.ex. bor i en hyresrätt.

   Tack än en gång och god fortsättning!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för ditt svar Jan!

    Du har ju såklart helt rätt när det gäller belåning..alltså att dom allra flesta kan låna med tex hus eller lägenhet som säkerhet.

    Men jag bor i hyresrätt och har banne mig inget annat lån än ett förmånligt CSN-lån just nu..:)
    Så jag har inget att belåna.

    Så jag talar väl för egen vinning..

    Tack än en gång för ert fantastiska jobb och er sköna stil!

    /Emanuel

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Emanuel Johansson
 47. Vit pil

  God Jul Jan!

  Tack för en fantastisk blogg. Håller med om att det är tråkigt med människor som tror att du ger rekommendationer efter betalning.
  Själv tycker jag det är otroligt roligt med sparandet, av den anledningen går Lysa bort.
  Jag bygger min egen portfölj med den kunskap du delat med dig av.

  PS
  Önskar du kunde göra ett avsnitt om tjänstepensionen.
  DS

  Mvh Willy

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
  1. Vit pil

   Samma här Willy. Man lär sig också mkt av att följa sina fonder. Jag har globala barnportföljen som förebild i mitt sparande och jag ser faktiskt fram emot ombalanseringen/ Maria

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Maria
  2. Vit pil

   @Willy – Tack för din kommentar Willy, den fick mig att le. 👍 Kan inte låta bli att säga att det behöver vara antingen eller. Man kan dela upp sina portföljer och dessutom tävla mot Lysa. Det gör jag med hjälp av Fyra-hinkar-principen.

   Det kommer avsnitt i vår om pension. Det är lite pinsamt att vi inte har gjort några avsnitt om det, problemet är att det är så sjukt komplext att jag inte har tagit mig genom det från alla håll. Men det kommer, det är ett uttalat mål för 2020.

   @Maria – vad kul, tack Maria! Den kommer att komma, gissningsvis om 2-3 veckor. Först kommer ”hur gick portföljerna”, sedan kommer bästa fonderna och därefter ombalanseringsavsnittet.

   9+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson