Vad är din förväntning med ett 5-stjärnigt sparande?

Inför ett kommande avsnitt har jag en kort fråga som jag gärna skulle vilja ha din hjälp med. Låt oss säga att du väljer en portfölj eller ett sparande med fonder som har fått det högsta betyget – 4 eller 5 Morningstar-stjärnor. Du sparar i dessa fonder under en 10 års period. Vad är din spontana förväntning och tro om den framtida utvecklingen på dessa fonder med högsta betyg?

Tack på förhand för att du hjälper till!
Jan och Caroline

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej, jag förväntar mig att de ska va lite säkrare jmf med motsvarande typ av fond (utan garanti) och ge nära index.
  Med vänlig hälsning TW

  Gravatar för användaren
  Torvald
 2. Det går inte att svara på frågan utan att ange vilken kategori av fonder som ska jämföras med ”genomsnittet av samtliga fonder”.

  Gravatar för användaren
  Anders Blomqvist
  1. Jag skulle gissa på att äpplen ska jämföras med äpplen och päron med päron.

   Gravatar för användaren
   Tale
 3. Hej, vi är två personer som förväntar oss ca 7 – 10 % avkastning efter 10-års investering.

  Gravatar för användaren
  Marie-Louise
 4. Är de aktiva förväntar jag mig att de ska gå sämre än genomsnittet på 10 år, eftersom det är svårt att överprestera mot index år ut och år in. Är de passiva förväntar jag mig att de går som genomsnittet.

  Gravatar för användaren
  Charlotte Söderberg
 5. Hur många stjärnor en fond får kan variera från år till år. Men kollar jag bara mina fonder en gång per år och byter till bättre fonder om jag ser att ratingen har sjunkit, då borde min portfölj – enligt allt sunt förnuft – ha gått bättre än genomsnittet efter 10 år.

  Gravatar för användaren
  Tale
 6. Jag förväntar mig inte att avkastningen skall vara enastående bara för att fonden har högt betyg. Jag förväntar mig att många stjärnor tar hänsyn till saker som fondens track record, förvaltarens track record, dess innehav (Är det Holmen och Cloetta eller Lockheed Martin och Philip Morris?), volatilitet, risk, avgift, transparens osv.

  Gravatar för användaren
  Fabian
 7. Jag förväntar mig att avkastningen över tid ligger klart över fonder med lägre rankning

  Gravatar för användaren
  Håkan Johansson
 8. Hej! Jag hade förväntat mig en god avkastning (minst 8%-10% på aktiefonder) till hyfsat låg volatilitet och
  en låg avgift/rimlig avgift,

  Gravatar för användaren
  hans karlsson-forsberg

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök