Vad är din förväntning med ett 5-stjärnigt sparande?
Sök:

Vad är din förväntning med ett 5-stjärnigt sparande?

Inför ett kommande avsnitt har jag en kort fråga som jag gärna skulle vilja ha din hjälp med. Låt oss säga att du väljer en portfölj eller ett sparande med fonder som har fått det högsta betyget – 4 eller 5 Morningstar-stjärnor. Du sparar i dessa fonder under en 10 års period. Vad är din spontana förväntning och tro om den framtida utvecklingen på dessa fonder med högsta betyg?

Tack på förhand för att du hjälper till!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2019-10-20 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Undersökning.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej, jag förväntar mig att de ska va lite säkrare jmf med motsvarande typ av fond (utan garanti) och ge nära index.
  Med vänlig hälsning TW

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
 2. Vit pil

  Det går inte att svara på frågan utan att ange vilken kategori av fonder som ska jämföras med ”genomsnittet av samtliga fonder”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Blomqvist
  1. Vit pil

   Jag skulle gissa på att äpplen ska jämföras med äpplen och päron med päron.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 3. Vit pil

  Hej, vi är två personer som förväntar oss ca 7 – 10 % avkastning efter 10-års investering.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise
 4. Vit pil

  Är de aktiva förväntar jag mig att de ska gå sämre än genomsnittet på 10 år, eftersom det är svårt att överprestera mot index år ut och år in. Är de passiva förväntar jag mig att de går som genomsnittet.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Charlotte Söderberg
 5. Vit pil

  Hur många stjärnor en fond får kan variera från år till år. Men kollar jag bara mina fonder en gång per år och byter till bättre fonder om jag ser att ratingen har sjunkit, då borde min portfölj – enligt allt sunt förnuft – ha gått bättre än genomsnittet efter 10 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 6. Vit pil

  Jag förväntar mig inte att avkastningen skall vara enastående bara för att fonden har högt betyg. Jag förväntar mig att många stjärnor tar hänsyn till saker som fondens track record, förvaltarens track record, dess innehav (Är det Holmen och Cloetta eller Lockheed Martin och Philip Morris?), volatilitet, risk, avgift, transparens osv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fabian
 7. Vit pil

  Jag förväntar mig att avkastningen över tid ligger klart över fonder med lägre rankning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan Johansson
 8. Vit pil

  Hej! Jag hade förväntat mig en god avkastning (minst 8%-10% på aktiefonder) till hyfsat låg volatilitet och
  en låg avgift/rimlig avgift,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  hans karlsson-forsberg