Vad är lyx för dig?

Allt handlar inte om att spara och vara rikast på kyrkogården...

Vad är lyx för dig?

För ett par år sedan när jag började min resa till ett rikare liv så var ganska snål. Jag tyckte mig ha insett att rika människor var snåla och att det var vägen till framgång.

Jag minns särskilt när jag började min blogg så fanns där en bloggranne som hette ”Snåljåpens väg till miljonen”. Där kunde man läsa artiklar som att ”denna veckan spenderade jag bara 58 kr” och jag var ändå lite imponerad. Så här ett par år senare (kanske även lite visare?), håller jag nog inte riktigt med längre. Jag tror idag mycket mer på ett helhetskoncept där det handlar om att ha ett rikt liv med en balans mellan livets alla delar.

Jag tror att det handlar om särskilt mycket om balansen mellan långsiktigt och kortsiktigt. Jag skriver ju mycket om att investera långsiktig, att spara 10 % av ens lön och att bygga sig en pengamaskin. Samtidigt vet jag av egen erfarenhet att vi kommer inte leva för alltid. Min egen far gick bort, knall och fall över en natt, innan han ens hade fyllt 50 år. I kategorin värdelöst vetande så har jag för mig att vi män med 12.5 % sannolikhet inte kommer uppleva vår 65 års dag…

Definera vad som är lyx för dig

Idag tror jag att snålhet bara tar en så pass långt. Jag tycker inte att man behöver känna dåligt samvete för att man unnar sig någon lyx som faktiskt bidrar med ett mervärde till ens liv. Däremot tror jag att det faktiskt är väldigt viktigt att definiera vad ”lyx” är just för en själv. Ingen annan kan nämligen göra det åt dig.

Lyx behöver inte betyda en bil för flera miljoner eller en väska för tiotusentalskronor. Jag kan tycka att en sak är dålig, dina vänner kan tycka att en sak är galen, men om den här saken (eller upplevelsen) skapar ett mervärde med mängder av superlativ i ditt liv, då är det lyx påstår jag (oavsett vad alla andra tycker). Jag tror nämligen att om man skrapar på ytan, istället för att bara avfärda ”lyxartiklar” som onödiga så finns där ganska mycket spännande att hitta.

Lyx kan vara en funktion

När jag var student så var jag fascinerad av folk som betalade för första klass biljetter. Tåget gick ju till samma ställe och det var ofta flera hundralappar det kunde skilja. Idag när jag reser en hel del själv förstår jag skillnaden. Lyx kan vara att kunna komma utvilad efter en resa istället för trött, att kunna jobba på vägen eller utnyttja en lounge fram tills dess att avgången äger rum. Lyx för mig är att kunna ha friheten att under vår safariresa i Afrika ha en egen jeep med en egen guide som gör att vi kan bestämma programmet själva.

Lyx kan vara ekonomisk

En person sa till mig vid ett tillfälle ”Att köpa billigt kan bli riktigt dyrt” och jag förstod inte riktigt då. Idag kan jag verkligen relatera till det. Lyx är ju per definition inte billigt. Men där är en stor skillnad från att gå från en ”slit-och-släng”-mentalitet där man köper billiga skor, billiga kläder, billiga möbler, prylar och billigare allt till en mentalitet där man selektivt köper det bästa och behåller det för alltid (eller i alla fall väldigt länge).

Det här är verkligen ett område som jag unnar lyx. Det handlar allt från utbytta IKEA-knivar till Global-knivar, från Acer till Lenovo, från Frilufthusets jackor till en ordentlig Arcteryx-jacka och så vidare. Många skulle förmodligen tycka att det är obscent mycket pengar att lägga 30 000 kr på en dator, men med tanke på att jag i genomsnitt har den i 4 år så är det inte särskilt mycket mer än vad en sådan kostar på Elgiganten.

Lyx kan vara att beloppen är småsummor

En sak jag verkligen har lärt mig från att ha träffat riktigt rika människor och människor med ganska tuff ekonomisk situation är förhållningssättet till pengar. Det som kan te sig som en enormt mycket pengar för en person, kan vara småslantar för en annan person och vice versa. Det här är något som jag har noterat väldigt mycket via mina resor i Afrika. En vanlig månadslön i Tanzania t.ex. ligger på 150 USD, vilket för mig inte är särskilt mycket pengar. Den viktiga insikten här är att ens ekonomiska situation och förhållningssätt är helt unik och man kan inte (eller det är oerhört svårt) att jämföra med någon annans. En Tanzanian hade aldrig lagt en månadslön på en delfinsafari medan jag kan tycka att det var prisvärt.

Lyx kan vara ett begär

Ibland upplever jag att det nästan är fel att vilja ha eller önska sig saker. Min dotter Freja hon önskar sig saker hela tiden, konstant. Jag tycker tvärtom om att man ska konkretisera sitt begär och sedan använda det som en morot. Hemma noterade jag en morgon att där hade kommit upp en bild på en Porsche på kylskåpsdörren som min fru satt upp. Jag blev superglad för det är ett värdigt spel och det handlar inte om något annat än ett begär.

Hur man definierar lyx är således upp till var och en. Det är dessutom något som jag tycker är väldigt bra… Nedan följer några exempel från mitt liv förra året hur jag definierar lyx och vad som är ett rikare liv för mig.

Lycka för mig är att göra saker med människor jag tycker om

Vid något tillfälle läste jag en definition av lycka som jag gillade jättemycket. Tyvärr minns jag inte vem som sa det, men det kan mycket väl vara Robin Sharma eller motsvarande:

Lycka är att skapa minnen med människor man tycker om

För mig handlar det väldigt mycket om att resa (och kvalitativa vardagsprylar, men det bortser jag från nu). Jag älskar resa för det ger en inte bara nya upplevelser men ofta även nya perspektiv. Man får en möjlighet att ifrågasätta allt sådant som är ”sant” för en i ens hemmamiljö. För det är sällan sant om man kommer utomlands, särskilt i en miljö som är olik ens egen.

Förra året fyllde min mor 60 så jag bjöd henne på en resa till Japan som har varit hennes drömresmål så länge som jag kan minnas. Väl där passade jag och Caroline att gå och äta sushi hos Jiro som anses vara världens bästa sushi-restaurang. Vi betalade över 6 000 kr för 2 x 18 bitar sushi + ytterligare 3 000 kr för att få bord. Det vill säga nästan 10 000 kr för att äta sushi i 45 minuter. Behövde vi göra det? Självklart inte. Var det värt det, absolut?

Ett par veckor senare var vi medbjudna att fira en väns 10-åriga bröllopsdag på Efteling i Holland. De flesta körde ner med bil, men vi bestämde oss för att ta flyget till Amsterdam och sedan hyra bil. Blev ett par tusenlappar dyrare, men väl värt det då vi slapp åka tiotals timmar i bil med en fastspänd 3-åring.

Den stora resan för året blev dock faktiskt inte Japan, utan det blev en hastigt bestämd resa ner till Tanzania, Rwanda och Uganda. För ett par veckor sedan fick vi ett mejl från vårt fadderbarn Barbara (som jag har kycklingfarmen med) om att hon ska gifta sig. Med ganska kort varsel planerade vi ihop en resa där vi faktiskt kunde passa på och åka på safari i Serengeti i Tanzania. En barndomsdröm ända sedan jag såg Arne Weise i ”Ett med naturen” som barn.

Här var det verkligen också lyxigt att både kunna bestämma sig ganska snabbt och göra resan på ett sådant sätt som man verkligen vill och önskar. För oss handlade om att få designa resan individuellt, att ha en egen guide, egen bil och ett eget program. För oss blev det 5 dagar i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara. Sedan ytterligare 5 dagar på lyxhotell på Zanzibar och sedan de avslutande dagarna i Uganda på bröllopet.

Har dessa resor som tillsammans har kostar en bra bit över 150 000 kr varit nödvändiga. Nej, de har det inte. Har de däremot varit fantastiska? Absolut, för jag kommer att minnas dem resten av livet. Särskilt eftersom jag har fått göra dem med de människor som jag tycker absolut mest om.

Slutord – du förtjänar mer, inte mindre

I utbildningarna som jag handleder med mina kollegor i Balansekonomi brukar vi ha ett långt pass där vi pratar om skillnaderna i attityd kring brist och överflöd. Hur de flesta människor t.ex. på frågan ”Hur kan du förbättra din ekonomi?” oftast tänker direkt hur kan man minska kostnaderna istället för att öka intäkterna?

You are the average of the five people you spend most time with…Jim Rohn

Om man konstant umgås med människor som begränsar sig, vill dra ner och förminska saker, hur kan man då förvänta sig att få mer?

Jag kan inte ens föreställa mig själv 2002 när jag bodde på korridor i studentghettot Delphi i Lund att jag skulle lägga 100 000 kr eller ett helt års studiemedel på en två veckors resa. Det skulle vara helt absurt.

Skillnaden idag är att då bodde jag med 18 andra personer som kämpade för att få ihop pengarna i slutet av månaden och helt ärligt åt nudlar eller spaghetti med ketchup de sista dagarna. Idag har både du och jag en helt annan möjlighet att välja vilka människor vi vill lyssna på.

Idag kan jag själva bestämma vad jag själv vill ha. Jag tycker inte att där är någon skam i att vilja ha mer, oavsett hur många människor som konstant försöker dra ner en och säger ”var nöjd med det som du har”. För mig är där ingen motsägelse nämligen. Dessutom har jag empati med de människorna. För oftast har de själva slutat drömma då de ofta har omgetts med människor som lever i ett mentalt tilstånd av brist. Det kanske till och med är så att de inte vet bättre. Men det vet du och jag.

När det kommer till mer lyx, mer lycka, mer tid, mer pengar, bättre hälsa och allt annat som jag jobbar på – jag är lycklig. Men jag är inte nöjd. Där finns mer saker som jag framförallt vill uppleva.

Grejen är att om det är möjligt för mig, så är det möjligt för de flesta andra också. Jag har inte fötts med någon extraordinär talang, utan tvärtom så handlar det om att jag har gjort jobbet. Jag har jobbat hårt med att så, men jag kan numer också skörda från det arbetet som jag har gjort tidigare.

Jag hoppas att den här artikeln inspirerar dig till att bestämma dig för att göra 2015 till året då det är OK för dig att vilja ha och göra MER. För handen på hjärtat så tror jag inte att vi alltid lever våra liv till vår fulla potential. Tänk om livet har mer att erbjuda? Frågan att ställa sig själv blir då, är jag beredd att göra jobbet?

För ingen lyx-grej inträffar som av en händelse. Oavsett om det handlar om en löneförhöjning, mer fritid, framgångsrika affärer och investeringar eller uppleva fantastiska resor med människor man tycker om. Inget sådant kommer av sig själv, oavsett vilken definition av ett rikare liv man har. Man behöver med flit förändras och göra jobbet som krävs. För mig är svaret tydligt, är det lika tydligt för dig? ;-)

Jan

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

18 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Jag har också en känsla av att en del människor ibland ifrågasätter eller ser ner på när jag gör aktiviteter som kan betraktas som lyxiga. Det rör sig dock inte om några otroligt kostsamma aktiviteter, men att tex besöka de bättre caféerna och restaurangerna istället för dem med lägre priser. Jag tror att detta delvis beror på att jag är student och att det inte riktigt anses ”tillåtet” av en student att spendera en del av sin budget på dyr mat. Men det är ett val jag gjort, att hellre gå ut och äta på en bra restaurang två gånger i månaden än att köpa hämtmat flera gånger i veckan eller göra av med pengar på billig alkohol i mängder. Det kluriga är att alla mina vänner inte har samma inställning, så det kan ibland bli svårt att hitta någon som också vill besöka dessa restauranger. Oftast blir det någon av de vänner som arbetar.

  Gravatar för användaren
  Helene
 2. Bra artikel, uppskattar speciellt dessa där du reflekterar över meningen med dina val.

  Gravatar för användaren
  Mathias
 3. Hej Jan!

  Jag läste en artikel att tydligen ska bankerna kunna ta sina kunders pengar vid en eventuell bankkris. Vad i praktiken innebär det för mig som sparare hos Avanza? Ska man plocka ut pengarna och stoppa i madrassen?

  Mvh
  Per-Åge

  Gravatar för användaren
  per-åge
  1. Det verkar väldigt underligt om så vore fallet då vi trots allt har en insättningsgaranti i Sverige. Om konfiskering av sparmedel ska gälla då måste ju således även insättningsgarantin i praktiken vara tandlös? Annars blir det ju helt snurrigt. Skulle du vilja ange artikel källan?

   Gravatar för användaren
   Mathias
  2. Enligt The Economist (http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2013/04/economist-explains-2) är det bankens kreditorer (d v s sparare och obligationshållare och troligen även övriga kreditorer) som får kapa ner sina återkrav vid en s k ”bail-in”. Enligt ett G20 beslut om direktiv måste EU medlemmar följa direktivet, bl a Sverige.

   Samtidigt verkar det omfatta storbanker i första hand. Inte små banker. Detta påminner lite om ”bank-runs” under J P Morgans tid i USA. Det kommer, vid ett eventuellt ”bail-in” event, troligen att bli tal om att någon stenrik miljardär eller miljardärsfamilj går in och stabiliserar läget. Likt en modern, svensk J P Morgan. Ironiskt kan man väl tycka. ”Bail-in” är väl tänkt att rädda skattebetalare från de giriga bankirerna, men istället blir samma skattebetalare ”tagna” av samma bankirer (individuellt) via en annan aveny.

   Gravatar för användaren
   Mathias
  3. Tillägg: aktiv, egen förvaltning av sina egna finansiella medel är kanske inte det ultimata valet, men det kommer troligen att vara en bättre vän än den passiva förvaltningen det kommande decenniet. Alla sparmedel är en skuld för en bank. Man får inte glömna det. Allt som banken måste betala en avkastning på blir en ohållbar nackdel i stunder då de inte kan tjäna en positiv spread på riskantagandet. I stunder då snabblikvidering för att täcka skulder på den egna balansrapporten är viktigare än avkastning ”på lång sikt” till spararna. Detta inbebär att även fonder riskeras. Vem vet vilka som får en ”kapning”. Vem vet vilken del av bankens balansrapport man väljer att lösa in nödvändiga snabblikvider ifrån? Kanske leder detta nya direktiv till att högre avgifter tas ut på fonder, att lägre sparränta delas ut o s v. Allt för att storbankerna inte ska behöva hamla i en ”bail-in” situation.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 4. Jag har börjat att följa din blogg och uppskattar de olika områdena som du skriver om. Jag har dock en annan investeringsprofil och satsar allt på aktier (alltid med utdelning) samt att jag vill äga mina bostäder då jag måste känna att jag verkligen bor och kan anpassa hemmet som jag vill. Tror också att bostaden är en buffert då jag alltid amorterar så att bostaden är helt skuldfri när pensionsåldern inträder vilket medför en garanterad lägre boendekostnad.
  Min lyx är att att kunna välja vad jag vill i vardagen tex mat, äta ute, nöje, resa etc och inte behöva att oroa mig för månadens kommande utgifter. Jag/vi har alltid en buffert (aktier) så att vi kan leva i 2 år utan att ändra på något om utfall att något allvarligt händer samt att under dessa 2 år behöver inga pengar komma in (tog ett tag att bygga upp detta och vi fortsätter att bygga upp detta varje månad med olika belopp dvs vad som kan sättas av dock minimum 10000sek) – kalla det en fallskärm för en eventuell omställningstid i livet. Vi kan nog köpa det mesta som vi vill ha eller låna till det men saker dödar friheten så det gäller att välja vad man vill satsa på, vår familje lyx är att vi reser ganska mycket, unnar oss upplevelser samt att vi äter ute tillsammans några gånger i månaden.
  Jag håller med nedanstående kommentar om att det är de små sakerna som man gör tillsammans med familjen eller kompisar som är de riktiga roliga sakerna typ ta en öl och ljuga lite eller spela en runda monopol.
  Keep on the good work med bloggen och kanske provar jag att sätta in några kronor under 2015 på din maskin för en långsiktig portfölj men jag är inte helt övertygad ännu om att det är rätt för mig.

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 5. Intressant inlägg. Det speglar en förändrad inställning till pengar som jag ser som ett föredöme. För mig är den förändringen väldigt viktig, men jag ska även medge att jag har en bit kvar eftersom jag i vissa lägen fortfarande känner oro. Många välbärgade jag mött har en liknande inställning som dig och i den entreprenörsutbildning på Bali som jag gått nyligen som heter Wealth Dynamics där att bli rik är viktigt har man en intressant definition av Wealth. Wealth eller rikedom är det man har kvar dagen efter att man kraschat och alla pengarna är borta. Många entreprenörer genomgår tyvärr en krasch. Det blir så ibland om man tar stora risker som framgångsrika entreprenörer ofta gör. De riktigt framgångsrika överlever. Richard Branson skulle säkert återhämta sig snabbt ekonomiskt ifall han kraschade och hans inställning och verklig rikedom är den viktigaste anledningen.

  Gravatar för användaren
  Andre Ekespong
  1. Jag har följt wealth dynamics konceptet något år nu. Hängiven konsument av produkterna dessutom. Speciellt tycker jag om ”wealth spectrum” konceptet. Ett sunt sätt att få reda på hur man ligger till finansiellt samt praktiska råd på hur man tar sig uppför den entreprenöriella ”stegen”. Folk som spenderar pengar på formell utbildning hade haft stor nytta av att dirigera om lite av sin utbildningspott till denna alternativa utbildning. Billigare än en MBA och troligen mer direkt givande.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 6. Ännu en gång ett bra inlägg som ger en tankeställare om att man själv väljer förhållningssätt Och inte minst att man faktiskt inte kan döma andras prioriteringar, de lever i sin verklighet och sina förutsättningar.
  På ovanstående tema har jag två citat som jag försöker följa:
  1. ”Det kostar pengar att tjäna pengar”. (man kan inte snåla sig rik, eller iallafall är det inte en taktik som intresserar mig)
  2. ”Billigast eller Bäst”. Detta applicerar vi på de flesta inköpen hemma. Behöver vi verkligen en stavmixer, googla bäst i test. Jaha en Bamix kostar 1500kr då får det bli den, alternativet en för 320kr som garanterat kommer gå sönder snart ( och vara sjukt mycket sämre fram till dess).
  Tack för en bra blogg/ F

  Gravatar för användaren
  Fredrik H
  1. Jag har något liknande. Jag kör med något som kallas ”dyraste produkten”. Jag konsumerar dock enbart efter att alla fasta utgifter är betalda och klara, konsumerar bara med utdelningsinkomster samt köper bara kontant (eller inte alls). Jag avskyr fasta utgifter och konsumtionskrediter.

   Gravatar för användaren
   Mathias
 7. Mycket bra skriven artikel, även om just ”lyxen” att kunna flyga kors o tvärs i världen, faktsikt är på bekostnad av våra barns framtid.
  Jag reser själv mycket med flyg och det är en lyx jag unnar mig. MEN det är med delade känslor jag går ombord på ett plan. Känns sådär faktiskt. Som försvar äger jag ingen bil sedan 15 månader tillbaka (tidigare miljöbil). Cyklar, går, åker kollektivtrafik, så länge arbetet inte tvingar mig till annat.
  Det har också gett mig en annan lyx. Nämnligen den att få röra på sig. Alla vet att vi ”dör” om vi inte rör på oss, men få bryr sig. Här får jag både hälsa och tid till eftertanke när jag ska någon stans, båda stor lyx för mig.
  Ytterligare en lyx för mig, är att jag kan skänka mer pengar till Greenpeace, Läkare utan gränser och Amnesty International, då inga bilkostnader ingår i mina utgifter längre. OCh så stoppar jag ju in mer pengar i pengamaskinen förstår :-)

  Gravatar för användaren
  Torgny Johnsson
 8. Vilken härligt start på året, ett riktigt kick-start blogginlägg som ger inspiration och glöd till arbetet att ”fortsätta så för att sedan kunna skörda mer”! Att skapa utrymme och förutsättningar för vardagslyxen och minnena som alltid består är det viktigaste tycker jag :)

  Gravatar för användaren
  Daniel Carlsson
 9. Instämmer med tidigare inlägg, att inte behöva kompromissa med vad man äter eller att man kan ta den där dagen off – eller som i mitt fall vara ledig med barnen. Tror sällan att man får svaret att man vill åka och köpa en ny BMW, utan lyx skulle jag säga är friheten att kunna göra vad man vill med tiden. I dagsläget är man inte där riktigt, men pengamaskinen går bättre och bättre och det blir något att se fram emot längre fram (utan att behöva snåla i dagsläget utan unna sig det man vill).

  Gravatar för användaren
  Erik Sundkvist
 10. Du satte huvudet på spiken när du skrev att sann lyx är den man upplever med andra.

  En period (kort som tur var) i livet åkte jag på tjänsteresor till Bryssel, kunde välja lyxhotell med spa anläggning.
  Företagets intern transport hämtade mig med nya Volvobilar, ibland tom en limousine.

  Var jag lycklig när jag satt där bak i bilen, på flygplatsen med en öl, eller på Hotellet ensam? Inte heller när jag delade detta med mina arbetskamrater kände jag speciell lycka. Däremot kände jag mig lyckligt lottad över att jag hade tagit mig dit jag befann mig statusmässigt i livet, själva resan dit. Men det jag hade runt omkring mig var lika med noll.

  När jag åkte med danmarksbåten med min familj och vänner, gav ungarna pengar till spel och taxfree godis, vi vuxna satt med öl och chili nötter och snackade skit, då känner jag verkligen sann lycka för det jag har.

  Gravatar för användaren
  Robin
 11. Min definition av lyx är att ha full kontroll över hur jag spenderar min dag. Lyx för mig är också att inte behöva kompromissa mellan låg- och högkvalitativ föda och dryck (jag älskar fint arabica kaffe och grönt te. Pulveriserat grönt te, s k matcha-te, är troligen det bästa te jag har upplevt. Extremt antioxidant. Billigast? Nej. Motsatsen).

  Jag håller med om vikten av att definiera sin syn på lyx. Allt är inte viktigt, ett fåtal saker är dock genuint viktiga. För en själv.

  Gravatar för användaren
  Mathias
 12. Hej, vill späda på dina kloka ord om lyx. För mig är lyx att en vanlig vardag – mitt på dagen – kunna gå på gym eller gå på golfbanan (nu vill jag inte höra några dumma kommentarer om golf!), dvs att mitt under en Arbetsdag göra något för Mig och inte vänta till helgen då jag är ledig! Så min strävan är att ha många lyxiga dagar………………

  Gravatar för användaren
  pia bak-frederiksen

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök