Vad är lyx för dig?

Allt handlar inte om att spara och vara rikast på kyrkogården...

Vad är lyx för dig?

För ett par år sedan när jag började min resa till ett rikare liv så var ganska snål. Jag tyckte mig ha insett att rika människor var snåla och att det var vägen till framgång.

Jag minns särskilt när jag började min blogg så fanns där en bloggranne som hette ”Snåljåpens väg till miljonen”. Där kunde man läsa artiklar som att ”denna veckan spenderade jag bara 58 kr” och jag var ändå lite imponerad. Så här ett par år senare (kanske även lite visare?), håller jag nog inte riktigt med längre. Jag tror idag mycket mer på ett helhetskoncept där det handlar om att ha ett rikt liv med en balans mellan livets alla delar.

Jag tror att det handlar om särskilt mycket om balansen mellan långsiktigt och kortsiktigt. Jag skriver ju mycket om att investera långsiktig, att spara 10 % av ens lön och att bygga sig en pengamaskin. Samtidigt vet jag av egen erfarenhet att vi kommer inte leva för alltid. Min egen far gick bort, knall och fall över en natt, innan han ens hade fyllt 50 år. I kategorin värdelöst vetande så har jag för mig att vi män med 12.5 % sannolikhet inte kommer uppleva vår 65 års dag…

Definera vad som är lyx för dig

Idag tror jag att snålhet bara tar en så pass långt. Jag tycker inte att man behöver känna dåligt samvete för att man unnar sig någon lyx som faktiskt bidrar med ett mervärde till ens liv. Däremot tror jag att det faktiskt är väldigt viktigt att definiera vad ”lyx” är just för en själv. Ingen annan kan nämligen göra det åt dig.

Lyx behöver inte betyda en bil för flera miljoner eller en väska för tiotusentalskronor. Jag kan tycka att en sak är dålig, dina vänner kan tycka att en sak är galen, men om den här saken (eller upplevelsen) skapar ett mervärde med mängder av superlativ i ditt liv, då är det lyx påstår jag (oavsett vad alla andra tycker). Jag tror nämligen att om man skrapar på ytan, istället för att bara avfärda ”lyxartiklar” som onödiga så finns där ganska mycket spännande att hitta.

Lyx kan vara en funktion

När jag var student så var jag fascinerad av folk som betalade för första klass biljetter. Tåget gick ju till samma ställe och det var ofta flera hundralappar det kunde skilja. Idag när jag reser en hel del själv förstår jag skillnaden. Lyx kan vara att kunna komma utvilad efter en resa istället för trött, att kunna jobba på vägen eller utnyttja en lounge fram tills dess att avgången äger rum. Lyx för mig är att kunna ha friheten att under vår safariresa i Afrika ha en egen jeep med en egen guide som gör att vi kan bestämma programmet själva.

Lyx kan vara ekonomisk

En person sa till mig vid ett tillfälle ”Att köpa billigt kan bli riktigt dyrt” och jag förstod inte riktigt då. Idag kan jag verkligen relatera till det. Lyx är ju per definition inte billigt. Men där är en stor skillnad från att gå från en ”slit-och-släng”-mentalitet där man köper billiga skor, billiga kläder, billiga möbler, prylar och billigare allt till en mentalitet där man selektivt köper det bästa och behåller det för alltid (eller i alla fall väldigt länge).

Det här är verkligen ett område som jag unnar lyx. Det handlar allt från utbytta IKEA-knivar till Global-knivar, från Acer till Lenovo, från Frilufthusets jackor till en ordentlig Arcteryx-jacka och så vidare. Många skulle förmodligen tycka att det är obscent mycket pengar att lägga 30 000 kr på en dator, men med tanke på att jag i genomsnitt har den i 4 år så är det inte särskilt mycket mer än vad en sådan kostar på Elgiganten.

Lyx kan vara att beloppen är småsummor

En sak jag verkligen har lärt mig från att ha träffat riktigt rika människor och människor med ganska tuff ekonomisk situation är förhållningssättet till pengar. Det som kan te sig som en enormt mycket pengar för en person, kan vara småslantar för en annan person och vice versa. Det här är något som jag har noterat väldigt mycket via mina resor i Afrika. En vanlig månadslön i Tanzania t.ex. ligger på 150 USD, vilket för mig inte är särskilt mycket pengar. Den viktiga insikten här är att ens ekonomiska situation och förhållningssätt är helt unik och man kan inte (eller det är oerhört svårt) att jämföra med någon annans. En Tanzanian hade aldrig lagt en månadslön på en delfinsafari medan jag kan tycka att det var prisvärt.

Lyx kan vara ett begär

Ibland upplever jag att det nästan är fel att vilja ha eller önska sig saker. Min dotter Freja hon önskar sig saker hela tiden, konstant. Jag tycker tvärtom om att man ska konkretisera sitt begär och sedan använda det som en morot. Hemma noterade jag en morgon att där hade kommit upp en bild på en Porsche på kylskåpsdörren som min fru satt upp. Jag blev superglad för det är ett värdigt spel och det handlar inte om något annat än ett begär.

Hur man definierar lyx är således upp till var och en. Det är dessutom något som jag tycker är väldigt bra… Nedan följer några exempel från mitt liv förra året hur jag definierar lyx och vad som är ett rikare liv för mig.

Lycka för mig är att göra saker med människor jag tycker om

Vid något tillfälle läste jag en definition av lycka som jag gillade jättemycket. Tyvärr minns jag inte vem som sa det, men det kan mycket väl vara Robin Sharma eller motsvarande:

Lycka är att skapa minnen med människor man tycker om

För mig handlar det väldigt mycket om att resa (och kvalitativa vardagsprylar, men det bortser jag från nu). Jag älskar resa för det ger en inte bara nya upplevelser men ofta även nya perspektiv. Man får en möjlighet att ifrågasätta allt sådant som är ”sant” för en i ens hemmamiljö. För det är sällan sant om man kommer utomlands, särskilt i en miljö som är olik ens egen.

Förra året fyllde min mor 60 så jag bjöd henne på en resa till Japan som har varit hennes drömresmål så länge som jag kan minnas. Väl där passade jag och Caroline att gå och äta sushi hos Jiro som anses vara världens bästa sushi-restaurang. Vi betalade över 6 000 kr för 2 x 18 bitar sushi + ytterligare 3 000 kr för att få bord. Det vill säga nästan 10 000 kr för att äta sushi i 45 minuter. Behövde vi göra det? Självklart inte. Var det värt det, absolut?

Ett par veckor senare var vi medbjudna att fira en väns 10-åriga bröllopsdag på Efteling i Holland. De flesta körde ner med bil, men vi bestämde oss för att ta flyget till Amsterdam och sedan hyra bil. Blev ett par tusenlappar dyrare, men väl värt det då vi slapp åka tiotals timmar i bil med en fastspänd 3-åring.

Den stora resan för året blev dock faktiskt inte Japan, utan det blev en hastigt bestämd resa ner till Tanzania, Rwanda och Uganda. För ett par veckor sedan fick vi ett mejl från vårt fadderbarn Barbara (som jag har kycklingfarmen med) om att hon ska gifta sig. Med ganska kort varsel planerade vi ihop en resa där vi faktiskt kunde passa på och åka på safari i Serengeti i Tanzania. En barndomsdröm ända sedan jag såg Arne Weise i ”Ett med naturen” som barn.

Här var det verkligen också lyxigt att både kunna bestämma sig ganska snabbt och göra resan på ett sådant sätt som man verkligen vill och önskar. För oss handlade om att få designa resan individuellt, att ha en egen guide, egen bil och ett eget program. För oss blev det 5 dagar i Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara. Sedan ytterligare 5 dagar på lyxhotell på Zanzibar och sedan de avslutande dagarna i Uganda på bröllopet.

Har dessa resor som tillsammans har kostar en bra bit över 150 000 kr varit nödvändiga. Nej, de har det inte. Har de däremot varit fantastiska? Absolut, för jag kommer att minnas dem resten av livet. Särskilt eftersom jag har fått göra dem med de människor som jag tycker absolut mest om.

Slutord – du förtjänar mer, inte mindre

I utbildningarna som jag handleder med mina kollegor i Balansekonomi brukar vi ha ett långt pass där vi pratar om skillnaderna i attityd kring brist och överflöd. Hur de flesta människor t.ex. på frågan ”Hur kan du förbättra din ekonomi?” oftast tänker direkt hur kan man minska kostnaderna istället för att öka intäkterna?

You are the average of the five people you spend most time with…Jim Rohn

Om man konstant umgås med människor som begränsar sig, vill dra ner och förminska saker, hur kan man då förvänta sig att få mer?

Jag kan inte ens föreställa mig själv 2002 när jag bodde på korridor i studentghettot Delphi i Lund att jag skulle lägga 100 000 kr eller ett helt års studiemedel på en två veckors resa. Det skulle vara helt absurt.

Skillnaden idag är att då bodde jag med 18 andra personer som kämpade för att få ihop pengarna i slutet av månaden och helt ärligt åt nudlar eller spaghetti med ketchup de sista dagarna. Idag har både du och jag en helt annan möjlighet att välja vilka människor vi vill lyssna på.

Idag kan jag själva bestämma vad jag själv vill ha. Jag tycker inte att där är någon skam i att vilja ha mer, oavsett hur många människor som konstant försöker dra ner en och säger ”var nöjd med det som du har”. För mig är där ingen motsägelse nämligen. Dessutom har jag empati med de människorna. För oftast har de själva slutat drömma då de ofta har omgetts med människor som lever i ett mentalt tilstånd av brist. Det kanske till och med är så att de inte vet bättre. Men det vet du och jag.

När det kommer till mer lyx, mer lycka, mer tid, mer pengar, bättre hälsa och allt annat som jag jobbar på – jag är lycklig. Men jag är inte nöjd. Där finns mer saker som jag framförallt vill uppleva.

Grejen är att om det är möjligt för mig, så är det möjligt för de flesta andra också. Jag har inte fötts med någon extraordinär talang, utan tvärtom så handlar det om att jag har gjort jobbet. Jag har jobbat hårt med att så, men jag kan numer också skörda från det arbetet som jag har gjort tidigare.

Jag hoppas att den här artikeln inspirerar dig till att bestämma dig för att göra 2015 till året då det är OK för dig att vilja ha och göra MER. För handen på hjärtat så tror jag inte att vi alltid lever våra liv till vår fulla potential. Tänk om livet har mer att erbjuda? Frågan att ställa sig själv blir då, är jag beredd att göra jobbet?

För ingen lyx-grej inträffar som av en händelse. Oavsett om det handlar om en löneförhöjning, mer fritid, framgångsrika affärer och investeringar eller uppleva fantastiska resor med människor man tycker om. Inget sådant kommer av sig själv, oavsett vilken definition av ett rikare liv man har. Man behöver med flit förändras och göra jobbet som krävs. För mig är svaret tydligt, är det lika tydligt för dig? ;-)

Jan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök