Vad är RSS?
Sök:

Vad är RSS?

what-is-rssVad är egentligen RSS? Jag har vid flera tillfällen blivit ombedd att förklara vad RSS är för någonting och därför har jag satt ihop lite information på denna sidan.

Vill du vara uppdaterad om vad som händer på RikaTillsammans?

Vi har flera sätt genom vilka du kan prenumerera på inlägg som skrivs denna sajten. De flesta av våra besökare använder just RSS-flöden. Men vad är då ett RSS-flöde?

Vad är RSS?

RSS är en teknologi som används av miljoner användare på nätet för att hålla reda på sina favorithemsidor.

För ett par år sedan, på den ”gamla goda tiden”  behövde du använda bokmärken för att spara en adressen till en hemsida och sedan behövde du besöka den med jämna mellanrum för att se om något nytt hade hänt på hemsidan.

Problemet med bokmärken

  • Du som besökare är tvungen att göra allt arbete
  • Det blir komplicerade när du försöker hålla reda på många hemsidor samtidigt
  • Du missar information om du inte regelbundet går igenom dina hemsidor
  • Du ser samma  information om och om igen på sidor som inte uppdateras så ofta

RSS förändrar allt

Vad skulle det innebära för dig om det fanns ett sätt som meddelade dig varje gång en sida uppdaterades? På sätt och vis är det som RSS gör.

RSS är en teknologi som ger dig möjligheten att få relevant och aktuell information skickad till dig, så att du kan läsa den när du vill och var du vill. RSS sparar tid och hjälper dig att få den önskade informationen kort efter att den publicerats.

Förkortningen RSS står för ”Really Simple Syndication”. Många beskriver det som ett ”nyhetsflöde” som du prenumererar eller abonnerar på.

Jag tycker att liknelsen med ”abonnemang” eller ”prenumeration” är väldigt bra eftersom det då är lätt att jämföra det med vanliga tidningsprenumerationer. Det är som en tidning som, istället för att komma en gång i månaden eller en gång i veckan, kommer direkt till din e-postlåda eller din RSS-läsare när någon ny information publicerats.

Kommentera