Vad har PPM, illaluktande köttfärs och 10 öre billigare bensin gemensamt?

Idag var jag i Stockholm och ledde en workshop i privatekonomi och rikedom för en inspirerad grupp personer som idag påbörjade sin resa till ett rikare liv. Med på workshopen var även Cathrin en av mina partners i Balansekonomi som varit på den resan ett tag och hon delade en tanke idag som fler av oss borde tänka på.

Jag kan nämligen många gånger förundras över människor som jagar 10 öre billigare bensin, kör genom halva stan för att komma till macken och tanka. Att man sedan många gånger använder upp hela den potentiella vinsten i resan till macken, det spelar ingen roll för upplevelsen är att man gjorde en ”bra affär” – bara man får sina 10 öre billigare bensin. Då har vi inte ens tagit hänsyn till tiden som det tar att leta och åka till detta andra ställe.

Jag upplever detta många gånger som att om man gör detta för att ”spara” eller ”tjäna” pengar så är det som att sila mygg och svälja elefanter (eller hur det ordspråket nu går). Jag tänker så här – tänk om man lade den tiden på att gå igenom och sätta sig in i sitt PPM-sparande. Låt oss göra ett räkneexempel.

Anna Svensson – en genomsnittlig svensk och hennes PPM

Vi utgår från Anna – hon är en vanlig genomsnittlig svensk. Enligt SCB så är hon 41 år gammal, hon tjänar enligt den svenska medianlönen på 24.900, värdet på hennes PPM är ungefär 55 000 SEK och hennes genomsnittliga avkastning har de senaste åren varit ungefär 4 % och varje år sätts det in ca 6.000 SEK.

Nu när vi är klara med antagandena låt oss göra jämförelsen. Om Anna fortsätter att göra precis samma sak de kommande 24 åren tills hon fyller 65 då kommer värdet på hennes PPM vara ungefär 384.000 SEK.

Att göra rätt sak istället för att göra saken rätt

Om nu Anna istället för att jaga 10 öre billigare bensin istället lade den tiden på att öka avkastningen i sitt PPM-sparande så skulle det se ut som följer:

Avkastning Värde vid pension
4.00 % (medelavkastning) 384 857 SEK
4.50 % 419 572 SEK
5.00 % 457 743 SEK
8.00 % 781 401 SEK
10.00 % 1 125 818 SEK
14.00 % 2 361 896 SEK

Det vill säga att om Anna skulle lägga tiden och bara öka sin genomsnittliga årliga avkastning med så lite som 0.50 % – så innebär det över 35.000 SEK i skillnad!! Kuriosa i sammanhanget blir att det krävs nästan 10.000 tankningar med 10 öres besparing för att komma upp i samma summa.

Med en 1 % ökad genomsnittlig avkastning är vi uppe 72.000 SEK skillnad och om vi jämför med 8 % som jag påstår att de flesta skulle kunna klara av med lite intresse för sin ekonomi – då pratar vi en skillnad på nästan 300.000 SEK!

För mig handlar om att lägga tid och fokus på rätt sak, istället för att göra saken man håller på med på rätt sätt. Det är här Cathrin kommer in i bilden och den inspiration som hon gav mig till detta inlägget.

Hon berättade nämligen hur hon för någon dag sedan var hemma och i kylskåpet hittade 2 kg illaluktande köttfärs. Hennes första reaktion är som min, man vill ju inte slänga köttfärsen – trots att den luktar lite illa – man har ju ändå betalat 150 SEK för den, tanken slår en att åka tillbaka med den och byta den… Men det häftiga med Cathrin är att hon fångade sig i detta och insåg vad hon höll på med och valde att göra något annorlunda. Hon slängde köttfärsen och gick och satte sig vid datorn och bytte i sina fonder och aktier…

Hur lång tid tror du innan den 100-lappen är intjänad? Precis… :-)

Har du någon liknande erfarenhet?

Hur stor skillnad skulle det bli för dig om du lade ner mer tid på din PPM?

PS. Tack Cathrin för att du är en fantastisk partner, inspiration och en medlem i min påverkansgrupp, det är en fröjd att jobba med dig! DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök