Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin

Bokrecension av Tobias Schildfats bok om investmentbolag

Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin

Precis som man brukar prata om skomakarens barn kom jag häromdagen på att jag inte skrivit om en av de böcker som gjort störst skillnad för mig. Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon”. Särskilt aktuellt blev det med senaste dagarnas frågor kring investmentbolag.

Där finns några böcker som jag brukar rekommendera alla som vill börja en ekonomisk resa och bygga sig en egen pengamaskin. Tobias bok är absolut en av dem. Jag har sedan jag läste boken för första gången, träffat Tobias ett antal gånger via gemensamma vänner och haft förmånen att lära känna honom lite. Jag tycker att boken är ganska personlig och den första delen är lämplig för nybörjare, samtidigt som den senare delen kastar ljus på saker som kan vara nya även för proffs.

Det är faktiskt nästan lite pinsamt (sorry tobias! :-)) att jag skriver den här artikeln, idag 2015, när jag gillat boken sedan 2010. Men jag kom på att jag inte hade skrivit om den när jag letade efter en länk till en läsare med följande fråga:

Jag har plöjt några böcker om sparande och aktieköp och i t.ex. boken ”vägen till din första miljon” rekommenderar han en annan väg än din. Han rekommenderar Investmentbolag istället för indexfonder. Skulle du säga att det är högre risk att köpa 5 investmentbolag istället för indexfonder eller hamnar man på samma risknivå då investmentbolagens egna innehav är ganska breda?

Jag ska försöka svara på frågan samtidigt som jag skriver en kort recension på boken. 

Spara, slösa och den tredje okända lillasystern

Den största behållningen som jag tog med mig från den första delen av boken är historien om Spara och Slösa och hur Tobias utvidgar den.

Det var vissa saker som serien och skolan aldrig berättade för mig. Flera år senare gick det upp för mig att det fanns ytterligare en seriefigur som aldrig introducerades för oss barn. Det var Slösas och Sparas yngre syste – skönheten Investera. [..]

Min tolkning blev att fröken Investera hade studerat sina båda äldre systrars olika sätt att hantera pengar och var smart nog att inse att det egentligen inte rådde något motsatsförhållande mellan de till synes olika vägarna. Att spara och slösa.

Istället handlade det om en fördröjning i tiden och att vara smart nog att använda båda vägarna, lägga till en tredje och det viktigaste av allt, att göra det i rätt ordning. Den unga systern Investera började med sin syster Sparas tillvägagångssätt. Hon sparade varje krona hon fick ihop, hon drog ner på kostnader och åtaranvände det vad som kunde återanvändas och lagas. Snart hade hon sparat ihop en liten nätt slant.

Istället för att fortsätta och bara spara eller för den delen konsumera upp allt, gjorde hon sen det som var den avgörande skillnaden. Hon tog de sparade pengarna och investerade dem. Det vill säga, hon satte sina pengar i arbete. De pengar hon hade kämpat hårt för att spara fick nu arbeta för henne. Hon fortsatte att spara och så snart hon fått ihop en summa investerade hon vidare. Så fortsatte hon och till sist hade hon byggt sin första pengamaskin.

Jag önskar att det var jag själv som kom på den här metaforen. Den är helt och hållet briljant!

Investmentbolag eller familjebolag

Den andra delen i Tobias bok som jag tycker är lysande är när han beskriver investmentbolag. Jag skulle egentligen vilja utvidga det resonemanget även till familjebolag eller bolag med en stark ägare. Mitt resonemang som rimmar med Tobias låter ungefär som följer. De rikaste släkterna och familjerna i Sverige tenderar alla ha startat ett bolag som de i de flesta fall har satt på börsen. Några exempel på rik släkt med tillhörande bolag finns i tabellen nedan:

Familj / släkt Stort ägande i:
Stenbeck Kinnevik, Tele2, MTG, Metro, Billerud-Korsnäs, Millicom
Söderberg Ratos
Wallenberg Investor, SEB, Ericsson, Atlas Copco
Persson H&M
Lundberg Lundbergsföretagen, Indutrade, Holmen, Hufvustaden
Douglas Latour, Assa Abloy
Schörling Melker Schörling AB
Lundin Lundin Petroleum, Lundin Mining m.fl.
Bonnier Bonnier AB
Johnson Ax:son Johnson (Hemköp, Willys m.fl.)
Paulsson PEAB
Olsson Stena, Stena Metall, Stena Fastigheter

Mer komplett lista finns t.ex. hos Veckans Affärer.

Kopiera de som kan istället för att göra själv

Om jag ska förenkla det hårt så kan man säga att dessa familjer använder sina pengar som främsta resurs för att tjäna pengar, till skillnad från oss vanliga personer som använder tid för att tjäna pengar. Om man då resonerar som en fyraåring så kan man ställa sig frågorna:

  • Är dessa personer intresserade av ha våra pengar?

Ja, absolut. Genom att de får tillgång till mer kapital (t.ex. via nyemissioner) så kan de göra större affärer. På större affärer tjänar de förhoppningsvis mer pengar, vilket innebär att de är intresserade av mer kapital. Jämför t.ex. med Akelius som i höstas släppte preferensaktier för att kunna ta in pengar till handpenning för sina nya fastigheter.

  • Om bankerna tar 1.6 % i förvaltningsavgift, vad tar dessa familjerna?

Ingenting. Ofta delar de tvärtom ut ett par procent i direktavkastning. Det här är det som jag ibland kan tycka är mest sjukt med bankerna och deras fonder. Vi lånar ut våra leksaker till dem under ett år. Efter ett år kommer vi tillbaka, då har 9 av 10 fonder inte slått sitt index, flera av dem ligger dessutom back och så ska vi betala för det… Det är ju helt sjukt, det är som att betala verkstaden för att de kvaddade bilen under servicen. Det kostar således inget mer än engångsavgiften i form av courtage att investera i investment-bolagen.

  • Hur många miljoner behöver man för att komma igång?

Inga! Många av aktierna ovan kostar inte mer än några 100-lappar, så vem som helst som har ett konto på t.ex. Avanza (annonslänk) kan sätta igång med det här direkt.

Investmentbolagen överpresterar mot index

Vad Tobias visar i boken är att dessa investmentbolag överpresterar mot det vanliga svenska börsindexet. Det vill säga att det är bättre att investera i en portfölj av investmentbolag än att investera i en Sverige-fond eller en svensk indexfond. Jag hittar inga underlag till siffrorna men jag har för mig att om börsindexet ligger på ca 8-9 % per år så ligger investmentbolagen på 10-14 % per år. En ganska väsentlig skillnad.

Varför då inte bara köpa investmentbolag?

En ganska vanlig fråga som jag får är:

Varför inte bara investera i investmentbolag enligt Tobias strategi?

Jag påstår att för de flesta är det en smart sak att göra. Särskilt om man sitter på gamla Sverigefond, allemansfonder och annat skit som bankerna försöker sälja. Det är både billigare och ger en bättre avkastning.

Om jag däremot jämför med de två portföljer som jag brukar skriva om på bloggen i form av RikaTillsammans-portföljen och Nybörjarportföljen så blir svaret lite annorlunda. Investmentbolagen har nämligen absolut sin plats, men jag anser att direktinvestering i aktier är för hög risk. Jag själv nämligen gjorde som Tobias antydde i boken och köpte Ratos som var det bästa investmentbolaget fram till 2009.

ratos-prebuy

Allt såg bra ut, stigande trend, bra historik. Hur gick det sedan?

ratos-exit

Jag gjorde en grotesk felbedömning och gav upp fyra år senare på över 30 % förlust. Jag hade rätt om marknaden och branschen, men jag valde fel bolag. Skulle jag istället valt Industrivärden skulle 75 kr varit värde 175 kr på samma tidsperiod:

indu

Det här är anledningen till att jag sedan dess inte rekommenderar att köra enskilda aktier. Du kan ha rätt men otur i valet av bolag, då påstår jag att det är bättre att köpa en större mängd bolag. En påse med bolag eliminerar nämligen bolagsrisken och du behåller mer eller mindre bara marknadsrisken.

99 % av alla aktiva investerare slår inte index över tid…

Den andra anledningen till att jag sällan rekommenderar att investera i enskilda bolag är på grund av att den genomsnittlige investeraren klarar inte av det. Det finns många siffror som visar på att 7 av 10 investerare INTE slår index på 12 månader. Tittar man över tid så kryper siffran upp till att fler än 9 av 10 INTE slår index.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Jag vet inte om det är en tillfällighet, eller om Per Börjesson på Spiltan, läste Tobias bok men ca 3 år efter boken släpptes startades en fond som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Precis som namnet antyder investerar den i investmentbolag. Det är ingen stor överraskning att den fonden fick läsarnas pris som bästa fond både 2012 och 2013. Jag påstår att det är en av Sveriges bästa fonder dessutom med en avgift på bara 0.20 % och 5 morningstar-stjärnor.

spiltan

Det som jag således brukar rekommendera istället för att köpa på sig de enskilda investmentbolagen är att gå på Spiltan-fonden istället. För en avgift på 0.2 % så sköter någon annan riskspridningen åt dig och ser dessutom till att eliminera bolagsrisken som jag losade på med Ratos.

Den här fonden har jag valt och äger själv i både nybörjarportföljen och RikaTillsammans-portföljen. Jag lägger dock inte mer än några procent av det totala innehavet i fonden eftersom jag vill sprida riskerna ännu mer genom globala indexfonder som äger flera hundra bolag.

Slutord

Det är få saker som jag verkligen kan rekommendera så väl som den här boken, det är verkligen välinvesterade pengar. Jag vet att den från tid till annan kan vara lite svår att få tag på, men det brukar gå genom att kontakta Tobias via hans hemsida:

Du hittar boken till exempel via:

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök