Vanliga frågor - aktiesparklubben RikaTillsammans
Sök:

Vanliga frågor – aktiesparklubben RikaTillsammans

Nedan följer några vanliga frågor som jag har fått kring vår aktiesparklubb.

 • Vem kan gå med i aktieklubben?
  En aktieklubb som RikaTillsammans är en sluten krets och vänder sig inte till allmänheten. För att vara med är det viktigt att du har en personlig relation till någon av oss som driver och förvaltar aktieklubben. Vårt andelssystem möjliggör dock handel med befintliga andelar samt att nya andelar kan tillkomma under rätt förutsättningar. Kontakta mig för mer information.
 • Hur mycket behöver jag gå in med som lägst/max?
  För att det skall vara rimlig arbetsbelastning för oss som driver aktieklubben (eftersom vi inte tar ut några administrationsavgifter) har vi bestämt att minsta insättning är 50.000 SEK. Om det finns väldigt bra anledning kan detta vara öppet för diskussion.

  Om du inte har 50.000 SEK att investera, och du vill bygga upp ett kapital är det min varmaste rekommendation att du läser några av mina artiklar under sidan ”Ekonomiverktyg” – där finns bra tips kring hur du kan komma igång.

 • Kan man månadsspara i aktieklubben?
  Så som strukturen är för närvarande tackar vi nej till ett månadssparande om det inte är ett betydande belopp, t.ex. mer än 20.000 SEK på grund av den administration som varje insättning/uttag skapar och eftersom vi inte tar någon avgift så blir det tyvärr ohållbart för oss.
 • Vad är avkastningsmålet med aktiesparklubben?
  Det övergripande målet alla kategorier är att slå vårt jämförelseindex som är OMX Stockholm 30 på 12 månaders sikt. Vår filosofi är att kan vi inte slå detta index så har vi inget existensberättigande, eftersom då är det bättre att investera pengarna i en index-fond såsom t.ex. Avanza Zero.
 • Hur går jag tillväga rent praktiskt för att investera i aktiesparklubben?
  Först kontaktar du mig och meddelar intresse. Därefter kommer jag att återkomma till dig med det praktiska såsom att jag skickar över aktieklubbsavtalet med tillhörande skuldebrev, som är ditt bevis på att du har investerat pengar i klubben.

  Därefter betalar du in pengar på vårt konto innan nästkommande månads första börsdag. Vid den avstämningen får du också ett mejl med hur många andelar i aktiesparklubben som din investering berättigar.

  Därefter kommer vi minst en gång per månad (förmodligen en gång per vecka) att på hemsidan publicera en månadsrapport där vi även anger ett värde på varje andel. På det sättet kan du följa värdet på din investering via hemsidan.

 • När kan jag få ut mina pengar?
  Vi rekommenderar att du minst har en horisont på 12-24 månader när du investerar i vår sparklubb, eftersom börsen på kort sikt kan röra sig både upp och ner. Dessutom tillkommer det kostnader vid varje insättning eller uttag som vi i normala fall inte tar ut ersättning för. Pengarna får du normalt ut efter sista handelsdagen innevarande månad. Om du har varit medlem i aktiesparklubben mindre än ett år eller behöver ta ut pengarna akut – i princip från en vardag till nästa – kommer vi att ombesörja detta, dock mot självkostnadspris för courtage och administration. Avgiften kommer max att vara 1.000 SEK. Har du varit medlem i över ett år och det räcker med att pengarna tas ut vid månadsskiftet betalar du ingen avgift.
 • Vad har jag för garanti/säkerhet?
  Precis som alla investeringar, innebär det en risk att ha sina pengar i en aktiesparklubb, så vi kan inte erbjuda någon garanti eller säkerhet. Vid behov så kan vi visa upp all transaktionshistorik så att du kan vara säker på att inga pengar har förskingrats eller används på ett otillbörligt sätt. Ditt bevis på din investering är en skuldsedel som jag ställer ut personligen som motsvarar kvotvärdet på din investering vid varje givet tillfälle i klubben. Värdet på denna rapporteras veckovis via hemsidan.
 • Varför driver ni aktiesparklubben? What’s in it för er?
  Vårt främsta syfte är inte att tjäna pengar på förvaltningen eller människorna i aktiesparklubben. Tvärtom, så kostar det oss pengar (ingen årlig avgift som alla andra har). Varför vi gör det är att alla vi som driver aktieklubben har investerat en stor del av våra egna pengar i aktiesparklubben eftersom vi tror på den och den ger skalfördelar. Med ett större kapital betalar vi mindre courtage, vi har ett större deal-flow samt vi har olika kompetenser och möjligheter. Min personliga drivkraft är ju sedan att jag tror på att göra saker tillsammans.

  På sikt – när vi har nått våra mål och överpresterat mot index och det börjar bli intressant med större kapital så har vi tankar på att göra om det till ett investmentbolag och/eller kanske en fond. Därför ser vi fördelar i att, i tanken, relatera till aktieklubben som sådan redan idag.  Dock så är det idag olönsamt att driva en ”fond” med mindre än att den har 100.000.000 i kapital. Det får vara ett långsiktigt mål helt enkelt. :-)

 • Vilka är ni som förvaltar portföljen?
  Du kan läsa mer om oss här.
 • Hur skall aktiesparklubben klassificeras på en skala låg till högrisk
  Det är svårt att klassificera risk objektivt och därmed säga entydigt om vår aktiesparklubb är av ”låg”, ”mellan” eller ”hög” risk. Om vi tittar på de objektiva måtten är vårt mål att både understiga den genomsnittliga standardavvikelsen för OMX Stockholm 30 (jmf. t.ex. fonden Avanza Zero) som ligger på ca 25% per år och överstiga Sharpekvoten som för närvarande ligger på ca 0.3. Vårt mål är att ha en Sharpekvot överstigande värdet 1.0.

  Du kan kontinuerligt följa utvecklingen för Sharpekvoten volatiliteten för aktiesparklubben på hemsidan. Dock, eftersom vi jämför oss med Stockholmsindex och Avanza Zero, som följer Stockholmsindex och den klassas som hög risk av Morningstar, så är det rimligt att klassa aktiesparklubben som ”hög” risk eller till och med ”mycket hög risk”.

 • Kan en juridisk person bli medlem (läs: Aktiebolag)?
  Ja, vi ser inga problem från vår sida. Det är däremot något som du får kolla med din revisor och skattejurist med hur situationen ser ut för just dig och ditt bolag.
 • Hur investerar ni i en nedåtgående marknad?
  I en nedåtgående marknad kommer vi förmodligen ligga kvar med de innehav som vi tror på och som slår index eftersom det är svårt att tima både när man ska gå ur och när man ska gå in. Parallellt med det kommer vi även att enligt våra investeringsprinciper t.ex. investera och ta positioner i verktyg såsom XACT Bear men även att blanka aktier och branscher.

Relaterade etiketter och ämnen

aktieklubben, avanza, Avanza Zero, courtage, morningstar, OMX, sharpekvot

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Aktieklubbar är ett bra sätt att informera och aktivera medlemmar.
  Vad behövs just nu i vår oroliga tider med sociala problem i Sverige
  ar att få entusiastisk ledare att starta nya aktieklubbar för unga och särskild ungdomar med invandrar och utländska bakgrund.
  Varför, då kan ungdomar lära personligt ekonomi, kamratskap också väderfullt inblick i några svenska börsnoterad företag.
  Svenska företagsamhet är grunden till vår vallfärd.
  Ungdomar behöver att lära detta istället för att kasta sten, bränna
  bilar och lastbilar, och slå sönder trafik hållplatsväggar.
  Min enkel kurs är att ungdomar samla och sälja kola- och ölburkar för 100kr, deponera detta som start kapital i vår Aktiesparklubben Kungsladugård. Vi behöver flera nya a-klubb.
  Arnold Lohne, tel 0735-211600 eller ring Ungaktiespara.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Arnold Lohne
 2. Vit pil

  hej jan
  jag vill gärna gå med men först vill jag veta vilka företag har ni placerat aktierna i? när ni menar att ni tillåter folk att komma in menar ni då att vi skall ta över några av era andelar som ni har till salu?

  får alla dela på alla typer av aktier och företag? beroende på satsat kapital har man olika stora andelar, är det enda skillnaden mellan dina och mina andelar?

  om jag har 50tkr nu kan jag gå med och när isåfall behöver ni pengarna?

  betyder detta också att det är helt gratis o till isåfall självkostnadspris att gå med och ha behålla andelarna?

  återkommer om jag får flera frågor.
  tack

  0

  Gravatar ikon för användaren
  sv
  1. Vit pil

   Hej Sv,

   Jag skickar separat mejl om frågorna till aktieklubben.

   Många hälsningar,
   //jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.