Vanliga frågor om Better Globe

Vanliga frågor om Better Globe

Vanliga frågor om Better Globe

Nedan har jag sammanställt några av de vanligaste frågorna jag har fått om Better Globe – om din fråga inte finns med. Tveka inte att kontakta mig!

Det finns en nyare artikel som har ersatt den här: Vanliga frågor angående Better GlobeMina tankar om några vanliga frågor och svar med risker kring Better Globe

Är det inte moraliskt fel att tjäna pengar på fattiga?

Fel. Better Globe tjänar inte pengar på fattiga. Tvärtom. Better Globe hjälper fattiga att få en chans att komma ur sin fattigdom genom att donationer av träd, mikrofinansiering till fattiga bönder samt skolbyggnation. Allt detta är inbakat i priset av  produkterna och det är de fattiga som får de största vinsterna. De får möjligheter som annars inte hade funnits.

Better Glober har däremot ett unikt koncept i form av avkastning på träd till investeraren och till dem som väljer att engagera sig med försäljning av träd och donationspaket.

Allt fler organisationer inser behovet av ett incitament för dem som engagerar sig – se bara Postkodlotteriet och deras TV-reklam.

Är Better Globe en välgörenhetsorganisation?

Nej. Better Globe är ett vinst-drivande företag. Det är det som är hela idéen bakom konceptet. Välgörenhet och bidrag har inte fungerat historiskt – mycket på grund av att där inte har funnits något incitament för folk att arbeta aktivt med det. Genom att Better Globe är ett företag säkerställs långsiktigheten och engagemanget från medlemmar  och investorer. Jag behöver ju bara ta mig själv som exempel – hade jag inte haft ett ekonomiskt intresse i Better Globe hade jag inte lagt ner så mycket tid på att skriva om Better Globe på hemsidan.

Däremot är Better Globes systerorganisation Child Africa en välgörenhetsorganisation. Den har dessutom fått pris i Uganda som den bästa NGO (Non-govermental organisation). Alla pengar som skänks till Child Africa går oavkortat till välgörenhet. Pengar för träd och donationspaket som betalas till Better Globe täcker administration, löner och alla kostnader både för träd och personal.

Hur länge har Better Globe funnits?

Better Globe startades av Rino Solberg år 2006.

Hur säkert är det att investera i träd?

Det finns ingen investering som är riskfri. Att investera i träd innebär oftast en lägre risk än att investera i aktier på börsen. Fördelen med träd är att de växer och har alltid ett värde, det är lätt att ”ta på”. Efterhand som de växer ökar de i värde. Läs gärna mer i min analys av trädköp i Better Globe här.

Vad kostar ett träd?

Ett träd kostar 15€ (jan 2009). Läs mer här…

Vad för slags bevis har jag att jag äger mina träd?

När du köper ett träd får du ett kvitto på ditt köp. Dessutom för du per post  ett certifikat där det står hur många träd som du har köpt av Better Globe. Där står även när de har planterats och att du kommer att få ta emot avkastning från träden under de kommande 20 åren efter ditt köp.

Har någon fått ut avkastning för träd?

I skrivande stund, januari 2009, har ingen fått ut pengar från Better Globe i form av avkastning från träd – då den första avkastningen skall komma under 2011 enligt plan. Däremot får alla ambassadörer ut provision för alla träd som säljs i deras säljorganisation.

Hur fungerar det med skatt?

Köp av träd räknas som köp av en tillgång. Därmed beskattas eventuell vinst av Skatteverket som kapitalvinst. Utbetald provision beskattas däremot som inkomst av tjänst.

Om jag köper via mitt företag är träden avdragsgilla?

Ja, alla träd som du köper är avdragsgilla. Däremot är inte donationspaketet avdragsgillt.

Var planteras träden?

För att minska risken planteras träden i olika plantager i olika länder. För närvarande sker all plantering på tre ställen i Kenya.

Är det tryggt att plantera träd i Kenya och Uganda?

Kenya  och Uganda har varit politiskt stabila i många år. Kenya sedan sin självständighet 1963 och Uganda sedan 1963. I båda länderna har Better Globe via Rino och Julie Solberg oerhört bra kontakt med regeringen.

Varför kostar det för att få vara med och bidra?

Det kostar inget att bidra som investor eller stödmedlem. Du betalar bara priset för träden eller donationspaketen*.

Startpaketet kostar 65 €, men det innehåller en donation (49€) och dessutom extra medlemsmaterial i form av t.ex. tillgång till hemsida etc. Därefter kostar alla donationspaket 49 € som vanligt.

Hur betalas min avkastning/provision ut?

Alla avkastning från träden betalas ut till ditt Better Globe konto. Ditt Better Globe konto kan du använda till att köpa fler produkter hos Better Globe eller så kan du föra över pengarna till ditt svenska bankkonto.

Är Better Globe ett pyramidspel?

Nej. Pyramidspel är förbjudna i de flesta av världens länder. Better Globe som vi köper träd av är ett helt legitimt norskt aktiebolag, registrerat hos det norska bolagsverket. Better Globe använder sig av affärsmodellen MLM (Multi-Level Marketing, sv: nätverksmarknadsföring) för att sälja sina träd och det är också en helt legitim affärsmodell. Läs gärna min introduktion till MLM här och om skillnaderna på MLM och pyramidspel i mitt inlägg här.

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, Child Africa, mlm, nätverksmarknadsföring

Kommentera