Våra tankar om marknadsläget just nu 110217 (uppdaterad 110219)
Sök:

Våra tankar om marknadsläget just nu 110217 (uppdaterad 110219)

Våra tankar om marknadsläget just nu 110217 (uppdaterad 110219)

En kommentar som hyfsat beskriver vår marknadssyn i aktieklubben för närvarande:

Idag gjorde börsen ännu en omotiverad störtdykning och var nere och testade 1100-nivån som lägst men stängde över 1110. Jag vet att det finns en hel del TA-piloter som menar att det nu är fritt fram till 1080 osv. Det är dock viktigt att ha perspektiv på saker och ting. Svenska börsen lever inte i ett vacuum. För varje dag som vi faller betydligt mer än alla andra jämförbara börser minskar sannolikheten för att fallet ska fortsätta på fundamentala grunder, Stockholm blir helt enkelt billigare och billigare i relativa termer jämfört med de flesta andra börser.

Dagens viktigaste statistik Philli-Fed var t ex skyhögt över förväntningarna (högsta nivån på 7 år!) och är ännu ett viktigt tecken på att den amerikanska ekonomin håller på att återhämta sig. Övrig statistik var ungefär som förväntat eller inom felmarginalen.

Jämför med nedanstående bild som visar Dow Jones index i förhållande till OMX Stockholm 30 sedan 1:e januari 2011.

Klicka på bilden för att göra den större. Fortsättning på resonemanget:

När börsen slaktas tycker jag att det är rationellt att försöka fyndköpa. Är det någon gång vi ska öka belåningen så är det under perioder när ”alla andra” säljer på icke-fundamentala grunder! Det är synd att påstå att utsikterna för de svenska börsbolagen ser dåliga ut framöver, eller vad tycker ni?

ABB kom med en ganska bra rapport idag där de var positiva till framtiden, de steg initialt en del på rapporten men föll sen tillbaka. De handlades större delen av dagen i intervallet 152-154, samma nivå som de senaste dagarna. När de föll under 152 köpte jag 500 till på 151,70 – det är en Spek som ska avyttras runt 153 inom 2-3 dagar.

Jag tog även en Kort-Mellan position i Sandvik. Deras rapport i förra veckan var bra och lovade framför allt en hel del inför framtiden. Bolaget kan dock röra sig en hel del på börsen och det brukar vara bra att köpa dem på dåliga börsdagar då de i regel repar sig snabbt igen. 500 st på 117,30 kr. De startade dagen på 121 kr.

Jag minns inte om jag har rapporterat detta men i tisdags köpte jag 400 Bull till på 281,10, dagen efter fick jag kalla fötter och sålde dem på exakt samma nivå. När raset hade hållt på ett tag idag köpte jag tillbaka dem igen på 275,30. Det var tyvärr alldeles för tidigt. Jag får ta det som min personliga utmaning att krångla mig ur den här positionen de kommande dagarna med äran i behåll.

och följande:

Får vi en nertrend i amerika också tycker jag att vi kan ta negativa positioner.
Just nu är amerika i en stigande trend och omx korrelerar för mycket med SP500.
Jag är rätt marknads neutral pga ovan.

Uppdaterad den 110219

De 500 extra ABB jag köpte igår för 151,80 sålde jag idag för 154,10 vilket ger en nettovinst på drygt 1000 kr.

För att minska expon mot Bull sålde jag av de 400 st jag köpte igår på 275,30 nära dagshögsta på 274,40 vilket tyvärr resulterade i en nettoförlust på drygt 2000 kr (men då ingår en rejäl nedsnittning på de kvarvarande 400 st). Främsta tanken bakom detta är att jag tror att vi kommer att göra nya tester neråt. Vidare har USA gått väldigt bra de sista veckorna och det är upplagt för vinsthemtagningar där, kanske innan stängning idag med tanke på att deras börser är stängda på måndag.

I slutet av dagen gick jag in i Doro på nytt då jag tyckte att marknaden överreagerade på nedanstående nyhet (vad tycker ni?). Så sent som i måndags var Doro uppe och vände på 35,50 och nu köpte jag på 31,80.

DORO: ORDFÖRANDEN HAR MINSKAT TILL 4,5 KAPITAL, RÖSTER (NY)

14:42 (Tillägg från tredje stycket) STOCKHOLM (Direkt) Doros ordförande Bo Kastensson har via bolaget Kastensson Holding minskat sitt innehav i Doro från 956.000 till 856.000 aktier. Efter transaktionen, daterad den 17 februari, motsvarar hans innehav i Doro 4,5 procent av kapitalet och rösterna. Det framgår av ett flaggningsmeddelande. Försäljningen sker av privata likviditetsskäl i samband med en skatteskuld, säger Bo Kastensson till Nyhetsbyrån Direkt. Jag fick en möjlighet att placera 100.000 aktier på ett bra sätt utan att köra det över börsen. Mitt innehav är långsiktigt så länge jag är så pass aktiv i bolaget, säger han. Bo Kastensson ökade enligt SIS Ägarservice sitt innehav från 665.000 aktier till 956.000 aktier under december 2010. Ytterligare försäljning av en mindre post kan inte uteslutas, säger Bo Kastensson. Men det är definitivt inga större innehav det är frågan om, säger han.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.