Veckopengen - en app för er med lite äldre barn...
Sök:

Veckopengen – en app för er med lite äldre barn…

Tillsammans håller ni koll på veckopengarna

Veckopengen – en app för er med lite äldre barn…
Den här artikeln publicerades 2015-08-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett tag sedan skrev jag artikeln ”Tänk om veckopengen inte är en gåva” som handlade om mitt kulsystem som jag kommit på för att hjälpa min dotter Freja på 4 år att få det hon önskar sig. Nu hittade jag en variant för äldre barn.

Även om tankarna i artikeln går att applicera för betydligt äldre barn, kan det lätt bli fånigt med ett filtkulor och en liten burk. Det systemet har uppenbara nackdelar, inte minst med ”värdet” på en burk. När jag satt och slösurfade på Appstore för ett par dagar sedan hittade jag appen Veckopengen som finns både för iPrylar och Android och jag gillade den direkt.

Nu har jag som sagt inte kunnat använda den ”live” eftersom Freja är både för ung och inte har en egen telefon – även om hon relaterar till iPaden som sin egen. Därför kan jag inte uttala mig om hur den fungerar i praktiken, men teorin och tanken bakom gillar jag. Först och främst så har både föräldern och barnet appen installerad på telefonen och har olika vyer. Som förälder kan du komma med förslag på uppgifter som ska göras, sätta en viss ersättning på dem och till och med kunna begära bildbevis. Kul!

Dessutom kan man jobba med ränta på pengarna vilket är superbra. Tänker dock hur länge vi föräldrar kan orka med en ränta på 10 % i veckan… Det ger en fördubbling av kapitalet vart 7:e vecka. Håller man inte koll så kan det bli en riktig förmögenhetsöverföring i familjen på några månaders sikt. :-D

Skämt åsido, så tycker jag att den har potential och den har alla fördelarna som jag diskuterar i den förra artikeln också, som handlar om att barnen får pengar som en ersättning istället för en gåva. Läs mer i den artikeln:

Apparna, som är gratis, hittar du via företaget Barnpengars hemsida och apparna hittar du här:

Om det är någon av er läsare som har testat det i verkligheten så hör jag gärna hur det fungerar med barnen, och vad de tycker om det?


Den här artikeln publicerades 2015-08-01 klockan 15:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag har positiva erfarenheter av appen Veckopeng så här långt. Med många barn och en tjuga hit och en dit är det inte lätt att hålla koll på vecko/månadspengen för mig eller för den delen inte barnen heller. Jag anser att pengen är till för att just lära barnen att hushålla med pengarna själva och att det nog är viktigt att börja lära sig under skolåldern. En app som håller reda på detta åt mig och barnen är mycket bra verktyg i dagens tekniska samhälle.
  Jag ger en grundpeng som är förhållandevis liten och som de alltid får, sedan har jag naturliga uppgifter för barnen som jag vill att de ska bli bättre på (som för åldern inte är svårt att göra) som om de fixar allt får en normal vecko/månadspeng. De får ju tom mer om de gör sysslor utlver de vanliga eller en belöning då och då.
  Med hjälp av appen som vi började använda för ett halvår sedan märkte jag att barnen fick bättre förståelse och engagemang än när vi skötte det med kontanter, nu håller vi reda på deras veckopeng tillsammans på ett mycket enkelt sätt. Finns förbättringar att göra men jag rekommenderar appen så här långt! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per-Anders Olofsson
 2. Vit pil

  Hej Jan!

  Håller helt med om vikten av att lära sina barn att förstå ekonomi i stort men framförallt privatekonomi. Har samtidigt läst en del kring belöning av barns uppförande som är, enligt mig, riktigt intressant. Om vad det kan innebära att belöna eller kravställa veckopengen på längre sikt. Jesper Juul har skrivit om det och även Petra Krantz Lindgren http://petrakrantzlindgren.se/2013/03/25/darfor-ar-jag-kritisk-mot-beloningssystem-for-barn/ Så frågan och utmaningen jag klurar på är hur man lär sina barn om ekonomi och pengars värde utan att skapa belöningssystem? Med vänlig hälsning, Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 3. Vit pil

  Är inte riktigt helt såld på att monitärt incitament är det bästa när det kommer till att uppfostra ens barn om vad som behöver göras i hemmet. Min flickvän blev uppfostrad så och hon lyfter inte ett finger i hemmet. Men som sagt, n=1 så det betyder ingenting, hon är förmodligen bara lat :)
  För när barnet väl blir vuxen så är det tyvärr ingen som kommer betala en för att hålla sitt godislöfte eller städa sitt rum :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maximilian
 4. Vit pil

  Har också kikat på den smarta appen men känner att min 6-årige son är lite för ung, och har ingen egen iPad än.
  Jag har själv tagit fram en barntavla som på ett visuellt och pedagogiskt sätt visar hur enkel ekonomi fungerar. På spartavlan kan sonen själv se hur mycket pengar som finns i sparbössan och kan på så sätt relatera till vad olika saker (som han vill ha) kostar. Har var fem år när vi började och tavlan har fungerat över förväntan. Så pass bra att jag kände behov av att dela med mig och hjälpa andra föräldrar. Läs gärna mer om tavlan på bloggen http://www.veckopeng.nu/p/spartavlan.html
  Jan, hojta till om du vill prova en! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gabriel
 5. Vit pil

  Kul att du delade med dig av denna app Jan! Hade själv inte en aning om att den fanns, ha det riktigt gött!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif
 6. Vit pil

  Jag tror fyra år är för tidigt för att börja med veckopeng av den enkla anledningen att man väl i den åldern inte kan räkna riktigt än. Filtkulorna tycker jag är en bra lösning innan barnet är gammalt nog för att hantera pengarna själv.

  Det här med ränta behöver man kanske inte ta så explicit som en procentsats. En fyraåring lär inte kunna procenträkning ändå. Det kan räcka med att man säger att hon får extra filtkulor ifall hon har tålamod och inte använder sina hoptjänade filtkulor direkt (för tålamod är väl en dygd man vill överföra på sina barn).

  Ett system med ränta på ränta kan ju gå överstyr när barnet väl inser konsekvenserna av det…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.