RikaTillsammans - Räkna ut din skuldkvot

Räkna ut din skuldkvot

Kalkylator som räknar ut och jämför din skuldkvot med Riksbankens siffror

Vi håller på och uppdaterar den här sidan. Du kan använda den gamla versionen så länge. Tack för din förståelse. Den nya förbättrade kalkylatorn kommer vara igång innan den 1 december.

Skuldkvoten i förhållande till den disponibla inkomsten är ett nyckeltal som visar hur höga skulder hushållet har i förhållande till dess inkomster.

I den här kalkylatorn kan du beräkna din och ditt hushålls skuldkvot i förhållande till de disponibla inkomsterna. Till disponibla inkomster räknas alla inkomster efter skatt inklusive bidrag såsom t.ex. barnbidrag. I låneskulden räknas alla skulder som hushållet har. Det vill säga CSN, bolån, privatlån, kreditkort etc. Allt.

Din skuldkvot är 556 % som indikerar att skulderna börjar bli höga i förhållande till den disponibla inkomsten.

Den genomsnittliga skuldkvoten är enligt Riksbanken (2013) ca 170 % för alla hushåll, men då räknas även skuldfria hushåll in. Exkluderar man de skuldfria hushållen ligger skuldkvoten på ca 300 % som genomsnitt för landet och ca 400 % i storstäderna. Av t.ex. nya bolån ligger över 58 % på över 300 %.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

30 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hejsan , jag har ett Bolån på 1.8milj , jag har 2 blancolån som tillsammans är på 470tn/kr , nu vill jag baka in mina privatlån i bolånet men kan inte pga skuldkvot, jag har 29600kr brutto i inkomst , hur mycket lär jag ha i inkomst för att få baka in dessa lån?

  Svara
  2
  Gravatar för användaren
  Erik
 2. När bankerna ska bevilja bolån räknar dom skuldkvoten med bruttoinkomsten eller nettoinkomsten?

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Zaphod
 3. Hej Jan!

  Jag räknade ut min skuldkvot med hjälp av din kalkylator och med Nordeas formel som jag hittade under den här länken:
  https://www.nordea.com/sv/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/ingela-gabrielsons-blogg-om-privatekonomi/2018/amortering-skuldkvot-belaningsgrad-vi-forklarar.html
  Till min stora förvåning fick jag inte samma skulkvot. Enligt din kalkylator har jag en skulkvot på 672% medan enligt Nordeas ligger min skulkvot på 4,73 eller 473%. Kan du förklara för mig vad är det som jag gör för fel att jag får två helt olika värden på min skulkvot? Vilket av värdena är korrekta?

  Tack på förhand för hjälpen!

  Med vänliga hälsningar/ Atefeh

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Atefeh
 4. Som banker och finansinspektionen räknar så är skuldkvot = (lån)/(bruttoinkomst) det blir ju ganska stor skillnad på skuldkvoten om man räknar på bruttoinkomst eller ”disponibel” nettoinkomst / efter skatt….

  Nordea: lån/bruttolön (https://www.nordea.com/sv/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/ingela-gabrielsons-blogg-om-privatekonomi/2018/amortering-skuldkvot-belaningsgrad-vi-forklarar.html)

  Handelsbanken: lån/bruttolön (https://www.handelsbanken.se/sv/privat/lan/bolan/amortering)

  Finansinspektionen pratar också om bruttoinkomst i denna ekvationen: https://www.fi.se/sv/finansiell-stabilitet/hushallens-skulder/information-om-bolan-fran-fi.se/fragor-och-svar-om-skarpt-amorteringskrav-for-hushall-med-stora-skulder/

  Svara
  2
  Gravatar för användaren
  Erik
 5. Jag tycker det är dumt att man inte har med tillgångar. Vi lånar för tillfället med en ränta på 0,69 efter ränteavdrag och sätter i relativt säkra investeringar som vi hittills har tjänat rejält på. Visst har vi en hög skuldkvot men räknar man bort efter tillgångar så blir bilden en helt annan.

  Svara
  6
  Gravatar för användaren
  David
  1. Du måste ju ta med tillgångar när du analyserar din ekonomi. Men begreppet skuldkvot visar bara på skulder i förhållande till inkomster. Som du inser säger inte skuldkvoten ensamt om du har bra ekonomi eller inte.

   Lite som att begreppet BMI inte tar hänsyn till om kroppsvikten består av muskler eller fett.

   Svara
   5
   Gravatar för användaren
   Kalle
 6. Anna och Torbjörn äger en bostad. Följande information gäller: Bostadens värde enligt banken 5.000.000 kronor Gemensam disponibel inkomst, per år 600.000 kronor Gemensamma depåers värde 2.000.000 kronor Gemensamt bostadslån 2.500.000 kronor Gemensamt blankolån 500.000 kronor Vilken skuldsättningsgrad har Anna och Torbjörn?

  Svara
  19
  Gravatar för användaren
  MARCA
 7. Om man ska låna 4mkr (inte någon galen summa för en villa direkt) till en bostad ska man alltså båda två ha 85 000 var efter skatt för att ha en ”bra” skuldkvot? Och inga CSN-lån får man ha.

  I min värld låter det helt galet, med de inkomsterna lär man ju kunna betala av hela lånet på två-tre år…

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Linnéa
  1. Kan väl tycka att de som är galet är att villan kostar 4mkr inte vad man bör ha för inkomst.

   Men jo de är väl ingen i samhället som kan uppfylla de här kraven. Personligen tycker jag ändå att 200% i skuldkvot är ett rimligt mål.

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Jimmy
 8. Vore intressant med en uppdatering. Hur ser skuldkvoterna ut 2017? Det känns som mycket har hänt de senaste fyra åren.

  Svara
  2
  Gravatar för användaren
  Matti Blomstedt
 9. Skuldkvot allt för generellt verktyg. Missar målet kraftigt. Någon med paranoia har skapat det. Ett bättre verktyg. Netto boende kostnad

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Ove
 10. Hej!

  Intressant det du pratar om att betala sig själv först. Detta hade jag hört tidigare dock inte tänkte jag så mkt om hur bra det är. Numera använde jag denna strategi och tänker lära min man det så småningom. Däremot har jag några frågor till dig: Hur mkt vet du om privat banking och hur fungerar det i Sverige. Själv har jag Avanza konto sedan länge och mi pension ligger där nu. Dock risken blir större om börsen kraschar eller?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Mirta X. Cabrera
 11. Jag har en bostadsrätt som är belånad med 3.500 000 kr och som är värderat idag till 9.5 miljoner

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Kathryn Lindblom
 12. hej!

  Är det inte skillnad på att ha en hög disponibel inkomst med hög skuldkvot kontra att ha en lägre disponibel inkomst men med samma skuldkvot? Mat och andra ”överlevnadskostnader” är ju absoluta tal och ju lägre disponibel inkomst från början, desto större risk att du inte ha råd med det där ex räntorna stiger
  tänker jag rätt?

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Philip
 13. Jag gillar din blogg och skuldkvotsberäknaren va toppen! Tack!

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Christina Gard
 14. På vilket vis är skuldkvoten baserad på löneinkomster intressant om man inte tar hänsyn till varken kapitalinkomst eller tillgångar?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Borgmästaren
 15. Borde det inte bli en rättvisare bild om man tog hänsyn till om man har pengar på banken.
  Alltså inkomst – skuld + sparkonto?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Petteri Jalava
 16. Haha sitter och skrattar som vanligt… Detta kan vara det sämsta sättet att mäta levnadsstandard och risk på.

  Säg att jag har 5 694% i skuldkvot, detta hade ju varit helt bedrövligt! Jag kanske inte ens har någon inkomst och sedan har jag lån på 6 miljoner.

  Detta hade ju varit hemskt! Eller? Jag har ju 78 miljarder på kontot, varför tar man inte hänsyn till mina 78 miljarder? (i detta exemplet).

  Varför räknar 60 -och 70-talister alltid fel? Är det ingen som är född på 60 och 70-talet som förstår matematik?

  Hur kan det alltid bli så fel när man gör undersökningar? Är det för svårt kanske?

  Mvh,

  En person som förstår att detta med skuldkvot är ett extremt dåligt sätt att mäta ekonomisk risk.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Robin
  1. Dessutom helt felaktigt att kalla något för en kvot och sedan ange det i procent. Fördumningen av samhället har gått rätt långt när folk behöver ett internetbaserat ”räkneverktyg” för att summera sina skulder och inkomster, dividera dessa med varann (vid det här steget har vi en kvot) och sen multiplicera med 100 (vips så har vi istället en motsvarande procentandel). Ekonomer in action…

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Viktor
 17. Får inte denna att fungera känns det som…
  Får en skuldkvot på 1167% vilket känns högt…
  Ska inkomsten vara /år?

  //Fredrik

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Fredrik
 18. Hej.

  Disponibel inkomst är väl egentligen konsumerbar inkomst efter att alla fasta utgifter är avdragna?
  Annars slår det ju väldigt olika om man t.ex bor i en hyresrätt, då sjunker ju lånekostnaden jämfört om du bor i en belånad borätt??

  Mvh Per Nyström

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Per Nyström
 19. Problemet med skuldkvoten som begrepp enligt ovan är att den inte tar hänsyn till ”nettot”, man kan tex ha skulder om 5 kr, men tillgångar om 15 mkr. Då är risken med skuld/disponibel inkomst en annan än om tillgångarna saknas. Jag har enligt ovan en mycket hög skuldkvot, men banken ser mig som lågbelånad.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  YS
  1. Vad är det för bank, som ser dig som lågbegåvad?!

   Svara
   1
   Gravatar för användaren
   Magnus Rimpi
 20. Om man ska vara petnoga verkar inte rättningen av formeln längst upp nått full framgång (2014-10-30) :-) .
  Fortfarande är det enligt formeln fördelaktigare att ha låg inkomst och stora skulder…?
  Annars lättläst, spännande och bra så här långt!
  /j

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Johan H
 21. Hej. Tack för en intressant hemsida men några bra tips. Satt och tittade på detta med skuldkvoten och fick inte ihop det enligt din formel ovan. Det är ju inte disponibel inkomst/totala skulder enligt din bild. Det är totala skulder / din årsinkomst efter skatt = skuldkvoten.
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/07/vad-ar-din-personliga-skuldkvot.html

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Gustav Settervik

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök