Räkna ut hur mycket du behöver amortera

Vi håller på och uppdaterar den här sidan. Du kan använda den gamla versionen så länge. Tack för din förståelse. Den nya förbättrade kalkylatorn kommer vara igång innan den 1 december.

Här kan du räkna på amorteringskravet för ditt köp av en bostadsrätt eller villa och se vad det blir per år och per månad.

Huvudregeln i amorteringskravet som börjar gälla den 1 juni 2016 är att du behöver amortera 2 % per år från 85 % ner till 70 % och därefter 1 % per år. Tilläggslån kommer att behöva amorteras på 10 år eller enligt huvudregeln.

Min personliga reflektion är tudelad, på ett sätt är det bra eftersom vi som folk behöver börja amortera men å andra sidan tvingar det här alla människor att räntespara i över 30 år. Det är något som är ganska dåligt eftersom förlusten mot att investera dessa pengar under samma tidsperiod på börsen är en enorm förlustaffär. Det skulle varit mycket bättre med en sparkvot snarare än en tvingande amortering.

Nedan kan du se hur amorteringskravet kommer att slå för dig beroende på vilket pris du betalar för ett boende och vilken kontantinsats som du sätter in.

 

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök