Klarar du dessa frågor om privatekonomi som hälften av svenskarna svarar fel på?
Sök:

Klarar du dessa frågor om privatekonomi som hälften av svenskarna svarar fel på?

Testa din finansiella kompetens mha av dessa 16 frågor...

Finansinspektion ställde 2010 och 2014 tre frågor om grundläggande privatekonomi och procent. Mer än 50 % av svenskarna svarade fel på någon fråga. Hur duktig är du?

Läs tillhörande artikel på ämnet:

1. Frågor om räknefärdighet

1.1. Du köper en bok för 85 kr och betalar med 100 kr. Hur mycket växel borde du få?

1.2 En butik har rea och erbjuder då alla sina varor till halva priset. En stol kostar 3000 kr innan rean. Hur mycket kostar den under rean?

1.3 Om sannolikheten att få en sjukdom är 10%, hur många av 1000 personer kan förväntas få sjukdomen?

1.4 En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60 000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny?

1.5 Fem personer vinner ett lotteri och ska dela lika på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner, hur mycket får var och en?

1.6 Anta att du har 200 kr på ett sparkonto. Räntan är 10% om året och sätts in på samma konto. Hur mycket har du på kontot efter två år?

2. Frågor om finansiell förmåga

2.1 Anta att räntan på ditt sparkonto är 1 procent och inflationen är 2 procent. Om du låter dina pengar stå på kontot i ett år, kommer du kunna köpa mer, lika mycket, eller mindre för pengarna vid årets slut?

2.2 Är påstående "Att köpa aktier i ett enstaka företag är vanligtvis säkrare än att köpa andelar i en aktiefond." sant eller falskt?

2.3 Är påstående "På lite längre sikt brukar rörliga bolåneräntor vara lägre än bundna bolåneräntor." sant eller falskt?

2.4 Obligationer är värdepapper som löper med fast ränta under viss tid. Om räntan går ner, vad händer med obligationspriserna?

2.5 Vilket har historiskt sett gett högst avkastning på lång sikt, aktier eller obligationer?

2.6 Är påstående "Aktier brukar gå upp och ner i värde mer än vad obligationer gör." sant eller falskt?

2.7 Är påstående "En investering som ger högre avkastning än genomsnittet har sannolikt högre risk än genomsnittet." sant eller falskt?

3. Mina egna frågor

Dessa frågor är inte från forskningsrapporter såsom de föregående, men hör enligt mig till en grundläggande privatekonomisk allmänbildning.

3.1 Vad ger det bästa resultatet för en investering på 100 kr över två år?

3.2 Hur många fonder, finansiella rådgivare och investerare slår konsekvent genomsnittet för hur marknaden går över tid?

3.3 Du är 30 år gammal och startar en pensionsförsäkring som ska löpa i 35 år hos en storbank. Bankens avgift är 1 % per år och den genomsnittliga avkastning är ca 7 % per år. Hur mycket pengar "förlorar" du i avkastning på grund av avgiften på 1 %?

4. Korta frågor om dig

Det skulle vara roligt om du kunde hjälpa mig med följande frågor för att i framtiden kunna göra en analys på svaren. Tack på förhand!

4.1 Är du man eller kvinna?

4.2 Hur gammal är du?

4.3 Vilken är din högsta avslutade utbildningsnivå?

4.4 Vilken är din inkomst före skatt?

4.5 Vilken är ditt hushålls egna kapital? Det vill säga det som blir kvar om du sålde alla tillgångarna (t.ex. huset) och betalade alla skulderna.

4.6 Hur ser din boendesituation ut?

4.7 Driver du eget företag?

Kommentera

71 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Missförstod sista frågan, trodde det var på ett år men ser nu att det var under hela perioden. Trodde egentligen det var 1 procent av rådgivarna men ville inte tro så illa om dem:-).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica Johansson
 2. Vit pil

  Frågan 3.2 är felställd, frågan är hur många % av investerare som slår index. Vad gäller som andel förvaltat kapital bord edet vara nära 50% eftersom index är ett genomsnitt, också utryckt så kan tex inte marknaden aggregerat slå eller missa index utan måste avkasta precis som index. Eftersom väldigt få förvaltare hamnar EXAKT på öret på index så borde ungefär halva kapitalet på marknaden klå index och andra halvan missa. MEN i svaret så står det ”Aktiva förvaltare” viklet såklart är en helt annan sak. Frågan borde fråga hur många AKTIVA förvaltare som klår index, det är en bättre fråga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
 3. Vit pil

  Jag missade oxå på obligationerna… Tur man inte pysslar med sånt då…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen
 4. Vit pil

  Fick som flera andra fel på obligationspriserna.
  Men hur kan priset gå upp om räntan går ner?
  Köper för 100 000 kr med fast ränta på 5% på fem år, vet inte hur det funkar men antar att det är 5% per år jag får (eller totalt på fem år). Om räntan går ner drabbar det väl inte mig, bara nya köpare?
  Och om räntan går ner så kan en ny köpare på 100 000 kr få en fast ränta på t ex 4%. Alltså priset är detsamma men inte avkastningen. Är det detta som menas, att man tjänar mindre om räntan går ner, men det är ju inte desamma som att priset ökar.
  Tycker frågan är otydligt ställd, inte lätt för en lekman att genom logik komma fram till rätta svaret.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P-A
  1. Vit pil

   ”…om räntan går ner så kan en ny köpare på 100 000 kr få en fast ränta på t ex 4%. Alltså priset är detsamma men inte avkastningen. Är det detta som menas, att man tjänar mindre om räntan går ner, men det är ju inte desamma som att priset ökar.”

   Frågan avser priset på din obligation, din placering.

   När den nya köparen tittar på obligationsmarknaden så kommer hen att välja mellan den nya obligationen som ger 4% i årlig ränta och din begagnade obligation som ger 5% i årlig ränta. Din obligation är bättre, allt annat samma, och bör rimligen kosta mer.

   Jag håller med om att frågan kan uppfattas som otydlig men samtidigt skulle en mer förklarande fråga avslöja svaret.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Magnus
 5. Vit pil

  Hej,

  Men allvarligt, är det verkligen den nivån Finansinspektionen ställer på räknefärdigheter? Och om så är fallet borde i princip alla svara rätt på de frågorna. Det får en verkligen hoppas annars torde en få problem med att klara sin vardag. Finansiell förmåga kan jag ha mer överseende med även om det så klart är ett problem när alla nuförtiden ska placera sin pension etc. Är fortfarande tveksam till om aktier och placeringar är att betrakta som en del av allmänbildningen? Trots massivt ointresse så har jag blivit tvungen att utveckla mina kunskaper eftersom jag genuint ogillar att bli ”lurad” och bli ett lätt offer för så kallade rådgivare. Ulrika

  // Ulrika

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika Dagård
 6. Vit pil

  Hej,

  Men allvarligt, är det verkligen den nivån Finansinspektionen ställer på räknefärdigheter? Och om så är fallet borde i princip alla svara rätt på de frågorna. Det får en verkligen hoppas annars torde en få problem med att klara sin vardag. Finansiell förmåga kan jag ha mer överseende med även om det så klart är ett problem när alla nuförtiden ska placera sin pension etc. Är fortfarande tveksam till om aktier och placeringar är att betrakta som en del av allmänbildningen? Trots massivt ointresse så har jag blivit tvungen att utveckla mina kunskaper eftersom jag genuint ogillar att bli ”lurad” och bli ett lätt offer för så kallade rådgivare.

  // Ulrika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika Dagård
 7. Vit pil

  Yes! Alla rätt trots att man bara är knegare! Kul! :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 8. Vit pil

  15/16. Supernöjd! Tänkte lite fel på obligationerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 9. Vit pil

  Som du ser är jag inte så bra på detta.??Tänkte gå med i rika tillsammans. För jag är ny skild och har inte tjänat så bra eftersom det var före dettingen som fick göra karriär och jag fick sköta hem och barn och jobba halvtid? har lyckat fått med mig 400000 kr som jag kan försöka mig på att investera + 1000kr i mån. Har du något bra förslag till en 53 hotellreceptionist tror mer på dig än på bankerna.
  Mvh Elisabeth stooort tack om du kan ge mig något bra tips?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth Karlsson
 10. Vit pil

  Bra frågor!
  En kommentar bara. Jag lät bli att svara på en fråga som jag var osäker på och när jag rättade svaren så stod det bara ”Du svarade inte på den här frågan” utan att tala om vad det rätta svaret var. Nu fick jag göra om frågorna och chansa för att få veta svaret vilket kändes lite onödigt. Annars toppenbra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 11. Vit pil

  Trevligt att konstatera att mina svar var rätt.
  Är 70+och har skött familjens ekonomi under alla år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Birgitta Nylander
 12. Vit pil

  15 rätt av 16 :) Måste lära mig mer om obligationer tydligen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena Jalke-Fehrm
 13. Vit pil

  12 av 16 -jättenöjd

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tina Brus
 14. Vit pil

  Vilken rolig och intressant undersökning! Blev så klart ännu bättre när mitt resultat blev 15/16!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina
 15. Vit pil

  16/16 ??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christofer Steger
 16. Vit pil

  Jättebra test. Försöker lära mig och hönga med men inser att det kräver tid och är lätt att lpta sig luras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gertrud
 17. Vit pil

  Bra frågar borde ha svarat bättre

  0
  Gravatar ikon för användaren
  antonio
 18. Vit pil

  Slarvade på en fråga, inte bra 15/16

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper Silvanius
 19. Vit pil

  16/16

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 20. Vit pil

  16/16

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 21. Vit pil

  Fick 15 rätt bara för att jag inte håller med om en fråga… högre avkastning på investering måste inte innebära högre risk per automatik, så det är falskt. Kiyosaki pratar mycket om kontroll. Om man hyr ut ett rum i sin bostad som man har köpt och har lån på så kan man få rätt god avkastning så länge man har koll på hyresgästen och har gjort vissa förberedelser. Avkastningen på den uthyrningen kan ändå vara god utan att risken behöver vara stor.

  Kalle – en sak Kiyosaki nämner är att rådgivaren är en säljare som ska promota bankens tjänster. Innan du frågar vad han anser är bäst ska du fråga det här: ”Var lägger du dina pengar?” Om han nu tycker att aktiv placering är så himla bra så bör han svara att han själv köper de fonder som han förespråkar. Annars är han inget att ha.

  Ha det gött! =)
  /Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 22. Vit pil

  14/16 Jag hade svårt att tolka fråga 3.3 (pensionen). Till slut valde jag att tolka den som ”Hur många procentenheter lägre blir den effektiva årliga avkastningen?”. Givetvis fel. :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Alexandersson
 23. Vit pil

  Inte sikker men tror dette er rette svar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Wall-Andersen
 24. Vit pil

  Full pott skulle varit roligt- får nöja mig mig 14/16

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mehry Mellberg
 25. Vit pil

  13/16 då är man inte helt körd ?
  Det var bra frågor ”Bolme” ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
 26. Vit pil

  Typiskt mig tolkar frågeställningarna tokigt. När svaren kom så var det så uppenbart hur svaret skulle tänkas ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristina Persson
 27. Vit pil

  14/16. Kul test. Pensionsförsäkringsfrågan förstod jag inte riktigt. Varför blir förlusten så mycket större? Räknas avgiften på hela summan, inte bara avkastningen, eller har jag missat något annat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 28. Vit pil

  14/16, tycker dock en av frågorna var aningen avvikande jämfört med övriga. Exakt hur många som presterar bättre än index är en ren gissningsfråga bland 1-3 alternativ om du inte är väldigt insatt. Det är inte samma ”allmänbildnings” status alternativt räknefrågor som de andra. Skulle den vara i linje med de andra borde den kanske ställas lite annorlunda ;) Bra och vettigt test annars, bra för de som behöver en varningsklocka om hur lite kunskap de har om inte annat..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 29. Vit pil

  14 av 16, missade de 2 sista :(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Dahlén
 30. Vit pil

  Intressanta frågor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Dahlslätt
 31. Vit pil

  14 av 16 och på de jag hade svarat fel skulle jag kryssat i det jag först tänkte och inte börjat vela! :-D Jag får ju tacka dig Jan för innan vår kurs hade jag säkerligen haft fler fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 32. Vit pil

  kul! 14/16 av en av dina fd elever :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
 33. Vit pil

  Jättebra test, och den blev ju inte sämra av full pott =)

  Gillar verkligen testet, bra frågor!!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  tomas blom
 34. Vit pil

  15 av 16 tycker jag är godkänt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas Hanning
 35. Vit pil

  spännande frågor nyttigt??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne Hylén
 36. Vit pil

  Tre fel i avdelning 3 är väl okej?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar Nordmark
 37. Vit pil

  Bra test Jan
  Gillar dina infallsvinklar även om jag inte håller med alltid! Denna gång var det right on the money !

  Hälsning
  Paller Svärd

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Paller
  1. Vit pil

   Tack Paller! Skriv gärna när du inte håller med, det är då det blir dynamik i konversationen. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Full pott :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 39. Vit pil

  Full pott! Trevlig test såhär på kvällskvisten :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 40. Vit pil

  15 av 16. Intressanta frågor.

  Vi får gratis finansiell rådgivning av mitt företag, och idag var det min tur att diskutera privat sparande. Kan säga att denna bloggens innehåll var totala motsatsen kring de råd jag fick. Kortfattat hade rådgivaren (ingen banktjänsteman utan privat rådgivning, men verkade ha koppling till diverse fondförvaltare, då han gärna berättade att ”jag känner han som förvaltar dessa fonder blabla”)

  Vi kollade tillsammans på delar i din blogg osm jag hänvisade till…

  * Han tyckte att man inte ska titta på fondavgifter utan istället på vad varje fond presterar efter avgifter, då han påstår att det finns många aktivt förvaltade fonder som presterar bättre än index efter avgifter (exempel skagen global, skagen kon tiki, lannebo småbolag sverige)
  * Han ansåg att aktiv förvaltning var bäst på sikt
  * Fick förslag på en portfölj som bestod av ett antal handelsbankenfonder (då vi har handelsbanken) som t.ex. Handelsbanken Offensiv 100 för långsiktigt sparande och Handelsbanken Multi Asset M för lortsiktigare sparande. Tycker inte dessa verkar vara något vidare.
  * Han dissade din pengamaskinsportfölj rejält, men hade svårt att motivera varför, förutom att indexfonder var skit…

  Rådgivning? Jag blev inte klokare i alla fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Inte alls troligt att han vet bättre än alla nobelpristagare som alla tycker att man ska investera i indexfonder med låga avgifter.
   Han hade inga bra argument för att det inte går att logiskt argumentera emot vetenskap.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin
  2. Vit pil

   Låter som en riktig lurendrejare. Vårt företag anlitade en ”oberoende” pensions- och forsäkringsmäklare som visade sig skicka mindre kunniga anställda rätt in i sin polares ”aktivt” förvaltade fonder, som mäklaren sen fick en saftig kickback från.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oskar Alexandersson
 41. Vit pil

  Gissar att bloggens läsare inte är så representativa för allmänheten, och att snittet här ligger någonstans kring 14-15. (Ett fel och/eller ett slarvfel). =)

  (Själv hade jag 15 rätt. Räkna kan jag. Om jag kunnat läsa med hade jag haft 16. =))

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 42. Vit pil

  Tycker rika tillsammans är en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle blom
 43. Vit pil

  Bra test. Gillade speciellt dina egna frågor Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jon Nordhammer
 44. Vit pil

  15 av 16 Var lite osäker på ”2.4 Obligationer är värdepapper som löper med fast ränta under viss tid. Om räntan går ner, vad händer med obligationspriserna?” Jag svarade att priset blir oförändrat vilket inte stämmer.

  Bättre än medel tydligen. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 45. Vit pil

  16 rätt.

  Tack för en bra och lärorik sida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  kenth
 46. Vit pil

  ÅR 1 100%=200 ÅR2 mins50% =150

  0
  Gravatar ikon för användaren
  gnhil ekenhem
  1. Vit pil

   fel fel fel av mig svare är 100 så klar Jag har 1 fel

   0
   Gravatar ikon för användaren
   gnhil ekenhem
 47. Vit pil

  Hej
  Jag klarade 13 av 16 men vet att min svaghet ligger i den del som heter finansiell förmåga. Sorligt kan man tycka men jag har väldigt svårt att få kläm på vissa ord och få ihop sammanhang.
  Tips på var jag kan börja med enklare litteratur, ekonomi för ”Dummies”?
  Man kan väl säga att jag har ekonomisk dyslexi…………….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann-Marie
  1. Vit pil

   13 av 16 är ändå väldigt, väldigt bra! Jag tror nog att du får omvärdera den bilden av dig själv… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack
   Men jag känner mig ändå lätt bortkollrad ibland.
   Fast det kan ju också vara så att blir det för krånglig. Då orkar jag inte läsa utan ger upp.
   Kanske ska tänka som med träningen ju jobbigare det är ju bättre resultat får man, aldrig ge upp ;-).
   Bara läsa och läsa tills man fattar.
   Du kanske har något inlägg på bloggen som reder ut de olika begreppen?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Ann-Marie
 48. Vit pil

  Jag hade full pott?
  Bäst när det gäller!
  Henke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  henrik malm
 49. Vit pil

  Jag hade 14 rätt av 16. Jag känner mig nöjd. Det som drog ner poängen var frågan som berör huruvida enstaka aktier är säkrare än en aktiefond.

  En aktiefond är säkrare än en enstaka aktie endast så länge aktiefonden inte placerar i aktier i smallcap bolag och/eller i onoterade aktier. Denna fråga är så pass relativ i sin natur att det är omöjligt att, generellt sett, svara sant eller falskt på frågan. Hade jag svarat sant, så som jag visste att svaret var tänkt att vara (jag vet ju hur resonemanget ser ut), då hade jag haft 15 rätt av 16. Av princip kan jag inte svara något som jag vet är osant.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Visst har du en poäng i att en ”chansfond” kan vara riskablare än en ”stabil” aktie. Men gör man en äpple mot äpple-jämförelse så är en ”stabil” aktie mer riskfylld än en fond av tex 30 ”stabila” aktier och en chansaktie är mer riskfylld än en chansfond med 30 olika innehav. Så har du ett förslag på hur frågan skulle kunna vara ställd utan att bli för avancerad eller för ledande men göra det möjligt för dig att svara rätt svar? :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  2. Vit pil

   Stefan H:

   Jag menar helt sonika att frågan måste ställas i en högst specifik form (i e ”mellan Hennes & Mauritz aktie och en aktiefond som investerar i enbart de 10 största smallcap aktierna på Stockholmsbörsen, vilken av de två placeringsalternativen har högst inneboende risk att misslyckas?”) för att den överhuvudtaget ska bli möjlig att besvara med relativt hög säkerhet. Annars blir det en högst övergeneraliserad bild av risk. Dålig matematik helt enkelt :).

   Skulle man övergeneralisera på det sättet i ett ingenjörsprojekt hade man som brukare av det skapade varit livrädd. Ännu värre, om en kirurg hade generaliserat lika mycket kring riskfaktorerna med ett medicinskt ingrepp (horribla tanke).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
  3. Vit pil

   Med andra ord kan man då enligt dig inte ställa frågan alls, för man kan INTE utgå ifrån att majoriteten av Sveriges befolkning utantill kan ge en korrekt riskbedömningsanalys på ett specifikt bolag, tex H&M. Enligt dig är man alltså tvungen till att lita på att folk kan göra ett logisk ”troligaste utfall” antagande och då är ju frågan fullt godtagbar som den är för att se om folk förstått vad bolagsrisk innebär.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 50. Vit pil

  Känns bra att ha spikat ett test för en gångs skull. :-)
  Till och med frågorna om mig själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan W
 51. Vit pil

  Bra att göra ett test och se vart man befinner sig bland alla andra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torgny Johnsson
 52. Vit pil

  Yeehaa.

  14 rätt av 16.
  Rätt så nöjd med det. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 53. Vit pil

  Har du källa på 3.2? Bogle, som är en extremförespråkare av indexfonder och låga avgifter, har andra siffror än du har här. Inte radikalt andra siffror men ditt formulär ger inga poäng för ”i stor sett rätt”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 54. Vit pil

  13/16 rätt.
  Känner mig nöjd med det, för jag är verkligen ingen räknenisse eller finansvalp ;)
  Bommade bl.a frågorna om obligationer.
  Hur som helst, kul att få testa sina kunskaper! Bra initiativ!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Disco-Kaj
 55. Vit pil

  Tack för en otroligt lärorik intressant hemsida och blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Teresa
 56. Vit pil

  Klarade allt utom pensionsförsäkringsfrågan, förstår den verkligen inte. Tycker att den är dåligt ställd. Hur blir det 28%? Hur ser uträkningen ut med de siffror vi fick?

  Bör nämnas att jag är civilingenjör…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken, har omformulerat den nu. Bättre?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vet inte hur den såg ut innan, men slutklämmen ”Du får ändå den större delen” stämmer iofs även på alternativ 3. Kanske man skulle ha någon bättre formulering, i stil med ”Banken tar en märkbar provision”

   @Robin
   Man blöder 1% av totalt kapital årligen kumulativt över 35år. Det blir mycket mer än vad som känns intuitivt. Matten är 1 – (1,06^35 / 1,07^35). Det är visserligen svårt att räkna i huvudet men en enkel förenkling så blir det lätt att välja rätt svar ändå, för 1 / 7 = 14% vilket ligger över intervallet 5-10% och ränta-på-ränta-effekten drar över tiden på fel håll.

   Angående att civilingenjörsexamen inte räckte för 16 rätt så har jag en egen teori där som handlar om huvudräkning. Genom hela gymnasiet satt jag med miniräknare, likaså på civing matten, men däremellan gick jag en entermins universitetskurs med ren matte, där miniräknare inte var tillåtet. Det var matte på mycket hög nivå (integraler, arctan, etc) som ren huvudräkning och bevis av matematiska teorem/satser. Det jag lärde mig då var att FÖRSTÅ vad jag håller på med och förenkla/förkorta tills uppgiften är tillräckligt enkel för att lösa med huvudräkning och papper och penna. Det är en kunskap/förmåga jag bär med mig än idag, som jag har mycket stor nytta av i vardagen, och som jag inte blev lärd vare sig i högstadiet, gymnasiet eller ens på civing.

   Kort sammanfattat, dagens matteutbildning handlar nog för mycket om att lösa specifika uppgifter istället för att man ska begripa vad man faktiskt gör rent matematiskt och få en känsla för vad svaret blir innan man tryckt in siffrorna i miniräknaren.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H