"Volvo bör vara solidariskt och finnas där för oss..."
Sök:

”Volvo bör vara solidariskt och finnas där för oss…”

Den här artikeln publicerades 2008-10-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Sitter och tittar på Aktuellt som har ett extra långt avsnitt idag med anledning av Volvos varsel och finanskrisen. Jag tycker faktiskt synd om de människorna som har blivit varslade – för jag kan verkligen tänka mig in i situationen och rädslan – tanken på att tryggheten rycks undan från deras fötter.

En reflektion är dessa människors inställning om att de har åsikter som att Volvo bör vara solidariskt mot de anställda och finnas där. Tyvärr visar det på en okunskap om hur företag fungerar – företaget finns inte där för de anställda, tvärtom. De anställda finns där för företaget. Företaget måste först och främst tänka på sin överlevnad så att de som inte blir uppsagda har ett arbete kvar.

En annan reflektion är hur ömtålig den upplevda tryggheten egentligen är. Personer som är anställda förlitar sig på företaget. Man har levt upp med sanningen att skaffa dig en utbildning, gör ett bra jobb och var duktig så kommer du ha det bra. Tyvärr så är det som så, som krisen nu visar, att huruvida du får behålla jobbet beror inte på hur duktig du är utan det kan bero på att banker i USA har lånat ut pengar till bostäder, till folk som inte har haft råd att betala dem.

Jag tror personligen att vi i västvärlden, särskilt med tanke på Kina och Indien, måste börja att ändra vårt perspektiv och börja fundera på hur vi kan skapa jobb istället för att söka jobb. För det finns egentligen inget incitament för en företagare att betala 500 SEK i timmen för en svensk, när en person i Uganda gör samma sak för 4 SEK i timmen.

Tyvärr tror jag detta bara är början – och de som har det sämst bara kommer att få det sämre.


Den här artikeln publicerades 2008-10-08 klockan 21:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har, för att vara krass, ingen sympati för Volvo arbetarna. De beter sig som barn ungar. De har haft hur lång tid som helst på sig att bli rika. Speciellt veteranerna.

  Fel typ av budgetering skapar problemen de nu har. Trist läge, men som de säger: De starka överlever. De svaga dör ut. Så Naturen fungerar, varför skulle Volvo arbetarna vara annorlunda?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  I mina ögon är detta tyvärr bara början. Idag är det så som du skriver, men imorgon kommer även de jobben som kräver utbildning i Sverige att försvinna, till andra som är villiga att göra samma jobb till lägre peng. Tyvärr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  ”Man har levt upp med sanningen att skaffa dig en utbildning, gör ett bra jobb och var duktig så kommer du ha det bra. Tyvärr så är det som så, som krisen nu visar, att huruvida du får behålla jobbet beror inte på hur duktig du är utan det kan bero på att banker i USA har lånat ut pengar till bostäder, till folk som inte har haft råd att betala dem”

  Det är lågutbildade jobb som försvinner först så lite stämmer det med att om man skaffar utbildning. Men som alla vet finns det inga garantier här i världen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.