”Volvo bör vara solidariskt och finnas där för oss…”

Sitter och tittar på Aktuellt som har ett extra långt avsnitt idag med anledning av Volvos varsel och finanskrisen. Jag tycker faktiskt synd om de människorna som har blivit varslade – för jag kan verkligen tänka mig in i situationen och rädslan – tanken på att tryggheten rycks undan från deras fötter.

En reflektion är dessa människors inställning om att de har åsikter som att Volvo bör vara solidariskt mot de anställda och finnas där. Tyvärr visar det på en okunskap om hur företag fungerar – företaget finns inte där för de anställda, tvärtom. De anställda finns där för företaget. Företaget måste först och främst tänka på sin överlevnad så att de som inte blir uppsagda har ett arbete kvar.

En annan reflektion är hur ömtålig den upplevda tryggheten egentligen är. Personer som är anställda förlitar sig på företaget. Man har levt upp med sanningen att skaffa dig en utbildning, gör ett bra jobb och var duktig så kommer du ha det bra. Tyvärr så är det som så, som krisen nu visar, att huruvida du får behålla jobbet beror inte på hur duktig du är utan det kan bero på att banker i USA har lånat ut pengar till bostäder, till folk som inte har haft råd att betala dem.

Jag tror personligen att vi i västvärlden, särskilt med tanke på Kina och Indien, måste börja att ändra vårt perspektiv och börja fundera på hur vi kan skapa jobb istället för att söka jobb. För det finns egentligen inget incitament för en företagare att betala 500 SEK i timmen för en svensk, när en person i Uganda gör samma sak för 4 SEK i timmen.

Tyvärr tror jag detta bara är början – och de som har det sämst bara kommer att få det sämre.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök