Yngre pensionssparar mindre...
Sök:

Yngre pensionssparar mindre…

Den här artikeln publicerades 2008-05-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag satt precis och läste igenom tidningen ”Sunt förnuft” för April 2008 och noterade följande intressanta klipp:

2 miljoner människor pensionssparade under 2007. Allt färre mellan 20-34 år pensionsspararoch de som sparar gör det allt mindre och har så gjort under flera år. I åldrarna 35-64 sparar allt fler. I snitt var sparandet 6.400 SEK per år.

Det intressanta här är att notera att det är just de första åren som gör den största skillnaden i värdetillväxt på grund av ränta-på-ränta-effekten samt att det bara bekräftar mina kompisars tråksyn på mig och min sambo som pensionsparar regelbundet – jag 2.000 SEK/mån via firman och hon 1.000 SEK/mån privat – vi är båda i intervallet 20-34 år.

Alltså, sparar du mer än 600 SEK per månad så ligger du långt över det svenska snittet för pensionssparande.


Den här artikeln publicerades 2008-05-15 klockan 00:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Pension och pensionssparande.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag tycker nog att minskat krav på hur mycket man behöver lägga upp i aktiekapital är bättre än att ta bort revisors tvånget. Revisorn fyller en väldigt viktig funktion anser jag personligen.

  Men sänker man 100.000 kr till 50.000 kr när det kommer till aktiekapitalet, då har man underlättat betydligt för de som vill starta upp och begränsa riskerna i affärerna litegranna.

  Sedan tycker jag väl att den smartaste grejen som nu skett rent skattemässigt är borttagandet av förmögenhets skatten samt gåvoskatten. Underbart. Läste att Sahlin också kommer hålla borta förmögenhets skatten ifall socialdemokraterna kommer tillbaka till makten längre fram (ifall Sahlin då fortfarande är partiledare förstås).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  Hrmm, jag tycker det låter onödigt att låna till de 100 000. Jag menar mer på att den som är verkligt motiverad borde kunna spara ihop till de 100 000 på ett ”vanligt” jobb innan man startar företaget, men dock är det ändå en väl hög summa.

  Har du lånat till kapitalinsatsen? Hur mycket lån har du totalt för företag och investeringar? (du måste inte svara om du inte vill, är bara nyfiken)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 3. Vit pil

  Jag ser hellre att de tar bort det obligatoriska revisionstvåget för småföretag.

  Du kan starta ett AB för mindre än 600 SEK per månad – vilket de flesta som är motiverade att starta företag bör ha råd med.

  100.000 SEK till 10% ränta => 10.000 SEK / år
  Ränteavdrag: 30% => 3.300 SEK
  10.000 – 3.300 = 6.700 SEK
  6.700 / 12 = 560 SEK / mån

  Då är det räknat på usel ränta på 10%! Det går att komma under 400 SEK/mån…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Jo, det var gränsen för statlig skatt jag syftade på. AB verkar klart förmånligt, hoppas de sänker kravet på kapitalinsats till 50 000 som jag såg var på förslag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 5. Vit pil

  Precis. :)

  Bara en tanke kring hur jag resonerar – det finns oftast ingen mening med att plocka ut mer än den statliga brytgränsen på cirka 27.000 SEK i lön OM du har företag. Då kan du oftast återinvestera de pengarna bättre på andra sätt.

  För mig handlade var en av de största insikterna att se skillnaden mellan hur ett företag och en privatperson skattar – det är ENORMT fördelaktigt med aktiebolag jämfört med alla andra juridiska former. Det kan i princip vartenda revisor intyga.

  Eller det var kanske inte den gränsen du menade?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 6. Vit pil

  Aha, då förstår jag att man vill ha det som egen företagare. Sen är det väl iofs bättre att pensionsspara om man är över en viss inkomst också, vilket jag inte är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 7. Vit pil

  Finanskvinnan:

  Tack för din kommentar – som du vet så är jag också ganska emot sparande – särskilt när man kan hålla på med investerande.

  I detta fallet tänkte jag att om folk inte ens pensionssparar så lär de inte heller investera… :|

  DOCK – det finns några fördelar med låst pensionssparande – det är låst kapital vilket gör att inte ens kronofogden kan få ut det t.ex. om du går i konkurs eller liknande vilket är en trygghet för oss som driver företag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 8. Vit pil

  Jag tycker också det är jätteviktigt att spara, speciellt för oss som är unga nu, men tycker däremot inte det verkar vara det optimala att binda det i pensionsspar. Jag läste något för länge sedan om en person som fick en allvarlig sjukdom vid 50 och inte fick ta ut pengarna eftersom h*n inte passerat 55 – trots att personen antagligen inte skulle kunna använda pengarna alls vid 55. Det tycker jag är skäl nog att inte binda, för mig i alla fall.

  Sen har jag iofs en liten IPS som jag sparat ihop för länge sedan. Men de får växa till sig i 40 år eller så, förhoppningsvis blir det lite mer då än det är idag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 9. Vit pil

  Anna, bra jobbat. Jag öppnade igår ett spar konto hos SBAB. De erbjuder 4,25% om året. Bättre än mitt e-sparkonto på Swedbank som bara erbjuder 3,6%. Så jag flyttar över nästa last med pengar till SBAB. Sedan efter att jag fått årets ränta från e-sparkontot så flyttar jag över de medlen också:).

  Jag tycker såhär: Ju mer sparade medel du har, ju mindre behöver du arbeta aktivt för att försörja dig. Det borde ligga i gemene mans intresse att spara mer än man lånar. Såvida man inte kan få mer ränta på de lånade pengarna än vad man måste betala förstås. Kräver smart strategi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 10. Vit pil

  Jag tror att yngre människor idag omedvetet planerar för en ålderdom i djup fattigdom. De har lärt sig att man kan få allt genast om man lånar. Deras föräldrar klarar sig ju bra i sina slutbetalda hus med ganska rimlig pension. Varför oroa sig?

  Vad dagens 20-åringar inte har fattat är att de sitter i en rävsax om 40 år om de inte sparar nu:

  – Inflationen är och amorterar INTE automatiskt bostaden åt dem, till skillnad från för dagens 60-åringar som hade tvåsiffrig inflation som gröpte ur lånen rejält.

  – Med dagens realräntor så är det kanske inte någon hit att amortera noll kronor.

  – Litar du enbart på statens pension så måste du planera för halv lön när du är 65.

  Och hur ska det gå till? Halva lönen i pension och en oamorterad bostad som kostar lika mycket som idag.

  Utan eget pensionssparande eller amorteringar på bostadslånet är de torsk. Suckers, säger jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 11. Vit pil

  hej!
  då måste jag med mina 4.000kr per månad ligga Lååångt över snittet!och detta på en inkomst på endast 8.000kr hör och häpna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  anna
 12. Vit pil

  Då ligger jag bra bit över snittet:). Det är bra. Yngre människor borde spara mer eftersom det ligger i deras intresse. Jag talar då inte bara om att låta räntan föränta sig (ränta-på-ränta) utan jag menar också att ju mer sparade medel du har ju mer extra inkomst har du varje år utöver din lön exempelvis. Det underlättar för varje år som går. Så länge man inte slösar mer för att man får mer i intäkter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.