Yngre pensionssparar mindre…

Jag satt precis och läste igenom tidningen ”Sunt förnuft” för April 2008 och noterade följande intressanta klipp:

2 miljoner människor pensionssparade under 2007. Allt färre mellan 20-34 år pensionsspararoch de som sparar gör det allt mindre och har så gjort under flera år. I åldrarna 35-64 sparar allt fler. I snitt var sparandet 6.400 SEK per år.

Det intressanta här är att notera att det är just de första åren som gör den största skillnaden i värdetillväxt på grund av ränta-på-ränta-effekten samt att det bara bekräftar mina kompisars tråksyn på mig och min sambo som pensionsparar regelbundet – jag 2.000 SEK/mån via firman och hon 1.000 SEK/mån privat – vi är båda i intervallet 20-34 år.

Alltså, sparar du mer än 600 SEK per månad så ligger du långt över det svenska snittet för pensionssparande.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag tycker nog att minskat krav på hur mycket man behöver lägga upp i aktiekapital är bättre än att ta bort revisors tvånget. Revisorn fyller en väldigt viktig funktion anser jag personligen.

  Men sänker man 100.000 kr till 50.000 kr när det kommer till aktiekapitalet, då har man underlättat betydligt för de som vill starta upp och begränsa riskerna i affärerna litegranna.

  Sedan tycker jag väl att den smartaste grejen som nu skett rent skattemässigt är borttagandet av förmögenhets skatten samt gåvoskatten. Underbart. Läste att Sahlin också kommer hålla borta förmögenhets skatten ifall socialdemokraterna kommer tillbaka till makten längre fram (ifall Sahlin då fortfarande är partiledare förstås).

  Gravatar för användaren
  Mathias
 2. Hrmm, jag tycker det låter onödigt att låna till de 100 000. Jag menar mer på att den som är verkligt motiverad borde kunna spara ihop till de 100 000 på ett ”vanligt” jobb innan man startar företaget, men dock är det ändå en väl hög summa.

  Har du lånat till kapitalinsatsen? Hur mycket lån har du totalt för företag och investeringar? (du måste inte svara om du inte vill, är bara nyfiken)

  Gravatar för användaren
  Finanskvinnan
 3. Jo, det var gränsen för statlig skatt jag syftade på. AB verkar klart förmånligt, hoppas de sänker kravet på kapitalinsats till 50 000 som jag såg var på förslag.

  Gravatar för användaren
  Finanskvinnan
 4. Aha, då förstår jag att man vill ha det som egen företagare. Sen är det väl iofs bättre att pensionsspara om man är över en viss inkomst också, vilket jag inte är.

  Gravatar för användaren
  Finanskvinnan
 5. Jag tycker också det är jätteviktigt att spara, speciellt för oss som är unga nu, men tycker däremot inte det verkar vara det optimala att binda det i pensionsspar. Jag läste något för länge sedan om en person som fick en allvarlig sjukdom vid 50 och inte fick ta ut pengarna eftersom h*n inte passerat 55 – trots att personen antagligen inte skulle kunna använda pengarna alls vid 55. Det tycker jag är skäl nog att inte binda, för mig i alla fall.

  Sen har jag iofs en liten IPS som jag sparat ihop för länge sedan. Men de får växa till sig i 40 år eller så, förhoppningsvis blir det lite mer då än det är idag.

  Gravatar för användaren
  Finanskvinnan
 6. Anna, bra jobbat. Jag öppnade igår ett spar konto hos SBAB. De erbjuder 4,25% om året. Bättre än mitt e-sparkonto på Swedbank som bara erbjuder 3,6%. Så jag flyttar över nästa last med pengar till SBAB. Sedan efter att jag fått årets ränta från e-sparkontot så flyttar jag över de medlen också:).

  Jag tycker såhär: Ju mer sparade medel du har, ju mindre behöver du arbeta aktivt för att försörja dig. Det borde ligga i gemene mans intresse att spara mer än man lånar. Såvida man inte kan få mer ränta på de lånade pengarna än vad man måste betala förstås. Kräver smart strategi.

  Gravatar för användaren
  Mathias
 7. Jag tror att yngre människor idag omedvetet planerar för en ålderdom i djup fattigdom. De har lärt sig att man kan få allt genast om man lånar. Deras föräldrar klarar sig ju bra i sina slutbetalda hus med ganska rimlig pension. Varför oroa sig?

  Vad dagens 20-åringar inte har fattat är att de sitter i en rävsax om 40 år om de inte sparar nu:

  – Inflationen är och amorterar INTE automatiskt bostaden åt dem, till skillnad från för dagens 60-åringar som hade tvåsiffrig inflation som gröpte ur lånen rejält.

  – Med dagens realräntor så är det kanske inte någon hit att amortera noll kronor.

  – Litar du enbart på statens pension så måste du planera för halv lön när du är 65.

  Och hur ska det gå till? Halva lönen i pension och en oamorterad bostad som kostar lika mycket som idag.

  Utan eget pensionssparande eller amorteringar på bostadslånet är de torsk. Suckers, säger jag.

  Gravatar för användaren
  Ingemar
 8. hej!
  då måste jag med mina 4.000kr per månad ligga Lååångt över snittet!och detta på en inkomst på endast 8.000kr hör och häpna.

  Gravatar för användaren
  anna
 9. Då ligger jag bra bit över snittet:). Det är bra. Yngre människor borde spara mer eftersom det ligger i deras intresse. Jag talar då inte bara om att låta räntan föränta sig (ränta-på-ränta) utan jag menar också att ju mer sparade medel du har ju mer extra inkomst har du varje år utöver din lön exempelvis. Det underlättar för varje år som går. Så länge man inte slösar mer för att man får mer i intäkter.

  Gravatar för användaren
  Mathias

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök