Sparande är klurigt: Inflationen upp men guld och silver ned…
Intervju med fondförvaltaren Eric Strand från AuAg Fonder | Reklam
Dagens avsnitt är en intervju och samarbete med fondförvaltaren och en av våra mest uppskattade gäster; Eric Strand. Vi pratar om hans syn på de megatrender som är tydliga just nu, risken för och med inflation, riksbankernas pengatryckande, läget i världsekonomi och mycket mer. Som vanligt svarar Eric även på era läsarfrågor.
Innan vi börjar, god fortsättning och lite allmän information. Det här avsnittet publiceras 2 januari 2022 och vi har påbörjat arbete med de klassiska artiklarna – ”Hur gick 2021?”, ”Bästa fonderna 2022”, ”Ombalansering 2022”, alla dessa kommer släppas de kommande veckorna i januari precis som vanligt. Två dagar är bara lite tight och därav denna intervjun vi spelade in innan jul. Hoppas det är okej. (Diskussionerna pågår dock redan i forumet för dig som vill ha en heads-up)
Jag brukar skoja om att Eric är en person som man alltid känner sig lite smartare när man har träffat även om man mår lite sämre. Han brukar nämligen alltid kasta ljus på något som man inte har tänkt på eller tagit hänsyn till.
Erics lite egna syn på världen är också väldigt uppskattad. Lite som han själv säger, det går inte ha samma vy som alla andra och förvänta sig ett annat resultat än andra. Historiskt har han ju också haft mer rätt än fel, vilket gör det ännu lite mer jobbigt. 🤦♂️😊
Med det sagt så vill jag även kasta in en brasklapp. Erics fonder är specialfonder och att han själv säger att ”Vi har Europas mest riskfyllda fond” så är det inte en underdrift. Hans fond ”AuAg SilverBullet” är en fond som lätt kan gå upp 50-80 % men den kan också utan problem backa med samma andel på några veckor. Den svänger extremt mycket och är således inte lämplig för alla. Syftet med fonden är att vara en liten del, nästan i form av en försäkring, i portföljen om man tror på Erics case.
Precis som vi pratar om i avsnittet är det inte lätt att tolka marknaden. I avsnittet tar jag upp Morgan Housel som skrev på Twitter häromveckan. I början av 2021 var inflationen 1.4 % och guldpriset 1850 USD/oz, silverpriset 27 USD/oz och 30-åriga räntan 1.7 %. Om inflationen ökar så säger all konventionell visdom att räntan, silver och guld borde öka i värde. När vi spelade in avsnittet var inflationen 6.4 %, guldpriset 1788 USD/oz, silverpriset 22 USD/oz och räntan 1.8 %. Precis tvärtom mot vad det borde vara. Återigen ett tecken på att sparande är klurigt.
Hur vi själva försöker skapa ordning i kaoset är att utgå från att ingen sitter på sanningen, inte vi, inte Eric, inte FED eller riksbankerna. Däremot vågar jag inte betta emot någon. Således har vi konstruerat vårt sparande med basen i en fondrobot/indexfonder och sedan har vi kompletterat med t.ex. Erics fonder i vår lekhink. På det sättet kommer det gå ”okej” i de flesta klimat även om det inte blir någon storslam i något. Lite som i Chernobyl-serien: ”Not great, not terrible.”
Med det så vill jag och Caroline passa på att tacka för 2021, önska en god fortsättning och vi ser fram emot att ses även detta år.
Hälsningar,
Jan & Caroline (och Eric så klart)
PS. Här hittar du tidigare avsnitt med Eric som också är läsvärda.
PS2. Som vanligt brukar vi rekommendera att anmäla sig till nyhetsbrevet hos de förvaltare som du har satt dina pengar. Avanza / Nordnet ger nämligen inte ut informationen och om man ändå har valt att ge någon pengar, så kan det vara spännande att få info om hur det går.
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av avsnittet
Jan: Varmt välkommen tillbaka Eric Strand! Du är fondförvaltare på bolaget AuAg fonder, du har en lång bakgrund inom finansbranschen som fondförvaltare och du har varit idrottsman inom fäktning på landslagsnivå.
Jag tror att du är en av våra mest uppskattade gäster, du har varit med i 8 avsnitt sedan 2018. I dagsläget förvaltar ni fonderna AuAg silver bullet, AuAg precious green och AuAg ESGO ETF, läser man på Rikatillsammansforumet har du en fanclub där också.
Eric: Tackar! Kul att vara med igen.
Jan: Är det något du vill lägga till som har tillkommit på sistone?
Eric: Hälsa, träna må bra är viktigt. Jag är instruktör en gång veckan också, det är ganska tuff fysisk yoga.
Jan: Även om du har varit med många gånger så kan det vara så att vi har några nya lyssnare som inte har följt dig innan.
Du och ditt team utgår ifrån två megatrender, och en sån här trend är ökande skuldsättning, ökande tillverkning av pengar. Så som jag tolkar det ger det ett starkt case för silver och guld, det ger ett bra komplement. Håller du med att det är den ena trenden?
Eric: Absolut.
Jan: Hur brukar du beskriva den?
Eric: För AuAg tänker vi på sundhet, på en sund ekonomi. Många privatpersoner har en sund ekonomi men tyvärr är det inte alltid så på stadsnivå och banknivå.
Man skapar väldigt mycket skulder och krediter istället för att ta kostnaden nu. Skulle man haft en stund ekonomi hela vägen så hade man inte behövt investera i guld och silver.
En grön omställning
Jan: Du var inne lite på den andra megatrenden, att vi håller på med en stor omställning till en grönare värld. Vill du säga något mer om den trenden också?
Eric: Det här är de trenderna som vi fokuserar på. För den gröna omställningen tar vi en liten annan take än att bara vara en hållbar fond. Vi vill investera i de bolag som är en del av lösningen till den gröna världen.
En stor del av det gröna är elektrifiering, både de företag som framställer och de som tar fram råvarorna som behövs för att göra detta.
Jan: Utifrån detta har ni tre fonder. Ni har AuAg silver bullet som är en av fonderna i Europa med högst risk. Ska du säga något om den?
Eric: Eftersom vi har gått utanför Sveriges gränser säger vi att den är Europas mest riskfyllda fond. Vi finns i Norge, Finland och Danmark. Det svänger mycket i våra innehav, lite mindre i en fond.
Fonden är i riskklass 7+, man ska veta att riskklass och risk inte är samma sak. Riskklass är hur mycket det svänger, risk kan vara att köpa något som är väldigt övervärderat.
Jan: Ni investerar i aktier i silver/gruv bolag runt om i världen?
Eric: Precis. Silver är den intressantaste råvaran egentligen. Den har ett intresse från industrin, guld är en mycket mer en investerarråvara eller valuta.
Det finns inga reserver och vi närmar oss en fysisk brist av silver, när vi får en fysisk brist på en råvara så går priset rakt upp. Vi vet inte när det kommer men vi vet att det närmar sig. Vi investerar i bolagen som utvinner silver.
En ny fond, AuAg ESGO ETF
Jan: Sen har ni fonden AuAg precious green, vi brukar säga att det är en modern variant på 60/40 portföljen. Säg något mer kort om fonden.
Eric: Det intressanta är att de här green tech bolagen är fyra delstrategier så man sprider risken. Solcellsbolag och liknande svänger extremt mycket.
Vi tror på mycket mer avkastning på aktiedelen och tittar vi på räntesidan är guld huvudfokus. Det är ett skydd i portföljen precis som obligationer. Skillnaden är att guld kan ge en vettig avkastning över de kommande 10 åren.
Jan: Under året startade du en ny efterlängtad fond, AuAg ESGO ETF. Hur ska man beskriva den?
Eric: Det intressanta är att vi ville göra något nytt i marknaden. Att som första aktör göra en börshandlad fond som riktar sig mot en global marknad är riktigt kul. ETF marknaden är tuff att vara inne på, vi har tuffa konkurrenter så det är väldigt spännande.
Alla våra fonder har lite av det lika viktade tänket. I fonden är det 25 bolag som varje kvartal byts ut beroende på hur de utvecklar sitt ESG och rating.
Vart är vi just nu ekonomiskt?
Jan: En av de spännande kommentarer som jag alltid får när du ska komma är att bara låta dig prata. Vi är många som undrar, du gillar att ta ett steg bakåt och betrakta, ekonomiskt vart är vi just nu?
Eric: Vi är någonstans där vi aldrig har varit förut. England var den stora makten tills USA tog över, skiftet skedde precis innan vår tid.
USA har haft världsmakten länge, det skakar lite i fogarna att ha den här makten. Man ser att Ryssland och Kina gör affärer mellan varandra, nu gör man det mellan Indien också, många bryter sig loss från USAs makt från systemet.
Ingen vill ta hårda beslut utan vi skjuter allt och trycker enorma mängder pengar. Det fungerar och är jätteskönt men det kommer kosta någon gång, frågan är när det blir.
Vi kommer nog få uppleva en stor förändring och förhoppningsvis kan vi alla se till att det blir en positiv förändring för oss människor.
Jan: Det låter inte som att det är en skön upplevelse, att det kommer göra ont. Är det något vi ska vara rädda för?
Eric: Vissa saker måste kännas, det måste få göra ont ibland så att man hittar rätt. Så fort det blir problem, att elpriserna blir höga så ska EU in och göra en fond och rädda de som får problem med de höga kostnaderna.
Folk och företag har inte byggt reserver för att klara svåra situationer. Så fort det blir problem så ska staterna in och trycka pengar. Det skapar beteenden som inte är bra, det är bara att ta risk för man blir alltid räddad. Jag tror att man i slutändan straffas av dåliga beteenden.
En perfekt storm
Jan: Jag tror att du i någon artikel jag läste sa att vi är påväg mot en perfekt storm, att du tror att era fonder är en bra position för de kommande 10-20 åren. Beskriv den här perfekta stormen.
Eric: Vi tror att fonderna kommer vara en skydd och försvar att klara sig igenom den här resan vi har framför oss. Vi har en börs som har gått upp i 12 år, det betyder inte att det ska gå ner men varje dag närmar vi oss att det händer någonting.
Vi skulle kunna få en kraftig börsnedgång med tanke på hur mycket det har gått upp. Kommer man trycka mycket mer pengar vilket jag tror att man kommer göra så kommer inte börserna gå ned särskilt mycket.
Vi har en obligationsmarknad där det har varit bra att äga obligationer, obligationscykler är mycket längre än aktiecykler. Risken att de här går ned samtidigt gör det ganska svettigt, det är lite av den perfekta stormen.
Då kommer kapital rotera in i sektorer som är mindre övervärderade och då tror jag att råvaror kommer vara viktigt att äga.
Man säger att räntan ska höjas men stämmer det?
Jan: Jag såg en Tweet från Ben Carson som jag följer. Han skrev att i början av 2021 hade vi en inflation på 1.4%, en 10årig ränta på 1%, en 30årig ränta på 1.7% och guld på 18.50 US dollar.
I slutet av 2021 har vi en inflation på 6.8 men 10 åringen har bara gått från 1 till 1.4%, 30 åringen har gått från 1.7% till 1.8% och guldpriset har sjunkit till 17.88 US dollar.
Borde det inte vara tvärtom om vi ser den här inflationen? Borde inte räntorna gå upp mer och guldpriset också?
Eric: Det som är riktigt lurigt sedan finanskrisen är att förr i tiden satte centralbanken bara en ränta vid beslut och så fick marknaden reagera på det. För att rädda världen så började man berätta om hur räntorna kommer se ut framåt, det har styrt marknaden.
Man har hela tiden sagt att räntan kommer höjas sen men så har det aldrig blivit. Marknaden lyssnar fortfarande på det här och regerar på det. Det är konstigt att inte marknaden tänker lite mer. Förra gången de höjde räntorna kom vi upp till 2.25 och då kraschade alltihop.
Vi har dubbelt så mycket skulder som vi hade i skuldkrisen så ingen har råd att betala. Om de ska höja räntorna så att de dämpar inflationen ordentligt så kraschar det på den sidan. De hoppas att de ska kunna säga att räntorna ska höjas och så ska inflationen tryckas ned.
Det blir ett väldigt konstigt spel ute i marknaden på de här pratat som inte alltid är sanningen. Riktiga inflationsperioder är inte några månader eller år, det är ofta 10års perioder. Centralbankerna ska kunna stoppa det genom att höja räntorna, frågan är om de har kvar det verktyget.
Samband mellan inflation och ränta
Jan: Om du skulle sammanfatta hur sambanden mellan inflation och ränta ser ut.
Eric: Inflation är en form av hemlig beskattning på vårt upparbetade kapital. Vi har ett konsumtionssamhälle och om någonting kostar 100 kronor idag och med inflationen kommer det kosta 106 kronor om ett år, då köper jag den här saken nu.
Det är vad systemet vill ha, att du köper saken nu och inte sen. Skulle du inte ha inflation så vet du att den saken kostar 100 kronor nästa år, då kan man vänta till nästa år med att köpa den. Skulle det vara en deflation, att det kostar mindre nästa år då köper du absolut inte nu.
Vårt finansiella system klarar inte att konsumtionen inte hålls igång så man måste ha en inflation. Inflation har på ett års sikt inte så stor betydelse men det är som ränta på ränta, har man en sådan period under en längre tid så påverkar det väldigt mycket.
JB Hur hänger inflation ihop med räntan?
Eric: Inflationen är när värdet på pengar blir värt mindre, den som tar betalt måste ta högre betalt för att den ska känna att den får samma effekt. Ju mindre ränta det är ju mindre anledning att ha pengarna på banken.
Skulle man plötsligt få 5% ränta på bankkontot så skulle många låta pengarna stå där och då konsumerar man inte. Det är där centralbankerna kommer in genom att höja räntorna så påverkar de människors beteende, beteendet påverkar inflationstrycket.
Den stora inflationen har inte börjat än
Jan: Det är lätt för oss som följer marknaden att vara mer medveten, det har pratats sjukt mycket om inflation det senaste året upplever jag. De som upplever att det inte är ett problem, hur upplever du att deras argument låter?
Eric: På ett sätt håller jag med lite grann. Den stora inflationen som jag ser har inte börjat än, den stora inflationen i systemet kommer. Vi har haft 30 år där det har blivit billigare och billigare att producera kläder, det går inte att göra dem billigare i princip.
Den nedåtgående priseffekten kommer vi inte ha nytta av för att få en lägre inflation. Kina är till och med dyrt nu och det finns inte billigare ställen att producera på. Hela den 30-års resan som har dämpat inflationen är över och det tror jag är viktigt att ta fasta på.
Kina och Indiens befolkning växer kraftigt och är stora och andelen medelklass blir större. Det gör att de får mer och mer köpkraft.
När köpkraften ökar kommer priserna stiga och det kommer sätta en enorm press på oss i väst. I Asien kommer de troligen vara villiga att jobba mer för att ha råd eftersom priserna stiger.
Det tror jag blir den stora inflationsresan, det vi ser nu är en försmak på det som kommer. Inflation är väldigt tungt för de som inte har medel, pengar eller börsinvesteringar.
En sund ekonomi i balans
Jan: Vad tänker du om du fick vara en upplyst despot och hade möjligheten att fixa systemet, vad hade man behövt göra?
Eric: Att ha en sund ekonomi, att ha en balans och få ordning på detta. Inte bara spendera pengar och förstå vad varje krona är. Inte bara tro att man kan låna på framtiden.
Jag tror att de flesta privatpersoner har en sund ekonomi för du har inget val. Har du ingen sund ekonomi som privatperson får du ganska snabbt stora problem. Stater har en möjlighet i princip obegränsat för att man har sina medborgare som pant, man har möjligheten att beskatta sina medborgare obegränsat.
Jan: Nu har vi en ny finansminister som sa att Sveriges skuldsättning är relativt låg. Håller du med?
Eric: Vad man kan säga är att varje land har en egen situation. I vissa länder är det staterna som har väldigt hög belåning, USA börjar få det. Bolagen i USA är belånade mer än någonsin.
I Sverige är det inte Staten utan det är vi människor som sitter med de stora skulderna. Det är bra att det inte är höga nivåer överallt så att det finns någon slags utrymme för staten att agera.
Jag tror att det är viktigt att se skillnad på bra lån och dåliga lån. Bra lån för staten är när man bygger en ny väg, tåg eller något som är bra för hela samhället. Rena konsumtionslån är dåliga lån.
Jan: Det de flesta av oss har är bolån, skulle du kategorisera det som bra eller dåliga lån?
Eric: Problemet med bolån är att prisbilden blir väldigt sned på fastigheter. Vi vill att fastighetspriset ska vara högt om vi äger någonting, samtidigt har möjligheten att låna pengar drivit priserna. Vad hade priserna varit om vi inte fick låna?
De hade knappt varit hälften men då hade det varit riktigt bra reala tillgångar. De höga priserna skapar problem för unga människor, man kan se att det har blivit väldigt dyrt för unga människor.
Det är skönt för oss som äger och en stor nackdel för de som ska ut i livet och blir beroende av att föräldrar betalar kontantinsatser. För mig blir det ett ideologiskt problem att man tar bort äran att ha lyckats själv att spara ihop sina pengar.
Den som står i skuld är inte fri
Jan: Kan man inte argumentera för att inflationen är bra? Om vi har mycket lån som privatpersoner så kommer inflationen äta upp skulderna.
Eric: Absolut. Det är lite som med guld och silver, vi har ett läge så se till att utnyttja det. Jag hade som filosofi att bli skuldfri innan jag blev 40 år men såg att alla andra tjänade pengar på att låna men inte jag. Det var jobbigt för mig.
Man kan göra bra saker genom lån men lånar man på en fastighet så kan man bara sälja hela eller inget. Det är en svår sak att sälja, man sitter i en sårbar sits. Det farliga är att den som står i skuld är inte fri.
Det är viktigt att om man lånar pengar verkligen kan agera och betala tillbaka det om det skulle bli kraftigt högre räntor. Förut var det marknaden som bestämde räntan beroende på hur osäkert det är att man får tillbaka pengarna.
Jan: Ska man se bostaden som ett inflationsskydd så gäller det att ha bunden ränta så att inte räntan sticker. Är det så man ska tänka?
Eric: Nej. Jag gillar mer att ha rörliga räntor än bundna för att känna den friheten om jag har lån. Jag har istället en påse pengar så att jag istället löser upp lånet i det läget om räntorna blir högre. Historiskt är rörligt bättre än bundet.
Jan: Precis. Det som är viktigt att vara medveten om är att i ett sådant här scenario så lär räntan öka. Ökar räntan så blir det mer att betala och en flykt från aktier till räntor.
Eric: Jag tror att de hoppas på att de ska kunna säga att de ska höja räntorna och att det räcker för då kyls allt ner för att alla blir lite rädda. Vi vet att de inte kan höja räntorna särskilt mycket för höjer de över 2% så kraschar börsen och det har inte politikerna råd med för då blir de inte omvalda.
Jag har svårt att se att det kommer några höga räntor även om vi borde haft det.
Jan: Winston Churchill sa att man alltid kan lita på att Amerikanarna gör rätt sak först efter de har testat alla andra alternativ. Det känns lite om att det är där vi är.
Vad har den största överraskningen i marknaden varit under 2021?
Jan: Jag tänker att vi ska ta lite frågor här också, det är en fråga från Timmy. Han frågar
Vad har den största överraskningen i marknaden varit under 2021?
Eric: Det var en svår fråga. Det stora som har hänt är inflationstalen som har kommit från flaskhalsar och att det skulle vara sådana obalanser. Något som gjorde mig förvånad var det politiska läget i Afghanistan, att det kunde svänga så snabbt.
Där ser man hur snabbt det kan gå när något börjar snurra. Väldigt mycket var väntat, centralbankerna pratar sött och säger att de har koll. Snart möter de sin motståndare i inflationen och då blir det väldigt intressant att se vilket spår de väljer.
Jan: Du har haft den här tesen sedan 2018. Finns det något tillfälle då du tänker att nej jag hade nog fel?
Eric: Jag brukar försöka luta mig tillbaka. Either you look like a fool before or after. Allt är långsiktigt, man kan inte säga när en börs toppar och bottnar. Att silver går upp nu eller om ett år eller om ett kvartal, det vet man inte när det händer.
Man får spela sina kort efter vad man ser. Att det trycks för mycket pengar och att det är osunt kan jag sova gott på varje natt men vilka effekter det får, hur mycket marknaden tror på det centralbankerna säger förvånar mig.
Marknaden vill tro och jag tror att marknaden svänger kraftigt när förtroendet vänder. Man löser problemet genom att trycka ännu mer pengar, jag tror att man kommer driva det så långt det bara går. Det är inte säkert att det blir en krasch.
Lån har gjort att ekonomin växer snabbare
Jan: Hur gör du för att ha tilliten till dig själv?
Eric: Om man tittar på pengar och hur pengar blir till så kan man inte dölja det, reaktionen kan man dölja. Lån har gjort att ekonomin växer snabbare och det är positivt men det har satt oss i en sårbar situation.
Det är som vattendroppar i en damm, det är bara en enda vattendroppe som gör att dammen brister men samtidigt är det alla vattendroppar ihop som gör det.
Det är det scenariot vi har här. Vi får se hur snabbt det går, det beror på hur man lyckas styra marknaden med prat och aktioner.
Jan: När något är ekonomiskt möjligt så är det politiskt omöjligt, när något är politiskt möjligt är det oftast för sent.
Eric: Det lät bra!
Hur spelar man försvar?
Jan: Hur spelar man försvar? Vad ska man göra som privatperson?
Eric: Det som är intressant om vi tror på den här kortsiktiga inflationen, den vi har just nu. Tittar man på aktiesidan så är det min tro att bolag som har bra varumärken och som kan höja priser kommer klara sig. Jag tror att mycket kapital kommer gå till de bolagen.
Jan: Jag intervjuade Andreas Brock och Henrik Milton från Coeli Global, de sa princip ordagrant det som du sa.
Eric: Vi kanske inte tror så mycket på centralbankerna men vi tror på mänsklig innovation. Vi har en positiv syn på människan och vill bra för människan, inte att den springer i systemen. Vi är staten, att vi får tillbaka mer makt över våra liv. Det är viktigt tycker jag.
Bilda din egen uppfattning
Jan: Hur organiserar man laget? När man har träffat dig känner man sig alltid lite klokare och samtidigt känns det jobbigt, det var mycket bättre när jag var omedvetet inkompetent. Hur ska jag tänka?
Eric: Hela Rikatillsammans handlar om att dela kunskap och erfarenheter. Alla samlar på sig egna kunskaper och ideér och i slutändan bildar man sin egen uppfattning, det tror jag är viktigt.
Man ska inte följa en massa människor, man ska in på spelplanen själv. Jag hade en yogalärare som sa att varje skada är lärande, man lär sig något från alla problem.
Det bästa är att göra alla fel på börsen så tidigt som möjligt, innan du har gjort alla fel är du en risk. Kunskap är att läsa och lyssna men inte bli blind och lyssna på en person bara. När det blåser känns det tryggare att ha sin egen syn, då står man stadigare.
Hur ser en pensionärsportfölj ut enligt Eric?
Jan: Jag har en fråga här från Ingo, han skriver såhär
Vid dina tidigare besök har du sagt att om man är i ”get rich” fasen då är krasch inte ett så stort problem utan snarare tvärtom en möjlighet. Men jag som är i ”stay rich” fasen, där kan detta vara en problem.
Hur ser en pensionärsportfölj ut? Speciellt med tanke på en ökande inflation. Måste man bita i det sura äpplet och se värdet i investeringarna minska i det läget?
Eric: Innan jag blev förvaltare i slutet av 90-talet så var jag rådgivare till investerare direkt och hjälpte till att välja fonder åt dem. Jag byggde en modell där man tittade på framtida inflöden av kapital i relation till den förmögenhet man förvaltade.
För en ung person är framtida inflöden av kapital rätt stort och det förvaltade kapitalet rätt litet. Då kan man ta väldigt mycket risk för man kan köpa för nya pengar.
Tittar man då på ”stay rich” så ser man att det inte kommer komma så mycket nya pengar men man har ett stort kapital att förvalta.
Tappar du en stor del av ditt kapital i det läget så kommer du aldrig kunna ta tillbaka det, du kan inte köpa billigt.
Du har en helt annan situation när du sätter din portfölj och risk. Är man i den här känsliga åldern där man inte har några kommande intäkter så blir det en stor fråga.
Troligen är risken ganska stor att vi kommer ha ganska mycket inflation framöver och att centralbankerna kommer ligga bakom kurvan. Vad fungerar i inflation? Aktier är ett ganska bra skydd i inflation, speciellt den sektorn som har möjlighet att höja sina priser.
Hur mycket guld ska man ha?
Jan: Det finns en fantastisk rapport från World Gold Council som ni har länkat till på er hemsida. Den handlar om guldets roll i en portfölj, de konstaterade att mellan 3-11% av en portfölj är ganska optimalt.
När vi hade en intervju med Riksbanken sa de att Riksbankens valutareserv ligger på ca 10% i guld. Hur tänker du på andelen guld och på skalan från guld till silver aktier?
Eric: USA och Tyskland har 75% av sin valutareserv i guld, de ligger lite högre än Sverige gör. Sverige fick använda sin guldreserv under finanskrisen för att hjälpa banker så det är en viktig del i centralbankernas skydd.
Historiskt så är 5-10% en bra nivå. Vi är i ett läge nu som gör att man får minst dubbla den siffran för att det ska få den effekt där vi är just nu.
Med den här perfekta stormen, med skuldsättningen, med penningpolitiken så är det något tillfälle där man ska ha mer guld än andra så är det i ett sådant här scenario som vi är i och som vi rör oss emot. Jag har sagt 50% guld och 50% aktier.
Jan: Ja du sa det för 3 år sedan och det har varit en magisk portfölj under några år.
Eric: Man kanske inte vill allokera en så stor andel av sin portfölj och då tror jag att ett sätt är att använda bolagen som utvinner guld och silver som vi har i fonderna.
Där kan man förvänta sig lite mer avkastning och då kan man allokera en lägre procentandel. Det är farligt att tänka för smått, man måste nog tänka ordentligt för annars får det inte någon effekt.
Sälja guld vid nedgång för att köpa aktier?
Jan: Om vi skulle leka med det. Säg att vi skulle utgå ifrån att jag har en portfölj som är 50% aktier och 50% guld. Vi har skalan där vi kan gå från fysiskt guld, guldaktier, silver, silveraktier och öka risken.
Säg att jag har din silver bullet, vilken andel silver bullet skulle jämföras med 50% guld i en portfölj? Kan man göra den jämförelsen?
Eric: Över lång tid kan man nog göra det men inte under kort tid. Istället för att ha 20% guld kan man ha 10% silver bullet. Jag tror att man får effekten då.
Jan: På er hemsida blev ni intervjuade av en tidning och där fanns ett citat från Anna Svahn som var i samma artikel
En av de huvudsakliga anledningarna till att du vill äga åtminstone något guld är att du vill kunna sälja det när aktiemarknaden rasar och köpa aktier till ett lägre pris.
Anna Svahn
Tänker du också så?
Eric: De som har blivit riktigt rika så har de köpt när det var extremt billigt. Det jag tycker är mest intressant i den biten är att guld ibland har haft en minusavkastning så har det varit en av de bästa åren att äga guld.
Även om guld går upp eller ned i en börsnedgång så kan det vara bra att äga guld för man äger mer börs efteråt. De som kommer lyckas bäst är de som sitter med bra investeringar när vi får en stor rörelse i marknaden och sen kan komma in hyfsat vettigt när ingen annan vill köpa.
Då gäller det att ha något som har behållt sitt värde. Många stora investerare gillar guld för att det är så en så likvid investering. Likviditet i en kris är absolut avgörande.
Priset på guld och silver
Jan: En återkommande fråga i alla avsnitten ”Hur ser du på guld-, och silverpriset just nu?” Det har ju fallit under året.
Eric: Jag ser egentligen ett mycket högre guldpris så det är en besvikelse. I den här fasen så tror man att USA är först av alla länder att höja räntan för att stoppa det hela, det borde vara så.
Då stärks dollarn igen och då blir det motvind för guld och silver. Det finns lite andra faktorer som den amerikanska råvarubörsen där det händer lite saker som är bra för den som vill köpa men inte för den som vill sälja.
Jag tror att marknaden tänker lite fel när man tror att högre ränta är negativt för guld. Ja det är negativt för guld om inflationen är konstant men eftersom inflationen stiger mer än räntan just nu så blir realräntan negativ.
Jan: Utifrån dagsläget tror jag att silverpriset ligger på 22 och guld på 1788, jag tror att du i tidigare avsnitt har sagt att när det sätter fart så tror du att guldet ska upp mot 3000 dollar och silverpriset upp till tresiffrigt. Håller du fortfarande på det?
Eric: Jag håller kvar mer än någonsin, det är bara frågan om när. I silver kommer vi se en fysisk brist som vi aldrig kommer se i guld även om priset kommer stiga.
Alla ädelmetaller är nödvändiga för allt vi gör, det är överallt i bilar, telefon, datorer. Egenskaperna i ämnena är basen i hela AuAg. Det som är intressant med guld och silver är att det är helt återvinningsbart.
Problemet är att det inte finns några reserver av silver, du kan inte göra en bil utan silver. Får vi se det som har hänt med halvledare fast med silver så rör det sig flera 100%.
Jan: Caset har blivit starkare sedan flera året och priset har blivit lägre.
Eric: Det är tacksamt för den som kommer in, det är köpläge för de som inte har hunnit.
Det går enligt plan med fonderna
Jan: Jag har en fråga här från en annan Jan.
Hur ser Eric på AuAg silver bullets utveckling i år?
Eric: Det är bedrövligt. Man vill att det ska gå bra varje år, vi kommer ha år med över 40% avkastning och vi kommer ha år med minus 30%.
Fonden rör sig så fort så även om man har minus 20-30% på ett år så kan man gå plus det på en vecka. Precious green är en stabilare fond och den har haft en stabilare och positiv avkastning.
Jan: Det jag hör är att det går enligt plan.
Eric: Ja.
Jan: Jag har varit på otaliga möten där när det går bra så är det skicklighet och går det back så är det otur.
Eric: Även om vi hade varit årets bästa fond så hade inte vi gått ut och sagt det i media. Vi kommer vara det några gånger under 20-talet men vi kommer kanske vara den sämsta fonden också, det kommer svänga mycket.
Jag vill tacka alla som lyssnar och som har investerat, vi har i princip på två år inte sålt någon dag för att möta uttag. Även nu när det har varit svårt har vi haft inflöden i silver bullet.
Jan: Vad skönt att investerarna i er fond är lite smartare.
Eric: Det är fantastiskt. Det är ovanligt i branschen att se att man har nettoinflöden under svåra månader, då får man lite gåshud.
Kommer riksbankerna sälja sina papper?
Jan: Vi tar några frågor till, sen ska vi runda av. Nightowl på forumet skriver
Det är ganska mycket papper som Riksbankerna sitter på, tror du att de kommer säljas av? Vad händer då?
Eric: Det är en väldigt intressant fråga, man har köpt på sig en otroligt stor del av marknaden. Från kommunernas sida sa man till och med till att man inte ville ha in dem som köpare eftersom de skulle störa marknaden så mycket.
Problemet är att man har gått från vanliga obligationer till Europa-, och företagsobligationer. I vissa länder har man gått så långt att man till och med köper börsen.
De försöker ofta rulla ut sig på något sätt för att störa så lite som möjligt. Deras agenda är att stötta och inte störa marknaden. Jag tror att de sitter fast, det blir svårt att röra sig ut utan att påverka för mycket.
Kommer centralbankerna sälja sitt guld?
Jan: Robert G har en liknande fråga
Centralbankerna har stora guldreserver, tror du att det finns något scenario där de börjar lätta på sina reserver?
Eric: Det ska man inte utesluta, det har ju hänt. De centralbanker som har gjort det har ångrat sig kraftigt.
Trenden är att de har varit stora nettoköpare sedan finanskrisen, många länder såg hur lära det var att det finansiella systemet kollapsade helt. Det är osannolikt.
Hur ser Eric på Bitcoin?
Jan: Vi har två frågor till här från Petter Viktig och Timmy
Har din syn på bitcoin förändrats?
Eric: All finansiell teknik som gör saker snabbare och bättre är jättebra och intressant. Hade jag velat ha en ny valuta så hade det varit en folkets valuta som ingen tjänade pengar på.
Valutan är staternas makt så den kommer de inte släppa ifrån sig frivilligt. Det finns bra tänk i vissa vinklar som jag tycker om och sen finns det en hel del som jag inte tycker om. Det är en ny sedelpress, det är inte så att de har släckt ut dollarn.
Hade varje kryptovaluta släckt ut dollar ur systemet så hade det varit någon form av positiv effekt men nu finns det lika mycket dollar. Nu finns det ännu mer värde i ytterligare någonting som ska vara valutor så det har skapat ännu mer krediter i systemet.
Vi är positiva till innovation, positiva till frihet. Jag tror att E-kronan kommer men det är mer för kontroll.
Jan: Det låter som att vi har ett avsnitt där.
Förnybar energi och kärnkraft
Jan: Johan Meck skriver
Det skulle vara intressant att veta hur Eric tänker kort kring förnybar energi och om AuAg precious green kan tänka sig ta in bolag som fokuserar på kärnkraft?
Eric: Kärnkraft eller inte har vi tittar mycket på men vi har avvaktat med det. Vi vill helst gå ännu längre och titta på nästa steg, jag tror inte att nästa steg är kärnkraft.
Det finns nya sätt för energi, det här är väl det mest intressanta området om vi skulle få oändlig energitillgång, vad kan det lösa? Man kan se tillväxt i mänskligheten och tillgången går i samma kurvor om man tittar historiskt.
Det skulle kunna varit ett bolag i fonden men det blir inte så stort inriktning att det hade påverkat särskilt mycket. Det är mycket kontroverser kring kärnkraft och skapar politiska problem. Vi hade gillat toriumkraftverk mer.
Jan: Jag läste någonstans att Kina ska ha igång sitt första toriumkraftverk inom kort.
Eric: Det är alltid motstånd om en energikälla blir väldigt billig. Om kärnkraften är väldigt utvecklad är det väldigt svårt att ta sig in med någonting nytt som är liknande.
Jan: Det är de som behövs och inte det som låter bra.
Eric: Ja. När vi tittar på bolag som utvinner kan man tycka att om det är något man absolut behöver så är det bra om det görs på ett bra sätt. I de bolagen där vi tycker att de kan göra bättre så går vi in och har en dialog så att de förbättrar.
Bli din egen, följ inte någon för hårt
Jan: Jag tänker att vi ska ta de sista två frågorna. Den ena är från Timmy
Eric, vad är ditt guilty pleasure?
Eric: Champagne. Jag har hört att man lever längre och håller sin intelligens längre om man dricker champagne.
Jan: Jag älskar champagne, jag har till och med investerat i fin champagne.
Eric: För min del behöver det inte vara dyr champagne, jag är ingen samlare.
Jan: Förra gången du var här fick du svara på frågan om sämsta rådet i finansbranschen och då sa du månadssparande. Efter att ha återhämtat mig från chocken håller jag med dig och har börjat använda det och referera till dig.
Har du något annat dåligt råd som du har hört?
Eric: Man kan tycka om människor, man kan inspireras av människor men inte följa för hårt. Det dåliga rådet är att inte bli sin egen.
Jag tror att det är bra att man har sin egen fondportfölj. Får man ingen kontakt med marknaden så får man ingen kunskap, man lär sig ingenting.
Jan: Att äga det själv, att äga beslutsprocessen, motiveringen och misstagen.
Eric: Ja då växer man, man får en stolthet och ära.
Jan: Gå in på hemsidan, ni har auagfonder.se och där kan man anmäla sig till ert nyhetsbrev. Ni skickar ut bra information varje månad och sen är ni ganska aktiva på linkedin, Twitter och andra ställen.
Eric: Vi gör allt för att svara personligt, de flesta uppskattar att vi gör allt vi kan för att svara personligen. Vi vill ha kommunikation, vi vill ha frågor, ha en dialog och göra resan tillsammans.
Jan: Jag gillar tillsammans också. Ett fantastiskt stort tack för att du tog dig den här tiden, det är aldrig tråkigt att lyssna på dig. Vi ses på andra sidan årsskiftet.
Eric: Det gör vi, tack.