Vanliga frågor och svar (FAQ)

På denna sida har vi samlat svar till några av de vanligaste frågorna i forumet samt länkar till några artiklar, avsnitt och diskussioner som vi tror du kan ha glädje av. Du är naturligtvis välkommen att ställa en fråga i forumet - det är det ju till för. :blush:

Denna sida innehöll för forumreglerna, du hittar dessa här. Just nu håller vi på och gör om denna sidan tillsammans i forumet. Du kan följa diskussionen här.

Tills vidare rekommenderar vi:

Till dig som har en fråga om investeringsråd

En av anledningarna till att jag startade RikaTillsammans var att jag kände mig ensam. Jag visste inte vem jag kunde prata med, vem jag kunde lita på och kände mig bränd av bankrådgivarna. Idag är forumet ett fantastiskt ställe att kunna diskutera ekonomi, sparande och investeringar förutsättningslöst med andra. Vi är många i forumet som gärna delar med oss av våra tips och våra perspektiv på ett bra sparande.

Du måste dock vara medveten om att forumet består av anonyma individer som inte är utbildade eller licensierade finansiella rådgivare. Å andra sidan är de inte heller säljare av finansiella produkter, de vill inte förvalta dina pengar och deras situation påverkas inte av vilket beslut du tar.

Professionell finansiell rådgivning styrs av lagar och regler som ger ett visst skydd. Det skyddet har du inte här. På forumet kommer du antagligen att få både bra och mindre bra förslag. Från tid till annan kan det vara svåra att skilja åt, särskilt eftersom mycket kring sparande är ointuitivt eller går emot vårt naturliga beteende.

Det går sällan för oss i communityn att ge vettiga tips enbart på informationen såsom:

  • Jag har XXX kr - hur ska jag investera dem?
  • Jag har tänkt ha den här portföljen, vad tycker ni om den?
  • Vad tycker ni om fond X / aktie Y eller investering Z?
  • Vad ska jag göra? / Ska jag göra X eller Y?

Vad som är ”rätt” investering eller “rätt” svar beror på väldigt många fler faktorer än så. Bara som ett litet urplock så har man nytta av att veta: sparsumma, engångs-/flergångsinsättning, sparhorisont, syfte med sparandet, hur viktiga pengarna är, risktolerans, ekonomi i övrigt inkl. lån, sparande, hus, familj, ålder m.m. Dessutom kan ett svar som är matematiskt och statistiskt korrekt vara helt emotionellt fel, eller vice versa.

Jag vill även varmt rekommendera att:

Där finns artiklar som kommer att ge dig massor av kunskap och kanske du hittar svaret på din fråga redan där. Om inte, så kommer du att kunna formulera en mycket bra fråga efter att ha läst dem. Bli inte rädd/matt, det tar inte väldigt lång tid att ta sig igenom avsnitten.

Med ovan sagt; varmt välkommen, kul att du vill hänga, fråga och diskutera med oss. Det går ju verkligen i linje med att bli rika tillsammans.