Riktlinjer och vanliga frågor för RikaTillsammans-forumet

Detta är något vi gör tillsammans

Vänligen behandla detta diskussionsforum med samma respekt som du behandlar ett ställe med andra människor i verkligheten. Syftet med RikaTillsammans-forumet är att vara en plats där vi tillsammans kan få lov:

 • Ställa frågor och få svar
 • Diskutera intressanta ämnen
 • Träffa likasinnande
 • Få provprata och ha otur när vi tänker
 • Dela erfarenheter, kunskap och intressen

Målet är att det ska vara ett trevligt ställe att hänga på som gör både vårt liv och ekonomi rikare. Syftet med dessa riktlinjer är försöka skapa en så trevlig miljö för oss alla som möjligt. Ambitionen med RikaTillsammans är att vi gör det här tillsammans, att inga frågor är för dumma och att vi hjälps åt och är framåtriktade.

Bidra och gör diskussionerna bättre

Jag kommer anstränga mig för att det här forumet ska få de bästa förutsättningarna som det kan få. Men jag kan inte göra det här utan din hjälp. Podden och bloggen är på många sätt en envägs-kommunikation, det är här vi har möjligheten till dialog snarare än monolog.

Jag vill därför be dig om att hjälp till att göra forumet till ett trevligt och bra ställe för dialog genom att alltid arbeta för att förbättra diskussionen på något sätt. Bidraget kan vara hur litet som helst, till och med bara ett :heartpulse:. Så länge ditt bidrar är genuint, framåtriktat och positivt behöver behöver du aldrig oroa dig för att du inte bidrar. För om det är något du undrar, du inte vet, så är det säkert andra som undrar samma sak.

Ämnen som diskuteras här är viktiga för oss, och vi vill att du ska agera som om de också är betydelsefulla för dig. Var respektfull för ämnena och de personer som diskuterar dem, även om du inte håller med om något av det som sägs.

Var öppen, även om du inte håller med

Om du har följt mig och Caroline på bloggen under året så vet du att vi uppskattar motsatta åsikter och tankespjärn. Men precis som det är viktigt för oss i podden och bloggen, så är det viktigt för oss att diskussionerna här sker på ett respektfullt, nyfiken och framåtriktat sätt. Inga påhopp, personangrepp, ad hominem-angrepp eller motsvarande kommer accepteras.

Det handlar om att ha respekt och nyfikenhet för den andres åsikt, många gånger är det nämligen av dem som inte håller med oss som vi kommer att lära oss mest och då bör det budskapet inte drunkna i hur det sägs. Därför är det viktigt att komma ihåg att kritisera idéer, inte människor. Vänligen:

 • Undvik skällsord
 • Undvik personliga påhopp
 • Undvik att svara på inläggets ton istället för dess faktiska innehåll
 • Undvika impulsiva motsägelser

Ange istället motiverade motargument, gärna med källhänvisningar, som tar konversationen till nästa nivå.

Ditt deltagande är betydelsefullt

Tänk på att de diskussioner och samtal vi har sätter tonen för nya medlemmar. Låt oss hjälpas åt att göra forumet intressant så att det även i framtiden blir en intressant plats att hänga och bidra på.

Forumet och Discourse tillhandahåller verktyg som gör det möjligt för oss att tillsammans identifiera de bästa bidragen, det är bland annat:

 • bokmärken,
 • gillningar,
 • flaggor,
 • svar,
 • redigeringar

och så vidare. Använd dessa verktyg för att förbättra din egen upplevelse, och alla andras samtidigt. En fantastisk livsprincip som man kan applicera även i RikaTillsammans-forumet är att försöka lämna det i ett lite bättre skick än det var när du kom dit. Tack! :pray:

Om du ser ett problem, markera det

På forumet har vi även vissa personer som är moderatorer. De har en särskild roll, vissa gör det på frivillig basis och andra får en symbolisk ersättning för sitt arbete. Deras uppgift är att se till att det är ett trevligt och värdefullt ställe att hänga på.

Men precis som de och jag har ett ansvar, så har även du det. Med din hjälp kan vi fokusera på att skapa värde, svara på frågor och hjälpa dig och andra att ditt sparande, ekonomi och liv till nästa nivå och inte bara behöva agera vaktmästare eller polis.

Om du mot förmodan ser dåligt beteende så ska du inte svara eller gå i replik. Det uppmuntrar tyvärr till dåligt beteende när det bekräftas och det kommer förbruka din energi och slösa bort allas tid. Bara flagga det istället. Om tillräckligt med flaggor sätts kommer åtgärder vidtas antingen automatiskt eller genom att vi moderatorer ingriper.

För att upprätthålla vår gemenskap, förbehåller sig vi moderatorer rätten att ta bort allt innehåll och alla användarkonton på grund av valfri anledning, när som helst och utan motivering. Det är viktigt med yttrandefrihet, men i ett forum som vårt så har vi faktiskt möjligheten att välja vilka konversationer vi vill ha i forumet eller inte. För den som vill ha uttrycka saker vi inte tycker är okej här hos rekommenderar vi gärna andra platser på nätet.

Moderatorer förhandsgranskar inte nya inlägg; moderatorerna och webbplatsoperatörerna tar inget ansvar för något innehåll som publiceras av medlemmarna.

Låt oss hålla det snyggt, prydligt och städat

Ansträng dig för att sätta saker på rätt plats så att vi kan spendera mer tid på att diskutera och mindre på att städa upp. Således, i bästa möjliga mån:

 • Starta inte ett ämne i fel kategori.
 • Skriv inte samma sak i flera ämnen.
 • Skicka inga svar utan innehåll.
 • Ändra inte ett samtalsämne genom att byta ämne mitt i.
 • Skriv inte under dina inlägg — Varje inlägg har redan din profilinformation bifogad.
 • Istället för att posta “+1” eller “Instämmer”, använd knappen Gilla.
 • Istället för att ta ett befintligt ämne i en radikalt annan riktning, använd Svara som ett länkat ämne.

Lägg bara in dina egna saker

Du får inte publicera något digitalt som tillhör någon annan utan tillstånd. Du får inte publicera beskrivningar av, länkar till eller metoder för att stjäla någons immateriella rättigheter (programvara, video, ljud, bilder) eller för att bryta någon annan lag.

Drivs av dig

Denna webbplats drivs av mig och “dig”, vilket tillsammans utgör forumet. Om du har ytterligare frågor om hur saker och ting ska fungera här, öppna ett nytt ämne i kategorin för feedback och låt oss diskutera! :+1:

Om det finns en kritisk eller brådskande fråga som inte kan hanteras av en flaggning eller ämnestaggning, kontakta oss via personalsidan eller skicka ett mejl till jan@rikatillsammans.se

Användarvillkor

Ja, regler är tråkiga, men vi måste skydda oss själva – och som tillägg, dig och dina data – mot ovänliga människor. Vi har ett allmänna villkor som beskriver ditt (och vårt) beteende och rättigheter relaterade till innehåll, integritet och lagar.

För att använda denna tjänst måste du acceptera att du följer våra Användarvillkor.