Hur sparar jag pengar i Avanza eller nordnet?

Hej på er!

Efter sommaren är det dags för vår lilla att skolas in, och äntligen dags för mig och min partner att kunna börja spara lite mer pengar igen :slight_smile:

Vi har under några år sparat i Nordeas fonder typ “stratega 10, 30 osv” men efter att ha fördjupat mig lite i ämnet vill vi flytta över delar av vårt sparande till tex Avanza Zero el liknande. Vi planerar även att byta bank.

Min fråga här är inte vad som kan vara ett klokt fondval utan snarare - hur sparar jag pengar i tex Avanza eller nordnet? Kan jag köpa sådana fonder genom min bank eller ska jag skapa ett konto på deras hemsida? Om jag vill spara i båda (Avanza och nordnet), behöver jag två olika konton på olika hemsidor eller finns det någon “sida”?
och till sist - Om det är så att jag inte kan spara där genom min bank. Hur gör jag det lättast? Skapar ett sparkonto på min bank med månadsöverföring till resp fond?

Tacksam för svar :slight_smile:

/ J

Hej!

Nordnet och Avanza är egna banker, så du behöver vara kund hos dem för att kunna ta del av deras utbud starta konto hos dem.

Du går tillväga som så att du först blir kund hos dem, skapar en depå (kontot där du har fonderna) och sedan sätter över pengar till denna depå, antingen någon gång då och då eller så sätter du upp månadsöverföringar. Med dessa pengar kan du sedan köpa fondandelar och även det går att automatisera.

Eftersom Nordnet och Avanza är två olika (konkurrerande) banker så behöver du ett konto hos respektive för att kunna handla på dem. Antingen om du väljer en av dem eller om du är kund hos båda, beroende på vad du föredrar.

Hoppas detta svarade på funderingarna!

Hälsningar
Elin

tack så hjärtligt för svar!!

/ Lena