Kan man byta portfölj med tiden?

Hej!

Jag har läst artiklarna om den Rikatillsammans portföljen i vilken man borde ha 200 000 kronor och om den nybörjare portföljen som passar bra med mindre belopp.

Jag undrar om att det skulle vara bra att byta portfölj när man sparat 200 000 kronor, eller bara behålla den första portföljen?

Tack!

Nja, riktigt så är det väl inte.

Rika Tillsammansportföljen är lite krånglig, varför man bör ha lite större summor för att man ska kunna dra nytta av fördelarna utan att nackdelarna blir för stora.

Nybörjarportföljen fungerar för mindre summor, men det betyder inte att den inte fungerar för större summor också. Jag tror Jan nämnt eller skrivit någon gång att norska oljefonden investerar enligt principerna för nybörjarportföljen, och där snackar vi inga småsummor.

Hur man ska fördela sitt sparande beror på många faktorer, men en väldigt viktig är faktiskt att man själv ska vara nöjd med sina investeringar och sin risknivå. Rika Tillsammansportföljen är i mitt tycke snarare en “snygg” konstruktion är en riktig pengamaskin. Ett par av dess olika delar kommer alltid vara vinnare, men det kräver samtidigt att andra delar kommer vara förlorare. Så totalavkastningen kommer på lång sikt inte ha en chans mot börsindex, förutsatt att börsen fortsätter avkasta ungefär som den har gjort de senaste 100 åren (vilket det i och för sig inte finns några garantier för, kanske är det Jan som sitter och skrattar med sitt guld till sist när zombierna kommer).

Själv gillar jag dock en större exponering mot aktiemarknaden än både Rika Tillsammansportföljen och Nybörjarportföljen, men det är olika hur man är som person och hur viktigt det är att inte riskera stora nedgångar.

Det viktigaste av allt ät ATT man sparar överhuvudtaget. Har man läst Jans blogg har man en utmärkt grund att stå på. Om man sedan väljer att modifiera något så är inte detta fel heller.

Jag närmar mig 70. Namnet till trots börjar mitt sparande att likna Nybörjarportföljen, namnet till trots. Tidsperspektivet blir ju bara kortare för varje år.

Hej!

För att svara på originalfrågan så KAN man absolut byta portfölj med tiden, så gör nog de flesta genom tiden. Ibland passar högre, och ibland lägre risk. Sen är det inte så att mindre summor måste sparas i nybörjarportföljen och större i RikaTillsammans-portföljen utan där får du gå efter din egen tidshorisont och riskbenägenhet
Anledningen till att Rika Tillsammans-portföljen rekommenderas för större summor är just för att det är mer komplex, ska man t.ex. köpa guld tillkommer ofta ganska höga avgifter som skulle “äta upp” ett mindre sparande snabbt.

Är tidshoristonten 4-6 år så kan Nybörjarportföljen passa oavsett om det är en större eller en mindre summa, så trivs man med den är det bara att köra på!

Hälsningar
Elin