Rätt portfölj?

Hej,

sparar långsiktigt på 10-15 års sikt. Inte till något särskilt, är beredd att ta lite risker men lagom liksom. Har nån slags vag önskan om att nå en miljon i kapital.

Jag månadssparar enligt den här fördelningen:

SPP Aktiefond Global: 30 procent

Länsförsäkringar Global indexnära: 30 procent

Spiltan Aktiefond invest: 15 procent

AMF Aktiefond Europa: 10 procent

AMF Räntefond Lång: 5 procent

Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära: 5 procent

Swedbank Robur acces Asien: 5 procent

Min fråga: ligger jag rätt i den här portföljen? Vad bör jag ändra? Räntefonden, meningslöst? Osv. Ge mig er bästa input.

Stort tack på förhand!

 

Jag tycker att portföljen ser bra ut.

Man kan ha åsikter om den långa räntefondens vara eller icke vara, men även om den förlorar i värde när räntorna börjar gå upp, så behöver du förmodligen inte bekymra dig om detta då din spartid är 10-15 år. Sen har du ju rätt lite räntor i portföljen till att börja med. Känner du olust inför att ha en lång räntefond i portföljen kan du byta ut den mot en korträntefond som dock avkastar rätt lite och förmodas inte ge några spektakulära avkastningar den närmaste tiden. Men de går inte back lika mycket som långa räntor.

Hej!

Ser ut att vara bra fondval. Jag hade dock skippat Europafonden, det är ändå ca 20% Europa i en Globalfond :slight_smile: Gällande räntefond på lång sikt så är det något som Jan rekommenderar varmt, läs om varför här:

Hälsningar
Elin