Om marknadsläget med fondförvaltaren Eric Strand
Bonus #04 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam för AuAg Fonder AB
Med tanke på det osäkra marknadsläget gör vi intervjuer med tidigare gäster för att höra deras tankar och tips. I det här avsnittet (inspelat 15 mars) intervjuar vi fondförvaltaren Eric Strand som har varit med i flera avsnitt och pratat om börsen och börskrascher.
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela intervjun
— START TRANSKRIBERING —
I bonusavsnitt #4 intervjuar vi fondförvaltaren Eric Strand om marknadsläget på börsen, vad han tror och hur han resonerar och investerar sina pengar. Framförallt om guld och silver, hur det beter sig, och om detta är den stora krisen som har varnat för.
Du lyssnar på RikaTillsammans-podden som handlar om allt som är roligt med privatekonomi. I den här podden får du varje vecka ta del av konkreta tips, råd och verktyg och inspiration för att ta ditt sparande och din privatekonomi till nästa nivå, på ett enkelt sätt. Vi som gör den här podden heter Jan och Caroline Bolmeson.
Jan: Så Eric, det har ju onekligen varit en spännande period på börsen de senaste tre veckorna. Vad är din spontana kommentar? Vad tänker du?
Eric: Vi har ju en enorm rädsla sedan Coronaviruset har spridit sig. Det är väldigt mycket rädsla och mycket försäljningar och inga köpare egentligen, vilket gör att priserna faller väldigt kraftigt.
Jan: Upplever du att det är rationellt eller fundamentalt motiverat?
Eric: Jag tror inte att detta på något sätt är den stora nedgången som jag ibland pratar om, som bygger på en stor skuldbubbla.
Jan: Så du säger att det kommer att bli värre?
Eric: En dag längre fram. Det tar kanske två, tre år till innan den skuldbubblan bräserar, så det är inte den stora kraschen. Hur hemskt det än är med virus och sjukdomar och dödlighet, så tror jag inte att det ändrar världens förutsättningar på lång sikt på något sätt. Det är väldigt kortsiktigt som det får väldigt dramatiska effekter.
Caroline: Men kan det inte vara så att det här sätter igång den här skuldbubblans bristning, så att säga?
Eric: Det skulle det kunna vara, men jag tror att man fortfarande har så mycket reserver och kommer att prova nya sätt att skapa likviditet i marknaden. Efter nedgångarna har vi sett att Federal Reserve går in och gör räntesänkningar så att säga utanför ordinarie möten. Kommer troligen att sänka igen nästa vecka och vi ser hur Norges och Sveriges riksbanker agerar. Riksbanken har agerat för att göra det lättare för banker att låna ut pengar.
I en riktig kris hade man behövt dessa buffertar för att rädda bankerna, så nu tar man ett offensivt steg och minskar buffertarna och skyddet på ett sätt och ökar utlåningen och rädda systemet på det sättet. Så jag tror att de klarar av det den här gången.
Tips till småspararna
Caroline: Men hur tycker du att man ska tänka som småsparare, Eric?
Eric: Jag ser så här att det finns tre sätt att agera på. Det ena är att sälja, det andra är att sitta still i båten och det tredje är att köpa. Det är de tre alternativen man har egentligen. Jag känner mig väldigt trygg med att både börskurser och guld- och silverkurser kommer att lysa grönt och vara högre än innan krascherna som var nu, eller korrigeringarna. Så det är de två sista alternativen som jag tycker är intressanta, egentligen.
Jan: Jag tänker också på att vi har fått en del frågor kring att guldet, som ska agera som stötdämpare, har ju faktiskt rört på sig neråt också när t.ex. aktier, guld och allting gick ner samtidigt. Vad tänker du kring det? Även om det ska sägas att guld ligger på plus för året, medans aktierna är -20.
Eric: Ja, och silver har gått ner jättemycket och bolagen runt dem har också gått ner väldigt mycket, vilket är väldigt märkligt. Det är till och med så märkligt att någon jämförde med att det är ungefär som om toalettpapper skulle ha blivit billigare i det här scenariot. Det är någonting som inte stämmer där riktigt. För guld borde gå upp mer i det här scenariot, men vi hade en situation som jag har tagit upp vid ett antal tillfällen och det är att de här storbankerna har gått kort, suttit med korta positioner, i den uppgång som var innan.
Det här är väldigt bekymmersamt för dem, eftersom de måste få ner priserna för att ta sig ur de här korta positionerna. Det är det de har gjort nu. Då har de fått ner priserna och vidtagit vissa åtgärder i marknaden. De har fått de svaga ägarna att sälja för de blir blivit rädda när priserna har gått ner och så har de börjat köpa tillbaka. Så de har varit köpare för att köpa tillbaka sina korta positioner, men samtidigt har lyckats då att få många att sälja.
Så de har medvetet fått ner priserna. De har haft miljarder i orealiserade förluster innan de har lyckats med det här, så det är tyvärr en väldigt konstgjord sak. Bättre hade det varit om det hade blivit en short squeeze för det var det andra scenariot, att de var tvungna att köpa tillbaka sina korta positioner och ge upp. Men tyvärr har de lyckats i den marknaden att få ner priserna. Fördelen är att när de har gjort det då är de inte längre korta i marknaden och då är den risken, som fanns innan, borta. Det är en av fördelarna när man köper nu, men för den som har ägt är det inte lika kul.
Är det läge att köpa guld och silver?
Jan: Men skulle du säga att det är kört att köpa guld och silver nu, t.ex. din Silver Bullet. Har huset brunnit ner och nu vill man ha försäkring, eller kan man fortfarande köpa försäkring, typ?
Eric: Det tråkiga är att det har gått ner, men fördelen är att det är rea att köpa. Har man då tagit bort risken med de här commercials också så är caset bättre än någonsin för köparna.
Jan: Jag tänker på det du sa om att du siktar på de två sista alternativen – att sitta still i båten och att köpa på. Om man ska köpa, vad är det man ska köpa nu? Tack för ditt svar med indexfonder, det var precis det jag ville höra! Nej, förlåt, jag ska inte avbryta.
Eric: Indexfonder är jättebra, egentligen. Det är det. Men det finns lite saker man ska titta på. Det var någon som sa att index också är aktiv förvaltning, bara i en annan form. Men jag tror att man kan köpa allt just nu och det är lätt att köpa via ett index, för att du kan köpa och sälja relativt snabbt också. Aktiebörsen och guld- & silverbolagen. Kanske skulle jag vara lite orolig i företagsobligationsmarknaden. Den är inte så transparent. Så jag hade kört på aktier och så klart guld- & silverbolag.
Men börsen kommer komma tillbaks och vara över vad den var innan, så den resan kan man ta. Sedan får man se efter det hur det kommer se ut. Men jag tror att börsen kommer komma tillbaka. Definitivt. Eftersom man inför så mycket stödåtgärder. Man vill inte att det ska hända. Åtgärderna är enorma och det kommer att trycka upp och lyfta börsen igen. Grundläggande så är det någonting som egentligen stärker det jag jobbar med mer. Alltså, när man trycker mer pengar och skapar mer krediter så är det egentligen det långsiktiga caset för guld och silver. Det är inte rädslan, utan det långsiktiga caset är att man förstör värdet på pengar och det gör man om man skapar mer.
Vetenskapliga framsteg och finansiella injektioner
Jan: Ja, riksbanken gick väl ut i torsdags med 500 miljarder kronor till 0-ränta, som man tryckte ut till bankerna. Sedan tror jag att finansinspektionen skippade de här kapitalkraven också, vilket innebär att de kan låna ut ytterligare 900 miljarder kronor. Just nu kan man se det som att det är en pengainjektion på typ 1 400 miljarder kronor, bara i Sverige.
Caroline: Och jag frågade dig, Jan: ”Jaha, de pengarna, vad är det för buffert man har?” Och du bara: ”De trycker dem.” Vi är så naiva så.
Eric: Ja, men det är ju skönt för stunden. Det räddar oss nu.
Jan: Men jag tänker att det verkar hända väldigt mycket inom forskningen. Jag läste senast igår i New York Times att det har skickats in en artikel till Nature som ska genomgå peer review. Den handlar om att man har hittat den första antikroppen, man har sekvenserat viruset, man är i kliniska studier just nu på mindre än tre månader. När jag läste det så tänkte jag att om man jämför med HIV-viruset på 80-talet så tog det ju två år innan man ens hade sekvenserat viruset. Det känns som att det ändå kommer ganska många ljusglimtar och när vi får ett vaccin – vilket jag tror är en tidsfråga – då finns det egentligen ingen fundamental anledning till nedgången. Håller ni med?
Caroline: Ja.
Eric: Det är precis det jag menar. Nedgången har ingenting med den andra delen av ekonomin att göra. Det är tragiskt tycker jag för de bolag som drabbas särskilt mycket och egna företagare som har kostnader, intäkter som minskar, kanske inte får så mycket stöd för att de inte är så stora och folk som blir av med sina jobb. Det är väldigt tragiskt. Sedan får vi hoppas att de snart får sina jobb tillbaka när vi får fart på det hela.
Jan: Ja, precis, och att hjältedåden inom sjukvården fortsätter.
Eric: Jag vet inte om det är sant, men jag tror att vi har många fler som kanske har blivit utsatta för viruset och har viruset och har haft de här lätta symptomen, som förkylning och nästan knappt märkt det. Det är det bästa försvaret i ett samhälle. Ju fler immuna människor som har haft det, desto svårare blir det att sprida det igen. Det stod väl någonting om det idag, att Sverige är lite mer öppet där. Stänger man ner länder helt och hållet så att viruset minskar under sommaren och sedan kommer det tillbaka till hösten. Har man då stängt ner så har man väldigt liten andel av befolkningen som har haft det och då blir spridningen stor igen.
Positiva framtidsutsikter
Caroline: Ja, man pratar om flockimmunitet. Jag tänker mer att jag undrar hur länge detta kommer att pågå. Men det är ingen som vet det. Det är ingen som kan säga någonting om det. Men vi undrar alla när vi kan återgå till det normala livet.
Eric: Jag tycker att man kan se en tendens. Vi har inte varit i Kina, men rapporterna säger att de har återgått till sina jobb i Kina. Den aggressiva spridningen verkar ha minskat dramatiskt.
Jan: Jag läste någonstans att av stora och medelstora företag så är 95% tillbaka i produktion. Men upplever du också detta Eric, att jämfört med 2008 och 2001, så upplever jag att detta är mycket mindre allvarlig kris. 2008 kändes det mycket läskigare med bankernas situation. Nu är det ett virus och vi undrar när det kommer att gå över.
Eric: Det är inte alls samma dimensioner utifrån ett finansiellt perspektiv. Men åtgärderna man vidtar för att stänga ner tycker jag är lite läskiga, så att säga. Även den personliga integriteten och så vidare. Det är lite ny värld tycker jag, hur man hanterar situationen och skapar en rädsla. Hur obehagligt och hur farligt det än är, vi måste ha respekt för de som drabbas, men att skapa så stor rädsla i samhället och i systemet… Jag vet inte.
Jan: Sista frågan: Hur ser dina dagar ut? Hur gör du nu på dagarna? Sitter du klistrad vid skärmen eller gör du yoga och tar promenader i solen?
Eric: Jag hoppas att du ser yogabilden bakom mig. Det gäller att göra mycket yoga. Vara med och titta på vad som händer, försöka se mönstren. Men som sagt, jag är positiv och jag tror att allt är tillbaka innan midsommar.
Jan: Detta ska bli sjukt spännande att följa. Du Eric, ett stort tack för att du tog dig tid denna söndag förmiddag. Vi kommer pratas vid igen på Patreon, för alla som är med i vårt RikaTillsammans-community. Då blir det tillfälle att följa upp det här. Sedan vet jag att du har svarat på kommentarer på bloggen.
Eric: Ja, jag ska försöka svara på fler frågor där också.
Jan: Jättefint. Stort tack, Eric, så ses vi och hörs snart igen.
— SLUT TRANSKRIBERING —
Relaterade artiklar
Vi rekommenderar även följande relevanta artiklar:
- Corona & Börsen | Har du en fråga du har tänkt på men inte ställt? - Fem tips att komma ihåg och en möjlighet att ställa frågor... ?
- Corona-viruset och börsnedgång - hur kan man tänka? - En reflektion på många läsarmejl med frågor om Corona, börsen och portföljerna
- Henrik Tell, oberoende finansiell rådgivare om börskrisen - Bonus #06 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam
- Hur kan man tänka? | Intervju med LYSAs VD Patrik Adamson - Bonus #05 - Intervju om börsen till följd av Corona-viruset och hur man kan tänka | Reklam för Lysa
Missa inte uppdateringar via vårt kostnadsfria månadsbrev
En gång i månaden skickar vi ut en sammanfattning av de bästa artiklarna, tipsen och avsnitten. Självklart är det kostnadsfritt. Dessutom får du även guldkornen från 10 års bloggande i ett par välkomstmejl. ?