AP7 SÅFA – det bästa PPM-valet för de flesta av oss

Intervju med kapitalförvaltningschefen Ingrid Albinsson om sjunde AP-fonden (AP7)

Ett av de bästa valen man kan göra i sitt premiepensionssparande (PPM) är att välja det statliga alternativet AP7 SÅFA. De har haft en bättre avkastning än de flesta privata fonder i PPM, de har ett aktivt hållbarhetsarbete, en av de lägsta avgifterna, de anpassar sparandet till ens ålder och har riskspridning som ett av sina viktigaste ledord.

Precis som med våra modellportföljer är inte filosofin att vara bäst varje enskilt år. Det går inte. Snarare är filosofin att följa forskningens rekommendationer och ge en genomsnittlig avkastning nära index varje år. Genom att varje år vara medelmåttig kommer man över tid vara bättre än majoriteten av alla andra enligt de flesta vetenskapliga studier.

Särskilt med en så lång sparhorisont som pensionssparandet är, kan man vara ganska säker på att extremt få fonder kommer vara bättre än AP7. Ibland brukar jag beskriva AP7 som en fondrobot för ens PPM-sparande. Det är billigt, automatiskt, evidensbaserat och verkligen en köp-och-glöm-lösning. Att det dessutom kommer vara bättre än allt annat och är statligt är också två stora plus.

För mig personligen är också AP7 SÅFA på ett sätt där cirkeln har slutits på ett fint sätt. Jag började som så många andra med pengarna hos AP7 SÅFA och utgick (felaktigt!) att det man får från början och som är statligt kan ju inte vara bra. Det måste vara mycket bättre att välja själv, välja fonder från proffsen och vara aktiv. Även om jag flera enskilda år slog AP7:an så gick jag över en 5-10 års period inte bättre än vad de gjorde. Något som nedanstående graf från Pensionsmyndigheten också visar. Tyvärr är den från 2017 och jag har inte fått svar från dem än med mer aktuell information.

Jämförelse av AP7 SÅFA med sparare som gjort egna val. Källa: Pensionsmyndigheten, 2017
Jämförelse av AP7 SÅFA med sparare som gjort egna val. Källa: Pensionsmyndigheten, 2017

För några år sedan tog jag det aktiva beslutet att bli passiv igen. Dock med en betydligt högre trygghet och lugn i att det här är det som är bäst för mig och det som kommer ge de flesta av oss bäst odds. I dagens avsnitt intervjuar vi Ingrid Albinsson som är kapitalförvaltningschef för sjunde AP-fonden. Tillsammans med sitt team ansvarar hon för 2 miljoner sparares pengar och ett förvaltat kapital på över 600 000 miljoner(!). I intervjun pratar vi bland annat om:

 • Varför AP7 har gått så bra jämfört med många andra fonder i PPM
 • Hur AP7 arbetar med hållbarhet och påverkan av företag de har ägande i
 • Hur man som sparare bör se AP7 SÅFA i kombination med den allmänna inkomstpensionen
 • Hur de investerar i företag i hela världen likt en global indexfond
 • Hur de även investerar våra pengar enligt Fama-Frenchs femfaktor-modell
 • Hur de resonerar kring riskspridning över tid, så kallad tidsdiversifiering
 • Den minskade vikten av hävstången som de har möjlighet till

Dessutom svarar Ingrid på flera av era läsar- och följarfrågor. Vi har valt att inte fokusera så mycket på den pågående Corona-krisen eftersom AP7 SÅFA har varit det bästa valet i många år och kommer sannolikt vara det även i många år framgent. Anledningarna till det är just det forskningsbaserade synsättet, den låga avgiften (0.09 %), den automatiska nedtrappningen av aktier till förmån för räntor över tid och det statliga uppdraget som man faktiskt har.

Avsnittet är inte sponsrat, ingen ersättning har utgått och det innehåller inte några sponsrade länkar. Vi själva har våra pengar i AP7 SÅFA sedan flera år tillbaka och ser det här som ett avsnitt där vi vill ära dem som äras bör. Samtidigt är det här en av de få ändringar man kan göra i sitt sparande som över tid kan få en väldigt stor betydelse. Historiskt har ett medianavkastningen för ett eget val underpresterat mot AP7 SÅFA med ungefär 3 procent[1, 2]. Om vi gör ett litet tankeexperiment, säger att den genomsnittlige svensken är 42 år gammal, AP7 ska ge ca 7 % per år och den årliga insättningen är 7 000 kr, så kan skillnaden lätt bli över 100 000 kr fram till pensionen.

Vi ber om ursäkt för den något lägre kvaliteten i produktionen än vanligt. Som alla andra försöker vi anpassa oss till rådande situation och vi har inte riktigt fått kläm på det här med digitala intervjuer än.

Tack för den här veckan och på återseende i nästa,
Jan och Caroline
Senast uppdaterad: 2020-04-12

Så här byter du till AP7 SÅFA i din premiepension (PPM)

Sjunde AP-fonden har gjort en kort video som visar hur man gör rent praktiskt för att byta till AP7 SÅFA via Pensionsmyndighetens hemsida:

Nedan följer en guide i text och bild hur du kan göra för att byta till AP7 SÅFA:

Tid som behövs: 5 minuter.

Såhär gör du för att byta till AP7 SÅFA:

 1. Vad du behöver

  För att byta till AP7 så behöver du ha ett digitalt ID. De som funkar är: BankID, Mobit BankID, Freja eID+ och Foreign eID! När du kommer till pensionsmyndighetens sida så ser det ut såhär:

 2. Logga in

  Du klickar då på ”logga in” som är längst upp till höger på sidan, bredvid menyknappen (Se bild 1). Då kommer du till en sida som ser ut som på bild 2.

 3. Logga in del 2

  Där väljer du vilken typ av digitalt ID du vill använda, och fortsätter genom inloggningsprocessen. När du är inloggad ser det ut som på bild 3.

 4. ”Mina tjänster”

  Då går du till mina tjänster, som ligger strax under mina sidor. Då kommer det att se ut som på bild 4.

 5. Byt fond

  Där trycker du på ”Byta fonder” under rubriken ”Min premiepension”. Länken under ”Byta fonder är dessutom en informationssida om AP7 Såfa, så vill du läsa mer kan du göra det där! När du klickat på byta fonder så kommer det att se ut som på bild 5.

 6. Sista steget

  Och då trycker du på knappen uppe till höger där det står ”Byt till IP7 Såfa”. Du kommer då till en sida som visar att du fördelat om hela ditt PPM-sparande till IP7, och då ska du godkänna det genom en signering i det digitala ID:t. Sedan är du klar!

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av avsnittet

För dig som hellre läser än lyssnar eller tittar på avsnittet följer en komplett transkribering nedan:

— START TRANSKRIBERING —

Jan: Tack så hemskt mycket, Ingrid Albinsson, för att du ville ställa upp i det här poddavsnittet. Du är ju vice VD och kapitalförvaltningschef på statliga Sjunde AP-fonden och du har lång erfarenhet inom finansbranschen. 1990, när jag gick på mellanstadiet, då började du i finansbranschen på SEB, Swedbank, Robur och nu på Sjunde AP-fonden. Du har jobbat mycket med tillgångsallokering, så varmt välkommen.

Jag har varit ett stort fan av Sjunde AP-fonden i många år och jag tror att jag har en resa som många känner igen sig i. Först börjar man hos Sjunde AP-fonden för det är det alternativet man får i sitt premiepensionssparande och sedan tror man att man kan göra det bättre. Sedan inser man efter ett tag att det kunde man inte och då kommer man tillbaka, men tryggare i sitt val. Då vet att man har det bästa man kan ha i sitt PPM-sparande. Men kan inte du beskriva Sjunde AP-fonden? För ni har ett ganska tydligt uppdrag.

AP7 förvaltar premiepensionen – en del av den statliga pensionen

Ingrid: Ja, det är ju en sak som vi är väldigt glada för på AP7 att vi har ett tydligt uppdrag. Vi förvaltar premiepensionen, som är en del av den statliga pensionen för de som inte vill välja och känner att det är bra att pengarna ligger förvaltade hos oss.

Jan: Men ofta så tror man – när man är lite ovan eller ny sparare – att det man får från början är dåligt och man ska välja något annat. Alltså ta det till nästa nivå. Men jag upplever att man redan har det som är bland det bästa. Jag såg i er årsredovisning att sedan 2000 har ni 275% utveckling sedan start mot de privata fonderna på 113%. Hur förklarar du det?

Ingrid: Jag skulle säga en sak är att som vi förvaltar premiepensionen är speciellt utformat just för att det är premiepension vi förvaltar. Vi har verkligen tänkt utifrån vad det är för pengar vi förvaltar och för vem. Det tror jag är en av förklaringarna till det hela. En annan förklaring är naturligtvis att vi tittar väldigt mycket på vad det kostar och vad vi får tillbaka i avkastning på kapitalet vi förvaltar.

Det tredje skälet till att det faktiskt har gått så bra i synnerhet sedan 2010 är att den tårtan som vi förvaltar är för de som har hög risk. Vi är exponerade mot globala aktier och tittar vi 10 år tillbaka så har det varit en fantastisk period när det gäller avkastning på många finansiella tillgångar, men inte minst aktier. Så det är klart att det har varit en viktig del i hur vår produkt, sparandet i Såfa, har presterat.

Caroline: Men vänta, kan du inte bara utveckla det första du sa, att ni har funderat mycket på vem ni förvaltar pengarna för?

AP7 SÅFA är ett komplement till inkomstpensionen

Ingrid: Det är alltid så när man har ett sparande och funderar på hur det sparandet ska tas om hand. Då är det dels viktigt att fundera dels på vad det är för pengar och vem jag är som ska ha de här pengarna. Svaret på den första frågan är givetvis att det är pensionspengar. Det är pengar man ska ha på lång sikt. Premiepensionen är också, som jag nämnde, en del av den statliga pensionen. Den statliga pensionen består av två delar: inkomstpensionen – det är den stora delen – och så har vi premiepensionen som är en mindre del.

Av det man sätter av varje månad när man jobbar i Sverige så är det ungefär 15% som sätts av till premiepension i den statliga pensionen. Det gör att vi har utformat premiepension utifrån att det är ett komplement till inkomstpension.

Inkomstpension är ett betydligt mer stabilt sparande och det gör att i premiepensionen kan man ta en lite högre risk. Man kan diversifiera ut sig från inkomstpensionen.

Jan: Det var en stor insikt för mig för något år sedan. Jag tror att ni har riskklass 5 eller 6 i den här Sjunde AP-fonden, men så var det någon som sa till mig att om man ser det som en helhet tillsammans med inkomstpensionen då är det bara riskklass 3 eller något sådant.

Ingrid: Ja, och den insikten är så otroligt viktig, att premiepensionen är faktiskt en del av den statliga pension betalas ut när man blir pensionär. Att just då utnyttja den här diversifieringen är väldigt viktigt. Att man försöker ta en lite högre risk i premiepensionen. Varför ska man göra det? Naturligtvis är det så att det kommer att ge – över tid, på lång sikt – en lite bättre pension än vad jag annars skulle ha haft möjlighet att få.

Är det så att man hade placerat mer i inkomstpension, som är ganska lik ett räntesparande, då blir det över tid en betydligt mindre upparbetad pension när man väl ska gå i pension. Det är väldigt viktigt att vara medveten om.

Jan: Jag kände mig lite fånig. Lönt att jag har haft räntefonder, jag som är typ 40, i PPM. För jag har ju redan sjukt mycket räntefonder i inkomstpensionen. Det blir lite kaka på kaka. Då kan man istället ha full risk i den här PPM-delen.

De olika fonderna AP7 har och hur de hänger ihop

Jan: Men du, jag tänker också så här att när man hör talas om er första gången så är det så lätt att man blandar ihop AP7 Såfa, AP7 Aktiefond, AP7 Räntefond och sedan har ni ytterligare tre alternativ, om jag inte minns fel. Kan du inte bara bena upp det för de som hör detta för första gången?

Ingrid: Ja. För de allra flesta så är det någonting som kallas får AP7 Såfa man har hos oss. AP7 Såfa är ett sparande som är utformat utifrån varje individ egentligen, där vi lägger in en generationsprofil över tiden. Är man ung så har man en typ av sammansättning i sitt sparande och ju äldre man blir så får man en annan sammansättning av sitt sparande. Varför gör vi så då? Det är för att när man är ung så har man väldigt lång tid kvar till pension. Då kan man faktiskt ta en högre risk med sitt sparande och också diversifiera ut sitt sparande i flera tillgångar. Det gör att där har vi väldigt mycket globala aktier.

Men ju äldre man blir så introducerar vi ett räntesparande för att man då behöver ha lite större stabilitet i sitt sparande. Det är fortfarande en tillräckligt hög risk för att ge en bra pension, för det är också så att även när man går i pension så har de allra flesta av oss ganska lång tid kvar som vi kommer att leva på vår pension. Det gör att man inte alldeles för snabbt kan börja spara enbart i ett lågavkastande räntesparande. Men det gör att de allra flesta har Såfa hos oss.

När vi sätter ihop Såfa så består den egentligen av två olika fonder: en aktiefond och en räntefond. Sedan har vi också ett kompletterande val som går att göra där man också kan välja mellan tre olika risknivåer.

En risknivå där man har lite högre risk, som vi kallar för offensiv, en som är mittemellan som är balanserad och ett alternativ med låg risk. Så det förklarar de olika produkterna som finns hos oss. Alla sex produkterna som jag nämnde kan man ha sitt sparande i hos oss, men de allra flesta finns förstås i vår Såfa-produkt.

Förvaltar cirka 50% av Sveriges premiepensionssparande

Jan: Om man har Såfan så minskar ni aktieandelen eller ökar räntedelen med 2-3% från 55 års ålder, tror jag att det är. Hur har ni resonerat där?

Ingrid: När vi har skapat den här produktdesignen så tittar vi utifrån – som vi alltid gör på AP7 – vad man kan lära sig av akademin, alltså akademiska studier.

Det är där vi har lagt grunden för att när man går från ett sparande, som ett rent aktiesparande, till ett annat sparande, kan det vara klokt att göra det över tid.

Det har också väldigt mycket med diversifiering att göra, så att man inte hamnar i en enskild punkt när man byter sitt sparande. Man kan faktiskt likställa det med dagens situation, där en marknad rör sig väldigt snabbt. Skulle man där välja att gå in eller ut ur ett sparande vid en enskild tidpunkt så kan det få ganska stor påverkan på vilket resultat man får. Därför är det alltid bra att också använda tid när man sparar. Att man sparar vid olika tidpunkter över en lång horisont. Det är ett uttryck för vår diversifiering.

Caroline: Jag tänkte bara fråga hur många människor är det egentligen som har den här Såfan i Sverige?

Ingrid: Det är väldigt många, vilket är väldigt roligt för oss naturligtvis. Vi kan se någonstans över 50% av det premiepensionssparande som finns i Sverige, vilket är mellan tre, fyra miljoner någonstans.

Caroline: Jag tänka mig att man sitter och lyssnar på det här nu och tänker jag måste gå in och kolla. Vart ser man om man har Såfa?

Ingrid: Pensionsmyndigheten är den myndighet som mot varje individ administrerar och rapporterar det konto man har. Det är ett ställe där man kan se det. Sedan kan man från Pensionsmyndigheten koppla det till ”minPension” till exempel, som är en rapporteringsmotor skulle jag säga, för alla typer av pensioner man har. Den statliga pensionen är ju en del, som de flesta har.

En annan är tjänstepensionen, som väldigt många har. minPension kan ge en sammanställning av alla de pensionsdelar varje person har. Det är ett väldigt bra sätt om man vill ha en helhetsbild av sin pension. Dels kan man se vilka olika typer av pension det finns: statlig pension, inkomstpension och det man själv har sparat i pension.

Jan: Men själva bytet gör man på Pensionsmyndighetens hemsida. Jag vet också att ni har en video på hemsidan där man kan se hur man byter till Sjunde AP-fonden.

Ingrid: Ja, det stämmer. Skulle det vara så att man vill byta till oss och ha sparandet hos oss, då kan man gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och göra det bytet där.

AP7 kommer inte att bli tillgänglig på Avanza/Nordnet

Jan: Jag har en fråga kring det där med offensiv. Jag älskar er investeringsfilosofi, mycket på grund av att jag har samma, men en fråga som jag alltid får det är varför har ni inte 100% aktier. Då gillar jag att när jag tittar på AP7 Offensiv så tror jag att ni ändå ”bara” har 75% aktier. Det går mot den generella konsensus där ute bland småsparare – inte bland akademiker och proffs, men bland småsparare – som tror att offensiv innebär att det ska vara 100% aktier. Hur resonerar ni kring att ha 25% räntor även i det offensiva alternativet?

Ingrid: Jag skulle säga att de procentuella andelarna som är där… Det här är också för att erbjuda tre olika risknivåer som skiljer sig från det rena Såfa-sparandet. Det är det perspektivet då, sammansatt med andelen fonder, aktiefonder eller räntefond. Där ser vi att då får man tre olika grader på risknivå. Om man vill ha en risknivå någonstans mittemellan eller om man ser att en lite högre eller lägre risknivå är bättre.

Jan: En av de absolut vanligaste frågorna vi har fått är varför är inte de här fonderna inte är tillgängliga på Nordnet eller Avanza. Folk säger att de är så himla bra och de vill ha dem även där.

Ingrid: Det är ju så att vi är verksamma inom Premiepensionen och de fonderna som finns på de privata torgen är fonder som också är tillgängliga för andra typer av sparande, inom tjänstepension till exempel eller också för fri form sparande.

Vårt uppdrag är bara inom Premiepensionen och det är därför tillgängligheten inte finns på alla andra plattformar.

Jan: Så ni har inga planer på att erbjuda AP7 Aktiefond via Nordnet eller Avanza?

Ingrid: Nej, vårt uppdrag är att förvalta pengar inom Premiepensionen. Det är det vi ägnar oss åt.

Stort fokus på att sprida riskerna i många korgar

Caroline: Jag blir väldigt nyfiken på vad som ligger i aktiedelen i de här olika Såfa-alternativen.

Ingrid: Det är i vår aktiefond vi har den största delen av vårt kapital, ungefär 500 miljarder finns där idag. För att tala om strategin, för jag uppfattar att du frågar om vad vi har för strategier i aktiefonden, och man kan säga att i grunden så är hela sparandet i Såfan uppbyggt från att diversifiering är väldigt viktigt och på det ligger vår hållbarhetsprofil. Så vad betyder det för vår aktiefond och strategin?

Det betyder naturligtvis att vi försöker utnyttja diversifiering i så hög utsträckning som möjligt. Det gör att det aktiesparande som finns i aktiefonden är globalt. Det har en bred diversifiering. Och marknadsvägda index brukar man prata om och det här är just en sådan bred global diversifiering, utifrån ett kapitalmarknadsvägt index. Men det är en del av vår portfölj. Vi har också en annan del i aktiefonden som är en mer diversifierande del från den rena marknadsportföljen som vi kallar den för.

Där har vi t.ex. en högre andel tillväxtmarknader i portföljen. Vi har någonting som kallas för faktorpremier och där egentligen en teknik som används där enskilda aktier kategoriseras utefter olika egenskaper, så man systematiskt identifierar ett bolag för att det har kvalitet i sig, eller att det är ett småbolag, etc., etc. Sedan har vi ytterligare en del i portföljen som vi kallar för vår riskhanteringsportfölj, vilket är egentligen är ett systematiskt ramverk som vi använder för att anpassa risken i portföljen. Den anpassningen sker utifrån gällande marknadsförhållanden.

Det är så att när vi pratar om gällande marknadsförhållanden så ser vi hur det ser ut idag jämfört med när vi skapade produkten.

Ser vi att där vi står och går avviker väldigt mycket från den punkten, då anpassar vi risken utefter det. Så det här ska man inte förväxla med att vi tror någonting om framtiden – att det kommer att hända speciella saker. Det här är med bakåtblickande för att anpassa risken i portföljen till rätt nivå.

Varför siar AP7 inte om framtiden?

Jan: Jag tycker detta är superspännande och hade kunnat nörda ganska länge här. Men kan du inte bara förtydliga också det där sista? För det är väldigt många aktörer som väljer att blicka framåt. Varför har ni valt att mer eller mindre inte göra det?

Ingrid: Det beror på att det är alltid väldigt svårt att sia och säga vad som händer i framtiden. Inte minst när det händer. Det är ofta så, särskilt i situationer som nu när marknaden rör sig ganska mycket upp och ner och man funderar på om man ska köpa eller sälja. Det är väldigt svårt att bedöma. Däremot om man lutar sig mot – vilket vi gör – att vi har ett långsiktigt pensionssparande utifrån långa samband, långa historiska utvecklingar, så kan man utifrån det se och designa en strategi för framtiden.

Det är precis det vi gör. Det är därför jag är väldigt noga med att säga att när vi skapade Såfa för våra sparare för 10 år sedan så hade vi en uppfattning om vad som är rimligt att förvänta sig i avkastning i en aktiemarknad till exempel.

Jan: Vad tänker ni där då till exempel? Kan du inte beskriva de här breda antagandena?

Ingrid: De här breda antagandena brukar kallas för kapitalmarknadsantaganden, där man tittar t.ex. på hur räntorna ser ut över långa tidsperioder, vad man kan förvänta sig i avkastning på en aktiemarknad över långa tidsperioder. Och vad man kan förvänta sig om ekonomisk tillväxt och inflation, etc, etc. Det ligger sedan till grunden för hur vi har anpassat sparandet och doserat risken i sparandet.

Om man tittar på väldigt långa tidsserier på aktiemarknaden till exempel så ser man att aktiemarknaden överavkastar mot en ränteplacering över långa tidsperioder och det är precis det – om man går tillbaka till när vi pratade om inkomstpensionen och vad inkomstpensionen kan ge – som ger ett stöd. Att man kan diversifiera via då lite mer riskfyllda placeringar få någonting tillbaka och därmed också få en lite högre pension än man annars skulle ha haft. Men det grundar sig naturligtvis i att man tänker att man har ett långsiktigt sparande och att man kan behålla det här sparandet över en lång tid.

Global marknadsexponering istället för homebias

Jan: Ni skrev också i årsredovisningen – du har varit inne på detta flera gånger – att diversifiering är den enda gratislunchen inom finans. Om jag förstår det rätt har ni då en global marknadsviktad portfölj som… Kan man säga att det mer eller mindre är en indexfond?

Ingrid: I flera delar är det en indexfond, där vi på så sätt skapar den här breda geografiska placeringen och det gör vi för att det är ett kostnadseffektivt sätt att få placeringen på. Men det är inte att likställa med att hela sparandet är en indexfond. Det är här de andra delarna är väldigt viktiga och kommer in att vi också har diversifierande delar i portföljen. Att vi också har en riskhantering över tid.

Jan: Jag tänker att vi ska dyka ner och nörda lite. De här bolagen, köper ni dem direkt? Det är ganska vanligt att man använder något annat fondbolag. Men köper ni de här aktierna direkt? Jag tror det är 3 000 bolag som ni har på er hemsida.

Ingrid: Vi placerar inte i fonder på det viset. Däremot använder vi många leverantörer som hjälper oss att göra saker som vi vill ska ske i portföljen. Så vi jobbar med många av de största kapitalförvaltarna i världen. Varför gör vi det? Jo, vi vill naturligtvis använda den kompetens och de resurser där de gör bäst nytta. Om vi hade handlat varje papper själv hade man även i en handel behövt använda en börs och det här är precis på samma sätt. Så vi köper våra aktier via förvaltarna, men det är samma sak som att vi köper de själva, kan man säga.

Även i diversifieringen så tar AP7 hänsyn till inkomstpensionen

Jan: En intressant grej som vi har diskuterat mycket på bloggen är exponeringen mot Sverige. Jag har för mig att när jag tittade på era dokument här i höstas, när jag själv satt och funderade på den här frågan, så tror jag att ni följer verkligen en marknadsviktad exponering mot Sverige på 1%. Medans det finns vissa som argumenterar för att man ska homebias och ha en större exponering mot sin hemmamarknad än vad ett globalt marknadsviktat index anger. Hur resonerar ni i den frågan?

Ingrid: Vi väljer ju en marknadsexponering och det går tillbaka till att vi tror att det är bra med en bred diversifiering och att en marknadsportfölj är så effektivt sammansatt som möjligt. Inte minst ur ett diversifieringsanseende så är det så att inkomstpensionen är väldigt starkt beroende av Sverige.

I och med att vi inte placerar så mycket i Sverige så blir det också en diversifiering till inkomstströmmar och företag i andra länder; inte bara svenska företag.

Sedan kan man säga att i Sverige har vi ett näringsliv som är väldigt exportorienterat med stor geografisk spridning, men när det gäller homebias eller inte så har vi får våra sparare valt diversifiering som ska vara väldigt stor, därmed ett globalt kapitalmarknadsvägt sparande. I de sammansättningarna är Sverige som enskild del ganska liten.

Sjunde AP-fonden och den berömda hävstången

Jan: En annan sak som jag tror att många med ett stort ekonomiskt intresse associerar med er är det här med hävstången. Men jag vet också att ni har försökt tona ner den här hävstången över tid. Kan du inte både beskriva hur ni har jobbat med hävstången och vad er tanke är? Jag vet att ni ville tona ner detta i den senaste årsredovisningen. Eller, jag upplevde det så.

Ingrid: Hävstång är någonting som vi har och för oss är det ett verktyg vi använder för att anpassa risknivån i portföljen. Ett skäl till att – som du beskriver det – det uppfattas som att det har tonats ner är att vi har diversifierat portföljen till flera strategier och tillgångar. Som jag nämnde så har vi också en diversifieringsportfölj och det är egentligen ett annat verktyg som gör att vi inte är lika beroende av att bara ta risk utifrån hävstång.

Det finns fler verktyg helt enkelt som vi kan använda. Vi kan exempelvis öka andelen småbolag i portföljen eller vi kan öka andelen kvalitetsbolag i portföljen.

Det ger egentligen samma resultat för riskanpassning, men det ger oss också en större flexibilitet för att vi kan anpassa sparandet i portföljen på ett bra sätt. Det här gör vi i grunden för att vi hela tiden vill ha en så bra sammansättning i portföljen som är så effektiv som möjligt. Vad vi menar med effektiv? Jo, att för den risk vi tar vill vi få högsta möjliga avkastning tillbaka.

Jan: Och de här andra bitar då? Om vi bortser från den globala aktiespridningen, vad är det för delar? Jag tänker till exempel att på hemsidan så står det private equity eller andra delar.

Ingrid: Vi försöker hela tiden vara ganska tydliga och enkla. Private equity är en del. Det är olistade innehav. Det vi vill åstadkomma är att i det vi handlar av den listade marknaden är alla företag som ligger ute men vi har också väldigt många företag som inte är på de olika börserna i världen och ger naturligtvis också vinster och värden som vi vill att våra sparare ska kunna ta del av. Vi har småbolag i portföljen och den globala exponeringen har tidigare inte omfattat småbolag. Man kan begränsa det till att vara stora och medelstora bolag.

Det finns även väldigt mycket småbolag i världen som också skapar värden som spararna kan ta del av.

Ett annat sätt där vi har en del i portföljen är just de här faktorpremierna där man inte sätter ihop bolagen på samma sätt, för att i ett globalt aktieindex så sätts bolagen helt enkelt samman av dess värde på en stor marknad. Men det kan finnas skäl att sätta ihop bolag utifrån andra faktorer som kvalitet eller vad man för tillväxt eller vad det nu är för någonting.

Beskrivning av faktorportföljen hos AP7

Jan: Vi gjorde ett avsnitt om Fama-French faktorerna för ett tag sedan. Använder ni allihop? Det vill säga små versus stora, tillväxt versus value, osv.

Ingrid: Ja, stämmer. Vi använder de här fem faktorerna man brukar tala om i Fama-French när vi sätter samman vår faktorportfölj. Det är bland annat värdefaktor, det är kvalitetsfaktor, det är låg-beta-faktor , det är momentumfaktor och småbolag.

Jan: Hur stor skulle du säga att de här delarna är gentemot varandra?

Ingrid: När vi gör våra exponeringar i strategierna menar du? Det är också en väldigt bra fråga, för faktorexponeringen till skillnad från breda kapitalmarknadsvärden där index är kan skilja sig ganska mycket. De är inte lika standardiserade. Det gör också att de är – som vi har sett på det här – sammansatta både utifrån hur själva faktorerna är definierade, hur man kan få exponeringen i marknaden men också utifrån vem vi är och hur vi kan bära risk i de här. Det kan variera. Det är det enkla svaret på det.

Det finns ingen fast standardisering på samma sätt som i kapitalmarknadsviktade indexen.

Caroline: Jag undrar litegrann, för jag får uppfattningen av att ni jobbar jättemycket. Hur många är ni och hur mycket tid lägger ni på detta? Jag känner att jag får jättemycket för mina pengar. Jag hör det, men jag undrar också hur ni jobbar en vanlig dag liksom.

Ingrid: Som jag sa är AP7 en ganska liten organisation. Vi är ungefär 36 personer som jobbar på kontoret, men vi har väldigt många leverantörer, som i allmänhet är stora internationella banker som naturligtvis har många människor och mycket resurser bakom sig. Så det är helt sant som du säger, att det läggs otrolig mängd resurser på att skapa ett bra sparande för våra sparare.

Stort fokus på ett aktivt hållbarhetsarbete

Jan: Vi har fått så mycket läsarfrågor. Alltså, folk har verkligen längtat efter er här. Så jag tänker att vi ska ta några läsarfrågor.

”Hur ser hållbarhetsarbetet ut i fonden? Specificera gärna om det är någonting som ni tar avstånd från i samband med investeringar och vilka förbättringsområden ni ser för framtiden gällande hållbarhet.”

Läsarfråga från Karin

Ingrid: Det var en väldigt bra fråga, för hållbarhet är en väldigt viktig fråga för AP7 och har varit så ända sedan vi startade 2000. Vi bedriver ett väldigt aktivt ägararbete och vi har också under de senaste åren växlat upp det här och lägger mycket kraft på vad vi kallar för temaarbete. Vi försöker också omsätta det här naturligtvis i de investeringar vi gör, där vi har som en målsättning att i allt vårt arbete väga in det här. Det sker alltid naturligtvis med beaktande av att vårt primära uppdrag som är det utlovade pensionsåtagandet. Det går alltid först.

Men vad gör vi då? Ända sedan vi startade 2000 så har vi en bas som utgår ifrån ett normativt ramverk av internationella demokratiska principer. Här jobbar vi med många traditionella verktyg inom området, till exempel att vi röstar i bolagen. Precis som du nämnde tidigare så har vi ganska många bolag, så det blir att vi är aktiva på väldigt många bolagsstämmor, etc. Vi har bolagsdialoger inom olika områden, vi lägger motioner, och så vidare.

Sedan jobbar vi, vilket kanske är någonting som är väldigt lätt att ta till sig, att vi har exkluderingar av vissa bolag som då inte alls investerar i.

För oss så kännetecknar det mer att det är en viss miniminivå på vad som är minst acceptabelt. Vi vill gärna att alla bolag egentligen finns och att vi inte ska behöva exkludera några bolag. Och sedan som sagt, det vi har gjort under de senaste åren är att vi jobbar runt olika teman i portföljen. Varje tema kan jag säga rullar i tre år då vi försöker åstadkomma vissa saker.

Dedikerat fokus med treåriga portföljteman

Ingrid: Det senaste temat vi har jobbat med nu är klimatomställning. Tidigare har vi jobbat inriktat på vatten, arbetsvillkor, hur man kan få transparens och tydlighet i mätning inom våra private equitybolag; hur man jobbar med hållbarheten. Det här är en väldigt viktig fråga för oss och vi jobbar med det på många olika sätt.

Jan: Har ni sett något konkret resultat som ni tänker att detta är vi stolta över? Att så här tänkte företag före och efter vår påverkan.

Ingrid: Absolut. Vi ser ju det. AP7, vi är väldigt stora och har innehav i väldigt många olika bolag världen över. Det vi gör utifrån det är att vi också försöker jobba mycket tillsammans med andra stora investerare. Naturligtvis kan vi på olika sätt se resultat av det här och vill man veta mer om det här skulle jag säga att man ska gå in och titta i vår hållbarhetsredovisning. Där berättar vi om väldigt många olika projekt vi har varit inne i och förslag där vi har försökt få fram bättre rapportering från bolagen på olika sätt.

Jan: Väldigt många frågor här har varit utifrån då typen som till exempel Sebastian på Facebook som undrar:

Hur ni ser de på potentialen att bli en stor ägare i många bolag som ni investerar i?

Sebastian

Det har varit mycket diskussion kring det med andra passiva indexfonder som t.ex. Vanguard och Blackrock. Att de är jättestora men att de inte tar något ansvar. Jag upplever att egentligen gör ni precis tvärtom.

Ingrid: Precis. Även fast vi i ett avseende försöker att skaffa oss exponeringar på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt, vilket är passiva investeringar, så försöker vi vara så aktiva i vårt ägararbete som möjligt i de bolagen vi har. Där är vi aktiva utifrån att vi är stora ägare världen över och utnyttjar den möjligheten vi har. Här är det också viktigt att säga att beroende på vilken aktör man är, vilken typ av sparande man har, så finns det många olika sätt att påverka på också. Det här försöker vi göra utifrån vilka vi är och hur vi kan påverka i våra placeringar.

Caroline: Men tittar ni någon gång på hur andra länders pensionsfonder gör eller inspireras av hur de tänker?

Ingrid: Absolut. Information är otroligt viktigt. Kunskap är A och O för oss. Vi söker hela tiden den kunskap som finns att få tag i där ute. Ett sätt att få den kunskapen är att ha samarbeten med andra pensionsfonder och i och med att vi har ett stort globalt kapital så betyder det att vi har väldigt mycket kontakter ute i världen, väldigt många dialoger och samarbeten, utbyter erfarenheter, kunskap på olika sätt inom olika områden. Inom hållbarhetsområdet, inom rena strategier, inom alla möjliga delar som är viktiga i kapitalförvaltning.

AP7 använder även en tidsdiversifiering

Jan: Jag måste säga, jag som har suttit och läst era årsredovisningar, att normalt sätt är en årsredovisning ganska trist att läsa, men de första 30 sidorna från er redovisning 2019 är superintressanta. Där har ni intervjuer med t.ex. Paolo Sodini, som vi också gjorde ett avsnitt med. Det är ett tips till dig som lyssnar och tittar: läs den senaste årsredovisningen. Fram till sidan 31 är den jättebra, sedan blir den ganska formell.

”Investeras mina pengar som en engångsinsättning i fonden vid ett visst datum varje år?”

Fråga från Mathias på Facebook

För jag misstänker att det är så att i December eller så kommer alla PPM pengar och så får ni en jättepåse med pengar. Ställer inte det till det lite?

Ingrid: Avsättningen för ett enskilt år för varje person betalas ut i december varje år. Så vi investerar pengarna när de kommer till oss, naturligtvis. Sedan kommer det också vid några andra tidpunkter lite ytterligare pengar som tillhör varje person. Men i huvudsak kan man säga att det är avsättning in i systemet en gång per år och då kan man tycka att det kan vara en utmaning. Men jag skulle säga att det här är också en sak som är väldigt bra, för att det blir även en tidsdiversifiering i sparandet.

Man sparar en gång per år. De flesta har säkert hört att det är bra att månadsspara, att man gör det hela tiden för man köper och säljer vid olika tillfällen, och så är det också med det här.

När man sätter av en gång per år så sprider man ut över sin livstid både när man sätter in pengarna och även när man kommer att ta ut pengarna så småningom så kommer man göra de här uttagen inte alla vid ett tillfälle. Det är alltid bättre att diversifiera och sprida ut när man gör saker.

Jan: Ni pratade även om tidsdiversifiering i årsredovisningen. Att det handlar inte bara om att ha diversifiering i olika typer av tillgångar eller olika delar inom ett visst tillgångsslag, utan man ska även diversifiera över tid.

Caroline: Det har inte jag tänkt på ens.

Användandet av olika verktyg tar alltid hänsyn till risken i portföljen

Jan: Jag har inte heller haft ordet för det, men det makes sense. Vi jättemycket frågor, så vi får göra ett återbesök här till det där med hävstången. Mattias och Robin och en massa andra på Facebook undrar om du kan beskriva hur själva belåningen fungerar, när väljer ni den, hur mycket går ni upp till, varför lånar ni USD och inte svenska kronor… Du får gärna väva ut lite kring den där hävstången, för det verkar vara ett väldigt kärt barn när vi pratar med läsarna och lyssnarna.

Ingrid: Det går tillbaka till att det är ett verktyg för att anpassa risken i portföljen. Det vi vill åstadkomma är att få en sammansättning av den risken vi tar i ett globalt, brett sparande. Globala aktier. Anledningen till att den är i dollar är dels att det inte är i svenska kronor, vilket gör att den är diversifierad, men det beror också rent tekniskt på hur marknaden för den här typen av investeringar ser ut.

Det är en sammansättning både av att få den bästa exponeringen men också ganska tekniska skäl.

Jan: Har ni alltid samma? Om jag lägger in en hundralapp så investerar ni 120 kronor. Eller kan det ibland vara 100, 125 eller 135 kronor? Vad är det som bestämmer nivån? Eller är det så att ni tänker att nu har det varit Coronakris och nu har börsen fallit med 30%. Nu är det ett bra tillfälle att köpa. Hur går resonemanget?

Ingrid: Då behöver jag ta tillbaka det här till när du frågade tidigare att vi har tonat ner. Det viktiga när man sparar i fonden är vilken risk totalt sätt det är i fonden och den risken är en sammansättning av olika delar. Dels vår globala aktieexponering och dels den risken som kommer via verktyget hävstång, men också en konsekvens av risken i de andra exponeringarna vi har. Därför behöver man egentligen inte titta så mycket just bara på hävstången. Det är helheten i portföljen som anger vilken risk jag har i mitt sparande.

Det är väldigt viktigt att ta med sig det att det är flera delar i portföljen som bidrar till den risken som finns i portföljen. Man kan inte bara titta på en del och få en bild av risken i portföljen.

Caroline: Jag upplever att det finns många delar av den här risken. Det är det du säger.

Ingrid: Ja, precis.

Jan: Och att man måste titta på hur de olika delarna hänger ihop. Hur hänger aktierna ihop med de onoterade bolagen eller de små bolagen och hur hänger detta ihop med inkomstpensionen.

Mer om riskhanteringen i AP7

Caroline: Men hur räknar ni ut den risken? Jag gissar att ni har någon algoritm eller någonting. Det verkar så komplicerat.

Ingrid: Man brukar tala om att olika tillgångar har olika volatilitet och så sätter man samman det i en portfölj och beroende på hur väl de här delarna verkar tillsammans får man en diversifiering. Då är vi inne på kärnan i portföljen, att ju bättre de här delarna i portföljen verkar tillsammans, desto mer får jag ut för varje riskenhet jag tar i portföljen. Det är precis det vi tittar på: olika tillgångars avkastning och volatilitet och hur fungerar de tillsammans i portföljen.

Sedan skulle jag också vilja lägga till med när vi då tittar vilken risk har vi i portföljen. Här kommer vi tillbaka till över långa perioder behöver man en risk för att få en viss pensionsuppbyggnad helt enkelt. Man måste ta risk i sin portfölj för att inte bara få den avkastning ett riskfritt sparande skulle ge.

Det är vår utgångspunkt: hur ska vi kunna skapa en pension när man är 65 som är bra och trygg när man går i pension?

Sedan lägger vi på, över tiden, det vi kallar för riskhanteringsportföljen, alltså vårt riskramverk där vi kan variera risken beroende på. Det här är baserat på ganska långa perioder när vi tittar på det, så det är ingenting vi ändrar på hela tiden. Men det är klart, i vissa perioder anpassar vi risken.

Tittar man på hur vi har agerat så redan för några år sedan, 2015-2016, såg vi att det var lämpligt att anpassa risknivån, vilket vi gjorde i två steg. Det har inneburit att vi under en period har haft en lägre risk. Ungefär en risknivå i linje med vad ett globalt aktiesparande ger i vår portfölj, under de sista ett till ett och ett halvt åren.

Jan: Jag kan bara inte sluta tänka på den där tittarfrågan vi fick in om varför ni inte finns utanför premiepensionen också. Jag upplever att ni gör detta så himla, himla bra. Man ser detta i undersökningarna som t.ex. Pensionsmyndigheten publicerar, att sparare som inte har gjort något val utan behållit pengarna hos er har tjänat väldigt mycket i både procent och absoluta kronor än vad de andra har gjort.

Ingrids tre viktigaste spartips till småspararen

Jan: Om du skulle – det kanske blir svårt för dig att prata om – men vad upplever du när du tittar… Kanske inte så mycket från AP7:s perspektiv, men vad är vanliga misstag som du skulle ge dina barn tre bästa tips om, eller kanske en kär vän, att om du ska tänka på sparande då är det de här tre grejerna du behöver få rätt på. Vad skulle du säga då?

Ingrid: Den första som är väldigt viktig är svaret på frågan ”Vad ska jag ha pengarna till?”. Är det långa pensionspengar eller är det pengar som jag vill kunna använda inom en period på ett till tre år? Är det långa pengar, då kan jag investera i aktier, och jag behöver egentligen inte bry mig så mycket om vad som händer på vägen till jag ska använda dem. Är det däremot korta pengar så kan jag inte sätta dem i aktier på samma sätt, för då kanske jag behöver dem precis när aktiemarknaden har en av sina sämre perioder, om jag inte har tur så att det är en av de bättre perioderna. Så det är en första väldigt viktig fråga.

Det andra är diversifiering, alltså att man inte bara investerar i en typ av aktie eller en typ av marknad. Också väldigt bra. Den tredje är, när jag väl har skaffat mig en bild av att jag har vill ha en långsiktig placering, någon gång då och då gå in och titta, för marknaderna rör sig ändå.

Kanske en gång per år gå in och titta på om man har den sammansättning av räntor eller aktier som man vill ha, eller behöver jag ombalansera portföljen.

Det är också ganska bra. Säg att jag har bestämt att jag vill ha hälften aktier, hälften räntor, och då gå in och titta en gång per år för att se om det är så det ser ut eller om jag behöver göra någonting så att jag har 50% aktier och 50% räntor. Vi brukar kalla det där för att rebalansera portföljen. Tänker man på hur premiepensionen är uppsatt så är det just det som händer en gång per år. Då går man in och tittar en gång per år på varje persons konto hur mycket räntefond har jag och hur mycket aktiefond har jag och så ser man till att göra den anpassningen en gång per år.

Jan: Har du någon tumregel för hur man kan tänka kring just fördelning mellan aktier och räntor?

Ingrid: Nej, det är väldigt mycket styrt av vem jag är och vad ska jag ha pengarna till. De två sakerna är väldigt viktiga att ta med sig när man bestämmer vad man har för fördelning, om det så är aktier eller räntor eller vad det är för någonting. Det tredje som jag också nämnde här inledningsvis, som vi också jobbar mycket med naturligtvis, är vad kostar det sparandet vi har – vad får jag? Kostnaden är viktig. Ibland så får man någonting tillbaka för det man betalar och det är jättebra. Men det är just viktigt att titta på vad får jag och vad hur mycket kostar det.

Tips om boken ”Tänka, snabbt och långsamt”

Jan: Jättebra. Vi brukar alltid avsluta med att fråga om du har någon bok som du vill rekommendera. Det kan vara skönlitteratur och behöver inte handla om riskparitet, utan det kan vara precis vad som helst.

Ingrid: Jag skulle säga boken ”Tänka, snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman. Det ger en förståelse för att vi som människor ofta tänker väldigt snabbt, men att ibland kan det också vara bra att tänka lite längre. Inte minst när det gäller pension.

Jan: Ingrid, ett fantastiskt stort tack för att du har tagit dig den här tiden och svarat på både våra och andra läsarfrågor. Jag tror verkligen att jag pratar både för mig själv och väldigt många av våra följare när jag säger ett stort tack för det jobbet som ni gör. Att ni tar hand om våra pensionspengar och för mig känns det ännu bättre att vi har våra pengar hos er. Särskilt när man också hör hur mycket tankemöda och hur mycket jobb som ligger bakom. Så ett fantastiskt stort tack.

Ingrid: Tack så mycket själva.

Rekommenderar verkligen att läsa AP7:s årsredovisning

Jag vet att det här kan vara lite nördigt, men jag rekommenderar verkligen att läsa AP7:s årsredovisning. Inte siffrorna och hur det har gått för företaget, utan resonemangen kring investeringsfilosofin, intervjun med förvaltarna och inte minst professorerna. Bland annat är Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm med och för kloka resonemang. Det är inte varje dag man hittar en årsredovisning där det till och med på framsidan står:

Diversifiering är en av de viktigaste filosofier vi har.

Jag tror att du med stor sannolikhet kommer att gilla det som de skriver. ?

Läs sjunde AP-fondens intressanta årsredovisning
Läs sjunde AP-fondens intressanta årsredovisning

Om du läser den, kommentera gärna vad du tog med dig från den. Är lite nyfiken nämligen. ?

Relaterade artiklar

Vi har skrivit om sjunde AP-fonden ett par gånger tidigare på bloggen:

Vill du får tips som det här till din inkorg?

En gång i månaden skickar vi ut vårt nyhetsbrev, som självklart är kostnadsfritt, med bloggens bästa artiklar och tips. Dessutom får du de guldkornen från 10+ års bloggande i ett par välkomstmejl. ?

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

63 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Du kan byta från såfa. Omfördela gör du själv på pensionsmyndigheten. Antingen tar du 100 % aktiefond eller den fördelning du själv vill ha.

  Gravatar för användaren
  Maja
 2. AP7 Såfa börjar placera mer i räntor efter 56 års ålder. Om man inte vill ha mer räntor i den unga åldern, vad bör man välja då?

  Gravatar för användaren
  Nina
  1. Hej Nina!

   AP7 Aktiefond om du vill fortsätta ha 100% aktier med hävstång.

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 3. Hej,

  Först och främst tack för allt arbete med bloggen och podcasts. Jag har lyssnat på alla avsnitt och ni har hjälpt mig att komma igång med månadssparande på 20K i Lysa. Jag tror att det kommer betyda jättemycket för mig när jag blir äldre så tack på förhand från mitt äldre jag!

  Jag har gjort några antaganden om AP7 som jag är nyfiken på om andra har tänkt likadant kring.

  AP7 aktiefonden är liiite billigare än AP7 Såfa.
  AP7 Såfa viktar om från 100% aktiefond till varianter med lägre risk ju äldre man blir efter 55 års ålder.
  För oss som är under 55 blir det därför billigare att välja aktiefonden för samma innehav, så kan man byta till Såfa när man är 55.

  Stämmer detta eller har jag missuppfattat biten med att man får samma innehav?

  Gravatar för användaren
  Alvar
  1. Nej, det blir inte billigare att välja AP7 Aktiefond framför Såfan. Såfan är exakt detsamma som AP7 Aktiefond tills man är 55.

   Gravatar för användaren
   Tale
   1. Tack för svar, jag tror du har rätt.

    När jag nyligen valde på pensionsmyndighetens hemsida var Såfas avgift utskriven som lite högre. Kanske 0.09% ist för 0.08% på aktiefonden, det var därför jag resonerade såhär och valde aktiefonden. Jag tänkte att de tog betalt för att vänta på att man blev 55 ungefär. Men nu när jag loggar in igen och kollar så ser jag att avgiften på Såfa är 0.04 – 0.08%. Så nu blir ju tolkningen en annan…

    Avgifter:
    Aktiefonden: 0.08%
    Räntefonden: 0.04%
    Såfa: 0.04 – 0.08%

    Det tolkar jag som att under 55 kostar Såfa 0.08% eftersom den motsvarar aktiefonden, och sedan trissas det ner mot 0.04% när de balanserar över mot räntefonden när blir äldre.

    0
    Gravatar för användaren
    Alvar
 4. Jag hörde avsnittet och är inte imponerad alls.
  Jag kan säga med säkerhet att Såfa använder sig av lån/hävstång kalla det vad ni vill i börshandeln ger inte ett bra intryck.
  Det är en desperat handling, mycket små marginaler som gör att man behöver använda sig av hävstång, dessutom mycket kortsiktiga ryck och detta görs med skattebetalarnas pengar. Det innebär att om du har tex 100x levrage och det går bakåt någon dag så är dom inne med 100x i nedgång också.
  Det är slutet för Ppm, med säkerhet.
  Undrar hur mycket Såfa hade i börsen med 1000x hävstång när börsen rasade..

  Det är inte börsen som rasar, det är någon som tar dina pengar i andra änden.
  Så alla goda råd att sitta lungt i båten osv är rent skitsnack.
  Det är så grymt låg kunskapsnivå ifrån det verkliga livet här.

  Men ta era hinkar och sitt i båten och gör alla andra rika på era hårt skattade pengar duktigt.

  Buuuuu

  Svara
  27
  Gravatar för användaren
  Martin Yndell
  1. Att hävstången var något nytt för dig förvånar mig ? Och sen påstår du att det är grymt låg kunskapsnivå här…
   Hur investerar du själv är vi nog många som undrar ?

   Gravatar för användaren
   Håkan
  2. De hade en hävstång på 1.25 x och självklart sitter AP7 såfa still i båten. Annars skulle de missa en uppgång efter varje nedgång vilket de inte gjort. Du får det att verka som att de daytradar med pensionspengar lol. Nej de investerar långsiktigt med hävstång.

   Gravatar för användaren
   Aen
 5. Hej, jag inser att jag borde byta till ap7 såfa eftersom mitt nuvarande val presterat betydligt sämre. Novis som jag är blir jag dock lite fundersam – är det läge att byta precis nu eller borde jag vänta lite tills läget på börsen osv stabiliserat sig lite? Förstår inte riktigt vilka konsekvenser det ger om jag byter just nu i Corona-tider (jag är 40 år) Gör jag någon förlust i samband med bytet? Tack för en riktigt bra podd o blogg!

  Gravatar för användaren
  Mia
  1. Jag bytte bort AP7 mot LF global innan coranakrisen. Med hävstång riskerar den att falla mer i dåliga tider. Vet inte hur AP7 Såfa fungerar.
   Ändrar du inte risken i portföljen är det nog bara att byta direkt.

   Gravatar för användaren
   Willy
  1. Verkligen, hade varit intressant att höra en diskussion om de punkter där Jan och AP7 skiljer sig, istället för att de konstaterar att de tycker samma.

   Gravatar för användaren
   Martin
 6. Det skulle ställts lite kritiska frågor, vad AP 7 tycker om att regeringen/pensionsmyndigheten vill minska fondvalet till 10-20 valbara fonder Och att AP 7 skall få välja vilka som skall få vara med. Man kan bli mörkrädd för mindre

  Gravatar för användaren
  Superleeds United
  1. Det räcker med 10-20 riktigt bra indexfonder. Vad behöver man mer?Du behöver inte vara mörkrädd.Ppm är så liten del av det hela sparandet.Privat kan du välja 2 tusen fonder och rena aktier.Där kan du tjäna stora pengar jämfört med den lilla delen Ppm som vi får vanliga arbetare.Varför litar du inte pånstaten när vi har aldrig haft det bättre här i Sverige än vad vi har idag?Varför är folk så neggativa i Sverige?
   Mvh.Jack

   Gravatar för användaren
   Jack
   1. Varför litar man på staten, skulle jag vilja fråga stället.

    5
    Gravatar för användaren
    Willy
   2. Jag litar inte på staten, är väl bara att kolla allmänna pensionen och hur lite extra man har efter helt arbetsliv jämfört med att gå på bidrag.

    4
    Gravatar för användaren
    Superleeds United
   3. Jag tycker det är bra att det finns valfrihet, de 4 fonder jag har i PPM skulle jag nog inte köpt privat dåde kostar en del men i PPM är rejält rabatterade

    0
    Gravatar för användaren
    Superleeds United
  2. Hej
   Du har både rätt och fel Jag tror många kan för lite om det dom köper
   samtidigt går det ju över dom som kan hur marknaden fungerar
   Jag håller nog med Jack lite även om jag inte själv gillar Indexfonder
   Dessa pengar skall ju skydda vår framtida pension
   VH
   LASSE

   Svara
   16
   Gravatar för användaren
   Lars Håkansson
  3. Att leva på bidrag är inte samma sak som om du har haft jobb och lön hela ditt liv.Du hade möjlighet att spara en ganska bra del av lönen i indexfonder långsiktigt och på så sätt kunna bli miljoner efter 40 års i arbetslivet. Problemet är att folk när de har ganska bra med pengar överkonsumerar och inte sparar något privat för framtiden och pensions livet. Vi tjänar bra här i Sverige och alla kan spara en del av lönen. Du kan inte jämföra Sverige idag då majoriteten får flrsta jobb när de är 26-28år och många studerar ännu längre och börjar jobba ganska sent i livet,jämfört med innan långt tid tillbaka när majoriteten började jobba redan vid 19-20 årssåldern. Då hade man mycket mer pengar i stads kassan och mer inbettald skatt redan från 19 årsåldern. Då är det inte så konstigt att pensionerna var bättre och högre då. Tänk lite lågisk.Att leva på bidrag är ingen höjdare och man blir inte så rik på det jämfört med jobb och månadslön och månadssparande långsiktigt.
   Mvh.Jack

   Gravatar för användaren
   jack
   1. Hej Jack
    Jag vet inte vad jag skall svara Du har ju rätt i allt du skriver
    Jag är själv en gammal Gubbe som Aktie sparat i 46 år
    även i företag jag jobbat i Jag kanske inte är jätteförtjust
    i Index produkter kan bero på att det är ganska nytt ser det
    lite som en Pyramid som skuter vissa företag uppåt
    tror det det funkar bättre Globalt än land vis
    i Japan består index till 70% av Banker
    Det var roligt höra dina kloka åsikter
    VH
    LASSE

    18
    Gravatar för användaren
    Lars Håkansson
   2. Nu får du bestämma dig. Du skriver högre upp i ditt inlägg att vi aldrig haft det bättre i Sverige än vad vi har idag. Och sen i ovan inlägg skriver du att vi ”då” hade mer i statskassan och att pensionerna var bättre och högre ”då”

    0
    Gravatar för användaren
    Håkan
   3. Hej Jack! Problemet är att jag inte är intresserad av varken index eller AP7, jag är kräsen och vill ha något som slår index historiskt. Fastighet, teknologi, investment och utdelning är min melodi, sedan om folk vill ha index omäch Ap7 fine, men stoppa inte valfriheten

    0
    Gravatar för användaren
    Superleeds United
   4. En stor del av problemet är att allt mindre skall försörja allt fler. Det förra systemet innebar att alla skulle arbeta 45 år. Då gick det runt.
    Nu har det kommit väldigt mycket människor som inte bidragit till systemet. Därför kollapsar det.
    Läs gärna vad Assar Lindbeck skrivit.

    4
    Gravatar för användaren
    Willy
   5. Hej Jack
    lite roligt dina komentarer du har för det mesta rätt det är
    bara några siffror 0m pensionen
    det gamla systemet gäller 20 onde delar födda mellan
    1934 och 1955 ex är du född 1945 har du 9/20 delar i det
    gammla systemet är du född 1955 eller senare har du 0 i det gamla
    systemet det gammla systemet räknas 30 år där dom räknar
    dom 15 bästa enligt Basbelopp högsta tror jag är 7.5
    det nya systemet är över 40 år altså sämre
    Jag hoppas alla siffror är rätt men man kan ju inte vara 100 % tig
    för då är man stöddig PPM är jätteviktig för alla yngre
    Vänliga Hälsningar
    LASSE

    34
    Gravatar för användaren
    Lars Håkansson
  4. Du behöver bara två fonder. En gratis global indexfond. Och en gratis korträntefond med svenska statsskuldväxlar.

   Övrigt utbud är bara finansmarknaden som försöker lura dig på pengar utan att leverera något mervärde

   Gravatar för användaren
   Jùha
   1. Vilken global indexfond är gratis?

    0
    Gravatar för användaren
    Rickard
 7. Tack för att du ville vara med i podden Ingrid, det var mycket uppskattat.

  Jag hade gärna hört mer ingående om de olika strategierna, det är det som jag tycker är mest intressant.
  jag tycker att svaren var Väldigt generella och svävande.
  Man fick liksom inga handfasta tips som att när räntan ökar/minskar så gynnas denna eller denna strategin mer eller mindre och då agerar vi så här och varför.
  Vi fick inte veta hur stor andel varje strategi är och varför och under vilka förhållande, det tyckte jag var väldigt synd…

  Men visst, jag förstår, som myndighet får/kan man kanske inte nämna det för att det kan uppfattas som rekommendationer och missgynna/gynna aktörer på marknaden som har en annan strategi. Det kanske inte ens går att säga eftersom marknaden är slumpmässig.

  Ett svar som inte gavs heller på frågan. Vf finns ni inte på Avanza/nordnet. Där borde man väl svarat att som myndighet så ska vi inte konkurrera med privata aktörer.

  När hon pratar om diversifiering så håller jag nog med där. Det är förmodligen ingen bra idé att placera hela sin ekonomi varken hos staten eller hos privata aktörer, utan man har lite här och lite där.

  Ah jätteintressant. Bra jobbat Carro och Bolmeson

  Gravatar för användaren
  Mike
 8. Hej Jan
  Detta program var jättebra Ska man lyckas med Med affärer får man
  jobba hårt Äga Aktier och driva företag är inte att singla slant
  Jag har vid flera tillfälle påpekat att Skatteplanering är lika viktig
  som själva placeringen växla mellan depå ISK och KF för när Aktier stiger
  och sjunker Förluster är inte så farligt bara man kan göra förlustavdrag
  Själv har jag lite hjälp av en Portföljförvaltare
  När det gäller räntor gör du nog rätt som ligger likvid ränte marknaden
  är nog jättesvår nu Det enda som låter lite ferstande är Obligationer i Tillväxtmarknaden
  men kan inte mycket om det Jag har inte handlat med Obligationer sedan 70 talet
  då jag gjorde några med Roger Akelus
  Jag ser fram om mer sådana inlägg där du visar att hårt arbete med Ekonomi lönar sig
  VH
  LASSE

  Svara
  25
  Gravatar för användaren
  Lars Håkansson
 9. Vilken härlig reklam för AP7, de kan gnugga händerna. Själv har jag valt bort det statliga alternativet, vill göra egna personliga val,avskyr politisk styrning och invallning i fållor. Jag kör på 4 fonder:robur technology, dnb teknologi, länsförsäkringar fastighet plus black rock global technology

  Gravatar för användaren
  Superleeds United
   1. sedan undrar jag vad tycker du om regeringens och pensionsmyndighetens planer för framtidens ppm? högst 10-20 fonder, och AP/7skall välja ut fonderna/fondbolagen.Personligen tycker jag det låter galet och man blir mörkrädd

    0
    Gravatar för användaren
    uperLeeds United
  1. ap7 Såfa behöver ingen reklam. Den förvalltar tillräckligt mycket pengar och allt detta 0.11% i avg plus skattelättnad på Usa uddlningar som ger oss 0.25% extra i avkastning årligen! Vad är det som är så dåligt för Oss då? Hur lurar staten oss då? Hur kommer det sig att du har dem bästa fonder i din ppm,hur länge har du haft de? Vad är det du kan som inte vi alla andra?
   Jack

   Gravatar för användaren
   jack
  2. AP7 skapades för att alla de som inte vill eller kan sätta sig in det här med investeringar på börsen. Dessa personer skulle då per automatik få en schysst placering utan att de behöver lyfta ett finger. Detta ingick i en pensionsöverenskommelse som de flesta riksdagspartierna knåpat tillsammans. Det var väl bara typ vänstern och ny demokrati (?) som inte ingick i överenskommelsen. AP7 får inte gå med vinst så om det är någon som gnuggar händerna är det vi miljoner människor som har våra pengar där för ju fler som väljer AP7 desto mer kan de sänka avgifterna vilket blir naturligt när de inte får gå med vinst.

   Gravatar för användaren
   Joppa
  3. Hmmm jag fattar verkligen inte din aggressivitet? Du visar verkligen hur okunnig du är i första meningen. AP7 behöver knappast reklam, de jobbar ju inte ens på det viset. Och varför gnugga händer när de inte får gå med vinst. Det är liksom ingen privat kapitalägare vi snackar om. Deras pengar jobbar ju för dem som inte kan eller vill välja. Det står väl alla fritt att byta hur de vill. Och det nya systemet som du tycks vara bajsnödigt rädd för handlar ju inte om att de får något makt. Det handlar ju om att ha ett så säkert så system som möjligt för alla småsparare och att inte bolag likt Allra och Falcon funds ska kunna härja fritt.

   Tror inte att de sparare som haft Såfa mellan 2014-2018 håller med då de i genomsnitt avkastat 14 procent per år.

   Jag tycker att Jesper Bonnevier på Avanza skriver bra om de här tankegångarna. Han är tydlig, saklig ch kunnig till skillnad från dig som bara skryter om hur bra du är på att slå index – något extrem få lyckas med.

   Och du: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

   Svara
   33
   Gravatar för användaren
   Maja
 10. Intressant synvinkel med diversifiering i tid. Jag har ju alltid gillat att köpa/sälja långsamt men har aldrig riktigt tänkt det i termer av diversifiering.

  Här är ett par frågor jag skulle vilja ha svar på:
  1) Hon nämner att belåning bara är en del av att öka avkastning/risk och hon nämner även småbolag. Finns det andra sätt än dessa två att göra detta på? Det är ju synnerligen värdefull information om man kan få samma hävstångseffekt som belåning genom att göra andra val, då kan man dra ner aktie andelen genom att välja dessa alternativ utan att tappa avkastning. Samtidigt kan man ta skydd genom att öka andelen guld/räntor vilket skulle göra en portfölj med bättre risk-justerad avkastning.

  Jag är en av de större förespråkarna på denna blogg av att ha en stor andel aktier i Sverige. Jag förespråkar 30-50% Sverige kombinerat med 50-70% globalt av aktieinnehavet beroende på hur mycket övriga utländska investeringar man har i räntefonder och liknande. De främsta anledningarna jag ser är valutaväxling, lägre fondavgift, utländsk källskatt samt en stark korrelation mellan Sverige och globala fonder, speciellt i stora svenska bolag. Små svenska bolag däremot ger en ökad risk och avkastning (hävstång) relativt billigt (bara 0.2% högre avgift).

  Det är alltså främst att man tappar pengar i diverse transaktions kostnader kombinerat med att diversifieringen är väldigt begränsad efter en viss andel globalfonder kombinerat med att små svenska bolag ger en hävstångseffekt utan belåning samt bättre diversifiering än globala småbolag som gör att jag håller fast vid min åsikt.

  2) Hur ser AP7 på valutaväxling samt utländsk källskatt som kostnad jämfört med vinsten i diversifiering när man inte väljer mer än 1% i Sverige? Vad har de för metoder för att undvika dessa kostnader och hur stora blir dessa kostnader i realiteten? Detta kanske är en bättre fråga för någon av deras samarbetspartner?

  Gravatar för användaren
  Daniel Nilsson B
  1. Hittade svaret på frågan om utländsk källskatt här: https://www.smaspararguiden.se/blogg/skatteregler-gor-lansforsakringar-global-indexnara-till-den-basta-aktiefonden-just-nu/?fbclid=IwAR01a712b5M_zjZLMsrPzsf8iNo5TD1sI7NPDpJLA6iueVcR9ST1Dhujpeg

   Om man räknar med en genomsnittlig utdelning på 2% och en källskatt på 15% (vilket känns som rimliga antaganden även om till exempel Avanza global betalar 30% i USA osv.) så hamnar vi på en källskatt på 2*0.15 = 0.3% för Länsförsäkringar indexnära och något högre för Avanza global som har basen i Luxemburg.

   Svaret om valutaväxling fick jag här: https://www.smaspararguiden.se/blogg/avanza-global-ersatter-lansforsakringar-global-indexnara/

   ”Transaktionsavgifterna uppskattas till 0,02%. Ingår eventuell valutaväxling?
   Ja”

   Man kan alltså anta att valutaväxlingen ligger under 0.02% vilket är rätt försumbart.

   Jag kan alltså dra slutsatsen att man betalar ca 0.30-0.32% i ”extra avgift” för att investera i en globalfond jämfört med en svensk fond utöver skillnaden i fondavgift.

   Gravatar för användaren
   Daniel Nilsson B
  2. När det gäller att öka avkastningen utan hävstång så var det fem-faktors modellen hon verkade prata om. Hon nämnde flera faktorer från den. Kolla three-factor/five-factor på t ex investotopia för grundläggande info. Jan har pratat lite kort om det i avsnitt nylifgen också, bla när han gick igenom en massa vetenskapliga koncept och rapporter i två avsnitt.

   Hon nämnde småbolag, värde, kvalite, tror jag.

   Gravatar för användaren
   A
 11. AP7 SåFa innehåller inte guld vilket kanske skulle vara en intressant idé att införa någon gång. När det gäller de pengar som finns utanför PPM finns det ju möjlighet att investera i guld via ETF:er som exempelvis Xetra-Gold. Dessa kan ju användas för att konstruera en allvädersportfölj som din RikaTillsammansportfölj.

  Hur kommer det sig att du har valt just Harry Brownes Permanenta portfölj som den allvädersportfölj som du använder som grund för RikaTillsammansportföljen? Det finns ju en rad andra allvädersportföljer också. För den som vill ha låg volatilitet och hög avkastning hör ju Harry Brownes Permanenta portfölj till de sämre enligt denna jämförelse.

  https://fourpillarfreedom.com/heres-how-18-different-portfolios-have-performed-since-1970/

  Kan du inte göra en artikel där du jämför mellan många olika allvädersportföljer? Jag skulle gärna vilja se ett blogginlägg där du jämför mellan och resonerar kring bland annat RikaTillsammansportföljen, The Golden Butterfly, The Pinwheel portfolio och The Dragon Portfolio. Gärna ännu fler.

  Gravatar för användaren
  Oscar F
 12. Hej Jan och Caroline!

  Jag har en fundering kring AP7 och dess räntefond. När jag i april förra året 2019 fick min ålderspension (jag fyllde 65 år den 27 april), så valde jag att behålla min fondförsäkring i stället för att välja traditionell försäkring, vilket lyckades ganska väl fram till i februari i år då mina fonder föll. Dock hann mitt PPM-sparande i år ”endast” falla med 1,9 procent, innan mina nya fondval, långa och korta räntefonder ”kom på plats”. Och där befinner jag mig nu, bytet gick igenom den 7 april. Jag har nu endast AMF Räntefond Mix, 50 procent, samt AMF Räntefond Kort i mitt PPM-sparande.

  Jag förstår om ni inte vill ge personlig rådgivning, men rent allmänt, hur ställer ni er till frågan? Såvitt jag kan se på grafer så har inte AP7 räntefond ”gått bättre” än Index: Sverige lång och realränta.

  Hur vill ni kommentera detta?

  Trevlig helg och vänliga hälsningar
  Conny Ohlsson

  Gravatar för användaren
  Conny Ohlsson
 13. När ni fascineras av siffror och enkla byten i reklamen. Och som replik till inlägg om politisk styrning? Glöm inte historian om löntagarfonder, 6.e AP fonden etc. Alla gör självfallet som de vill. Men AP fond, aldrig för mig

  Gravatar för användaren
  Olof
 14. Heter hon Ingela eller Ingrid? Verkar som du inte riktigt kan bestämma dig. ;)

  För övrigt känner mig lite besviken på mängden nörderi/detaljer (dvs jag hade velat ha mer), kanske var hon inte medveten om hur målgruppen på bloggen ser ut. Kanske borde jag grotta ner mig i årsredovisning och hemsida istället. Men typ sådant som du var inne på med hur stor del av fonden som är ”global indexfond” jämfört med andra delar, hur urvalet av onoterade bolag ser ut (stockpicking?), vem som definierar vad som är hållbart (t.ex. kärnkraft där det finns två läger), hur det kommer sig att deras avgift kan vara så låg trots att de uppenbarligen inte bara är en passiv indexfond, hur pass politikerstyrda de är osv.

  Gravatar för användaren
  Martin
  1. Jag blev också nyfiken på andelarna, eftersom det låter som att globalfonddelen är förhållandevis liten i avsnittet. Men när jag går in i årsredovisningen från förra året så är jämförelseindexet global + 5% emergin markets. Så jag antar att för att kopiera ap7 så kan man nog utgå från 100% globalfonder. Sen i lekhinken så får alla antagande som frångår globalindex, så som tillväxtländer, små bolag och onoterat.

   Gravatar för användaren
   Alex kaskikallio
   1. AP7 Aktiefond grundar sig på MSCI ACWI och skiljer sig därmed från globalfonder som följer MSCI World (Avanza Global och LF Global Indexnära).

    Men AP7:s innehav skiljer sig också från ACWI på följande punkter:

    globala småbolag, mer än i MSCI ACWI (men hittade ingen siffra).
    tillväxtländer, 5 procentenheter mer än i ACWI, och
    onoterade bolag, mer 2 procentenhet mer än i ACWI.

    Därtill investerar AP7 i
    5. faktorriskpremier (prismomentum, tajming) och använder
    6. hävstång (100-140%, men normalt 125% av fondkapitalet)
    7. aktiv förvaltning på vissa utvalda marknader
    8. inlåning av aktier för blankning
    9. utlåning av aktier (för blankning) mot ränta och
    10. kan investera max 10% i andra tillgånger än aktier (vet inte vad).

    Möjligt att jag har missat något som kan påverka avkastning (förutom avgifter).

    Om man vill ha en portfölj som liknar AP7 så långt som möjligt kan man ha SPP Aktiefond Global (som följer ACWI) eller LF Global Indexnära (som följer (MSCI World) som bas och komplettera med tillväxtländer och småbolag (resten är för svårt för en vanlig småsparare). Alla dessa fonder tar hänsyn till hållbarhet och miljöaspekter.

    Tillväxtländer och småbolag kan man gott lägga i samma hink med globalfonden eftersom risken är inte så hög. Lekhinken passar för aktier, aktiva fonder och alternativa investeringar som har högre risk.

    Bör också nämnas att AP7 har högre risk och större svängningar än en vanlig globalfond, mestadels pga. hävstång. Bland annat därför är det ingen bra idé att kopiera andelen räntor och aktier från AP7 Såfan rakt av i sitt eget privata sparande.

    P.S. Själv utgår jag inte från AP7 när jag bygger mina egna portföljer. Men att öka andelen småbolag något om sparhorisonten är lång kan vara värt att fundera över.

    2
    Gravatar för användaren
    Tale
   2. Tack för input Tale,
    Jag håller delvis med, men min poäng är att avvikelserna är mycket mindre än vad som förespråkas här på bloggen och i till exempel Lysa. Säg att även småbolag är 5 % då består nästan hela fonden av en passiv globalfond, lågt räknat 80-85%. Jag tror ändå att avvikelser från marknadsviktade index ska ske i en lekhink för att vi vanliga inte kommer åt exponeringen tillräckligt billigt. Eller har du något billigt alternativ? Jag har haft en mängd olika fonder och aktier, nu har ändrat så jag har en stor buffert + 107.5% i Avanza global. Då slipper jag ägna en tanke på aktie. Jag har säkert lagt 100 timmar under denna sättning som jag antagligen hade kunnat lärt mig grunderna i Python istället.

    0
    Gravatar för användaren
    Alex kaskikallio
   3. Alex, du säkert redan vet men:
    Avanza Global och LF Global Indexnära innehar varken tillväxtländer eller småbolag.
    SPP Aktiefond Global innehar 12% tillväxtländer men inga småbolag.
    Lysa har 15% tillväxtländer och 12% globala småbolag (när man bortser home bias).
    AP7 innehar 17% tillväxtländer (5% mer än i ACWI – förvånansvärt mycket, tycker jag).

    Vet inte hur mycket småbolag finns det i AP7, men skulle gissa att nånstans runt 10%. Någon som vet? Kanske kan man skippa småbolag helt i sitt eget privata sparande om sparhorisonten är kort och öka andelen upp till 15% om den är lång (småbolag brukar ju gå bättre på lång sikt än de stora).

    LF Tillväxtmarknad Indexnära har en årsavgift på 0,4%, Avanza Emergence Markets lite billigare med 0,3% (men utan hållbarhetshänsyn). Handelsbanken GI Småbolag Ind Cri är dyr, men när andelen är relativt liten behöver inte kostnaden för hela portföljen bli alltför stor. Och eftersom priset inte blir lägre om man placerar dessa fonder i lekhinken tycker jag att det är lika bra att ha dem i samma portfölj tillsammans med globalfonden, av praktiska skäl.

    De flesta verkar vara överens om att det är bra att utgå ifrån en globalfond, om resten finns det ingen konsensus. Ens bland experter. Konstigt nog är flera av experter egentligen ganska extrema. Men vad gör man inte för att sticka ut från mängden?

    1
    Gravatar för användaren
    Tale
  2. Varför ska man bortse från home bias när det gäller Lysa? Det känns som ett stort bet att 1% av världen ska gå extra bra. Jag tror det är lätt att man skrämmer bort många med att försöka optimera rätt procent fast ingen vet vad som är optimalt. Man kommer inte göra fel med 100% i ava global, men nu har jag 10% i ava EM också. Men tänker att det är en spekulativa post i lekportföljen.
   Sen har jag ifs guld som en del av bufferten som en hedge mot kronan.

   Gravatar för användaren
   Alex kaskikallio
   1. Eftersom en global indexfond och AP7 Aktiefond har ingen home bias ville jag bara visa hur mycket Lysa har småbolag och tillväxtländer utan home bias. Det var enda anledningen.

    Fonden Lysa Aktier innehar 50% USA, men eftersom det alltid ingår 20% Sverige på ett ISK hos Lysa blir andelen USA endast 40%.

    Det händer samma sak om man kompletterar en globalfond med t.ex. 10% EM och guld – andelen andra länder och marknader minskar proportionerligt.

    En globalfond (Avanza och LF) innehar över 60% USA, och eftersom USA har gått bättre än andra marknader under de senaste åren kan det förklara varför en globalfond har gått bättre än LYSA.

    Det vore intressant att veta hur stor andel USA finns det i AP7.

    0
    Gravatar för användaren
    Tale
  3. Det ska bli spännande att se om Lysa klarar av att bära de extra avgifterna mot tillexampel avanza global, på 20-30 års sikt.

   Gravatar för användaren
   Alex kaskikallio
   1. Jag har mjuknat i frågan, du har rätt man bör nog lägga till åtminstone EM eller köpa SPP. Min portfölj består av 3 fonder, 75% Avanza global 15% Avanza EM och 10% Handelsbanken gl småbolag, avgiften landar på 0,19%. Dessutom en belåning på 6-7%. Ska bli spännande att jämföra med sambons sparande i Lysa.

    0
    Gravatar för användaren
    Alex Kaskikallio
 15. Hej Jan.
  Ap7 Såfa har jag alltid haft i Ppm. Det går inte hitta något bättre. Statlig fond har även skattelättnad på 0.25% årligen. Det är en global indexfond med hävstång. Det är ända skillnad jämgört med LF Global indexnära och ännu bättre jämförelse Spp Global aktiefond. Nackdelen med Spp fonden är att den kostar inte lika mycket som LF 0.22%. Anledningen att jag har 100% Global index är att komma så nära Ap7 Aktiefond som möjligt och så billigt som det går.Kortsiktigt sparkonto. Det betyder att man klarar sig riktigt bra med en Global indexfond och en räntefond och bara kopiera fördelningen i Ap7 Såfa som är riktigt lätt. Sänka risken ju närmare pensionen man kommer och hur man ligger till med egen sparportfölj. Riktigt bra artikel om Ap7 Såfan. Glad Påsk på dig Jan och din familj.
  Mvh.Jack

  Gravatar för användaren
  Jack
  1. Fast det jag mest tog med mig från denna intervju var ju nyanseringen av bilden av att AP7 bara är en global indexfond med hävstång.

   Gravatar för användaren
   Martin
 16. Bra avsnitt. Ger en liten inblick i hur stora institutionella investerare jobbar.
  Hade varit intressant att veta hur de tänker när de väljer samarbetspartners och förvaltare för att sätta ihop delar av portföljen.

  Gravatar för användaren
  ML
 17. Hur kom reklam för en statlig fond in i dessa tider? Borde det inte finnas mer aktuella ämnen än att rekommendera statligt förvaltande av pension. Nu blev jag lite förvånad.

  Gravatar för användaren
  Olof
  1. Vadå? Eric Strand, de från Coeli, LYSA mfl har ju varit gäster. Varför inte ha en stor institutionell placerare som dessutom förvaltar massor av svenskars pengar med?

   Gravatar för användaren
   ML
  2. Denna blogg har väl aldrig haft som huvudsyfte att kommentera aktuella händelser, och tur är väl det. This too shall pass osv.

   Gravatar för användaren
   Martin
 18. Spiltan räntefond var väl också det bästa man kunde välja tills för några veckor sedan?

  Gravatar för användaren
  Rutger
  1. Varför så negativa kommentarer ? Spiltan räntefond är fortfarande en bra fond – om än med lite högre risk än vad som tidigare kommunicerats. Vad gäller AP7 Såfa så borde man ta till sig att vi i Sverige faktiskt har ett statligt fondval som för de allra flesta är ett bättre alternativ än de fria valen, det är ju bara att kolla på avkastningshistoriken(?). Det måste vara värt att lyftas som något positivt !

   Svara
   23
   Gravatar för användaren
   Mattias F

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök