Börja spara i nybörjarportföljen utan 10.000 startkapital

Hej,

Tack för en bra blogg och podd! Jag har precis öppnat ISK hos Avanza och ska börja spara i nybörjarportföljen. Jag kommer inte sätta in 10.000 i startkapital utan kommer börja med 2.000 och sedan lägga in några hundralappar i månaden under tiden min fru är föräldraledig för att sen öka summan när hon börjar jobba.

Min fråga är hur du skulle placera 2.000? Bör man lägga någon hundralapp i varje fond eller bara köpa någon enstaka fond tills man har ett kapital på 10.000? Om man bara lägga allt i någon enstaka fond, vilken i nybörjarportföljen rekommenderar du att börja med?

Mvh Kristoffer.

Hej,

Jag hade köpt fonderna enligt nybörjarportföljen. T ex för två tusen kronor får du lägga ut per fond enligt nedan ;

Länsförsäkringar global indexnära 20% = 400 kr

SPP aktiefond global 20% = 400 kr

Spiltan aktiefond investmentbolag 10% = 200 kr

Länsförsäkringar tillfäxtmarknad indexnära 10% = 200 kr

Spiltan Räntefond Sverige = 20% = 400 kr

Swedbank robur penningmarknadsfond 10% = 200 kr

AMF räntefond lång 10% = 200 kr

 

“Problemet” kommer då du “bara” ska spara några hundralappar periodsvis. Då kommer du inte kunna allokera på ett vettigt sett då eftersom de flesta fonder kräver minimum 100 kr i köp, du kan antingen spara ihop till du når upp till minimumbeloppet, eller så har du färre fonder, vilket det finns exempel på i nybörjarportföljen.

 

Hej!

För att det månadsvis ska gå att placera varje månad (att det inte blir under 100kr) så kan man också välja att ha färre fonder. Förslagsvis EN per kategori.

Hälsningar
Elin