Fråga om nybörjarportföljen

Hej,

Är rätt ny på det här med sparande, men hållt på lite med aktier sedan mars i år. Läste artikeln om att spara i indexfonder och tyckte det lät mycket intressant. Min fråga är följande: Om man man har ; portföljen med 2 fonder, respektive 4, 7 eller 10 som föreslås här på bloggen är det någon skillnad i risk eller värdeutveckling på de olika alternativen om det belopp man man sparar är lika stort i alla fallen?

Om man har en fondportfölj hur ofta behöver man balansera om den med att tex byta ut en fond mot en annan? När är rätt tillfälle att sälja en fond som stigit en del sen inköpstillfället?

Om man ser till risken för konkurs hur sannolikt är detta för Nordnet eller Avanza? Har mitt sparande på en traditionell bank för tillfället.

Nog mycket mer att sätta sig in i, men detta några frågor jag har. Tack på förhand.

Hej!

Det är ingen större skillnad i risk eller värdeutveckling mellan de olika varianterna av nybörjarportföljen, även om varianterna med fler fonder är en aning mer spekulativa vilket innebär att de har lite större potential, men också lite större risk.

Att “balansera om” innebär inte att man byter hela innehavet av en fond mot en annan fond, utan det innebär att man återställer den ursprungliga balansen mellan fonder. Om man har varianten med två fonder (60-40) och aktiefonden ökat mer än räntefonden så att fördelningen har blivit 65-35 säljer av aktiefonden och köper mer av räntefonden så att fördelningen återgår till 60-40. En gång om året ungefär tycker jag är lagom att göra det.

Alla bolag kan ju gå i konkurs om det vill sig riktigt illa, men min amatörmässiga bedömning är att Avanza och Nordnet inte riskerar det. OM det ändå skulle hända så är dina pengar/fonder/aktier ändå dina, så du förlorar inte pengarna även om banken du är kund hos skulle gå omkull.

Tack så mycket för svaren , förstår upplägget bättre nu?

Tack så mycket för svaren, förstår upplägget bättre nu?