Åsikter och svar på frågor om min sparplan 2019

Hej!

jag är 25 år och tänkte börja spara efter hinkarna

2018 tjänade jag 305.000 kronor efter skatt. Jag har räknat ut mina Årskostnader nu när jag har sambo och delar på räkningarna men även kostnaderna om jag vore singel.

Jag väljer att utgå från att jag är singel för säkerhets skull.

Mina Årskostnader är rätt exakt 100.000 kr isf.

Så då ska jag ha 205.000 kr kvar efter utgifter.

Jag har även räknat utifrån scenariot att jag skulle behöva leva på a-kassa i några år och jag kommer fram till att jag kommer ligga plus oavsett efter utgifter. Struntar i att skriva de siffrorna.

Enligt hinkprincipen så behöver jag då ingen buffert eller mellanrisk hink. Självklart vill jag ha det ändå. Flikar in här att jag har sparat ihop handpenningen till boende redan.

Men nu till hinkarna!

Jag har sparat ihop 60.000 Kr till buffert hinken, det är säkert någon som tycker det är för mycket men jag sover gott med den summan.

Men nu ska jag börja med mellanrisk hinken. Jag tänkte att jag skulle köra på nybörjarportföljen. Mina planer är då att investera 200.000 kr i denna 2019 med start då jag får lön i januari. Tanken är då att fylla den här portföljen 2019 och sen gå vidare till nästa hink. Jag tänkte låta den vara tills jag är 30.

Tycker ni min plan verkar ok? Åsikter?

Hur många fonder bör jag ha i portföljen om jag uppnår mitt mål på 200.000 tycker ni?

Avanza eller Nordnet? Har skaffat båda bara för att se hur de olika sidorna ser ut och fungerar och rent spontant så ser ju avanza snyggare och lättsammare ut. Gillar ju ändå att kolla på shareville, kanske är lite peppande att dela med sig utav min egen portgölj. Några andra fördelar/nackdelar ni tänker på?

Något annat jag missat eller borde tänka på?

Om du har orkat läsa igenom denna text så tack så hemskt mycket för att du tog dig tid :slight_smile:

 

Hej Nils!

Bra att du tagit dig tiden att räkna på din ekonomi, du ligger redan långt fram i tänket om “Privat Ekonomi”.

Som du säger så kommer jag påpeka att din buffert är lite väl hög eftersom du inte verkar äga ditt egna boende, men om du tycker att det är okej så absolut!

Nybörjarportföljen för mellanrisk låter jättebra, däremot så tycker jag att du kan börja spara i både mellanrisk och passiva samtidigt, är det något speciellt du börjar spara till i mellanrisk?
Du kanske kan lägga en större del i mellanrisk och en mindre i passiva för att få igång ränta-på-ränta?

Antalet fonder kan uppgå från 1 globalfond eller fler indexfonder om du vill ha mer i någon region, t.ex Sverige.
Jag skulle rekommendera i den långa en globalfond, en Sverigefond och eventuellt någon till om du t.ex vill ha något mer i asien (brukar vara ganska vanligt att ha några till procent där). Men annars funkar en globalfond endast också bra, då får du med världsekonomin i din portfölj.

Avanza tycker jag helt klart är att föredra i utseende och funktioner. Men som du säger så har Nordnet Shareville.
I kostnader spelar det ingen roll.

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Hej Robin, gud vad kul med snabbt svar, tack!

Jag har tagit över min farmors gård, jag har bott här i 2 år så det är renoverat och ställt iordning allting så det är 100% så som jag vill ha det redan. Anledningen till att jag inte köpt det än är att vi ska stycka av lite mark och lantmäteriet har en handläggningstid på 13 månader samt ett dödsfall i familjen så det varit lite annat att tänka på. Bufferten på 60k kan som vi påpekat kännas lite hög men jag har lite maskiner och sånt som eventuellt kan haverera så det är kanske inte så lågt ändå. Ajja.

Jag sparar inte till något speciellt så det skulle nog inte vara så tokigt att spara i både mellan och passiva hinken samtidigt med tanke på att jag har rätt mycket pengar över varje månad.

Jag är helt ny på det här och blir lite kluven över vad som är bäst. I nybörjarportföljen så drar de ju både exempel med 2,4,7 och 10 fonder. I den med 4 så är det 2 globala,en lång och en kort räntefond. I den med 7 så är det i princip samma fast det tillkommer en Sverige fond och en Asien fond.

Blir lite förvirrad för antalet fonder rikatillsammans rekommenderar verkar bero på hur mycket pengar man har i portföljen?

Om jag förstår dig rätt så tänker du att mellanhinken “ska” bestå utav en global, en Sverige och en Asien fond?

Tack för att du tar dig tid!

Ahh, men det förändrar ju allt om du har en gård!
60k är inget att prata om då om du har maskiner och en bostad, det är nog det minsta du ska ha då.

Okej, då tycker jag absolut att du ska börja med båda samtidigt, passiva hinken kan du anse som ett pensionsspar eller så, som du då inte rör innan pensionen. Sedan mellanrisk, den kan du ha för framtida saker du eventuellt vill köpa/resa eller varför inte investera i något annat i framtiden?

Varför olika mängder fonder nämns är som jag förstår det olika nivåer på hur avancerat man vill göra det.
Du kan göra det väldigt lätt för dig med en global indexfond och en räntefond så kan du göra nybörjarportföljen och globala barnportföljen, då blir enda skillnaden mellan dessa mängden räntor.
Sedan kan du lägga till fler fonder för att ändra fördelningen som du har i en globalfond, eftersom den har 50-60% USA och du kanske inte vill ha så mycket där, så kan man lät andra det med att lägga till någon mer specifik fond. Så som Asien eller Sverige.

Jag förespråkar att man har en liten del Sverige i portföljen, mellan 15-20%.
Sedan har jag själv en extra del Asien på ca 10% för att jag anser att det är väldigt lite Asien i en globalfond.

Efter denna nivån så tycker jag själv att det räcker, gör det enkelt för dig i början, inte mer än 5 fonder med räntefonderna skulle jag säga.

Mellanriskhinken kan också såklart ha denna fördelningen, däremot så får du räkna då 60% av portföljen ska fördelas enligt fördelningen ovan, resten räntefonder.

Återkom om du har några mer frågor!