Månadssparande och pension

I samband med att jag och min sambo köpte hus gjorde vi en ordentlig översyn av vårt sparande. Jag är kund på Nordea sedan långt tillbaka och har ett månadssparande i deras Stratega 10 och 30 samt Alfa. Sparar även till pensionen i deras Stratega 70. Har inte varit så insatt tidigare men har nu förstått att det är höga avgifter på dessa fonder och att jag betalar mycket helt i onödan. Har därför skapat ett konto på Avanza och planerar att flytta över mitt sparande dit.

Har kikat på er nybörjarportfölj och tycker att den verkar intressant. Är den ungefär motsvarande som jag sparat idag vad gäller risk? Undrar också om den täcker in pensionssparandet eller ska man ha någon annan fond för det? Jag har som sagt bara haft en fond för mitt pensionssparande, Stratega 70 med hög risk.

Jag sparar 1500:-/mån till “vanligt” sparande och 1500:-/mån till pension.

Till saken hör också att jag har ett arv på Swedbanks Allemansfond komplett (tror jag) som jag också skulle vilja flytta över till Avanza för att få en överblick över mitt sparande och inte behöva betala onödiga avgifter till banken. Den har också en hög avgift och skulle därför vilja flytta över pengarna till någon annan fond.

Frågan är alltså om det låter som att nybörjarportföljen passar för det sparande jag har tänkt? Eller behöver jag ändra eller komplettera den för att få det jag har tänkt? Eller passar globala barnportföljen bättre?

Att jag haft både Stratega 10 och 30 är för att jag tänkt att jag ev. behöver ta ut pengarna på relativt kort sikt, och Alfan har mer fått sköta sig själv… Jag har ca 40 år kvar till pension så pensionssparandet kan såklart vara mer riskfyllt.

Hej!

 

Bra att du flyttar pengarna, avgiften på dessa fonder du nämner var onödigt hög.

Nybörjarportföljen är nog lite för försiktig för din del, globala barnportföljen är mycket mer lämplig för din pensionsdel. Den andra delen, beroende på målbild, kan passa mer i nybörjarportföljen.

Tack för snabbt svar! :slight_smile:

Hur tänker man sig att en sådan fördelning skulle se ut? Sparar ju bara 1500:-/mån i eget pensionssparande och har inte kommit upp i några större summor än så länge, mindre än 100 000.

Vad gäller det andra sparandet har jag haft lite mer att disponera över, men som minskat en del nu i och med husköp. Har ca 100 000 att investera i nuläget.

Hej Malin!

Härligt att ni gjorde en översyn, det kan göra stor skillnad.

Strategafonderna är blandfonder, alltså innehåller de både aktier och räntor. Stratega 70 innehåller 70 procent aktier, Stratega 10 innehåller 10% aktier osv. Alfa i sin tur är en aktiefond med främst Sverige men upp till 25% av innehaven i övriga Norden. Det stämmer att det är höga avgifter, och blandfonder överlag brukar inte rekommenderas. Då är det bättre att själv välja aktie och räntefonder istället för att betala hög avgift för blandningen.

Nybörjarportföljen består av 60% aktiefonder och 40% räntefonder, så man kan jämföra det med ditt tidigare sparande i blandfonder. Eftersom du har så långt till pensionen, så är Globala Barnportföljen ett bättre alternativ. Den rekommenderas när man har längre sparhorisont än 10 år. Mer kan du läsa om den här:

Även arvet passar att flytta över, beroende på hur stort arvet är och om du kan tänkas behöva pengarna inom en snar period eller ej påverkar var det bör placeras.

Om vi ska jämföra skillnaderna mellan Nybörjarportföljen och Globala Barnportföljen:

Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

  Globala Barnportföljen:


 • Passar på tidshorisonten 10+ år

 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7

 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år

 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension

 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.
Till sist så kan jag rekommendera denna artikel gällande fördelning av sparpengarna. Hur mycket man kan placera på lång vs kort sikt m.m. https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Tack för snabbt svar!

Så, om jag skulle välja att flytta över mina pengar och investera dem enligt globala barnportföljen, har jag då fått med hela det sparande jag tänkt nu, dvs kortsiktigt, lite mer långsiktigt samt pension, eller behöver jag ha något utöver detta?

Läste om hinkarna igår. Har idag två konton, ett som jag betalar med och ett som lönen kommer in på och som växer… När det blivit tillräckligt mycket brukar jag göra en extra insättning i fonderna. Tänker att jag kanske borde ha ett sparkonto med ränta också för att se till att alltid ha en buffert? I nuläget har jag inga problem att lägga undan 3000:-/mån i sparande och samtidigt gå plus på lönekontot, vilket innebär att jag skulle kunna föra över pengar till ett sparkonto också.

Globala barnportföljen och sparkonto med ränta, låter det rimligt? Eller är jag fel ute? :slight_smile:

När jag ändå är igång: vilken bank rekommenderar ni att ha sitt bankkonto på?