Flytt/byte av ISK - nybörjare

Hej,Jag är en 50-årig kvinna, hyfsat bra inkomst men som kommit igång lite sent i livet med ett ISK och månadssparande i fonder. Jag har läst och läst många inlägg och inser att fonden på SHB som jag har mina långsiktigt - sparpengar, ca. 200.000, har en jäkligt hög avgift på typ 1.5% och inser att jag måste göra något.Så… lite råd från er erfarna, ska jag stanna hos SHB och bara byta till en annan fond/fonder hos dem - tanken är ju att dessa pengar, inklusive ett månadsspar på 2000:- ska växa till min pension, så i så fall - tips på fonder hos SHB, eller - ska jag avsluta och flytta mitt sparande till ett ISK hos Avanza - och samma fråga där - tips på fonder - antar att jag ska välja \“hög risk\” eftersom jag har 15 år kvar till pension. Buffertsparar idag på ett sparkonto utan ränta - finns säkert bättre alternativ, kan alldeles för lite och känner inte att våra bankkontakter på SHB ger oss bästa rådet för oss utan bästa rådet för dem… och lite för oss :wink: Även väldigt sugen på aktier och tar gärna emot tips kring att under ett år bygga upp en utdelningsportfölj, hur ska man tänka - vad är en rimlig startpunkt… hur gör man? Jag tänker att jag ska köpa aktier under året, och köpa valda aktier den dagen då jag inte får ta del av utdelning nu första året för att få så lågt pris som möjligt men det kanske är helt feltänkt tack på förhand

Hej Gunilla!

Jag vill nog påstå att i stort sett alla småspararentusiaster använder Avanza och/eller Nordnet. De har betydligt bättre utbud av fonder jämfört med de flesta vanliga banker, bra webbplatser och dessutom vettiga priser, så att flytta pengarna dit är ingen dålig idé.

Med 15 år kvar tills du plockar ut pengarna brukar hög risk rekommenderas. Tänk på att du (kanske) får betalt för att du tar risk, och att detta inte alltid är en angenäm resa. Avkastningen är inga gratispengar som vissa politiker tror, utan ersättning för psykiskt lidande. Räkna mentalt med att förlora hälften av pengarna två gånger under en 15-årsperiod när börsen åker berg- och dalbana. Du förlorar naturligtvis inte pengarna på riktigt förrän du frestas att sälja ditt innehav för att rädda det som räddas kan, men alltför många människor överskattar sin risktålighet och säljer när det gått ner i stället för att sitta still i båten och fortsätta månadsspara. Du själv är din största fiende.

Ett grundrecept på högrisksparande är 100 % billig globalfond, exempelvis Avanza Global (produktavgift 0,10 %). När det är 10 år kvar tills du ska ta ut pengarna fördelar du om så att du ökar med 10 %-enheter obligationer varje år, tills du slutligen har 100 % obligationsfonder och inga aktiefonder. Detta är långt ifrån en absolut sanning för hur man ska göra, men det är ett grundtänk man kan ana sig till i många sparstrategier.

Sedan bör du läsa på här på Rika tillsammans och se hur Jans portföljer är uppbyggda. Du kanske vill byta ut lite globalfond mot tillväxtmarknadsfonder. Det är på tillväxtmarknaderna de nya ekonomierna tar fart, och det täcks inte in i globalfonden. Och så kanske du vill har Sverigefonder. Sverige ingår med ca 1 % i globalfonden, men genom att ha lite mer Sverige i portföljen minskar du valutarisken. Och så kanske du vill ha lite guld i portföljen eftersom det minskar svängningarna när aktiemarknaden rasar (men på sikt kanske även avkastningen, tyvärr). Vissa kör även med obligationer i portföljen även fast de inte tänkt plocka ut pengarna i närtid, för det minskar svängningarna och risken att man får för sig att göra något dumt. Och globalfonden innehåller bara storföretag, så du kanske vill ha en småbolagsfond också. Och, och, och… Till slut kanske du blir så utmattad av alla val att du ger upp, blir en sparzoombie, och börjar spara på Lysa.se i stället. Själv föredrar jag dock att komponera min egen portfölj, och eftersom du nämner aktier anar jag mig till att även du är en person som vill välja själv.

Det finns många sätt att komponera sin portfölj, men många framstående ekonomer och investerare tycks vara någorlunda överens om att 100 % billig globalfond i alla fall inte är tokfel. Sedan modifierar man efter tycke och smak, och håller tummarna för att man förbättrar i stället för att försämra.

Vad gäller sparkonton kan du börja titta här:
https://www.konsumenternas.se/spara/olika-sparformer/om-sparkonton/jamfor-sparkonton

Räntorna är så låga nu, så det finns inte mycket pengar att tjäna. Se till att du har insättningsgaranti, ingen bindningstid och fria uttag. När du ändå letar sparkonto kan du börja titta på betal-/kreditkort som ger återbäring. Det finns en del information att söka om detta här på Rika tillsammans.

Aktier är kul, tufft och allmänbildande, men “tyvärr” har Jan skrivit en artikel med en del jobbiga sanningar:

https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/

Vad gäller att sätta ihop en utdelningsportfölj finns det andra som är bättre att svara på hur detta går till. Kan dock tillägga att grundtipset när man startar med aktier är att köpa investmentbolag, då dessa har vissa likheter med riskspridningen i fonder och historiskt sett har gått bra i Sverige. När det gäller att handla aktier innan eller efter utdelningen har detta ingen större betydelse, då utdelningen redan är inprisad i aktiekursen. Normalt sjunker priset på aktien med lika många kronor som utdelningen är då utdelningen sker. Det finns inga enkla gratispengar att hämta där, men eftersom börsen till viss del bygger på psykologi kan det dock hända att det finns fenomen som gör att den inte beter sig exakt som den borde rent teoretiskt.

Slutligen (och detta borde alla göra): Skriv ner din sparstrategi på ett papper eller i ett dokument i datorn. Det behöver inte vara något särskilt komplicerat, utan det kan räcka med några enkla rader som beskriver hur du tänkt göra. När sedan börsen börjar bete sig oväntat, och du kommer på nya brajta idéer efter att ha läst vad ekonomijournalisterna skriver, tvingar du dig i stället att göra det som du skrev ner i ditt dokument när du var i känslomässigt neutralt tillstånd och baserade ditt beslut på ekonomisk forskning.

Lycka till!

Wow, tack snälla för feedback. Jo jag förstår att det går upp och ner och jag tänker försöka “sitta still i båten” och fortsätta lägga in pengar kontinuerligt även i nedgång.

Tack för alla tips, ska läsa ditt svar igen… och även de inlägg du hänvisar till. Ska även “sparka igång” mina barn att börja spara nu när de är ute i arbetslivet, även om inte de kan spara så mycket i månaden så blir det ju ändå en del på sikt och framförallt så är det ju “spartänket” jag vill att de odlar redan från ung ålder.

tack igen
/Gunilla

Kan bara hålla med ovanstående. På så läng sikt är det 100% aktier (eller 90/10 som Jan förespråkar) som gäller. Kör själv min buffert på Santander spar + (minst 100k, pengarna låsta i 31 dagar, fria insättningar samt insättningsgarant). De ger 1,1% ränta för tillfället.

Att öppna ett konto på nordnet och avanza är enkelt. Det ska (rätta mig om jag har fel) även inte ge någon negativ skatteffekt om du flyttar pengar från ett ISK till ett annat (så länge det står i samma namn).

Tack

Hej Gunilla!

  • Absolut flytta över till Avanza och gör egna portföljer.
  • Kolla på "Globala Barnportföljen" för ditt pensionssparande.
  • Sedan kan du kolla på "Fyra-Hinkar-Strategin" för att veta lite mera om hur du kan lägga upp sparandet!
  • Om du är intresserad av att lägga upp ett till sparande efter den artikeln så kan du kolla på "Nybörjarportföljen"

Tack för svar, ska läsa på tipsen du nämner